Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:08:33

LOGOUT.hu

Okos Otthon összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#19101) FeriPapa2 válasza ojb (#19100) üzenetére


FeriPapa2
tag

Ezen túl vagyok ez oké!. Csak én nem a relét akarom működtetni vele hanem MQTT üzenetet akarok generálni csak (Igazából ez is megvan). A relét ne működtesse, azt másra akarom használni. Ennek a mikéntje kéne!

(#19102) ojb válasza FeriPapa2 (#19101) üzenetére


ojb
tag

Passz...
Ez már nagyon Tasmota specifikus nekem.

(#19103) zambozoli


zambozoli
senior tag

Sziasztok!

Nagykanizsán vagy környékén nincs valaki aki egy szonoff S55-re felvarázsolna egy tasmotát? (Lábak be vannak forrasztva.)
Nem bírom felrakni sem LINUX sem Windows alatt. Megcsináltam már vagy 10 eszközt az összes lefutott fél éve hiba nélkül, de azóta viszont minden frissült és nem tudok FW-t cserélni. Az esptool álandóan vagy 5 féle python hibát dob, a tasmotizer meg fel sem települ. Nekem meg elegem van már belőle!
Köszönöm! De más megoldás is érdekel, ha van!

Köszönöm!

Üdv:ZZ

(#19104) DougButabi válasza Veron (#19098) üzenetére


DougButabi
tag

Én még csak gondolkodok egy Tado-n, de úgy tudom lehet állítani a hőfokot, a probléma az, hogy alapból nem jelez ki semmit, csak egy műanyag darab a falon, ezt valahogy nem tudom megemészteni.

(#19105) TheMarci válasza Veron (#19098) üzenetére


TheMarci
addikt

Lehet allitani a termosztaton a hofokot, de minek tenne az ember? Egyszer beallitod telefonon, hogy mettol meddig, hol hany fok legyen, utana nem kell allitgatni. Raadasul a termosztat, ha van radiatorszeleped is csak azt az egy szobat allitja, amiben van.

Do You Dream?

(#19106) haxiboy


haxiboy
veterán

Sziasztok! EON-nak van valamilyen API-ja amin keresztül a mérőállásokat be lehet jelenteni?

Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)

(#19107) Jonesy84 válasza Zoly75 (#19097) üzenetére


Jonesy84
tag

Azokat azért nem lehet integrálni, mert az akkumulátoros üzemmód miatt csak akkor kapcsol be a kamera rész, ha a PIR érzékelő jelez.

(#19108) LógaGéza válasza FeriPapa2 (#19099) üzenetére


LógaGéza
addikt

SwitchTopic (x) kell neked. Az (x) helyett írd be azt a topikot, ahova szeretnéd küldeni az üzenetet. Arra figyelj, hogy ha nincs beállítva az MQTT, akkor visszaállítja magát az eredeti állapotra.
Egyébként a linkelt oldalon tökéletesen le van írva:
SwitchTopic <value> sends an MQTT message command to the custom topic. This does not change the state of the devices power.

Szívesen segítek, de nem emlékeztem pontosan mit kell csinálni, és rosszat nem akartam beírni, mert azzal csak összezavarlak. Tasmotás eszközöm nincs napi használatban, ezért kipróbálni nem tudtam, de ma reggel egy tartalék Sonoff Minit befogtam erre, hogy kipróbáljam.
Az a baj, hogy sokan azért járnak ide (nem feltétlen csak erre a topikra gondolok), hogy ha elakadnak akkor nem iránymutatást várnak, hanem, hogy rágják a szájukba a megoldást, pedig egy kis utánaolvasással simán meg lehet találni.

"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"

(#19109) LouiS22 válasza LógaGéza (#19108) üzenetére


LouiS22
veterán

Köszönöm, hogy megírtad a második bekezdéstől! :R

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#19110) Degeczi válasza LógaGéza (#19108) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Igen, és az ember belefásul ebbe egy idő után.
Pláne, ha még privátban is jönnek topikra (nem csak erre) tartozó support jellegű kérdések, noha a fórum feladata az, h nyilvános információforrás legyen.

(#19111) LouiS22 válasza Degeczi (#19110) üzenetére


LouiS22
veterán

Pláne, ha még le is b*sznak, amikor ezt szóvá mered tenni (természetesen nem nyilvánosan, hanem privátban).

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#19112) Degeczi válasza LógaGéza (#18815) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Na meg is jött (alig 10 nap alatt, pedig kínai raktárból) egy kétgangos, nullát igénylő Lonsonho fali kapcsoló és csöndben van ez a példány is. Talán a nulla nélküli változat a zajos (egy spanyol vevő olyanra panaszkodott) vagy másik verzió. Egy orosz beszámoló egészen más belsejű példányt mutat, és azt írja, nála a Tasmotát sem volt értelme rátenni, mert ott nem az ESP vezérli a relét.
Remélem beválik, mert szívesen lecserélném erre az érintős Sonoffokat.

(#19113) LouiS22 válasza Degeczi (#19112) üzenetére


LouiS22
veterán

A nem ESP vezérli azt jelenti, hogy itt is realtek chipet raktak be?

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#19114) Vodike válasza Degeczi (#19112) üzenetére


Vodike
tag

Ezt lehet vajon alternatívként is bekötni?

exTiga

(#19115) Vodike


Vodike
tag

Megérkezett végre a TIAO Smart Sprinkler Pi-m és az a kérdés, hogy ez tápként jó lenne neki vajon? 24VAC
[link]

[ Szerkesztve ]

exTiga

(#19116) velizare válasza LógaGéza (#19108) üzenetére


velizare
nagyúr

pont ezért jó nekem a tado, és nem akarok diy ha rendszert. nem akarok még ehhez is érteni, és saját magam supportolni. sokkal többet tudna persze, meg fencibb dashboardja is lenne, stb

Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.

(#19117) fo_di válasza Degeczi (#19112) üzenetére


fo_di
őstag

a háromgangoshoz van template, de lehet, hogy az új verzióban tuya modul vezérli már a cuccot, akkor tuyamodulként kell felparaméterezni (ez a szutyok a kínai gyártókban, hogy simán tök mást árulnak ugyanolyan külsőben, ami adott esetben totálisan más)
https://templates.blakadder.com/lonsonho_X803A.html

(#19118) LógaGéza válasza Degeczi (#19112) üzenetére


LógaGéza
addikt

Ez jó hír! Akkor biztos belül kapcsolja az áramkört, nem relén keresztül. Nekem is 0 nélküli van, és nem zajos.
Kár, hogy asszonyt nem tudom rávenni, hogy cseréljük le az összes kapcsolót ilyenre, mert neki nem tetszik (csak a Schneider Sedna :) ).
TuyaMCU-s is megoldható már Tasmotával, ahogy fentebb írják. Remélem nem az új Tuya modulra cserélik le...
Ezeket kéne még kipróbálni, ebből akár egységes dizájnt is lehetne építeni: [link]

"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"

(#19119) Degeczi válasza LouiS22 (#19113) üzenetére


Degeczi
nagyúr

A beszámolók harmadik oldalán van most egy orosz review, ahol azt említi, elvileg ez a chip végzi a tényleges vezérlést. De az ő példánya teljesen másként néz ki, mint az enyém.

Vodike: nincs ilyesmivel tapasztalatom, de úgy gondolom csak szoftveresen lehet, hiszen fizikai alternatív kapcsolóhoz olyan relé kellene, amiről ki van vezetve az NC és a NO is, az ilyen fali kapcsolókban pedig az nincs.

fo_di: igen, ez már sokszor okozott kellemetlen meglepetést... (pl. a népszerű Blitzwolf SHP2 is többször megváltozott belül, de az elterjedtsége miatt gyorsan lett rá megoldás) köszi, hétvégén megnézem mi működik az enyémen

Lógagéza: de, relé kattan az enyémben. Nem ilyen zajtól tartottam, ez rendben, hanem zúgástól - de szerencsére semmi olyasmi.

[ Szerkesztve ]

(#19120) body007


body007
addikt

Sziasztok!

Azt, h szokás megoldani, h egy okos mennyezeti lámpát (wifi-s és távirányítós) ne lehessen lekapcsolni a fali kapcsolóval? Persze kössem le a kapcsolót - de ha mégis újra kellene indítani akkor mivan? Szóval mi erre a bevett szokás?

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#19121) Degeczi válasza body007 (#19120) üzenetére


Degeczi
nagyúr

:)
Mindenesetre ha már marad a fizikai kapcsoló, és nincs sűrűn áramszünet, célszerű úgy beállítani a lámpát, h áram alá helyezéskor bekapcsolt állapotben induljon, így vmiért leállt otthonvezérlés mellett is ki-bekapcsolható lesz.

(#19122) vampire17 válasza gurabli (#19093) üzenetére


vampire17
addikt

Nalam ugy nez ki, hogy a nappaliban van a termosztat, valamint az ott levo radiatorokon van ket szeleptermosztat is (Tado) illetve a haloban, a ket gyerekszobaban es az emeleti nagy radiatoron van meg szinten Tado szeleptermosztat.

Ugy van, ahogy irod, ha a beallitott hofokot eleri a szoba, a szeleptermosztat elzar. Ha az utolso helyen is eleri a beallitott hofokot, akkor a kazan is kikapcsol/visszamodulal, bekotestol fuggoen. A hofokot tokeletesen tartja. Nyilvan a rendszer csak akkor mukodik jol ,ha a szeleptermosztatok is Tado-k. Ilyen esetekben nyilvan a szeleptermosztatok inditani is tudjak a futest, a fali termosztaton keresztul. Ha csak egy helyisegbe kell meleg, akkor nyilvan a tobbi szeleptermoszat zarva marad. Persze azoknal a helyisegeknel ahol nincs ilyen, ott olyan meleg van, ahogy epp sikerul :) Nalam a konyha, eloszoba, WC-k, stb az ilyenek, itt annyira nem szamit a pontos vezerles.

Arra viszont figyelni kell nagyon, hogy maradjon legalabb 2-3 (de minimum 1) olyan radiator, amin nincs szeleptermoztat es meg tud fordulni a viz, mert ha valami uzemzavar lep fel es ugy indul el a keringeto szivattyu, hogy az osszes szelep zarva van, az fajdalmas lehet...

[ Szerkesztve ]

(#19123) LouiS22 válasza Degeczi (#19121) üzenetére


LouiS22
veterán

Sírok :D

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#19124) body007 válasza Degeczi (#19121) üzenetére


body007
addikt

Értem, akkor lekötöm a kapcsolót :D
Egyébként úgy van beállítva ahogy írod, áramszünet után felkapcsol (meg persze ha vki le / fel kapcsolja a kapcsolót). Ha leáll a HA akkor is vezérelhető a távval, szal az se baj.

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#19125) haxiboy válasza body007 (#19120) üzenetére


haxiboy
veterán

Kismegszakító a világításra külön.

Nálunk is így lett megcsinálva, nincsenek fali kapcsolók, helyiségenként külön kismegszakító.

Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)

(#19126) zsamiatt válasza haxiboy (#19125) üzenetére


zsamiatt
őstag

mi van ha nem megy az okos otthonod, hogy kapcsolsz villanyt? kismegszakítóval felkapcsolsz minden világítást egyszerre?

Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- KTM Peak air 29" használt MTB -- Adidas 48.5 kék sneaker új Érdeklődés privátban!

(#19127) whYz válasza body007 (#19124) üzenetére


whYz
addikt

En okos kapcsoloval es buta egovel oldottam meg. Ha szines egot akarsz akkor max osszeszinkronizalod az egot meg a kapcsolot, bar nem tudom, hogy az mukodne-e...

(#19128) Degeczi válasza zsamiatt (#19126) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Yeelight lámpákhoz pl. van falra ragasztható BT távvezérlő, az közvetlenül a lámpához van párosítva, megy otthonvezérlés nélkül.

(#19129) LógaGéza válasza zsamiatt (#19126) üzenetére


LógaGéza
addikt

Sokat agyaltam ezen én is, de aztán rájöttem, hogy ha ettől félek mindig, akkor a fene megette az egészet, és felesleges volt belefogni.
Ettől függetlenül ahol lehet ESPHome-ot használok, és az alap működést akkor is le tudom vele kezelni, ha épp a központ nem megy (magába az eszközbe van beleírva a vezérlés, nem a központ intézi).
Esetleg egy külön eszközön (pl Pi), vagy akár felhőben lévő MQTT broker is nagyot dobhat a megbízhatóságon, csak körültekintően kell beállítani.

[ Szerkesztve ]

"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"

(#19130) ojb válasza Vodike (#19115) üzenetére


ojb
tag

"ez tápként jó lenne neki vajon? 24VAC"
Nagyon nem!!!
A linken ugyanis DIN sínre szerelhető 24V AC tekercs feszültségű egy vagy két érintkezős 25A-es Normal Open -es jelfogó (contractor) látható!!!

(#19131) zsamiatt válasza Degeczi (#19128) üzenetére


zsamiatt
őstag

úgy hogy van más vezérlő is hozzá, már érthető :)

Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- KTM Peak air 29" használt MTB -- Adidas 48.5 kék sneaker új Érdeklődés privátban!

(#19132) Vodike válasza ojb (#19130) üzenetére


Vodike
tag

Köszi, akkor maradok a Hunter kész tápjánál. Nem bohóckodom e beépítéssel, ha csak nincs más ötleted erre :-)

exTiga

(#19133) vampire17


vampire17
addikt

Sziasztok!

Megerkezett a Hue izzo, sikeresen tarsitottam is a ZHA-n keresztul home assistant al. Viszont, ez szinten nem jegyzi meg az elozo allapotat ha elveszem az aramot..... Ez most hogy lehet?? elv. pont irtak itt tobben is, hogy ez az, amivel tobbet tud a Hue az Ikea-hoz kepest....

(#19134) fo_di válasza vampire17 (#19133) üzenetére


fo_di
őstag

azt szerintem konfig üzenetként kell elküldeni neki

(#19135) LouiS22 válasza fo_di (#19134) üzenetére


LouiS22
veterán

+1.

Kérdés: a ZHA kezeli már ezeket a konfig üzeneteket?

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#19136) vampire17 válasza fo_di (#19134) üzenetére


vampire17
addikt

Igen, talaltam ilyen leirast, de nem lehet olyan parametert kuldeni, amit kellene...

(#19135) LouiS22 : Nem...

Tok jo, ennyit tudott az Ikea is, fele ennyiert.... Egyedul deCONZ-al lehet beallitani, de az meg csak a sajat stick-jevel megy... Szal megint ugyanott vagyok, ahonnan indultam.... Pedig biztam benne, hogy a hue tudja alapbol, ez nekem igy jott le az itteni tanacsok alapjan...

[ Szerkesztve ]

(#19137) FeriPapa2 válasza LógaGéza (#19108) üzenetére


FeriPapa2
tag

Valóban a SwitchTopic segített. Köszönöm a segítséget.

Csak azt nem értem néhányan miért éreznek késztetést, hogy lekezeljék az olyan, a témában amatőröket, mint én is, ha konkrét segítséget kér. Kb. fél éve kezdtem bele a DIY-be. Először mindenről próbálok infót gyűjteni. Ahhoz képest sok mindent megcsináltam már és működik is. Sajnos az angolom gyenge, így a google fordításra vagyok kényszerülve ami sajnos sokszor nem túl patent. Ha megakadok adjam fel? Hát akkor már inkább megkérdezem. Válaszolni nem kötelező. Nem segíteni, de kioktatni meg ......

(#19138) vampire17 válasza vampire17 (#19136) üzenetére


vampire17
addikt

Hoppá!

Talaltam egy ilyet: [link]

Vagyis mivel gyartospecifikus parameter, soha nem fog bekerulni a zigpy-be es a ZHA-ba sem igy...

Viszont! [link] és [link]

Most ezt akarom kiprobalni!

(#19139) haxiboy válasza zsamiatt (#19126) üzenetére


haxiboy
veterán

1 szó : Binding :)

Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)

(#19140) fo_di válasza vampire17 (#19138) üzenetére


fo_di
őstag

szerintem zigbee2mqtt tud ilyen konfigüzenetet küldeni

(#19141) vampire17 válasza fo_di (#19140) üzenetére


vampire17
addikt

Igen? En azt hittem, azzal nem lehet... Szintaxist tudod? (nem nagyon hasznaltam meg zigbee2mqtt-t...)

(#19142) fo_di válasza vampire17 (#19141) üzenetére


fo_di
őstag

egy hasonló hue izzót így kell belőni: https://www.zigbee2mqtt.io/devices/9290022169.html

[ Szerkesztve ]

(#19143) LouiS22 válasza FeriPapa2 (#19137) üzenetére


LouiS22
veterán

B opció: elkezdesz angolul tanulni. Ennél a hobbinál muszáj lesz.

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#19144) LógaGéza válasza vampire17 (#19141) üzenetére


LógaGéza
addikt

Z2M-ben ez benne van.
Köszi a ZHA-s linkeket, holnap lesz mivel foglalkozni :D

"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"

(#19145) vampire17 válasza LógaGéza (#19144) üzenetére


vampire17
addikt

Igen, mar nezem is! Most epp firmware update megy (ez is valami... most 2016-os firm. volt rajta, az tuti nem tudta....)

Nyitottam egy ilyen issue-t a zigpy oldalon, hatha...: https://github.com/zigpy/zha-device-handlers/issues/479

[ Szerkesztve ]

(#19146) szat8 válasza vampire17 (#19145) üzenetére


szat8
tag

Ó, a firmware update...
Próbáltam kísérleti jelleggel IKEA izzót update-elni Deconz-on keresztül, de nem akarta az igazságot...
Ezt a leírást néztem, nem tűnt bonyolultnak, még ki is írta az izzó verzió számát, de ott megakadtam.
Nem fontos, azért nem is írtam be ide, csak most kicsit témába vág. Ha esetleg valakinek sikerült már, érdekelne, mi volt vele a tapasztalat. Minden esetre így elavult firmware-rel is világít, kicsit mindig megmosolyogtat, hogy egy villanykörtén minek szoftvert frissíteni, és hová jut így a világ. :U

(#19147) ojb válasza Vodike (#19132) üzenetére


ojb
tag

Egyedül arra kell figyelni, hogy a tápegység (transzformátor) terheletlen feszültsége ne menjen ~27 V AC fölé. Valaki itt a fórumon járt úgy, hogy eldurrant a kapcsolóüzemű tápegység IC-je a panelen emlékeim szerint, mert 230V feletti hálózat fesz.esetében -ami bizony előfordulhat -- a transzformátora üresjárási (csak a spinkler és Pi terhelés) feszültsége hatására az egyenirányítás után túl magas lett a DC fesz a vezérlő IC-nek

(#19148) Vodike válasza ojb (#19147) üzenetére


Vodike
tag

Igen, tudom is ki. Leveleztem vele már a témában, de sajnos olyan tápot írt, amit kb beszerezhetetlen: indel tszs 25/013m

szerk. végre találtam raktáron :-) meg is rendelem gyorsan :D

[ Szerkesztve ]

exTiga

(#19149) vampire17 válasza szat8 (#19146) üzenetére


vampire17
addikt

Vegre sikerult!!!! :D

2019-es lett a firmware, frissites utan, beallitottam hogy a state "off" legyen es VEGRE mukodik!!! (Probaltam az utolso allapotot is, de az sajna nem megy... De nekem mar igy is boven jo )

[ Szerkesztve ]

(#19150) szat8 válasza vampire17 (#19149) üzenetére


szat8
tag

Lényeg, hogy sikerült! :C
Az ikeásnál nekem is csak az off-ot engedte, de jobb is, mintha megjegyezné a legutóbbit.
Shellyvel egyszer jártam úgy, hogy este világítottunk, jött az áramszünet, na nem baj, úgyis alvás idő van már. Hajnali 1-kor visszajött az áram, a gyerek sírva ébredt, mert nem tudta, mi ez a fényár. Mivel nyomókapcsoló van, nem is tudtuk volna kikapcsolni, de amúgy sem gondoltam erre akkor. Azóta off a power-on állapot beállítása. :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.