Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Soulfly842
addikt
Lassan jön az új 'szezon' (sajnos) így sok hónap kihagyás után én is visszapillatok ide... sok-sok-sok ezer hozzászólást visszaolvasni nem fogok (a híreket azért zömében követtem), de innentől ismét követem a témát.
Egy gyors kérdés: Szputnyik esetén - mivel nincs még gyakorlat nem is kérhető 3. oltás? Néztem a saját nevemben a párom adataival is, de nem vagyok jogosult. Mi erre a gyakorlat?
Friss adatok érkeztek a delta variáns magyarországi terjedéséről
Azért megy még mindig a ködösítés rendesen.
"Az NNK májusig visszamenőleg megvizsgálta a laborok által beküldött összes mintát, ezeknél 393 mintából 253-nál igazoltak deltát, vagyis a beküldött minták 64 százalékánál.
Az első delta variánst májusban találták, azóta folyamatos az emelkedés - közölték.AZ UTÓBBI KÉT HÉTBEN HETI 60-61 DELTA VARIÁNST IGAZOLTAK A HATÓSÁGOK MAGYARORSZÁGON.
Azt nem közölte az NNK, hogy hány mintából találták az utóbbi két hétben a 60-61 delta variánst. Az utóbbi hét napban összesen 503 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, a megelőző hét napon pedig 365 az új esetszám.
KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK"Ez alapján - illetve a nem közölt adat alapján - a delta variáns dominanciája folyamatosan növekszik.
-
mpo
veterán
válasz Soulfly842 #27701 üzenetére
Csak akkor lehet bármit, ha a 4 hónap eltelt a 2. oltás óta.
Ha érted, akkor már elavult.
-
Drizzt
nagyúr
válasz Ringman #27699 üzenetére
Az meg egy dolog, de ebben a honapban en ugy tapasztalom, hogy maganegeszsegugyben is rohadt nehez ellatashoz jutni. Bar ebben valoszinuleg a szabadsagok okozzak a fo problemat, de akkor is ez most mindenhol szembejon, hogy mar az csodaszamba megy, ha egyaltalan fel tudok hivni egy maganrendelot es nem foglalt/hangposta/mar nem dolgozik itt.
I am having fun staying poor.
-
Vesa
veterán
-
Z.É.T.
őstag
válasz Ringman #27679 üzenetére
A redox (oxidáns-antioxidáns) egyensúly felborulása lehet a kapocs a poszt-covid szindróma és az ME/CFS között?
-----
Az Amerikai Tudományos Akadémia tudományos lapjában, vagyis a Proceedings of the National Academy of Sciencesben jelent meg az az áttekintés (https://www.pnas.org/content/118/34/e2024358118) a Johns Hopkins Egyetemről, amely a neve ellenére az egyáltalán nem csupán fáradtsággal járó krónikus fáradtság szindróma (BNO-10: G9330, vírusfertőzés utáni kifáradásos tünetegyüttes) és az igen hasonló, nem múló tünetekkel járó poszt-covid szindróma esetében igyekszik megmutatni a lehetséges közös biológiai rendellenességeket.Mivel a poszt-covid szindrómánál a fentiekkel kapcsolatban még kevés a kézzelfogható kutatási eredmény, ezért az akut covid fertőzéssel kapcsolatban végzett kutatásokra támaszkodtak. A közös rendellenességek az ME/CFS-nél és a covid fertőzésnél az áttekintés szerint: a redox egyensúly (antioxidánsok és oxidánsok) felbomlása (oxidációs stressz, nitrozatív stressz), az egész szervezetet érintő gyulladás, gyulladás az agyban, csökkent képesség az adenozin-trifoszfát (ATP – energiahordozó molekula) gyártására, csökkent anyagcsere állapot.
Az egyik szerző, a gyógyszertannal és molekuláris biológiával foglalkozó Bindu Paul szerint az egyre gyűlő bizonyítékok alapján ez a redox egyensúlyi felbomlás rossz hatással lehet az immunrendszerre. Úgy gondolja, több olyan gyógyszer klinikai vizsgálatára lenne szükség, amely ezt az egyensúlyt javítja a covidnál és amely csökkentené azt a gyulladást, ami esetleg ezt okozhatja. Illetve a fenti folyamatok megértése segíthet az ME/CFS és a poszt-covid megfelelő kezelésének kifejlesztésében is.
