Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Toomy: FOXPOST régen jó volt, de ma már jobban jársz ha elfelejted.
- laca223: A civilizáció mint bugos operációs rendszer
- hege8888: Retro Kocka Kuckó harmadjára Hódmezővásárhelyen
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
OLED tanácsok, tippek, tudástár
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
emiki6
veterán
Yt feldobta, nem néztem még meg. Friss:
-
emiki6
veterán
Ha nem csinál semmit, akkor néha felvillan a lámpacskája. Ha frissít, akkor villog, mint egy index lámpa.
Van asszem egy sima, rövid frissítés, ami az alapvető és egy hosszabb nagy, amit csak ritkán csinál vagy hosszú használat után. Mintha az útmutatóban olvastam volna erről valamit.
-
emiki6
veterán
+1 ádámnak, vedd lazán. Többet ér a lelki nyugalmad, mint egy mondvacsinált óraszám.
Volt mar, hogy 12 óra után jutott oda a gép, hogy kikapcsoljam és lefuttathassa (persze ebben volt jó pár óra fekete kijelzővédő).
Használat közben már sosem engedélyezem a frissítést, mert lefuttatja és kikapcsol. Meg kell varni, aztán kapcsolhatom be, hogy folytassam amit abbahagytam.
Ha vigyázni akarsz a monitorra is és sajat magadra is, akkor csinalhatod azt, hogy a 4 óras jelzés után elkezded befejezni amiket csináltál, aztán kikapcsolod a gépet, hagyod, hogy lefusson és később folytatod.
-
emiki6
veterán
+ latency.
+ nem kell semmilyen sync és az esetleges screen. tearing még észrevehetetlenebb, judder is még lényegtelenebb.
+ desktop egérmozgás és animációk (görgetés pl) folytonosabbak.
+ ha 20 év múlva standarddá válik a 300-500hz és addig nem ég be, akkor még mindig korszerű lesz.
+ e-pénisz növelő.
-
-
emiki6
veterán
válasz
Tomasz94
üzenetére
Nekem az a meglátásom így fél év után, mióta nézegetem a topikot meg az oled monitor témát, hogy nem nagyon lehet mellélőni. Nem azon fog múlni, hogy matt, félmatt v glossy; WOLED v QD-OLED, hanem a pixelsűrűségen, átmérőn, fényerőn és esetleg a refresh rate-en.
- A woled és a qd-oled olvashatósága másként zavaró annak akinek jó szeme van.
- A QD-OLED magenta szóródásával riogatnak, aztán 99%-ban szerintem nem fog senkinek gondot okozni (ha csak nincs egy reflektor ráirányítva a monitorra.
)
- A glossy tükröződésével is riogatnak, a gyakorlatban pedig ott ahol a glossy tükröződése zavaró, ott a matt és a félmatt fényszóródása is zavaró lesz.
- Korábbi generációkkal is riogatunk, aztán akinek az van mégis nagy megelégedéssel használja.
-> Nem kell túlgondolni, szinte mindegy mit vesz az ember, ha az igényeinek megfelelő átmérőt, pixelsűrűséget, fényerőt és kepfrissítést választ. -
emiki6
veterán
Kb lehetetlen látatlanban dönteni, hogy WOLED vagy QD-OLED. Vagy ásd bele magad a kettö közötti különbségekbe és dönts érzésre vagy ne gondold túl és dobj fel egy érmét. Nem gondolom, hogy az egyik jobb lenne a másiknál, csak az eltérő paneltechnológia miatt vannak eltérő sajátosságok.
-
-
emiki6
veterán
Nem arról beszéltem, hogy jobb leszel ha jobb a motion clarity. (Mármint van aki jobb lesz, mert több információ, kisebb latency, nagyobb mozgás "felbontás" lehetővé teszi a gyorsabb, pontosabb reakciót.)
Hanem arról, hogy a motion clarity bizonyos játékok élményéhez hozzáad.
Ahogy bizonyos játékok élményéhez hozzáad 1440p helyett a 4k, raszter helyett az RT vagy mid helyett az ultra preset.Egy fast paced játék, ami arra van optimalizálva, hogy lehessen több fps-ed jobb élmény lesz, ha van is több fps-ed és meg is tudod jeleníteni.
A motion clarity javításának egyik legpraktikusabb és értelemszerílűbb módja a hz és az fps növelés. Aztán vannak egyéb technológiák is (BFI, BLS stb), de a magas fps/hz-et semmi nem helyettesíti ahogy magasabb felbontás nélkül sem lesz élesebb a kép.
Illetve azt is hozzátenném, hogy igyekszem elkülönítőleg fogalmazni: véleményt, tényt, jelenséget, preferenciát stb mind annak megfelelően szoktam fogalmazni. Más véleményét, tapasztalatait, preferenciáját nem szoktam érvényteleníteni, de sajátommal igyekszem kiegészíteni.
Továbbá a 360hz mellett nem azért állok ki, hogy hitegessem magam, hogy nem feleslegese vettem (tény persze, hogy nagyon kevés olyan játékom van, ami ki tudja használni és az is, hogy kevés igényli).
-
emiki6
veterán
Látom mindenki megértette, amit mondani akartam...
Mindenesetre a motion clarity is minőség, és ahhoz kell legalább 240 fps/hz szerintem. A 120 fps sajnos gyász ahhoz képest. Mármint, ha gyorsan mozog a kamera (lassan pasztázó kontrolleres mozgatásnál nyilván kevésbé számít).
De igazából már kifejtettem, hogy mitől függ, aztán csak leszarja mindenki és kilyukadunk annál az általanosításnal, hogy "dehá a gyerek 60hz-en úgyis lealáz. Ok.🤷♂️
-
emiki6
veterán
válasz
blountex
üzenetére
Casual competitívben (vagy bármilyen gyors mozgású, akciójátékban, lásd pl ghostrunner) is teljesen érvényes szerintem a 360fps 4k. Felesleges? Valszeg. Látni a különbséget, ha figyel az ember? Látni. Elhiszi az ember, hogy látni a 360hz-et, amíg nem tapasztalta? Nem valószínű.
Ha lenne sok pézem, meg 5090-em, akkor vennék én 1440p 500hz v 4k 360hz-et. Mindkettő kb ugyanakkora grafikus terhelés, csak 360fps-hez kisebb a cpu bottleneck esélye, mint 500-hoz. Ha meg van némi upscaling az megint mérsékli a vga terhelést.
-
emiki6
veterán
27 vs 32 inch 4K 240HZ OLED, which is best for Gamers?! - Tech YES City
QD-OLED 27" 4k - Glossy
vs
QD-OLED 32" 4k - Glossy
vs
WOLED 32" 4k - Semi-matte - Dual-modeVéleménye, élesség, tükröződés stb.
-
emiki6
veterán
BF6 HDR beállítást kitapasztalta már valaki?
-
emiki6
veterán
Engem inkább az aggaszt, hogy a tesztoldalaknak nincs referencia spektrójuk stb, csak "konzumer" műszereik, aztán hogy a méréseik így mit jelentenek... 🤷♂️
Próbáltam a natív wide gamutot, megvan a varázsa, de már sRGB-ben megy egy ideje.
Ami pedig az igazat illeti, tényleg nincs szükség pontos kalibrálásra, ha nem munkára kell. Legyen "elég jó". Az agy úgyis megváltoztatja az érzékelést, korrigál stb, nem tűnik fel ha valami nem pontos egy kicsit.
-
emiki6
veterán
Neked is belinkelem. Matt 1080p ips vs glossy 1440p qd oled, hátam mögött nagy ablakokkal: [link]
Ha nagy a fényerő az matt-on sem jobb, mint glossy-n. A matt szóródás legalább olyan zavaró, mint pl az ips glow.
Persze tudom, valahogy dönteni kell és egyszerű 1-2 rossznak vélt tulajdonság miatt elvetni technológiákat, én a woledet vetettem el, pedig sosem láttam még. A tükröződés és s magenta szóródás szerintem nem valós probléma 1-2 kivételt leszámítva.
Szerk: Felejtsd el az oled kalibrálást szerintem. Az olcsó műszerekkel a program csak félrekalibrálja és azt hiszi jó munkát végzett.
A gyári kalibrációk jobbak mint amit egy nem referencia műszerrel el lehet érni. -
emiki6
veterán
Semmi gond a glossy-val, nekem is az van. Van rajta tükröződésmentes bevonat, nem a tükörképed látod benne.
[link] *a fénykép felerősíti a tökrüződés mértékét és már nincs mögöttem a szekrény, így is jó, ha nem süt be a nap. De ha besüt, az matt bevonattal is zavaró.Nálam az OLED inkább egy "hálisten végre nincs IPS glow", mintsem a hanyadtesés. De már az LCD hátrányainak hátrahagyása elégedettséggel tölt el. Meg a 360 Hz is elég menő.

-
emiki6
veterán
Kb 100 játék kapott már gyári fsr4 támogatást (mondjuk azok számottevő része slop), optiscalerrel meg még jópárra ráhúzható. Nem "jobb", mint a dlss, de az amd magyarországon jobb ár/érték arányú (gamingre).
Ha nincs 5090, akkor a 4k szerintem cope, DE ha van felskálázás, akkor azonos teljesítményigény és fps mellett a 4k képe valszeg jobb lesz, tehát nem feltétlen pazarlás a 4k, (mégha a látás nem is tökéletes). Ha nincs felskálázás, mert annyira régi a gém, akkor meg valszeg elbírja egy 5070ti/9070xt is a 4k-t.
Bennem ott van a minmaxer, így a cope megoldásokat inkább elkerülöm. Rossz érzéssel tölt el a gondolat, hogy a 4k-t félmegoldásokkal használnám csak ki játék közben, de teljesen járható út az is, ha ez nem zavarja az embert és máshol ki van használva a 4k előnye.
-
emiki6
veterán
Úgy értem, hogy a framegen célja egyezik meg a motiun blur-ével: a kép folyamatosságát próbálja javítani, nem a mozgásélességet. Talán sikerül utóbbit is javítani, de gondolom tesz bele artifact-eket is.
Aztán lehet, hogy csak előítéletes vagyok.
Hogy érted, hogy a DLSS quality jobb, mint a natív? A quality alacsonyabb felbontásról skáláz, a natív meg a TAA-s? Annál tudom, hogy jobb, de létezik DLSS native is (és az mégjobb), nem?
-
emiki6
veterán
válasz
Dare2Live
üzenetére
Nekem az a véleményem - tapasztalatom, hogy a kompromisszum mentes 1440p-re ~5070ti/9070xt. 4k-ra 5090 vagy valami még combosabb... Ezért sem veszek 4k-t.
Nem jó a szemem (sőt), de rossz szemmel is jobb a nagyobb felbontás. Aki ismeri mi az SSAA vagy a DL-DSR, az érti mire gondolok, noha nem teljesen pontos analógia, de hasonló elv.
Csak inkább használok 1440p-t jobban kimaxolva, mint 4k-t kompromisszumosan.
A framegen pl szerintem csak a motion blur-nek egy másfajta megközelítése. A motion clarity-t aligha javítja (bár a darabosságot tudja mérsékelni, de ha darabos a kép az rég rossz).
A felskálázás meg szerintem natívban jó, AA-nak. Ha nem natív, akkor már látszik, hogy a képélesség rosszabb. Egy 1440p felskálázott 4k mondjuk valszeg jobban néz ki, mint egy 1440p natív felskálázott, de azért van teljesítmény költsége annak is.Szerintem még nem tart ott a videókártyák és játékok viszonya, hogy a 4k kompromisszummentesen használható legyen. És ez csak rosszabb lesz (lásd borderlands 4).
-
emiki6
veterán
válasz
bélanéni
üzenetére
Desztvíz: elpárologtatják, a párát lecsapják egy felületen és összegyűjtik. Csak víz jut át (sók, oldott és ásványi anyagok stb visszamaradnak.)
Mivel nincs benne oldott anyag, így nyomtalanul elpárolog a tisztított felületről. (Leszámítva a felületen lévő szennyeződést.)Ioncserélt víz: a vizet átvezetik egy ioncserélő gyantán, ami kiszedi belőle a kalciumot, magnéziumot (ezek adják a víz keménységét, okozák a víz és szappankövet) és tesznek a helyére nátriumot, magnéziumot. Ez egy vízlágyítószer nélkül lágyított víz.
Tehát marad benne oldott anyag, ami ugyanúgy rá tud száradni a felületre, mintha sima víz lenne.Az tény, hogy sokszor ráhazudják az ioncseréltre, hogy desztvíz,de a leírásában a cimkén fel szokták tüntetni,hogy ioncserélt.
-
-
emiki6
veterán
válasz
GeneraL_XTX
üzenetére
A kameraképpel én is szenvedek néha. Pl a mobilom az RGB-s pc világítást nem úgy látja, amilyen valójában (más színárnyalatú és még a dinamikát se tudom úgy belőni, hogy jó legyen: ne égjen ki és a sötét rész is látszódjon).
Nos, a monitorok is RGB-k, az LG W-je lehet bekavar ilyen tekintetben.De amúgy a glossy tükröződése is jobban látszik képen, mint a valóságban.
-
emiki6
veterán
válasz
GeneraL_XTX
üzenetére
Én arra gondolok, hogy mindegy a technológia, ha mindkettő sRGB-re van kalibrálva (amelyet mindkettő színtere lefedi), akkor nem kellene, hogy különbség legyen. -> a színkülönbség a kalibrálás eltéréséből kell fakadjon (vagy abból, hogy a kamera máshogy torzítja a 2 technológia színeit).
Kalibrálásban nem kéne ekkora különbség legyen. sRGB módban legalábbis.De lehet érdemes megkerdezni Vhiktort a monitoros topikban, hogy miből fakad a különbség.
-
emiki6
veterán
válasz
GeneraL_XTX
üzenetére
sRGB módban is ekkora a difi? Ha jó a gyári kalibráció, akkor nem kéne nagy különbség legyen.
-
emiki6
veterán
válasz
ForRedGlory
üzenetére
Ennyire máshogy vannak kaplibrálva?
-
emiki6
veterán
válasz
GeneraL_XTX
üzenetére
Óh, igen, a tökéletes választás meséje. Valójában csak kell venni valamit, ami elég jó.
-
emiki6
veterán
Most találtam, ha nem bánjátok beteszem a HDR miatt, hátha érdekel valakit:
Prey PC's Upgrade: HDR Support, Improved Graphics, DLSS and more!
(Tavaly év végén megjelent Prey mod.) -
emiki6
veterán
válasz
ForRedGlory
üzenetére
Hegyirabló itt ragelt egyet, hogy az PG32UCDM ferde, aztán észrevette, hogy igazából billeg, végül visszaküldte.
Na akkor úgy tűnik ez a probléma átterjedt más márkákra,
modellekreis.
Ja várjá, mindkettő Asus ROG modell 
-
emiki6
veterán
válasz
GeneraL_XTX
üzenetére
Qd olednél van egyfajta leszabályzás hdr-nél, hogyha az egész kép világosra vált, akkor visszavesz a fényerőből, sötétre váltva visszateszi amit levett. A gyártók ezt így-úgy próbálják kompenzálni amennyire sikerül, ez okozhat különbségeket.
Has MSI Fixed QD-OLED Panel Dimming? - EOTF Boost Mode Tested
A glossy amúgy tényleg jó cucc, engem már jobban zavar ha látom a matt bevonat fényszórása, mint egy tükröződésmentes glossy enyhe fényvisszaverődése.
-
emiki6
veterán
válasz
GeneraL_XTX
üzenetére
Még van 2 heted elállni.

-
emiki6
veterán
válasz
GeneraL_XTX
üzenetére
Alzától és ha nem megy, akkor megy vissza gariba?
Bocs, nem hagyhattam ki.
-
emiki6
veterán
+1
Most, hogy meglett a 9070xt 1440p-re és az 5070ti is kb ez a szint azt mondanám, hogy 4k-ra 5080, de inkább 5090 dukálhat, mert ez 1440p-re éppen csak kb elég.
Persze ha 1440p-ben renderel, 4k-ra skáláz az más. Hellblade 2-t néztem csak még etekintetben, ott a natív render vált be, ahol a felskálázó csak élsimít. Btw végre egy játék ahol jó a hdr.
-
emiki6
veterán
A 27-es evniával kapcsolatban még annyit szeretnék megjegyezni, hogy önszántamból sosem vettem volna magamnak hangszórós monitort, csak úgy alakult, hogy volt benne.
Eleinte kicsit kerültem is a hsználatát, aztán megszoktam és végül megszerettem. Így utólag nagyon örülök, hogy volt benne, meglepően praktikus, fene se gondolta.
-
emiki6
veterán
Nem igazán tér el tulajdonságilag az etanol és az izopropanol, mindkettő jól működik. Különbség annyi, hogy az egyik, az etanol ugye tudatmódosító szer és nagy örömmel fogyasztják az emberek, ezért drágább, nagyobb rajta az adó, vigyáznak, hogy alkesz ne jusson hozzá és ne lehessen italgyártásra használni, ha nem arra szánták.
Az izopropil alkohol azért ennyire népszerű, mert ugyanazt tudja, de hozzáférhetőbb, nincs annyira szabályozva. Mindenesetre mindkettőt denaturálják, hogy az alkesz ne igya meg.
