Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-10-10 15:19:20

LOGOUT.hu

Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3251) Parci válasza kw3v865 (#3250) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

előfordulhat. milyen jó lenne tudni róla bármit. oh, wait :DDD

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3252) koncsik


koncsik
MODERÁTOR

"Folyamatosan zajlik az oltás, ma délelőttre már egymillió ember megkapta az oltást Magyarországon" - ja ezért vártak eddig a napi adatokkal... :K
Persze pontos oltásszámok nincsenek... gondolom a hétvégi kavar miatt.

[ Szerkesztve ]

Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

(#3253) Kékes525 válasza kw3v865 (#3250) üzenetére


Kékes525
félisten

Nem tudom, hogy néhány szakértő miért hangsúlyozza azt, hogy több fehérjét tartalmaz a teljes vírus (ami igaz is), ezért lehet hogy jobb a védekezés szempontjából (ami szerintem már nem igaz).

Az inaktivált, teljes vírus hiába tartalmaz több antigént(fehérjét), antitest csak azon antigének ellen tud termelődni, amivel találkozik, amit "lát" az immunrendszer. Ez viszont kizárólag csak a felszíni fehérjékre igaz. A burkon belüli antigénekre nem tud reagálni, mert nem tud az immunrendszer hozzájuk férni, legfeljebb, ha szétesik a vírus. Azonban a vírus burkon belüli antigénekre termelődött antitestek nem tudnak az épp vírusnál a burkon belüli antigénekhez kapcsolódni, mert nem férnek hozzá. Ha szétesik a vírus, akkor már igen, de ez már semmit sem jelenthet a védekezés szempontjából, mert a szétesett vírus nem tud szaporodni.

A vírus felszínén is több antigén van, de közülük messze a tüskefehérje a legerősebb antigén, másrészt ennek a blokkolása kell ahhoz, hogy megakadályozható legyen a sejtfelszíni receptorokhoz (ACE2) való kötödés. Nem véletlenül választották támadáspontjául a vakcinák döntő többsége ezt a spike fehérjét.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#3254) Z.É.T.


Z.É.T.
őstag

Sputnik V vakcina: a korábban fertőzötteknek elég lehet egy oltás is – argentin tanulmány

Március 4-én az agrentin Egészségügyi Minisztérium honlapján megjelent egy tanulmány, amelyben korábban SARS-CoV-2 fertőzésen átesett egészségügyi dolgozókon is vizsgálták a Sputnik V orosz vakcina hatásosságát. A bevont 18-59 éves 142 személyből 22 esett át korábban a fertőzésen.
A résztvevők 100%-ánál termelődtek IgG antitestek a vírus tüskefehérjéje ellen a két oltást követően, de, mint már korábban a Pfizer/BioNTech vakcina esetében, itt is kiderült, hogy a korábbi fertőzés után az első oltás is olyan ellenanyagszinteket produkál, mint ami a fertőzésen még át nem esetteknél csak két oltást követően alakul ki. A Sputnik V esetén a második oltás már nem növelte tovább az ellenanyagszintet. Ez azt jelenti, hogy ideje komolyan átgondolni és szabályozni a korábban fertőzésen már átesettek oltási rendjét, hogy egyszerűbb legyen az oltási kampány. Erre Franciaországban és Spanyolországban már van példa.
Forrás: Alta respuesta inmune a la Vacuna Sputnik V en Argentina: personas previamente infectadas podrían no requerir la segunda dosis
https://www.argentina.gob.ar/sites/default/files/informe_sputnik_buenos_aires_3.03.2021v1.pdf

(#3255) Jablocskov válasza kw3v865 (#3250) üzenetére


Jablocskov
tag

Kunetz oxykológus, így nem igazán tekinthető szakértőnek immunológiai kérdésekben. Amit állít az csak feltételezés, immunológusok véleménye szerint egyáltalán nem biztos, hogy a vírus többi fehérjéje ellen termelődő antitesteknek van jelentősége a vírus elleni immunitás szempontjából, sőt az is előfordulhat, hogy ezek több kárt okoznak, mint hasznot.
De a legkárosabb az mikor a média politikai szempontok alapján kiragad egy-egy tudományos feltételezést a környezetéből a saját álláspontjának igazolására.
A kínaiak pedig végre igazán nyilvánosságra hozhatnák a hatásvizsgálat harmadik fázisának eredményeit, az sokat segítene a vakcinájuk körüli bizonytalanság eloszlatásában.

Látom közben Kékes525 már tudományosabban is kifejtett a kérdést. :)

[ Szerkesztve ]

(#3256) Parci válasza Z.É.T. (#3254) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

elég komolyan lehet spórolni az oltásokon ezek fényében

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3257) attiati válasza Parci (#3256) üzenetére


attiati
veterán

Azoknál, akik tudnak róla, hogy átestek, viszont ők nem is nagyon sietnek oltatni.

A többi (nem bizonyítottan átesett) embert még ugyanúgy fogják oltani, mintha koronaszűz lenne.

(#3258) Parci válasza attiati (#3257) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

persze, de azért itt ősz eleje óta egy nagyon komoly tömeg esett át rajta, milliók. de ja, nyilván nem lesz erre odafigyelve, hanem szúrják a vakcinákat random, a védekezést meg el-...

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3259) Kékes525 válasza Parci (#3256) üzenetére


Kékes525
félisten

Ez esetben mérni kellene az antitest szintet. Ehhez tömeges gyors, pontos és talán olcsó tesztek kellenének. Másrészt ez már logisztikailag is bonyolultabb, ami az oltakozást lassítaná. Mindezek miatt nem biztos hogy megérné, nem biztos, hogy a kormány logisztikailag ezt megtudná oldani.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#3260) Parci válasza Kékes525 (#3259) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

meg is lehetne ezt fordítani. kapja mindenki az első oltást, aztán meg postán egy ingyenes antitest tesztet, amivel otthon megnézi, hogy oltás után egy héttel hogy áll. ha kiveri a mércét a mérő, nem kell második oltást kapnia.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3261) Bog


Bog
HÁZIGAZDA

Lehet borozni oltás után (Moderna)? Ez most egy nagyon kardinális kérdés a háztartásunkban.

Bog utazik a YouTube-on: https://goo.gl/J9p96u

(#3262) Krinyo válasza Z.É.T. (#3254) üzenetére


Krinyo
senior tag

Ezek lennének a hasznos tapasztalatok, vizsgálatok. Ehhez persze kellene egy járványügy, ami ezzel is foglalkozhatna. Ami nincs.

(#3263) Parci válasza Bog (#3261) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

szerintem igen, de qrvaélet, hogy én nem innék

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3264) Kékes525 válasza Parci (#3260) üzenetére


Kékes525
félisten

Szerintem az otthoni tesztek erre alkalmatlanok, mert csak igen - nem válaszokat adnak. Nem minőségi, hanem mennyiségi antitest méréssel lehetne eldönteni, hogy tényleg szükséges e a 2. oltás az adott embernek, vagy nem. Másrészt a legegyszerűbb teszteket is nagyon sok ember nem tudná kezelni, vagy valamilyen okból csalna vele.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#3265) Parci válasza Kékes525 (#3264) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

a csalás szerintem elhanyagolható (csalna, hogy ne kapjon másodikat? vagy hogy akkor is kapjon?). talán még a bénán kezelés is, lesz némi fölösleges 2. oltás, ennyi.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3266) Kékes525 válasza Parci (#3265) üzenetére


Kékes525
félisten

OK. Olyan gyors, pontos és egyszerű tesztről nem tudok, ami az antitest mennyiségét is mérné. Ezeket laborokban csinálják.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#3267) Ringman válasza Parci (#3260) üzenetére


Ringman
nagyúr

mivel a szputnyiknál nem azonos az első és a második dózis, így max. oltási kapacitást lehet vele spórolni.

az oltóanyagok ára meg összességében filléres tétel.

(#3268) Kékes525 válasza Ringman (#3267) üzenetére


Kékes525
félisten

Ez nem az ár, hanem a beoltott emberek száma miatt merül fel. Ha 1-et kell adni, akkor dupla mennyiségű embert lehetne beoltani. Láthatólag ezt a mennyiséget sem bírják, az más kérdés...

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#3269) Ringman válasza Kékes525 (#3268) üzenetére


Ringman
nagyúr

akkor mindegy lenne, hogy az Ad26, Ad5-ös vakcinát adják be?

szerk:
ezt félreértettem, hogy 2× annyi embert oltanak be - teoretikusan.

[ Szerkesztve ]

(#3270) Kékes525 válasza Ringman (#3269) üzenetére


Kékes525
félisten

Igen, akkor mindegy lenne. Azonban ez nemcsak a Sputnyiknál merül fel, hanem minden 2 dózisúnál.

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#3271) Rive válasza Z.É.T. (#3254) üzenetére


Rive
veterán

Ezzel kapcsolatban majd az lesz igazán érdekes, hogy a variánsokra illetve a variánsokra épülő oltásokra hogyan reagál az átesett (vagy: előző variánssal oltott) szervezet.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#3272) Kékes525


Kékes525
félisten

A mai adatok.

Valami nem stimmel a statisztikákban. Nagyon gyorsan nő a lélegeztető gépen lévők száma az új esetszámhoz és a halálozási adatokhoz képest is, másrészt a napi fertőzés szám is kicsi, ami nem magyarázható azzal, hogy keveset tesztelnek, mert ilyen adatok mellett sokkal több volt a napi esetszám a második hullám idején, pedig akkor sem teszteltek többet. Vagy jobban manipulálják a napi adatokat, vagy sokkal súlyosabb a betegség, de jobban, hatékonyabban kezelik őket. Mondjuk az lehet, hogy az új kezelésmód, amit a lélegeztető gépen lévőknél csinálnak az nagyon hatékony. Ha változatlanul relatíve kevesebb halott lesz, mint amennyi a lélegeztető gépen lévők számából következne, akkor az ezt bizonyítaná.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#3273) Kékes525


Kékes525
félisten

Parci

Ha jól emlékszem valamelyik nap ilyenről szerettél volna olvasni: [A gyermekek és a COVID-19 - szisztematikus áttekintés és metaanalízis]

"A légúti megbetegedések szempontjában igen fogékony, öt évnél fiatalabb gyermekek esetén a COVID-19 járványtanának és klinikai jellemzőinek széleskörű feltérképezésére és értelmezésére ez idáig még nem került sor. Most azonban ebben a témakörben elvégeztek egy szisztematikus irodalmi áttekintést és metaanalízist."

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#3274) Parci válasza Kékes525 (#3273) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

köszi, igen, már nézem is. kivonatolta a lényeget:

Összesen 1964 tanulmányt tekintettek át, amelyek közül 65 bizonyult megfelelőnek a szisztematikus áttekintés előre meghatározott szempontrendszere alapján. Ez összesen 1214 öt évnél fiatalabb COVID-19 pozitív gyermeket reprezentált.

Az elemzés legfontosabb megállapításai a következők: a COVID-19 fertőzöttek 50%-a újszülött volt (95% CI: 36% - 63%) és 53%-uk volt fiú (95% CI: 41% - 65%). 43%-uk volt tünetmentes (95% CI: 15% - 73%) és 40%-uk nem igényelt kórházi ellátást (95% CI: 6% - 78%). A kórházi ellátásra szorulók 49%-a igényelt oxigénterápiát (95% CI: 12% - 86%), és 7%-uknak volt olyan súlyos az állapota, hogy intenzív kezelést igényelt (95% CI: 0% - 30 %).

139 újszülöttből, akiknek édesanyjuk COVID-19 fertőzött volt, 5 mutatott COVID-19 pozitivitást (3,6%). Összesen egyetlen halálesetet jelentettek.

A klinikai tünetek 196 gyermek adatainak összevetése alapján gyakorisági sorrendben a következők voltak: láz (75/196; 38%), felső légúti tünetek (69/196; 35%), gasztrointesztinális tünetek (15/196; 7,7%).

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3275) t72killer válasza Parci (#3251) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Mert a pfizerről tudjuk hány % a hatékonysága pl a D-afrikai variánssal szemben? Vagy hogy mibe halt bele pl Sonia Acevedo?

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#3276) Parci válasza t72killer (#3275) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nem tudunk a pfizerről mindent, a kínairól meg még sokkal kevesebbet

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3277) t72killer válasza Kékes525 (#3253) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Kérdés, hogy csak a felszínével találkozik-e az immunrendszer? Az "élő" kinyílik, amikor megfertőz egy sejtet, a döglöttnek meg megeheti a felét valami :F?

#3276: igen, feltételezéseink lehetnek, hogy kb mire jó a 100éves módszer.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#3278) Parci válasza t72killer (#3277) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

influenzánál azért látszik, hogy mennyit ér a folyamatos mutációk ellen a korábbi elölt víruson alapuló oltás. almát körtével, de... én nem a kínaira teszem a befutót. de majd kiderül, ettől még beadatnám azt is.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3279) syberia válasza Kékes525 (#3272) üzenetére


syberia
veterán

Vagy jobban manipulálják a napi adatokat, vagy sokkal súlyosabb a betegség, de jobban, hatékonyabban kezelik őket. Mondjuk az lehet, hogy az új kezelésmód, amit a lélegeztető gépen lévőknél csinálnak az nagyon hatékony. :D

https://howbad.info/

(#3280) Kékes525 válasza t72killer (#3277) üzenetére


Kékes525
félisten

"Kérdés, hogy csak a felszínével találkozik-e az immunrendszer?"

Írtam, igen. Ha szétesik a vírus akkor nem, de szétesett vírus nem fertőz.

"Az "élő" kinyílik, amikor megfertőz egy sejtet, a döglöttnek meg megeheti a felét valami"

A vírus egészben jut be a sejtbe, míg a szétesett vírusokat az extracelluláris enzimek lebontják, illetve a falósejtek bekebelezik.

A bal oldal a bejutást, míg a jobb oldal a kijutást ábrázolja.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#3281) Parci válasza syberia (#3279) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

kékesnek nem írtam, de: vagy az is lehet, hogy csak most szaladt fel a járvány rendesen, és a gépről még nem jöttek le azok, akik le fognak. :(

a jobban manipulálnak részt annyira nem hiszem, mostanában inkább úgy tűnt, hogy nem szépítik a dolgokat, hanem annak mutatják a járványt, ami.

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3282) bigdady válasza Bog (#3261) üzenetére


bigdady
nagyúr

Nekem örömömben legurult rá 2-3 sör meg 2-3 whisky de csak óvatosan, szerintem mértékkel lehet. :)

[ Szerkesztve ]

(#3283) Parci válasza bigdady (#3282) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

:DDD
milyen lett volna mértéktelenül? :DDD

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3284) t72killer válasza Kékes525 (#3280) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Értem, köszi. Így valóban nemigen találkozik az immunrendszer egy élő vírus belsejével.:R.

#3278: jogos...

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#3285) bigdady válasza Parci (#3283) üzenetére


bigdady
nagyúr

:B
(4 óra alatt nem durva meg sok havi stressz oldódott fel :DDD)

[ Szerkesztve ]

(#3286) Parci válasza bigdady (#3285) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

biztos vagyok benne, én a fiam rohadt negatív tesztjétől úgy megkönnyebbültem tegnap, hogy az nem igaz! így már nem is aggódom amiatt, hogy kapar a torkom, enyhe hidegrázásom volt és fáj a fejem :DDD :DDD :DDD

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3287) bigdady válasza Parci (#3286) üzenetére


bigdady
nagyúr

Na hát az meg a másik, mikor a gyerekről van szó a teljesen leveri az embert, életkedvem elmegy ha látom, és nem tudsz segíteni de a lényeg nem covid lett. Ha ő nem akkor te sem valószínűleg ez nyugtasson ;)

(#3288) Bog válasza bigdady (#3282) üzenetére


Bog
HÁZIGAZDA

Rakj az egyenlete bele egy immunszupresszáns alanyt is :D

Bog utazik a YouTube-on: https://goo.gl/J9p96u

(#3289) Parci válasza Bog (#3288) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nem kötelező alkoholt fogyasztani :U
majd iszik máskor, tényleg

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3290) bigdady válasza Bog (#3288) üzenetére


bigdady
nagyúr

Immunmodulátorként működött remélem (24 órára rá ittam csak mikor már hatott, legalábbis az a hőemelkedésem lement reggelre :DDD)

[ Szerkesztve ]

(#3291) Kékes525 válasza Parci (#3281) üzenetére


Kékes525
félisten

+ syberia

Igen, ez is lehetséges. Sokszor 2-3 hétig is rajta vannak. A számok alapján a lélegeztető gépen lévők magas felfutásnak lassan már érezhetően meg kell emelnie az elhalálozást. Kivéve, ha az a magyar módszer, amiről szó volt az RTL Klubban müködik.

A szándékos manipuláció nélkül is az adatbegyűjtésben és közlésben is történhetnek hibák. Enyhén szólva nagyon rossz a számítástechnikai rendszerük.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#3292) Bog válasza Parci (#3289) üzenetére


Bog
HÁZIGAZDA

Nem fogyaszt, csak érdeklődik ;)
És én is érdeklődöm, előre (medve bőrére, meg ilyenek).

Bog utazik a YouTube-on: https://goo.gl/J9p96u

(#3293) Parci válasza Kékes525 (#3291) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

syberia szerintem a nagy i-betűre gondolt :), de ő mindig arra gondol :)

meglátjuk. csökkenjen, bármiért is, annak csak örülni lehet!

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3294) mozso


mozso
senior tag

(#3295) Ringman válasza mozso (#3294) üzenetére


Ringman
nagyúr

ez nem néz ki túl jól.

(#3296) Parci válasza mozso (#3294) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

fú, mint a rakéta

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3297) Vesa válasza t72killer (#3277) üzenetére


Vesa
veterán

Nem tudom, miért emlegetik a médiában azt az egyébként tudományosan tudtommal nem igazolt állítást, hogy az elölt víruson alapuló vakcina hatékonyabb lenne a variánsok ellen? Egyrészt, az influenza oltások egy része -mert nem mind ilyen, vannak modernebbek is-,szintén hasonló, első generációs technológiával készül, melyek esetén szintén évente kell ismételni az oltást, tehát ott sem látjuk ezt az állítólagos pozitív hatást. Bár nem vethető össze 1:1-ben, mivel ott többféle változat is fertőzhet (A, B, C), de erre figyelemmel sem látni, hogy az elölt víruson alapulóval oltva ritkábban kéne ismételni, mert jobban véd a későbbi variánsok ellen.
Tudományos folyóiratban publikált, ilyen irányú tanulmányról sem tudok (ha valaki tud, akkor kérem korrigáljon és adjon hozzá linket!)

Ebből számomra az következik, hogy ismét egy politikai és ideológiai híreszteléssel állunk szemben, a szakmai és tudományos minőségű hiteles kommunikáció helyett.

A tudomány a valóság költészete!

(#3298) GypsFulvus2 válasza Kékes525 (#3291) üzenetére


GypsFulvus2
őstag

"Kivéve, ha az a magyar módszer, amiről szó volt az RTL Klubban működik." - Erről lemaradtam; mi volt ez a módszer?

Más: elkezdték már a háziorvosk felirogatni a Favipiravirt, vagy ez még csak elméleti lehetőség?

"Only the paranoid survive" - Andrew Grove, (1999)

(#3299) Kékes525 válasza Vesa (#3297) üzenetére


Kékes525
félisten

Két ember kezdte ezt emlegetni. Az egyik Tóth Sándor virológus, ivermectin guru és Rusvai Miklós virológus. Elméleti alapjai könnyen cáfolhatók, szerintem. Le is írtam a véleményem róla. [link]
Kedvet akarnak csinálni a kínai vakcinának, ezért találták ki ezt az elméletet. Tóth talán azért is, hogy így kedvesebb lesz az ivermectin a hatóságoknak.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#3300) Kékes525 válasza GypsFulvus2 (#3298) üzenetére


Kékes525
félisten

A lényege: Dialíziskor citokininek elleni antitestekkel megkötik a gyulladást okozó citokinineket. Így a vérből ezeket kvázi kimossák és új már nem termelődik. Másrészt plazma víz cserét is alkalmaznak. Ezt nem egészen értem, mert vér vizes fázisa nagyon sok oldott anyagot tartalmaz. Ez a magyarázat nagyon kevés. Ezek hatására a citokinvihar megszűnik. [Magyar siker: háromszor annyi kritikus állapotú lélegeztetett beteget tudnak megmenteni egy új módszerrel] Videó a cikk alján. Ennél szakmaibb leírás nincs, mert még nem publikálták.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.