-----
Itt lehet csatlakozni a csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/446987496274141
A készülő új brit orvosi irányelvek (PDF): https://www.nice.org.uk/guidance/GID-NG10091/documents/draft-guideline Illetve az amerikai Orvostudományi Akadémia igen alapos anyaga a betegségről: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25695122/
BETEGEKNEK: Itt megnézheted, illik-e rád a szindróma (diagnosztikai kritériumok, tünetek):
https://www.facebook.com/kronikusfaradtsagszindroma/posts/139387154636507Továbbá rövid ismertető (nem csak) poszt-covidosoknak:
https://www.facebook.com/kronikusfaradtsagszindroma/posts/203390471569508https://www.flowsummithungary.com/optin/?rh=zYegzbWcaw
-
Asbee
veterán
válasz Soulfly842 #27701 üzenetére
Tehát már rég óta a delta dominál mégsem történt berobbanás , pedig egymás hegyén hátán van rengeteg ember. Érdekes. Persze szeptemberben befog, akkor majd a külföldi nyaralók lesznek a hibássak, meg aug 20. Igaz május óta már a delta a fő. Valami itt nem kerek….
-
Kékes525
félisten
"Tehát már rég óta a delta dominál mégsem történt berobbanás , pedig egymás hegyén hátán van rengeteg ember..."
Ez a szöveg már nagyon unalmas. Nincs déjà vu érzésed? Az okokat már nagyon sokszor leírtuk, csak el kellene olvasni.
Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
HÁZIGAZDA
válasz Kékes525 #27710 üzenetére
azért van igazsága. ha a minták kétharmada már delta, akkor a delta domináns. védekezés meg nincs, azt tudjuk. ha a delta domináns, akkor vagy nagyon enyhe tünetekkel terjed nagyon (hurrá), vagy elhallgatják a sok kórházi esetet (nem hurrá), vagy nagyon alacsony bázisról indult, vagy ezek egyszerre ilyen-olyan mértékig mind.
de az mindenképp jó hír, hogy nincs armageddon per pillanat, örüljünk neki.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Ringman
nagyúr
-
Ispy
veterán
válasz Ringman #27713 üzenetére
De furcsa mod, ami akkor csőd volt, az most lehet szerencse is. Nehéz megmondani, de az biztos, hogy ez az ősz teljesen más bázisokról indul, mint a tavalyi. Hogy ennek mi lesz a számokban a hatása, na az majd kiderül.
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
HÁZIGAZDA
annyiban egyetértek, hogy ha az ember úgy logikázik, hogy idővel úgy is mindenki elkapja, akkor nem biztos, hogy nem jobb korábban, egy még enyhébb variánssal. annyiban meg nem, hogy azért csak az az ideális, ha előbb oltással találkozik a user és csak utána a vírussal...
-
Ispy
veterán
Nem ilyen vonalon értem, ami volt elmúlt. Hogy hogyan lehetett volna az már mindegy. Most van egy adag átesett, egy adag oltott meg féligátesettoltott, meg féligtűnetmentes user, ami tavaly ősszel nem volt. Meg sokmindenkit elvitt ez a szar, ők se fognak 2x meghalni. Szóval ez egy teljesen más alap, okoskodni lehet, de majd a gyakorlat megmondja. Ja és egy másik virnyák is, csak hogy egyszerűbb legyen az élet.
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
Ispy
veterán
Ha jól emlékszem tavaly ilyenkor is még vihar előtti csend volt, majd novemberben látjuk mi a szitu, ha akkor is ilyen napi 100 beteg van, akkor valami működik vagy majd nem.
De az is lehet, hogy komolyabb szigorítások nélkül lesz egy kisebb hullám, aztán 1 év múlva tovább finomodik, majd pár év múlva meg majd jaacovidozunk és legyintünk.
Én ebben bizok.
-
Drizzt
nagyúr
Az a baj, hogy ez a kiadott adat megint egy olyan, amibol fogalmunk nincs, hogy a delta a dominans-e, vagy nem. Eloszor jonnek azzal, hogy az 3xx elkuldott mintabol 2xx delta lett, de ez valami osszegzes majus ota. Milyen alapon valasztottak ki a mintakat? Milyen idotavon?
Aztan meg azt irjak, hogy az elmult ket hetben 60-60 koruli volt a deltas eset. A leiras alapjan en azt olvasom ki, hogy akkor ket het alatt volt 120 deltas eset, az osszesen 800 korulibol. Ha ez a helyes olvasat, akkor a delta nem dominans. Mit nem ertettem jol a reggeli hirkozlesbol?I am having fun staying poor.
-
Kékes525
félisten
"vagy nagyon alacsony bázisról indult,"
Ez a legvalószínűbb, másrészt az időjárás. A száraz meleg az ami a legkedvezőtlenebb neki és az UV. Tavaly is az volt, hogy az alacsony bázisról nem tudott feljebb kapaszkodni nyáron. Az "esetleg elhallgatják" nem valószínű, mert nagymértékben ezt nem hiszem, hogy megtudnák tenni, akkor erről azért lenének ismereteink. Ja és nincs még iskola. A gyerekek tudják legjobban terjeszteni, mert amikor kimennek szünetre hatalmas a ricsaj, ordítás és ott tobzódnak a légúti fertőzések.
"nagyon enyhe tünetekkel terjed"
Ez ellentmondana az eddigi ismereteinknek. Gyengébb valószínűleg mint a brit variáns, de inkább csak azért, mert a veszélyeztettek jórészt be vannak oltva. Habár Magyarországon azért elég sok idős van oltás nélkül.
[ Szerkesztve ]
-
mpo
veterán
válasz Soulfly842 #27729 üzenetére
Gondolom nem regisztrálni szeretnél, hanem időpontot foglalni.
Ha igen, akkor nézd meg, hogy jól vitték-e be a születési időt.
Olvastam, hogy a kártyán hibás, de csak azzal működött.Ha érted, akkor már elavult.
-
Tigerclaw
nagyúr
Valoszinuleg tobb egymastol fuggetlen dolog miatt egyreszt tenyleg nem indult be komolyan meg, illetve azt se latjuk ami van. Latni az EU-s terkepeken, hogy ahol nem tesztelnek szeleskoruen, ott a szamok is alacsonyan maradtak. Par napja valaki meg irta is, hogy komoly rautalo tunetek mellett sem kuldte tesztelesre a haziorvosa.
A kulfoldi turistak elkerulnek minket, az atutazo pl. roman vendegmunkasok meg tenyleg csak vegigmennek az autopalyan kevesekkel erintkezve. Par szazezer magyar meg epp kulfoldon nyaral, szoval a belfoldi turizmus se porog, kisebb a zsufoltsag. Foleg a nyari vakacios celpontok pirosodnak UK-t es szomszedait kiveve.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
fatal`
titán
válasz Z.É.T. #27093 üzenetére
Ez szerintem az orvosok hozzállásán múlik. Ha visszaolvasol, voltak/vannak gondjaim és beszéltem a háziorvossal. Kizárandó elküldött egy COVID tesztre, pedig ő is és én is szinte biztosak voltunk benne, hogy nem az. (Nem is, negatív lett - szerencsére a stresszérzet/félelemérzet/pánik elmúlt, most majd kell nyomozni, hogy mi a fene van, de így már tudok dolgozni rendesen legalább)
A tesztkérés után már fél órával hívtak az OMSZ-től, hogy be tudok-e menni másnap és el is végezték a tesztet a 13. kerületben.
#27733: Mikor kaptad a második oltást?
[ Szerkesztve ]
-
Darmol
senior tag
válasz #32839680 #27558 üzenetére
És az elmúlt évek tapasztalatai miatt ezen igazából senki nem lepődik meg.
Aki azt mondja "nem tudom elhinni az igazságot" az naiv. Aki azt mondja "nem akarom tudni az igazságot" az ostoba. Aki azt mondja "az igazság tilos" az gonosz. Aki azt mondja "én határozom meg az igazságot" az beteg.
-
mpo
veterán
Augusztus 20. és a vírus: senki nem érti mi is történik Magyarországon
[link]Ha érted, akkor már elavult.
-
Drizzt
nagyúr
válasz Soulfly842 #27733 üzenetére
Lehet nagyon alap kerdes, de itt probaljatok?
I am having fun staying poor.
-
mpo
veterán
Hívd föl őket, én is azt tettem 3 hete, amikor egy ismerőst regisztráltam volna, de nem ment.
-
Kékes525
félisten
A lehetséges okok, kibővítve, mint amit Parcinak írtam:
1. Nagyon alacsony bázisról indult a Delta.
2. Az időjárás. A száraz meleg az ami a legkedvezőtlenebb neki és az UV. Tavaly is az volt, hogy az alacsony bázisról nem tudott feljebb kapaszkodni nyáron.
3. Esetleg elhallgatják az eseteket. Nagymértékű elhallgatásban nem hiszek, mert ezt nem tudnák teljesen titokba tartani.
4. Nincs még iskola. A gyerekek tudják legjobban terjeszteni, mert amikor kimennek szünetre hatalmas a ricsaj, ordítás és ott tobzódnak a légúti fertőzések.
5. Enyhe tünetekkel terjed, mert még nem érte el az idősebb korosztályt.
6. Nyáron nálunk kevesebb a kontaktus, főként mindenki a családjával van.
7. Kevesebb magyar is utazik és ide sem jön annyi turista.
8. Kevés a teszt.
Azt hiszem ezek elég okok a magyarázatra.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
mi sputnikosak vagyunk az asszonnyal, de még nem telt el a 4 hónap és amúgy sem tudom, hogy azonnal rohannék-e, vagy inkább novemberben, amikor igazán beindulni szoktak ezek a felsőlégúti szarok.
-
mpo
veterán
válasz Kékes525 #27739 üzenetére
9.
A Kormány 457/2021. (VIII. 3.) Korm. rendelete az augusztus 20-i állami ünnep, valamint egyes nemzetközi rendezvények megrendezésére vonatkozó eltérő szabályokról
[link]
Már aug. 3-án tudták, hogy szept. 12-ig korlátozás nem kell.Háziorvos barátom csak vasárnap jön haza a nyaralásból, így nincs információm a történésekről.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
húgom cégénél (amerikai multi) bejelentették, hogy az oltás kötelező, aki október 15-ig nincs beoltva, azt elküldik.
-
mozso
senior tag
Az osztrák Cebina és a német Ursapharm Arzneimittel által közösen szponzorált kutatás második fázisú klinikai vizsgálatának eredményei azt mutatják, hogy az azelasztint tartalmazó orrspray hatékonyan csökkentette a koronavírusos betegek vírusterhelését.
Klinikai tesztek eredményei:
[link] -
senior tag
Szingapúr azt tervezi, hogy "elengedi" a járványt. Eleddig nagyon sikeresen védekeztek (a járvány kezdete óta 44 halott összesen), és jól állnak a védőoltások terén is. A következő egy-két évben így 1000 halottal számolnak. (Forrás: The Guardian.)
''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
headhunter
addikt
Új, veszélyes koronavírus-variánst azonosítottak Magyarországon - Újabb mutáns érkezett hazánkba...
"...Először azt hittem, hogy valamit elrontottam… A laborban rutinszerűen végezzük a vírus kimutatását, ám Benedek András kollégámmal mi azon is dolgozunk, hogy meg tudjuk határozni, melyik vírusvariáns az, amelyik a pozitív mintában jelen van. A felfedezésünkkor éppen azon dolgoztunk, hogy megfelelő új metodikánk legyen arra, hogy meg tudjuk határozni pontosan, hogy milyen variánssal van dolgunk. Ennek a módszernek a validálásán munkálkodtunk ekkor. Ezért is volt az első gondolatom az, hogy valamit elrontottam, hiszen ilyen variánst (C.36.3) még nem írtak le Magyarországon" – mondta Tátrai Kitti.
Majd hozzátette: „A kísérletet újra megismételtük – András tőlem teljesen függetlenül is elvégezte, és ugyanezt az eredményt kapta. Ekkor azonban még nem mondhattuk, hogy ez az a bizonyos variáns, csak azt jelenthettük ki, hogy arra a variánsra jellemző mutáció jelen van a mintában. Szakmailag van ebben egy árnyalatnyi különbség”.
Ahhoz, hogy biztosan azt állíthassák, hogy a C.36.3 törzsről van szó, külön nukleinsav-szekvenálásra volt szükség. A kapott eredmény pedig beigazolta az erős gyanút:
egy olyan új vírusvariánst sikerült felfedezniük, amelyet Magyarországon eddig nem jelentettek.Érdekesség, hogy ezt a variánst elsőként Thaiföldön azonosították egyiptomi beutazók pozitív mintáiból. 2021. július 24-ig világszerte összesen 1 403 pozitív mintában találták meg. Ennek oka nem feltétlenül az, hogy ennyire ritka lenne, jóval inkább az, hogy még nincs rá gyors és tömegesen elvégezhető PCR-metodika. Néhány országból már van feljegyzés róla, de Magyarországról még korábban nem volt jelentett eset..."
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DJI FPV Racer drón - Fly More Combo FMC szettben +koffer +MC +extrák
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett - 3 akku, garancia, tartozékok (45)
- DJI Air 2s FMC (Fly More Combo) drón - 5,4k video, 1" SONY CMOS - 3 akku (2S2)
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett + Freewell Mega 16 Filter Pack (46)
- DJI Motion Controller 2 - drón mozgásvezérlő "joystick"
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest