Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-10-10 15:19:20

LOGOUT.hu

Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#2401) Soulfly842 válasza OPiiPO (#2400) üzenetére


Soulfly842
addikt

Szerintem a logisztikai, szállítmányozó cégek alkalmazottai át fogják gondolni, hogy milyen vakcinát kellene elfogadniuk :D

(#2403) bigdady válasza Soulfly842 (#2401) üzenetére


bigdady
nagyúr

Bulikavagyok linkelte látod. Mitől lenne jobb mutáció ellen a kínai mint a sima vírus? Semmitől.

„Az, hogy az inaktívált vírust tartalmazó vakcina jobb, mert több minden van benne, amit felismer az immunrendszer, egy munkahipotézis. Az eddigi eredmények alapján az tűnik valószínűnek, hogy ez a munkahipotézis kizárható. A jelenlegi adatok szerint a vírus többi része ellen képződő antitestek nem nyújtanak elégséges immunitást”

"a kínai gyártók és laborok vizsgálatai alapján a kínai vakcinák hatására termelt antitestek neutralizáló hatása gyengébbnek bizonyult a brit és a dél-afrikai variánssal szemben."

[ Szerkesztve ]

(#2404) Ringman válasza bulikavagyok (#2402) üzenetére


Ringman
nagyúr

Cecilt a tények nem szokták összezavarni

(#2405) Soulfly842 válasza bigdady (#2403) üzenetére


Soulfly842
addikt

Na, mégegy lódoktor Rusvai mellé. Csak ő anoním, s Rusvai nem emleget állatokat :DD

"ezek nem védték meg az állatokat a fertőzéstől"

Az viszont meggyőzött, hogy a kíanaiak szerint sem jobb, mint bármelyik másik. Erről még nem olvastam. Akkor preferencia off, Jöhet Palizer, medve, vagy bármi, de az AZ-t továbbra is kizárom :D

Egyébként lehet, hogy Rusvai is beszállt az államilag elfogadott virológus-média-nyilatkozók körébe? :) Egyre több oldalon lehet látni preferáltként. Akkor az RTL már szóba se fog állni vele? :Y ;]

[ Szerkesztve ]

(#2406) bigdady válasza Soulfly842 (#2405) üzenetére


bigdady
nagyúr

Nekem ez a rész tetszett, ilyenek miatt indul el az egész média hack és csak kapkodjunk a fejünket és félünk jobban a mutációktól, mint kéne (ezért jó ez a fórum, hogy összegyűlik sok infó és annak ellenkezője is, és tudsz dönteni ha nem is biztos jól, hogy melyiknek hiszel :) ):

"Tényleg halálosabbak az új variánsok?
A Telexnek nyilatkozó virológus egyébként azt is megjegyezte, hogy Müller Cecília egy másik vitatható kijelentést is tett ugyanazon a hétfői tájékoztatón. Ez arra vonatkozott, hogy a vírus gyorsabban terjedő új variánsai súlyosabb megbetegedést is okozhatnak: „Korábban azt a tényt írták le a szakértők és a megfigyelők, hogy az új variánsok sokkal fertőzőképesebbek – ez tény, ezt ma is így tartjuk –, ugyanakkor nem okoznak súlyosabb megbetegedést az általunk ismert új koronavírusnál. Ez a tézis is megdőlni látszik, hiszen látjuk azt, hogy arányaiban az új fertőzöttekhez képest egyre többen kerülnek kórházba, tehát ez azt jelenti, hogy kórházi kezelésre van szükségük, mert súlyosan zajlik náluk a betegség.”
A szakértő szerint azonban ez is olyan tudományos kérdés, amely továbbra sem dőlt el, ezért korai – és emiatt félrevezető – még arról beszélni, hogy a variánsok súlyosabb lefolyású betegséget okoznának. (Bár valóban vannak erre utaló jelek, egy dániai kutatásról például mi is beszámoltunk.)
Ugyanez történt az Egyesült Királyságban is, amikor Boris Johnson miniszterelnök egy hónappal ezelőtt azt mondta, a brit variáns a korábbi változatnál több halálesetet okozhat, majd a brit szakértők nem győzték ismételgetni, hogy ezt még egyáltalán nem tudjuk, az erre utaló adatok bizonytalanok, még további vizsgálatok szükségesek.
A járvány alatt nem ritka, hogy a tudományos és a politikai kommunikáció különbségeiből keletkezzen feszültség, mert a döntéshozók a bizonytalanságot nem szeretik, a tudósok meg az elhamarkodott és leegyszerűsítő kijelentéseket. További félreértésekre adhat okot, hogy ha egy-egy ilyen elhamarkodott kijelentés igaznak bizonyul, abban könnyű a határozottabb kommunikáció igazolását és a tudományos óvatoskodás fölöslegességét látni.
Pedig valójában a két dolog teljesen független egymástól.
Akár még be is bizonyosodhat, hogy az inaktivált vakcinák mégis jobban a variánsok ellen, ezek a variánsok pedig halálosabbak, mint az eredeti vírustörzs. De ettől még az ilyesmit felelőtlenség akkor kijelenteni, amikor ez tudományosan nem bizonyított."