Apád jól mondja. Én az Alkoneket akartam is említeni, azt szoktam lemosónak használni (oledet még nem takarítottam vele). Abban van etil, izopropil és terc-butil alkohol. Mindenesetre mindegyik elpárolog, hasonlóan viselkednek.
-
Egy dolgot jegyezzetek meg: acetonnal (körömlakk-lemosó) semmilyen műanyagot ne próbáljatok lemosni, mert az mindenbe beleharap.
-
emiki6
veterán
válasz
ImpersonatoR
üzenetére
Izopropil-alkohol a köznyelvi név, izopropanol a szaknyelvi (propán-2-ol meg a standardizált
). Mint az etanol - etil-alkohol stb. -
-
emiki6
veterán
Konzolvilágnál 230 az evnia már...
-
emiki6
veterán
Na én meg azt látom, hogy a 9070xt 20%-kal olcsóbb, de 1440p-ben kb egy kategória (ha a feature-ök es támogatottság nem ér meg 20% felárat). 4k-ban picit már jobb. Itt, Magyarországon a 5070ti túlárazott. Rt-re a 5070ti is kópium gondolom.
Vannak persze helyek, ahol a 5070ti az olcsóbb, ott meg az éri meg.
-
-
emiki6
veterán
Az 5070 ti 4k kártya. Az, hogy neked kevés az egy masik téma.

szasanyi: sokáig a lélekteni határom egy vga-ra 100k volt, nemrég kezdtem el kitolni, mikor realizáltam, hogy megváltozott a világ. Mostmár 300k környékén van. Szerintem már az 5070ti is abszurd drága és azért én sem budget pc-ben gondolkodom már.
-
emiki6
veterán
Beírom ide is, hátha érdekes.
A 27"-os evnia-val az RX 6800-as kártya 144 Hz-ig idle-ben 8W-ot fogyaszt, afölött 40W (ezzel kb megduplázva a gép készenléti fogyasztását...). Állítólag azért van, mert a monitor időzítése nem pontosan VESA standard szerinti és ettől a 6800 idle-ben is pl maxon járatja a VRAM-ot.
Kíváncsi vagyok, hogy a 9070xt-vel is ez lesz e, ha váltok majd. -
emiki6
veterán
válasz
callmeakos
üzenetére
Nézd meg, hogy van e nélküle screen tearing. Ha van és zavar, akkor kapcsold be a G-sync-et. Én se tearinget, se juddert nem látok, mondjuk nálam 360hz van (a philips).
-
emiki6
veterán
válasz
callmeakos
üzenetére
Úgy emlékszem, hogy nem támogatja hivatalosan, mert nem fizették ki a licensz-et, de működik. Viszont csak a szoftveres. De tökmindegy, mert amúgyis az itt a közmegegyezés, hogy érdemes kikapcsolni a VRR flicker miatt és mert 240+ Hz esetén nem igazán van előnye az adaptív sync-nek.
-
emiki6
veterán
válasz
xertekus
üzenetére
Nem kell sync, mert villódzhat tőle, de úgyis van benne sync, max kikapcsolod. 240-360 Hz-en nem hiányzik, ha ki van kapcsolva.
Beégésben nincs lényegi külöbség.
-
Hoppá, MSI MAG 271QP
360hz240hz qd-oled 250 helyett csak 200k
Beetetés volt a philips

-
emiki6
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
- Gitáros topic
- Kuponkunyeráló
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Autós topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- VGA kibeszélő offtopik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- SAMSUNG (L49CG954SUXEN) 240HZ 5K OLED GAMER SMART ! AKCIÓ!
- Keveset használt 31.5" Dell Gaming G3223D - Alza Ggrancia!
- több db DELL P2417 full HD 1920x1080 IPS monitor HDMI - gari + számla
- KARÁCSONYI AKCIÓ ! LG 34GS95Qx-B 34" Ívelt OLED MLA Wqhd 240HZ 0.03 MS Gaming Monitor !
- LG UltraGear 32GQ950-B 4K 160 Hz - Használt Monitor (2024)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Pink-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3823, 100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD ROG RTX 3070 Ti 8GB Asus A31 PLUS TG ARGB 750W
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- ÚJ Lenovo Yoga 7 - 14" WUXGA OLED Érintő - Ryzen AI 5 340 - 16GB - 512GB - Win11 - 4 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
)
Addig meg eléggé endgame ami most van.

Skynet258