Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Candy: Kossuth Lajos azt üzente, elfogyott a gémergépe
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Chosen: Intel Arc B580 játék kompatibilitás (2026.01)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Nyitlocker
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
OLED tanácsok, tippek, tudástár
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csandi
addikt
Amúgy remélem nem törlek le, de kalibráltatni az első 100 óra után érdemes mert akkor állnak be teljesen a színei a kijelzőnek, és azután is kb. évente újra kell mert elmászik
szóval neked így lehet az első 100 órában máris el fog pontatlanodni.Aminek egyébként 0 jelentősége van ha nem színhelyes munkához kell csak simán használod.
De pont emiatt nem is értem ezt a kezdeti kalibrálást a boltok részéről, kicsit lehúzás/scam.
-
Csandi
addikt
Sztem a 32-nek túl közeli lehet a 60cm. Nem tudom, csak topp, nem volt még.
A 27 nekem viszont 40 centire van. Nagyon vicces, pont nemrég felraktam karra de azóta nem aimlaboztam, előtte utoljára meg kb. novemberben, felraktam karra, közelebb került vagy 10-20 centivel a monitor, 2 hó kihagyás után belépek aimlabozni és volt amiben ELSŐRE saját rekordot lőttem. Nagyon sokat számít, hogy közelebb van

-
Csandi
addikt
válasz
Natus03
üzenetére
Mindkettővel a technológia krémjét vennéd, nem tudsz mellényúlni. Döntsön az, hogy mikkel játszol. 50-50% akkor dobj fel egy érmét, de ha mondjuk legalább 60-40 ilyen apex, valorant, destiny, overwatch, finals stb. játék (ahol ezek a 60) akkor SZERINTEM a 27-es, ha meg 60-40 legalább inkább story gamek, coop gamek, látvány gamek akkor a 32.
-
-
Csandi
addikt
Single gamekben sehova nem kellett még FG nekem 4K ban 5090-el, és minden 100+ FPS-el fut (már amelyiket játszom). DLSS qualityt a legtöbbnél használok, FG-t nem. Ray Tracinget sem szoktam használni.
Multi gamek minden a lehető leglowabb graf, ott csak a láthatóság és fps számít, Arc Raiders így ugye 200 alá se nagyon megy.
Poe 2 meg ahol 5000000 mob meg áram meg robbanás van egyszerre a képen, 240 fps körül megy alapból maxon, mikor megtelik a képernyő mindennel akkor olyan 80-ra droppol.
-
Csandi
addikt
válasz
gabber01
üzenetére
Single gamek és online coop (nem csak shooter, hanem pl. monster hunter, csak egy példa?) is darabosak 80-100 fps alatt sztem miután megszoktad a jobbat. Akkor meg, ahhoz megfelelő hz ugye legalább 120. (mivel az a következő lépés 60 után, 75 nincs oledben. De amilyen nem oledből vannak 75hz es monitorok azok amúgy is elég alsópolcosak, nem segít rajta az a +15 hz)
-
Csandi
addikt
válasz
WhiteAngel89
üzenetére
Wallpaper engine megéri azt a pár eurót steamen, azt javaslom.
-
Csandi
addikt
válasz
ftamas0201
üzenetére
Ja persze nem is neked írtam.
A cw is embere válogatja, én pl. gép előtt sosem ülök fejes nélkül ezért mindegy a hang

-
Csandi
addikt
Nincs baja technológiának, létezik már elég ideje. Mindkét jelenlegi meg 1 korábbi LG WOLED TV a családban tökéletes, előző 1440p WOLED monitorom is nálam is tökéletesen szuperált aztán most is haveromnál, és jelenlegi 4K QD-OLED monitorom is tökéletes.
Az, hogy a 99% jóság mellett van 1% olyan ami 10 ből 1 embert zavar nem a technológia gyerekcipőben járását jelenti.
IPS és VA sokkal több és látványosabb problémával rendelkezik, és az alapvető képminősége sem közelíti meg az OLED-et.
VA eleve használhatatlan filmezésen kívül bármire smearing és lassú válaszidő meg hatalmas ghosting miatt, IPS pedig nem ismeri a fekete színt. Emellett pedig még a miniledesek is annyira kevés zónával rendelkeznek, hogy szemmel látható a bloom. Voltak csúcs 1440p IPS monitoraim 300-500k ftos árkategóriában, volt FALD-os VA paneles TV. Ezek mellett amiket néhányan felhoznak problémáknak az OLED-ekkel kapcsolatban eltörpülnek.
-
Csandi
addikt
válasz
ftamas0201
üzenetére
Eco semmiképp, srgb jó.
-
Csandi
addikt
Látni, hogy hirtelen odébbdobja, a célkereszt is vele mozdul. Ez nem placebo.
De amúgy jó a szemem igen, a legalsó betűt is könnyen leolvasom vizsgálaton

Meg ahogy d@vee is írta, hogy az oldalakon nem ugyanakkora a fekete sáv, azt is látni egy ilyen ugrást a szemed sarkából ahogy változik, ki tud zökkenteni ha hiperfókuszálsz épp.
-
Csandi
addikt
Attól is függ milyen műszerrel kalibrálnak, lehet beszélnék előbb az OLED TV-s topikgazdával (Vhiktor) a helyedben, ő az ország egyik legjobb ilyen színtechnikus szakembere, stúdióknak kalibrál, házhoz jár kalibrálni OLED TV-ket, nemzetközi konfereciákon vesz részt, meg youtube csatornája is van.
Szerintem pontosabb képet tudni arról, hogy mit miért tapasztalsz, milyennek kell lennie, mire számíthatsz egy milyen árkategóriás kalibrációtól stb. aztán eldöntöd.
-
-
Csandi
addikt
Én a helyes képet szeretem, ha neked oké használd úgy nyugodtan. De nem OLED-en eleve sosem lesz olyan a HDR mint OLED-en. MiniLED még oké ha sok zónás, de egy sima teli háttérvilágításos, vagy kevés zónás FALD kijelzőn a HDR brutál bloomingot okoz, és mivel SDR-ből erőlteti fel a színek sem lesznek helyesek.
Nekem a TV és a monitor is OLED, de HDR-t csak a TV-n használok filmekhez.
-
Csandi
addikt
Ja én is DLSS Qualityzom. De most pl. csak Arc Raiders-t játszom, ott kinyomtam a dlss-t mert a távoli dolgok túl homályosak voltak vele, úgyhogy most natív 4K és így is 180-240fps között megy. Látótáv max, árnyék high (így a sötétebb részek valamiért fényesebbek, tesztelték), többi low.
-
Csandi
addikt
válasz
Töff_PLS
üzenetére
XG27AQDM -> PG27UCDM jelen.
Van különbség bőven, élességre, részletességre, játékokban távoli célpontok kirajzolódásában, illetve a QD miatt színekben is. De azért jóval gépigényesebb. Amennyi FPS-em volt 1440p-n egy 5080-al, ahhoz csak közel ugyanolyan számokat tudok hozni egy 5090-el.
Ekkora investmentet nem biztos, hogy mindenkinek megér, az 1440p is amúgy bőven tök jó már, de ez azért egy másik szint.
Az apró minden még mindig csak windowsban igaz, 150%-os a gyári nagyítás én is azon használom de játékra szerintem 27 a sweet spot ha főleg lövöldözős játékokkal tolja az ember. Magas PPI és kisebb méret miatt pedig jó közel is lehet húzni az arcodhoz.
-
Csandi
addikt
válasz
ImpersonatoR
üzenetére
80-100cm est szoktak adni ha 2.1
-
Csandi
addikt
Kompetitív játékra a nagyobb hz-et választanám, de vegyes vagy 0 comp felhasználásra tuti a tandemet, az egy jobb panel és 280hz elég arra is bőven. Ugyanakkor a giga tandemje matt, amiatt azon elgondolkodnék, de jön ugye az Asus is egy 280hz-es Tandemmel ami glossy lesz, meg egy 540hz-essel is ami UHBR20-as csatival is rendelkezik, és dual mode-ban 720p-ben 720hz-et tud (mondjuk 720p-re még egy cs-ben sem mennék le, de az 540hz 1440p-ben is új csúcs lesz)
-
Csandi
addikt
válasz
deathcrow42
üzenetére
Hát meg 32-esben nem is kapni "megfelelő" display portos modellt még azt hiszem, csak 27-esben van UHBR20. Ha erre értetted a megfelelőt.
adam: Haha szép

-
Csandi
addikt
1440p-n is teljesen jó a 4K s youtube tartalom, de ha gaming videókat nézel a legtöbben eleve 1440p ben veszik fel szóval akkor natívban nézheted.
A be lehetet arra értettem, hogy nincs semmi ilyen elmosódás meg probléma amit írtal, konkrétan annyi van, hogy több fps-ed lesz meg élesebb lesz a kép. (Az élek sokszor még 4K-ban is recések, DLSS-el nem)
Amúgy matematikailag a 4K-n az 1080p jobban kell, hogy kinézzem mint 1440p-n, mivel a 4K az egész többszöröse, az 1440p-vel pedig lennének fél pixelek. De továbbra sem értem minek néznél 1080p tartalmat, az kb. nincs is már.
-
Csandi
addikt
Egyébként a DLSS-t nyugodtan be lehet kapcsolni kompetitív címekben is csak a Frame Gen legyen kikapcsolva. Mondom ezt ex versenyzőként FPS-ekben, szóval én is kinyomnám ha bármi negatívumot adna de semmi. Legyen Quality-ban meg Transformer mode ha van a játékban. Persze nem árt egy 5000-res kártya alá.
FSR-t nem tudom milyen, de gondolom azért nincs olyan jó mint az nV megoldása.
De amúgy 1440p-ben miért ne játszanál natívan?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Építő/felújító topik
- Túraautó topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Hangfalak zümmögése, recsegése
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- PlayStation 5
- Milyen routert?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- SAMSUNG (LS34C652VAUXEN) WQHD 100HZ GAMER PRÉMIUM MONITOR ! AKCIÓ!
- LG (32GS95UE-B) 32" 4K OLED 240HZ GAMER CSÚCS MONITOR ! AKCIÓ
- Eladó teljesen újszerű 4k 32 " Samsung S32A700NWP
- SAMSUNG (LS32BG750NUXEN ) 4K NEO-QLED GAMER , HAJLITOTT! AKCIÓ!
- SAMSUNG (LS49CG934SUXEN) 49" 240HZ DUAL QHD OLED GAMER ! AKCIÓ
- Akció!!! Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Intel i7-10875H 32GB 1000GB Nvidia Quadro RTX 3000 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO ThinkPad P15 Gen 1 munkaállomás - i7 10750H 16GB DDR4 256GB SSD Quadro T1000 W11
- Új, Aktiválatlan iPhone 14 (128 GB) (rendelhető)
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO ThinkPad P15 Gen 1 munkaállomás - i7 10850H 16GB DDR4 256GB SSD Quadro T2000 W11
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Green- 1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4200
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
szóval neked így lehet az első 100 órában máris el fog pontatlanodni.
de compra ne is 4K-t vagy ha igen akkor 5090.

Skynet258