- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- stefi68: AnySoft Keyboard (magyarul)
- perge666: Anbernic kézikonzolok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha – bevezető - igényfelmérés
- Őskoczka
-
LOGOUT
OLED tanácsok, tippek, tudástár
Új hozzászólás Aktív témák
-
4264adam
veterán
+1 Az MSI-re amit
deathcrow42 kolléga javasolt. -
Hanok
senior tag
válasz
4264adam #2139 üzenetére
Köszi, itt ebben az esetben az LG-re is van 3 év Oázisba értéktől függetlenül, illetve megkérdeztem és a beégésre is él elvileg a gariancia. Egyébként nyilván 25 ezret ez a felállás megér amit írtál.
#2140deathcrow42: Hmm..felkeltette az érdeklődésem
Sok mindent azért nem találok róla de még kutakodom. Viszont árban nagyon megnyerő ha hozza ugyanazt mint a drágább társai.
-
Az MSI MAG 271QP még mindig 200k csak a konzolvilágnál, +1 év garanciával is csak 215k. Szerintem eléggé bestbuy.
-
4264adam
veterán
[Samsung Odyssey G6 S27DG600SU]
275k-s árával én ezt venném Oazisból / Auqa 266k. Egyszeűen már csak azért is, mert 250k a vátlás a 2 év / 3 év garanciára. +1 év teljeskörű beégés elleni garancia megér 25 ezret.
-
Hanok
senior tag
Sziasztok!
Tudom hogy nem feltétlen ajánlós a topic igazából csak az érdekelne hogy 250k környékén van-e jobb deal most. Tervezek egy 27" es 1440p-s OLED monitort venni. 32 colos monitor nekem nagyon nagy 50-60 centiről, a 27" 4k meg már túl van a pénzügyi kereten meg nem is tudom mennyire jó ötlet ha vegyes a felhasználás nem csak játék hanem munka is. A választásom ami belefér a büdzsébe és szimpatikus az a LG27GS95QE. Van sejtésem arról hogy ti valószínűleg nem ajánlanátok ezt ezért is dobtam be hátha van valami kihagyhatatlan ajánlat olyan 250-ig..
-
Novver
senior tag
Kimondottan emlékszem hogy az idei régebbi driverről való váltás hozta elő az előző konfignál is ez a problémát. Discordot elindítottam és már csinálta is, ICUE szintén. Az internet megerősít benne hogy ez mind AMD mind NVIDIA kártyákon ismert probléma, szóval se nem monitor, se nem vga függő. Inkább a driver.
Hozzá kapott DP kábel, VRR nekem is off.
Nekem elég volt a 7900XT és 9070XT mellé felraknom a 25.8.1 drivert és láss csodát
Nekem is ez a bajom hogy a GAME MODE ad csak 175hz lehetőséget... így muszáj lenne használnom.
Redditen találtam egy CRU nevű alkalmazást amit hasonló Samsung OLED monitorok ugyanilyen problémájára ajánlanak.
Szóval nem én vagyok az egyetlen és ez azért megnyugtat. Elméletileg a különböző alkalmazások kezelőfelületei között ahogy végighúzom az egeret, vált elsődleges alkalmazást/előtérbe hozza, és a különböző UI-knél váltakozik túlságosan a frissítési ráta és ha jól értem 48hz alatt nem bírja és elsötétül, majd visszajön. - nekem is kínai még, most ásom bele magam.
Elméletileg ezzel a CRU alkalmazással felülírható a monitor EDID-je és GAME MODE nélkül is elérhetővé teszi a 175-hz-et. Ami nekem pont jó lenne. -
Na, kipróbáltam néhány dolgot....életembe először kikapcsoltam a game mode-ot, 120Hz-re korlátoz és a HDR -t is offolja.
Megnyitottam YT-ot Chrome alatt, PH-t, belemásztam az Icue-ba, megnyitottam az Nvidia felületeket, de semmi ilyesmi.
Vissza is nyomtam a game mode-ot, amúgy is szarabb a kép, ha nincs bekapcsolva.Edit: eggyel régebbi vga driver van a gépen, de lényegtelen, egyikkel sem tapasztaltam ilyet.
Edit 2: amikor a távirányítóval átváltom a game mode-ot, akkor elsötétül egy másodpercre a képernyő, de az normális, olyan mintha csatornát váltanál egy tévén, de random black screen nincs és nem is volt soha.
-
A game mode engedi csak a 175hz-et, ha ki van kapcsolva, akkor 120Hz.
Nálam még nem jött elő ez a hiba, igaz mindig game mode-ban van a monitor, mert csak játékra használom.
Kábel DP, VRR és hasonlók OFF a kezdetektől.
A VGA drivereket mindig felrakom a legfrissebbet, igaz 1-2 hét után csak.Edit: én is Icue-t használok, a videóban látható problémát még nem láttam egyszer sem, a fél év alatt.
De ha megmondod pontosan, hogy mit kell csinálnom, hogy előhozzam a hibát, akkor kipróbálom, csinálok videót is.
-
Novver
senior tag
Samsung G85SD 34" Fekete képernyő az egér/kurzor mozgatása közben
Előző konfigomnál is csinálta - 7900XT - bár csak a 25.8.1 driver feltétele után, ha jól emlékszem 25.3.1-ről frissítettem, illetve most az új gépemnél is (adatlapon a pontos konfig, amúgy 9070XT). Most az új gépre természetesen a legfrissebb BIOS, Chipset, VGA driver ment fel, mindenből a legújabb, és - gondolom - ennek következtében itt is csinálja.
7900XT mellett a régebbi driverrel nem volt gond.
Mivel most elsődlegesen a Battlefield 6 a cél, nem szeretnék régebbi drivert használni ha nem muszáj.A probléma: https://youtube.com/watch?v=IrpcmwoD0YE
Szóval ha be van kapcsolva a Game Mode a monitoron, ami többek közt leveszi 120hz-re a max frissítést a 175-ről, el-elsötétül a képernyő, majd visszajön. Ez pl böngészőben, ICUE-t megnyitva, Adrenalin GUI-t megnyitva jön elő, asztalon pl nem.
Végigpróbálgattam az összes Radeon driver beállítást, adaptive sync és barátait, de semmi nem segített. Egyedül a Game Mode kikapcsolása, ami rosszabb képet eredményez, kisebb frissítésen, ami nyilván nem optimális. Csinálja ezt DP és HDMI kábelekkel is. Azóta találtam redditen több Samsung OLED Game Mode usert akik ugyanebben a cipőben járnak AMD és NVIDIA kártyákkal is.Holnap kipróbálom az új konfigon is a régebbi drivert, kíváncsi vagyok.
Van ötletetek esetleg a probléma megkerülésére/elhárítására anélkül hogy fel kelljen adnom 175hz-et vagy az új drivereket?
-
callmeakos
veterán
Köszöntem mindenkinek a részletes válaszokat. Izgatottan várom akkor hogy megérkezzen jövő héten
-
Szinyák
őstag
válasz
callmeakos #2123 üzenetére
Egyébként müködik benne ,csak több játék töltőképernyönél észrevettem flickert ezért ki is kapcsoltam . Tearing nincs mert olyan gyors a válaszideje...
-
PuMbA
titán
-
4264adam
veterán
válasz
és emiki6
:
Ha már elkészítettem régebben hagy villogjak újra a VRR Freesync / G-sync / Adaptive Sync szösszenetemmel:
VRR hogy tisztábban lássunk:
Az eljárás, hogy szinkronizálja a monitor frissítési frekvenciáját a GPU FPS értékéhez --> képtörés megszüntetés.
Ennek a VRR-nek a szabványa VESA által: Adaptive-Sync.AMD marketingesei ezt Freesync-nek hívják. Freesync Pro, hogy a monitor gyártó AMD-nek kifizettek egy összeget amiért ők megnézték, hogy valóban tudja a sync-et az AMD kártyákkal --> Marketing célból felhasználható az "AMD Freesync Pro" felirat.
Ezeknek a frissítési tartománya: 48Hz-től a felső Hz tartományig terjed (Freesync / Adaptive- Sync)G-sync régen: monitorba épített elektronika amivel ezt a szabványt kitolja 30Hz alsó értékig és még 1 lépcsővel később ez már tudott szinkronizálni 1Hz és felső Hz érték között is.
Nvidia marketing szempontból megkülönböztet: G-sync Compatible / G-sync / G-sync Ultimate
G-sync Compatible: A monitor gyártó fizetett azért hogy az Nvidia-tól megkapja a G-sync compatible plecsnit, de nincs elektronika, hogy 48Hz alatt szinkronizáljon. Ugyanaz mint a Freesync / Adaptive-Sync
G-sync: Van elektronika a monitorban és 30Hz vagy 1Hz az alsó tartomány.
G-sync Ultimate: További teszteket csináltak mégtöbb pénzért
A mai monitorok 99%-a képes a G-sync / Freesync-re. És ezek mind Adaptive-Sync-ek.Nekem a Samsung G6 OLED-em:
Adaptive-sync.
Se az AMD-nek se az Nvidia-nak nem fizettek bevizsgálásért ezért nincs plecsni és egyikkel sem lehet hirdetni.
De mind a kettő működik.Sőt a Samsung a VESA felé sem fizetett így még a HDR 400-as szabványról sincs plecsni. holott a legtöbb IPS-es monitor is ezzel marketinggel.
Mégis az IPS és OLED HDR között óriási a különbség.
Dehát ha egyszer mind a kettő tudja a 400 nitet teljesíteni akkor csak ki kell fizetni a licensz-t és használhatod a dobozon a feliratotMa kapható monitorok 99%-a oda vissza kompatibilis, G-sync modulos monitort nem igen vesz senki. És mind a két vga gyártóval működik a VRR!
a VRR flicker "villogás" nem más mint a gyors fényerőszint változás, OLED esetén ez pixelenként van -->ezért annyira feltünő a mértéke.
Sokkal fluidabb érzés a magas frissítésű monitor Natív képessége mintsem a VRR használat ahol a frametime érték a kiadott képkockához igazodik,
és képtörés sem érzékelhető szabad szemmel 200Hz Natív felett.Megoldás: 240Hz-en végképp engedd el a VRR-t mert nem fogsz képtörést látni.
240Hz: 4.2ms
360ms: 2.8ms -
válasz
Nincs screen tearing. 5070Ti vga-val használom most már cca 1 éve. Jó monitor, nekem csak a magasabb PD töltés kellett volna amit a P-s verzió tud, de amikor vettem akkor 120 ezerrel drágább volt így maradt a P mentes verzió.
-
emiki6
veterán
válasz
Nézd meg, hogy van e nélküle screen tearing. Ha van és zavar, akkor kapcsold be a G-sync-et. Én se tearinget, se juddert nem látok, mondjuk nálam 360hz van (a philips).
-
callmeakos
veterán
válasz
deathcrow42 #2121 üzenetére
Ja hogy ez esetben ez nem egy fícsőr, hanem egy "bug"?
#2122emiki6
Egy két tesztben olvastam erről a flickerről, de csak sötét részleteknél jött elő ahol olvastam, és ott sem számottevő szinten. Legalábbis amit láttam, azt ugyan láttam, de nem kifezetten találtam zavarónak.
Nagyon sok pozitív tesztet és ajánlást olvastam/láttam ezért is vettem meg, de sehol nem lett említve, hogy mi a helyzet, ha rtx kártyával használná az ember, és a g-sync hiánya mennyben rontja vagy nem rontja a játékélményt. Nálam pl screen tearing vagy más hasonló dolog annyira zavaró lenne, hogy én simán túl is adnák a szajrén, mert előbb utóbb az őrületbe kergetne. -
emiki6
veterán
válasz
callmeakos #2120 üzenetére
Úgy emlékszem, hogy nem támogatja hivatalosan, mert nem fizették ki a licensz-et, de működik. Viszont csak a szoftveres. De tökmindegy, mert amúgyis az itt a közmegegyezés, hogy érdemes kikapcsolni a VRR flicker miatt és mert 240+ Hz esetén nem igazán van előnye az adaptív sync-nek.