[ Szerkesztve ]

(#2407) Sir Pocok


Sir Pocok
őstag

Elvittem a keresztanyámat oltatni. Dokival egy kicsit beszélgettünk.

Érdekes gondolata volt neki. Azt pedzegette, hogy ha a jelen helyzetet nézzük, akkor a nyugati vakcinák nem nagyon különbek a keletieknél mert gyakorlatilag azokról se tudjuk, hogy mennyire védenek a mutánsoktól, hiszen dokumentációk nem nagyon vannak erről.

Természetesen vitathatatlan, hogy az 1.0-rval kapcsolatban bevizsgáltak ezeket, de azzal jönni, hogy én azért választom mert xy hatékonyabb a másiknál azért még erősen kétséges az új variánsok ismeretében.

Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

(#2408) Kékes525 válasza bulikavagyok (#2402) üzenetére


Kékes525
félisten

Mert a vírus felszíni antigénjei azok amik ellen feltud lépni az immunrendszer. Azok között is messze a legfontosabb a spike fehérje. Nem véletlenül választották ezt a legtöbb vakcina (indirekt) támadáspontjául.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#2409) Chesterfield válasza bigdady (#2403) üzenetére


Chesterfield
senior tag

"a kínai gyártók és laborok vizsgálatai alapján a kínai vakcinák hatására termelt antitestek neutralizáló hatása gyengébbnek bizonyult a brit és a dél-afrikai variánssal szemben."

Ez teljesen logikus, és bennem fel sem merült, hogy ne így lenne. A mérték a kérdés.
Mondjuk a vektoros vagy mRNS vakcinákhoz képes.

(#2410) kw3v865


kw3v865
senior tag

Van a topikban olyan, aki már megkapta a 2. oltását, és azóta eltelt legalább 2 hét és csináltatott antitest vizsgálatot (normális, laboratóriumit, nem hulladék gyorstesztet)? Kíváncsi lennék az antitest-szintjére. Ha majd én is sorra kerülök, mindenképp elvégeztetek egy ilyet magamon.
Tisztában vagyok vele, hogy ez sok tényezőtől függ, de azért összehasonlítási alapnak nagyjából jó lehet pl. megnézni, hogy mennyivel több antitestje van mint egy olyan embernek, aki nem rég esett át a fertőzésen (nagyságrendi különbségről is beszélnek szakemberek).

[ Szerkesztve ]

(#2411) kw3v865 válasza OPiiPO (#2400) üzenetére


kw3v865
senior tag

Ebből komoly balhé lehet majd a V4-ek között, mivel a szlovákok is leszerződtek 1 millió ember oltására elegendő Szputnyikra az oroszokkal...

(#2412) Z.É.T. válasza Sir Pocok (#2407) üzenetére


Z.É.T.
őstag

Véleményem szerint két perspektívából lehet (a jelenlegi infók alapján) jogos az mRNS vakcinák népszerűsége:
1.) ezeknél lehet leggyorsabban utánamenni a variánsoknak, amiből kaphat az alany emlékeztető shotot
2.) ezeknél a legvalószínűbb, hogy mindenhol elfogadják majd nemzetközi utazásnál (továbbá nem tudjuk, hogy az első generációs és vektorvakcináknál mikor lehet "ráoltani" egy másik típust, ha abból már van az új mutációkra is)

(#2413) Z.É.T. válasza kw3v865 (#2410) üzenetére


Z.É.T.
őstag

Pécsi laboros ismerősöm megerősítette a ~százszoros nagyságrendet.

(#2414) Z.É.T. válasza bigdady (#2406) üzenetére


Z.É.T.
őstag

Ezt már fejtegettem a magam laikus módján, amit később szakember is említett: biológiai értelemben nem biztos, hogy veszélyesebb, súlyosabb betegséget okoz (de nincs ez sem kizárva), viszont a hosszabb inkubációs szakasz és hosszabb szaporodási szakasz végett nagyobb dózissal tud fertőzni, ami viszont simán okozhatja a nagyobb számú kórházi ellátásra szorulókat és súlyosabb megbetegedést.

A tudományban a kijelentő módhoz ennél több adatra van szükség.

(#2415) Soulfly842 válasza kw3v865 (#2411) üzenetére


Soulfly842
addikt

Sőt már San Marino-ban is azzal oltanak. S egyre többen fognak ehhez csatlakozni, hogy így vadul a helyzet.

(#2416) weiss válasza kw3v865 (#2411) üzenetére


weiss
addikt

Legutolsó ismereteim szerint csak fontolgatják.

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#2417) Z.É.T.


Z.É.T.
őstag

Banánhéj a Sinopharm vakcinánál?

Ezen a fényképen a Sinopharm vakcina látható, kb. 15 mm hosszúságú tűvel. Ez azonban kérdéseket vethet fel a tényleges hatásosságával kapcsolatban a hatóanyagtól függetlenül, mivel itt egy vállizomba (deltaizomba) beadott vakcináról van szó, és egy 2006-ban publikált ultrahangos vizsgálat szerint 65 év felettieknél, 35-ös testtömeg index (BMI) alatt minimum 25 mm hosszú tű kell ahhoz, hogy biztonsággal az izomba kerüljön az oltóanyag. A 35-ös testömeg indexű (elhízott) nők esetében pedig minimum 35 mm-es tű szükséges. Ez olyan kérdés, amely régiónként más és más lehet, azaz a Világ egyes részein esetlegesen elegendő lehet az adott tűméret, míg máshol nem. Kérdés, van-e a vakcina engedélyezési dokumentációjában vizsgálat erre vonatkozóan?

Hivatkozás: Cook IF, Williamson M, Pond D. Definition of needle length required for intramuscular deltoid injection in elderly adults: an ultrasonographic study. Vaccine. 2006 Feb 13;24(7):937-40. doi: 10.1016/j.vaccine.2005.08.098.

[ Szerkesztve ]

(#2418) bigdady válasza Z.É.T. (#2417) üzenetére


bigdady
nagyúr

Elég cink lenne ezen elcsúszni :DDD :DDD :DDD Valakit tuti seggbe rúgnak ha így van

[ Szerkesztve ]

(#2419) Narxis válasza Z.É.T. (#2417) üzenetére


Narxis
nagyúr

Úristen, nemár.... :D Remélem ez nem komoly.

Thanos was right.

(#2420) Ra3 válasza Z.É.T. (#2417) üzenetére


Ra3
őstag

Mondjuk ezt könnyen megoldják ha nem azt használják ami jön mellé, én azt se tudtam hogy ehhez fecsit is adnak.
Volt pl szó a low dead space syringe-ekről, meg folyton a kis üvegeket mutogatják, meg voltam győződve eddig hogy a fecskendőt mindig külön szerzik be.
Ezt igazából a dokiknak is tudnia kéne, volt a kép mikor a fővezért beoltották influenza ellen, azon pörögött mindenki hogy nem jól adták be neki.

[ Szerkesztve ]

''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''

(#2421) Krinyo válasza kw3v865 (#2410) üzenetére


Krinyo
senior tag

Én csak gyorstesztet, de az is komoly szintet mutatott, míg a 4 hónapja átesett feleségemnél semmit.

(#2422) einstein válasza Z.É.T. (#2412) üzenetére


einstein
senior tag

Kíváncsi vagyok, hogy miben különbözik ugyanaz az oltás, ha azt "emlékeztetőnek" hívjuk, vagy ha csak simán másodiknak.
Gyanítom, hogy semmiben. Pláne mire elérhetők lesznek ezek.

(#2423) Floyd80 válasza Z.É.T. (#2417) üzenetére


Floyd80
addikt

Nem erről beszélt a Falus talán, hogy vitaminos fecskendőt adtak hozzá?

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#2424) einstein válasza Ra3 (#2420) üzenetére


einstein
senior tag

Szerintem ez valami kamu...

(#2425) kw3v865 válasza weiss (#2416) üzenetére


kw3v865
senior tag

(#2426) Floyd80 válasza Floyd80 (#2423) üzenetére


Floyd80
addikt

Komáromi: nem megfelelő fecskendőket küldenek az ampullák mellé, az oltóanyag egy része pocsékba megy (atv.hu)

„Nem arra való ez a fecskendő, ezekkel egy vitamininjekciót lehet beadni” – mutatta be a fecskendőt a műsorban Komáromi. A Pfizer vakcinából hat embert lehet beoltani, a szerinte nem megfelelő fecskendővel viszont ötöt is alig, ezért egy része pocsékba megy.
A megfelelő fecskendőből nincsen elég, ha időben megrendelték volna, le lehetett volna gyártani a megfelelő mennyiséget – állítja a háziorvos.

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#2427) attiati


attiati
veterán

1. tudjuk, hogy a vezért kínaival oltják
2. nem tudjuk, hogy az EU-ban a kínai pecsétet elfogadják e a szabad mozgáshoz
(lásd lengyelek már jelezték, hogy nem)

Felteszem a 2 filléres kérdést: Orbán nem mozoghat majd szabadon?
(lengyel testvéreknél nyilván mozoghat ennek ellenére)

Elképzelni nem tudom, hogy mi indokolja, hogy mostanáig nem oltatta be magát (felelős és legfőbb döntéshozóként). Vagy felelőtlen vagy hazudik.

[ Szerkesztve ]

(#2428) bigdady válasza attiati (#2427) üzenetére


bigdady
nagyúr

Üzleti meghívóval mehet most is bárki

(#2429) Z.É.T. válasza einstein (#2422) üzenetére


Z.É.T.
őstag

Emlékeztetőnek jelenleg a módosított, új variánsokra fejlesztettre gondoltam, ahogy az ezzel kapcsolatos cikkekben, interjúkban is hivatkozni szoktak rá.
A Moderna már fejleszti (ezt a napokban olvastam) és ha jól emlékszem, akkor a Pfizer-BioNTech is dolgozik már rajta. Az borítékolható, hogy mRNS vakcinákból lesz először ilyen módosított oltóanyag.

(#2430) Z.É.T. válasza Ra3 (#2420) üzenetére


Z.É.T.
őstag

A Sinopharm vakcina előtöltött fecskendőben jön, egyben a nem cserélhető tűvel.
Rászántam egy órát és továbbra is bizonytalan maradtam.
Orvosok, asszisztensek és kínaival oltottak írásait kerestem a témában, valamint hazai fotókat.
Van oltott, aki azt állítja, hogy neki hosszabb tűvel adták, van, aki szerint ilyen röviddel. Van eü-s, aki szerint csak a kifejezetten sovány, szálkás izomzathoz elég a 15mm-es tű, de olyan is, aki szerint egy rutinos megtalálhatja a megfelelő területet, ahol még izomba megy. Kivéve túlsúly esetén, mert ott kábé lehetetlen.

Kinek milyen a szemmértéke?
Ezek szerintetek?


Ref.:

(#2431) Kékes525 válasza Z.É.T. (#2430) üzenetére


Kékes525
félisten

A felső beadási mód szabálytalan, mert a bőrt összefogva nagyobb valószínűséggel nem jut el a tű az izomba. Ráadásul láthatólag testes embernek adja, akinél amúgy is több a zsír.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#2432) Z.É.T. válasza Kékes525 (#2431) üzenetére


Z.É.T.
őstag

Nem tudom eldönteni, de nem lehet, hogy kifeszíteni próbálja?

(#2433) Kékes525 válasza Z.É.T. (#2432) üzenetére


Kékes525
félisten

Szerintem nem, mert már szúr. Ha feszítené, akkor a szúráskor nem látnánk az összenyomást, de ennél látni.

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#2435) Parci válasza attiati (#2427) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

őszintén meglep, hogy vannak még, akik hisznek a mesében :)
decemberben az egész pereputtyot végigoltották pfizerrel, úgy hallottam egy pletykából, aminek a valóságtartalmát egyáltalán nem tudom eldönteni.....

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#2436) mozso


mozso
senior tag

Ausztria adatok, korcsoportonként: (ált. isk február 8-tól már nyitva, addig távoktatás volt)

Berlin adatok, korcsoportonként:

(#2437) weiss válasza kw3v865 (#2425) üzenetére


weiss
addikt

Ja, OK, azt hittem van újabb. Ez még nincs eldöntve: [link]

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#2438) Parci válasza mozso (#2436) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

hát ez elég egyértelmű. megjöttek a mutánsok és a gyerekeknél van az igazi nagy növekmény.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#2439) Z.É.T. válasza Z.É.T. (#2429) üzenetére


Z.É.T.
őstag

Harmadik adag oltással kísérletezik a Pfizer a vírusmutánsokkal szemben

"Új kísérletet végez koronavírus elleni vakcinájával a Pfizer amerikai gyógyszergyár és a BioNTech német biotechnológiai vállalat, ennek keretében az tanulmányozzák, hogy egy harmadik adag oltás védelmet nyújt-e vírus mutálódott változataival szemben."

(#2440) #86564352 válasza mozso (#2436) üzenetére


#86564352
törölt tag

Szerintem nálunk ha már az ált. iskolások összeeresztve hónapok óta, akkor a 18 éveseknek is engedhették volna az egy alkalom szalagavatót eltáncolni, hiszen suli nélkül egyébként is együtt bandáznak a parkban most a szép február végi 20 fokban.

(#2441) einstein válasza Z.É.T. (#2429) üzenetére


einstein
senior tag

Ok, de miben különbözik az emlékeztető a sima oltástól? Biztos, hogy semmiben, csak más az mRNS ami benne van. Innentől kezdve pedig pont olyan, mintha a mostani oltást 1x kapnád meg, ami a mostani eredmények szerint már valószínű magában is véd.

(Szvsz eleve azért mentek rá a gyártók a dupla adag oltásra, hogy - hosszabb tesztelési idő híján - biztosra menjenek a hatásosság terén. Hosszabb távon egy adagos vakcinákat fognak adni.)

Ebből csak azt akarom kihozni, hogy teljesen felesleges azt hangsúlyozni, hogy az mRNS vakcinákhoz lesz majd emlékeztető, mert az pont ugyanúgy fog működni önmagában is.

(#2442) Ra3 válasza Parci (#2435) üzenetére


Ra3
őstag

Ha nem lenne beoltva akkor is mehetne, rátolnak naponta egy pcr tesztet aztán jólvan.
Egyébként ezen meglepődtem, de úgy tűnik hogy nem annyira macerás utazni azért magánemberként sem, ismerős nyugdíjas házaspár minden további nélkül eljutott most szombaton Münchenbe kocsival, egyszer állították meg őket az osztrák határon, felmutatták a friss PCR tesztet és mehettek tovább.

''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''

(#2443) Z.É.T. válasza Kékes525 (#2433) üzenetére


Z.É.T.
őstag

Továbbiak a tűhosszúságról

"Mi lehet a Sinopharm esetében a rövid (16 mm-es) tűhosszúság magyarázata?
Hát nem azért mondom, de most kitettetek magatokért. A "Banánhéj a Sinopharm vakcinánál?” posztra eddig vagy 200 hozzászólás érkezett. A legjobb a kis tűvel is lehet nagyot szúrni komment volt.
De, ha a kommentelők zöme kannibál lenne, hát nem szívesen lennék hajótörött."

(#2444) Ringman


Ringman
nagyúr

Nursing Homes, Once Hotspots, Far Outpace U.S. in Covid Declines

a kép eléggé magáért beszél:
Source: New York Times database; U.S. Department of Health and Human Services·Data shown is normalized compared with the weekly deaths for the week ending Dec. 20, 2020 and is through Feb. 7

(#2445) Z.É.T. válasza einstein (#2441) üzenetére


Z.É.T.
őstag

Ha jól értem, arra utalsz, hogy a harmadik oltás lehet az első is azoknak, akik még nem kaptak.

Igen, lehetséges, mert arról is említést tettek korábban, hogy készíthetnek amolyan "hibridet", amiben mind a korábbi mRNS, mind az új variánsok elleni benne lehet.
Majd meglátjuk, melyik lesz és mikor.

Ha jól emlékszem, akkor én a thread-ben arra utaltam, hogy lesz és valószínűleg előbb lesz vizsgálat arról, hogy az első kettő után mikor mehet a harmadik, mint arról, hogy a többi vakcina után mikor kaphat valaki például a Pfizer új variánsokra fejlesztett oltóanyagát.
(és ehhez jön hozzá, hogy az mRNS gyártók nagy eséllyel hamarabb hozzák ki a módosított vakcinát)

Tehát, ha jól sejtem, akkor nem vitázunk, csak máshonnan közelítjük a kérdést.

(#2446) einstein válasza Z.É.T. (#2445) üzenetére


einstein
senior tag

"Igen, lehetséges, mert arról is említést tettek korábban, hogy készíthetnek amolyan "hibridet", amiben mind a korábbi mRNS, mind az új variánsok elleni benne lehet."

Nem erre gondoltam. Én szerintem nem kell hibridet készíteni. Aki most kap kínait, vagy AZ-t, vagy bármelyiket, az is nyugodtan beadathatja magának az új variánst tartalmazó Pfizert mondjuk valamikor ősszel/télen (ha lesz olyan). Pont ugyanúgy védeni fogja az új variáns ellen, mint aki már korábban is Pfizert kapott.

Ez már csak onnan is kikövetkeztethető hogy a mostani Pfizer oltás - ha minden igaz - már egy adagosan is majd olyan hatásfokkal véd, mint két adagosan. Az emlékeztető oltás pedig nem más mint egy új oltás, emlékeztetőnek csak azért hívjuk, mert korábban is kaptál belőle.

Igen, figyelni kell arra, hogy mikor kaphatsz egy következő oltást, de ez tuti nem lesz most probléma, olyan hamar nem fognak kijönni új oltóanyagokkal.

Az egész vitába csak azért szálltam bele, mert szerintem félrevezető azt az előnyt hangsúlyozni az mRNS vakcinák esetén, hogy abból könnyen készíthető "emlékeztető". Ez gyártás szempontjából persze lényeges, de az egyszeri végfelhasználónak (nekünk) tök mindegy. Nem jársz rosszabbul azzal, ha most oltatsz azzal ami most elérhető, aztán később meg oltatsz egy mutánsos mRNS-sel.

(#2447) Parci válasza einstein (#2446) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

erre amúgy is lesz szép számban példa, mert valószínűleg most nem pfizer landol mindenkiben, ugyanakkor a mutációkhoz adaptálódni az mrns-esek fognak gyorsabban.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#2448) attiati válasza Parci (#2435) üzenetére


attiati
veterán

Szerintem is. Egy rövidebb gondolatmenetet megeresztve sehogy sem jön ki az, amit állít.
Normális államban a kormányfő a legfőbb döntéshozó, itthon meg aztán pláne.
Decemberben rendelkezésre állt az oltás, de ő nyilván inkább azt mondta, hogy vállalja az x% kockázatot, hogy nagyobb baja lesz (hátrahagyva minden ügyét).
Miközben bármelyik átlagpista eü-s dolgozó szabadon mondhatta azt, hogy bocs, én inkább mégsem kérem. De a miniszterelnök kivárja a sorát.

[ Szerkesztve ]

(#2449) forceberg


forceberg
veterán

Helyzetjelentés, Bp. környéki multi: a héten elkezdtek emelkedni a tünetes emberek, majd jöttek is a hírek a pozitív PCR-ekről. Mára kirendelt a cégvezetés minden dolgozóra gyorstesztet, hát elég nagy számban lettek pozitívak. Egymással sok időt együtt töltők esetén akár 50%+ is lehet a pozitívak aránya. Csak azért jeleztem, mert szerintem itt van egy gyorsan terjedő variáns. Eddig csak szinte egyedi esetek voltak.
Lehet, hogy jönnek új körre tesztelni kedden. Nekem negatív, de holnap vagy hétfőn lesz nekem Igg/Igm teszt is. Két közelei kontaktom is volt eddig decemberben. Előbb kollégám, aki közelében(2-3) napi 8 órát ülök, majd december végén asszonykának lett pozitív.

http://www.flickr.com/photos/4ceberg

(#2450) Z.É.T. válasza einstein (#2446) üzenetére


Z.É.T.
őstag

"Aki most kap kínait, vagy AZ-t, vagy bármelyiket, az is nyugodtan beadathatja magának az új variánst tartalmazó Pfizert mondjuk valamikor ősszel/télen"

Valószínűleg jól tippelsz, bár a virológusok erre a kérdésre azt szokták válaszolni: "még nem tudjuk".

Ezer oka lehet annak, ha valaki próbál a kérdésben előrelátni.
Nálam egy teljesen hétköznapi ok szerepel itt.
Bizakodom, hogy idén lesz(nek) fesztivál(ok). Ha igen, ott szórakozni is szeretnék és előfordulhat, hogy dolgozni is fogok. Amennyire lehet, annyira szeretném elkerülni a megbetegedést. Tartok tőle, hogy ha április - májusban jutok az első oltáshoz és az nem a leggyorsabban módosítható mRNS, akkor július - augusztusban még nem lesz rá protokoll, hogy másfajta, az újabb vírus-variánsokra készített vakcinát nem kaphatom meg akkor sem, ha egyébként az elérhető. Még pontosabban: jelenleg úgy vélem, hogy leghamarabb akkor kaphatok az új oltóanyagból, ha mRNS-t kapok. Egyáltalán nem biztos, hogy így lesz, de mivel jelenleg önkéntes karanténban vagyok, van még 1-2 hónapom a döntésre. Ha akkor sem jut mRNS, akkor elfogadom, ami éppen jut. Addig meg az "én adagomat" megkaphatja olyan, akinél magasabb a kockázata a megfertőződésnek. Win-win.

Ez csak a saját példám és nem tuti, hogy jogos. De nem is totális agymenés, szerintem.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.