Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
-
LOGOUT
OLED tanácsok, tippek, tudástár
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csandi
addikt
Attól is függ milyen műszerrel kalibrálnak, lehet beszélnék előbb az OLED TV-s topikgazdával (Vhiktor) a helyedben, ő az ország egyik legjobb ilyen színtechnikus szakembere, stúdióknak kalibrál, házhoz jár kalibrálni OLED TV-ket, nemzetközi konfereciákon vesz részt, meg youtube csatornája is van.
Szerintem pontosabb képet tudni arról, hogy mit miért tapasztalsz, milyennek kell lennie, mire számíthatsz egy milyen árkategóriás kalibrációtól stb. aztán eldöntöd.
-
-
Csandi
addikt
Én a helyes képet szeretem, ha neked oké használd úgy nyugodtan. De nem OLED-en eleve sosem lesz olyan a HDR mint OLED-en. MiniLED még oké ha sok zónás, de egy sima teli háttérvilágításos, vagy kevés zónás FALD kijelzőn a HDR brutál bloomingot okoz, és mivel SDR-ből erőlteti fel a színek sem lesznek helyesek.
Nekem a TV és a monitor is OLED, de HDR-t csak a TV-n használok filmekhez.
-
Csandi
addikt
Ja én is DLSS Qualityzom. De most pl. csak Arc Raiders-t játszom, ott kinyomtam a dlss-t mert a távoli dolgok túl homályosak voltak vele, úgyhogy most natív 4K és így is 180-240fps között megy. Látótáv max, árnyék high (így a sötétebb részek valamiért fényesebbek, tesztelték), többi low.
-
Csandi
addikt
válasz
Töff_PLS
üzenetére
XG27AQDM -> PG27UCDM jelen.
Van különbség bőven, élességre, részletességre, játékokban távoli célpontok kirajzolódásában, illetve a QD miatt színekben is. De azért jóval gépigényesebb. Amennyi FPS-em volt 1440p-n egy 5080-al, ahhoz csak közel ugyanolyan számokat tudok hozni egy 5090-el.
Ekkora investmentet nem biztos, hogy mindenkinek megér, az 1440p is amúgy bőven tök jó már, de ez azért egy másik szint.
Az apró minden még mindig csak windowsban igaz, 150%-os a gyári nagyítás én is azon használom de játékra szerintem 27 a sweet spot ha főleg lövöldözős játékokkal tolja az ember. Magas PPI és kisebb méret miatt pedig jó közel is lehet húzni az arcodhoz.
-
Csandi
addikt
válasz
ImpersonatoR
üzenetére
80-100cm est szoktak adni ha 2.1
-
Csandi
addikt
Kompetitív játékra a nagyobb hz-et választanám, de vegyes vagy 0 comp felhasználásra tuti a tandemet, az egy jobb panel és 280hz elég arra is bőven. Ugyanakkor a giga tandemje matt, amiatt azon elgondolkodnék, de jön ugye az Asus is egy 280hz-es Tandemmel ami glossy lesz, meg egy 540hz-essel is ami UHBR20-as csatival is rendelkezik, és dual mode-ban 720p-ben 720hz-et tud (mondjuk 720p-re még egy cs-ben sem mennék le, de az 540hz 1440p-ben is új csúcs lesz)
-
Csandi
addikt
válasz
deathcrow42
üzenetére
Hát meg 32-esben nem is kapni "megfelelő" display portos modellt még azt hiszem, csak 27-esben van UHBR20. Ha erre értetted a megfelelőt.
adam: Haha szép

-
Csandi
addikt
1440p-n is teljesen jó a 4K s youtube tartalom, de ha gaming videókat nézel a legtöbben eleve 1440p ben veszik fel szóval akkor natívban nézheted.
A be lehetet arra értettem, hogy nincs semmi ilyen elmosódás meg probléma amit írtal, konkrétan annyi van, hogy több fps-ed lesz meg élesebb lesz a kép. (Az élek sokszor még 4K-ban is recések, DLSS-el nem)
Amúgy matematikailag a 4K-n az 1080p jobban kell, hogy kinézzem mint 1440p-n, mivel a 4K az egész többszöröse, az 1440p-vel pedig lennének fél pixelek. De továbbra sem értem minek néznél 1080p tartalmat, az kb. nincs is már.
-
Csandi
addikt
Egyébként a DLSS-t nyugodtan be lehet kapcsolni kompetitív címekben is csak a Frame Gen legyen kikapcsolva. Mondom ezt ex versenyzőként FPS-ekben, szóval én is kinyomnám ha bármi negatívumot adna de semmi. Legyen Quality-ban meg Transformer mode ha van a játékban. Persze nem árt egy 5000-res kártya alá.
FSR-t nem tudom milyen, de gondolom azért nincs olyan jó mint az nV megoldása.
De amúgy 1440p-ben miért ne játszanál natívan?
-
Csandi
addikt
Na a hz már nem off erről írok szívesen. Ha a 144-ről pl. 360-ra váltást nem is veszi az észre az ember, azt garantálom, hogy ha utána kipróbálja a 144-et újra na azt észre fogja
Alapvetően igen motion clarity miatt is jobb, ha jobban látod a célpontot könnyeben találod el, illetve ugye saroknál állva jiggle peeking-nél is sokkal jobb a több hz. -
Csandi
addikt
Ja hát mikor megjelent a game 21 voltam, aztán rá 1 évre jött a covid, online egyetem, Apexxel keltem és feküdtem
játszottam Mande-ékkel is de végül egy másik csapatba kerültem, lan-ra sajnos nem jutottam ki az lett volna az álom, de pár fordulót online ALGS-en azért tovább jutottunk első szezonokban. Minden nap 6-8 óra scrim tier1/tier2 ben, mikor melyikbe jutottunk be, aztán ugyanennyi ranked.Eleinte persze csak ranked volt meg akkor csak magyarokkal játszottam, haverokkal meg akkori felkapottabb streamerekkel (én is nyomtam csak felkapott nem voltam
) de miután lejött, hogy komolytalanok a magyarok még a predek is egyből elkezdtem külföldi csapatot keresni mikor versenyezni akartam. Ranked meg elég easy volt így, scrimelés után olyan mintha valami tutorial modeban lennél, agy kikapcs és csak autopiloton letúrod az ellenfeleket. Early season rankedek meg hát fiesta volt, senki nem tudta még, hogy mit csinál úgy könnyű volt Prednek lenni. Aztán mikor abbahagytam eladtam az accom, vmi szerb faszi fizetett érte 500€ t, azt mondta azért vette meg mert névről felismerte a profilom és emlékezett, hogy Matafe-t rankeden meg versenyen mindig lepakoltam 
-
Csandi
addikt
ALGS-en játszottam Apexben nemzetközi csapatban, a játék első évében volt több mint 3 ezer órám. Minden seasonben Predator voltam abban a kb. 2 évben amíg játszottam. Ezt egy 240hz-es 1080p TN monitoron tettem, és akkor még 190 fps lockal, mivel afölött artifactolt az engine.
100 fps-el nem ülnék le semmilyen PvP játék elé nem, hogy egy full kompetitív játék elé. Ugyanakkor, ezt ugye 4K-ban sem csinálnám. Tac FPS-ekre elég az 1080p, ahol viszont távolabbra is kell lőni, mint pl. Apex ugye, oda szerintem 1440p az aranyközépút. Az meg kb. egy krumplin is elfut lowon ma 300 fps-el, szóval sima. -
Csandi
addikt
140-e van a csávónak 4K Max DLSS Qualityban. Hol látod, hogy 100-at sem?
DLAA-val persze, az kb. natív, úgy nincs is értelme játszani.Low grafon epic view distance-el stabilan 200 fölött voltam server slamen.
De amúgy epicen is több volt nekem mint a csávónak, nem tudom miért ilyen kevés. Lehet 500 dolog fut a háttérben, meg Windows sincs rendesen optimalizáltra beállíva, meg nV control panel. Mást nem tudok elképzelni. Epicen DLSS Q (Transformer) -el 160-180 am volt, low + epic view distance 200-240 között stabilan.
9800X3D, 5090 Vanguard (nincs alulfeszelve) 2x16Gb 6000mhz CL30.
-
Csandi
addikt
PvP játékban hülye lennék maxra tenni a grafot, framek mindenek felett. View distance persze kell azért epic. Sőt, Arcban ugye a bokrok meg fű száma és mérete is csökken lowon, tehát jobban látsz. Evidens, hogy úgy kell hagyni ha eredményes szeretnél lenni.
Max grafra ott vannak a PvE only coop meg single gamek.
szasanyi: Megint csak, egy szóval nem mondtam, hogy átlagos lenne az 5090 + 4K 240hz. Annyit mondtam, hogy van hardver ami jó a 4K 240hz-hez, miután te azt mondtad, hogy nincs. Senki nem beszélt átlagokról.
-
Csandi
addikt
válasz
szasanyi
üzenetére
5090-el 4K 240hz-en elfut 240fps-el az említett CS és társain kívül, az Arc Raiders legutóbbi tesztje, a Marathon jelenlegi zárt tesztje, a Path of Exile 2 amikor még nem történik annyi minden a képen mint endgameben, csak, hogy párat említsek ami nálam volt. Mind DLSS Quality-vel.
Valorant 700fps körül, Marvel Rivals 300 körül.
-
Csandi
addikt
válasz
Viiktor1989
üzenetére
Használtan vettem de redditről néztem beállításokat.
-
Csandi
addikt
válasz
Viiktor1989
üzenetére
Én is azon nyomom, nagyon full

-
Csandi
addikt
válasz
Viiktor1989
üzenetére
Én maradtam 27 colon, 1440 ről 4K ra.
Semennyire nem volt lett szokatlan, még az aim trainerekben is ugyanúgy tök jó.
Kép sokkal szebb játékban de még a böngésző is élesebb. Én elégedett vagyok. -
Csandi
addikt
Na megvolt a PG első takarítása, egyik scrub daddy desztvizes, áttöröl, másik száraz áttöröl, az leszedte a csikokat is, és desztviz simán leszedte a köpeteket is.
-
Csandi
addikt
válasz
Rabbitf_24
üzenetére
Attól is függ mi van a monitorodon, ha pl. egy lényegesen nagyobb sávszél tudású HDMI akkor nem feltétlen erőltetném a DP-t, de mivel ezek gondolom kb. pariban szoktak lenni, hogy melyik csati mit tud a monitoron akkor mindenképp DP-znék. Igaz én nV-s vagyok, ezt nem tudtam, hogy AMD-n mindegy, de alapvetően a DP egy jobb technológia erre a célra.
-
Csandi
addikt
válasz
jeffreybboy
üzenetére
240hz-et átenged DSC-vel de csak 8 bitben asszem, de lehet 10-ben is. DSC-vel többet is átenged az 1.4. Wikipedian szerintem van ilyen táblázat, hogy melyik verzió hány gbps és mi fér át rajta.
És igen DP-t használj ha nV kártyád van.
-
Csandi
addikt
"Nekem az a véleményem - tapasztalatom, hogy a kompromisszum mentes 1440p-re ~5070ti/9070xt. 4k-ra 5090 vagy valami még combosabb"
Abszolút egyetértek.
"A framegen pl szerintem csak a motion blur-nek egy másfajta megközelítése. A motion clarity-t aligha javítja (bár a darabosságot tudja mérsékelni, de ha darabos a kép az rég rossz)."
Szerintem egyáltalán nem, 1-2 játék volt ahol 5080-al 1440p-ben használnom kellett és ha megvan tényleg a natív 60-80fps ed (inkább 80 vagy több) akkor tényleg nagyon jó, sokkal folyamatosabban fut. Köze sincs a motion blurhöz.
"A felskálázás meg szerintem natívban jó, AA-nak. Ha nem natív, akkor már látszik, hogy a képélesség rosszabb."
DLSS Quality a transformer mode-al konkrétan szebb és élesebb mint a natív. Tudom próbáltam, és sokan is írják neten. Nem tudom ez milyen black magic de szebb. 1440p-ben használtam szintén 5080-al több játékban, most pedig majd 5090-el fogom 4K-ban amint megérkezik a kártya (ma végre feladják a németek, csomó idő volt mire feldolgozták a pénz beérkezését..)
-
Csandi
addikt
válasz
bélanéni
üzenetére
De amúgy ha matt WOLED-t veszel akkor fölös a desztvíz. Akkor nyugodtan veheted ezt, hatékonyabb:
https://m.alza.hu/maxi/clin-blue-ablaktisztito-500-ml-d3949480.htmNekem is itt ajánlották, ezzel tisztítottam glossy WOLED-et és semmi kárt nem tett benne. Csak fontos, hogy ez a natúr legyen, nem illatosított.
És nyilván a törlőre fújod, nem a felületre.
-
Csandi
addikt
válasz
bélanéni
üzenetére
Erről beszélgettünk már sokat a topikban.
Egyrészt tény, hogy a QD-OLED ből a fényes felület kényesebb de lehet kapni nagyon finom mikroszálos kendőt itt többen a scrub daddy-t vettük, 2 darab valami 2500 forint, másrészt NEM ioncserélt hanem desztillált víz, harmadrészt pedig azon felül vagy 70% izopropanol vagy 70% ethanol és jó is vagy.
Mattnál ez nem ilyen vészes és a Samsung QD-OLED monitorjai mattok.
WOLED-nél ez eleve nem ennyire kényes, de egy jó mikroszálas, vagy kettő ahhoz is ajánlott. Legalább egy szemüvegtörlő finomságú. Aztán ahhoz használhatsz sima Clin tisztítószert akár glossy akár matt. Amit linkeltem Gigabyte az Alzás ami nemsoká megjelenik az WOLED és matt, szóval akkor tényleg mindenképp várd meg azt.
Az LG27GX700A ugyanaz a panel lesz és ugyanúgy matt, itthon még az se jelent meg. Az Asus pedig glossy verzióban fogja kiadni őket. Korábbi WOLED monitorokból az egyetlen amit ajánlanék az az XG27AQDMG de az glossy és az új Tandem-ek mellett már azt sem.
-
Csandi
addikt
válasz
GeneraL_XTX
üzenetére
Dehogy, 1440p már 32-n sem az igazi. Annak pont a 27 a tökéletes.
-
Csandi
addikt
válasz
bélanéni
üzenetére
Mondjuk nálam dark mode minden, szóval sötét háttéren vannak fehér betűk főleg. Amit írtam körvonalas elszíneződés azt csak fehér háttéren fekete betűn lehet látni, de mint mondtam nekem ott is olyna volt, hogy keresni kell, amúgy sima használat közben észre se vettem. De tény, hogy dolgozni nem szoktam rajta, azt csak a céges laptopon.
-
Csandi
addikt
válasz
GeneraL_XTX
üzenetére
Igaz, de a monitort nem is olyan messziről nézed mint a TV-t, szóval kisebb fényerő is bőven elég.
-
Csandi
addikt
válasz
blountex
üzenetére
Mindkettő tudja biztosítani a fekete színt, ha nem fényes a szoba/süt rá a nap. Ha rásüt akkor meg úgyis magadat nézed kivéve ha matt de annak meg más negatívuma van.
Nem techológiából adódik, hogy hidegebb vagy melegebb a fehér (meg minden szín) hanem gyári beállítás és kalibráció. Ezeket ugye lehet módosítani és kihozni ugyanolyanra. OLED TV-s topicgazda az ország legjobb kalibrálós szakembere és szerinte a QD a jobb technológia.
-
-
Csandi
addikt
válasz
Skynet258
üzenetére
Mondjuk nekem ez messze van és magas is, kb. 40cm-re tenném a fejemtől és lejjebb kb. így: (egy leheletnyit messzebb mondjuk mert a képen 25-ös van enyém meg ugye 27)

Egyébként is így szoktam, de a nagy egérpad és a csirkeláb miatt nem tudom a PG-vel, szóval ha az Alza kar tudja ezt akkor nekem az is jó.
-
Csandi
addikt
válasz
ForRedGlory
üzenetére
Akkor jó

TV is tud szívás lenni, gondolom OLED TV-s topikban is vagy, sávosodás, rózsaszín fehér stb. Sajna ez ilyen, de ha jó akkor nagyon jó

Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen alaplapot vegyek?
- Kuponkunyeráló
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- OLED TV topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Formula-1
- Battlefield 6
- További aktív témák...
- OLED GAMING TOP MSI 321UPX QD-OLED 32 4K 240Hz
- Dell G2724D monitor garancia 2027.08-ig
- 1db fekete szálka a képen! EIZO FlexScan EV2750 fekete 27" 2560x1440 2K IPS monitor PIVOT, HDMI
- Philips 43PUS8909 Ambilight 4k HDR 144Hz Gaming TV/monitor (5 hónap garancia)
- Eladó Samsung 32" Gaming monitor C32HG70QQUXEN hajlított, szép állapot.
- DeLonghi Magnifica Automata kávégép 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Xiaomi Redmi 14C / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3452,100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Monitorból idén váltottam (és már a 2. van), TV már évek óta az de ott megy is a HDR persze.

DLAA-val persze, az kb. natív, úgy nincs is értelme játszani.