Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-10-10 15:19:20

LOGOUT.hu

Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3401) attiati válasza bigdady (#3390) üzenetére


attiati
veterán

Gondolom a rendfenntartó szervek támogatását és szolgálatképességét nem kellene elveszíteni a fityisznek (hátha szükség lesz rájuk), így megadják a választás lehetőségét. Ha tényleg így van, ahogy irod. Konteo ott.

(#3402) Parci válasza Ringman (#3400) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

már megelőztük. montenegrót is befogjuk hamar, utána viszont igazi nagy hal jön: uk
:(

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3403) Ringman válasza Parci (#3402) üzenetére


Ringman
nagyúr

sajnos nincs lehetetlen :(

---
Dübörögnek az utánpótlás-bajnokságok, a járvány a versenysportot még nem állította meg

A kívülálló számára úgy tűnik, ezeknek a bajnokságoknak a leállítása nagy lépés lenne a kontaktusok számának csökkentése felé, és segíthetné a koronavírus terjedésének visszaszorítását, ám a szövetségek többsége egyelőre engedi futni a bajnokságokat, amire a jogszabályok lehetőséget adnak, mivel a kormány nem döntött úgy, hogy ezen a területen erős korlátozásokat vezet be.

[ Szerkesztve ]

(#3404) S e t h válasza attiati (#3401) üzenetére


S e t h
nagyúr

Eddig sehol nem láttam ezt leírva, az "ismerős azt mondta" így egyelőre eléggé hipotetikus.

This signature is completely useless! Don't waste any time by reading it!

(#3405) Kékes525


Kékes525
félisten

Nagyon jó, érdemes megnézni, meghallgatni: [InfoRádió - Aréna - Rusvai Miklós víruskutató]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#3406) Soulfly842 válasza Kékes525 (#3405) üzenetére


Soulfly842
addikt

Rusvai-nak valahogy nehezen tudok mindig prekoncepciók nélkül indulni :D Értem, amit mond, s némiképpen hitelesebbé is vált a szememben az elmúlt időkben, de azért még egy embert sem orvosolt :D

Ha ez a szám igaz, Magyarországot letarolta a brit vírusmutáns

"Az elmúlt napokban a budapesti igazolt esetek 80-90%-át ez a mutáció okozta" - - árulta el Merkely Béla az origo-nak adott interjújában a brit mutációra utalva

:Y :Y

Szerintetek hány napon belül lesznek újabb szigorítások? - egyre kevésbé tűnik nekem elkerülhetőnek :( Túl gyorsan telítődik az EÜ, az elkövetkező 2-3 hét még növekvő tendencia lehet, s a lélegeztető gépek száma is véges. (Bár időközben már Mo is gyárt lélegeztetőgépet, ezeknek a számát/kapacitását viszont nem ismerjük és az EÜ dolgozók száma is véges)

[ Szerkesztve ]

(#3407) bigdady válasza S e t h (#3404) üzenetére


bigdady
nagyúr

Attól még igaz ;) Majd le lesz mivel tegnap választottak még csak így friss az info, jövő héten oltás

[ Szerkesztve ]

(#3408) Soulfly842


Soulfly842
addikt

Horvátország kész Covid-betegeket fogadni Szlovákiából és Csehországból

Horvátország kész nagyjából tíz-tíz Covid-beteget fogadni Csehországból és Szlovákiából - közölte Twitter-oldalán Andrej Plenkovic horvát kormányfő kedden, miután telefonon beszélt Andrej Babis cseh és Igor Matovic szlovák kormányfővel.

Tekintettel a szlovák és cseh egészségügyi rendszerre nehezedő nyomásra, szükség esetén felajánlottam Horvátország segítségét a betegek elhelyezésében
- közölte Plenkovic, hozzátéve, hogy Horvátország szolidáris az Európai Unió tagállamaival a koronavírus-járvány leküzdésében.

A 10,7 millió lakosú Csehország az elmúlt néhány hétben a koronavírus-járvány által legsúlyosabban érintett országok közé tartozik a világon. A túlterhelt kórházak már képtelenek biztosítani a betegek megfelelő ellátását. Az ország ezért az unió segélykérő rendszerén keresztül Németországhoz, Svájchoz és Lengyelországhoz fordult segítségért, hogy helyezzenek el néhány tucat koronavírusos beteget a kórházaikban.

Az egészségügyi rendszer túlterheltsége miatt Szlovákiából ezen a héten Lengyelországba és Németországba is szállítottak Covid-betegeket. (MTI)

Mindjárt jóváhagyja az EU a Johnson and Johnson vakcináját, de a cég máris jelezte a szállítási problémáit

Be fog jönni az, amit januárban éls februárban is írtam:

Addig, amég a J&J az amerikaikat ki nem szolgálja addig szinte ali-alig kaphat az EU belőle...

A félremagyarázás márm ost elindult:

"a vakcina összetevőivel, illetve berendezésekkel kapcsolatos helyzet miatt "nyomás alatt van" "

Ühüüüümmm... na persze...

[ Szerkesztve ]

(#3409) Kékes525 válasza Soulfly842 (#3406) üzenetére


Kékes525
félisten

Rusvait szakmailag nagyon jó. Semmi sem ad alapot a vele szembeni prekoncepcióra. A kínait azért dicsérte, s ebben igaza volt, mert minden vakcina jobb mint a betegség és ha már van lehetőségünk oltatni vele, akkor éljünk is a lehetőséggel. Abban pedig van igazság, amit én is kifogásoltam, hogy mivel az inaktivált vírus vakcina az a vírus teljes antigén palettáját tartalmazza, ezért az jobb vakcina. Ezzel is kedvet akart teremteni az amúgy nagyon rossz hírnévnek örvendő kínai vakcinának. Ezért őt, szerintem, nem érheti vád. Ez egy legitim, akceptálható, elfogadható érvelés volt a részéről.

A videó szakmailag nem kifogásolható, sőt nagyon jó.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#3410) Soulfly842 válasza Soulfly842 (#3406) üzenetére


Soulfly842
addikt

#3406Soulfly842
Ehhez kapcsolódóan még:
Ha február közepén, még 80 pozitív esetből ötöt okooztt a brit mutáció, akkor Ha mostanra 10-ből 9 esetet ez okoz és ~90%-os a brit mutáció aránya a mintákban, akkor azok a hiperoptimista spekulációk, hogy a gyakorlatban 1,5-2* fog gyorsabban terjedni a járványügyi intézkedések miatt: mehetnek a kukába :(

Ilyen gyors arány átfordulást semmiképpen nem magyarázhatnánk így... jóval magasabb itt a szorzó, mint a lefestegetett optimista képlet :(

#3409Kékes525

Köszi, megnézem.

Az már tudatosodott bennem, hogy prekoncepció, s ok nélküli, de ezzel csak megerősíted azt - hogy dobjam félre :D

Én továbbra is tartom azt - korábban már le is írtam -, hogy az orosz és a kínai vakcinát átpolitizálja az EU és negatív színben tünteti fel a saját kicsinyes érdekeik miatt.

Ahogy az oroszról is érkeztek visszacsatolások, hogy már pedig jó tudományos szaklapok alapján is, a kínairól is ez lesz a vélemény (az idő majd visszaigazolja). Nem tudják megkerülni.

Nevetséges (az EU részéről), hogy kígyót-békát kiabálnak nyiltan, hogy politikai-gazdasági előnyt akarnak kovácsolni ebből és átpolitizálják a kínaiak/oroszok, holott az EU ugyanolyan durván csinálja ezt.

Csak hát az európai és a világbeidegződések: az egyiket kígyót békát kiabálótól elfogadják ezt, a másiktól aki nem jellemzi a konkurens hatalmak konkurens vakcináit, csak a sajátjukról mondják azt, hogy rendben: attól nem. Így nevelt az európai kultúrkör, a média, a beidegződések. Így fogyaszt az európai.

A kínaiak tudományos hitelessége sem engedheti azt meg a világpolitikában/világgazdaságban, hogy besüljenek egy ilyen komoly fegyverténnyel.

S egy bevált vakcina megoldás - szerintem nincs miről beszélni.

Tudományos szaklapokban leírt számokat is sokszor a gyártók közlik, külső, valós számok meg vagy visszaigazolják (lásd pfizer), vagy gyengítik (lásd AZ).

[ Szerkesztve ]

(#3411) Soulfly842


Soulfly842
addikt

Ajánlott oldal, ami a forrás is: Koronavírus vakcináció szakirodalmi tallózó

Hozzá tartozó weboldal (Covid-19 'almenü'):

[link]

Érdekes írások vannak itt, az biztos!

A favipiravir hatása COVID-19-ben szenvedő járóbetegeken – egy oroszországi Fázis 3 vizsgálat köztes eredményei

Tegnap, azaz 2021. március 08-án elérhetővé vált a favipiravir a magyar járóbeteg rendelésben. Mondjuk elég rusnya nőnapi ajándék éppen ekkor forgalomba hozni egy potenciálisan magzatkárosító szert, de most tekintsünk el ettől, szemünket a várható terápiás haszonra függesztve.

Kezdjük az oroszországi R-Pharm Csoporttal, amelyről már hallhattunk a Sputnik V vakcina kapcsán is, részben azért, mert németországi vállalata (R-Pharm Germany GmbH) adta be az Európai Gyógyszerügynökségnek az engedélyezési dokumentációt, részben, mert Oroszországban is van gyártási együttműködése a tulajdonos Orosz Magán Beruházási Alappal. De az R-Pharm sok már mellett érdekelt a favipiravir tabletta gyártásában is és elvégeztettek egy Fázis 3 klinikai vizsgálatot, amely a lent megadott linken orosz nyelven letölthető. Ennek az adja a jelentőségét, hogy ebben a vizsgálatban járóbetegek (azaz nem kórházban ápoltak) szerepelnek, így az eredmények relevánsak lehetnének akár a hazai helyzetre, csakhogy nálunk az alkalmazott adagok kisebbek és az adagolási időszak rövidebb, így még, ha tényleg valósak lennének az eredmények, akkor azoknál esetlegesen gyengébbekre számíthatunk. (A magyar adagolás: felnőtteknek az 1. napon 2×1600 mg, majd 4 napon át naponta 2×600 mg. Az alkalmazás teljes időtartama 5 nap.)

Ebben a nyílt elrendezésű randomizált, kisméretű vizsgálatban 18-60 éves férfiak és nők (60 enyhe és közepesen súlyos beteg) vettek részt, két csoportra osztva:
- az egyik csoport (40 fő) favipiravirt (az 1. napon 2x1800 mg = 3600 mg, majd a 2-10 napon 2x800 mg = 1600 mg favipiravir), míg
- a másik csopot (20 fő) egy összahasonlító kezelést (umifenovir+interferon-alfa) kapott.

A klinikai javulást az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Klinikai Javulási Ordinális Skáláján követték, valamint értékeltek klinikai laboratóriumi adatokat, mellkasi CT felvételeket és a SARS-CoV-2 vírus orrgarat minták alapján követett eliminációját.

A favipiravir csoport esetében a pozitív változások vagy a teljes állapotrendeződés átlagban 6,95±4,55 nap múlva, míg az összehasonlító csoportban 10,4±5 nap múlva volt megfigyelhető (p<0,05).
A 7. napon a favipiravirt szedő betegek 55%-nál figyeltek meg klinikai javulást, míg ugyanazen időpontban a kontroll-csoportban a betegek 20%-ára volt jellemző.

A koronavírus eliminációja (a vírus RNS kimutathatósági hatérérték alá csökkenése) az orrgarat mintákból a favipiravir csoportban a 3. kezelési napon a betegek 65%-ánál volt kimutatható, szemben a kontroll-csoport 55%-ával. A favipiravir-csoportban nem kellett kórházba utalni senkit, szemben a kontroll-csoporttal, aho 2 beteget is (10%).

Súlyos mellékhatásokat nem figyeltek meg.

A szerzők következtetése szerint a favipiravir-kezelés átlagban 3,45 nappal rövidítette le a tünetek klinikai javulásáig terjedő időtartam hosszát, továbbá a 3-ik napra eliminálódott a SARS-CoV-2 vírus. A faviravirnál nem figyeltek mag az alkalmazási előírástól eltérő mellékhatásokat.

Hivatkozás: Ruzhentsova TA; Chukhliaev PV; Khakvina DA et al.: Potential for etiotropic therapy of SARS-CoV-2 induced coronavirus disease in outpatients. Medical Opponent 2020; 1 (9), 48-58
Orosz forrás

[link]

Nem érhető el leírás a fényképhez.

[ Szerkesztve ]

(#3412) Soulfly842


Soulfly842
addikt

Izrael: befolyásolja-e a menstruációt a Pfizer/BioNTech vakcina?

Izraeli összefoglalás a Pfizer/BioNTech vakcina tömeges oltási kampányban dokumentált mellékhatásairól

Miért lehet hatásosabb az AstraZeneca második oltás 12 héttel később a legfeljebb 6 héthez képest?

Mitől kell és nem kell félnie egy kismamának, ha COVID-19 fertőzött lesz?

Mitől kell és nem kell félnie egy kismamának, ha COVID-19 fertőzött lesz?Az alábbi ábra a Nature szaklap weboldán jelent meg.

Fordítások: A COVID-19-ben megbetegedett várandósoknak 77 klinikai vizsgálat elemzése alapján nagyobb valószínűséggel van szükségük intenzív ellátásra, mint azoknak, akik nem fertőződtek meg.
Gyakoribb a koraszülés, bár a halálozási kockázat mind a fertőzöttek, mind a nem fertőzöttek esetében alacsony.
Narancssárga pötty: COVID-19 fertőzött várandósok. Mintaméret: 427.
Kék pötty: nem COVID-19 fertőzött várandósok.
Mintaméret 694.Outcomes: Kimenetelek. Intensive-care admission: Intenzív ellátásra utalás. Preterm birth (<37 weeks): koraszülés (<37 hét). Stillbirth: vetélés. Neonatal death: újszülöttkori halálozás. Admission to neonatal unit: Újszülött osztályra utalás. Percentage affected: érintettek százalékos aránya.Hivatkozás: Subbaraman, N.: Pregnancy and COVID: what the data say. [link]

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Körkép a Seychelle szigetekről, átoltottság mellett (Sinopharm, AZ indiában gyártott Covishield-je mellett)

(#3413) Soulfly842


Soulfly842
addikt

Olyan korán kerültek ki a mai adatok, hogy még sehol sincs kint lassan negyedóra után :D

Szerk, visszavonom. Index kirakta elég hamar:
Idén még nem volt ennyi napi halottja a koronavírusnak

5653 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 480 860 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 179 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 325 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 340844 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 123 691 főre emelkedett. 8348 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen

[ Szerkesztve ]

(#3414) Rive válasza Soulfly842 (#3406) üzenetére


Rive
veterán

Szerintetek hány napon belül lesznek újabb szigorítások?

Szerintem nem sok értelme lenne most újabb szigorításnak. Illetve csak nagyon speciális fajta szigorításnak lenne értelme/haszna: azonnali haszna pedig semminek.

Ilyen gyors arány átfordulást semmiképpen nem magyarázhatnánk így... jóval magasabb itt a szorzó, mint a lefestegetett optimista képlet

Az a szorzó erősen függ attól a környezettől, amiben a vírus terjed. Ez az új cucc az eddigiek szerint leginkább abban különbözik a korábbitól, hogy sokkal jobban terjed gyerekeken keresztül. Az oktatás bezárásával ez a terjedési vonal ha későn is, de ~ ki lett lőve.

Ezzel párhuzamosan, ugye: ahol (amelyik országban) az oktatást eredetileg is óvatosabban kezelték, ott kevésbé tudott tarolni. Innen a variáció a terjedés sebességének növekedése dolgában.

Az oktatáson keresztül eddig a vírus beverekedte magát a szülő-korosztályba. Most arra kellene koncentrálni, hogy ne tudjon innen továbbmenni, azaz: erősebben figyelni a nagyira, átgondolni a munkahelyi védelmet illetve megakadályozni, hogy a gyerekek iskola helyett/után más módon passzolják egymásnak a cuccot.
Ezen a vonalon lenne értelme néhány dolgot átgondolni. De úgy általánosságban 'szigorítás' - na, az hülyeség.

Én továbbra is tartom azt - korábban már le is írtam -, hogy az orosz és a kínai vakcinát átpolitizálja az EU és negatív színben tünteti fel a saját kicsinyes érdekeik miatt.

Ez nem annyira a kínaiakról vagy az oroszokról szól, illetve még csak nem is a covidról. A német érdekblokk szimplán hajlamos reflexből kritizálni és gáncsolni az EU-n belüli különutaskodást.

[ Szerkesztve ]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#3415) Soulfly842 válasza Rive (#3414) üzenetére


Soulfly842
addikt

"Szerintem nem sok értelme lenne most újabb szigorításnak. Illetve csak nagyon speciális fajta szigorításnak lenne értelme/haszna: azonnali haszna pedig semminek."

Azonnali haszna nyilvánvaló, hogy semminek. Ezért is kell időben lépni!

"Ezen a vonalon lenne értelme néhány dolgot átgondolni. De úgy általánosságban 'szigorítás' - na, az hülyeség."

Bárcsak két hétig tartana a magyarországi lezárás! – A külföldi példák egészen mást üzennek

Biztos vagy benne? A magyar szigorítási index majdhogynem hasonló, mint a cseh, s jelenleg egyenesen baktatunk ilyen szintű - 'majd minden nyitva van, mert csak'-kal - a nyomukban, s az EÜ telítettsége a cseh képlet alapján telítődni fog. Azoknál az országoknál, ahol hatékonyabban sikerült visszafogni:
1, lehet - sőt valószínű -, hogy nem volt 80-90% -os angol mutáció arány
2, Sokkal szigorúbbak voltak a korlátozások, lezárások.

OV-nek csak van annyi esze (s a járványmatematikusok is erősek ebben), hogy ne bánjanak el velünk csehül. :( Szerencsére a választást nem fogja kockáztatni.

"Ez nem annyira a kínaiakról vagy az oroszokról szól, illetve még csak nem is a covidról. A német érdekblokk szimplán hajlamos reflexből kritizálni és gáncsolni az EU-n belüli különutaskodást."

Igen, ez is hozzá tartozik, amit te írsz, de ehhez szerintem tartozik egy kőkemény poltikai/gazdasági érdekháló is.

Lassan kína nem csak az EU-t, hanem amerikát is lekörözi. Minden létező eszközzel, megkérdőjelezéssel, kreált kétellyel próbálják ezt blokkoln - amég leheti.

[ Szerkesztve ]

(#3416) kutyek válasza Soulfly842 (#3413) üzenetére


kutyek
senior tag

Szerintem az adatokból sajnos az látszik, hogy megteltek a kórházak. Innen már csak a halottak száma tud egy darabig nőni, az ápoltak / lélegeztetettek száma konvergál :( In Favipiravir we trust

(#3417) Soulfly842 válasza kutyek (#3416) üzenetére


Soulfly842
addikt

Igen, s messze van még az a csúcs, ahol ez a tendencia megváltozhat. Min 2-3 hét. Az alatt lesz még itt csúnya helyzet. Az emelkedő esetszámokat 1-1,5 héttel később követheti jelentősebb kórházba/intenzívre kerülő szám (korábban ez másfél, de inkább két hét volt; de op. törzs is hangsúlyozza folyamatosan, hogy a mutációk miatt gyorsabban, hirtelenebb válik szükségesség kórházi kezelés, vagy akár lélegeztetés).

Ez a tendencia csak rosszabb lesz. főleg, hogy tegnap (vagy tegnap előtt) az op. törzsben Müller Cecília - freudi elszólás? - már napi 5-10 ezer fertőzöttről beszélt. (valami hasonló volt a megfogalmazás: hiszen látjuk, hogy naponta 5-10 ezer új fertőzött van)

Eközben Ausztriában:

Üzleti utak családdal (magyar is) s jelentősen megnőtt azon magyarok száma is, akik ideiglenes lakcímet Ausztriában jelentik be!

(csak az ott lakók síelhetnek) :(

Százával jelentkeznek be külföldiek ideiglenes lakcímre Ausztriába, mióta csak az ott élők síelhetnek

[ Szerkesztve ]

(#3418) Soulfly842 válasza kutyek (#3416) üzenetére


Soulfly842
addikt

A Favipiravir otthoni alkalmazása mellett egyébként más kérdések is felmerülhet.

Lehet, hogy az indokolt alkalmazási kört valójában nem kibővíteni akarják (hogy azoknak is adják, akik korábban nem kaphatták), hanem azon betegek egy részének, akik adott esetben kórházba kerültek volna: Be se kell mennie a kórházba - s megoldják okosba? :( Könnyen lehet, hogy nem csak, h. átesnek a ló túloldalára ezzel, hanem a szükség kényszert szül elven: ezt alkalmazni is fogják.

(#3419) Parci válasza Kékes525 (#3409) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

azért ő is dobálózik számokkal csak úgy jeligére
https://index.hu/belfold/2021/03/09/rusvai-miklos-koronavirus-koronavirus-magyarorszagon-covid-19-jarvany-oltas-fertozes/
honnan veszi a 10%-ot? meg már kb. a mostani béna teszteléssel ezen a héten is lesz 10e. stb.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3420) kutyek válasza Soulfly842 (#3418) üzenetére


kutyek
senior tag

Ezzel sztem nincs gond, ha elég jó hatásfokkal (elég alacsony kockázat mellett) enyhíti a lefolyást annyira, hogy ne kelljen kórházba menni, az WIN...

(#3421) Kékes525 válasza Rive (#3414) üzenetére


Kékes525
félisten

Nagyon sok értelme lenne a szigorításnak:

1. A rendkívül sok kivételt meg kellene szüntetni.

2. A rendelkezéseket pedig ellenőrizni kellene és a megszegőiket pedig komoly szankcióval sújtani.

Minden intézkedésnek csak annyi haszna, értelme van, amennyit betartanak belőle.

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#3422) Soulfly842 válasza Parci (#3419) üzenetére


Soulfly842
addikt

Pont ezek a felületes fél-kommentek - amit a korai időszakban az RTL híradókban művészet szintre emelt - az ok arra, hogy idegenkedek tőle :D Akkoriban kiverte a biztosítékot sokszor és csak lódoktornak hívtam :DDD

Persze, a kovidők beszélgetésben, s néhány komolyabb lélegzetvételű megszólalásban nekem is változott ez a kép. Nadehátna... :D

#3420kutyek

Az WIN, csak ne essenek át a ló túlsó oldalára, ha más is kiderülne egy otthon ellátott beteghez képet a kórházban; vagy elég arra gondolni, hogy egy hirtelen állapotromlást ott jobban lereagálnak, akkor lehet az Win-Win-Lost-Win-Lost-WIn-Win-Lost is. Leegyszerűsítve.

Több ezer orvostanhallgató már megkapta az oltást, mehetnek a frontvonalba

[ Szerkesztve ]

(#3423) Parci válasza Soulfly842 (#3418) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nem hülyeség otthon engedni, ha van orvos, aki legalább távfelügyeli. ha lehetne otthon oxigént is kapni :), akkor elég sok emberkének kifejezetten ajánlatos volna elkerülni a kórházat.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3424) Soulfly842 válasza Parci (#3423) üzenetére


Soulfly842
addikt

De érted, amit mondani akarok. Egy hirtelen állapotromlás egy ilyen ellátásra szorulónál nem mindegy, hogy hol történik és milyen hatékonysággal tudják ezt lereagálni.

Ezért is írtam, hogy
1, Ne essenek át a ló túl oldalára
2, A kényszer ne hozza úgy, hogy túl sok embert akarjanak - egy veszélyeztettség mellett - távgyógyítani.

Sajnos nem tudjuk, hogy az elkövetkező hetek, ~ szűk hónap mit hozhat.

(#3425) Kékes525 válasza Parci (#3419) üzenetére


Kékes525
félisten

"honnan veszi a 10%-ot?"

A szakirodalomból. Azonban hangsúlyozza a videóban, hogy ezt egy kicsit eltúlzónak tarja, ő 5 - 8 szoros szorzót tart reálisabbnak. Ezek becslések és nem pontos mérésekkel megállapított számok. Ezt ő is kijelenti. Mivel nincs más adat erre, ezért nem mondhat mást. Ezt a számot Kemenesi is mondta már, ha neki jobban hiszel.

"Index cikk..."

Nem azt és nem úgy mondta, amit a cikk állít.

Ezt többször megbeszéltük. A média nagyon rosszul interpretálja a szakértők nyilatkozatait, meg kell hallgatni az eredetit.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#3426) Parci válasza Kékes525 (#3425) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

össze-vissza bemondják ezeket a számokat. merkely is mondott 4m fertőzöttet még tavaly (!), aztán két hónappal később 2-3m. kiváló szakembereknek tartom őket, de nem statisztikusok, az látszik.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3427) Soulfly842 válasza Kékes525 (#3421) üzenetére


Soulfly842
addikt

Pont a tokaji borvidéken a hercegkúti pincesornál beszélgettem egy tulajdonossal.

Ő is azt mondta, hogy most épült meg a panziójuk itt a pincészet mellett, ha gondolom akkor nyugodtan jöjjek majd a párommal.

Mondtam is neki, hogy nem szerencsés a helyzet az újonnan épült panzió mellett ez a helyzet nekik.

(leszűrtem a reakciójából, hogy tele vannak - illetve az is kiderült, hogy azon a területen rengeteg fertőzés volt mostanában):

Egyből rákérdeztem, hogy ó, akkor működnek az üzleti utak.

Be is látta, hogy a legtöbben azért ezt a kérdést is megoldják.

Igen, szigorúbban ellenőrizni kellene!

Az üzleti utakat a panziókat is!

95%-ban biztosan olyat találnának csak, akik éppen üzleti úton vannak a családdal... :(

Ez csak egy példa, de ezernyi ilyen lehet... a fentebb linkelt Ausztriában hirtelen ideiglenes lakcímmel rendelkezők is mutatják ezt... Megoldják sokan okosba.

#3426Parci

Azt is kalkuláld bele, hogy az átfertőzödöttség-átoltottsági statisztikákba a 3 hónapnál régebbit nem feltétlenül kalkulálja bele a tudós, a kutató.... s novemberhez, december közepéhez képest is eltelik lassan az bűvös 3 hónap, ahol nem számolnak már az átfertőzöttség miatti védettséggel.

Ahogy írtad, nem statisztikusok, s így nem a hideg tényt veszik figyelembe, hanem a szükséges számokat (még ha nincs is előttünk az okfejtés)

Mindezek mellett: Változik a tudásuk, ezzel egyidejűleg a kommunikációjuk is még ha önellentmondás is a vége.De egy aktuális véleményt, vagy szakirodalmi hátteret ez akkor is tükrözhet.

A statisztikus az önellentmondás elkerülésére jobban figyel.

[ Szerkesztve ]

(#3428) Kékes525 válasza Parci (#3426) üzenetére


Kékes525
félisten

Miért, mit kellene mondania Rusvainak, ha a szakirodalom ezt mondja? Ha kérdezik, akkor csakis ezt mondhatja, hozzáfűzve azt, hogy ez csak becslés. Ha nem ezt teszi akkor ferdítene.

Merkely pedig az más kategória. Ő nem szakértő, ő kardiológus. A témában a virológusok, infektológusok és immunológusok a szakértők, ha ezekről kérdezik őket. Merkely a koronavírus kardiológia vonatkozásában szakértő.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#3429) Parci válasza Kékes525 (#3428) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nem értek hozzá, de rohadtul függ a felderítetlen esetek száma attól is, hogy:
- éppen kiket fertőz jobban
- éppen melyik mutáció fertőz jobban
- éppen hányan estek már át rajta
stb.

én továbbra sem hiszem a sok-sok tünetmentesben, ráadásul egyszerre kommunikálják, hogy a brit verziótól mindenki beteg lesz, meg azt is, hogy tíz betegből egyre találnak rá.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3430) Kékes525 válasza Parci (#3429) üzenetére


Kékes525
félisten

Ez a szám becsült szám, mert nincs rá nagy mintán végzett vizsgálat, azért sem, mert az sem lenne mérvadó, mert nagyon sok tényező befolyásolja. Ezért ezt helyi értékén kell kezelni és nem egzakt számként. Kérdezték, válaszolt. Megemlítve azt, amit az előbb írtam. Most is csak azt tudom mondani, hogy mást nem mondhat csak azt, amit az irodalom állít. Megjegyzem, a többi virológus is ezt mondta volna hasonló kérdésre.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#3431) Soulfly842 válasza Kékes525 (#3428) üzenetére


Soulfly842
addikt

Azért ne kicsinyítük le Merekely érdemeit se. Azon túl, hogy kiváló orvos, rengeteg Long covid esetet lát, kezel, orvosi csapatokat vezetett a múltban és a megszólalások mikéntjében hitelességében ő az egyik legkorrektebb ma Magyarországon.

Nem mellékesen okkal az operatív törzs egy jelentős tagja, elismert szaktekintély, a Semmelweis rektora.

Tisztelem a korrektségéért, hogy ő legalább olyan konkrétumokat oszt meg - a kellő megfontoltság mellett - amit igazából jogunk van tudni (mint most az angol változat százalékos jelenléte, s ő ezt tiszteletben is tartja, ezért is ad ki ilyen információkat). Ezekben hiteles is, soha sem vonták kétségben az ilyen közölt tényadatokat. Max ő kap majd utólag felülről presszinget, hogy ezt meg miért adta ki?

Cecília ilyen releváns számot művészi szinten ködösíti (valószínűleg ő is okkal).

Jakab is egy szókimondó ember pl. De őt szerintem kicsit próbálták zabolázni is (vagy ő próbálja önagát?) :)

Nekünk a legnagyobb értékek egyike most: a korrekt és hiteles tájékoztatás. Aki ezt megteszi nekünk annak csak hálával tartozunk. Tehát egy oppozícióba így beletenni Rusvaihoz képest: nekem erős.

Sőt, meg is fordítható: Merkely esetében az a tudás, hogy mit okoz egy koronavírus az ember esetében, az ember szervezetében, vagy akár kardiológiai tünetekben összehasonlíthatlan egy állatok virológiájával foglalkozó kutatóhoz képest.

[ Szerkesztve ]

(#3432) BurgBurg


BurgBurg
tag

Sziasztok!
Van arról statisztika vagy infó, hogy most a 3.hullám nagy fertőzöttségénél mennyien kaptak újra fertőzést? Tehát egyszer már volt kovidos és most újra elkapta? Állítólag a fertőzöttek 80%-a az angol mutánssal fertőződött meg.

(#3433) forceberg válasza Parci (#3429) üzenetére


forceberg
veterán

Továbbra is tartom én is, merthogy a cégnél 3 kör tesztelés után, akik pozitív gyorsteszt miatt karanténba vonultak, kb. mindenkinél jött elő valamilyen tünet!

http://www.flickr.com/photos/4ceberg

(#3434) Soulfly842 válasza BurgBurg (#3432) üzenetére


Soulfly842
addikt

Valószínűleg - ha az elmúlt három hónapban volt a korábbi fertőzöttség - akkor az angol mutáció ellen lehet védettség, ami véd az angol mutáióval szemben, a dél-afrikaival szemben elenyésző szinten.

Statisztikát erre vonatkozóan nem olvastam, 1-1 eset korábban is többször előfordult, gondolom szórványos esetek lehetnek ugyanúgy.

(#3435) Ringman


Ringman
nagyúr

ez a katonai oltóbusz, ez komoly?

(#3436) Chesterfield válasza Kékes525 (#3409) üzenetére


Chesterfield
senior tag

"Abban pedig van igazság, amit én is kifogásoltam, hogy mivel az inaktivált vírus vakcina az a vírus teljes antigén palettáját tartalmazza, ezért az jobb vakcina."

Bocs, itt most nem teljesen tiszta, hogy mit akarsz mondani.
Akkor most jobb a kínai, vagy kifogásolható, hogy azt állítja?

(#3437) Dottorei válasza Ringman (#3435) üzenetére


Dottorei
tag

több kellene - ha lenne elég vakcina

(#3438) Ringman válasza Dottorei (#3437) üzenetére


Ringman
nagyúr

ezzel a háziorvosokról akarják a terhet levenni, pl. kis településeknél, ahol orvosi rendelő sincs?

van elég vakcina, olyan értelemben, hogy a Mo-ra érkezett oltóanyagok kb 55-60%-át adták be, jelenleg az oltás a szűk km.

[ Szerkesztve ]

(#3439) Z.É.T.


Z.É.T.
őstag

Kérhetnék egy feketekömény-kapszula linket?
(ami valakinek már bevált, vagy jókat olvasott róla... Hatósági karanténosnak kellene, ezért rendelhetőt keresünk)
Köszi

(#3440) Parci válasza Z.É.T. (#3439) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

én ilyet vettem, fingom sincs, hogy "jó-e":
"Sanct Bernhard Feketekömény-Plus 180 db" - 4050 ft volt, provitamin webáruház

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3441) Z.É.T. válasza Parci (#3440) üzenetére


Z.É.T.
őstag

Thx! :R

(#3442) Soulfly842 válasza Ringman (#3438) üzenetére


Soulfly842
addikt

Terhet levenni? - úgy vannak vele, hogy ezt el kell bírniuk ebben a helyzetben. Inkább a hatékonyságot akarják fokozni, a beoltottak számát kell javítani a véksőkig.

Ezekkel a katonai oltóbuszokkal azon túl semmi probléma nincs, hogy ellenérzést válthat ki.

Van a honvédségnek plusz erőforrása, EÜ dolgozója, EÜ eszközei? Igen, s ez a lényeg! Ki kell használni ezt is.

Tegnap láttam, talán a Euronews-on, hogy van ahol oltásra rendeztek be vonatot... szépen kiírják, hogy hol szálljon fel a delikvens, oltják és mehet is. Ez sem rossz megoldás.
Jobb, mint ha több ember tobzódik egy váróban, vagy előtérben.

(#3443) Kékes525 válasza Soulfly842 (#3431) üzenetére


Kékes525
félisten

Mivel kicsinyeltem le Merklelyt? Ő kardiológus és nem virológus, nem infektológus és nem immunológus. Ezekhez a témákhoz ő mint egy magasszintű hozzáértő, de nem mint szakértő nyilatkozik. Ő a kardiológiában szakértő, így a COVID-19 betegség kardiológiai vonatkozásaiban szakértő.

Az, hogy hogy rektor, vagy az operatív törzs tagja ebben a kérdésben nem számít.

Például Kemenesi sem szakértő a COVID-19 klinikumában vagy az infektológiájában. Ezeket Ő maga is többször kijelentette a nyilatkozataiban. Az egészen más dolog, hogy bármelyikhez nagyságrendekkel többet ért, mint egy átlagember. Ez Merkelyre is vonatkozik.

Ezzel senkit nem kicsinyítettem le, csak pontosítottam.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#3444) Kékes525 válasza Chesterfield (#3436) üzenetére


Kékes525
félisten

Köszi, hogy rákérdeztél, gondoltam, hogy esetleg félreérthető lesz. :R

Véleményem nem változott, szerintem az mRNS vakcinák a legjobbak. A kínai pedig az utolsó a sorban.

Csak abban a tekintetben jobb, pontosabban több, hogy az összes vírus antigént tartalmazza. A többi "csak" a tüskefehérjét. Ez viszont nem jelenti azt, hogy összességében ez a többi fölé emelné a kínai vakcinát. Sőt! Hogy miért, azt már nagyon sokszor kifejtettem. Ha gondolod, akkor összefoglalhatom.

Rusvai érvelése a kínai vakcinák mellett szakmailag legitim, de nem teljes. Az ok az szerintem, hogy nem akarta a kínai oltást "kicsinyelni", nem akarta az embereket elriasztani tőle, mert az is sokkal jobb, mint maga a betegség.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#3445) Soulfly842 válasza Kékes525 (#3443) üzenetére


Soulfly842
addikt

Kicsit úgy hatott - lehet tévesen? - hogy pozitív negatív ellenpólusként van szerepeltetve a hozzászólásodban (bár a válaszod alapján nem volt ilyen színezete). Holott ő is szakértő, de más vonatkozásban. Pl. egy long kovid, kardiológiai következmények, vaqy abban, hogy a sokrétű EÜ vezetőt, az op törzs 'sokrétű' szereplőit ebben a kérdésben egy működő egésszé egybefogja.

Pont ez a lényege az így összválogatot operítv törzsnek, járványügyi, eü-i, járványmatematikus stb-stb -nek. Külön-külön szaktekintélyek, de a ezernyi pólusban mindannyiuknak jelentős szerepe van.

Ezért nem értettem az oppozícióként, ellenpólusként ható összevetést sem. S azért napi szinten értekeznek ezek a személyek, folyamatosan látják egymástól a kimutatásokat, új rész-információkat, s ehhez kapcsolódóan akár egy hiteles megszólalóként is tekinthetünk szerintem rá (főleg, ha ezek tényadatok).

A probléma sokrétű, amit kezelni kell, de ennek megfelelően is kell az egybefésülni az 'információközlést', óvintézkedéseket, járványügyi intézkedéseket, a működőképesség fenntartásainak biztosítását (akár gazdaság, akár a fenntartható élethez szükséges logisztika, akár más terület legyen az).

Lehet, hogy nem járványügyi szakembere, mint pl. Müller Cecília, de mégis sokszor több járványügyi kardinális információt tudunk meg Merkelytől, mint tőle :D

(#3446) Kékes525 válasza Soulfly842 (#3445) üzenetére


Kékes525
félisten

Az egész azzal kezdődött, hogy én lekicsinyelném Merkelyt. Erre írtam azt hogy nem. Az hogy ""csak"" abban szakértő, amiben írtam, az nem lekicsinylés, az tény.

A többi amit írtál igaz, egyetértek vele, de abban, hogy Mekely miben szakértő és miben nem, irreleváns.

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#3447) Vesa válasza Kékes525 (#3409) üzenetére


Vesa
veterán

"mivel az inaktivált vírus vakcina az a vírus teljes antigén palettáját tartalmazza, ezért az jobb vakcina. "

Maximálisan egyetértek azzal, hogy jelen helyzetben minden jobb a semminél, és ha egyébként a közelébe sem mennék a kínai vakcinának -mert nem mennék-, akkor is beadatnám most. Ugyanakkor a fenti állításra tudtommal nincsen bizonyíték, ez egy tudományos hipotézis (vagy még az sem, hazánkon kívül nem sok helyen találkozni ilyen érveléssel). Ezzel szemben azt már tényszerűen látjuk Izrael esetében, hogy az mRNS vakcina kiemelkedően hatásos és jól működik. Én ezzel tudok dolgozni, mert ez tény, bizonyított, igazolt. A kínai is lehet jó, de ott az a fránya _lehet_. Valójában hivatalosan nem tudunk róla biztosat a hatásosság kapcsán, a fent idézett állítást pedig jelenleg semmi nem támasztja alá azon kívül, hogy logikusan hangzik. Egy tudományos szakembertől én a tények ismertetését várom, nem hipotézisek tényként való beálítását.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#3448) Soulfly842 válasza Kékes525 (#3446) üzenetére


Soulfly842
addikt

Pont. Egy virtuális fröccsre vagy valami a vendégem vagy. :DD Kicsit túl szaladt :DDD

Néhány órán belül áttörés jöhet: még ma berobbanhat Joe Biden történelmi pénzosztása

1900 milliárd dollárt tervez elkölteni Joe Biden és kormánya a koronavírus-válság gazdasági és társadalmi hatásainak enyhítésére. Az intézkedéscsomag többek közt 1400 dolláros pénzosztással is segítené a szegényebb háztartásokat, de jut bőven pénz az oltáskampány felpörgetésére és az önkormányzatoknak is. A Kongresszus február vége óta vitatkozik a segélycsomag összetételén, de nagyon úgy néz ki, hogy ma végre áldását adhatja a törvényhozás a hatalmas tervezetre.

Rendesen elő lett készítve még az is, hogy a védettségi igazolványok nyomtatása meg legyen.
Novemberi hír:
Milliárdos beruházás az ANY Biztonsági Nyomdánál

mai hír:
Koronavírus: kiderült, hogy ki fogja gyártani a védettségi igazolványokat Magyarországon (2.)

Eladják a hitelre vásárolt Airbnb lakásokat Párizsban

[ Szerkesztve ]

(#3449) Vesa válasza Soulfly842 (#3410) üzenetére


Vesa
veterán

Miért politizálná át az EU? És milyen anyagi haszna származna belőle, amikor jelenleg az egyetlen részben EU-s vakcina szállító a Pfizer/BioNtech (részben USA tulajdonú cég)? A Astrazeneca angol, a Moderna szintén USA, a Janssen szintén USA. Más még nincs engedélyezve az EU-n belül. Semmi mást nem mondtak, mint hogy a keleti vakcináknak is végig kell mennie azokon a szakmai ellenőrzéseken, amiken egyébként a többi is végigment. Ez teljesen logikus és rendben van. Az más kérdés, hogy gyorsítani kéne a folyamatot. Nem látom, hogy ott hol van az "EU kicsinyes anyagi érdeke", amikor jellemzően EU-n kívüli cégek kaszálnak jelenleg, az AstraZeneca ráadásul az 1 dolláros vakcinájával gyakorlatilag profit nélkül szállít.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#3450) attiati


attiati
veterán

Azon gondolkodom, hogy melyik lenne az az (egy) mutató, ami a lehető legjobban mutatja az országok korona elleni védekezését?

- egymillió főre vetített többlethalálozás
- az elmúlt 5 év halálozásához képest
- az első beteg megjelenésétől
- (majd a koronaválság lecsengéséig nézve)

Így relatív összehasonlítható 2 különböző népességű ország
Önmagához képest nézi.
Nem számít, hogy ki hova sorolja a halottakat.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.