Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  PC, mini PC, barebone, szerver  »  Apple asztali gépek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-01-31 18:13:51

LOGOUT.hu

Gyakori kérdések, téma összefoglaló és alkalmazás ajánló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#15301) madgie


madgie
titán

A Time Machine-t hogy lehet rávenni arra, hogy ne óránként keresse végig az egy terányi backupomat, hanem mondjuk csak naponta éjfélkor? Biztos a szemem előtt van a megoldás :B

(#15302) Alex91 válasza lugosi (#15299) üzenetére


Alex91
félisten

[link], fogalmam sincs, hogy minek, de teny, hogy van hozza kulon macosx progi, meg firmware updater is hozza...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#15303) lugosi válasza Alex91 (#15302) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Köszi, ezt megtaláltam még tegnap, egy 2009-es firmware van benne, régebbi mint ami a vinyóban van. A hozzá való progi szintén ilyen idős, a 4-gyel ezelőtti oprendszerhez való (leopard), de még az is lehet, hogy régebbi, mivel time machine helyett van benne progi, már akkor is felesleges volt.
Itt a firewire kapcsolattal és a vinyó kezelésével van valami probléma, nem hiszem hogy firmware gond, mert mint írtam usb-n rákötve hibátlanul működik.

(#15304) Ear001 válasza Xero (#15291) üzenetére


Ear001
addikt

Törli, de szól.

(#15305) Ear001 válasza madgie (#15301) üzenetére


Ear001
addikt

Szem előtt nines, de talán ez a programocska segít.

(#15306) TheMarci


TheMarci
addikt

Na megvolt nekem is a clean install, arra figyeljetek, hogy recovery partíciót nekem nem csinált, utólag kellett.

Egy baj van csak vele, hogy nem lett gyorsabb a gép. :) Windows alatt megszoktam, hogy mindig fényévekkel javul a rendszer, itt a 2 éves gép látott már vagy 3 rendszert, mindegyik upgardelve lett rá, de ezekszerint jól elvolt így is.

Do You Dream?

(#15307) DanielK


DanielK
addikt

miért jó a clean install?
én kb 1 hónappal a mavericks előtt csináltam cleant, nem érzem szükségét... cáoljatok meg! :D

(#15308) TheMarci válasza DanielK (#15307) üzenetére


TheMarci
addikt

Épp ezaz, hogy nem lett jobb tőle, pedig nagyon reménykedtem. :)

Do You Dream?

(#15309) lugosi válasza lugosi (#15303) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Úgy tűnik megoldottam (?) a kérdést azzal, hogy fogtam egy usb kábelt, és firewire helyett rákötöttem usb-vel és kész. Sajnálom, hogy ez lett a "megoldás" mert ezzel elveszett az egyetlen szabad usb-portom, de hát ez van. Majd időnként visszanézek rá, hogy javították-e ezt a firewire kérdést.

(#15310) madgie válasza Ear001 (#15305) üzenetére


madgie
titán

Otthon ránézek erre, köszi :)

(#15311) madgie


madgie
titán

Újabb kérdés, bocs, srácok :))

Mi a görcsért szaggat néha a Magic Trackpad-del az egérkurzor? Azt hittem összefüggésben van mondjuk a terheléssel, TM mentéssel, de nem, hótthalál idle állapotban is csinálja időnként (Quartz Debug-gal is monitoroztam az előbb, nem esett le az fps szám). Egy idő múlva megoldódik, vagy Trackpad ki/bekapcs megjavítja.

(#15312) twine válasza madgie (#15311) üzenetére


twine
addikt

Hogy miért, azt nem tudom, de te vagy a második akinél olvasom...Nem tudom hogy itt vagy másik topicban, Ddddd olvastam már valakinél, aki a Mavericshez kötötte ezt a bugot,,,(vagy minek is nevezzem)

[ Szerkesztve ]

(#15313) madgie válasza twine (#15312) üzenetére


madgie
titán

ML-nél is csinálta, ha jól emlékszem :(

(#15314) cigam válasza madgie (#15313) üzenetére


cigam
félisten

Nálam is a rádiós MS egér véletlenszerüen megmakacsolja magát. Olyankor igen nagy késéssel követi le a mozgatást, klikkelést. Aztán pár mp-el később, ahogy jött, úgy el is tűnik a probléma.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#15315) n.andras74


n.andras74
aktív tag

Huu kicsit belekavarodtam…miért van az hogy az email a Samsung tv jeleni meg…a safari pedig a dell monitoron pedig mindkettőt a dell docjáról indítottam ?…Film indítás samu docból és és kirakja a dell-re:-( Control panelon nem jelzi a samsung Tvt csak a dell monitort…szóval katyvasz van.

http://www.flickr.com/photos/50232526@N08

(#15316) madgie válasza cigam (#15314) üzenetére


madgie
titán

Jó lenne, ha nem szaggatna azé' :)

(#15317) n.andras74 válasza madgie (#15316) üzenetére


n.andras74
aktív tag

Mások is panaszkodnak… a két monitoros dolog még messze nem tökéletes…biztos ezért volt ingyéé:-)

http://www.flickr.com/photos/50232526@N08

(#15318) Damage válasza Bengio (#15281) üzenetére


Damage
senior tag

Igen!

Valaki a 15197-re?

''Az ember a legkegyetlenebb állat.'' Nietzsche

(#15319) koma106 válasza Damage (#15318) üzenetére


koma106
senior tag

XBMC állítólag még nem kompatibilis a 10.9-cel. Plex-szel mi a helyzet?

-

(#15320) madgie válasza koma106 (#15319) üzenetére


madgie
titán

Clean install-lal nemtom, update-tel megy a Plex.

(#15321) hengelhof


hengelhof
senior tag

Sziasztok!
Sok olvasgatás, és morfondír után úgy döntöttem, hogy beruházok egy Mac Mini-re.
Gondolkodtam egy notebookon, és az iMac-en is, de az igényeimet felmérve, a mini megfelel.
Az Apple nem ismeretlen a számomra. Van telefonom, és iPadom is. Az OSX-et még soha nem használtam, de gondolom nem lesz probléma. Amennyiben igen, majd Ti segítetek. :)
Vásárlás előtt lenne pár kérdésem:
1. i7-es procinál sokat számít a 2,3 vs. 2,6 GHz? Az utóbbi plusz 32K
2. Egeret érdemes venni? Van egy jó kis Logitech wireless egerem, nagyon megszoktam. A magic mouse-t mennyire nehéz megszokni? És a Trackpad? Megéri az árát? Kell nekem?
3. Az előbbiekhez kapcsolódik a billentyűzet. A vezetékesen van numerikus rész. A BT-n nincs. Nekem nagyon hiányozna, de láttam, hogy vannak BT-s numerikus kiegészítők. A vezetékes dizájnban mennyire tér el a pl. a trackpadtól? Láttam, hogy BT-s bill. dőlés szöge ugyan az, hogy könnyebben lehessen az egyikről a másikra váltani. Ti mit használtok?
4. A 4 GB memória mire elég? A garancia lejártáig lehet bővíteni? Ugyan ez vonatkozik a HDD-re is. Szeretnék egy SSD-t is betenni a rendszernek. Meg kell várni míg letelik a gari?
5. Monitor: van egy HP LP2475W IPS, és egy Acer 2051W P-MVA 20" monitorom. A HP-t szeretném használni. Szerintetek jó lesz a képe? A másik monitort is rá tudom kötni? Mi kell hozzá?
A HP-n van Display port, HDMI, 2x DVI. Melyikre tegyem? Az ACER-en 1 DVI, és 1 db VGA
6. És végül a mini szerver változata mire jó? Mire tudnám használni? A +1 terrás vinyótól most tekintsünk el. Nálam van egy Synology 213 NAS a hálón.
Előre is köszönöm a válaszokat.

(#15322) Ragnar95 válasza hengelhof (#15321) üzenetére


Ragnar95
nagyúr

1.Átlagfelhasználásnál nem veszed észre a különbséget, de mondjuk rendernél nyilván előjön a magasabb freki előnye, azt már neked kell tudnod,h mennyi tisztán procierőt megkívánó feladatot végzel a gépen, így mekkora előnyt jelent számodra a magasabb freki.
2.Énis egy sima Logitech wireless egeret használok az iMachez, tökéletesen használható azzal is. A MagicMouse-t nem annyira ajánlanám, mert nagyon kevés előnye van a sima egérhez képest, mivel alig tud gesztusokat, de cserébe egy gombos, így pl FPS-t nem tudsz vele játszani. A MagicTrackpadnek a nagy előnye a gesztusok, de ugye mégiscsak trackpad, amit sokan nem szeretnek.
3.Nekem wireless billem van, teljes mértékben meg vagyok vele elégedve, a numpad nem hiányzik, így nem használok hozzá külön kiegészítő numpadot. A vezetékes bill dizájnban gyakorlatilag megegyezik a vezetéknélkülivel.
4. 4GB már átlagfelhasználásra is kevés lehet időnként, bár a Mavericksnél sokat javítottak az engergiagazdálkodáson, így azzal sokkal jobban el lehet lenni 4gigával is, de mostmár én nem vennék 4gb RAMmal gépet, mert egyre kevésbé lesz elég, így ha hosszútávra tervezel, mindenképp 8GB-ot ajánlanék. A RAM-bővítés nem jár garanciavesztéssel, viszont az SSD cseréje tudtommal igen, bár nem tudom, mi a helyzet, ha APR-nél csináltatod a dolgot.

Privátot privátba, fórumtémát fórumba. Aki ezt nem képes betartani, ne csodálkozzon, ha nem kap privátra választ.

(#15323) madgie válasza hengelhof (#15321) üzenetére


madgie
titán

5: a HP-t rákötheted direktben HDMI-n, vagy DisplayPort-Mini DipslayPort átalakítóval a Thunderbolt-ra, ha mindkét monitort használni szeretned, akkor az utóbbit ajánlom és akkor az Acer mehet a HDMI-be (HDMI-DVI átalakítóval). Ilyenkor mindkét átalakító passzív, olcsóbb és jobb megoldás, mint mondjuk DP-ből HDMI-t csinálni.

(#15324) cigam válasza hengelhof (#15321) üzenetére


cigam
félisten

1. Egy hangyafasznyival gyorsabb. Neked ez megér +32k-t? Mire használnád? Én abból a 32k-ból mindjárt a boltossal beletetetnék +RAM-ot, és SSD-t.

2. Ha ez kérdésként felmerül (Kell nekem?) akkor nincs rá szükséged.

3. Ahogy az egérnél, itt sem kell feltétlen Apple terméket használni. Rengeteg numpad-os bt-s bill létezik. pl Bluetooth Mobile Keyboard 6000 bár itt is külön blokk a numpad, sőt az apple bt keyboardhoz illeszkedő bt-s numpad-ot is kapni.

4. Attól függ mennyit és mire használsz. Nekem early2008-as iMac-be nem is megy bele több. Nem is hiányzik (igaz a laptopon videót vágok, renderelek, ott betáraztam 8GB-al). Lásd 1-es pont. Az olcsóbb proci a több rammal és SSD-vel jobb teljesítményt(felhasználói élményt) ad, mint a sima gép eggy picit gyorsabb procival.

6. Ha ez kérdésként felmerül, akkor semmire. (Nem mezei OSX-et kapsz hozzá hanem annak a szerver változatát,+1 winyót)

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#15325) Ragnar95 válasza cigam (#15324) üzenetére


Ragnar95
nagyúr

3. Azért tegyük hozzá, hogy windwosos kiosztású bill nem az igazi OSX-hez...Én használtam úgy egy ideig a hacklit anno és messze nem nyújtotta azt az élményt windowsos billel, mint Apple-el...

Privátot privátba, fórumtémát fórumba. Aki ezt nem képes betartani, ne csodálkozzon, ha nem kap privátra választ.

(#15326) cigam válasza Ragnar95 (#15325) üzenetére


cigam
félisten

Ezzel vitába szálnék. Hiába használok magyar kiosztású apple billencset. A gyakran használt spéci karaktereket (@, #, $,...) úgy kell levadászni. Nincsenek feltüntetve. Az pedig már megint más kérdés, hogy melyik/milyen kialakítású billencs esik kézre. Én még nem találkoztam olyannal amelyiken ne tudtam volna dolgozni. Mondjuk én nem gépelek oldalakat egész nap, nem tudok gyorsgépelni,...

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#15327) Ragnar95 válasza cigam (#15326) üzenetére


Ragnar95
nagyúr

Engem már alapból az zavar,h a ctrl és a cmd (vagyis ugye a windows gomb, ami cmd-ként viselkedik) fordítva van a windows kiosztású billen...
Én elég sokat gépelek naponta és elég gyorsan is, így a speciális karakterek 90%-át fejből tudom, de windowsos billnél zavaró volt,h rossz helyen voltak feltüntetve, annál még ezis jobb, h nincsenek feltüntetve...
De valóban ízlések és pofonok, ki kell próbálni vásárlás előtt,h melyik esik jobban kézre, bár sajna a nem Apple billeket Apple géppel nehéz kipróbálni :(

Privátot privátba, fórumtémát fórumba. Aki ezt nem képes betartani, ne csodálkozzon, ha nem kap privátra választ.

(#15328) hengelhof


hengelhof
senior tag

Köszönöm az eddigi válaszokat, sokat segített.
Végül is kiderült, hogy jobban járok +4 gigával, mint pár mhz el.
Ezt olcsóbb máshol megvenni? Számít a minőség?

(#15329) tDr1v3r válasza hengelhof (#15328) üzenetére


tDr1v3r
veterán

Persze, olcsóbb, és nagyon nem számít... gyakorlatilag ugyanaz a minőség, csak időzítéses eltérések szoktak lenni de azt úgyse érzed meg napi felhasználás mellett.

disznóvágás, nepotizmus, pálinkagőzös hedonizmus | intelhüttö (c) Tirexi, szívünkben őrzünk örökre <3

(#15330) cigam válasza hengelhof (#15328) üzenetére


cigam
félisten

Attól függ, hogy kinél/mennyiért veszed. Pl ijoe-nál 13k-ért tesznek bele SSD-t.(A Mac mini modellek gyárilag nem rendelkeznek a második meghajtó beszereléséhez szükséges SATA csatlakozóval, továbbá a rögzítéshez kellő csavarokkal sem.)

+ A gari kibővétésén is érdemes elgondolkodni.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#15331) koma106 válasza madgie (#15320) üzenetére


koma106
senior tag

Köszi.

iMac tulajokat kérdezem, hogy OSX 10.9-cen a PLEX, XBMC-nél ha külső kijelzőre (HDTV) irányítjátok a filmlejátszást, akkor továbbra is működik-e a főképernyő elsőtétítés. (A 10.9 új többképernyő használata miatt vagyok rá kíváncsi).

-

(#15332) Ragnar95


Ragnar95
nagyúr

Mavericks-en másnak is szórakozik néha a letöltés? Safariban ha letöltök, csomószor otthagyja a tálcán a letöltőcsíkot a letöltött fájl ikonja alatt teljesen teli akkor is, ha már letöltődött és meg is nyitottam az adott fájlt. Főleg .torrent fájloknál csinálja ezt, mióta Mavericksre frissítettem és csak újraindítás tünteti el a letöltőcsíkot.
Másnál is ilyen vagy egyedi bug?

Privátot privátba, fórumtémát fórumba. Aki ezt nem képes betartani, ne csodálkozzon, ha nem kap privátra választ.

(#15333) -axxon- válasza Ragnar95 (#15332) üzenetére


-axxon-
tag

nekem néha van, néha nincs.
engem inkább az idegesít hogy a mailnál, 38 olvasatlan üzit ir, pedig nincs egy se.

Mindegy, milyen nehéz volt a tegnap, ma mindent újrakezdhetsz.

(#15334) cigam válasza Ragnar95 (#15332) üzenetére


cigam
félisten

Nem találkoztam ilyennel.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#15335) Ragnar95 válasza -axxon- (#15333) üzenetére


Ragnar95
nagyúr

Remélhetőleg akkor javításra kerülnek majd ezek a bugok nemsokára :K

Privátot privátba, fórumtémát fórumba. Aki ezt nem képes betartani, ne csodálkozzon, ha nem kap privátra választ.

(#15336) Ragnar95 válasza Ragnar95 (#15335) üzenetére


Ragnar95
nagyúr

A másik hiba, ami viszont jóval idegesítőbb, hogy az iTunes nem mutatja, hogy épp milyen zene megy :W Ráadásul úgy tűnik,h a 2 hiba összefügg, mert most amikor előjött megint, hogy a letöltőcsík nem tűnik el, az iTunes is meghülyült megint és nem mutatja a most játszott zenét :(((
Tegnap is ugyanezt csinálta, de akkor még nem gondoltam,h van összefüggés a 2 között, most viszont egyszerre jöttek elő...

Privátot privátba, fórumtémát fórumba. Aki ezt nem képes betartani, ne csodálkozzon, ha nem kap privátra választ.

(#15337) Xero válasza Ragnar95 (#15327) üzenetére


Xero
nagyúr

Nem sokból tart a cmdt és optiont felcsrélni system preferencesben.

Én egyébként őt rendeltem meg végül.
Sajnos nincs ISO layout, de 75%-ban úgyis US kiosztást használok, a kicsi entert és az í hiányát meg lenyelem.

Most gondoltam bele egyébként MP-hoz milyen jól fog menni, nem mintha szempont lett volna. :P

[ Szerkesztve ]

(#15338) twine válasza -axxon- (#15333) üzenetére


twine
addikt

Biztos ,hogy nincs? :) bocs hogy ilyen hülye kérdést teszek fel ,de ilyenbe pont bele futottam én is...:U
Gondoltam ,nekem tuti nincs olvasatlan emailem,, főleg nem hat! :D
Aztán átállítottam a rendezést "olvasatlanra", és kiderült, hogy mégis :DDD

[ Szerkesztve ]

(#15339) -axxon- válasza twine (#15338) üzenetére


-axxon-
tag

múltkor már átnyálaztam ez emileket de nem találtam, most hogy írod átállítottam én is de nincs olvasatlan.
már annyit tudok hogy a gmailnál van, mert mikor töröltem akkor eltűnt, és mikor visszaraktam ismét ott virított.

Mindegy, milyen nehéz volt a tegnap, ma mindent újrakezdhetsz.

(#15340) twine válasza -axxon- (#15339) üzenetére


twine
addikt

Akkor passz..nincs ötletem,,,reméltem hátha, az első hasznos hsz.-om is meg tudom ejteni a topicban,,nem csak segítségért kiáltozni :B :DDD
Egy dolog jutott még eszembe,,egy próbát talán megér :U
Böngészőben megnyitni a gmail-t,,és ott rányomni az összes megjelölése olvasottként gombra...akkor mi történik szinkron után?
(bér tudom hogy ezzel kötöm az ebet a karóhoz...de hátha,,,) :R

(#15341) koma106


koma106
senior tag

…az olvasottak alapján azt hiszem én még várok a frissítéssel :(

-

(#15342) Totheground válasza -axxon- (#15339) üzenetére


Totheground
addikt

Igen, sok oldalon előjött hogy a mavricksben levő új mail kicsit változtatott a gmail kezelésen. Ha rákeresel, alt le is vannak írva ötletek. A gmail meg használhatna standard imap kezelest.

Tokyoite - https://www.instagram.com/denipi_m/

(#15343) madgie válasza koma106 (#15331) üzenetére


madgie
titán

Nemtom, nekem csak szerver a Mac Mini, kimenetként kliensként nincs semmi elsötétítés, csak más eszköz.

(#15344) -axxon- válasza Totheground (#15342) üzenetére


-axxon-
tag

na, akkor ebben kicsit segíthetnél, mert én semmit nem találtam ezzel kapcsolatban

Mindegy, milyen nehéz volt a tegnap, ma mindent újrakezdhetsz.

(#15345) Totheground válasza -axxon- (#15344) üzenetére


Totheground
addikt

Innen mazsolazz. Sorry de épp nem vagyok normális net közelében, hogy mindet megnézem.

[link]

Tokyoite - https://www.instagram.com/denipi_m/

(#15346) Xmodule


Xmodule
őstag

szerintetek mitöl ébred fel a gép alvásbol olyan 10mp-re majd vissza alszik? kepernyö sötét marad. ki van kapcsolva minden wake up cucc. logba wake up reason: ? Ez nekem sokat nem mond sajnos.

Azért jó mazochistának lenni, mert ha rossz, akkor jó. De ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.

(#15347) koma106 válasza madgie (#15343) üzenetére


koma106
senior tag

Köszi. iMac-nél alapvetően nem lehet kikapcsolni az iMac kijelzőjét, ha TV-re kötöd. XBMC és PLEX-nél be lehet állítani, hogy sötétítse el az iMac kijelzőjét (gyakorlatilag így sem kapcsol ki, csak full fekete színt mutat). Erre leszek majd kíváncsi 10.9 környezetben.
Várok még a frissítéssel, mert úgy olvasom van elég javítani való még a rendszeren. (azért ez régebben nem volt jellemző az Apple-re :()

-

(#15348) DanielK


DanielK
addikt

Ez mitől van?
Eddig ml alatt nem volt ilyen ablakom...

A lényeg: rákattintok egy php fájlra és miközben a coda2 megnyitja ez az ablak ugrik fel. De megnyílik meg minden, csak feldob egy ilyen abalakot. Eddig ez nem volt. :F

(#15349) Bengio


Bengio
tag

Valaki megmondaná, miért áll meg itt a Mavericks telepítő a Mac Minimen? Idáig flottul eljut, megadom az országot, billzet kiosztást, majd nevet, fióknevet, jelszót. Továbbra kattintok, majd elkezd dolgozni a vinyó (mintha történne is valami) kb 1 percig, aztán csendben marad. A kis karika a bal sarokban forog tovább.. Tegnap este ezt úgy 4 óráig nyomatta (addig elmentem itthonról, hátha idő kell neki).

A partíciót töröltem, teljesen új telepítés, a saját recovery partíciójáról megy, nem pendrive, meg hasonlók.. Ja, egyébként a monitort is szépen kikapcsolja 5 (vagy 10?) perc után, ahogy kell :))

szerk: ha újraindítom a gépet, akkor az ország választásától folytatja, és mikor eljut a fiók létrehozásához, ugyanazt a nevet, és fióknevet már nem fogadja el mégegyszer, ergó szvsz itt létrehozta (az elsőt is), de valamiért megállt a tudomány...

[ Szerkesztve ]

Ha megadom a számom privátban, kijelzett számról hívj! -> Rejtett számról érkező hívást nem veszek fel. Köszönöm.

(#15350) Bengio válasza Bengio (#15349) üzenetére


Bengio
tag

időközben kísérleteztem vele, és ha nem jelentkeztem be icloud-ba + kihagytam az apple ID megadást, és az időzóna automatikus betöltését, akkor tovább lépett. Nem értem, mi nem sikerült neki, de megoldottam.

Ha megadom a számom privátban, kijelzett számról hívj! -> Rejtett számról érkező hívást nem veszek fel. Köszönöm.

Útvonal

Fórumok  »  PC, mini PC, barebone, szerver  »  Apple asztali gépek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.