-
válasz
callmeakos #2120 üzenetére
És az első dolgod úgyis a gsync kikapcsolása mindenhol, eggyel kevesebb gond
-
callmeakos
veterán
Üdv mindenki.
Jövő héten érkezik az új Aorus FO32U2 monitorom, és az itt jelenlévőktől kérdezem, hogy G-Sync ügyileg mi a helyzet? Mert elég durván repkednek a félinformációk a neten hogy hogy nincs hivatalosan támogatva, de közben van mégis. Korábbi hozzászólásoknál láttam hogy van, de kell valamit mókolni hozzá, vagy egyből felismeri a kártya mint G-Sync kompatibilis monitor? (5070ti). Én kivételesen HDMI 2.1-el használnám, nem DP-vel, ezért sem a P verziót választottam. -
4264adam
veterán
válasz
szasanyi #2117 üzenetére
köszi a linket
Hasznos infók.
Ha jól emélszem , német nyelvet ismered, jobban, Vagyis többször láttam már, hogy olyan oldalt linkelsz, abból tudnál párat bedobni ami oldalakat érdemes olvasni?
Nem, nem IgorLab-ra gondolok, azt mindenki ismeri
On:
1-2 év és remélem a 34" 3440x1440p-ben is jön frissítés (3-4th genre), 27"-ról váltanék majd oda és a 32" 4K helyett azt szeretném kipróbálni. -
szasanyi
félisten
-
-
Frgrb
csendes tag
Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne, hogy ASUS vagy Gigabyte garanciáztatása jobb, könnyebb itthon? Pl. van-e háztól házig garancia vagy mennyire cserélnek könnyen beégett panelt stb. Valamint ha megveszem mondjuk Oázisba vagy Alzán akkor is gyártói garancia érvényes rájuk? FO32U és az új XG32UCWG között vacilálok jelenleg. Köszi előre is!
-
Drizzt
nagyúr
válasz
4264adam #2110 üzenetére
Az RGWB subpixel layout nem újdonság, az én LG 27GX790A-B WOLED-emben is az van és az nem RGB tandem panel. Volt már azért pár ilyen monitor, főleg a 480Hz WOLEDek között. Én nem láttam említést a lilás színeződésről a fekete hatására, pont az ellenkezőjét értettem ki a videóból. Főleg a QD-OLED melletti összehasonlításnál emelik ki, hogy nincs ilyen azzal szemben. Meg látható is jól. Viszont a fekete alapon lilás tükröződést azt látom én is, de az valószínűleg az újfajta glossy coating miatt van, nem a panel miatt.
[Tftcentral review]: Itt is azt írják, hogy: "There’s a minor pinkish tint to reflections – you can see this from our example photos here where we’re shining the same light source on the screen. The light source looks more white on the old coating, and a little pinkish on the new coating. This only impacts reflections, not the actual image shown on the screen."
Tehát a fekete nem kezdett el lilulni, a visszatükrözött fények kezdtek el lilulni. Sőt, van olyan rész is a tesztben, ahol 3rd gen WOLED-et mutatnak, aminek ugyanolyan lilás a tükröződése, de nem a feketéje, mint a QD-OLED-nek, fedőrétegtől függetlenül.
-
szasanyi
félisten
Azt nem ismerem, még tesztet sem nagyon találni. A paraméterek alapján vannak eltérések, persze kérdéses az megér-e neked a min. +55k-s felárat. Ami egyértelműen az ASUS felé billenti a mérleget az AOC-hoz viszonyítva:
- 4th gen. vs. 3th gen. QD-OLED
- fejlettebb ASUS OLED védelem és több beállítási lehetőség
- USB-C 90W vs 65W (ha ez számít egyáltalán)
- technikai támogatás (FW) hazai ASUS márka szerviz
- kontra DP 1.4 vs 2.1 (bár ennek nincs igazi, gyakorlati előnye) illve az AOC hajszálnyival jobb képernyő aránnyal rendelkezik (ezt sem tudom észrevehető-e). Amiről nem találtam adatot, hogy aktív vagy passzív hűtéssel készül-e az AOC ami szintén fontos lehet.
Ezek ismeretében meg kellene nézned, bár fogalmam nincs hol lehet beüzemelt és kipróbálható darab ezekből a típusokból (ha létezik egyáltalán olyan üzlet).
-
4264adam
veterán
Érdekes lett az LG WOLED irány amit a 4th Gennel képvisel.
- Modosított subpixel --> jó irány
- kék szűrő rétegek behelyezés --> nagyon a QD OLED vonal másolása de érthető módon ( a már sokat írt színsprektrumot növelte így --> sokkal Vivid-ebb színekItt is megjelent a lilás fekete szín fény hatására. A kék réteg miatt.
-
4264adam
veterán
válasz
GeneraL_XTX #2106 üzenetére
nem fogsz és sokkal fluidabb lesz mert nem esik le a frametime értékére a monitor frissítése.
240Hz-en : 4.2ms
Annyira gyors, hogy elméletileg van képtörés "lassított felvételen" gyakorlatilag nincs (nem látod).
Ha meg VRR-t használsz akkor a 100FPS frissítése 10ms körüli --> na az már érezhető visszaesés a 240Hz Natívhoz képest. -
Garsza
veterán
válasz
GeneraL_XTX #2106 üzenetére
Én még nem láttam képtörést. BF6 és Division 2 kb. 140-160 FPS
-
4264adam
veterán
válasz
GeneraL_XTX #2103 üzenetére
a VRR flicker "villogás" nem más mint a gyors fényerőszint változás, OLED esetén ez pixelenként van -->ezért annyira feltünő a mértéke.
És a kérdésedre a válasz igen. A QD panelt a Samsung szállítja a vevők számára "MSI / Philips..." De az elektronikát és kiegészitő funkciókat ők rakják mellé a saját vezérlésükkel. --> lehetséges, hogy az Alienware vezérlő és firmware erre képes és a TradingView görgetés közben váltogatja a fényerejét amit megpróbál lekövetni az MSI FW.Megoldás: 240Hz-en végképp engedd el a VRR-t mert nem fogsz képtörést látni.
-
GeneraL_XTX
veterán
Srácok van valami amit viszont nagyon nem értek. Amíg a samu "szervizben" volt vettem egy Alienware AW3425DW-t. Olyan problámám van, hogy ha ugye asztalon 240hz-en van és engedélyezem a driverben a g-sync-et és megnyitok egy alkalmazást esetemben az asztali TradingView-ot akkor olyat produkál a monitor hogy ha körgetem a chartot vagy csak mozgatom az egeret az egész képernyő vibrál. Ez lenne a sokat emlegetett VRR villogás? És ha igen az hogy lehet hogy a samsung semmi ilyesmit nem csinált? Ott is mindig 175hz g-sync be volt kapcsolva.
Új hozzászólás Aktív témák
- Asus ROG Strix XG32VQ Ívelt Gaming VA Monitor! 2560x1440 / 144Hz / 4ms / FreeSync
- LG UltraWide 34WP75CP-B VA Monitor! 3440x1440 / 160Hz / 1ms / FreeSync! BeszámítOK
- Arctic Z1 Gen 3 13"-49" monitor állvány
- Eladó Asus ROG Strix Oled gaming monitor
- LG UltraGear 27GR93U-B 27 4K UHD Gaming Monitor garanciával
- Honor X7 fekete 128GB 12 hónap jótállással!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 6700K 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3172
- Samsung Galaxy S22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3162, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest