- Argos: Szeretem az ecetfát
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Kempingezés és sátrazás
- Gurulunk, WAZE?!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
OLED tanácsok, tippek, tudástár
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
4264adam #197 üzenetére
Lehet hogy keverem a dolgokat, sorry, nem értek hozzá, g-sync az be van kapcsolva az nvidia-n belul, bár írja hogy nem g-sync hitelesitett, de bekapcsoltam, a monitor menüben van a vrr controll, azt ha bekapcsolom, megszűnik a villogás, azért kerdeztem, ha bekapcsolom akkor megnő a bemeneti késés, és az hátrány fps online játékban, ezért irtam, akkor inkabb villogjon, mintsem hátrány legyen.
-
szasanyi
félisten
válasz
Dare2Live #195 üzenetére
Van egy barátom aki ugyanígy gondolkodott és 42-es OLED TVt vett. Aztán kb. 1 év múlva cserélte monitorra, mondva jó jó, de mégsem az igazi. Javaslom ezeket gondold át alaposan vásárlás előtt:
- a 42" nagy monitornak, néha nem lehet átlátni ha nem ülsz elég távol
. ha net, OFFICE vagy hasonló is lesz akkor meg az nem jó, ha elég távol tőle
- ha nem csak játék, film lesz a termelékenységi munkához sem ideális a TV
- azt mondta, jó jó de az OLED monitor még responzívabb, azon még simább a játék
- nincs állítási, pozicionálási lehetőség (emelés, forgatás vagy pivot)
Másrészt a C4-et és annak árát inkábbb ezzel érdemes összehaonlítani ami 340k, mert az általad linkelt monitor teljesen más kialakítású (ívelt és 21:9 ugye).
De ez csak javaslat, nyilván te tudod mire és hogyan használod. Viszont az ő tapasztalata alapján a konzekvencia ez: egyszerűbb és jobb is , de végül még olcsóbb is lett volna ha egyből OLED monitort vesz. -
4264adam
veterán
Érdekes,
Mert ha kikapcsolod a G-sync-et (VRR) meg kell szűnni a villogásnak.
Véletlenül nem keverted össze a VRR-t a VRR Controllal?
Tehát a kapcsold ki a VRR-t: Az a g-sync és Freesync kikapcsolás a windows-ban. nem a VRR Control OFF. Utóbbi VRR Control : OFF esetén fordulhato elő villódzás ha nagyon leesik az FPS.
-
Dare2Live
félisten
32"es qhd monitorrol váltanék 4K oledre.
Alapvetően adja magát, hogy egy 32"es oledet vegyek ~480-600k közt de nagyon adja magát egy 42es C4 mert ~310ért beszerezhető.Aki vett vagy gondolkodik rajta mi az ami indokolja a monitorok +60-80%os árdifijét?
-
sixpak
nagyúr
Én is rendeltem egy ilyet ma, kíváncsi vagyok, mennyivel lesz jobb, mint a jelenlegi monitorom.
3440x1440 Samsung 34-es VA panel, 165Hz, Gsync, nem tudok rá rosszat mondani.
Az új meg 34-es 175Hz-es Oled....na, majd kiderül. -
Online lövöldénél hátrányt jelent a VRR bekapcsolása? Ha jól értelmezem.
The VRR Control setting is designed to reduce VRR flicker. If you set it to 'On,' there's no visible flicker. However, when enabled, the input lag increases to 4.9 ms at the maximum refresh rate, which is an extra 2.8 ms of lag. Additionally, there's a lot of stuttering when it's 'On.'
-
-
Sundesz
addikt
A korábban említett hiba, miszerint mindig felébred a monitor alvásból 2 másodperc után, azt a Steam kliens okozza nálam (neten is írnak róla mint tudott hiba). Ha kilépek minden oké. Ez esetleg fontos lehet, nem mindegy OLED-nél.
Egyébként a 3 év garanciához minden OLED care funckiónak bekapcsolva kell lennie? Mert a corner dim zavaró nekem, a sarkokban eléggé leveszi a fényerőt.
-
Sundesz
addikt
Ti sötét vagy világos módot használton Windows alatt? Sötét módban szerintem rosszabb az olvashatóság.
-
szasanyi
félisten
-
4264adam
veterán
válasz
Hauptmann #178 üzenetére
nem is a QD technolgóia hanem a Matte / Glossy vonal.
A Matte réteg ellenállób és csak a Glossy felett van:
lehúzható réteg és van olyan elmebeteg "reditten" aki Matte-ból Glossy-t csinált egyszerűen: Vizes törlőpapírt hagyni a képernyő szélén fektetve a kijelzőt és egy idő után felválik a Matte réteg utána egyszerűen lehúzható --> Kész is a Matte réteg eltávolítás.
Akkor lenne ellenálló a Glossy ha kapna pl: Gorilla Glass üveg bevonatot. -
Hauptmann
veterán
Elolvasva az összefoglalót, QD-nál a monitortisztitó folyadékot el lehet engedni?
-
Skynet258
Topikgazda
válasz
4264adam #171 üzenetére
Az itthoni piacba annyira nem mélyedtem bele, de ez a topik is azt igazolja, hogy általánosságban a WOLED matt, a QD-OLED Glossy.
Nem tudom, igazából mindegy is.Átfogalmazom és meg van oldva...
-
4264adam
veterán
válasz
Skynet258 #170 üzenetére
Vásárlás előtt végig mentem Rtings minden itthon kapható 27” OLED-en és csak a Samsung G6 és G8 volt Matte minden más akar ASUS, akar MSI akár Gigabyte mind mind Glossy volt WOLED vonalon is. Ugyanezt tapasztaltam 32”-on is
G6-on kívül és nem Samsung ismertek Matte bevonatosat? Én nem láttam mást a piacon
-
Skynet258
Topikgazda
válasz
4264adam #167 üzenetére
"Woled-nél annyit javitanék, hogy ott is nagyobb számban Glossy van jelen nem Matte."
Biztos? Mindössze 9 hónapja írta valaki redditen, hogy world's first glossy Oled egy Asus... nekem is az rémlett, hogy a WOLED inkább matt bevonatot kapott.
A többit mindjárt beleszerkesztem.
-
4264adam
veterán
válasz
Skynet258 #166 üzenetére
Szép megfogalmazás
Woled-nél annyit javitanék, hogy ott is nagyobb számban Glossy van jelen nem Matte.
Magasabb fehércsúcsfényre képes a W LED miatt .
QD OLED pedig a spektrális színekben erősebb külön külön.
És a Text Clarityt fordítva olvastam, WOLED-en szebb a a QD OLED triangle elrendezése miatt rosszabb.Esetleg meg lehet jelölni hogy a QD-OLED-nél a Reddit közösség előszeretettel ír fejfájást és szemfáradást a magasabb spektrális kék szín miatt . De ezt a részt össze vonnám a burn in védelemmel : nem kell max fényerőn használni főleg nem ha sötét szobában nézi az ember 50cm-re. Érdemes hátterfényről gondoskodni
-
Skynet258
Topikgazda
Összeraktam egy Téma összefoglalót és kértem a srácoktól, hogy vagy tegyék be, vagy adjanak számomra Topikgazda jogot, elszórakozok én vele szívesen, bővítem ha kell, stb. Ez utóbbi lett, szóval ha bármi van, ötlet lenne mi kerüljön még bele (pl. lehetne idővel ajánlott monitorok listája az újaknak) akkor keressetek, összeszedjük és időnként lehet frissíteni.
-
Skynet258
Topikgazda
válasz
4264adam #162 üzenetére
Ez az NVTrueHDR már jó ideje nem kell, benne van a driver beállításai között, írják is:
VRR Flicker: tegnap játszottam az Awoved-del, eljött a játékban az este, eléggé megjött a Flicker is... Frame Gen-nel játszottam, az alap fps talán 40 valami lehetett, a lényeg, hogy hogy 60 alatt jött a Flicker - kikapcsoltam az ray tracing-et, alap fps 65-70 körül mozog, eltűnt a flicker is, szóval nálam a 60-nak meg meg kell lennie, hogy ne legyen probléma.
-
4264adam
veterán
5 napos beszámoló G6 OLED-el:
Stutter kétségek vásárlás előtt:
Voltak kétségeim mert LG A2 C2 tv-t küldtem vissza, a stutter zavart. Ez persze csak a 24p filmeknél van meg --> Monitoron a 100+ FPS mellett semmit nem veszek észre nagyon fluid, smooth az egész.HDR:
Teljesen más szint mint a MiniLED VA, tényleg nem lehet és nem szabad a 2 technológiát 1 lapon említeni. Még a windows SDR is tökéletes. Persze árban van 2x különbségNvTrueHDR:
Egyszerűen FANTASZTIKUS, Miniled-en nem működött, OLED-en ez is, "Fallout 4" az örök kedvenc 400 moddal. :VRR flicker:
1 helyen érhető tetten: fenti képen amikor a töltőképernyő 350-ről lezuhan 0-10FPS közé de ez a grafikai motor hibája. Na jó akkor is amikor a Pip-Boy-t veszem elő de ez megint grafikai motor velejárója.Nagyon egyszerű a kezelése:
[NVTrueHDR letölt]
Amikor fut az exe egyszerűen a játék ikont rá kell húzni és indítja is HDR-ben. Persze a Windows is legyen HDR, és az AutoHDR OFF, Monitor HDR : ONNincs a HUD körül fátyolosság se: köszönhetően, hogy itt nem Zónák adják a háttérvilágitást, hanem pixelenként van.
Black Crush: LG OLED TV-k miatt itt is féltem eleinte de semmi crush nincs, sokkal jobb mint az IPS és MiniLED VA vagy akár a C2 TV.
Burn-in kétségek: Windows használata esetén SDR 15-ös fényerő, játékok: HDR 40-es érték + peak brightness Medium, így 20% fehérterület esetén 500nit-et lehet elérni 400nit helyett. Ezekkel kímélve van az OLED, minden másra ott a 3 év teljeskörü Samsung jótállás.Konklúzió: Nagyon megérte a váltást nekem mind SDR mind HDR-ben, de nem számítottam arra, hogy a Fallout 4 is hibamentes lesz SDR-ben arra peddig végképp, hogy NVTrueHDR ennyire tökéletes.
Mindenkinek olcsó OLED-et kívánok
-
Sundesz
addikt
válasz
szasanyi #160 üzenetére
Ez nekem is bevált, köszi.
Más téma, de az Indy HDR-t nem értem. Ha Win 11 alatt a HDR off és a játékban bekapcsolom az tényleg segít (de a monitor nincs HDR módban ilyenkor). Ha a Windows-ban kapcsolom be, akkor meg a játékban a HDR On sötét lesz, Off meg olyan, mint amikor Win 11 off és csak a játében van bekapcsolva.
-
szasanyi
félisten
válasz
Hauptmann #156 üzenetére
Úgy is kell lennie, hiszen az az OLED natív szinskálája. Csak arra ügyelni kell, hogy a 10bit-re váltás után a Win11 belepofázhat és átállíthatja a színprofilt amitől az rosszabb lesz mint 8bit-en volt. Ezt sokan nem veszik észre és nem tudják miért rosszabb.
Gépház/Renszer/Kijelző/Színprofil/Alkalmazások színének automakikus kezelése KI -
4264adam
veterán
Nyugodtan lehet off csak ne felejtsd el a fehérjéd meginni
amugy a nappali belakás nem csoda : 3 szobás és a fal másik oldalak az ajtó mellett csak 60cm rész marad. Ezen az oldalt lehet csak 50cm szekrény + 140cm polcos +120cm íróasztal berakva.
Legközelebb neked egy Glossy vagy Semi Glossy benvonatosat kell kipróbálni ha nem zavar a nappali fény használat. Hiszen ezen a Matte is látszik a lilásodás napfényben
-
válasz
4264adam #152 üzenetére
Akkor megnyugtattál
A lényeg hogy lassan 3 ezer órám van apexba, nehogy már ne egy csúcs monitoron toljam tovább
jött egy jobb
[link] kemény vagyok mióta ez a monitorom van
, sorry hogy ennyit beszélek, de elment az asszony a lányoméknál, magamra hagyott, unatkozom
na nem offolok tovább
-
4264adam
veterán
Glossy bevonat révén szebbek a színek sötétben, ennek minden előnyével és hátrányával. Olvasd a szöveget is. Nappali használatra nem ez a jobb.
Illetve a szoftveres RGB váltása kevesebb Overshootot eredményez , és a HDMi portja teljes.
Ezek adják a pont különbséget de marginális különbség nincs
-
4264adam
veterán
Az a gond, hogy meg akarod kicsit győzni magad 1 találatos videón látottakhoz és párhuzamot vonni. Olvass inkább TFT central és Rtings oldalakat , ők azért szakmaibb szemmel írnak a portokról és kábelekről. De majd délután belinkelem ide.
Amugy nagyon egyszerű ökölszabály van:SDR forrás —> SDR lejátszás
HDR forrás —> HDR lejátszás és ha nem tetszik akkor Reshade vagy ha nincs akkor marad az SDRAssassin Creed is jobb SDR-en
-
válasz
4264adam #137 üzenetére
Én is remélem, engem érdekel a téma nagyon.
Szerintem nem mondok sokat, ha azt mondom, az elmúlt 4 évben volt legalább 10 monitorom, mindegyikkel volt valami bajom, 24 coltól a 34 colig, mind felső kategóriába, vagy felső közép. De ez marad, ez sem tökéletes, nem vagyok elfogult, de ez messzemenően az eddigi legjobb. -
Lehet hogy még teszek egy próbát majd HDMI kábelen keresztül, ebben a videóban is ha jól látom HDMI-n keresztül lett 12 bit, lehet hogy hülyeség, de miért nem DP-on keresztül lett a teszt? A konzolok is HDMI mind, vagy DP van már ott is? Valamiért ott jobban működik a HDR az biztos [link]
-
Sundesz
addikt
HDR konzolokon tök jól működik, hogy a PC miért ilyen problémás az talány.
-
válasz
4264adam #134 üzenetére
Jaja, világos, viszont első perctől kezdve, mikor megvettem a monitort 10 bitre vettem át, nem volt rossz, de hogy erre felhívtad a figyelmem, hogy fakóbbak a színek, így számomra teljesen tökéletes lett SDR 8 bit-en. Ezzel a beállítással
ui; Telefonnal fényképezve, milyen furák a színek, pedig nem ilyen -
4264adam
veterán
Ahogy már beszéltük, valahol sokat ad hozzá valahol semmit. És látod még a CP2077-ben is reshadelni kell.
Online lövölde meg főleg SDR.
Azert azt el kell fogadni hogy a HDR nem azt jelenti, hogy egy kapcsoló és minden jobb. Ha a forrásod SDR akkor nincs mit tenni. De még ha HDR akkor sem minden eleme HDR szín tartomány, CP-ben is sok helyen nincs ott és jó ha nagy átlagban 10-20% között van a HDR színskála a maradék 90-80% pedig SDR, ezeket tudod a képeimen kiolvasni a bal felső sarokban -
Ma reggelig tartott a HDR használata, van ahol valóban sokkal jobb, pl.. apexba, több fényerő, jobban látni az enemyt, de egyébként az összes többi felhasználási területen rosszabb. Egyszer majd eljutunk oda, mikor a HDR lesz az alap, de lehet hogy én azt nem élem meg
-
Skynet258
Topikgazda
válasz
4264adam #131 üzenetére
A háttérfény bizony jó dolog, van is egy régi videóm a Corsair LS100-ról, én a mai napig azt nyúzom. Illetve az Oledre még nem raktam át de tervezem.
-
4264adam
veterán
válasz
Skynet258 #130 üzenetére
Azért van LS600 360Hz monitorom LS610 240hz helyett, mert kuponozva 262k brutto lett ennek is a vége a Samsung weboldalról.
Ezen még Erste 10% moneyback segített volna, de utlag okosabb az ember és féltettem a 3 év garanciát nem kapom meg végül 250k alatt. Esti használatra pedig a hátsó LED Aurora kellemes, jó hogy nem a 610-est vettem, azon nincs.
Szóval én is 240Hz VRR HDR-ben használom -
Skynet258
Topikgazda
válasz
4264adam #129 üzenetére
Én megmondom őszintén nem is akartam 240hz-nél magasabbat, nekem tök felesleges, de fizethettem volna érte többet... Multiplayer játékból is csak Fortnite megy nálam, de olyan 150fps körül (nem szeretem levenni túlzottan a grafikát, inkább nézzen ki jól ilyen fps mellett mint egy mobilos játék szintjén 250fps-sel
).
-
szasanyi
félisten
válasz
Skynet258 #126 üzenetére
Hát, azért van itt még 2 "apró" probléma (számomra legalábbis). Volt 27" 4K monitorom (igaz IPS de lényeg a lényeg) ahol nem látom értelmét a 4K felbontásnak. Nem látványos, nem jön át a 4K részletessége mert nem elég nagy a kijelző. A másik a 500k feletti árazás.
4264adam: tulajdonképpen az érdekesség, a "tandem OLED" miatt tettem be. 27" -hoz nem kell 4K de valszeg lesz 32" méret is. Azt nem tudom - bár szvsz ez lenne fontosabb -, hogy 27" 1440p monitoroknál lesz-e ilyen.
-
4264adam
veterán
válasz
szasanyi #125 üzenetére
4K monitoron eleve nincs gond a pixelsűrüség miatt főleg ha ezt 27"-ba nyomod be 32 helyett.
Maga a text clarity azonnal megszokható 1440p-n is 27"-on. De ez a subpixelek elhelyezkedéséből jön 3-szög, LCD RGB felépités megint más.
Kicsit a fordítás nem helyes, mert nincs lemaradás egyszerűen nem azonos --> nem azonos a technolgiai feltétel.
És a cikkben szereplő MSI a 4K miatt lesz Text Clarity-ben jobb a 27" 1440p-től. Nem a rétegektől, subpixel elhelyezkedés marad.+30% színtelítettség pedig a Samsung EL 3.0 réteg megléte és subpixel festékezés miatt lesz. Szerintem ez akart lenni az utolsó mondat fordítása
-
Skynet258
Topikgazda
válasz
szasanyi #125 üzenetére
Na kíváncsi leszek, ha ez is javulni fog akkor még egy hátrány kihúzható az OLED mellől. Nagyon be fog indulni szerintem a dolog ettől az évtől, már egészen jó a tech, jó pár monitor lett elérhető áron, tök jó, végre elindul az áttörés. Persze a tömegek olyan 100-150k körül fognak beszállni és az még nem idén lesz, de már alakul az irány.
-
szasanyi
félisten
... egy gyakorlati különlegességről számolt be az új MSI MPG 272URX játékképernyőről, amely ötrétegű tandem QD- OLED panelt használ elektrolumineszcenciával, és jobb szövegmegjelenítést ígér kevesebb színes rojttal. Pontosan ez az a tényező, amelyben a korábbi OLED-monitorok még mindig láthatóan le vannak maradva az IPS- modellek mögött. Emellett a Tandem QD-OLED várhatóan akár 30 százalékkal növeli a hatékonyságot a korábbi QD-OLED generációkhoz képest.
