Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dalee
aktív tag
Van 6 db "Lonsonho Tuya Smart Zigbee függönykapcsoló modul", és szeretném őket egy közös elektromos csatlakozódobozba helyezni, így a 6 zigbee eszköz közel lesz egymáshoz. Lehetséges ez, vagy van egy minimális távolság a zigbee eszközök között, melyen belől már az eszközök zavarják egymás kommunikációját (interferencia)?
-
amargo
addikt
Ha már tapasztalat.
Nálam full buta 30e ft-os kazán van (nem azt mondom, hogy erre kell cserélni) és mellett egy hajdu bojler. Én gáz kazánra már nem cserélnék (legalább is a jelenlegi állapotok alapján), de nálam azaz egyszerű helyzet van, hogy a kéményt nem béleltettem a felújítás során ezért nem is tudom cserélni a kazánt. Azaz, ha fűtés, akkor mindenképpen jelenleg hőszivattyú felé mennék most. -
szat8
tag
Köszönöm a villámgyors válaszokat!
Belső tárolósat nem szeretnék, mert akkor ugrott az az ötlet, amit @Andras6800 is írt, hogy külön fűtőszállal is szerelhető legyen.
Örülök, hogy nektek jó tapasztalatotok van a Genus One-nal. Olvastam róla véleményeket, és a sok pozitív mellett azért volt úgy 10%, akinek 1-2 éven belül többször is kellett sok pénzért szervizelni, ami kicsit elbizonytalanít. Inkább fizetem ki előre a +100ezret, ha cserébe nem maradok melegvíz nélkül két kisgyerekkel, nem is beszélve a fűtést télen.
Persze manapság az ár már nem garancia a megbízhatóságra, csak a komfortot növeli, de kíváncsi vagyok még a többi Fórumtárs tapasztalataira, a másik két említett márkáról. -
fo_di
őstag
válasz
Andras6800 #35245 üzenetére
nekem system nélküli genus one-om van, simán megy modulációval a tádé
-
válasz
Andras6800 #35245 üzenetére
a bosch 5000 WT adatlap alapján ahogy nézem 30%-ig tud lemenni ami valóban nem túl erős... bár érdekes mert nálunk nem jellemző már a hidegebb időben a ki-be kapcsolása a padló fűtésnél pedig csak a nappalit fűtjük már vele és a vízhőfok is 35-40 közötti előremenőre van állítva... Nem tudom hogy csinálja
. Ősszel és tavasszal rendszeresen kapcsol ki / be (október 15 - április 15 között van nálunk fűtési szezon).
Mondjuk én úgy állítottam be, hogy napközben 20 fokot tart... reggel és este mielőtt kelünk (7-9 között) / jövünk haza (18-20 óra között) hamarabb felveszi 21 fokra a hőmérsékletet így a padló kellemesebb nem lesz hideg. Lehet emiatt nem gond nálunk a min 30% teljesítmény, mert ebben a 2-2 órában elég egyéb időben meg nem nagyon kell fűtenie
-
Andras6800
senior tag
Amikor én cseréltem 2 éve Aristonnak sokkal jobb volt a modulációja mint Boschnak.
Ariston Genus One-Systemsnek 1:9, Boschnak meg tán 1:5 vagy 1:7. Nem emlékszem már pontosan. De a min teljesítmény is majd fele Aristonnal. Ez szerintem padlófűtésnél elég hasznos.
Tadoval elvileg megy Ariston. Nekem mondjuk nem, mert újraindulgat a kazán amikor OpenThemre van rékötve és HMV hőmérsékletet állít. Másnak meg simán ment. Volt itt azt hiszem 2 emberke is.
HMV tárolónak én ha tehetném, olyat vennék ami fűtőszállal is szerelhető. Naepelem miatt jó lehet elhasználni extra termelést.
Nekem emúgy Ariston Genus One Systems 24 van egy 120L-es HVM tárolóval. Nincs még Y sem beípítve, de fűtés le van választva egy hőcserélővel.
-
Nekünk Bosch Condense 5000WT van. Belső 50 literes tároló ami nekünk bőven elég.
Egy CT100as termosztát van amit korábban tudtam vezérelni domoticz alól, s most HA alól megy.Domoticz alatt meg a gázfogyasztást is ki tudtam olvasni (szerintem menne most is, de nem foglalkozom vele) literben (vagyis 0.001 m³ ben)
A gyári app is elég jó, alap statisztika is van visszamenőleg telepítéstől.
5000WTrol:
- alapból 2 év garancia volt rá
- lehetett évi 15000 Ft-ért ezt 5 évig bővíteni
- jelenleg 6 éves a kazán (eddig egyszer volt kisebb baja Gariban javították... kopkopkop)Azóta van újabb kazánok azokat nem ismerem és újabb termosztát is kapható...
-
szat8
tag
Sziasztok!
Na, "szerencsére" megadta magát a Bosch Condens 2000-es kombi kazánunk. Igazából meg lehetne javíttatni, de elég drágán, és más gond is van vele, úgyhogy a csere mellett döntöttünk.
Tudom sokszor volt már róla szó itt a fórumon, de milyen gázkazán + külső hőtároló párost ajánlanátok?
Tado van, padlófűtés, amit teljesítményben egyébként el tudott látni az előző kazán is, de nincs benne pl beépített megoldás a hőtároló hozzákapcsolására.
A szerelő azt mondta, ő Bosch-t ajánlana, mert amúgy nem szokott vele baj lenni, csak ez egy legolcsóbb rossz széria.
Nem bánnám, ha működne a moduláció az új kazánon is, úgy emlékszem az új Bosch-okat nem tudja a Tado, csak relésen.
Úgy emlékszem Ariston, Immergas és Baxi szokott még itt szóba kerülni, de túl sok a típus, én meg nagyon nem értek hozzá.
Nyilván számít az ár is, de hajlandó vagyok többet kiadni, ha megbízható. Ha jól láttam, 4-600ezer forint körül azért már jó minőségű termékeket lehet kapni, ehhez jön még a hőtároló.
Részletkérdés, de dupla csőkígyós tárolót vennék, ha már úgyis beruházom rá, mert árban nem látok nagy különbséget, viszont így lehetőségem lenne alternatív módon fűteni a HMV-t, ha valamiért nem lenne gáz, ami manapság sajnos előfordulhat.
Köszönöm! -
st6969
őstag
válasz
gya/352 #35239 üzenetére
Teljesen igazad van
De szerencsére a net elég stabil. az internetkimaradás kb. annyira ritka felénk, mint az áramkimaradás (évente párszor, rövid időre). Erre az esetre ott lesz a távirányító és/vagy a kapukulcs. Számomra ez teljesen vállalható hátrány, főleg úgy, hogy programozni lehetőségem sincs.
#35240 gya/352
"Elegansabb kozvetlenul egy http paranccsal vezerelni a kapunyitot"
Erre semmi esélyt nem látok. Mint mondottam, nem vagyok hozzáértő. Ami az applikációban adott, azt össze tudom kattintgatni, a többit (webhhok, script, http...) pont, mintha a nagymamámnak mondanád. -
tsilver
aktív tag
hogyan tudnám a sidebar sorrendjét megváltoztatni?
-
st6969
őstag
válasz
gya/352 #35236 üzenetére
+Fleto93
Köszi mindenkinek. Scriptelni nem tudok, egységsugarú user vagyok
.
Viszont kipróbáltam az applikációban, amit fent írtam, létrehoztam egy "scene"-t próbaképpen: HA a konyhában a lámpa állapota ON, AKKOR húzza le a redőnyt 20%-ig. Tökéletesen működik, így szerintem ugyanúgy meg tudom oldani majd a kapuval is.
Igaz, napnyugtát tényleg nem lehet megadni, de azt igen, hogy a scene-t milyen időablakban futtassa. Télen mondjuk megadom 17:00-4:00-ig, nyáron meg átírom 20:00-ra.Felmerült viszont bennem az, hogy ha ez így működik, akkor akár megoldható lenne egy másik probléma is. Lakáson belülről, az előszobából szeretném egy fix kapcsolóval (nyomóval) is nyitni a kaput (ha pl. csengetnek, a távirányító úgyis a kocsiban lesz, a telefon meg vagy kéznél lesz, vagy nem). Nem tudom összevezetékelni a kinti kapuvezérlőt és a benti előszoba kapcsolót. Viszont van itthon egy tartalék Shelly 1-em. Rákötöm a kapcsolóra, de a kimenetén nem lesz "semmi". Létrehozok egy újabb scene-t, hogy ha ez "ON", akkor nyissa a kaput...Talán ez is működne
-
Fleto93
tag
válasz
st6969 #35235 üzenetére
Nekem egy Shelly Plus 1 vezérli a kaput.
A kapcsoló bemenetre kötöttem a kapunyitó világítás vezérlő kimenetét, és detached módba állítottam a kapcsolót.
Nekem innentől Home Assistant veszi át a vezérlést, de simán egy shelly is meg tudja oldani egy webhookkal. Azt nem tudom, hogy naplemente/napfelkelte időzítést tudsz-e, de
- fix időpontokat biztos tudsz beállítani a webhookra
- jó eséllyel a kapunyitód lámpakapcsoló kimenetéhez tartozik egy fényszenzor, ami állítható fényerő alatt kapcsol csak, így programoznod ezt nem is kell külön -
gya/352
tag
válasz
st6969 #35235 üzenetére
Meg az app sem kell hozza meg a shelly felho sem ugy is tudnak egymasnak kozvetlenul parancsokat kuldeni a shelly eszkozok. A nagyobb gond inkabb az hogy osszetett kapcsolasi feltetelt akasz (amikor nyilik a kapu es napnyugta utan vagyunk akkor kapcsoljon vilagitast is) en ugy tudom ilyet nem lehet sem a felhon at sem kozvetlenul az eszkozok kozott megoldani.
Szerk...
Utolag jutott eszembe hogy az uj generacios shelly eszkozoknel lehet szkripteket futtatni. Ott elkepzelheto hogy le lehet programozni amit szeretnel. Nekem nincs ilyen eszkozom ugyhogy nem vagyok benne biztos -
st6969
őstag
24V-os konfigurálható kimenetek vannak a kapuvezérlőn, de abból a dobozból már nem tudok lámpához vezetékelni.
Én arra gondoltam, hogy a Shelly applikáción belül, az okosrelék tudnak-e egymással kommunikálni adott feltételekkel? (HA a kapunyitás parancs ki van adva ÉS naplemente után vagyunk, AKKOR a világításra kötött relé is induljon.)
Mondjuk jut eszembe van itthon több Shelly relé is beüzemelve, próbaképpen elvileg meg tudnám nézni, hogy ha felkapcsolom a konyhai lámpát, akkor húzza le a redőnyt... -
4marul4
tag
Sziasztok,
szeretnék egy kis otthon-felokosítást (biztonság, nem kényelem) csinálni, de nem nagyon találok a kívánságaimnak megfelelő rendszert.
Amit tudnia kéne megfizethető áron, wi-fi + push notification-képesen:
1. (legfontosabb): legyenek hozzá kültéri, időjárásálló, akkus wifi mozgásérzékelők (előny, ha PIR + mikrohullám és napelemes töltő is van hozzá)
2. nagy távolságú átvitel vízfolyás-érzékelőhöz (vízóra aknába raknám)
Ha az elsőt tudja, boldog vagyok.
Pl Tuya alapon találtam ilyet, de európai forgalmazót nem leltem hozzá.
Nem tudom, hogy ezek a 433 Hz-es dolgok mennyire kompatibilisek egymással; végül is vehetek egy kínai appos riasztóközpontot pluszban (van rendes, márkás riasztó, de elfér mellette).
Ennek sincs EU forgalmazója:
Nyaralóba menne.
Köszi.
-
st6969
őstag
Sziasztok!
Ha a kapunyitó elektronikát Shelly Uni-val vezérlem (még csak terv), azt meg tudom csinálni, hogy adott időszakban (mondjuk sötétedés után) egy szintén Shelly 1-gyel összekötött világítás is felkapcsoljon?
Köszi -
amargo
addikt
válasz
Fall-N #35211 üzenetére
Azért nálam az "egyszeri" (balf@sz) villanyszerelő felfűzte az 1.5mm2-re a sütőt, a mikrót, a hűtőt, mosogatógép, kenyérpirító stb is a konyhában, bőven 7 számjegyűt kért "volna", 3-4 éve. Na most az ember használ ott robotgépeket és ugyan ez a vezeték megy a dolgozószobámba is (porszívózás off vagy mondjuk egy erősebb gép), de nem is kell messzire menni, elég csak kenyérpirítót bekapcsolni.. a mosogatógépet sikerült máshova raknom (külön vezetéket húztam) miután felfedeztem/utána olvastam mit is csinált ez a..
Igen, tudta, hogy a konyha az konyha lesz, azt is, hogy minden elektromos és milyen gépek lesznek. (persze csodálkozott, amikor kérdőre vontam.. még az amper bővítést is ez csinálta)
Ezek után olvastam, hogy egy "rendes" szaki gerincnek 2.5mm2 rak, ha már nem csillag.szerk:
a nagy flex-ek tipikusan lágy indításuak, -
Saughassy
aktív tag
Sziasztok, szepen szaporodnak HA alatt a zigbees eszkozeim, igy gondoltam elkezdem groupolni oket. Remekul mukodik, azt leszamitva hogy a light group entitymet nem tudom kivalasztani egy automation device alanynak. Vajon mit értek félre?
-
Fall-N
veterán
Igen a vezetékhez kell méretezni, de mint látszik nem elég. Ha a dugalj csak 10 A-t bír akkor simán elolvad. Ugyanez van az okos cuccal is (Például Sonoff TH10 is 10 A-t tud). De nem kell extrém dolog. Elég ha valaki vesz a Tescoban egy noname konnektort és magának kicseréli abból is baj lehet.
Én nem a névleges teljesítményről írtam amúgy sem. Nagyflex áramfelvétele nagy ha 0-ról indul. Sokszor le is tudja verni a biztosítékot. Ha nem megfelelő a vezetékhez a KMSz abból is lehet baj például.
Vkp is erről írt, így már remélem érthető miről írtam. Lényege, hogy az emberi hülyeség ellen semmi sem véd.
Persze ha magának csinálja az ember akkor mindenhol érdemes 2,5 mm2 vezetéket + 16 A KMSzt (+ 40A "Fi-relé" vagyis ÁVK) alkalmazni. De amikor minél olcsóbban csinálja meg a szaki ember kéri akkor ott nem lesz ilyen. Az ilyen idióta simán túlterheli a vezetéket.
-
zsamiatt
őstag
csinálnál már valaki HA alatt riportolást? Mondjuk szeretném ha hetente elküldené a frissítések listáját telegramra. Ha esetleg az is megoldható lenne, hogy egy üzenettel kiadja a frissitést aminek lehet király lenne.
-
simico
aktív tag
Ja, ilyen védelem persze szinte mindenben van. De ahogy később te is írtad, ez önmagában (T1, T2 nélkül) nem sokat ér. A végfelhasználónak meg mindegy, hogy a varisztor füstölt el vagy az egész panel, mindkét esetben kukázza az eszközt és vesz egy másikat. Villámcsapás másodlagos hatásaként jelentkező túlfesznél meg szerintem az is el fog füstölni ami ezek mögött a kis kínai szarok mögött van. Sajnos az egyszerű laikus azt hiszi a webshop leírása alapján, hogy majd ugyanolyan védelmet kap mint egy 80-100e Forintért kiépíttetett rendes túlfeszültség védelem. Ahogy a Shelly Pro 4PM-re is tízből kilencen azt hiszik, hogy helyettesíti a kismegszakítót, pedig világosan le van írva, hogy elé és mögé is kell rakni (még azt is leírják, hogy milyet). Egyébként meg bármelyik ilyen okosrelé fórumán találni bejegyzéseket 250-260 Voltnál már elhalálozó eszközökről.
-
spider23
senior tag
Üdv! Kis segítség kellene ESPHOME -ban.
Van egy sonoff rf vevő és egy on-off nyitásérzékelő. A problémám az hogy egy esphome restart vagy frissítés után nem jegyzi meg a nyitásérzékelő előző állapotát home assistantban. Kerestem a megoldást de nem találtam sehol.
Itt a kód, valaki bele tudna nézni aki érti ezt?esphome:
name: sonoffrf2
comment: Sonoff RF2 bridge
on_loop:
then:
- lambda: delay(5);
on_boot:
priority: -10
then:
- lambda: !lambda |-
if (id(zuhany_ablak).state) {
id(zuhany_ablak).publish_state(true);
} else {
id(zuhany_ablak).publish_state(false);
}
esp8266:
board: esp01_1m
uart:
tx_pin: 1
rx_pin: 3
baud_rate: 19200
# Enable logging
logger:
level: DEBUG
baud_rate: 0
# Enable Home Assistant API
api:
services:
- service: send_rf_code
variables:
sync: int
low: int
high: int
code: int
then:
- rf_bridge.send_code:
sync: !lambda 'return sync;'
low: !lambda 'return low;'
high: !lambda 'return high;'
code: !lambda 'return code;'
- service: learn
then:
- rf_bridge.learn
- service: advanced_learn_on
then:
- rf_bridge.start_advanced_sniffing
- service: advanced_learn_off
then:
- rf_bridge.stop_advanced_sniffing
- service: bucket_learn_on
then:
- rf_bridge.start_bucket_sniffing
encryption:
key: "LaHQCmTRarxzh5467jhgUaVxj1+qJuWphB63hk="
rf_bridge:
on_code_received:
then:
- homeassistant.event:
event: esphome.rf_code_received
data:
sync: !lambda 'return format_hex(data.sync);'
low: !lambda 'return format_hex(data.low);'
high: !lambda 'return format_hex(data.high);'
code: !lambda 'return format_hex(data.code);'
- text_sensor.template.publish:
id: rf_code
state: !lambda 'return format_hex(data.code);'
- if:
condition:
lambda: |-
return data.code == 0x2E180A;
then:
- binary_sensor.template.publish:
id: zuhany_ablak
state: ON
- if:
condition:
lambda: |-
return data.code == 0x2E180E;
then:
- binary_sensor.template.publish:
state: OFF
on_advanced_code_received:
then:
- homeassistant.event:
event: esphome.rf_advanced_code_received
data:
length: !lambda 'char buffer [10];return itoa(data.length,buffer,16);'
protocol: !lambda 'char buffer [10];return itoa(data.protocol,buffer,16);'
code: !lambda 'return data.code;'
wifi:
networks:
- ssid: "wifi2"
password: "ZZZZZZZZZ"
manual_ip:
static_ip: 192.168.1.120
gateway: 192.168.1.1
subnet: 255.255.255.0
- ssid: "wifi1"
password: "YYYYYY"
manual_ip:
static_ip: 192.168.1.120
gateway: 192.168.1.1
subnet: 255.255.255.0
# use_address: sonoffrf2.local
# Enable fallback hotspot (captive portal) in case wifi connection fails
ap:
ssid: "Sonoffrf2 Fallback Hotspot"
password: "XXXXXXXXXXX"
captive_portal:
remote_receiver:
pin: 4
# dump: all
dump: rc_switch
filter: 100us
tolerance: 50%
idle: 2ms
remote_transmitter:
pin: 5
carrier_duty_percent: 100%
status_led:
pin:
number: GPIO13
inverted: yes
binary_sensor:
- platform: template
name: "Zuhany ablak"
device_class: window
-
vkp
aktív tag
válasz
BlackJack21 #35218 üzenetére
A tiédre válaszolok, de nem feltétlen neekd szól, hanem a témának.
Keveritek a túlfeszültség és a túláram fogalmát. A kismegszakító túlterhelés (túláram) és zárlati áram ellen tud védeni. A túláram ami pl. azért keletkezik, mert szorul egy gép, a zárlati áram pedig amikor meghibásodik. A túláram mértékét a kismegszakító karakterisztikája adja meg, lakóépületben B vagy C karakterisztikájú kismegszakítót alkalmaznak.
Réz vezető esetén a szabvány szerint 1.5mm2 keresztmetszetű vezetőt 13A-es, 2.5mm2 keresztmetszetűt 16A-es biztosítóval lehet biztosítani. Ezeknél kevesebb lehet, több nem! Ha a biztosító eszköz kismegszakító, akkor van még egy fontos paramétere, mégpedig a maximális zárlati áram, amit még képes biztonsággal elbontani. Jelenleg 6kA zárlati szilárdságú kismeszakítókat alkalmazunk. Ez az az áram, amit egy "okos" relé soha az életben nem fog tudni lekapcsolni, összeégnek az érintkezők, a védett készülék zárlatban marad, a vezeték pedig elég, mert semmi nem védi, a tulajdonos meg könnyes szemmel nézi az üszkös romot, ami marad a házból.
A túlfeszültség védelem sok féle képpen működhet, de általánosságban elmondható, hogy csak márkás eszközök alkalmazása érdemes, viszont még akkor sem garantált az adott eszköz védelme! A kínai túlfeszvédősnek kiáltott vackok nagy része semmilyen minősítésen nem járt, csak rá van írva valami, de senki nem tesztelte, hogy valóban tud-e bármilyen védelmet. Ezért csak óvatosan... -
LouiS22
veterán
válasz
CoolBoy323 #35219 üzenetére
Android emulátor letölt, abban bw app futtat. Talán ez a leggyorsabb és legegyszerűbb.
-
CoolBoy323
nagyúr
Sziasztok!
Nem tudom jó helyen járok-e, de hátha tudtok segíteni.
Az lenne a feladat, hogy Blitzwolf eszközöket (app telepítre telefonra) számítógépről is lehessen irányítani. Magyarul egy Blitzwolf PC app kellene.
Én nem találok semmi ilyet.Köszi a segítségetek!
-
BlackJack21
tag
válasz
Fall-N #35211 üzenetére
Legyen akkor a nagyflex helyett a száraz-nedves porszívó, takarítani csak szoktak az emberek.
Persze nem kell "nem életszerű" rendszerre méretezni, de szerintem megéri a 1,5mm2 helyett egyből 2,5mm2-rel szereltetni a mezei dugaljakat is(sokan ezen is spórolnak). Ez meg a 20 A-t simán bírja, nem ez lesz a szűk keresztmetszet.
Teljesen mindegy mi megy zárlatba, lehet egy kutya közönséges kapcsolóüzemű tápegység, ami ma már szinte minden eszközben benne van. A FET-jei simán úgy is elpusztulhatnak, hogy rövidzárban van. Ha pedig már zárlati áram folyik, csak a védelmi eszközök gyorsaságán( és a megfelelő méretezésen/kialakításon) múlik. A témaindító eszközben szereplő okosrelé, nem fog lájkolni, egy ilyen prcedúrát.
Épp tegnap cseréltem egy mágneskapcsolót, aminek az egyik érintkezője részben összeégett. Itt is csak 24V fesz. és 8-10A folyhatott (induláskor 20A maximum). Igaz 0-24 órában meg volt húzva. -
válasz
Fall-N #35211 üzenetére
Tudtommal a szabály az, hogy a biztosítékot a mögötte található vezetékhez kell méretezni a kismegszakitót...
Szóval nem értem a hozzászólásodat.Amúgy a sima schuko csatlakozó elvileg max 16At bír el, de inkább 10At szoktak ajánlani... De eddig csak az autó töltőt láttam ami 10As volt... más eszközök (hősugárzó, flex...) amik itthon vannak 1500-2000 Whsak... ami 6-8A
-
fap333
aktív tag
no, megcsináltam magamnak a problémát.
A homeassistant Supervised rendszert egy debian linuxon futtatom. Ez alapján ment a telepités anno.
Eddig nem foglalkoztam vele, de most frissitettem a debiant az 'apt update', majd 'apt upgrade' paranccsal.
Erre most nem indul a home assistant. Mivel nem vagyok nagy linux guru, tudnátok egy-két tippel segiteni, hogy mit ellenőrizzek le? -
gxcman
tag
Okos konnektor szeretnék, ami keresek ha jól tudom teljesítményfigyelős vagy mind tudja?
Semmi okos cuccom nincs még, jelenleg csak 1vagy 2 darab ilyen dugalj kellene.
Árban mi a minimum ami ajánlott, és jó tapasztalatotok van vele? -
Fall-N
veterán
válasz
BlackJack21 #35202 üzenetére
Hülyeség ellen nincs védelem. Amikor a villanyszerelő vagy a villamos mérnök, aki tervezi a hálózatot kimegy felmérni az igényeket, akkor nem méretezi egyik sem az összes dugaljt arra, hogy bárhová nagy fogyasztó lesz bedugva. Ha tervben van hogy elektromos fűtőtest lesz például bedugva a fürdőszobába, akkor oda úgy méreteznek. De nem életszerű a szobában például a nagyflex használata. Aki meg így tesz az vállaja a saját hülyeségét.
-
passatgt
aktív tag
válasz
LouiS22 #35196 üzenetére
Ráadásul az újba 2 AAA kell, szóval sokkal tovább bírja, mint a régi gombelemes
Azon agyalok egyébként, hogy a dobozfedél belsejére ragasztanék egy vékony fém lapot(vagy keresni fém fedelet) és akkor simán mágnessel megáll a falon, még a talpat sem kell felrakni, így még letisztultabb a megjelenés
-
denko
senior tag
Sziasztok,
Zikbee reléhez létezik van olyan kapcsoló ami hasonlót mint ez ami shellyhez van?
Mert nem találok nayon hasonló dimmelető / nem dimmelhető egyszerü kapcsolót ami hasonló.
-
Upo
addikt
válasz
pruzsi #35199 üzenetére
Ez szerintem egy olyan dolog lesz, hogy ha túlfeszt kap, akkor úgy ég szét benne a panel, hogy talán nem viszi tovább a fogyasztó felé. Semmiképp sem kismegszakító helyett vannak ezek. Azt én amúgyse merném kispórolni, mert mi van ha épp lefagy a szoftver amikor ki kéne kapcsolnia, aztán leég miatta a ház. És még a lakásbiztosítás se biztos hogy fizet olyankor, mivel ki lett spórolva a kismegszakító.
-
ojb
tag
válasz
BlackJack21 #35203 üzenetére
Ez pontosan így történik, ahogyan írod is...,
de cserébe megvédheti a mögötte vagy az azonos fázison található többi érzékeny eszközt az impulzus szerű túlfeszültségtől. Ezért is írtam, hogy csak T3-as védelemre való. A gyártó feltételezi, hogy T1 és T2 védelemmel már rendelkezik a felhasználó.
Ebben az esetben pedig már nagy az esélye, hogy a maradék túlfesz impulzus energiáját a varisztor képes lesz károsodás nélkül eldisszipálni.
Természetesen T1 -T2 hiányában jó eséllyel öngyilkos lesz a védelem érdekében. -
pruzsi
őstag
válasz
BlackJack21 #35202 üzenetére
Nagyságrendileg értem , és a másik megoldás amit írtam a meglévő túlfesz vedobe [link] be tennék egy okos konnektort gosund amiből már van pár nem ütköznenek ? Az már csak a fogyasztás miatt kellene
-
BlackJack21
tag
válasz
pruzsi #35199 üzenetére
Szépen hangzik, leírva is jól mutat, de nem egy hagyományos értelemben vett biztonsági eszköz.
Lehet vezérelni, lehet le is fog kapcsolni túlfeszültség, túlmelegedés esetén, de mi van, ha nem?
Az egész a kivitelezésen múlik, ebben van egy relé, ami ha megfelelően van méretezve, akkor át tudja vinni a névleges áramot probléma nélkül(legyen 16A, +50%, mert a gyártó kicsit felé lő, nehogy ebből legyen problémája.) Jön Pistike, bedugja a mondjuk nagyflexet( mondhatnék bármilyen elektromos eszközt) és elkezdi intenzíven használni. A nagy munkában sikerül a kábel szigetelését megsérteni, egy alkalommal szerencsétlen módon a sérült vezetékek összeérnek, ilyenkor rövidzárási áram folyik, ami a normál áram több 10x-e lehet. persze a mögötte szolgáló kismegszakító leold, de a relé érintkezője már a múlté, összeégtek. Visszakerül a dugasz a helyére, elkezdené használni, de a következő alkalommal már nem fog lekapcsolni a rá dugott eszköz., Erre ha szerencsés a helyzet menetközben rájön az ember, de lehet, már csak későn, további károk keletkezésekor.
A kismegszakító nem csak egy relé, a feladatából kiindulva fel van készítve az igen gyors és drasztikus az áramkör megszakítása, ami akár 6-10(50)kA. -
ojb
tag
Még a legolcsóbb eszközökben is általában van túlfesz védelem (T3) abban az esetben természetesen, ha AC 230V -ról üzemelnek.
Legtöbbször közvetlen az AC input csatlakozó mellett található félvezető elem (varistor) végzi el ezt a feladatot.
Pl SonOff Basic R1 elég régi, de már ebben is ott van a kis kék bizb@sz...
Új hozzászólás Aktív témák
- Gree klíma AKCIÓS áron beszereléssel együtt!
- Mobil klíma Tarrington House eladó!
- Eladó Zenga Giulia gamer szék / Daccormax ergonomikus irodai szék
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Fornetto Explorer DeLuxe gömbgrill/faszenes grill, pizzakemence feltét, pizzakő, elemes forgatónyárs
- Samsung Galaxy A9 2018 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Teljes magyar Logitech Mx Keys Mini billentyűzeted lehet.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest