Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-10-10 15:19:20

LOGOUT.hu

Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3501) Vesa


Vesa
veterán

Áll a bál Csehországban az orosz vakcina miatt

A tudomány a valóság költészete!

(#3502) Vesa válasza SRC (#3499) üzenetére


Vesa
veterán

Ha negatív lett (jelzett a C), akkor érvényes a mérés. A támogatási és oltási prioritásokat joggal éri kritika, sajnos nem meglepő, eddig láttuk, mi a fontos.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#3503) OPiiPO válasza Vesa (#3501) üzenetére


OPiiPO
addikt

"Az egészségügyi tárca keddi statisztikái is azt jelzik, hogy lassulni látszik a koronavírus-járvány terjedése Csehországban. Az új igazolt fertőzöttek száma kedden meghaladta a 15 ezret, de ez mintegy 1600-zal kevesebb, mint egy hete volt. A kórházak leterheltsége azonban továbbra is kritikus"

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#3504) Kékes525 válasza Kékes525 (#3500) üzenetére


Kékes525
félisten

[Is there long-term immunity for SARS-CoV-2?]

"We know that people who were infected with the first SARS coronavirus, which is the most similar virus to SARS-CoV-2, are still seeing immunity 17 years after infection,” he said. “If SARS-CoV-2 is anything like [SARS-CoV-1], we expect antibodies to last at least two years, and it would be unlikely for anything much shorter.”"

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#3505) Ringman


Ringman
nagyúr

[link]
Németországban a héten engedélyezték az Aldiknak, hogy koronavírus-gyorsteszteket áruljanak. Ezzel az országban az Aldi az egyetlen áruházlánc, ami bárki számára elérhető gyorsteszteket árul, írja a Spiegel.

A német kormány nagyban támaszkodik a gyorstesztek hatékonyságára a járvány legyőzése érdekében, elsőként az Aldi számára engedélyezték ezek árulását. Egy dobozban öt darab gyorsteszt van, egy vásárló egyszerre egy dobozt vehet az üzletben.
Egy doboz 24,99 euróba (kb. 9 ezer forint) kerül. A gyorsteszteket a vásárlók otthon magukon végezhetik el.

(#3506) #86564352 válasza SRC (#3499) üzenetére


#86564352
törölt tag

A szomszéd osztrák laborban élő alteregód mehet ingyen tesztért patikába és autós tesztutcákat is csináltak. FFP2 maszk 60 cent (220 forint) Billa, Penny, Merkur hatósági áron januártól... én nálunk Tescoban találtam 400 forintért. (majdnem duplája) "Érdekes" ők jobban keresnek és ott olcsóbb. Sokba kerül szegénynek lenni. Vagyis az unortodox kormányzás.

(#3507) Vesa


Vesa
veterán

"Az online sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az uniós vakcinák leszállítása felgyorsul a következő időszakban: januárban 14 millió, februárban 28 millió, márciusban 60,7 millió uniós vakcinát osztottak, illetve osztanak szét az unióban, ehhez képest áprilistól már havi 100 millió felett lesz ez a mennyiség." Forrás

A tudomány a valóság költészete!

(#3508) Vesa válasza Kékes525 (#3504) üzenetére


Vesa
veterán

Ez hasznos, jó cikk, köszönjük!

A tudomány a valóság költészete!

(#3509) Ringman válasza Vesa (#3507) üzenetére


Ringman
nagyúr

ez durván 2M/hó Mo-ra lakosságarányosan. ha ez valóban így lesz, akkor mi lesz a kínaival/orosszal?

(#3510) bigdady válasza SRC (#3499) üzenetére


bigdady
nagyúr

Az csak min 13 napost mutat ki hiába nézed hetente

(#3511) Soulfly842 válasza Vesa (#3494) üzenetére


Soulfly842
addikt

Maga a Moderna is azt az információt adta a befektetőknek, hogy egy év szerintük biztosan, azont túl majd 'kiderül '

[link]

Pfizer:
A vakcinafejlesztésen a Pfizerrel együtt dolgozó német BioNTech vezérigazgatója azt mondta:
az erős immunrendszerrel rendelkező alanyok fél év után is védettnek bizonyultak, így el tudja képzelni, hogy a védettség akár egy évig is kitart.

[link]

De ezernyi hasonló forrást lehetne keresni.

A gyakorlat valahol xyx hónap lehet az tényleg erős kijelentés, de az a feltételezés is az jelenleg, hogy efelett...

Több virológus is komunnikált várható időtartalmakat (jó, nyilván ők nem a gyógyszeriparban vannak), ők is 'ezt a minimum fél évet, de akár egy évet is védhet'-et kommunikálták (már aki állást folglalt erről). De az utóbbi időkben ilyen kijelentéseket (elmúlt bő 1-1,5 hónap) már láthatóan jobban kerülték.

3 hónapnál se járunk járunk a vakcinák beadását illetően és a mutációk miatt már most az újratervezés lehetősége merült fel... Dél afrikai mutáció kapcsán. Erős azt is kijelenteni pl. hogy mindenképpen évről, évekről beszélünk. Ki tudja mi lesz itt pl. egy év múlva. Javíts ki, ha tévedek, de ha változik a vakcina egy mutáció alatt, az módosítással, teszteléssel, klinikai fázissal engedélyeztetéssel is együtt jár. Lehet ez az egész kérdés is okafogyott lesz.

#3492Vesa

Ebben viszont abszolúte igazad van. Valahol ott lehet a kutya elásva, hogy egy kommunikált időtartalmon, amit beadáskor mondtak már nem akarnak módosítani, emiatt keresni őket, hogy tájékoztassák, majd utána megint keresni őket, hogy mikor lesz az oltás. Ez erőforrásokat köt le, s a régi oltási eljárási renden se tudnak/akarnak már módosítani. Én erre tudok gonodolni.

#3491Kékes525

"Miközben a Moderna egy részét lemondtuk."

Igen, mert belátható időn belül nem lehetett számolni vele, valamikor a 4. negyedévre ígérték azt a lehívható mennyiséget... és ezzel egyidejűleg megállapodtak egy nagyobb mennyiségről a Pfizer-rel: 4 millió vakcináról, aki eddig úgy néz ki, hogy sokkal dinamikusabban szállít is. Ez csak egy ellenzék által túl liheget semmiből ügyet csinálni akaró kutyacsont hajigálás - hogy legyen miről marakodni.. Nem több.

"Hiába van itt vakcina, azt be is kell adni. A mostani keleti vakcinák a beadási statisztikák szerint nem sokat javítottak."

OV ebbe nem akar majd belebukni, ilyen volumenű oltási projektet viszont nem könnyű véghez vinni. Viszont nem fogja magának megengedni azt, hogy belebukjon egy ilyenbe...

Szerintem a kezdeti döcögős indulás után optimizálni fognak sok folyamaton. Sok szakadt Mo-ra az EU-hoz képest is, s ha minden jól megy még több is fog... Egyszerű a képlet, vagy fel nőnek a feladathoz, vagy beletörik a bicskájuk. Ha nyögvenyelősen is, de meg fogják oldani.

#3505Ringman

Nem csodálom, hogy pillanatok alatt elfogytak. Itt sem lenne másképp.

[ Szerkesztve ]

(#3512) Krinyo válasza #86564352 (#3506) üzenetére


Krinyo
senior tag

Annyiért itthon nagykerben, nettó áron sincs FFP2-es maszk. Ha egyáltalán lehet kapni, mert most kifogyott a készlet. Nálunk is 400 Ft a boltban, mert ennyire jön ki egy normális árréssel.

(#3513) Soulfly842


Soulfly842
addikt

Putyin a Szputnyik V szállításáról tárgyalt Luxemburggal

Az új koronavírusos fertőzés elleni küzdelemben való együttműködésről és a Szputnyik V lehetséges Luxemburgba szállításáról tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnök a nagyhercegség miniszterelnökével, Xavier Bettellel - közölte szerdán a Kreml sajtószolgálata. A luxemburgi kezdeményezésre létrejött kapcsolatfelvétel során a felek megemlékeztek a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok felvételének 130. évfordulójáról is, és kifejezték készségüket a politikai, gazdasági és kulturális viszony fejlesztésére. Szó esett az Oroszország és az EU közötti párbeszéd jelenlegi állapotáról is. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Rijádban bejelentette, hogy tárgyalásokat folytatott a Szputnyik V szaúd-arábiai gyártásának lehetőségéről. Az oltóanyag alkalmazását szerdán Kenyában és Marokkóban is engedélyezték. Ezzel 48-ra nőtt azoknak az országoknak a száma, ahol a Szputnyik V-vel való oltást engedélyezték, az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) szerint. Ezen államok összlakossága meghaladja az 1,2 milliárdot. (MTI)

Koronavírus Magyarországon: felvázolta a biostatisztikus, mi vár ránk

A legoptimistább forgatókönyv szerint áprilisra lesz érzékelhető hatásuk az oltásoknak a járványügyi statisztikákban, de ez még nem feltétlenül fog tetőzést jelenteni. Addig is biztos, hogy nagyobb veszélyben leszünk a vírustól, mint valaha voltunk - mondta az Indexnek Ferenci Tamás biostatisztikus.

:(

Hoppá!
Várhatóan engedélyezik az orosz vakcinát az Európai Unióban

[ Szerkesztve ]

(#3514) FіkuszKukіsz válasza Soulfly842 (#3513) üzenetére


FіkuszKukіsz
őstag

Mondjuk elég érdekes, hogy vannak kb. 600 ezren és meg sehol nem tartanak, ha Szputnyik is kell nekik.

Romanes eunt domus

(#3516) Vesa válasza Kékes525 (#3493) üzenetére


Vesa
veterán

"Ez logisztikailag meghaladja a képességeiket."

Arra vajon milyen megoldásuk van, ha valaki a második dózist azért nem tudja felvenni, mert mondjuk közben belázasodott és így nem adható be az oltás?
Normál esetben, egyadagos kiszerelésnél nem lenne ezzel gond, mert az oltóanyag tárolható hűtőben 6 hónapig. A gondot az okozza, hogy egy ampulla 10 adagot tartalmaz, tehát ha felnyitja az orvos, akkor el is kell használnia. Aki tehát nem kapja meg a kvázi "nevére" szóló adagot, az nem tudom, hogy a következő alkalommal hogyan juthat hozzá? Ismerve azt a tényt, hogy aki már kapott egy dózist, azt mindenképpen oltani kell a másodikkal, legkésőbb 12 hét múlva. Az pedig nem zárható ki, hogy lázas legyen valaki a második oltás előtt.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#3518) koncsik


koncsik
MODERÁTOR

Hmmm.
Orvosi Tudásbázis e-mail: A MAI FAVIPIRAVIR ÉLŐ WEBKONFERENCIA A
MINISZTÉRIUM (EMMI) KÉRÉSÉRE ELMARAD ÉS
KÉSŐBBI IDŐPONTBAN KERÜL MEGTARTÁSRA! (előadók: Szlávik, Békássy)

Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

(#3519) daneel_hu


daneel_hu
addikt

Cecília ma ismételten megkérte azokat akik átestek a fertőzésen, hogy adjanak plazmát.
Azt is elmagyarázta, hogy ez azért kell mert az ilyen "páciensek" vérében olyan ellenanyag található amely gyógyít(hat)ja a most koronás súlyos betegeket.

Eddig úgy tudtam, hogy az oltás is pontosan ugyanilyen ellenanyagot termeltet az immunrendszerrel.
Akkor miért kellenek nekik a fertőzésen átesett delikvensek?
Az oltott és így védett tag plazmája miért nem jó?
(nem tudom, kérdezem hátha TI tudjátok... nekem ez sci-fi. :) )

(#3520) sarkanyolo2 válasza daneel_hu (#3519) üzenetére


sarkanyolo2
őstag

Az egyik legnagyobb szolgáltató tavaly összehozott egy 5,5 milliárdos forgalmat. Többre hajtanak idén. :D

Sony XZ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ / LG UJ620V / Kanto YU6

(#3521) Ra3 válasza daneel_hu (#3519) üzenetére


Ra3
őstag

Miért, azt is mondta hogy akinek oltásból származik a védettsége annak nem jó a plazmája?
Szerintem csak a sablonokat ismételgeti, nem frissítették még neki.
Meg lehet hogy az oltottak között akinek van már rendes védettsége sok az idős meg krónikus beteg, egy plazmaadás eléggé megterhelő, szerintem nekik ez pont nem hiányzik.

''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''

(#3522) daneel_hu válasza Ra3 (#3521) üzenetére


daneel_hu
addikt

"Akik átestek a fertőzésen".
Ők nem az oltott személyek.
Biztosan emlékszem, hogy a fenti kifejezést használta. :)

(#3523) bigdady válasza Ringman (#3400) üzenetére


bigdady
nagyúr

2020 vagy 2021 alapon?

(#3524) Kékes525 válasza daneel_hu (#3519) üzenetére


Kékes525
félisten

Ennek az irodalma eléggé ellentmondásos. Nem minden megfigyelés támasztja alá a hatékonyságot, valószínűleg azért, mert nem mindegy, hogy a betegség melyik szakaszában és kiknek adják be. A korai szakban hatékonyabb.

Az ok ami miatt a gyógyult betegek vérplazmája a megfelelőbb az, hogy ezek plazmája nemcsak a koronavírus elleni antitesteket tartalmaz, hanem olyan gyulladáscsökkentő anyagokat is, amelyek csökkentik a betegben a meglévő gyulladásos folyamatokat, ami a későbbiek során citokin viharhoz vezethet.

[Plasma Donation and COVID-19]

"One early pilot study conducted in China evaluated the impact of convalescent plasma in ten patients who had been hospitalized with severe COVID-19. The study found that clinical symptoms of COVID-19 were significantly reduced in all patients, with fever, breathlessness, cough, and chest pain especially improved. Inflammatory biomarkers such as C-reactive protein also appeared reduced after transfusion."

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#3525) Ringman válasza bigdady (#3523) üzenetére


Ringman
nagyúr

összesített adatot nézve, 2020+2021

(#3526) Peterhappy


Peterhappy
őstag

Sziasztok,

A laza topikot már régóta nem követem, ezt viszont az indulása óta és van, hogy csak egy nap késéssel, de mindent elolvasok. Jó dolgokat írtok, akarva-akaratlanul sok (fel nem tett) kérdésemet megválaszoltátok, ezt ezúton is köszönöm.

Három (és fél) olyan kérdésem volna, melyek talán felmerültek már valamilyen formában, csak átsiklottam felettük (vagy elfelejtettem). Ezek megválaszolásában szeretném kérni a segítségeteket.

1) az oltottak száma ma ~1,1 millió fő. Ez tehát az "oltottak" száma, amit a sor címe sugall és amire első nekifutásra gondolnék, vagy a beadott oltások száma? Azaz a második oltásokat már nem számítják ide, avagy igen és a ténylegesen beoltottak száma jóval kevesebb?

2) azokat, akik így vagy úgy, de már átestek a c19-en, fogják oltani? Hol helyezkednek el ők a sorban?
Egyfelől ugye egyre több esetet hallani, hogy valaki másodjára is elkapta a vírust, másfelől viszont kb. egy hete volt itt egy angol (amerikai?) cikk, miszerint lehetséges, hogy a vakcina segít a long-covid tünetek enyhítésében-kezelésében. Talán utóbbi miatt is érdekes/érdemes volna.

Illetve a bónuszkérdés, amit nem tudok pontosan és biztosan szó volt már róla: aki már bizonyítottan elkapta, kaphat oltási bizonyítványt (útlevelet). Ez azt jelenti, hogy második nekifutásra már nem fertőz? Vagy jól sejtem, hogy ez nem így van? De akkor hogy kaphat útlevelet?

3) Úgy emlékszem, nyáron-ősszel még arról volt szó, ezek az oltások várhatóan nem nyújtanak túlzottan sokáig védelmet és valószínűleg évente - mintegy influenza elleni védőoltás szerűen - kell majd ismételni, de rémlik néhány hónapos távlatra szóló védettség is.
Politikától függetlenül (random országra vetítve) kérdem, ha most ilyen tempóban, ilyen oltási sorrendben adják a vakcinákat, mi van akkor, ha a korábban oltottak védettsége (jelentősen) csökken/megszűnik, miközben esetleg a sor végén kullogó fiatalok még az első oltásokat sem kapták meg?
Sarkítva fogalmazva lehetséges az is, hogy életünk hátralévő része egy ilyen oltási spirálban fogjuk leélni?
Vagy azóta volt már arról szó, hogy sokkal hosszabb védettségről beszélhetünk, csak átsiklottam felette? Esetleg elegendőek ezek az oltások és csak "néha-néha" kell majd egy emlékeztető oltás, esetleg az újabb vírusmutációkra aktualizált változattal?

Előre is köszönöm a válaszaitokat, talán akad olyan kérdés, amely másokat is érdekelhet (és olyan is, ami nettó baromság, amiért ezúton is elnézést kérek).

-----------

Nem tudom, volna-e esetleg arra kapacitás, hogy a legfontosabb tudnivalók az összefoglalóban megjelenítésre és/vagy kigyűjtésre kerüljenek, nézegettem most innen-onnan linkeket, "kisokost", de úgy tűnt, azokban is akadnak már elavult információk, s hogy csak egyetlen példával éljek: arra, hogy pl. mi a különbség az influenza, vagy a nátha vs. covid19 között, a Google teljesen különböző listákat/képeket dobál fel, egy magamfajta hozzá nem értő talán nem fogja tudni, melyiknek higgyen. Én röstellem, és vállalom, hogy nagyon keveset tudok a c19-ről és nem rendelkezem alapvető virológiai tudással sem (de talán ezzel sem vagyok egyedül).

És addig is, még egyszer köszönöm az eddigi hozzászólásaitokat is, tartok, persze hogy tartok ettől a hülye vírustól én is és féltem a Családomat, de az, hogy nem rettegésben és pánikban töltöm a nap 24 óráját, részint a Ti érdemetek :) Komolyan. Tartok a vírustól, de sokkal jobban tartanék, ha töredék annyi tudással sem rendelkeznék, mint amennyit itt (és régebben a lazább topikban) felszedtem.

[ Szerkesztve ]

(#3527) Soulfly842 válasza Peterhappy (#3526) üzenetére


Soulfly842
addikt

1, Ez azoknak a száma, akik már legalább az első oltáson átestek. Az operatív törzs tájékoztatóján néha elszokták azt is mondani, hogy ezekből hányan vannak azok, akik a második oltást is megkapták.

2, kb úgy vannak vele, hogy aki már elkapta, arra kár pazolni a lőszert :DDD. A jelenlegi irányelvek szerint, amit tudunk, hogy három hónappal azután, hogy gyógyultnak számít: azt követően kaphat oltást. Elvileg ez a protokoll mindenkinek, nem csak egy EÜ dolgozónak, EÜ egyetem rektornak.

Bónusz kérdés: még az EU vezetésen belül is van ezzel kapcsolatban folyamatos párbeszéd. az irány egyébként arra mutat, hogy elenyésző a tovább fertőzés esélye esestükben (bár nem lehetetlen) - valószínűleg szabadabb jogokat is kapnak.

3, Ma arra vonatkozóan volt erről szó, de amit mások is írtak, az a gyakorlati igazság. Ezeket a kérdéseket 100%-ra biztosan csak az idő fogja eldönteni. Van arra is esély, hogy megszelidüljön, hogy háttérbe szoruljon megfelelő átoltottság esetén, de a durvább mutációk kételyeket vetnek fel bennem is. Nem tehetünk mást, türelmesek maradunk.

(#3528) Kékes525 válasza Peterhappy (#3526) üzenetére


Kékes525
félisten

1. Külön számolják a legalább 1 lövést kapottakat és ennek a része a két lövést kapottak. 1,1 millió legalább 1 és ebből 317 ezren mindkét vakcinát megkapták.

2. Igen, ajánlott őket is, de gyakorlati, takarékossági okból csak a betegség felgyógyulása után 3 hónappal. Nekik 1 oltás is elég. valószínűleg ők fognak utoljára kerülni.

3. Pillanatnyilag biztosan tudjuk, hogy legalább 6 hónapig védenek (nincs több tapasztalat), de azt gondoljuk, hogy legalább 1 évig. De nem lehetetlen, hogy tovább.

Ezt nézegesd: [Korona­vírus kisokos] Mindenre kitérő érthető és pontos választ kapsz. Parci! Ezt be lehetne tenni az összefoglalóba.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#3529) Soulfly842


Soulfly842
addikt

Egyetlen táblázat, amelyben a világ összes engedélyre váró vakcináját összeszedték

öhm... a WHO-nál már engedélyeztetés alatt van a Sinopharm is :)

[ Szerkesztve ]

(#3530) Kékes525 válasza Kékes525 (#3528) üzenetére


Kékes525
félisten

A Koronavírus-kisokos az MTA támogatásával készül: [Hasznos tudnivalók a járvány idején, közérthetően – itt a Koronavírus-kisokos]

"Az új honlapot, mely rengeteg közérthető információt tartalmaz a vírus terjedéséről, a megbetegedés tüneteiről és kezeléséről, valamint a védekezés szabályairól, három kutató biológus készítette és frissíti, a tartalmat pedig egy aneszteziológus és egy pulmonológus szakorvos ellenőrzi folyamatosan."

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#3531) Peterhappy válasza Soulfly842 (#3527) üzenetére


Peterhappy
őstag

+Kékes: mindkettőtöknek nagyon szépen köszönöm a türelmes, részletes válaszotokat :R

(#3532) daneel_hu válasza Kékes525 (#3524) üzenetére


daneel_hu
addikt

Köszi!

(#3533) fatal` válasza daneel_hu (#3519) üzenetére


fatal`
titán

Jellemzően időseket és krónikus betegeket oltottak be. Valószínűleg ők nem igazán adhatnak plazmát, mert az elég megterhelő a szervezetnek.

Illetve nem frissítették neki a papíron a sablont, amit elmond. :D

(#3534) daneel_hu válasza fatal` (#3533) üzenetére


daneel_hu
addikt

"Illetve nem frissítették neki a papíron a sablont, amit elmond. :D"

Tavaly március óta? :DD

(#3535) Ricardo


Ricardo
félisten

Az ausztriai történések miatt európában elvileg vizsgálják az Astrazeneca oltásokat. Erről van már valami közelebbi?

(#3536) fatal` válasza Ricardo (#3535) üzenetére


fatal`
titán

Tudtommal nem az összeset, hanem csak azt a batchet (amiből több országba is jutott). Elvileg jövőhét elejére ígértek eredményt (hogy volt-e egyáltalán összefüggés a haláleset és az oltás között). Többet én nem olvastam.

(#3537) kw3v865 válasza Ricardo (#3535) üzenetére


kw3v865
senior tag

Az első EMA-s vizsgálati eredmények szerint nem az oltás okozta a halálát: https://index.hu/kulfold/2021/03/10/europai-gyogyszerugynokseg-nem-az-astrazeneca-oltasa-miatt-halt-meg-az-osztrak-apolono/

(#3538) SRC válasza Vesa (#3502) üzenetére


SRC
junior tag

Igen, jelzett a C, miután a már beoltott szüleim halálra aggódták magukat és vettek a patikában egy tesztet, hogy nézzem már meg magam. Utána jelzett. Minden nagy számban foglalkoztatónál alap kéne legyen, hogy az üzemorvosnál jelez., iskolákban meg ott a védőnő, miért nincs tele a szekrénye tesztekkel? Még hűteni sem kell...

#3506 twofatcat

Józan paraszti ész. Van az persze itt is, csak itt azon agyal, hogy lehetne többet lopni.

#3510 bigdady

Nem tudod honnan ketyeg. Az előző is lehetett fals negatív. Végtére is az ellenanyag termelése meg a fertőzőképesség nem ugyanaz. Az egész tesztelésnek meg az lenne az értelme, hogy ha tudod magadról akkor nem mész emberek közé és nem az, hogy ha kiderül, hogy beteg vagy akkor az állam lehúz, mert nem kapod meg a fizetésed.

[ Szerkesztve ]

(#3539) Vesa válasza SRC (#3538) üzenetére


Vesa
veterán

Leginkább azért, mert az a teszt csak azt képes megmutatni, hogy valaki már átesett a fertőzésen! Az aktív fertőzést viszont nem, így nem sok értelme lenne, mert nem szűrhető ki vele az éppen tünetmentes, de fertőzött ember. Vannak persze olyan gyorstesztek is, melyek az aktív fertőzést mutatják, de ezek megbízhatósága nem 100%.

A tudomány a valóság költészete!

(#3541) Lauda válasza Ringman (#3540) üzenetére


Lauda
félisten

Ez most nagyon fontos volt. Az ország romokban lassan, oltások tökörészés szintjén, de ezeket a micsodákat már postázzák ki. :W

[ Szerkesztve ]

(#3542) Krinyo


Krinyo
senior tag

Egyébként nem tudom mit várunk bármitől: "negatívként" viszünk haza kórházból betegeket, akiknek letelt a 10 nap a tünetek megjelenése óta és nem lettek rosszabbul. Teszt nélkül, még egy antigént sem csinálnak rajtuk, csak kijelentik, hogy letelt a 10 nap, lehet hazafele menni. Volt olyan kollégánk, aki több mint 4 hétig produkált pozitív mintát...

(#3543) kw3v865 válasza Krinyo (#3542) üzenetére


kw3v865
senior tag

A PCR-pozitivitás és a fertőzőképesség külön dolog. Úgy tudom a karantén időtartamát is azért csökkentették számos országban 14-ről 10 napra, mert a tudományos eredmények szerint 10 nap után jellemzően nem fertőznek már, míg a nagyon érzékeny PCR továbbra is ki tudja mutatni a vírust a szervezetben. Nyilván vannak ritka kivételek, de nem éri meg 100%-ig biztosra menni a mostani helyzetben.
Aztán mostanában a brit mutánssal kapcsolatban felmerült, hogy hosszabb ideig is fertőzhet a beteg, de ez még kutatás alatt van.

(#3544) Parci válasza kw3v865 (#3543) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

kutatás alatt van = ott tartunk, hogy a régi 2+5 napig fertőzött, a brit meg 5+8 :(

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3545) Lauda válasza Parci (#3544) üzenetére


Lauda
félisten

Tegnap olvastam, hogy akár 75%-al fertőzőbb lehet, mint a "sima" covid. :(

-----------------------------------------

Az Európai Gyógyszerügynökség nem talált összefüggést az oltás és az ausztriai haláleset között

[ Szerkesztve ]

(#3546) forceberg válasza Parci (#3544) üzenetére


forceberg
veterán

Aztán ugye jelenleg 10 nap után meg mindenkit küldenek vissza a gátra...
Bár a gyorsteszt pozitív +10 nap azért elég lehet.

http://www.flickr.com/photos/4ceberg

(#3547) Parci válasza forceberg (#3546) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nem is értem, hogy miért nem lehet reagálni egy ilyen kutatási eredményre. kijön, hogy 5+8 nap, azonnal vissza a 14 napos karantént.

és továbbra is úgy gondolom, hogy azok után, hogy fél éven keresztül hallgattuk, hogy mennyire kritikus, hogy ne nagy dózisban kapjuk be a vírust és lassítsuk a szaporodását, nem lehet ugyanolyan lefolyású egy betegség, ha nem 2 napig szaporodik benned exponenciálisan a vírus, hanem 5,3 :(

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3548) Ringman válasza kw3v865 (#3543) üzenetére


Ringman
nagyúr

10 nap karantén azért volt, mert az 1.0-ás verziójú covidnál az esetek 95%-ánál ennél hamarabb megjelentek a tünetek, a 14 naphoz ~98%-os érték tartozott.

emlékeim szerint a medián volt 5 nap.

[ Szerkesztve ]

(#3549) Sir Pocok


Sir Pocok
őstag

A 80 éves keresztanyámat behívták AZ-re. Remélem jól fogja bírni a mellékhatásokat (értsd immunválaszt). Sajnos két kollégám is elég rosszul volt két napig pedig ők csak 40 évesek....

Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

(#3550) Parci válasza Sir Pocok (#3549) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

időseknél alap esetben eleve az a gond, hogy gyenge már az immunválaszuk -- szóval nem meglepő, ha a fiatalok jobban kifexenek tőle

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.