-
válasz
4264adam #115 üzenetére
Ha a Gépház > Rendszer > Kijelző > Speciális kijelző lehetőségre lép, és a kijelző nem minősítettként jelenik meg (a nem található üzenet látható a HDR-minősítés elem mellett), annak az lehet az oka, hogy nem rendelkezik HDR-tanúsítvánnyal, vagy a kijelző gyártója nem tett közzé HDR-minősítési információkat a kijelzőhöz.
Még jó hogy ennyiért ez sincs -
4264adam
veterán
alapból SDR-ben használom ECO mode és 15-ös fényerő.
Ugye az alkalmazások 98%-a SDR-re lett elkészítve, ezért nem kell erőtetni őket HDR-re mert valami úgyis elcsúszik / fakó lesz.
Hiába a megjelenítő ha a forrás / anyag csak SDR-ben készült el.
Cyberpunk 2077 / Ghost Of Tschusima ha játszom kapcsolom át a HDR-be.
HDR beállításaim:
Fényerő: 40
Peak brightness: Medium (ekkor 20%-on tud 400 nit helyett 500-at). Ezt tudod a Windows HDR calibration-ben meg is adni, látni fogod ott a különbséget. 50-es Saturation használom.Peak brightness high-al nem foglalkozom mert csak 1-1 tüske erejéig tud 1.000 nit-et (nem állandó 20% fehér ablaknál) és az is zavaró tud lenni.
nekem a windows HDR is elég szépen néz ki ha nem állítom el a monitort csak a fényerőit.
Ne piszkáld a contrast / color sávokat.
Van 1 cím ami örök nekem: Fallout 4 450 mod-al.
Ezen próbálkozom majd az Auto HDR-el, nem biztos, hogy szép lesz mert a játék grafikai motorja 2003-ban jelent meg.Aminél tényleg felejtős a HDR: Assassin Creed címek Anvil motorja miatt.
-
Dreamie
őstag
Sziasztok!
A héten megjött a Corsirtol a xeneon flex 45-os. Vettem hozzá egy asztali tartót, egész jó eddig, szokni kell még. Kizárólag játékra lesz használva. Esetleg, ha van valami tanacsotok a használatra, szívesen fogadom.
-
4264adam
veterán
Az SDR régi szabvány és 8 bites volt ezért nem kell feltolni 10 bites leképezésre mert csak el lesz rontva a szinkezelés.
Mint a DAC hangtechnika ott sem mintavételezünk túl és használjuk a 44.1kHz-et semmi 182kHz.
HDR-ben van 12 biten, azt mondja ki hogy HDMi-t használ nem DP-t
A panel tud 10 Bitet de az HDR mode. Az SDR pedig 8 bit
-
4264adam
veterán
válasz
szasanyi #101 üzenetére
Windows HDR is OLED-en nagyon szép. Nem számítottam erre MiniLED-ről
Elindul a játék majd ahogy a CP2077 első képei megjelennének 60Hz-en megfagy majd kis idő után windows restart.
Talán a HDMI 2.1 kábelel menne mert ott több a sávszélleség még a Samsung féle 40Gbps kiherélés ellenére is, de NV problémás ha nem DP-n van a VRR
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Melyik tápegységet vegyem?
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- OLED TV topic
- Fotók, videók mobillal
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Nintendo Switch 2
- Óvodások homokozója
- Esik a hóóó!!
- További aktív témák...
- LG 34 34WQ75X-B UltraWide WQHD Ívelt Monitor Több, mint kijelző! AMD FreeSync / HDR /IPS Panel
- FÓLIÁS! LG UltraGear 27GR93U-B IPS Monitor! 3840x2160 / 144Hz / 1ms / G-Sync / FreeSync
- LG 27GL850-B monitor eladó!
- Dell 27" 2K 2db kisebb karc a képen! P2723D 27" IPS panel 2560x1440 QHD Pivot HDMI
- LG UltraGear 45GR95QE-B OLED Monitor! 3440x1440 / 240Hz / 0,03ms / G-SYNC / FreeSync! BeszámítOK
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR VI EXTREME alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 15" 2019 i9 9980HK 32GB 500GB Radeon Pro 560X hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged