Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Mr.Csizmás: ncore free regisztráció
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
jjeahh
nagyúr
Sziasztok, a Colormunki Display oled kompatibilis? Van egy ilyen cuccom már régóta, csak elő kell keressem, de nem tudom, hogy az új oled laptopom kalibrálására alkalmas-e. Ha esetleg nem az, akkor lehet behúzok egy Calibrite display pro hl-t, ennek hajlamos elöregedésre a szenzora?
-
c41r0^
őstag
válasz
kuyarashi
üzenetére
hát ez a cikk annyira mindent jól és részletesen leír, hogy most már képbe kerültem
le van benne írva minden, ami Neked kellhet, most már megvilágosodtam, mit csinál a DUCCS
igen, ez a a DUCCS az x-Rite i1Profiler egy forkja (csak ez képes USB-n át feltölteni a monitorba a LUT infót a CAL1/2 profilba), van gyárilag spektrum korrekciós profil benne a monitorodhoz (és azt automatikusan ki is választja, a monitor serial alapján detektálja hogy ez mi, DisplayCAL verificationnél pedig azt a korrekciós profilt kell betölteni, amit ír a cikk , az egyébként ugyanaz, csak egyik sw-ben másképp hívják mint a másikban, illetve egyikben EDR fájl (DUCCS - GB-LED), másikban CCSS fájl (DisplayCAL - LCD GB-r LED / RG Phosphor LED Family” (RG_phosphor_family_25jul2012.ccss)
A DUCCS a kalibráláskor a LUT infót tárolja el a monitor OSD CAL1/2 presetjébe és mellé kell az ICC színprofil (amit újra lehet profilozni DisplayCAL-al is, de akkor már VGA -ba töltődő LUT korrekció nem kell, így nem XYZ LUT + matrix profilt kell vele csináltatni ekkor, hanem elég csak a "curves + matrix" típusú profil és akkor a DUCCS/i1Profiler kevés szürkeárnyalatos patche miatti gyengébben sikerült színprofilt ki tudod vele váltani. Ez az "újraprofilozás", amit írhattak itt régebben.
ezek fényében akkor én a következőket csinálnám a helyedben:
DUCCS-al kalibrálnám:
OSD CAL1 presetbe - Adobe RGB színtérre, Adobe RGB színteret is ki kell választani az OSD-ben CAL1-ben, GB-LED korrekciós profil, és opcionálisan majd ráprofilozni DisplayCAL-al curves + matrix profillal LCD GB-r LED / RG Phosphor LED Family korrekcióval
OSD CAL2 presetbe - sRGB színtérre, sRGB színteret is ki kell választani az OSD-ben CAL2-ben, GB-LED korrekciós profil, és opcionálisan majd ráprofilozni DisplayCAL-al curves + matrix profillal LCD GB-r LED / RG Phosphor LED Family korrekcióval
DisplayCAL-al kalibrálnám:
OSD Custom color presetbe (vagy mi a neve, user/custom akármi, amin van RGB gain - esetleg offset - , brightness, kontraszt, natív színtér lehetőség) - natív színtérre, natív színteret is ki kell választani az OSD-ben, majd DisplayCAL-al interaktív módon full szoftveresen XYZ LUT + matrix profilt, LCD GB-r LED / RG Phosphor LED Family spektrum korrekciós profillal
nyilván mindet 90 nit D65-re, gammát meg te tudod, hogy mind 2.2-re, vagy pl. sRGB-nél sRGB TRC-t akarsz szabvány szerint 2.2 gamma helyett... a DUCCS-osnál rád van bízva, hogy a gyári Adobe RGB / sRGB presetet választod ki és úgy hagyod ahogy ő beállítja a paramétereket (bár akkor sztem 120 nit-re fog kalibrálni), vagy custom-ról indulsz és beállítasz mindent manuálban, csak a nit-et állítod át és esetleg a gammát
Így lenne 2 hw kalibrált profilod sRGB-re meg Adobe RGB-re, meg egy sw kalibrált natív színtérre, és mindhez a hozzátartozó ICC, amit meg nyilván cserélgetni kell, be kell tölteni minden alkalommal a megfelelőt, amikor OSD-n is átváltasz, de ez megoldható jól és gyorsan a DisplayCAL profile loaderrel amikor átnyomod az OSD-n más profilra, ott is billentesz
minden más részlet meg a cikkben le van írva, mit miért meg hogyan
-
c41r0^
őstag
https://hub.displaycal.net/forums/topic/dell-u2413-and-cal1/
Mindkét fórum azt erősíti meg, amit sejtettem, hogy valamiféle hibrid kalibrálást csinál a DUCCS. Feltölt valamit a monitor CAL1/CAL2 képprofilba (talán XYZ LUT információt), viszont kell az adott OSD CAL1/CAL2 mellé a kalibrálásnál készült ICC/ICM színprofil is, ami gondolom egyéb olyan információkat tárol, amit a monitor CAL1/CAL2 OSD profil nem (calibration curve, tone response curves, azaz csak 1 curve matrix profile), és csak a kettőt együtt használva van kalibrált állapotban, OSD profil+ICC profil betöltve. És az OS alatt / programban is váltogatni kell az ICC/ICM-et is, ha CAL1/CAL2 között kapcsolsz OSD-n (egyik mondjuk sRGB, másik Adobe RGB -re lett kalibrálva DUCCS-al).
Ráadásul ahogy olvasom, a DUCCS-al kalibrálás a szürkeárnyalatokat nem teszi rendbe, ha alapból a CAL1 / CAL2 profilokban defaultan a monitor ilyen szempontból nem helyes gyárilag.
Nem tudom, akkor mi értelme van ennek. Sokkal egyszerűbb, ha lereseteled a monitort, kiválasztod a CAL1-et OSD-ben, beállítod natív színtérre, és DisplayCAL-al kalibrálsz interaktív módban a kívánt targetre (90 nit, D65, gamma 2.2, OSD-ben ezekre az értékekre hozod a brightnessel meg az R/G/B gainnel amennyire közel lehet) XYZ LUT + matrix módban, még spektrális korrekciót is alá tudsz tölteni (biztos van a ccss database-ben a monitorodhoz, natív színtérhez) és kész. És akkor van 1db., de részletes ICC/ICM színprofilod, ami ha sRGB vagy Adobe RGB a target gamut, elég pontosan át tudja konvertálni a megjelenítendő színeketa target gamutra, és elég színhelyes lesz minden. Amelyik kép sRGB, az sRGB gamutban fog megjelenni, amelyik kép Adobe RGB, az Adobe RGB gamutban.
De azért még utánaolvasgatok, én is átolvasom az általam linkelt cikkeket / fórumot.
-
c41r0^
őstag
Van egy olyan sanda gyanúm, hogy ez a Dell-es DUCCS az nem más, mint a gyári x-Rite kalibrátor i1Profiler szoftver a DELL-nek készített, kicsit átírt és módosított GUI-s verziója... csak abban tér el, hogy még jobban próbálták leegyszerűsíteni a kalibrálás folyamatát. Ha ez így van, akkor ez is csak szoftveres kalibrációt végez (ezt bizonyítja, hogy ez is csinál ICC/ICM színprofilt kalibrálás után, legalábbis ezt írtad...), vagy max. valami hibridet (valamit azért feltölt az OSD calib színprofil alá, de emellé csinál sw-es ICC/ICM-et is) de ez akkor így semmivel sem jobb a "gyári" x-Rite i1Profilertől, és így a DisplayCAL-nál is jóval kisebb tudású. Látni kéne, hogy milyen infók vannak a DUCCS által készített kalibrációs ICC/ICM színprofilban tárolva.
Azt értem, hogy ez a DUCCS valami infót feltölt a monitor custom_cal1/2 OSD-s profiljába, de mit? Van erről valami leírás? Lehet, hogy csak brightness és RGB gaint állít be / fixál a custom_cal 1/2 profilban, és sanyi, nem is valami LUT konverziós mátrix adatokat tölt fel a monitorba a különböző gamutokhoz. Ha így van, hogy csak valami tök alap dolgot tölt be a monitorba az adott custom_cal1/2 OSD profilba, akkor ezt el kell felejteni. Akkor sokkal jobban jársz egy DisplayCAL szoftveres kalibrációval; monitor reset gyárira, és a kalibrálás elején interaktívan beállítod a kívánt nit-et, fehéregyensúly balance-ot, gammát (target: 90 nit, D65, 2.2 gamma) egy olyan OSD színprofil alatt, ami megengedi a natív színtér módra beállítást és a custom RGB gain módosítást, és jobb eredményt fogsz elérni vele, mint a DUCCS-al. És a CCSS korrekciót (correction) is ki tudod választani, a kijelzőnek megfelelően, azaz pontosabb / színhűbb lesz minden a szabványhoz viszonyítva.
itt van a displaycal fórumban a duccs is megemlítve, hát nem igazán ajánlott, ahogy Vincent írja
-
c41r0^
őstag
válasz
kuyarashi
üzenetére
ja meg hát megnézve a 2. riport képet, egyértelmű, hogy ott is van a hiba vastagon, hogy egy a DisplayCAL-al által nov. 22-én kreált ICC/ICM profilt alkalmazva mérsz vissza (ezt látni a Display profile: sorban), nem azzal, amit a DUCCS állított be a kalibrálásnál (ahogy írod, ő is telepít egy színprofilt). Ezért kéne ott fent a "current"-et kiválasztani, ahogy írtam. Mert akkor azzal a színprofilt betöltve végzi a DisplayCAL a visszamérést, ami be is van töltve az OS alá / color managed programok alá.
Ezen felül te a DUCCS-al valószínűleg "no correction" módban kalibráltál (de erre még mindig nem írtál választ, hogy ott milyen típusú kijelzőket lehet kiválasztani, ha egyáltalán ki lehet...), de a verificationt (visszamérést) meg az "LCD GB-r-LED ..." korrekciós profillal végezted (ezt látni a Correction: sorban).
Vagy ez már az a DisplayCAL-al készült profil, amivel a DUCCS-os "hw-es" kalibrálásra ráprofiloztál? De fentebb írtad, hogy ezt meg nem tölteted be a profile loaderrel

Ráadásul a DUCCS akkor nem hardveres (vagy nem teljesen hardveres) kalibrálást végez, ha létrehoz ICC/ICM színprofilt is, és az OS alá rakja, ahogy írod fentebb.Komolyan nem értem, mi a szándék

Nagy kavarodás van itt sajnos, a nem értés miatt. Én meg így, hogy a DUCCS-ot nem ismerem, és nem tudom, mit csinál, nehéz...
-
c41r0^
őstag
válasz
kuyarashi
üzenetére
Ha a DUCCS is csinál szoftveres ICC/ICM színprofilt a kalibráláskor, majd miután végzett, ő is tölt be szoftveres színprofilt (Windows alá), attól még a DisplayCAL-al is betöltetheted ugyanazt a színprofilt, amit a DUCCS kreált és (gondolom) ő állított OS defaultra.
Ha nem akarod betöltetni vele, hanem a Windows-ra bízod, hogy ezt a színprofilt betöltse (de ekkor a Windowsnak kell kezelnie a kalibrálást, erre van külön egy pipa az alapértelmezett színprofilok állításánál*), vagy egyéb a DUCCS-hoz tartozó program fut a háttérben hasonlóan a DisplayCAL profile loaderhez hasonlóan, ami betöltögeti a színprofilt, akkor maradhat a DisplayCAL profile loader kikapcsolva.
*Ha a DisplayCAL profile loadert használod, ő ugye az OS-ben kikapcsolja ezt, hogy a Windows kezelje / töltögesse be a színprofilt.Ezeket ellenőrizd a DisplayCAL-ban:
Verify menete:
1.
A display & instrumentnél (legelső fül) amikor a monitorod kiválasztod (ha van több, a lenyíló menüből ki kell választani azt), a felső "Settings" lenyílóból is a legfelső "<Current>" legyen kiválasztva! Ez jelenti azt, hogy majd verify-nál azt a színprofilt fogja alkalmazni (és azt a színprofilt betöltve visszamérni), ami a "current", vagyis az aktuális színprofil, ami jelenleg be van állítva a monitorhoz. Amit a DUCCS kreált és állított be. Itt van profile info gomb is (egyből mellette egy (i) gomb), erre kattintva megjeleníti ezt a színprofilt infókkal együtt a DisplayCAL. Elvileg ez akkor az az ICC/ICM színprofil, amit a DUCCS csinált és rakott az OS alá default ICC/ICM-nek.Még mindig itt, a display & instrument menü alatt, a "correction" akkor legyen "none", ha így is kalibrált a DUCCS is. Ha a DUCCS-ban a kalibrálás folyamata közben a kijelző típusát ki kellett választani (pl. wide gamut CCFL, wide gamut WLED, stb. stb.), akkor az ahhoz tartozó korrekciós profilt ugyanígy a verify előtt is ki kell választani.
2.
A, Ha ez megvan, utána menj a verification-re, amiről a screenshot-ot is csináltad. Egyelőre elég az extended verification testchart, kevesebb minta visszaméréssel, csak hogy az első visszamérés egy gyors mérés legyen.
A simulation profile mellől vedd ki a pipát, futtasd le. Ugyanezt ismételd meg large verification testcharttal (vagy majd később). Ez lesz a natív színtérre kalibrálás visszaellenőrzése, hogy mennyire lett pontos. Itt kisebb deltaE-ket kell kapnod és pontosabb gamma curve-ot a 2.2-höz igazodva, stb.
B, Utána jön az Adobe RGB gamutra ellenőrzés.
Ehhez a csatolt képed jónak tűnik, mivel kipipáltad a simulation profile-t és ott kiválasztottad az "Adobe RGB" színtérhez tartozó színprofilt. A Tone Curve-nél ha a DisplayCal állította be custom-gamma2.2-absolute-BOO 0% -ra, akkor OK. Ha nem, hanem te manuálban, akkor kattints el pl. az sRGB-re, majd vissza az Adobe RGB-re, és átállítja a defaultot, ami ehhez a színprofilhoz ajánlott visszamérési paraméterek itt a profilszimulációnál.
Egyelőre elég az extended verification testchart itt is, kevesebb minta visszaméréssel, csak hogy az első visszamérés egy gyors mérés legyen. Ugyanezt ismételd meg large verification testcharttal (vagy majd később).
Ez a visszanmérés mondja meg, hogy a színprofilod alkalmazása mellett mennyire pontos az Adobe RGB gamutban a kalibrálásod.Itt már nagyobbak lesznek a deltaE-k nyilván, mint a natív színtérre történő visszamérésnél.
C, Utána ha ez kész, akkor kattintsd be a "use simulation profile as disply profile" -t is és hagyd "Adobe RGB"-n. Csinálj megint egy gyors mérést extended verification testchart-al, és majd utána egy large-al.
Ez azt fogja visszamérni, hogy egyébként a referencia Adobe RGB ICC/ICM színprofil és gamuthoz képest mennyire pontos a monitorod kalibrációja, natív színtérben használva. Így ezzel méred meg azt, hogy "Adobe RGB" színtérben egyébként a DUCCS által kreált szoftveres ICC/ICM-et NEM betöltve (azaz nélküle) mennyire lenne pontos a natív színterű monitorod kalibrációja. Nyilván itt lesz a legnagyobb a deltaE, mert ebben az esetben nincs szoftveres ICC/ICM korrigálás színprofillal, a monitorod által megjelenített natív színtér és az AdobeRGB színtér között meg elég nagy a különbség, és ez fog kijönni, hogy mekkora. Viszont egy hardveresen kalibrált monitoron (amihez nem kell custom ICC/ICM-et betölteni, csak az adott színtérhez tartozó gyári színprofilt az OS alatt, amit te itt most mint szimulációs profilt adsz meg, jelen esetben tehát az Adobe RGB-t kéne pl.), ami Adobe RGB színtérre lenne kalibrálva hardveresen, akkor itt is nagyon pontos értékeket kapnánk. Remélem érhető, hogy miért.A 2/B és 2/C-t ismételd meg, csak most nem Adobe RGB színtérre, hanem sRGB színtérre. Hiszen azt is meg kell nézni, hogy ezekben a színterekben mennyire pontos a kalibrációd. Hiszen a weben szinte minden, a videók is, meg amúgy kb. az internetes tartalomfogyasztásnál az anyagok sRGB/BT.709 színtérre vannak kalibrálva, így azt is meg kell nézni, hogy az OK-e.
Ugyanígy, metatag-elt képekkel nézd meg, hogy Adobe RGB és sRGB -re tagelt képek jól megjelennek-e a color managed képszerkesztő/nézegetőben. Vannak mintaképek, vagy csinálj a fényképeződdel kétféle képet ugyanarról a témáról ugyanazokkal a beállításokkal és fényviszonyok között, egyet sRGB színtérben, másikat Adobe RGB színtérben, ezek metatag-elt képek lesznek nyilván.
-
kuyarashi
őstag
Már túl akarnék lenni ezen.

Most van 5 percem leírni, hogy mi van.
Tehát kb. 2 hete kalibráltam a monitoromat (U2713H) i1Display Pro-val és a gyári DUCCS-al natív színtérre (90 kandelára, DUCCS-al készült profilt Windows betölti minden indításnál, DisplayCal elméletileg inaktív, nem tölt be semmit). Kalibráláskor nem tallóztam be semmilyen profilt sehonnan, stb. - annak ellenére, hogy ezt tanácsoltad, mert volt már olyan is és nagyon rossz végeredményt kaptam. Biztosan működnie kellene, csak nem értek hozzá, ezért az alapokkal kezdem, úgy, ahogy jónak kellene lennie.
Szóval ránézésre így már rendben vannak a színek W10 alatt és színkezelt szoftverekben is (Illustrator, Photoshop). Kevésbé harsány, mintha semmit sem csináltam volna, de ez így a normális kb. Úgy érzem, hogy nagyjából a helyén minden.A veificationt viszont nem tudom hogy állítsam be. Legalábbis még mindig nagy deltaE-ket kapok. Ez most készült a leírásod alapján.
Ha nem valami alapvető, hozzá nem értésemből fakadó elállítás van, akkor nem tudom, hogy mi.
Hol a hiba?
-
kuyarashi
őstag
Köszi mindenkinek.
Még nem jutottam oda, hogy végigolvassak mindent. -
c41r0^
őstag
válasz
kuyarashi
üzenetére
Egyszerűen arról van szó, hogy AdobeRGB-re kalibrálva, a színkezeletlen Windows nem tud mit csinálni, ahogy írod - helyesen összenyomja a színeket, emiatt fakó. Ami zavaró volt, hogy pl. Illustratorban a palettán a színek is fakók voltak. Régen az kb. világított.
Ez az, amit nem értek. Ha te wide gamutban kalibráltál hardveresen, akkor a Windows 10 sem kellene, hogy a desktopon (OS UI) sRGB-re clampeljen, azaz nem értem, mitől fakultak ki a színeid. Hacsak nem viselkedik úgy a Win10 (ami már unsupported...) - és erre nem emlékszem sajnos már jól - hogy egyébként ha van telepített színprofil, amihez van benne az sRGB színtérre történő konverzióhoz infó, akkor az alapján elvégzi azt by default, mert a Windows alapból az sRGB színteret tekinti defaultnak. És ha hagyod a gyári sRGB színprofilt (telepítés után ez az alapértelmezett), akkor az alapján szépen leclampel mindent sRGB-re. De ahogy karoli9 is írja fentebb, ennek nem kéne megtörténnie, neki is túlszaturált a Windows UI-ja Win10 alatt is, kalibrált monitor és betöltött színprofil mellett. És az is a normális.
Ezért mondtam, hogy ha a Windows 10 így videlkedik, akkor az OS alapértelmezett (system default) színprofilt és a user-ed alatt alkalmazandó (user custom) színprofilt is állítsd át a monitor drivereddel települő színprofilra. Mert az a színprofil tartalmazza azt, hogy ez a monitor bizony wide gamut, és benne lesznek az sRGB-től szélesebb színspektrum RGB primaries infók, mivel a Win10 szerintem nem alkalmazza a desktopon (OS UI) a monitorból kiolvasott EDID infókból az RGB primaries infókat.
Ezért nem érti karoli9 sem, és én sem értem, hogyan lehet neked "fakó" (azaz sRGB-re clampelt) minden egy hw-esen natív színtérre bekalibrált monitoron Windows desktopon (OS UI alatt).
Windows 11-ben mi lett más színkezelés téren?
Bejött az ACM, egy alternatív renderer pipeline.
https://devblogs.microsoft.com/directx/auto-color-management/
https://forum.pcmonitors.info/topic/windows-11-and-automatically-manage-color-for-apps-feature/Viszont mellette a legacy ICC/ICM nem működik rendesen, kevert módban nem működik jól, azaz ha aktív SDR módban az ACM, akkor a telepített ICC/ICM-ből megint csak részlegesen fogja alkalmazni a definíciókat, pl. a gamma curve TRC definíciót nem alkalmazza belőle ha jól emlékszem pl. Photoshopban, ilyesmi. Tehát ACM mellett (ha azt akarod használni full sRGB clamphez OS UI-n pl.) az adott app kompatibilitási módjában állítható be, hogy az éppen mégse az ACM-et használja, hanem legacy ICC/ICM módban működjön és használja helyette a telepített ICC/ICM-et, pl. egy Photoshop, stb.
Nyilván MS féle kóklerkedés ez is... -
c41r0^
őstag
válasz
kuyarashi
üzenetére
A problémám most annyi, hogy DisplayCAL mérések alapján nagyon rossz deltaE értékeket kapok. Nyilván valamit nem jól állítok be, mert ránézésre okés a monitor.
Tehát csak hw kalibrálást csináltam a gyári szoftverrel. Az még lehet egy probléma, hogy az i1Display Pro példányom 2010-es. Talán még nincs felkészítve GB-r LED kijelzőkhöz, bár szerintem sima ügy, de épp erre szolgálna a spectral correction.Igen, spectral correctionnel kell kalibrálni (a DUCCS nem tudom, honnan tudja, hogy milyenek a monitor panel spektrális tulajdonságai, de gondolom az EDID infókból a típusból tudja és a megfelelő spectral correctiont elvégzi kalibrálásnál, nem ismerem a programot...), DisplayCAL CCSS database-ből is letöltheted a monitorodhoz tartozót, biztos, hogy van, sőt biztos, hogy több is. Sőt, ha a DUCCS támogatja egy külső spectral correction CCSS fájl importját, akkor azzal is érdemes kipróbálni.
A DisplayCAL a kolorimétered szoftvere által feltelepített korrekciós fájlokat is tudja alkalmazni, és azok között van két ilyen, amelyikből az egyik szintén jó lehet neked:
LCD GB-r-LED IPS
vagy
LCD GB-r-LED/RG Phosphor LED familyA verification-t is a megfelelő spectral correctionnel kell végezni (amivel a kalibrálás is készült), azaz amikor visszaellenőrzöl. Hiszen a koloriméteredet meg kell etetni egy a panel színspektrum tulajdonságaihoz "igazító offset mátrix"-szal visszaellenőrzéskor is nem csak kalibráláskor, különben a nyers mért értékek alapján kalkulál, nem a korrekcióval korrigált értékek alapján.
Lehetséges, hogy a DUCCS valami saját gyári korrekcióval kalibrált, de te DisplayCAL-al correction nélkül mérsz vissza, így persze, hogy nagyobbak lesznek a deltaE-k, mert a visszaméréskor nem alkalmazod a korrekciót, amit kalibrálásnál alkalmaztál. Ha a DUCCS kalibrálásnál nem tölt be korrekciót, akkor meg a verification-t is correction nélkül kell megcsinálni.
Ezért lenne az a legjobb, ha DisplayCAL CCSS database-ből töltenél egy a monitorodhoz való CCSS-t, azt megetetnéd a DUCCS-al kalibráláskor (már ha tud ilyet) és a DisplayCAL-ban a verification-nél is ezt a korrekciós CCSS-t adnád meg.Az alap verification mindig a "simulation profile" OFF-al kell, hogy történjen, ekkor ellenőrzi vissza gyakorlatilag azt, hogy a telepített színprofilall natív gamut színtérben mennyire lett pontos a kalibráció.
És a verify-nál meg tudsz adni simulation profile-t is, azzal vissza tudod ellenőrizni, hogy amikor gamut (színtér) konverzió történik a telepített ICC/ICM miatt egy color-managed appban, akkor mennyire pontos lesz abban a target színtérben a kalibrációval a végeredmény.
Ehhez azt kell beállítani pl. hogy:
- simulation profile - pipa be
- legördülőből a target profil, pl. sRGB
- use simulation profile as display profile - pipa KI (ez nagyon fontos, különben visszaméréskor nem a kalibrált ICC/ICM színprofilt fogja betölteni, hanem azt, amit a target profilnál kiválasztottál)
az apply black out offset és az alatta lévő gamam beállításokat mindig a lenyíló menüben állítgatja a target profile, azt nem kell állítgatniMondjuk én nem látok AdobeRGB színtér profilt ezek között... szóval azt nem tudom, hogy lehet azt visszaellenőrizni, hogy egyébként AdobeRGB színtérre történő konverziónál mennyire jó az eredmény.
-
c41r0^
őstag
válasz
karoli9
üzenetére
Igen, és ennek így is kell működnie Windows-on. Mivel a Win10/11 OS saját UI-ja alapból nem color-managed teljesen - így hiába van betöltve egy ICC/ICM a Windows alá (OS színprofil vagy jobb esetben DisplayCAL profile loaderrel), abból a VGA LUT-ba betöltődik az 1DLUT infó (meg talán a gamma TRC curve, bár ez sem biztos...), az OS UI mégsem clampel-ődik pl. egy a user által választott színtérre (pedig ennek így kéne működnie, hogy azt is ki lehessen választani...), azaz gamut konverziót már nem alkalmaz. Pedig milyen jó lenne, hogyha ki lehetne választani sRGB-t, AdobeRGB-t, DCI-P3-at target gamutnak, de nem lehet... Szóval csak a color-managed appok, amiket futtatunk (amik teljesen vagy részlegesen) alkalmazzák a színprofilt, és végzik el a gamut konverziót is. Ezért túlszaturált a Windows alapból egy wide gamut-os monitoron.
A Win11 SDR módban (HDR-ben nem) már bekapcsolt ACM-el alkalmaz sRGB-re történő clamp-et (gamut konverziót) a Win OS saját UI-jára, és úgy mindenre globálisan, mert már a VGA kimenetre küldött jel előtt történik meg a konverzió. De csak sRGB színtérre clampel, nem állítható más gamut ott sem (még). És a monitor EDID-jéből az R/G/B primaries infókat olvassa ki (ami nyilván egy wide gamutos monitornál szélesebb színtér az sRGB-nél), és az alapján végzi el a gamut konverziót sRGB színtérre. Azaz ha van egy wide gamutos monitora az embernek és csak ACM-et kapcsol Win11-ben (OS-be betöltött színprofil nélkül, vagyis gyári sRGB színprofillal vagy pl. a monitor driverrel jött színprofillal), akkor mindent leclampel sRGB-re. Ez kvázi a Win által megvalósított szoftveres sRGB clamp, és akkor jó, ha mindent sRGB színtérben akarsz látni, mert pl. a monitoron nincs dedikált OSD sRGB preset.
-
-
kuyarashi
őstag
Ez már a múlté, de azért válaszolok.
100%, hogy nem kalibráltam sRGB-re. Még életemben nem is próbáltam. Egyszerűen arról van szó, hogy AdobeRGB-re kalibrálva, a színkezeletlen Windows nem tud mit csinálni, ahogy írod - helyesen összenyomja a színeket, emiatt fakó. Ami zavaró volt, hogy pl. Illustratorban a palettán a színek is fakók voltak. Régen az kb. világított.Ismétlem, most elégetett lettem a natív kalibrálással, de a mérést még meg kell csinálnom helyesen.
Rendesen, lelkiismeretesen rámentél a témámra.
Köszi.
Windows 11-ben mi lett más színkezelés téren? -
kuyarashi
őstag
Köszi, próbálok röviden reagálni.
Először is; hétvégén épp natívra kalibráltam hardveresen a monitort (CAL1 presetben természetesen), de csak 90 kandelára, mert viszonylag sötétben dolgozom és folyik a szemem az erős kijelzők fényétől, ill. néha megy nyomdaiparnak is grafika. Fényerő így 10-esen van és 6500K, 2.2 gamma megcélozva, stb. A fényerőn kívül gyakorlatilag minden az lett, amit tanácsolsz. Természetesen, reset, monitor bemelegítés, VGA LUT ürítés, DisplayCAL kikapcsolás, Windows színkezelésben színprofil törlése a listából mind-mind megvolt.
A célom az volt - és ezzel válaszolok egy kérdésedre -, hogy Illustratorban, Photoshopban és egyéb színkezelt, grafikus szoftverekben színhelyes árnyalatokat kapjak, miközben minden más lehet élettel telibb. Egy bőr tónusától van elvárásom, mert az egy létező dolog a materiális világban és tudom milyennek kell lennie, de egy Windows mappa ikon lehet harsány. Mivel a Windows nem igazán kezeli a színprofilokat, sRGB-re butítva brutál fakó volt. Egyébként most elégedett is vagyok. A problémám most annyi, hogy DisplayCAL mérések alapján nagyon rossz deltaE értékeket kapok. Nyilván valamit nem jól állítok be, mert ránézésre okés a monitor.Tehát csak hw kalibrálást csináltam a gyári szoftverrel. Az még lehet egy probléma, hogy az i1Display Pro példányom 2010-es. Talán még nincs felkészítve GB-r LED kijelzőkhöz, bár szerintem sima ügy, de épp erre szolgálna a spectral correction.
Windows 10 van fenn egyelőre és 3060 Ti a VGA, tehát NVidia. HDR természetesen kikapcsolva, stb. Előzőekben AdobeRGB-re kalibráltam, sRGB-re még soha.
A Chrome-al már futottam bele azokba a szitukba, amiket leírtál, köszi. Tényleg sok segítség. Amit pedig előtte közöltél, hogy töltsem be a monitoromhoz tartozó spectral correction-t, jogos. Próbáltam (chatGPT ajánlotta), de így is kiugró deltaE-ket kaptam, szóval valami még nem volt ok. Majd még rámegyek valamikor és jelentkezem. Ha nem boldogulok, lehet bedobok egy képernyőképet, vagy kérdezek még. -
c41r0^
őstag
ha utóbbi eset van, akkor egy AdobeRGB-re metatag-elt képet viszont AdobeRGB színtérben (gamutban) kéne megjelenítenie a monitorodnak egy Lightroomban / Photoshop-ban
még ehhez annyi kiegészítés, hogy ha tehát a 2. eset forog fenn és az OS-ben sRGB marad a színprofil, és az "rontja el" a hw kalibrációt a végén, akkor az AdobeRGB-re tagelt kép is csak sRGB-ben fog megjelenni a color managed app-ban is, mert az OS clampel le sRGB-re az sRGB színprofil miatt. Ezért kell ilyenkor a monitor driveréhez tartozó (azzal együtt települő, LG és Dell monitor driverek hez elvileg kéne, hogy legyen mellé) ICC/ICM színprofilt aktiválni a Win10-ben a kijelzőhöz. Mivel az tartalmazza a wide gamutos információkat is. Tehát ha nem kalibrálsz rá DisplayCAL-al, akkor még a hw kalibrálás előtt az OS-ben a monitor driverhez adott ICC/ICM-et aktiváld a Windowsban, ne a gyári sRGB-t.
-
c41r0^
őstag
válasz
kuyarashi
üzenetére
Once DUCCS is installed, use the Application Info: "Check for update now" button to update to the latest version. Check the changes log to verify that your monitor model is supported in the new version. When done, restart the computer
* Press the Menu button to open monitor OSD (On Screen Display)
- Go to Other Settings- Factory Reset- Reset All Settings
- Go to Displays or Display Settings and disable DP 1.2/MST
- Go to Color Settings- Preset Modes
* Choose Color Space
- Highlight/check either Cal1 or Cal2
* Exit the OSD
* The monitor USB upstream cable must be connected to the computer USB port
* In a two or more monitor setup, only ONE monitor should be connected to the computer at a time when calibrating
* The X-Rite i1 Display Pro colorimeter should be tested in TWO ways =
Test it on all of the computer USB downstream ports
Test it on all of the monitor bottom USB downstream portsbolddal kiemelt: itt nem lehet, hogy sRGB módot választottál, és a DUCCS eleve sRGB gamutra kalibrált? azért látod a hw-es kalibráció végeztével is "fakóbbnak" a színeket?
"A lényeg, hogy a hardveres kalibrálást követően fakók lettek a színek már Windows szinten (W10)."
vagy az van, hogy itt kiválasztottad az AdobeRGB / natív gamutot, és rendesen bekalibrálta hw-esen a monitort, azonban a Win10-ben - ha jól emlékszem - ha színprofilnak a gyári sRGB van betöltve (és ez az alap színprofil), akkor a Win10 a desktop-on is alkalmazza az ICC/ICM profil alapján a gamut konverziót (egyébként helyesen) - amit pl. a Win11 ACM nélkül nem tesz meg - tehát jogosan látod "fakóbbnak" a színeket, hiszen sRGB-re clamp-elt Windows desktop-ot látsz, mivel aktív a kalibráció a monitorban és az OS-ben meg az sRGB az alapértelmezett színprofil
ha utóbbi eset van, akkor egy AdobeRGB-re metatag-elt képet viszont AdobeRGB színtérben (gamutban) kéne megjelenítenie a monitorodnak egy Lightroomban / Photoshop-ban
Az a baj, hogy a Win10/11 és a MacOS is másképp kezeli / alkalmazza az ICM/ICC színprofilokat az OS-en belül. És akkor erre jön rá még az, hogy melyik app hogy alkalmazza: teljesen, részlegesen, vagy sehogy. Ezért is nagy a kavar, és nehéz kitalálni, mi hol csúszott el.
-
c41r0^
őstag
válasz
kuyarashi
üzenetére
AdobeRGB -re kalibrálás az szándékos, és valós felhasználási igény, vagy csak "tetszik" vagy "szaturáltabb mint az sRGB és jobban tetszik" ? Milyen tartalmat fogyasztasz rajta? Ha AdobeRGB gamutban készült fényképeket szeretnél szerkeszteni ICC managed képszerkesztőben és ez az elsődleges felhasználás, akkor nem szóltam.
Szerintem ezt kéne:
1. monitor reset, utána user custom képmódra, natív színtérre állítsd az OSD-ben (ne válaszd ki az AdobeRGB-t monitor OSD-ben, jobb, ha a natív színtérre kalibrálsz, majd a kalibrációs profil alapján az ICC managed progik tudni fogják, hogy ha AdobeRGB színtéren kell valamit megjeleníteni, akkor abban fogják, ha sRGB-ben, akkor abban, stb.)
2. Win11-ben csekkolni, hogy az ACM off (mivel ez a funkció SDR-ben sRGB gamutra clampel szoftveresen), ha Win10, akkor ez a funkció nincs benne, VGA driverben 8/10 bit (minél magasabb, amit a képfrissítéshez támogat amiben hazsnálni akarod, azt látom a monitorodnál h 8bit+FRC-s, és 60 Hz-es), 0-255. Ha AMD VGA driver, akkor sw-es sRGB clamp off (gyárilag off, csak bekapcsolható: custom color ON + color temperature control OFF-al). Magyarul csekkolni, hogy nem clampel semmi sem sRGB-re szoftveresen. Azért írom le, mert már itt el lehet rontani, ha sw-esen clampelsz sRGB gamutra.
3. hw kalibráció indít, itt targetnek nem tudom mit lehet megadni, de ha meg lehet a szoftverben, akkor NE sRGB színteret adj meg (lehet ezért "fakítja" ki a színeket kalibráció után, mert sRGB gamutot adsz meg target-nek), hanem natív gamutot, és 6500K színhőmérsékletet, 120 nit fényerőt, 2.2 gamma curve-öt. Ezen teszt alapján kb. 33-35 fényerő kellhet a 120 nithez.
4. ha kész és elmentette a profilt a monitorba a gyári kalibrálós sw, akkor opcionálisan ráprofilozhatsz DisplayCal-al is még erre szoftveresen, valószínűleg ez kicsit jobban helyreteszi a 2.2 gamma curve-öt meg egy kcisit javít a deltaE-n, de valszeg mérési hibahatáron belüli lesz a változás, ha jól csinálsz mindent
DE
- a monitor továbbra is maradjon a natív színtérben, ehhez már nem kell nyúlni, hisz a hw-es kalibrálás alapján az értékek rendben vannak
- a Win-ben ne kapcsold be az ACM-et (ha Win11)
- a DisplayCAL-ban kalibrálás előtt és a verify-nál is töltsd be a monitorodhoz való wide gamut színtérhez való spectral correction-t (ha CCSS database-ből letölthető, de sztem igen, földgömb ikonra kattintva is megnézi és tudsz köztük tallózni, ha valaki már töltött fel hozzá), vagy a paneltípusnak megfelelőt a gyári xRite spectral correction-ök közül (ez egy CCSS fájl, és korrigálja ezen mátrix alapján a kijelzőpanel spektrális tulajdonságaihoz mérten a koloriméteredben a fw-ben tárolt visszamérési referenciapont értékeket, ezt ilyen "offset"-nek kell felfogni, és azért kell, hogy a koloriméter a monitorodon mért értéket ne a fw-ben tárolt referenciaértékkel vesse össze és az alapján kalibráljon/mérjen vissza, hanem az offsettel korrigált referenciaértéket vegye figyelembe)Ha kész, akkor OS-ben tedd alapértelmezett színprofilnak ezt, és a DisplayCAL automatán induló appjának az automatikus korrigálást állítsd be, hogy ezt a profilt alkalmazza mindig, amikor csak tudja.
Így a color managed programokban ami sRGB színtérre készült (metadata tartalmazza), azt sRGB gamutban kell visszakapnod, ami AdobeRGB-ben készült, azt pedig abban. Más kérdés, hogy mikor milyen konstellációban melyik app tudja alkalmazni a betöltött ICC/ICM színprofilt, és annak mely részét. Valamelyik jól, valamelyik kevésbé. Nyilván a profi Adobe termékeknél nem lesz gond (Photoshop / Lightroom), de egy pl. Google Chrome böngésző már lehet csak részlegesen tölti be az ICM alapján a színprofilt, pl. a gamma korrekciót kihagyja, vagy pl. hw accelerated módban D3D11 rendererrel nem alkalmazza egyáltalán a színprofilt (emiatt pl. a YT -on minden wide gamutos túlszaturált lesz), de pl. a "Choose ANGLE graphics backend" D3D9 -re állításával ez megoldódik.
Most így röviden ennyi, én így állnék neki.
-
kuyarashi
őstag
válasz
janos666
üzenetére
AdobeRGB-re kalibráltam. Előtte DisplayCAL-al szoftveresen.
Többen írták már (itt is anno), hogy hardveres kalibrálás után DisplayCAL-al profiloznak.Az a baj, hogy amikor a DUCCS végez a hardveres kalibrálással, már fakó a monitor, ezután kéri, hogy gépeljem be az *.icm profilfájl nevét. Tehát önmagában a HW kalibrálás már fakó.
Persze lehet, hogy ez a normális, de nekem túl fakónak tűnik, annak ellenére, hogy például sosem szerettem az AMOLED telefonok túl harsány, káprázó, valótlan színeit. Szóval az is egy véglet, de ez a fakó szín is.
-
kuyarashi
őstag
Sziasztok,
Van egy i1Display Pro (még a régi) kalibrálóm és egy Dell U2713H monitorom. Szeretném kihozni belől a maxot. Régen kalibráltam már és egyszer felütötte már nálam ugyanez a probléma a fejét. Persze most sok mindent máshogy csináltam. A lényeg, hogy a hardveres kalibrálást követően fakók lettek a színek már Windows szinten (W10). Erre még ráprofiloztam, de a színek még mindig élettelenek maradtak.
Szóval kérnék egy kis segítséget.A monitort hardveresen a Dell saját progijával (DUCS) kalibráltam, utána a DisplayCallal profiloztam. Ha jól emlékszem, csak profilt hoztam létre, legalábbis a DisplayCal ikon a tálcán szürke.
Csípőből van valami ötletetek, hogy hol lehet a probléma?
Illetve hasonló helyzetben - tehát, ha van lehetőség hardveres kalibrálásra - ti ráprofiloztok-e és, ha igen, hogyan?
Előre is köszi a segítséget. -
c41r0^
őstag
Illetve kérdezném attól, aki használ CALMAN-t, hogy a 4gen tandem WOLED-hez van hozzá külön új korrekciós profil, vagy a meglévőt lefrissítették esetleg az új panel spektrális információival?
Köszi!
-
c41r0^
őstag
A legfrissebb Chrome release-el elvették az ANGLE OpenGL lehetőséget...
Viszont szerencsére ANGLE D3D9 -el ugyanúgy rendben vannak a bt.709 Youtube video-k színei wide gamutos monitoron, nincs túlszaturálás, alkalmazódik a hw accelerated böngészőben a renderer futószalagon az ICC színprofil, és a bt.709 video tag miatt (vagy a YT weblap "frame" sRGB tag miatt) sRGB színtérre clampelődik a színtér, így a videókban a színek sem túlszaturáltak.
Persze ki tudja, mikor veszik ki a D3D9-et is, mivel az is egy lassan deprecated API...
Brave alatt még megmaradt az ANGLE OpenGL opció, de mivel az kicsit lassabban követi a friss Chromium build-eket, abból is ki fog kerülni nagy eséllyel hamarosan, de mivel ott is OK a D3D9-el, ezért még egy ideig nem lesz vele gond.
-
c41r0^
őstag
Valószínűleg gamma állítás, de ez csak tipp. Feltételezem deep levelnél "sötétebb" a kép, kevesebb a szürkeárnyalatok között az átmenet, minden sötétszürke "hamarabb" lesz fekete (black crush).
Ezek alapján tippre Normal level gamma 2.2, deep level gamma 2.4.
Használd akkor normal level-en.Vagy ha HDMI-vel van összekötve, esetleg full range / limited állítás, bár monitoroknál nem tudom, mi értelme van ennek OSD-ből (a kapott videojel alapján át kéne állnia), hacsak nem monitor/TV kombó.
Mindenesetre ha ez full range / limited beállítást takar, akkor is a normal level-t használd, és emellett a VGA legyen RGB 4:4:4 Full range 0-255 -re állítva.
-
c41r0^
őstag
Szenvedtem ezzel már egy ideje, így ide is beírom az infót:
Az alap probléma az - ami nagyon szembetűnő wide gamutos monitorral, hiába van kalibrálva - hogy hardware accelerated módban a böngészőben megjelenő média anyagok esetében nem kerül alkalmazásra az ICC színprofil, nálam pl. az alábbi együttállás esetén:
- Win 11 24H2, ACM OFF (azaz az automata színmenedzsment kikapcsolva, ami sRGB-re clampelné a monitor EDID infói alapján a színteret globálisan, így a desktop és minden az OS-en belül sRGB színtérben kerülne megjelenítésre)
- monitor natív wide gamut módban (user preset, ami kalibrálásnál be lett állítva, nincs monitor OSD sRGB clamp/színmód alkalmazva), wide gamutra kalibrált ICC betöltve (DisplayCAL loaderrel), és OS alapértelmezett + egyéni színprofilként is beállítva - nyilván sRGB anyag esetén ezzel a profillal az sRGB színtérben jelenik meg az adott anyag a színmenedzsmentet (jól) támogató appokban - pl. Adobe Lightroom, FastStone image viewer, böngészők, stb.
- AMD Adrenalin (friss) driver, RX 6 series VGA (ez mindegy), driverben nincs AMD szoftveres sRGB clamp beállítva
- Chromium alapú böngésző (Chrome, Brave) hardware accelerated módban (manapság ez alapbeállítás)
Szóval ebben az esetben az történik, hogy HW accelerated Chromium alapú böngészőben természetesen jól működik az ICC színprofil alkalmazása, a weblapok esetében rendesen alkalmazódik is, jó színekkel jelenik meg minden ( weblapok és sRGB-re tag-elt képek jól, sRGB színtérben jelennek meg), mert valamennyire jó a Chromium alapú böngetők ICC színmenedzsment implementálása - bár nem teljesen tökéletes fórumok alapján, mert talán a gamma információkat / TRC curve-öt nem veszi figyelembe az ICC profilból, így az nem biztos, hogy alkalmazásra kerül, de a színeket jól clampeli le sRGB színtérre a weblapok megjelenítése során.
Mindaddig, amíg pl. YouTube videót nem játszik le az ember, mert akkor egyből jönnek a túlszaturált színek. Ha elindítok egy videót és lepauzálom, és kicsit legörgetek, akkor az állóképre alkalmazza a színprofilt, a túlszaturáltság eltűnik, de amint újra elindítom, túlszaturált lesz.
A YT-on minden SDR video ugye BT.709/Rec.709-re van masterelve (azaz színek tekintetében az sRGB színtérrel kvázi megegyezik, most attól tekintsünk el, hogy a BT.709 az gamma 2.4, nem gamma 2.2, mint amilyenre a monitorok 99%-a kalibrálva van - így az enyém is), tehát a video meg van tag-elve színtér információval (a video-n jobbklikk - statisztikák - color alatt látható YT-ban), nem az a probléma, hogy nem lenne rajta színmenedzsment-tag. A video codec az vp09.
A gond azzal van, hogy a böngésző HW accelerated módban nem feltétlen tudja alkalmazni alapesetben az ICC színprofilt média lejátszása esetén, mert a böngészőben a renderer megkerüli azt, nem tölti be, mert "elsődleges a sebesség", nem pedig a színtér konvertálások, ahogy az a leírásokban olvasható erről.
A Chromium az ANGLE-t használja a HW accelerated megjelenítéshez, és alapesetben (Default beállításon) a D3D11 API-t használja, de ez átállítható OpenGL-re, de pl. D3D9-re is.
Az alábbi flag-el állítható át:
chrome://flags/#use-angle
OpenGL-re (ami elvileg nem teljesen supported renderer Chromium alapú böngetőkben) átállítva a fenti probléma megszűnik, és a videók túlszaturáltsága megszűnik, alkalmazódik a színprofil a YT videókon is, lejátszás közben is.
Ez a workaround működik minden Chromium alapú böngészőben, Chrome-ban, Brave-ben, Edge-ben is. Esetleg előfordulhat, hogy bizonyos esetekben anomália lehet az OpenGL nem teljes supportálása miatt, így ez "experimental" beállítás, volt nekem is olyan, hogy pl. a Google Maps hibásan jelenítette meg a layereket, de böngésző újraindítás után helyreállt.
-
zsero
aktív tag
Sziasztok, vettem egy Asus PA27JCV 5K monitort. Amit nem tudtam megfejteni, hogy mit jelenthet a Black Level / Backlight / "Normal Level" vs. "Deep Level" állítás. Más Asus-on találkoztatok ilyennel?
-
mikrofon
veterán
Ezt nem annyira értem mire gondolsz, mert ez a része amire én gondolok korábban is működött nálam.
Egy hp elite book volt egy dokkolóban. A dokkolón két Display port kimenetbe egy hp és egy dell monitor volt. Mind a kettőt külön kalibráltam a Displaycal szoftverrel. Mind a kettőre betöltöttem a profilt a Displaycal profil loader-ben. Nagy ritkán előfordult, hogy valami miatt felcserélődött a profil, ami egyből észrevehető volt, akkor kézzel újra be kellett állítani, hogy melyik monitorhoz melyik tartozott és úgy jó volt.Igazából arra gondoltam, hogy most is bekalibrálom mind a kettőt aztán utána hátha közelebb lesznek egymáshoz.
A szoftver neve már sokat segített, mert így könnyebben visszajönnek az emlékek meg könnyebb keresni.
-
KTTech
veterán
válasz
mikrofon
üzenetére
Egy videovezérlőre kötve nem tudod a kettőt egy színre hozni, és ez nem függ a csatlakozás fajtájától. Ha jól tudom, nincs olyan videokártya, ami kimenetenként külön LUT-ot tudna kezelni, legalábbis nem tudok róla a consumer szegmensben.
Szoftvernek a Displaycal-t tudom ajánlani - nem mai, de teszi a dolgát.
-
mikrofon
veterán
Sziasztok!
Két dell u2412m-et kell használnom egymás mellett. Természetesen borzasztó nagy az eltérés fehér színben a kettő között. Ez fakad abból is hogy egyik HDMI->dvi másik Display porton van a laptop-ra kötve. Még gondolom a monitorok kora és üzemideje se tesz jót neki. Hardveren nem tudok módosítani és azt is tudom ezek már nem lesznek színhelyesek és teljesen egyforma képük. Viszont nagyon zavar így elő kerestem a szekrényből a ColorMunki Display eszközömet. Viszont kb. 5 éve nem használtam, így elfelejtettem hogy mi a folyamata. Kérlek küldjetek egy linket a folyamat leírásához és a szükséges szoftverek letöltéséhez.
Köszi előre is. -
-
Vhiktor
nagyúr
Ez sajnos nem így van. A neten fellelheto korrekciós fileok vagy akár azok amiket adnak a szoftverhez sokszor deltae 3-al vagy még többel is félre mérnek, persze olyan eset is van, hogy csak deltae 1-el (de ez vakon celba dobas esete, ellenorzes nelkul). Egy gyairlag viszonylag jól kalibralt kijelzőt felesleges elrontani és abban a hitben élni, hogy jobb lett, miközben nem.
Az egyedi profilozas jo otlet, de.itr is figyelembe kell venni egy ket dolgot. Ha egyedileg profilozva van egy xrtie/calibrite colorimeter akkor már jó de ehhez sok esetben megint nem elég egy jó esetben 10 nm-es xrite spectro, mert az új technológiákat, pl qd oled laza deltae 4-5-el félre méri egy 10 nm-es, de még egy 5 nm-es spectro is, tehat adott esetben még rosszabb is lehet mint egy gyari colorimeter korrekcio. Szóval nem ilyen egyszerű.
Sok monitor siman deltae 1.5 korul van gyarilag, ezen csak rontani lehet nem megfelelo muszerezettseg hiányában.Ezért nagyon fontos infó, hogy miz szeretne kalibralni. Van amihez jó a consumer muszer, van amihez nem.
-
Joshi
titán
Nem kell milliós eszköz ha egy általános jó minőségű képet akarsz kalibrálni. Erre valók az X-Rite i1Display Pro/Plus és a Calibrite Display Pro/Plus HL készülékek. Ha biztosra akarsz menni, akkor egyszer elhívsz egy kalibráló szakit, aki a milliós spectrójával beprofilozza neked a kívánt készülékeidet (monitor, tévé stb). Az a lényeg, hogy el kell kérni tőle a profil fájlt, amit a későbbiek alkalmával be tudsz tölteni mint korrekciós fájlt. Egyébként az adatbázisban vannak adott készülékekhez is korrekciós fájlok, amit ugyan úgy egy drága spectróval készítettek. Persze minden készülék más, de amire neked kell teljesen jó lesz.
-
emiki6
veterán
Sziasztok!
Melyik a legolcsóbb kalibráló eszköz, amivel a oké eredményt lehet elérni?Felhasználásomhoz nem kellenek pontos színek, nem végzek grafikai munkát, viszont szeretném, hogy ne legyek teljesen ráutalva a gyári beállításra. Meg jót tenne a lelkemnek, ha tudnám, hogy nagyjából beállítottam.Nincs valami alis bestbuy cucc?
Ja, közben sikerült elolvasnom az eggyel feljebbi hsz-t, lehet nem erőltetem akkor, mert van tervben qd oled a közeljövőben.
-
Vhiktor
nagyúr
Ez nem ilyen egyszerű kérdés. Ugyanis nem mindegy milyen a panel és a gyári kalibració minosege. Qd oled nem kalibralhato referencia 2 nm-es spektro nélkül. Aztán ha gyárilag referencia muszerrel kimerve a gyari kalibracio deltae 2 korul mozog mint mondjuk egy LG g4 esetében, akkor referencia muszerek nélkül a valosagban csak rontani fogsz rajta (tehát csak colorimeterrel rontasz rajta ,onmagaban colorimeterrel amugy sem kalibralunk, spectros profilozas kell, minden panel techez mas korrekcio kell, a gyari beepitett korrekciok meg általában semmire nem jók), nem referencia spektroval szinten csak rontasz rajta legalabbis a fent emlitett qd oleden es g4-en). Szóval tudni kellene milyen kijelzok, mert siman lehet hogy jobban jársz ha a gyarilag legszinhelyesebb kepmodban használod, minthogy nem megfelelo műszerrel a valóságban félre állítod. Szóval először tisztázni kellene milyen kijelzokrol van szó.
-
flash-
veterán
válasz
karoli9
üzenetére
Ertem.
Egyébként ha tv-t szeretnék kalibralni filmezés céljából, illetve monitort-es laptop kijelzőt alkalmi hobbi celú dolgokhoz(lightroom de tényleg csak beginner módon való használatra) akkor milyen kalibrálót ajánlanátok?
A tvben állítólag van ddc resz ahol be lehet tolteni kalibrácio fajlt is.(Lut, dv config file) bar en nem talalom 🤣 -
flash-
veterán
értem. Közben találtam notebookcheck-en icm fájlt amit ők csináltak kalibrálásnál. elvileg ugyanaz a panel és a notebook is legalábbis Lenovo loq és az is a 100% srgb változat meg az enyém is. az akkor jó lehet? mert bár a teszt írja hogy egész jó kalibrációval érkezett eleve.
-
flash-
veterán
sziasztok!
azt szeretném kérdezni hogy ha a laptopomnak a kijelzője 100%srgb-szintérel rendelkezik, akkor melyik alkalmazással-tesztképpel érdemes kalibrálni szemre ha nem tudom elvinni kalibráltatni? mely szoftver erre a leginkább alkalmas? vagy inkább ne is nyúljak hozzá?
-
c41r0^
őstag
válasz
pinnacle
üzenetére
Attól függ, milyen messziről néznéd (meg a 43-as monitort milyen messziről nézted), sztem egy 42-48" WOLED/QD-OLED TV tökéletesen megfelelő lenne számodra monitornak. Persze nyilván adott használati szokások egyből kizárják az OLED-et a beégés miatt, ezt neked kell tudnod, attól függ, mire kell. Ilyen áron EIZO EV4340X 1000:1-es IPS panellel, 60Hz... hát... de ha nyilván céleszköz kell valamire, akkor annak ára van.
Mivel semmit nem tudunk, mire kell, mi a felhasználási szokás, milyen messziről nézed, miért nem jó egy 27-32"-es OLED monitor, stb., így passzolok.
de ez már amúgy sem ennek a topicnak a témája
-
pinnacle
nagyúr
Köszi szépen a segítséged!
Philipsből kijött a tartórögzítő csavar. Visszavittem. TV szerelő mondta, hogy manapság ilyen vacakok, simán csak műanyag házba vannak rögzítve.
Szerintem egyszerűen gyengébb panel van a Philipsben. Mondjuk az EIZO 10 éve került annyiba, mint most a Philips. Nekiállok gyűjteni egy EIZO EV4340X-ra.
Egyébként nem tudom miért vannak ennyire elhanyagolva ez a 43-as monitorok. Alig van pár készülék. Még a Dell U4323QE-re gondoltam, de ez BGR elrendezésű. Ezt nem is értem, ha fejjel lefele tennék bele a panelt a RGB lenne. EIZO EV4340X 20% fényerő alatt PWM-es, de az talán nem fog zavarni, mivel a 2433w is az.
Ismerősök TV-t használnak monitornak, látom te is foglalkoztál ezzel, de ugye ha érzékeny szemmel nem ajánlott a TV? Ha mégis van valami, azt kipróbálnám. Egyáltalán van 43"-as RGB-s, PWM mentes TV? -
c41r0^
őstag
ahogy látom, az az ICC már nem letölthető, mert elévült a link, de itt vannak még infótémák / githubos ICM-ek az sRGB gamma-> gamma 2.2 megoldásra:
gamma konvertálós megoldás
innen neked szerintem ez kell: srgb_to_gamma2p2_sdr.icmMár ha a fenti a probléma, azaz sRGB gamma curve-ot hazsnál a monitorod 2.2 helyett és ezért látod fakóbbnak a színeket.
-
c41r0^
őstag
-
c41r0^
őstag
válasz
pinnacle
üzenetére
- Kalibrálást vállalsz vagy valaki a csoportból? -
én nem, csak "hobbiból" vettem magamnak kolorimétert, hogy a családban meg a saját eszközeimen (2 TV, 2 monitor) tudjak garázdálkodni
szerintem érdemes beruháznod rá, már nem egy vészes összeg, használt piacon lehet ki tudsz fogni valami régebbi x-rite -ot is
monitorkalibrálók
legolcsóbb alternatíva ha nem is megy a DisplayCAL-lal mert nem támogatja a ArgyllCMS-t, akkor a saját kalibrátor szoftverrel meg tudod csinálni- 110nit kb. milyen fényerőnek felel meg a monitor 100-as skáláján? -
foglalmam sincs, a 120 nit-es kalibrálást napfényes szobához ajánlják, pl. RTINGS is 100 nit-re kalibrál a tesztjeiben, és ha jól tudom, a full sötét szobába 80 nit-re kalibrálás az ajánlott, és a nyomdai printre pedig 90 nitre, de ezek csak ilyen összehalászott infók, nem biztos, hogy valid, de ha 400 nites a monitorod, akkor valahol a skála negyede körül lehet 110 nit (25ös fényerő körül), bár nyilván attól függ, mennyire lineárisan nyomja fel az elektronika a fényerőt, úgyhogy ezt max. saccolni lehet, illetve ha lenne review ahol adott nit-re kalibráltak, onnan lehetne következtetni, vagy ugye meg kéne mérni koloriméterrel...- FastStoneban az alsó A monitor színprofilja... nem volt bekapcsolva, ha bekapcsolom akkor fakóbb lesz a kép. Ha a felső kapcsolom ki, akkor nincs különbség. Egyébként ugyanolyan a képe, mint az IrfanView-nak.-
Ha be van kapcsolva, akkor használja az ICC profilt, egyébként nem. Tehát pont, hogy be kell kapcsolni, akkor lesz "color managed" a szoftver, azaz használja az OS-ben aktív ICC-t. Ha kalibráltatod, annak az a lényege, hogy úgy lásd a tartalmat, ahogy a tartalom készítője azt megálmodta. Tehát nyilván be kell kapcsolni a CMS-t, hogy használja a kalibrációs ICC profilt a szoftver. A Google Chrome jól van beállítva, alapból hazsnálja, a Firefox is tudja használni egyébként (about:config gfx.color_management.mode -ot 2-ről 1-re kell állítani)Még van egy tippem, miért fakóbb neked a Philips sRGB módban, mint az EIZO-d sRGB módban.
Néhány monitor az sRGB TRC gamma curve-öt használja az sRGB képmódhoz, ami ugyan közelít a gamma 2.2-höz, de a sötét részletek világosabbak a gamma 2.2-höz képest, így fakóbb lesz a képe:
sRGB default gamma IS 2.2, but sRGB has a more linear segment for near black/gray tones than regular 2.2 gamma, which is why 2.2 will have darker shadow details.Általánosan azt javasolják, hogy gamma 2.2-höz érdemes kalibrálni, ám pl. a Monitor Unboxed és RTINGS, eme két neves monitortesztelő csapat is az sRGB TRC gamma curve-höz kalibrál egyébként.
Nézd meg, hogy az EIZO-n az sRGB módhoz van-e gamma állítási lehetőség, és nézd meg a Philipsen is. Ha van, akkor 2.2-t állítsd be mindkettőn. Persze nyilván lehet, hogy sRGB módban ezek inaktívak, vagy ha állítható is, ki fog lépni sRGB módból az adott monitor.
Ha a konklúzió az, hogy a Philipsed sRBG TRC gamma curve-ben működik, és ezért fakóbb, akkor be kell kalibrálni.
Vagy van itt egy ICC profil, ami sRGB gammáról 2.2 gammára konvertál:
Well you're in luck, because I created an ICC profile for the AW2725DF to do just that for someone about a week ago. Use it with the sRGB mode to convert the sRGB gamma to gamma 2.2. It does the conversion at the GPU level so you'll need to load the ICC with a profile loader like DisplayCAL's ICC Profile Loader app. The Profile Loader app will also allow you to instantly disable the ICC if you want to toggle between sRGB and 2.2 gamma. You can download it here.
Ez univerzális ICC, minden monitorhoz jó erre a workaroundra. Kipróbálhatod ezt feltelepíteni a Philipshez, és összehasonlítani a Chrome-ban így az EIZO-val a Philips képét, mindkettőt OSD sRGB módba álíltva. -
pinnacle
nagyúr
Ezek közül lenne valamelyik? Talán az utolsó, mert az a WLED. 42,51" méretben nincs is panel.
-
pinnacle
nagyúr
Köszönöm a segítséged!
Kalibrálást vállalsz vagy valaki a csoportból?
Egyik helyen amit néztem csak üzletben csinálják, a másik szakember meg csak áprilisban tudna jönni. Kíváncsi lennék, hogy milyen lenne a kép, pontosabb értékekkel. Nekem nem munkához kell, csak úgy "ránézésre" megfelelő legyen.
Ha az sRGB-t fakónak találom, akkor az kalibrálva sem lesz jobb, tehát nekem a wide gamut kalibrálás kellene? Mondjuk nem értem az EIZO-nál miért nem fakó az sRGB, ott egyébként a kontraszton nem lehet állítani ebben a módban, azért az érthetőbb, mint a Philips 100% fényereje. Nem is értem ezt, hogy gondolták. Ki tud 100% fényerőn monitort nézni.110nit kb. milyen fényerőnek felel meg a monitor 100-as skáláján? Nagyon érzékeny a szemem, régebben az EIZO-t EyeCare módban használtam, ami a normál 0% fényerő alá megy, most sRGB módban 7%-on, de egy kicsit az is sok, Philips nappal mehet 50%-on, de később 10%-on majd 0%-on. Mondjuk ha nem is a kalibrált fényerőn használom a monitort, gondolom kalibrálva még így pontosabb, mint kalibrálás nélkül. És nemcsak az átlag lesz deltaE<2.
Nem tudom az f.lux mennyire pontos adatokat olvas ki, de az EIZO-t jobbnak mutatja AdobeRGB-ben.
Philips 439P1 monitoromban milyen AU panel lehet? Nem találom a fenti kettő linken. Persze lehet nem a monitor nevét kell beírni, de a PHL0973-ra sincs találat.FastStoneban az alsó A monitor színprofilja... nem volt bekapcsolva, ha bekapcsolom akkor fakóbb lesz a kép. Ha a felső kapcsolom ki, akkor nincs különbség. Egyébként ugyanolyan a képe, mint az IrfanView-nak.
Philipsnél "saját beállítások használata az eszközhöz" volt beállítva. Régebben az EIZO .icm fent volt, de nem láttam különbséget, ha van, ha nincs, ráadásul a Philipsnek is beállította magát, így inkább töröltem. A Philipsnél sem látok különbséget, ezzel vagy nélküle között.
-
c41r0^
őstag
válasz
pinnacle
üzenetére
Lőttem neked képeket a wide gamut színterű ("user" picture mód, R/G/B whitepoint a kalibrálásnál beállítva), wide gamut színtérre kalibrált monitoromról a tesztképedről. A monitorom egy MSI Optix MAG274QRF-QD
adatlapEz egy eléggé wide gamutos monitor, sRGB 147% lefedettségű PFS LED háttérvilágítású panel. Annyi, hogy 120 nit helyett én a 110 nit-et jobban szeretem, így arra van kalibrálva.
AU Optronics AHVA (Advanced Hyper-Viewing Angle) panel, the M270DAN08.2.FF és Chrome, FastStone CMS on és off.
ITT VAN a négy kép.A lényeg szerintem látszik, a Chrome és a FastStone CMS on verzió az sRBG színtérnek megfelelően megjelenített kép, a kalibrált profil alapján sRGB-re clampelt verzió. Nyilván a monitor mint írtam a wide gamutra lett kalibrálva, így ott a legpontosabban színhelyes, de eléggé színhelyes sRGB emulált módban is, csatolok DisplayCAL riportot is.
wide gamut kalibrálási infók:
110 cd/m2 nit, D6500K, 2.2 gamma, black point correction auto (4.00), correction: LCD PFS Phosphor WLED IPS (Microstep MAG274QRF-QD (i1 Pro 2)) <Microstep MAG27…(i1 Pro 2).ccss>
OSD:
gaming - game mode - user
professional - pro mode - user
professional - minden OFF
image - brightness 18 - 110 cd/m2 nit
[ 16 - 100 cd/m2 nit, 21 - 120 cd/m2 nit ]
image - contrast - 70
image - sharpness - 0
image - color temperature - customization - R 100, G 96, B 95riportok:
wide gamut kalibrálás, alap verification
wide gamut kalibrálás, sRGB szimulációs mód verification -
c41r0^
őstag
válasz
pinnacle
üzenetére
"ha a Chromeban elindítom ez a piros videót, kis képben majdnem jó, de teljes képernyőre váltva Philipsen bordó lesz"
teljes képernyőn nem aktiválódik a gyári ICC a Phillipshez szerintem, mert a Win beépített színkezelése egy f@s... ne csak a rendszer alapértelmezett színprofiljaként állítsd be a Philipshez a gyári színprofilt, hanem a "saját beállítások használata az eszközhöz" -t is pipáld be a színkezelés menüpontban a Philips monitornál, hátha akkor fullscreennél is rendben lesz Chrome alatt BT.709 videonál
vagy ha így sem jó, akkor telepítsd fel a DisplayCal-t, annak van egy profile loader alkalmazása, ami megkerülve az OS színkezelését mindig újra és újra betölti a megadott színprofilt
vagy, használd a Win 11 24H2 ACMS sRGB clamp-et, ahogy írtam, és akkor mindent leclampelsz sRGB-re OS szinten, és nem kell a színmenedzsmenttel foglalkoznod, csak a monitorokhoz a gyári ICC-t add meg aztán annyi - igen, akkor minden kijelzőn (neked) "fakó" lesz minden

-
c41r0^
őstag
válasz
pinnacle
üzenetére
Kezd leesni, hogy mi van. Te hozzászoktál az Eizo-d "enyhén" wide gamutos (saccra 105%-110% sRGB lefedettség) színteréhez, ami az OS alatt (mivel az Eizod wide gamut), az sRGB/BT.709 tartalmak megtekintésénél enyhén túlszaturált színeket okoz. Az OS-ben gondolom az alap sRGB színprofil volt az alapértelmezett, és az Eizo-val ugye ami clampelt vele sRGB-re, az clampelt (elég kevés minden, mivel a Windows beépített régi színmenedzsmentje egy f@s), de a CMS-t nem támogató sw-ek nyilván nem. Szóval hozzászoktál egy enyhén túlszaturált képhez. (Gondolom az Eizo monitor(ok) drivere és a gyári ICC/ICM nincs fent hozzá. Azt is fel kéne telepítened és az Eizo kijelző(k)höz beállítani a gyári ICC-t alapértelmezettként, hogy legalább a CMS-t támogató appokban a jó színtér szerint jelenítse meg a tartalmat.)
Majd jött a Philips, és azon az OSD sRGB módban / sw-es sRGB clampelt módban fakónak látod a színeket. Igen, pedig az a neked "fakónak" tűnő színárnyalatos színspektrum lesz a korrekt az sRGB/BT.709 tartalmakhoz.
"FastStonenal a tesztkép, egyértelműen fakó"
a FastStone-ban be van kapcsolva a CMS alkalmazása? - beállítások, CMS fül, mindkét pipa be, de gondolom igen, különben nem látnád "fakónak" a tesztképet. Gondolom amikor a FastStoen-ban nézed a CMS ON állapotban a tesztképet, akkor a monitorod wide gamut módban megy, azaz az OSD sRGB ki van kapcsolva, és az sw-es clampek is."Kiderült, hogy az sRGB módban valószínűleg helyesen jeleníti meg a színeket, a piros az piros, viszont ez csak 100% fényerőn működik, ha megváltoztatom, akkor visszaáll az előző beállítás. Illetve fakó a kép, de ugye ez ilyen."
ezt írtam, hogy sajnos vannak monitorok - és ezek szerint ez is ilyen - ahol ha már a brightnessbe belenyúlsz, kilép az OSD sRGB emulációs "hw clamp" képprofilból... ha elfogadható a brightness és nem égeti ki a szemed sötét szobában sem (háttérvilágítás azért mindig ajánlott), akkor így hagyva a legjobb és legkevésbé pöcsölős szerintem, hogy az sRGB színtérhez állítsd a monitort - már amenyniben mint írtam ez neked megfelelő és nem kell a wide gamut színtér"Firefox tényleg túlhúzza a színeket (érdekes, hogy az EIZO-nál viszont nem probléma), Chromeal már sokkal jobb, ott az EIZO tűnik túlhúzottnak."
Az EIZO-nál azért nincs problémád vele FF alatt, mert az csak enyhe wide gamutos (105-110% sRGB ? csak sacc, nem tudom a típusát), nem 126% sRGB, mint a Philipsed, így a non-CMS appok alatt, így a FF alatt is csak enyhe szaturáció lesz. Chrome-ban pedig azért túlhúzott az Eizon a "színhelyes" Philipshez képest, mert a Chrome a CMS-t kezeli, a Philipshez van ICC-d, az Eizohoz meg nincs. Ezért a FF alatt és a Chrome alatt az EIZO-n ugyanolyan enyhén szaturált a kép, míg a Philipsen a Chrome alatt sRBG clampelt a telepített ICC színprofil miatt mivel a Chrome figyelembe veszi az ICC profilt mert támogatja a CMS-t, de FF alatt meg már sRGB 126%-os túlszaturált a Philipsen, mert az nem veszi figyelembe az ICC profilt, mert nem alkalmazza a CMS-t.Látom nVIDIA VGA van, legyen 32 bit/10bpc/RGB/teljes beállításon. Bizonyos felbontáson, képfrissítésnél lehet, hogy csak a 8 bit fog menni, bár ahyog látom 60Hz-es a Philips monitor, szóval ha tudja a 8bit+FRC-t, akkor maradjon 10 biten. Kisebb lesz a banding 10 bittel (színátmeneteknél a sávosodás), de ezt csak speckó tesztképen fogod kb. meglátni.
"Tehát valószínűleg a mellékelt adatlap nem kalibrált értékeket tartalmaz, hanem csak egy tanúsítvány arról, hogy mi a gyári érték."
De, az gyári kalibrált tanúsítvány az OSD sRGB módban. A piros az kilóg, mert nem volt nagyon részletes a gyári kalib, ez a típusú VA panel túltolja a pirosat. Ők deltaE<2 ÁTLAG-ot vállalnak, azaz ha összeadod az összes értéket a certen, és elosztod a mér t árnyalatok számával, akkor kisebb, mint 2-t kell kapnod. Az egy dolo, hogy 1 színnél deltaE nagyobb, mint 4, az átlag így is kisebb, mint 2, ők ennyit vállalnak, nem többet. Nyilván gondolom lemérik kalibrálás nélkül az értékeket, ha az átlag deltaE kisebb, mint 2, akkor hozzá sem nyúlnak. Ha nagyobb, akkor a service menüben / fw-ben átállítják a whitepoint R/G/B értékeket az OSD sRGB színprofil beállítás alatt, amíg elfogadható nem lesz, újra mérnek, átlag kisebb mint deltaE 2 lesz, OK, kiállítják a certet, megy csomagolásra."nem tudtok valami részletes monitor panel adatbázis oldalt?"
panelook.com
tftcentral.co.uk"Egyébként 0-100 értéknél is lehet pontosan kalibrálni, nem gond ha nem 0-255-ig látjuk?"
Ha itt a custom képmód R/G/B whitepointra gondolsz, akkor igen. Azoknál a monitoroknál, ahol nem lehet service menüben whitepointot állítani, ezzel kalibrálják.
Nézz meg egy rtings.com -os monitor review-t."Egyébként egyáltalán van olyan, hogy a monitor széles színterű és színhelyes is egyben?"
A "színhelyes" leegyszerűsítve mindig egy adott színtér + színhőmérséklet + fényerő + gamma curve kombóra vonatkozik. Amikor megrendelsz egy alap kalibrálást, akkor ha nem mondod meg, hogy mire kalibráljanak, akkor ha wide gamutos a monitor, akkor wide gamut módban fogják kalibrálni custom színprofilban a monitort 6500K 120 nit 2.2 gamma-ra úgy, hogy a whitepoint R/G/B komponenseket belövik a lehető legpontosabban a kalibrálás közben a monitoron. Ebben a módban színhelyes lesz, a többiben nem. Ha egy ilyen wide gamut módban bekalibrált színprofilt verify-olsz (visszaellenőrzöd a kalibrálás helyességét) egy sRGB színtérre történő emulálással, az is szép eredményt szokott hozni, nagy deltaE-k nincsenek. De ha konkrétan sRGB színtérre akarsz minél jobb és színhelyes kalibrációt pl. ugyanúgy 6500K/120nit/2.2gamma értékekkel, akkor sRGB módban kell kalibrálni hozzá a monitort, azaz előtte a már az előbb taglalt sRGB clampet el kell valahol végezned. Lehet több kalibrált színprofil is, és lehet köztük váltogatni, be kell őket tölteni külön, amikor az adott módban használod a monitort. Mondjuk egy grafikus ha AdobeRGB színprofilban akarja a képet szerkeszteni, akkor a wide gamutos custom színprofilra állítja a monitort és betölti hozzá a wide gamut-ra kalibrált színprofilt. Ha sRGB-ben, akkor a monitort is sRGB-re állítja és betölti az sRGB-re kalibrált színprofilt. -
pinnacle
nagyúr
Illetve az a furcsaság van, hogy ha a Chromeban elindítom ez a piros videót, kis képben majdnem jó, de teljes képernyőre váltva Philipsen bordó lesz. Mintha ez EIZO is lenne egy árnyalatnyi különbség, de nem olyan jelentős, mint a Philipsen.
Firefoxban nincs különbség a méretek között. Philipsen bordó, EIZO-n piros. -
pinnacle
nagyúr
Szia! Köszönöm a részletes tájékoztatásodat.

Reseteltem a monitort, gyári ICM van beállítva, Automatikus színbeállításnál a Windows Reflektorfény háttérkép, FastStonenal a tesztkép, egyértelműen fakó, nem természetes. Hülyét kapok, ha ez a színhelyes.
Firefox tényleg túlhúzza a színeket (érdekes, hogy az EIZO-nál viszont nem probléma), Chromeal már sokkal jobb, ott az EIZO tűnik túlhúzottnak.
Kiderült, hogy az sRGB módban valószínűleg helyesen jeleníti meg a színeket, a piros az piros, viszont ez csak 100% fényerőn működik, ha megváltoztatom, akkor visszaáll az előző beállítás. Illetve fakó a kép, de ugye ez ilyen.
Különböző módok között nem láttam különbséget. Ez nem valódi 10bites csak 8bit+FRC.
Valószínűleg csak kalibrálni kell a monitort, mert szerintem az iiyama ProLite X4373UHSU-B1-ban ugyanez a panel van (nem tudtok valami részletes monitor panel adatbázis oldalt?) ott a gyári érték pirosnál 5,57 volt, kalibrálás után 0,26. Tehát valószínűleg a mellékelt adatlap nem kalibrált értékeket tartalmaz, hanem csak egy tanúsítvány arról, hogy mi a gyári érték. Philipsnél azt mondták, hogy a szerviz menühöz nem tudok hozzáférni. Egyébként 0-100 értéknél is lehet pontosan kalibrálni, nem gond ha nem 0-255-ig látjuk?
Igazából kezdem megszokni a monitor képét, de ha figyelem, akkor látom, hogy a bőrön olyan piros foltok vannak, amik a túlhúzott piros miatt vannak. Ugye kalibrált monitornál nincs ilyen probléma? Nekem csak az kellene, hogy valamennyire természetes színek legyenek, de azért nem legyen fakó a kép.
Egyébként egyáltalán van olyan, hogy a monitor széles színterű és színhelyes is egyben? Mondjuk fura nekem ez a "fakóság" hiszen a környezetet sem ilyenek látom. Illetve lehet ez a valóság és ezért javítgatja mindenki a fotóit, hogy jobban nézzen ki? Régebben mondták a Canonnál, hogy a kompakt kamerás fotók azért néznek ki, jobban a profi gépes fotóknál, mert a kis gépek eleve belenyúlnak a képekben. -
c41r0^
őstag
-
c41r0^
őstag
válasz
pinnacle
üzenetére
Szia!
Szerintem itt nincs más gond, mint hogy wide gamut módban megy a monitorod, mivel az sRGB-nél nagyobb színteret támogatja, ez a natív színtere az alapértelmezett / jelenleg használt képprofil esetén. Ezért látsz túlszaturált színeket (túl piros és narancs minden, esetleg túl zöld is) a weblapokon / YT-on stb., mivel a médiatartalmak 99%-a sRGB / BT.709 színtérhez készült. Most nem megyek bele jobban a részletekbe.
Először is, reseteld le a monitorod gyári értékekre, hogy a kontraszt, a fényerő és a színprofil is a gyári alapértelmezett értékekre álljon, majd a fényerőt lődd be egy számodra kényelmes értékre (általában 120 nit-re célszerű egyébként, nyilván műszer hiányában ezt nem tudod megmérni). Frissítsd a monitor firmware-ét is, ha van frissebb. A VGA driverben legyen RGB a színtér, és PC szabvány szerinti a képformátum , azaz 4:4:4 teljes RGB (0-255). Színmélység amit a megjelenítőd támogat adott felbontáson/képfrissítésnél a legnagyobbat állítsd be, azaz ha 8 bitnél támogat nagyobbat, akkor 10/12 bitet állíts be.
A gyártó oldaláról töltsd le a monitorod driverét, elképzelhető, hogy vele együtt települ az OS-be egy a monitorhoz tartozó színprofil (.icm), ezt tedd az OS-ben alapértelmezett színprofilnak az adott megjelenítődhöz, bár ezt lehet a driver installer be is állítja. Ezek után, ha jól készült a "gyári" ICM színprofil, akkor a color management-et (CMS) támogató alkalmazásokban pl. az sRGB színterű tartalmakat, pl. egy képet (már amennyiben tartalmazza az infót arról az adott kép, hogy sRGB színtérben készült) már az sRGB színtér színeinek megfelelően kellene megjelenítenie a monitorodnak, azaz a színeknek természetesnek kellene lenniük, nem túlszaturáltnak. A Windows desktop és a CMS-t nem támogató alkalmazások színe persze marad továbbra is wide gamut színtéren, azaz ezek esetén túlszaturált színeid lesznek továbbra is.
Ez az alap, ezek után több további megoldás jön szóba, attól függően, mit szeretnél alkalmazni; ha nem kell HDR, csak SDR, és ha nem akarsz kalibráltatni / kalibrálni, és javarészt sRGB színterű tartalmat fogyasztasz és tudod nélkülözni a wide gamut színteret, akkor:
A, monitor OSD szintű "hardveres" sRGB clamp - keresd meg a monitorod OSD menüjében a képprofil beállításaiban az "sRGB" módot (már ha van...), és ezt válaszd ki. Ekkor a monitor maga szűkíti a színteret sRGB színtérre, azaz maga a monitor clampel sRGB-re a saját EDID információi alapján. Nyilván így elveszíted a monitorod wide gamut színtér lefedési képességeit, azaz a monitorod minden bele érkező jelet sRGB színtérre fog szűkíteni. A VGA driverben / Windowsban ekkor semmit nem szükséges a továbbiakban állítani. Sok esetben és sok monitornál ezzel a móddal azonban adott OSD (a monitor menüjében állítható) menüpontok kiszürkülnek, állíthatatlanok lesznek, de azért valószínűleg a fényerő megmarad állíthatóként, és igazából ebben a módban mást ne is állíts el, csak a fényerőt lődd be egy számodra jó értékre (nézz a neten review-kat a monitoroddal kapcsolatban, pl. rtings, ott általában 100 nit-re kalibrálnak, az ott beállított brightness OSD érték tehát 100 nitre lesz jó, a 120 nithez kb. ki lehet számolni műszer nélkül is ez alapján, hogy mennyire kell állítani a brightness-t). Az általad csatolt gyári kalibrációs riport erre az sRGB módra vonatkozhat, és az egész jó értékeket is mutat. Fontos, hogy a bemenettől függhetnek az értékek, amint látod a riportban, esetedben a HDMI bemenetre értendő ez, ha DP-vel kötötted össze, már nem feltétlen lesz a riportnak megfelelő eredményed, minimálisan eltérhet - persze ez is monitor függő. Van olyan monitor is, ahol nem inaktiválódnak az OSD menüpontok (vagy nem mind) az sRGB módban, de ha elállítasz valami színnel kapcsolatos értéket, akkor "kilép" az sRGB módból, és átáll manuális színmódba, alapértelmezettre, stb., ahány gyártó / típus, annyi féle képpen viselkednek. De ha a monitor saját OSD-s sRGB módját szeretnéd használni és nem tervezel kalibrálni, akkor számodra nincs is szükség a többi képpel kapcsolatos menüpontra, csak a brightnessre (fényerő).
B, VGA driver / operációs rendszer szintű "szoftveres" sRGB clamp - ha nincs sRGB OSD mód a monitoron, vagy ekkor túl sok olyan OSD menü lehetőség inaktíválódik a monitoron, amit szeretnél inkább megtartani, vagy pl. még a fenyerőt elállítva is kilép a monitorod az OSD sRGB módból (ilyen is van sajnos), akkor hagyd a monitorod a "standard" vagy "6500K" stb. elnevezésű képprofilban, amire a monitor reset után állt át alapértelmezettként, és a VGA driverben vagy a Windowsban clamp-eld le a színteret sRGB-re. Ez a szoftveres sRGB clamp, driver ill. OS szinten megvalósítva. AMD VGA esetén driver UI-n meg lehet csinálni (nVIDIA esetén nincs kivezetve a driver UI-ra, kell hozzá a "ledoge" által készített srgb_novideo vagy a dwm_lut nevű program, de ott is megoldható), illetve a Win 11 24H2-ben is a színprofil beállításaiban beállítható az "alkalmazások színének automatikus kezelése" opciót bekapcsolva.
A driver-ből történő clamp pontosabb, mint a Windows OS clamp, így inkább az a javallott.
Ekkor az történik, hogy a monitor EDID információi alapján a VGA driver vagy az operációs rendszer (attól függ, melyiket választod) sRGB színtérre clampel, és már eleve a clampelt színterű képinformáció megy ki a monitorra, így ott már nem kell beállítani az sRGB clamp-et.
Nyilván ekkor is elveszíted a wide gamut színteret, minden az sRGB színtérnek megfelelő színtérben fog megjelenni, ennek a módnak az előnye, hogy a monitoron viszont elérhetőek maradnak az egyébként a monitor OSD sRGB módban letiltott funkciói, így pl. az R/G/B színcsatorna egyenkénti állítási lehetőségei is megmaradnak, stb.Fontos, hogy egyszerre csak az egyik szoftveres clamp megoldást aktiváld (vagy driver, vagy OS clamp), a kettőt egyszerre ne, mert akkor dupla szoftveres sRGB clamp-et hajtasz végre és fakók lesznek a színek. Ha driveres/OS-es szoftveres sRGB clamp-et kapcsolsz be, akkor szintén ne kapcsold erre plusszba rá a monitor OSD sRGB módot, mert akkor a már sRGB clampelt jelet fogod a monitorral még tovább clampelni, ami szintén fakó színekhez vezet. Látható, hogy a fentiek kombójával akár olyan misconfig-ot is lehet csinálni, hogy akár 3x-os clamp lesz érvényben, ha mindent bekapcsolsz: OS+VGA driver+monitor OSD sRGB, az eredmény rettentő fakó színek. Szóval érteni kell a miértjét, hogy mit és miért és hol kapcsolsz be, de remélem érthetően írtam le.
Ha azonban mindenképpen wide gamut színtérben szeretnéd használni a monitorod (hogy megmaradjon a széles színspektrum előnye), mert mondjuk Adobe RGB színtérben is szeretnél dolgozni mondjuk grafikai programon belül, de emellett túlszaturálatlan és színhű képet is szeretnél látni sRGB tartalom esetén is, akkor mindenképpen célszerű kalibrálni/kalibráltatni a monitort egy koloriméter + kalibráló szoftver kombóval, így a wide gamutos módban elkészült kalibrációs színprofilt az operációs rendszerbe betöltve tudja azt alkalmazni és ha sRBG/BT.709 színtérhez készült anyagot jelenít meg az adott szoftver, akkor a kalibrációs profilt alkalmazva arra a színtérre "clamp"-eli (korlátozza) le a színteret. Persze ehhez a CMS-t (color management) támogató szoftverek is szükségesek, de pl. Windows alatt a Google Chrome böngésző OK lesz böngészésre (tehát ez pl. alkalmazni fogja a kalibrált színprofilt, az sRGB tartalmak tehát nem fognak túlszaturált képpel megjelenni), nyilván most nem térek ki a profi képszerkesztőkre (pl. Adobe termékek), azok nyilván képesek rá (de ingyenesek is vannak nézegetőben, pl. FastStone). De be lehet kalibráltatni/kalibrálni sRGB színtérhez is, illetve wide gamuthoz is meg sRGB-hez is és a kalibrációs profilt is váltogatni kell akkor attól függően, hogy milyen színtérben jelenik meg a tartalom.
Ez egy jó összefoglaló ezzel kapcsolatban.
Szóval nagyon sok lehetőség van, és azok különböző kombinálásai is, attól függ, mire szeretnéd használni a monitort.
Ha sima mezei felhasználás, böngészés, YT, játék, irodai munka, stb. SDR-ben, és nem akarod kalibráltatni sem, akkor mivel a megjeleníteni kívánt anyagok 99%-a sRGB/BT.709, a legegyszerűbb a monitor OSD-s sRGB mód. Ha ez nem elérhető rajta, vagy kompromisszumos, akkor a VGA driver / OS szoftveres sRGB clamp, ebben a sorrendben.
Én pl. wide gamut módban használom a monitorom. Igaz, van egy X-Rite i1Display Pro koloriméter kalibrátorom, így be tudom magamnak kalibrálni. A monitort custom képmódban (R/G/B whitepoint állítható nyilván) megfelelő korrekciós fájl segítségével DisplayCal-al bekalibráltam 120 nit 6500K 2.2 gamma-ra, és ez az ICC színprofil van betöltve az OS-ben. Nem használom az OSD sRGB módot (pedig van), és a szoftveres sRGB clampet sem. A Windows desktop és a CMS-t nem használó (így a kalibrációs ICC színprofilt nem alkalmazó) alkalmazások kicsit túlszaturáltak, cserébe megmaradt a wide gamut színterem a "non-sRGB" contentek számára. A Google Chrome böngésző támogatja a CMS-t, így a kalibrált színprofilom miatt nincsenek túlszaturált színek pl. a YT alatt és böngészés közben sem (esetemben pl. a Chome és a Firefox között látni a különbséget, a Firefox nem alkalmazza a színprofilt, így ott túlszaturáltak a színek). Ugyanez igaz a képnézegetők alatt, a Faststone-t használom, ami pl. támogatja a CMS-t. Ami sRGB színterű kép, az úgy is jelenik meg a monitoron, a kalibrációs színprofil miatt. Ami Adobe RGB színterű, az pedig abban, így kihasználható a wide gamut színtér is.
-
Eagl3
veterán
Sziasztok!
Kicsit eltér a témától a kérdésem, de létezik viszonylag egyszerű módszer, hogy egy telefon kijelzősének a színhőmérsékletét nagyjából meg lehessen állapítani?
Nyilván nem tökéletes pontosságra, de mondjuk belőni, hogy kb. 6300K vagy 6800K...
Esetleg valami tesztkártya, olcsóbb (pár ezer forintos) mérőműszer.
Ami miatt kérdem: lecseréltem az iPhone XS MAX telegonom egy 16 PRO-ra és a 16PRO kijelzője szemmel láthatóan jóval melegebb tónusú. Valószínűleg az XS MAX pedig túl hideg és a nagy különbség okozza a furcsaságot. -
pinnacle
nagyúr
válasz
turorudi
üzenetére
Köszi! Azt már kikapcsoltam. Philipsnél azt mondták, nincs szerviz, adnak egy csereutalványt vagy küldenek egy használt készüléket. Kalibrálásban nem tudnak segíteni. Arra viszont nem válaszoltak, hogy jöhetett ki 4-es piros értékkel, amikor < 2 (sRGB)-t írnak. Nem tudom, hogy ez panelhiba vagy csak trehány módon kalibrálták. Illetve azt is mondták, hogy a szervizmenühöz nem lehet hozzáférni ha én szeretném kalibráltatni. Nem tudom ez mennyire probléma, ha pontos kalibrálást szeretnék, ha ez egyáltalán lehetséges.
Inkább az a gond, hogy fáj a szemem a monitortól, remélem meg tudom szokni majd. -
turorudi
aktív tag
válasz
pinnacle
üzenetére
Írnak a monitor oldalán valami DisplayHDR 400 funkcióról. Az összes ilyen plusz bigyula elszínezi a képet, mert - ahogy a weboldalon írják - "Gazdag, új színek szélesebb palettáját képes visszaadni, és olyan vizuális élményt nyújt, amely rabul ejti az érzékeket.".
Ha ezt ki lehet kapcsolni, sztem rögtön jobb lesz. -
totron
addikt
Adott egy HP 233 monitor, nem is várok tőle sokat - bár előnye is van: az egyik legnyugodtabb képe van, amit valaha láttam - de valami elképesztően szűk dinamikatartománnyal dolgozik. Ezen lehet segíteni kalibrálással vagy ez ennyit tud? A gamma értékét 1-ről 0.8-ra levéve már nem folynak egybe a menük (nem fehér minden), Facebookon is látszanak a hozzászólási buborékok hátterei úgyahogy, 1-es gammán, alapállapoton leginkább ki van égve minden. Filmhez viszont 1 a jó, különben eluralja a sötétség a képtartalmat.
Új hozzászólás Aktív témák
- Netfone
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Autós kamerák
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Xbox Series X|S
- TP-LINK routerek
- Örömkönnyek és üres kezek a TriFold startjánál
- Mesébe illő csodakábelt tervezett a GeForce-ok leégése ellen a Segotep?
- További aktív témák...
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 - 4 ÉV GARANCIA!
- Dell Latitude 7470 14" QHD IPS touch, i5 6300U, 8GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Lenovo Thinkbook 16 G6 WUXGA IPS Ryzen7 7730U 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega8 Win11 Pro Garancia
- Apple iPhone 12 Pro Max / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-A H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

Köszi.