- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- WhrlpoolMind: Az eredeti lemez utánozhatatlan illata
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- sziku69: Szólánc.
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- GoodSpeed: AMD Ryzen 7 7700X vs AMD Ryzen 9 9900X Cinebench R23 & R24 Benchmarkokban mérve
-
LOGOUT
OLED tanácsok, tippek, tudástár
Új hozzászólás Aktív témák
-
szasanyi
félisten
Arra a célra ez a 32" 4K Black IPS monitor kiváló lenne, ha érdekes lehet nézz utána. Tűéles kép kiváló színekkel és sokkal jobb, VA panelekre jellemző 3000:1 kontraszttal. Persze nem éri el az OLED szintjét, viszont itt nem kell számolnod semmilyen hátránnyal (az árán kívül de az méretfüggő). A szemkímélés is garantált minősítéssel - videó
-
G4RWIN
tag
válasz
szasanyi #297 üzenetére
Köszi mindenkinek a segítséget.
Valószínűleg akkor elvetem ezt az oled dolgot egyelőre. Azért gondoltam, mert már nincs nagy árkülönbség egy jobb ips/va és oled között.
Emiki6, megnezem.
Szemkímélés szempontjából nagy különbségek vannak egyébként a különböző technológiák között?
-
emiki6
veterán
Szerintem arra fut ki a kérdés, hogy:
Lesz beégés (mértéke "attól függ"), vállalod e?A VA panelek feketéje már nem szar, viszont relatív alacsony fényerőn azért az oled elég nyerő. (És arra amire neked kell a mini led nem tűnik jó ötletnek, mint harmadik alternatíva). Ha nem baj, hogy beéghet és van rá keret (nem "luxus"), akkor én kipróbálnám.
Ha jó a szemed, akkor a QD-oled zavaró lehet egy bizonyos ppi alatt (fringing), ami a 4k mellett érv, de persze, ki kell próbálni. Szövegnél nem feltétlen baj, mert azt könnyű átállítani, de kontrasztos ikonoknál stb is jelen lehet.
Beégési hajlamról a monitor unboxed csatorna szokott feltenni időnként videót, azokra nézz rá, hogy mire számíthatsz.
-
szasanyi
félisten
Ezzel együtt általában csak tartalomfogyasztásra ajánljuk az OLED-et, például játékhoz vagy videók megtekintéséhez. Fennáll a tartós beégés veszélye az OLED-ek használatakor, amelyet tovább súlyosbít a statikus tartalom, ahogyan a termelékenységet növelő alkalmazások és webböngészők használatakor tapasztalná. Vegyes felhasználási esetekre, vagy olyan helyzetekre, amikor a kijelzőt elsősorban munkára használja, jelenleg nehéz OLED-et ajánlani.
A rövid válasz az, hogy nem. De lehet - hiszen a te pénzed és te élvezed majd a minőséget használat közben - csak legyél tisztában azzal, hogy az OLED nem arra a célra készült. Ennek megfelelően az idő előtti - technológiából adódó - probléma lehetősége valós, bár ált- 3 év teljeskörű garancia van amibe a beégés is beletartozik. Szóval ha nem lesz gond aakkor cserélni egy - akár sokszázezres - remek monitort akkor nincs gond.
32" 2160p nagyobb és részletesebb képet ad, szerkesztésre jobb és a szöveggel sincs probléma. Bár a választás nyilváv hw és ár függvénye (is). -
G4RWIN
tag
Sziasztok!
Gondolkodom egy új monitor beszerzésén. Nem tudom, hogy érdemes - e (szabad e) erre a felhasználásra oledet venni, ami 3D s szerkezetépítő modellező és szerkesztő program, tekla structures használata lenne.
Modell és rajz nézetben fekete háttér, emiatt jött képbe az oled technológia. Másfelől sok statikus tartalom, kezelőpanelek stb.
Jelenleg egy régebbi aoc IPS 32" qhd és egy 21:9 34" msi wqhd VA monitort használok, de egyik sem az igazi.
Általában esténként dolgozom otthon 2-4 órát, tehát nem kell nagyon magas fényerő.
Ehhez szerintetek megfelelő lehet az oled?
Köszi a segítséget!Az még egy másik kérdés, hogy maradjon az 1440p vagy 4K ra lépjek fel..
-
szasanyi
félisten
válasz
KubanitoS #290 üzenetére
Amit leírtál (mire , mivel és hogyan) ahhoz a használathoz sztem fölöslegesen drága és nem is ideális. OLED esetén játék kellene, hogy a fő szempont legyen utána film és sorozatok nézés, végül csekély részben általános felhasználás (böngészés). Így felel meg leginkább arra a célra amire kitalálták.
-
Bl@tty
tag
válasz
KubanitoS #290 üzenetére
Nálam volt egy példány pár napig, de iszonyúan sípolt (coil whine) képtartalomtól függően. Ettől eltekintve szerintem az egyik legszebb 34"-es monitor külsőre, kis helyet foglaló, de stabil talppal. A képe nagyon szép és a hangja is meglepően jó volt az okos TV funkciókkal próbálva.
-
KubanitoS
veterán
Sziasztok,
Samu G8 S34DG850SU monitor ajánlott vétel? Most egy sima Benq 27” IPS monitorom van, azt váltaná. Általános felhasználás, böngészés és kis gémelés.
Régebbi gépem van GTX 1070-es kártyával, viszont amikkel játszom arra elég. Lesz bármilyen hátrányom, ha fixálom az fps-t 60-70-re egy efféle monitoron?
Mostani monitorom is annyit tud kb és igazából ezzel sincs bajom, viszont tetszene a nagyobb kép és az oled technológia. -
4264adam
veterán
válasz
Hauptmann #282 üzenetére
Készenlét, villany nélkül nem tud pixel refresht csinálni.
Nem csesztetem a joystik-ot, jel nélkül elvan. Eleve panel lakos vagyok, föld alól kapok villanyt így eddig még vihar alatt is stabil az ellátás, meg a tulfesz védelem modulosan. Légkábeles betápnál talán én is jobban figyelnék rá
-
-
4264adam
veterán
válasz
Sontir Fel #280 üzenetére
Erre választ nem tudok adni.
-
4264adam
veterán
4 óra után ha nincs jel elindítja, ha végig megy nem ír üzenetet ha nem sikerül neki akkor jelzi
Ha pedig éjszaka letudja akkor nem ír üzenetet egyszerűen végig futott jól.Kezzel is érdemes indítani hetente.
Nekem 1 alkalommal volt fehér csík közepén , kézzel elindítottam es minden jó azóta is
LG C2 is egyszer csinált ilyet nem kell megijedni tőle
-
szasanyi
félisten
válasz
Sontir Fel #275 üzenetére
Ha ez a hivatalos FW-ben benne van akkor engedélyezte a gyártó, nem értem miéert lenne probléma? De ha tutira akarsz menni írj egy mailt nekik és kérdezd meg.
-
4264adam
veterán
válasz
Sontir Fel #275 üzenetére
Nem fog problémát okozni. Esetleg ha még garanciális :kérdéses ha úgy kell eljárásba küldeni, vissza tudjak e nézni. Hiszen ez nem általános felhasználás amire a garancia kiterjed
-
Sontir Fel
őstag
Üdv!
Egy ideje keresem a választ egy kényes kérdésre, de csak nem dob fel egyértelmű találatot a google. Hátha itt a kollektív tudat vagy egy tapasztalt szakember tud segíteni.
Adott egy 49"os LG oled monitor ami 120hzes, de elvileg a monitor menüjéből lehet engedélyezni a túlajást, ha jól emlékszem 138hzig. A kérdésem az, hogy ha aktiválom és nem tapasztalatok hibát, akkor ez okozhat a későbbiekben kárásodást a monitorban?
