Hirdetés

2024. június 4., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:08:33

LOGOUT.hu

Okos Otthon összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#36064) Gh0sT válasza Fowles (#36053) üzenetére


Gh0sT
addikt

Nyilván kellene fog egy normális router, de nálam vidáman elvan több mint 50 Shelly a Wifi hálózaton lassan két éve. Sütőt pl. nem bírja, bekapcsolásnál rendszeres aktíválódott a Shelly 1PM-ben a max power protection. Főzőlappal már nem is mertem próbálkozni, azt Shelly EM-em mérem. Nálam az összes nagyfogyasztó mögött van egy-egy Shelly 1 PM, vagy éppen Shelly Plug S: mosógép, szárítógép, medence vízforgató szivattyú, mikró hűtő, fagyasztó, asztali gép, HTPC, TV, stb.
Wifire érzékenyek, főleg a szerelődobozban lévők, firmware frissítés kötelező.

Shellyt én kizárólag a gyártótól rendeltem eddig, érdemes megfontolni, akciókkal gyakran verhetetlen ajánlatokat lehet kifogni.

Guest wifi: ha valóban vendég wifi, akkor arra nem rakunk okosotthon eszközöket. Ha minden kötél szakad, akkor csinálj inkább a Guest-hez hasonlóan egy külön 2,4 GHz-es SSID-t, bár inkább a külön VLAN lenne elegáns tűzfal szabályokkal.

Zigbee-ből a Xiaomi okoskonnektorát próbáltam, de ment a levesbe, mert pontatlan volt. Zigbee-hez szükséged lesz egy koordinátorra/adapterre, javaslom hogy engedd el a gyári hubokat (Ikea, Philips Hue, Xiaomi, stb) és inkább ebbe az irányba nézelődj: [link]
Érdemes elgondolkodni már most azon, hogy mennyire fogsz belemerülni a témába, mert nagyon könnyen el lehet csábulni és azt fogod észrevenni, hogy van 30-40 eszközöd, de a meglévő hardver nem tudja már kiszolgálni őket.

Fogyasztás: az okos kütyük nagy részének bizony van standby fogyasztása, amiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Ez hatványozottan érvényes a wifis eszközökre, a zigbee ilyen téren jobban teljesít. Nálam az 50 db Shelly 35-40 W-ot eszik óránként, nem beszélve a kb. 80 db zigbees okos izzóról, HA szerverről. Nyilván ez az egyik véglet, lehet ésszel is okosotthont építeni és nem kell mindent IS monitorozni és kapcsolgatni, de én is utólag szembesültem azzal, hogy valami tekeri a villanyórát akkor is, ha minden ki van kapcsolva. Tény, hogy kényelmes, de utólag azért lehet másképp csinálnám.

Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.