Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-10-10 15:19:20

LOGOUT.hu

Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#43801) BlackV válasza #86564352 (#43792) üzenetére


BlackV
senior tag

Nem szorosan a posztodhoz kapcsolódik, de szerintem Szlovákiában kb ennyi volt az oltásba vetett bizalom azzal, hogy az oltottakat is karanténba bxták éjszakai kijárási(!) tilalommal. Érted oltottként.

„Az oltottak mindent jól csináltak” – jelentette ki Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő.
..de azért maradjatok most otthon ti is, köszönjük eddigi munkátokat.(a szerk)

Szóval semmi jót nem várok a jövőben a járvány elleni küzdelemben sem Szlovákiában sem máshol. Nem világvége hangulat, csak objektív szemlélet, remélem tévedek.

[ Szerkesztve ]

(#43802) AMD Power válasza Lauda (#43789) üzenetére


AMD Power
titán

Teljes mértékben osztom a véleményedet.

Eladó Samsung Watch Active 2. https://hardverapro.hu/apro/elado_mukodokepes_samsung_watch_active_2_40mm_okos/friss.html

(#43803) Reggie0 válasza Ringman (#43799) üzenetére


Reggie0
félisten

https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-authorizes-pfizer-biontech-covid-19-vaccine-emergency-use-children-5-through-11-years-age

"The FDA today also authorized a manufacturing change for the vaccine to include a formulation that uses a different buffer; buffers help maintain a vaccine’s pH (a measure of how acidic or alkaline a solution is) and stability. This new formulation is more stable at refrigerated temperatures for longer periods of time, permitting greater flexibility for vaccination providers.
The new formulation of the vaccine developed by Pfizer Inc. contains Tris buffer, a commonly used buffer in a variety of other FDA-approved vaccines and other biologics, including products for use in children. The FDA evaluated manufacturing data to support the use of Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine containing Tris buffer and concluded it does not present safety or effectiveness concerns."

Ezert is jo 10 hetig a 4 helyett.

(#43804) balojazz válasza szabi__memo (#43787) üzenetére


balojazz
aktív tag

Azért, mert a számok (valószínűségek) oltás nélkül is kijönnek. Az már egy teljesen más klrdés, hogy az államnak el kellene döntenie, hogy akar-e társadalmi védelmet, és ha igen, akkor kényszerintézkedésekkel kvázi-kötelezővé kellene tennie az oltást. Az emberek maguktól nem elég okosak.

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#43805) szabi__memo válasza balojazz (#43804) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

A valószínűség ilyen mértékű elméleti leegyszerűsírésével valóban kijönnek a számok. Viszont a valódi világban, a gyakorlatban nem jönnek ki. A számok pontosan mutatják, hogy az oltás működik és anélkül összeomlana az ország. Persze a másik lehetőség oltás nélkül a lockdown. De az is ugyanoda vezet. Szóval akik az egy bites százalékos összehasonlítás alapján nem oltatják be magukat, mert unják elég sok mindennel nem számolnak. Pl azzal sem hogy lehet ő túléli de a családja nem. Máris nyertes

[ Szerkesztve ]

(#43806) #86564352 válasza BlackV (#43801) üzenetére


#86564352
törölt tag

Az osztrákokról is ezt írtam, az oltottak is szívnak az oltatlanok miatt. Nem is értek egyet vele. Mert a kis lépést nem akarják megtenni az oltatlanok, akkor amikor nyakig ér a szar és komoly intézkedésre van szükség, akkor az is szív miattuk aki megtette a magáét. Érdekes olyankor sok foteljogász előkerül miért nem lehet kötelező oltást, politikusi kifogás miért nem, mert választás, na és akkor hogy valahol a 3x oltott is kap kijárásit, olyankor hol a jogászkodás és az oltott többségtől nem tart a politikus? Szerintem már májustól rá kellett volna szoktatni a népet egész EU-ban arra, hogy igazolvány nélkül nincs buszozás, éttermezés, mozizás.

(#43807) bajtokarpi válasza Dare2Live (#43788) üzenetére


bajtokarpi
senior tag

Be bizony. Nálunk a cégnél mindenki legalább 2x oltva van, de már közelítünk az 50%-os 3x oltottak arányához.
#43779 Parci
Teljesen igazad van, de nagyon sok türelmes ember türelme is véges. Napi szinten beszélgetünk az aktuális helyzetről és ez baromira elkeserítő. Nekem sikerült több embert is meggyőzni, hogy menjen el oltatni, de szerintem ezzel a helyzettel kezdeni kell előbb-utóbb valamit, mert a végtelenségig ez így nem fog menni.
#43780 szabi__memo
Köszi, asszony is elsütötte :)
#43781 szabi__memo Nézd mindenkinek más az ingerküszöbe, valaki előbb belefárad, valaki tovább bírja. Szerintem ez nem hiszti, csak nem vagyunk egyformák. Most az van, hogy 3. oltás, de még a lakosság nagyon nagy százaléka be sem adatta (1, és 2. oltásról nem is beszélve), és már a 4. oltásról beszélnek. Fáradnak az emberek, és ahogy te is mondod belefásulnak az egészbe. Akárhonnan is nézzük sehogy sem jó ez a helyzet.

battletag: bossi#2666

(#43808) Reggie0 válasza szabi__memo (#43805) üzenetére


Reggie0
félisten

Az oltassal is bezarnak, igy nincs igazan osztonozve. A vedettsegire kedvezmenyek kellenenek es az oltatlanokat lakasba kenyszeriteni(esetleg kulonado).

(#43809) Csatravi válasza Ringman (#43799) üzenetére


Csatravi
senior tag

Néztem őket mikor be lettek ide téve de nekem laikusként tök mindegy hogy 6 vagy 18 van egyszerre bekeverve. Mindegyiket precízen meg lehet(ne) oldani.
Az hogy mennyi adagot tartalmaz az ampulla és hogy mennyit szívnak fel a fecskendőben szerintem egymástól független dolog. A fecskendőbe felszívott mennyiség precizitása a leglényeges szempont.
Vagy a vivőanyag mennyiségét is növelték, hogy könnyebb legyen a kiporciózás?

(#43810) Ringman válasza Csatravi (#43809) üzenetére


Ringman
nagyúr

igen.
a táblázatból látszik, hogy más a beadott dózis bruttó űrtartalma (injection volume) és más a vivőanyag térfogata (amount of diluent) és az adatokból látszik hogy a hígítás előtti térfogat is más, így az arányok is különböznek.

---
#43803 Reggie0
köszi

(#43811) szabi__memo válasza Reggie0 (#43808) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

De nem az oltás miatt kell bezárni hanem az oltatlanok miatt. Anélkül is lehet, hogy lenne gond, de nyilván mások az arányok. Hiába van oltás ha sokan nem oltatnak és ez mellé még gyakorlatilag szabályozás sincs

(#43812) szabi__memo válasza bajtokarpi (#43807) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Az hogy beadatok kettőt (mindegy mennyit) majd már unva a helyzetet a többit elutasítani, miközben látszik, hogy az oltás működik igenis hiszti. Pontosabban durci :) Gyerekes

(#43813) t72killer válasza Reggie0 (#43803) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Rohadtjó, azt se tudjuk ér-e bármit az omikronnal szemben.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#43814) inf3rno válasza Dare2Live (#43735) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem feltétlen van így, de azért jelentős részben egyetértek. Ugye vannak a munkakörülmények is. Plusz ugye ha leosztod a ténylegesen ledolgozott órákra, akkor nem fizetnek annyit órabérben. Csak egy ismerős esete. Az egyik cég ajánlott neki 1.15-öt, és inkább maradt a mostaninál, akkor 0.85-ről elérte, hogy emeljenek neki 1.05-re azzal, hogy jövőre nem kap fizetés emelést. Még így is jobban megérte neki, mert +2 óra utazás lett volna az új cégnél. Most olyan napi 12 órát dolgozik, úgy már karcolta volna a 14-et utazással, úgyhogy sok ideje nem maradt volna élni. 850k/12/20=3.5k/h, 1050k/12/20=4.4k/h, 1150k/12/20 = 4.8k/h, 1150k/14/20=4.1k/h. Szóval az órabérbe szerintem az utazást is érdemes beleszámolni, plusz a túlórákat, amiket vagy kifizetnek vagy nem, és valószínűleg a munkakörülmények romlásával nőnek ezek, mert minél rosszabbak a körülmények, annál több időbe telik ugyanazt megcsinálni, ha egyáltalán lehetséges.

Buliban hasznos! =]

(#43815) Parci válasza balojazz (#43785) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

ha a korlátozások miatti életet nem élvezi a user, akkor egyébként valid, amit írsz. meg egyébként pszichológiailag is, tényleg nem lehet örökre parázni valami folyamatosan előtted lebegő dologtól. az ember megunja és aszongya, hogy bászki, uccu neki, lesz ami lesz.

az egyetlen dolog, hogy ha van agya, akkor azért a bizonyítottan hatékony fejlesztéseket igénybe veszi, mert ki az a fax, aki inkább 5% eséllyel patkol el, mint 0,5%?

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#43816) t72killer válasza t72killer (#43813) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Kieg: vuhani, horribile dictu delta* immunizáció vs omikron viszonylatban kizárták már az ADE-t? Ez ugye elölt vírusos cuccoknál ill áteséssel bagyobb rizikó.

*nem rokon az omikronnal, elvileg messzebb van tőle mint a wild type.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#43817) Parci válasza Lauda (#43789) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

persze. az oltásnak is van kockázata, de némi aggyal az ember el tudja dönteni két számról, hogy melyik a kisebb. és mellesleg aki parázik az oltástól, az egy beszari kislány.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#43818) Ringman válasza t72killer (#43813) üzenetére


Ringman
nagyúr

mindig ez a verkli, ez most van gyártásban az omikronos meg majd jó esetben 3-4 hónap múlva lesz,

nullánál biztosan többet fog védeni, jelenleg 90% fölötti a VE 5-11 évesek körében tünetes átesés ellen, ha ez leesik felére, még az is szignifikáns védelem, vsz. a súlyos lefolyás ellen kisebb lesz a csökkenés.

az emberek min 95%-ának nem opció az a remeteéletmód amit te folytatsz, így nem racionális megvárni a későbbi jobb oltást.

(#43819) szabi__memo válasza Parci (#43817) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

:DD

(#43820) kolopele válasza panoly (#43795) üzenetére


kolopele
nagyúr

Amennyiben gyulladás van a háttérben, főleg ha aktív, nem érdemes most beadatni a 3. - at, persze ezt az orvosnak kell mérlegelnie. Érdemes várni egy keveset, legalább annyit hogy tünetmentes legyen. Ma egy ismerősöm elmondta az oltóponton hogy fáj a hasa két napja meg köhécsel, és azt javasolták neki várjanak inkább 1-2 hetet.

(#43821) Ringman


Ringman
nagyúr

az akcióhéten külön sor van az időpontot foglaltaknak és az utcáról beesőknek, vagy hogy működik ez?

(#43822) Parci válasza Ringman (#43818) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

teljesen kizárt, hogy 0 legyen a keresztimmunitás a vuhani oltás és az omikron között, akármilyen megatronvariáns is lesz végül. biztos, hogy valamennyit használni fognak az oltások.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#43823) Ezekiell válasza Parci (#43817) üzenetére


Ezekiell
veterán

aki parázik az oltástól, az egy beszari kislány

Nyugodtan használd a tiltott r betűs szót itt... Tudod, a rette.ő-t ;)

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#43824) Ezekiell válasza Ringman (#43821) üzenetére


Ezekiell
veterán

Igen, így van, külön sor van. Általában egy biztiboy tereli a népeket.

[ Szerkesztve ]

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#43825) Ringman válasza Parci (#43822) üzenetére


Ringman
nagyúr

hát ez az!

nem kell a végtelenségig a tökéletes vakcináig várni.

(#43826) t72killer válasza Parci (#43822) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

10-15%-kal nem vagyunk kisegítve, még ha nincs is ADE.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#43827) szabi__memo válasza Ringman (#43821) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Biztos.... Úgy szokott. Mindig minden normálisan van kezelve..
Viccet (nem az) félretéve, nyilván az lenne a jobb, engem is érdekelne

(#43828) Ezekiell válasza t72killer (#43826) üzenetére


Ezekiell
veterán

Pontosan 10-15%-al vagy előrébb. 15%-os leárazásokra repül a nép, ott sok, itt kevés? ;)

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#43829) kolopele válasza Parci (#43817) üzenetére


kolopele
nagyúr

Nejem csak nincs jól, pont olyan mint tavaly amikor elkapta a covid, ezért a negatív gyorsteszt ellenére a háziorvos beküldte mára PCR tesztre. Már kész, az eredményt közlöm ahogy megjön. Túl van egy covidon, 3 Pfizeren, beszarás ha megint pozitív lesz, plusz a gyerek sem javult nagyon két hét alatt, igaz ő csak a torkát kapargatja, köhécselget. Ezért szoktam azt mondani, hogy a gyorstesztek nem megbízhatóak( nem véletlen nem fogadják el őket), kolléganőjének is negatív lett kettő is, majd a PCR pozitív, bár neki nincs tünete semmi két Sino mellett.

(#43830) t72killer válasza Ezekiell (#43828) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Háát kösz. Ha nekem azt mondják, hogy a család szaglása 85% eséllyel egy életre kuka suliév végére...

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#43831) mozso válasza kolopele (#43829) üzenetére


mozso
senior tag

Jobbulást!

Nekünk is köhögcsélni, taknyozni kezdett a kislányom, oltva még nincs, de október végén elvileg covidos lett, meglátjuk ez most micsoda.

(#43832) Ringman válasza Ezekiell (#43828) üzenetére


Ringman
nagyúr

eddig - közel 0 infóval 40-50%-os VE-csökkenést prognosztizáltak. (ami bőven lehet kedvezőbb is)

az oltás még mindig cost/benefit ratio, szóval még mindig ott van a dózisnövelés lehetősége, ha erőből akarjuk letolni a vírust (vállalva a több/erősebb oltási reakciót), azt hiszem a gyerekeknél is több dózist vizsgáltak.

[ Szerkesztve ]

(#43833) Ezekiell válasza t72killer (#43830) üzenetére


Ezekiell
veterán

Jó, hát erősen túlzol, te is tudod :)

De nyilván nem lenne jó egy 15%-os hatékonyság, de itt még nagyon nem tartunk, képzelt számok képzelt következményei miatt egyelőre ne kezdjünk el túlparázni. Pláne, hogy semmit se tudsz tenni, tőled teljesen függetlenül lesz olyan az omikron/hatásos-hatástalan az oltás, amilyen, szóval tényleg nincs semmi értelme paráztatni magad.

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#43834) Ringman


Ringman
nagyúr

a maszkon felül még mindig nagyon fontos lenne a légszűrés/légtisztítás, de még mindig nem látom a törekvést itthon erre, még stratégia sincs rá.

(#43835) kolopele válasza mozso (#43831) üzenetére


kolopele
nagyúr

Köszi! Jobbulást a kislányodnak is. Milyen idős?

(#43836) szabi__memo válasza kolopele (#43829) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Ez a nem fogadják el eléggé nem igaz. Uniós digitális COVID igazolvány kiadásához is van alkalmas antigén teszt. Ha pozitív esetleg még kérnek egy megerősítő pcr-t is

(#43837) Ezekiell válasza Ringman (#43832) üzenetére


Ezekiell
veterán

Nyilván, oltatni kell, ha kell félévente, odafigyelni a személyes higiéniára/védekezésre, és ennyi, többet úgysem tudsz tenni. Én legalábbis így állok hozzá.

Aki nem oltat, az simán félreértelmezi a helyzetet és a cost/benefit ratiot (és akkor szépen fogalmaztam)

#43834Ringman
Pedig lehetne venni 10millióért/darab légtisztítókat egy offshore cégen keresztül...

[ Szerkesztve ]

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#43838) Ringman válasza Ezekiell (#43837) üzenetére


Ringman
nagyúr

hát ez az, ráadásul azokat telepíteni is kell, ha érted mire gondolok ;)

de a szülői közösség is összedobhatna erre, nem csak a wcpapírra meg krétára.

(#43839) szabi__memo válasza Ringman (#43838) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Dehogy kell. Elég raktárban tárolni őket. ;]
Tényleg? Van egy darab is használatban azok közül? Nem olvastam erről. Tudja valaki?

(#43840) balojazz válasza szabi__memo (#43805) üzenetére


balojazz
aktív tag

A számok a gyakorlatban jönnek ki. A valószínűségek, amit írtam (nem pontosan, de kb), statisztikai eloszlásból jönnek, amit megfigyeltek a való életben. Akkor is kijönnek, ha ő vagy a családja belehal. Ez a valószínűség meg a statisztika szépsége. Hogy nem az egyénnel történő tényekről, hanem az egyén kockázatairól szól.

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#43841) kolopele válasza szabi__memo (#43836) üzenetére


kolopele
nagyúr

Az oké, de negatív esetén is kéri az orvos a PCR - t, főleg ha nincs javulás, és a tünetek hasonlóak. Amúgy itt meg nem igazolvány kiadásról van szó.

[ Szerkesztve ]

(#43842) seredy


seredy
tag

Nekem csak most esik le, mennyire felrement a víruskommunikáció a politika, de a tudomány részéről is (Kemenesi utóbbiról sokat beszélt). Haverom egy elég tájékozott ember, de ma mondta, hogy átesett a covidon tavasszal, ezért nem oltatja magát, plusz anyósa nem sokkal a pfizer harmadik oltasa után stroke-ot kapott, és a háziorvos magát okolta, mert nem figyelt arra, miféle gyógyszereket szedett a néni. Vagy így van, vagy nem, az durva, hogy ilyen esetekből az ember képes olyan következtetéseket levonni, hogy nem biztonságos az oltás. És ugye a hosszú távú hatások ismeretlenek. A szülei is csak kettőt kaptak. Olyan infók nincsenek meg itt mai napig, hogy pl. az oltott kevesebb ideig fertőz vagy a vakcina hatása gyengül. Persze, mindenki tájékozódjon, de én egyre inkább meg vagyok arról győződve, hogy itt mind a politikának, mind a tudománynak okosabban kellett volna kommunikálni, és sokkal felelősségteljesebben nyilatkozni.

[ Szerkesztve ]

(#43843) szabi__memo válasza balojazz (#43840) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Az okés, de életerős emberekről beszéltél akik szarnak bele mert a statisztika. A statisztika átlagát nézik. Ők azt a statisztikát húzzák fel. A szüleik meg le. De tudom, azokat leszarják mert nekik jó a statisztika

[ Szerkesztve ]

(#43844) BlackV válasza t72killer (#43816) üzenetére


BlackV
senior tag

"kizárták már az ADE-t? Ez ugye elölt vírusos cuccoknál ill áteséssel bagyobb rizikó."

<csakszerintem>

Nem egészen. Sőt. Ez valamiért elterjedt itt, hogy az inaktivált vagy átesés extra ADE kockázat a nem neutralizálók miatt, de ez nem teljesen pontos. Az ADE-nek többféle változata lehetséges. A legveszélyesebb a trójai falovas amit Gothmog is körülírt nem rég, meg én is már sokszor. Ez fordult elő a dengue oltásnál és sajnos gyerekek haltak bele. Ennél a változatnál valóban a nem neutralizálók okozzák, de nem a nukleokapszid elleni ellenanyagok. Ezek az ellenanyagok hozzá sem férnek a vírus virion állapotához, hogyan okozhatnák akkor a trójai falovas opszonizálós ADE-t?

Azonban van egy egzotikusabb ADE is, amikor ezek az N fehérje elleni ellenanyagok a már megfertőzött sejttel olyan immunkomplexeket alkotnak, amelyek többet ártanak, mint használnak, de azt nem tudom a gyakorlatban ez mennyire gyakori.

Összefoglalva inkább azok a nem neutralizálók a veszélyesek szerintem, amelyek korábban még neutralizálók voltak a korábbi változatokra. De véleményem szerint ha lenne is ilyen kockázat, ráoltással kijavítható könnyedén. Tehát az ADE nem az "immunizáció vs omikron viszonylatban" kell vizsgálni, ahogy írod, mert az omikron oltás gyógyír lenne erre a problémára, nem pedig a baj okozója.

</csakszerintem>

(#43845) szabi__memo válasza kolopele (#43841) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Negatív esetén akkor kérnek ha egyébként is kéne még tesztelni. Akkor meg már pcr. Egyrészt mert mert azért megbízhatóbb, másrészt mert hivatalos. A hivatalosan végzett antigén is megbízhatóbb egyébként mint a házilag végzett, szóval az lehet pont ugyanúgy kimutatná....

(#43846) balojazz válasza szabi__memo (#43843) üzenetére


balojazz
aktív tag

Úgy van. Csak azt mondom, hogy racionálisan nem éri meg bezárkózni vagy rettegni (kivéve, ha az megfelel valakinek). Még kevésbé, ha oltott vagy, ha 40 fölötti, de mondjuk 65 alatti, és főleg, ha mindkettő. Mert az élet rövid még egy lidl sorbanálláshoz is, nem hogy 2-3 év covidrettegéshez.

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#43847) szabi__memo válasza balojazz (#43846) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Persze, egyetértek. Amit én is az elejétől próbálok kommunikálni, hogy oké, hogy életerős meg unja és lehet nem a saját életével játszik (statisztikailag kevésbé, de egyébként nem tudhatja) hanem az idősebbekével de azért ha annyira életerős akkor lehet nem kéne befosnia fél évente egy oltástól. Mások miatt. Persze sok az önző szar, tudjuk

(#43849) szabi__memo válasza Soulfly842 (#43848) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Akarsz fogadni hogy már egy ideje itt van? :B

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.