-
4264adam
veterán
240Hz 4.3ms
360Hz valahol 3.1ms környékeNem nagyon lehet megmondani hacsak nem vagy extra érzékeny rá, mint a Reddit posztoló. De szerintem nála a következő volt a gond ami nekem is :
2db OLED TV-t küldtem vissza LG A2 és LG C2. Mert egyszerűen a Stutter miatt fájt a szemem. A Frame holding idő LCD-n magasabb így az kellemesebb nekem ezért használok TV-ből QN91A-t és Q80T-t.
Féltem monitor esetén is amikor rendeltem, ez az érzés lesz, de nem. Egyszerűen itt nem 24frame van kirakva mint a TV esetén hanem bőven 100 feletti Képkocka
-
emiki6
veterán
Én még egy IPS-t nyúzok, de erősen fontolgatom az OLED-et.
Ezt nemtom láttátok e, érdekes:
Anyone else notice poor motion clarity on the AW3423DW? It drives me crazy, it’s a quite noticeable blur."This happens because there is a mismatch between the motion of your eyes and the motion on screen. While the picture holds its position until it is refreshed, your eyes move to the position of the next picture. You will see the picture smeared as a result. It's called sample and hold blur. https://www.testufo.com/
The solution is to increase the framerate and refresh rate, or cut the visibility time of each frame in half or less (by flickering the screen). Once each frame is visible for ~1 millisecond, the blur you perceive will pretty much disappear. This is called backlight strobing for LCDs and black frame insertion (BFI) for OLEDs. https://www.testufo.com/blackframes"Jó tudni, hogy létezik ilyen, azaz hogy a szem keni el a túl sokáig aktív frame-et, meg hogy ez annál feltűnőbb minél élesebb a a kép az egyre magasabb felbontás miatt.
A posztolónak mondjuk nemtom mi baja, nálam a 100 Hz még meh, 144 rendben van, a 170 azért elég tiszta, valszeg a 240 még észrevehetően jobb lenne ennél a szintetikus tesztnél.OLED-del hogy látjátok? Illetve a 360 Hz számottevő a 240-hez képest az UFO-val?
-
-
RazoR
veterán
Tervben van egy LG Oled monitor vásárlása, 2 modell között vívódom:
LG 39GS95QE-B
LG 34GS95QE-B
Vívódásom tárgya a PPI különbség, 34"-nál 109ppi, 39"-nál 98ppiJelenleg egy 34-es Asus 21:9 1440p monitorom van.
Mennyivel gázabb a 98ppi? Pl egy 32" 16:9 1440p-s 93ppi monitorhoz képest, ahol számomra már zavaró az alacsony ppi?
-
NIceh
junior tag
Köszi minkettőtöknek
-
válasz
4264adam #262 üzenetére
Ja, én sem használom a tv funkciókat, igazából idegesít is kicsit.
Most már a távirányítót is csak addig, amíg beleböfögöm, hogy turn on/off game mode.
Többi nem érdekel.Skynet258: képzeld, nem kellett a kis fém lapokat ráragasztanom a monitorra, mert fém a hátulja (az alja kivételével) és simán megáll rajt mind a 6 csík LS100.
-
4264adam
veterán
Csinálja a pixel refresht. Csak automata modeban nem írja ki ha végzett. Két esetben kapsz üzenetet:
- végig ment a kézi indítás
- Automata nem tudott végezni mert nem volt 30 perc készenlétbeQ80 felett az a távirányító van igen és USB-C is töltheted. Napelem nem sokat ér legalábbis nekem QN91-nél lemerült.
neked eleve tv funkciós monitor vannekem a G6 csak monitor
-
Sev!er
aktív tag
Sziasztok!
Csatlakoztam az oled táborhoz egy aoc agon ag326ud monitorral. Milyen dolgokat kéne beállítani? Vagy out of box jó a monitor, nem kell semmit csinálni, gondolok itt kalibrálásra stb?
hdr-t kapcsoljam be a Windowson belül?
nem igazán vagyok otthon a témában.
előre is köszönöm!
-
** Az 1440p OLED kijelzőkön csúnyák a betűk? **
Alapvetően mondhatjuk, hogy igen. A WOLED megoldásokon leginkább, de a QD-OLED sem teljesen mentes ettől (bár a 3. és 4. generációs modelleken már egészen korrekt a megjelenítés). A Windowsban használt Cleartype nem erre a pixelelrendezésre lett megalkotva, így a betűk szélei nem simák, akár még egyfajta lilás aura is megjelenhet körülöttük, ami bizony zavarja a szépérzéket, fárasztja a szemet, akár fejfájást is okozhat arra érzékenyeknél. Ha tehát nem vagyunk elégedettek a betűk kinézetével, próbáljuk ki bátran a MacType nevű programot, illetve hozzá javasolt a SoftGrayNoHinting vagy a DeepGreyNoHinting preset használata (ez utóbbiakat külön kell letöltenünk, a programban lévő sok-sok preset között nem fogjuk őket megtalálni). Így már sokkal szebb betűket kapunk, ez a kis hiba gyakorlatilag elfelejthető!
Én ezt alkalmaztam (SoftGrayNoHinting) és tökéletes lett
-
válasz
Laraxior #257 üzenetére
Aha, elég jó.
Én most beállítottam mindenre a hangvezérlést, így nem igen kell gombolgatni többet.
Közben Redditen megnéztem, azért nem láttam én még pixel refresh-t, mert csak akkor szól, ha 4 óránál többet megy a képernyő egyfolytában.
Olyan meg nálam nincs, 2 se nagyon. -
Gomez1984
aktív tag
Én valahol olvastam hogy vegyszert nem ajánlott kijelzőn használni.
Az okosok azt mondják ioncserélt víz + puha mikroszálas törlő.
Persze nem nyakonöntve a kijelzőt. -
válasz
4264adam #245 üzenetére
Azt vágom, hogy nagyobb a képernyő pár ezer pixellel, de mindig csak 3440x1440 pixel látszik.
Valaki Redditen szerette volna, ha használhatná a shifting-re fenntartott pixeleket is, de mondták neki, hogy az nem fog menni.
A 2022-es modellen (G8 BG850) kapcsolható volt a pixeleltolás, az enyémen (2024-es DG 850) nincs ilyen menüpont.
Sőt, a panel refresh-t sem csinálja magától, én még nem vettem észre 3 nap alatt.
Most azt akarom megnézni, hogy működik-e hangvezérléssel a game mode be-kikapcsolása és hasonlók, hogy ne kelljen a távirányítóval szarakodni mindig.
Amúgy mindegyik Samsunghoz ez a napelemes távirányító van?
Elég jópofa... -
szasanyi
félisten
~3,5 éves a C1 OLED tévénk, de a mikroszálas törlővel por letörlésén kívül semmi sem fújtam rá. Teljesen tiszta, portalan. A folyadékok gyakra maszatos felületet hagynak, nem szeretem. De ha akarsz, akkor az alkohol tartalmá Clin ablaktisztító jó lehet. A monitort azzal tisztítom, mivel szoktam enni-inni (tudom, hogy ez fújjrossz
) esetleg tüsszententek ami apró szennyeződést okozhat és látható megfelelő irányú fénynél.
Egyébként mind1 honnan és kábé mind1 milyen, de mikroszálas törlő kell amitt mindig ki kell rázni majd mosni, mert a letörölt porszemcsék benne maradnak amik mikrokarcokat okozhatnak. -
4264adam
veterán
Clínből mind1, zsíroldó úgyis.
Törlőkendőből én Hoya-t használok családi munkatárs miatt, az tényleg nagyon extra puha, és tudom nehezen beszerezhető mert boltbokban 2500Ft felett van.
Nem tudom a DM milyen lehet.
mivel féltjük ezeket a kijelzőket próbálj meg egy szemüveg boltot és rászánni most a 3-4 ezret. -
Csandi
őstag
Sziasztok, matt kijelzőre elolvastam az ajánlott tisztítási módszert, de glossy esetében mi javasolt? (Woled) (XG27AQDMG)
-
4264adam
veterán
Samsung G8 és G6 aktív a pixel shifting ezért nem tölti ki a rendelkezésre álló panel méretet a kép ha használod .
Észre is veszem ahogy utaztatja a képet.
Minden 4 óra használat után automatikusan próbálja indítani a pixel Refresh-t ha nem kap jelet. De éjszaka lefut amikor nem használod
legalábbis nálam 5 perc inaktivitás után nem adok jelet de ha vissza ülök szegény monitor jelzi hogy elkezdte csak nem ért végig.
-
G8-ban (DG850) tényleg nem kapcsolható a pixel shifting?
Szerintem always ON...én legalább is nem találtam a menüben.
Csak a logo halványítás van (ami PC mode-ban nem működik) és a panel refresh, azt még nem indítottam, mert fél órás, kinek van fél órája? -
Csandi
őstag
válasz
BladePocok #240 üzenetére
Szerintem a ROG ami már kint van simán vehető.
-
BladePocok
tag
Ez alapján a táblázat alapján érdemes várni kb nyárig, hogy mindegyik ilyen első körös monitornak rendesen kijöjjenek a gyermekbetegségei és azután dönteni csak a legjobb vételről?
-
4264adam
veterán
válasz
deathcrow42 #238 üzenetére
Implementáció is kell, ha cím mint forrás SDR anyag akkor semmit nem ér a HDR megjelenítő.
-
Én még mindig ott vagyok, hogy a francba megy ez a HDR az OLED monitorokon. Több a nyűg vele valamiért, és az SDR is bőven "immerzív"
-
NIceh
junior tag
OLED monitornál (Odyssey G6) van lehetőség a betűk kisimítására valamilyen progival?
-
szasanyi
félisten
Tudtok olyan oldalt vagy adatbázist ahol típusra ellenőrizhető hányadik generációc OLED panel van a monitorban?
-
NIceh
junior tag
Sziasztok!
Samsung Galaxy Odyssey G6-hoz belehet szerezni azt a sárkányos háttéképet amivel reklámozzák ?
-
kzoli89
tag
Köszi, ez megnyugtató ^^
Ha jól láttam az összefoglalóban, az a MacType (kár, hogy pont a Mac azóta az, ami nem tud normálisan Font-ot renderelni még az 1440p-s IPS-n sem) -
szasanyi
félisten
Hali!
1. nnincs
2. igen, a tesztben részletesen láthatod mit és hogyan -
kzoli89
tag
Sziasztok!
Jelenleg egy DELL U2518D monitorom van, és kinéztem magamnak egy ASUS ROG STRIX XG27ACDNG monitort PC-hez, meg PS5-höz. Az összefoglalóban olvastam, hogy az 1440p-s QD-OLED monitorokon a Windows ClearType nem a legtisztább, viszont a 32-es 4K monitort kicsit overkillnek gondolnám az asztalnál. Mind méretileg, mind a felbontás meghajtásához szükséges hardware tekintetében.
Két kérdésem is lenne:
1, Van valakinek Hands-On tapasztalata erről a monitorról?
2, A monitor meg tud enni 4K-s jelet? (Azért kérdem, mert a PS5 bár támogatja a 1440p-s jelet, viszont én szoktam rögzíteni a gameplayt, és azt jó lenne 4K-ban)
Előre is köszi a választ!
Üdv,
Zoli -
4264adam
veterán
-
Csandi
őstag
Na viszont aludtam rá egyet, lemondtam az LG-t, aprón van egy pár hónapos XG27AQDMG amit eleve terveztem venni, elhozom azt inkább, és akkor vidikariból sem kell 5080 vagy 5090, hanem vehetek olcsóbbat, vagy akár ha 3rd party tesztek alapján jó lesz akk új AMD-t.
Régen is 240hz-en játszottam szerintem elég smooth lesz az, főleg, hogy OLED ami azért mégjobb. Egyetlen game amiben a 480-t kihasználnám a Valorant, de most nem azt a gamet tervezem majd mainelni, amit meg igen az úgyis 200fps körül fog futni.Meg szimpi, hogy a ROG-ban nincs venti, míg az LG-ben van.
Egyébként DP 1.4-en át az 1440p 240hz ha jól számolom a bandwith-et megy DSC nélkül nem?
-
Csandi
őstag
4264adam: na itt vagyok akkor
nem, nem most hallok először az nV-ről, (GTX480 tól 4070-ig csak az volt) de megleszek az a funkció nélkül, és akkor nem gáz a DSC.
-
Skynet258
Topikgazda
Én az előző monitorról egy régi bankkártyával szedtem le, én is utólagos kétoldalút használtam (de valami olyat amit 10cm/3kg teherbírású, az volt itthon
). Megküzdöttem vele én is, de a bankkártyával megtoltam a ragacsot és szépen elvált, asszem kétszer költöztem már át vele, már rutinból ment.
Ezzel együtt az új monitorra valami egész kis csíkban tervezem rárakni a kétoldalút, tartanak mint az állat, felesleges telibe rakni a fémlapokat, nincs rajtuk akkora súly.A vékony OLED-nél már nem szívesen vetném be a bankkártyát, vagy legalábbis minimális erővel használnám...
-
válasz
Skynet258 #132 üzenetére
Nekem 30 db mágnessel (neked is az van, tudod milyen) van felrakva a 6 db strip.
De már nem az eredeti ragasztóval, mert egyszer már "költözött", amikor monitort cseréltem és vettem egy erősebb akril double sided ragacsot...az előbb megpróbáltam leszedni, nem tudom mi lesz, nem jön le.
Pedig ha megjön az új monitor, addig be sem kapcsolom, amíg rá nem rakom az LS100-at, anélkül én már nem tudok létezni. -
Hauptmann
veterán
Szerintem egy kis utánaolvasással ez nem lehet probléma.
-
válasz
Skynet258 #205 üzenetére
Jólvan főnök, értettem
De azért vicc, hogy aki nem ért hozzá, és vesz egy g6-ot, hazaviszi, és azzal szembesül mikor élvezni szeretné a gémeket, hogy villog, minden baja vanhonnan kéne tudnia egy normál usernek hogy driveren belül a g-sync-et kapcsolja be, kapcsolja be a monitor menüben a vrr controllt, kapcsolja be monitor menüben adaptive-sync-et, kapcsolja ki az automatikus színkezelést, kapcsolja be vagy ki az összes ki/be kapcsolható f@szságot és jó lesz, hát alapból így kéne lennie, nem?
-
Skynet258
Topikgazda
A VRR (variable refresh rate) azért van, hogy ne legyen képtörés játék közben (mint a vsync).
A Gsync legyen bekapcsolva, nvidia oldalon ez a VRR.
A monitor menüjében kapcsold be a VRR Controlt mert az OLED egyik hátránya, hogy villog ha aktív a VRR. És mivel bekapcsoltad így aktív, így kapcsold be ezt is, hogy csokkenjen a csillogás.
Azt nem tudom mivel és milyen szinten játszol online, de ha nem ismered a VRR működését akkor nem fog ártani az a plusz pár ms latency (no offense de valóban így van). Itt nem masodpercekrol van szó hanem annak töredékéről. Ha nem villog az sztem jobb, mintha nő a latency 5ms-kel...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG UltraGear 32GS60QX-B VA Monitor! 2560x1440 / 180Hz / 1ms / FreeSync!
- LG UltraWide 34WP75CP-B VA Monitor! 3440x1440 / 160Hz / 1ms / FreeSync! BeszámítOK
- SAMSUNG (LH98QMTBPGCXEN ) 250CM !!! 4K WIFI SMART MONITOR ! AKCIÓ! IGAZI MOZI!!
- Asus ROG Strix XG32VQ Ívelt Gaming VA Monitor! 2560x1440 / 144Hz / 4ms / FreeSync
- LG Ultrawide gaming monitor
- AMD GAMER Setup! Rèszletre is!
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad T540P - i7-4710MQ I 16GB I 500SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest