Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- GoodSpeed: Ebes, a megtervezett falu!
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Opel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
gban
veterán
válasz
AMD Power
üzenetére
Csak logikával, lehet hogy valaki konkrétan is tudja:
Azért annyi a maximum, amennyi, mert a meleg rendszer ugye túlnyomásos, vagyis lesz benne vízgőz is, és annak adott hely kell.
Ha túltöltöd, kevesebb hely marad neki, a folyadék pedig nem összenyomható, így nagyobb lesz a gőz nyomása kisebb helyre bepréselve.vebbful: télen azért érdemes kevesebbre tölteni, mert hamarabb melegszik akkor.
Arra kell ügyelni, hogy ne legyen sosem üres a tartály - bár ekkor sem fő meg a motor azonnal, ekkor is megoldja azért a benne levő vízmennyiség a hűtést.
Ha túl kevés a víz (mármint nem a jelhez képest, hanem a normál működéshez), az a hőfokból azonnal kiderül.
Mindez persze csak tapasztalat, nem megfogadandó tanács, a helyes valóban az ha pontosan annyi van benne amennyinek lennie kell benne. -
AMD Power
titán
válasz
Markizmark
üzenetére
Köszi. Ha más nincs maximum leszívók belőle valamennyit.

-
AMD Power
titán
Kiegyenlítő tartályt lehet "túl" tölteni?
Most néztem fogyott le belőle a víz a hűtőcsere után. Most rátoltam egy jó adagot. Ezért is kérdezem. -
Ablakos
addikt
válasz
mohabá 007
üzenetére
Szóval a pollenszűrőn mindenképpen keresztül megy a levegő, akár belsőlevegő keringetés van kapcsolva, akár nem?
-
sitotomi
tag
válasz
trassher
üzenetére
C Vectra.
Nem mondom hogy atomrossz állapot, de vannak hajszálkarcok itt ott.
Illetve a belseje is gondozva van, de ráférne egy alapos tisztítás. Műanyag elemekre egyaránt.Azt gondoltam, hogy ez mindenképp autóotthagyós mutatvány, de akkor ezek szerint több napra otthagyós...
Az annyira nem fain. :/ -
trassher
addikt
válasz
sitotomi
üzenetére
Már lassan 2 éve autókozmetikába hordom az itthoni autókat. Ja barátom csinálja egy alkalmazottal. 1000szer jobb mint egy gépi mosás vagy benzinkúton "sterimózás". Ha jó szakember aki csinálja akkor látni fogod különbséget. Mekkora autóról lenne szó? Arra készülj fel hogy egy polírozás nem 1-2 óra, inkább 15-20.
-
sitotomi
tag
Sziasztok!
Valakinek van tapasztalata autó kozmetikákkal?
El szeretném vinni a kocsit egy ilyen, belső takarítás, kárpit tisztítás, polírozás, waxolás szeánszra.
Találtam egy ilyet, hogy niagaracarwash (nem reklámozni akarom, tényleg csak példa
) ami biztatónak tűnik így elsőre.Mik a vélemények a témát illetően?
-
gban
veterán
válasz
mohabá 007
üzenetére
Az előtte lévő részt figyelmen kívül hagytad:
Ha nem kapcsolom 1-re a ventit, akkor alig jön meleg
Mondjuk tényleg nem egyértelmű a leírásból, hogy mi is a konkrét gond (ha van egyáltalán gond).
Vagyis hogy a hőfokkal van gondja a kérdezőnek, vagy egyszerűen csak a légmennyiséggel. -
mohabá 007
aktív tag
válasz
Ablakos
üzenetére
alig jön meleg, az is elég sokára érkezik. Szerintem ez thermosztát hiba,túl korán nyit,a motor az üzemi hőfokot sokkal lassabban éri el,a vízhőfok mutató több km-után is alig mozdul el az alapról,megnő a fogyasztás.A vekimnek is ilyen nyűgje van,de már úton van a cseredarab.
-
gban
veterán
válasz
Ablakos
üzenetére
2 külön dologról van szó.
Egyik a szabad levegőáramlás, ennek útjában a pollenszűrő van. Ha nem kapcsolsz ventit, csak a menetszél tol be némi levegőt, ha ventit kapcsolsz, akkor az mozgatja a levegőt.
Fentieknek viszont semmi köze a fűtéshez, nem lesz jobb vagy rosszabb a hőátadónál (hívjuk mondjuk radiátornak) mért hőfok, csak a több levegő több meleget tud felvgenni és bejuttatni az utastérbe.
De attól hogy bekapcsolod vagy sem a ventit, nem változik a radiátor hőfoka, vagyis nem attól jön hamarabb vagy később a meleg, hogy megy a venti vagy sem. Attól több vagy kevesebb meleg jön csak, mert a beáramló levegő mennyisége változik.
Vagyis a fűtési rendszert nem kell bántani, maximum a pollenszűrőt cserélni, de attól sem lesz melegebb, csak a passzív légbeáramlás lesz talán jobb. -
Ablakos
addikt
Corsa c-n csak nagyobb hidegben használtam a ventilátort a fűtéshez. G Astrának mintha vacakabb lenne a fűtése. Ha nem kapcsolom 1-re a ventit, akkor alig jön meleg, az is elég sokára érkezik. A fűtési rendszert lehet tisztítani, vagy komolyabb szervízelést igényel?
-
mephi666
nagyúr
a kecskeméti, az osza autóbontó a garay utcában... itt még soha nem jártam, de ahogy láttam, elég vegyesen állnak mindig autók az udvaron
a mizsei bontó meg itt van a hunyadi utcában, kb a 2-3. ház a bal oldalban, pont ebből a pontból nézve a másik oldalon is van az 5ösön egy autósbolt, de ott még nem jártam soha... a bontó kimondottan opelekkel foglalkozik, udvar tele ajtókkal, felnikkel, nagyobb karosszériaelemekkel, üzlethelyiség meg raktár pedig apróbb dolgokkal... ismerős rengeteg "kincset" begyűjtött már onnan, nekem is ő ajánlotta

-
gban
veterán
válasz
Markizmark
üzenetére
Vagy csak ismeri már a nép a céget

Majd tele lesz, ha jön megint egy kemény, hosszú egynapos ünnep, mint a szombati volt. -
trassher
addikt
válasz
McDoug6lak
üzenetére
Ejj ha hamarabb láttam volna amit írsz akkor befordultam volna nyiregyre.
És köszi a felajánlást, lehet élnék vele. Debrecenben 3 papírboltból 2-ben nem volt, a harmadikban pedig azt se tudták mit keresek. 
G astránál az normális ha világítani kezd a tankolást jelző lámpa majd 10 km után már villog is?
-
-
gzbotii
nagyúr
válasz
AMD Power
üzenetére
Csak ezt nem fogom tudni elmondani a szerelőmnek

Van egy olyan dolog, hogy melóhelyen a kollégákkal eldumáljuk a dolgokat, román neveket tudom és tudom is mi az, de gőzöm nincs, mi az magyarul. Másokat meg tudok magyarul de nem tudom elmondani románul. Ilyen ez is: alapjárati motor -
AMD Power
titán
Bent van a gépben az új alapjárati motor ( AutoMega crocvmaxos 3325Ft alapjárati motor. Teljesen jól működik! ) illetve egy csont új UNIX hűtő.
Mondtam a kocsinak hazafele ,hogy most tavaszig csönd legyen. 
-
gban
veterán
válasz
Markizmark
üzenetére
Eltévesztetted, nem ez a parkolási szégyenfal

-
-
trassher
addikt
Természetesen kaptam forgalmit, már át is írattam az autót. Az eladó nem a tokjában adta hanem a törzskönyv mellé volt berakva. Okmányirodában nem adtak tokot hiába új a forgalmi. Nem elég hogy időpont ellenére is majd egy órát álltam még tokot is én vegyek. A 41700 forintba amit otthagytam nem fért bele egy nejlon 'acskó

-
Findzs
addikt
válasz
mephi666
üzenetére
én eddig akármilyen alkatrészt próbáltam bontóban sose jött össze
vagy nem volt, vagy drága volt kis felárral utángyártott újat vettem, olyan is volt hogy az alkalmazott volt bunkó, meg se nézte amit kértem rávágta, hogy nincs stb.
apró cseprő dolgokkal meg nem is szeretnek foglalkoznide lehet csak mifelénk ilyen rosszak a bontók

-
mephi666
nagyúr
tegnap jártam cromaxnál, mert rendeltem ajtókárpithoz patenteket meg ablaktekerő karhoz biztosító rugót ...múltkor is elvesztettünk egy ilyet, amikor leszedtük a kárpitot, gondoltam legyen 2db tartalékba, nem romlik meg és enni se kér... amikor rendeltem, akkor volt még ilyen-olyan utángyártott 38ft-ért, gondoltam jó lesz az nekem: ez egy egyszerű drótdarab, egyszer felrakom, odafogja a tekerőt és annyi, el se romolhat ...tegnap megyek, srác mondja, hogy ilyenből már csak eredeti dzsíem létezik kb 250/db--ért, az megfelel-e? utángyártottat egyáltalán nem tartanak már (le is vették azóta a weblapról) ...persze, nem szórakozok... nem viszem el, tuti elvesztek egyet és 200ft-ért tépem majd a hajam
...de komolyan egy ilyen 20filléres fémdarabban is majdnem 10szeres a felár a gyári esetében, ez nevetségesui: most esett le, hogy itt a munkahellyel szemben van egy bontó
...legközelebb ha valami kell, átsétálok már hozzájuk, hátha olcsóbban megúszok ilyen apróságokat (pl övfeszítő patron kellene vezetőoldalra, ezt pedig 8-10ezrekért láttam mindenhol) -
mephi666
nagyúr
mondták nekem is, amikor f-re néztem hátsó kerékjárati dobhoz a sárvédő elemet, hogy az kb arra jó, hogy jól megragadjon mögötte a víz és hamarabb kezdjen rohadni... ezek a képek is jól mutatják... le is tettem arról, hogy díszítőelemeket nézegessek a kocsira, amik hiába dizájnosak, az egészségére ártalmasak lehetnek
-
KrAt
veterán
G Astrások!
Hátsó ívnél a kerékjárati dob elejénél lévű műanyag mögé nézzetek be, engem nagy meglepi fogadott..

-
trassher
addikt
-
Findzs
addikt
válasz
lazlogogola
üzenetére
nem tudom milyen kocsid van de valahol feljebb linkeltem, hogy kell g astránál leszedni a váltószoknyát és akkor egyszerűen meg tudod nézni, hogy ott mi nyiszorog, lehet csak egy kis lítium zsír kell neki
(#33344) trassher
legyél türelmes nézegesd néha hátha lesz fent később 2 gombos is valahol
esetleg ezt nézted? [link] -
trassher
addikt
válasz
Findzs
üzenetére
Ennyit nem adnék érte. Ennyiért van fent kompletten elektronikával. Szerintem marad az utángyártott ház a mostanit meg berakom fiókba. Jó lett volna olyan amiben benne van a jel is de nem fontos annyira hogy kiadjak érte ennyit. Csak az bosszant kicsit hogy vaterán van fent olyan amilyet keresek de csak 3 gombosban.
lazlogogola: Az én váltóm akkor nyiszog amikor magamfelé húzom hogy feltoljam 1-be vagy R-be. Szerintem csak meg kell fújni kicsit wd40-el és jó.
-
lazlogogola
tag
Egy új jelenséggel szembesültem ma.
Hallottam egy kis cincogó hangot. Először azt hittem a gumi nyisszan meg amikor elindulok,hogy csúszik vagy megkapar.
Utána az ékszíjra gyanakodtam.
De végül rájöttem, hogy sebességváltáskor ahogy tolom a váltót ott nyiszog valami.
A sebváltó szoknya alatt.
Szerintetek? Ez úgye nem azt jelzi,hogy nincs sebváltó olajom? -
AMD Power
titán
Megrendeltem a Cromaxtol az alapjárati motort. Remélem délutánra tudom vinni a kocsit hűtőcserére... jövőhéten pénteken műszaki. És remélem utána lesz egy kis "csönd" mert végesek azért a forrásaim.

-
trassher
addikt
válasz
Mikuland
üzenetére
Az lenne a legjobb igen de úgy néz ki hogy eléggé mission impossible a dolog. A keresés közben arra jutottam hogy nagy eséllyel nincs gyári fullos ház csakis elektronikával. Valószínűleg az opel úgy gondolta hogy a gombok használódnak csak így a felső fedélre lesz kereslet. Nagy az esély rá hogy be kell érjem utángyártottal. Elég hülyén nézne ki ha a felső rész zsír új lenne, az alsó meg szarrákopott.

-
Mikuland
tag
válasz
trassher
üzenetére
Mindenképp teljes kulcsházat akarsz? Én ezt a felső részt vettem a Cromaxtól.
-
trassher
addikt
Kérdés hogy milyen a hátsó fedél. Sajnos arról szinte sehol nem mellékelnek képet. Holnap felhívok pár helyet hátha szerencsém lesz.
Kerestem kulcstartót is de nem nagyon tetszett egyik sem. Olyan lenne jó mint ami itt van, a VW motorsportos. Nem szeretem a fém kulcstartót slusszkulcson, csak veri a műszerfalat ha olyan az út. Tudom, vannak igényeim.
Létezik hogy ha bemegyek egy szalonba ott tartanak ilyesmit? Bár ha jól gondolom ezeket reklámcélra szórják szét. -
trassher
addikt
Srácok esetleg tud valaki helyet ahol lehet venni g astrához 2 gombos kulcsházat, gyárit? Csak maga ház kell mivel az enyém mindkettő kopott, az egyiken a nyitógomb ki is van szakadva. Amiket találtam azok mind utángyártottak, a hátsó felén nincs bennük a márkajelzés.
-
Findzs
addikt
válasz
Findzs
üzenetére
megvettem a töltőt teljesen jó,
rádugtam az akksira kiválasztottam a programot és el lehet felejteni, ha feltölt akkor automatikusan átvált fenntartó üzemmódba
3 év garral 4 ezerért automata töltő? a hülyének is megéri
(#33251) KillHates
nem is került sokba, mondjuk a 400 ezer km -től kicsit tartanék de ha tapasztalatod szerint jó kocsik a mercik akkor biztos nem lesz gond, nekem eddig a legjobb kocsim a h astra volt
na majd ha találok valami normális melóhelyet lehet bevállalok valami nagyobb vasat (mondjuk ettől nem félek mert meló az nincs)
sajnálom hogy lekoccoltad, tört is a lőkös vagy csak karcolódott?még mindig megvan és működik is a kis zseblámpa amit adtál

-
válasz
Declare
üzenetére
Kb egy literrel fogyaszt többet városban (6 liter) de országúton ugyanannyi, lévén, hogy szinte alapjáraton megy a motor 70-nél.
Teljesen más világ; az Astra sokkal agilisebb volt; ha nyomtam ugrott, ha fékeztem akkor harapott. A merci inkább lendületből megy; ha megnyomom akkor először felmorog az addig nem hallható motor, majd komótosan nekiindul. A fékezésnél ha rálépek, először visszakapcsol az automata, majd utána kezdi el határozottabban lassítani az autót. Persze ha rúgom, akkor ordító motorral kidobja a seggét azonnal, illetve ha beleállok a fékbe, akkor Isten óvja a kocsi seggét a mögöttem jövőtől.
Az Astrát nagyobb élmény volt vezetni, mert ott részese voltál a forgalomnak, a merci olyan mint amikor felülsz a buszra; eltelik az idő majd azt veszed észre, hogy megérkeztél, hogy közben mi történt az nem hagyott emlékképet... Szóval álmatagabb autó; hiába a 177 LE azért nem 1200 kg, hanem majd 1700. És a fél tonna meg a hidrodinamikus váltó puhasága azért bőven megeszi a különbséget...
-
Declare
őstag
Az olajfogyasztasos dologhoz füznek hozza annyit, hogy most hetvegen kerestem valamit a hasznalatiban es teljesen veletleneül talaltam ra, hogy minden motorhoz (astra H) e van irva 0,6 l/1000 km olaj fogyasztas. Szerintem ezzel kb tisztara mossa magat a gyarto minden problemaval szemben. Elkepzelni nem tudom, hogy az 1.2 benzin, a 2.0 turbo benzin es az 1.9 cdti is megegyezik barmilyen parameterben is

Mas.
Ha a jelenlegi CD30 Mp3 egyseget kicserelem szines, cd70 egysegre, akkor az ugy müködik, hogy veszek pl e-bayen egy ilyen komplett egyseget, es azt beteszik nekem pikk pakk? Navi mennyire lesz jol müködö, frissithetö? Ezzel "csak" annyit ernek el, hogy szines lesz es lesz navim vagy valamilyen plusz funkcioim is lesznek?
-
Nordik
őstag
válasz
ququry
üzenetére
Huuu ezt nem fogom tudni megmondani. A szerelőm annyit mondott, hogy a lambdaszondára jelez vissza. Ez abba nyilvánul meg, hogy felvillanik néha a lámpa 1-2 mpre aztán el is alszik. Bár múltkor kicsit nyomtam neki, akkor már 120-nál és fölötte folyamatosan világított. Légtömegmérő új Bosch, szóval az nem lehet.
-
Nordik
őstag
válasz
ququry
üzenetére
Azt az előző tulaj cserélte, kb. másfél éves de sajnos utángyártott Febi. Ugyebár a Bosch lenne az igazi. Van, hogy vissza is jelez rá. Mert már lett hibakód olvasva.
Viszont úgy tudom, hogy amíg a szonda be nem melegszik megfelelően addig nem is veszi figyelembe az értékeit. Tehát indításnál emiatt nem dadoghatna. Vagy tévedek?
-
trassher
addikt
Gyerekek rájöttem mi okozta a fogyasztást. Első kerekek 1,9 bar, hátsók 2 bar.
Elsőket felfújtam 2,4-re, hátsókat 2,8-ra gyári értékre és láss csodát a gumi sokkal csendesebb lett és 4 személy + csomagokkal minimális mutató mozdulás. Ez sem mérés természetesen de a lapos gumi mint tudjuk növeli a fogyasztást.KillHates: Nekem nem igazán jönnek be az új mergák, nekem úgymond túl sok főleg belül. Prémium németek közül csak az audi. A bmw a vicc kategória. Viszont a régi mercik azok igen.
W124 s500 a ami napig megindítja a nyálelválasztásom. -
Nordik
őstag
1.0 B Corsaról lenne szó. Mitől lehet, hogy néha ha visszaváltok leginkább kettesbe akkor eléggé leejti a fordulatot és érezni, hogy beremeg a motor néhány másodpercre, majd helyreáll.
Van mikor indításnál is elindul, de kicsit dadog ugyanígy néhány másodpercig, próbálja beállítani az alapjáratot, majd szépen beáll. Más probléma nincs.Ez lehet alapjárati motor is, hogy lassan reagál? Gyertyák újak.
-
bajaki
őstag
Ma kiolvastam az autóból a hibakódokat.
Ezeket írta ki: (természetesen csak a kódokat, a szöveget már én kerestem ki)P0170 = Tüzelőanyag-korrekció (Bank 1) funkció-rendellenesség
P0400 = Kipufogógáz-visszavezetés funkció-rendellenesség
P1405 = Exhaust Gas Re-circulation (EGR) valveHolnap, vagy holnapután megy a szerelőhöz az autó a hűtőcserével. Mit kellene megnézni akkor első körben? EGR szelepet gondolom, illetve ezen kívül?
-
válasz
trassher
üzenetére
Mercedeshez nem szabad csak kukázott cuccokat venni. Elmebetegek az új áraik.
Pont tegnap néztem a bontóban a hűtőt plusz ventit. 15-15 ezerért adta a bontós külön, egyben 25-ért.Nekem igazából azért jön be a jobban a merga, mint más autó, mert baromira átgondolt a kivitelezésük és ha valami nem jön szét, vagy nem működik, akkor el kell kezdeni gondolkodni, hogy miért nem és kiderül, hogy az eddig feleslegesnek látszó kis műanyag pucukát megnyomva az ember kezébe esik a fél ajtóburkolat.
Ma 10-12 fok volt, a harmadik féklámpa nem világított a kocsin.Ezért a csomagtartó burkolatot le kellett bontanom. Egy bolha sem tört el! Pedig hideg is volt az autó 100 éves és mégsem. Nyáron nem tudtam levenni úgy az Astra ajtókárpitját, mikor építettem be a kilincs-világítást, hogy oldalanként ne lett volna oda két-két bolha.

-
zeg
őstag
válasz
Declare
üzenetére
Van az Opelnek ~1250cm^3 alatti dízel motorja? A Dékorzámba most tapostam bele a vásárlás után fél évvel a 15.ezres kilométert. Én imádom a kis kerregőt (a vételárba beleszámoltam egy fél millás javítást is, bár még 100ezres futás sincs benne), számomra kellemes csalódás. A formáját imádom, fiatalos, lendületes, illik hozzám
Nálam a javítás abból áll, hogy 10-15ezrenként elviszem a szerelőmhöz, vagy felhívom hogy 'Valami nemjó, csináld meg!'. Csak azt sajnálom hogy az új Corsa ilyen esetlen-csúnyácska lett(számomra), így majd a 200ezres elérésekor a Corsa kiesik számomra a listáról 
-
trassher
addikt
válasz
KillHates
üzenetére
Jó kis gép lesz. Ugyanilyen kasztnis e320 cdi-hez volt szerencsém sokszor mivel egyik barátomnak olyan van. Azzal a motorral szerintem már kicsit sok is magyarországra kivéve ha van blokkolója az embernek. Pont hűtőről beszéltek és eszembe jutott hogy ebben a merciben a ventillátor 150K újonnan mivel elektronikával együtt adják. Bontott ki tudja milyen, az elektronikát pedig nem lehet belőle kiszedni úgy hogy utána működjön is.
-
válasz
ququry
üzenetére
Szerintem is fel lehet mérni "szemre" egy hűtőradiátor állapotát.
Amelyik fülei deformálódtak, vagy töröttek az tuti felejtős.
Érdemes még a csőcsonkoknál is megnézni milyen színű víz keringett benne és ha szárazon rázza az ember nem szabad semminek sem csörögnie benne.
A gyári GM-es hűtők nagyon jók, de ki lehet fogni a bontókban olyan kocsit is amiben pár éves, szinte újszerű radiátor van, amit a gazdája valami miatt lecserélt, mielőtt szomorú sorsra került az autója. Ez esetben a DELPHI hűtők a befutók. -
ququry
csendes tag
válasz
AMD Power
üzenetére
Szerintem normális használat során a hűtő az autó teljes élettartamáig bírja.
Tehát ha nem volt megnyova vagy más módon nem érte sérülés akkor egy gyári bontott olcsoóbb és jobb lehet mint egy egy után gyártott "olcsóbb kivitel".
Bontottba teljesen újszerűek is lehetnek.
Új hozzászólás Aktív témák
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- NVIDIA® driverek topikja
- Okos Otthon / Smart Home
- Amit látnod kell 80’ – 90’ évek, egész estét betöltő mozi filmjei.
- PlayStation 5
- Redmi Note 14 Pro+ 5G - a tizenhármas átka
- GoodSpeed: Ebes, a megtervezett falu!
- Turbo fokozatra kapcsolt a OnePlus
- Projektor topic
- További aktív témák...
- Apple iPhone 15 Pro Max 256 GB White Titanium 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Sony PS3/PS4/PS5 és kézikonzolok Okosítása és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Apple iPhone 16 Pro Max Desert Titanium Titán dizájn, Pro kamera, 120 Hz ProMotion,90%,3 hó gari
- Samsung Galaxy A53 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia
- REFURBISHED és ÚJ - DELL Thunderbolt Dock WD22TB4 (210-BDTD)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Most néztem fogyott le belőle a víz a hűtőcsere után. Most rátoltam egy jó adagot. Ezért is kérdezem.