- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Fecogame: A csámcsogás
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziasztok,
A sonoff relék milyen gyakorisággal mennek vajon tönkre?
Van egy a hörmann udvar kapumon, napi 4-5 használattal, nem indítja a kapuk, az ewelink applikáció látja, kapcsolja, de nem indul-záródik róla a kapu.
Egy másik egy pince garázs szekrényében 24 fok feletti hőmérsékletre kapcsolja ki-be az áramot a 4db 12V-os tápegységnek ami a szekrény szellőztetését felel, ez sem ad már ki kapcsolt áramot.
Kukák lehetnek?Tegnap próbáltam telepíteni egy új relét ami állapot visszajelzős. Érdekes a mobilomon sehogy nem akarta felismerni, párom mobiljáról (sajna másik fiókkal) egyből sikerült telepíteni. Van ebből kvóta egy adott mennyiségre egy felhasználó esetében?
-
Játékos
addikt
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy Siri vagy Google assistant/Home tud olyat, hogy egy feladatot végrehajtva megkérdezn, hogy megtegyen-e mégegyet?
Pl.: elindítok egy tevékenységet Harmony Hub-bal, és megkérdi az asszisztens, hogy kapcsolja-e fel hozzá a lámpát (vagy esetleg le). Vagy dupla csillárkapcsolónál felkapcsolja az egyiket, és megkérdi, hogy elég-e, vagy kapcsola hozzá a másikat is. Ilyenekre gondolok.
Előre is köszönöm a választ. -
Degeczi
nagyúr
Mondjuk nemhogy tízzel, de két-háromszor annyi klienssel is el kellene boldogulnia egy átlagosan vacak routernek, fölötte szoktak hasonló gondok jelentkezni - de más ok nem nagyon lehet valóban. Mindenesetre az említett típus elég gyengének tűnik, tényleg nem árthat egy másikat beszerezni (de célszerűen meghagyni mindkettőt, és az okoseszközöknek kijelölni az egyiket)
Tasmotásítani főként akkor érdemes, ha van okosotthon rendszered, hiszen valszeg nem szeretnél lemondani a kényelmes távoli elérésről - és az ilyen firmware-ekhez persze nincsen felhő (pont annak elkerülése az egyik cél).
Ha ez nem fontos, akkor nem gond, mert a helyi hálózaton az eszköz IP címére webböngészővel rácsatlakozva rögtön látod a fogyasztási adatokat (bár szummázva csak mai, tegnapi, és összesent, heti vagy havi nincs), és időzíteni is lehet ki-be kapcsolást rajta (csak akkor vagy legyen helyi timeservered és azt állítsd be rajta, vagy legyen kiengedve a netre az NTP lekérdezéshez, h áramtalanítás után is megkapja a helyes időt) -
voeta
újonc
válasz
SwissAirplan #17530 üzenetére
Saját MQTT brokert ez alapján tudsz beállítani: https://www.home-assistant.io/integrations/mqtt/
Facebookon van egyébként egy nagyon segítőkész 1500 fős HA közösség (Home Assistant Hungary), de én is szívesen segítek. -
ot93
senior tag
válasz
Degeczi #17537 üzenetére
Hát valami lehet benne, hogy a router a hibás, mert nem egy csúcskészülék.
(ZTE H108L)
Viszont valamiért mégis az okoskonnektoroknak van köze, mert ha az összes készülék csatlakozik a hálózatra (4 telefon, 1 laptop, 1 pc, 2 klíma és 1 tablet), akkor sincs ilyen probléma. Aztán ha pl. az shp2 igen, akkor már anomália van. És mivel nem mindig az összes készülék van neten, így nemhiszem, hogy az lenne a probléma, hogy a 10. eszköz már "megbénítja" a routert. Habár ilyen kifejezett tesztet nem csináltam vele, lehet azt fogom, hogy mondjuk max. 5 készülék + az okoskonnektor és, hogy akkor mi lesz.
Amúgy a tasmotásítás mennyire lenne bonyolult ha csak arra kéne, hogy időzített ki-be kapcs és fogyasztásmérés? Mert lehet, hogy tasmotával megpróbálnám, hogy úgy is előjön-e a probléma... -
Degeczi
nagyúr
válasz
SwissAirplan #17542 üzenetére
HA alatt sokkal egyszerűbb, semmi átalakítás nem kell, a kifejezésben adod meg, h a tipikusan json formátumú mqtt üzenetből melyik értéket szedje ki, és arra rögtön rá is küldhetsz egy kerekítő filtert.
Rengetegszer szó volt hasonlóról itt, csak egy példa.De ha bizonytalan vagy a saját programod működésében, és eleve csak szenzorlekérdezésről van szó, ahhoz fölösleges is programot írni: sokkal egyszerűbb ESPHome-ot tenni a NodeMCU-ra, és az magától megjelenik a HA alatt.
-
LógaGéza
veterán
válasz
SwissAirplan #17542 üzenetére
Akkor neked a MQTT Sensor integráció kell, itt tudsz róla olvasni: [link]
Előtte nem árt, ha megmutatod a HA-nak, hogy hol is van a szerver, erről meg itt tudsz okosodni: [link]Amúgy ESP8266/ESP32 alapú boardokra vannak elég jó elkészített rendszerek. Én ESPHome párti vagyok, nagyon jól lehet integrálni Home Assistantba, és oda-vissza beszélgetni közöttük, akár közvetlenül, MQTT szerver kihagyásával is.
Mások Tasmota pártiak, ennek viszont kell MQTT. -
SwissAirplan
aktív tag
válasz
LógaGéza #17541 üzenetére
Hát szerintem "szám" formába!
Gondolom ebből a válaszból rögtön lejött hogy nem vagyok nagy mágus...
A lényeg ugy néz ki pl a hőmérőnél hogy:A NodeMCU egy DHT 22 től lekéri a hőmérsékletet és a pára tartalmat ezt elmenti int formájú temp és int formájú hum változóba.
Utanna csatlakozik az mqtt hez, a temp változót elküldi a nappalitemp topicba a hum változót pedig a nappalihum topicba.Ezt a Node-Red be egy egy egy "hallgatózó"node fogadja (és jelen pillanatban debug-al irja ki)
(Tudja string-ként is és number-ként is
Ez a köztes megállo nekem jó mert igy tudom kontrollálni hogy a nem mindig stabil ESP progim jól mennek e!
Namost innem kellene gondolom egy külalakformálás hogy az ugy menjen tovább ahogy azt a HA megeszi...Anno a Domonál is így volt és itt volt egy node ami mellépakolta a körítést, (idx stb...stb..) hogy a Domo tudja fogadni és tudja hogy "kitől"kapja...
-
LógaGéza
veterán
válasz
SwissAirplan #17540 üzenetére
Kérdés, hogy az egyéni eszközeid milyen formában szolgáltatják az adatokat... HTTP/JSON/REST API integráció is van, meg ezer más dolog. Sajnos abból, hogy egyéni NodeMCU eszközök sokat nem lehet mondani.
Ha MQTT-be küldik át, akkor HA-ba is fel tudod venni őket MQTT-n keresztül. -
SwissAirplan
aktív tag
Noss.... gyalultam a Domoticzot.
megkapta az új MQTT-t ami a régi mert ugyan az az IP és a Node-RED is integrálva lett.
Mivel nekem "saját eszközeim " vannak NodeMCU-kal igy nem olyan egyszerű
Most ott tartok hogy pl a hőmérők adatai szépen sorba megérkeznek MQTT-n és a Node-RED ben számként feltünnek!Este lessz egy Fain segítségem, de addig is ha lehet szeretnék " előre tanulni"
Hogy lehet egyéni eszközöket a HA-ba felvenni? Illetve milyen formában várja az adatokat? -
Degeczi
nagyúr
válasz
zsamiatt #17538 üzenetére
Vagy te készítesz illesztést (pl. Arduino, Rpi, NodeMCU), vagy ha már úgyis vezetékes, a legcélszerűbb ha fizikai riasztó is van, függetlenül az otthonautomatizálástól. Azokból a nálunk legelterjedtebb két márka (DSC, Paradox) több típusa könnyen illeszthető saját rendszerhez.
-
zsamiatt
őstag
Este azon gondolkodtam, ha egy új házba vezetékes nyitás érzékelőket és mozgás érzékelőket szeretnék, fizikailag, hogyan tudom rávarázsolni automatizálási szoftvere?
A vezeték nélkül oké, de mi van ha valami vezetékes?
Valakinek van tapasztalata? -
Degeczi
nagyúr
Egy gyenge router is tud pont ilyen tünetet okozni, akár egyetlen új eszköz megjelenésétől.
Másrészt a legtöbben ezeket Tasmotásítva, otthonautomatizálásba integrálva használjuk (nálam az évszaktól függően mindig üzemel 8-10 db SHP2 és egy SHP8 probléma nélkül), így netre ezeknek nincs szüksége, célszerűen eleve külön wifire mehetnek a többi hasonlóval együtt. Gyári állapotban persze más a helyzet. -
golya87
őstag
Sziasztok!
Baxi Fourtech kazánhoz keresek termosztátot, ami majd később Home Assistant-ba is integrálható. Tado-ból sima V3-ast már csak eBay-en érdemes keresni, vagy fellelhető még máshol is? Alternatívát tudtok esetleg ajánlani?
Előre is köszönöm!
-
ot93
senior tag
Üdv, aki blitzwolf bw-shp2 vagy shp6 típusú okoskonnektort használ, nem jelentkezett nála olyan probléma, hogy zavarja a netet? Nekem van egy shp2 már kb. 1,5 éve, meg januárban lett mellé 2 db shp6 is.
A 2db shp6 üzembehelyezése után rövidesen azt tapasztaltuk, hogy a mobil, laptop, és egyéb készülékeken időnként megszakad a net vagy belassul, de van, hogy csak bizonyos készülékeken, tehát nem feltétlenül az összes készüléken egyszerre. Sőt akár lan kábellel, akár vezetéknélküli módon netre kapcsolódó készülékek esetén is. Ergo, nem a wifivel van a probléma, hanem magával a nettel. Januárban felmerült a gondolat, hogy a 2 új konnektor a ludas, ezért kihúztuk őket. Azóta nem is voltak használva, mert amúgy is csak januárban kellettek. De kihúztuk az shp2-t is, habár azzal korábban szerintem nem volt probléma. Ezután a net lassulás, megszakadás nem jelentkezett (maximum elvétve, de az talán normális).
Most májusban az shp2-t visszadugtam, merthogy azt használom a fogyasztásméréshez, meg időzített kapcsoláshoz. Azóta megint észleltük a problémát, pedig ezzel elvileg korábban nem volt probléma. Most ez is ki lett húzva megint, feltételezhetően megint nem lesz a nettel probléma...
Lehetséges, hogy a konnektor a zavaró tényező, tehát szarvagy csak valami véletlen egybeesés? De az a fura, hogy az shp6 és az shp2 is (már) ugyanazt okozza, pedig nem is egy típus a kettő. Fura lenne az is, ha az okoskonnektor lenne szar, mert egyrészt mind a három?! másrészt meg a blitzwolf azért nem szar minőség, sőt...
-
bisti79
tag
válasz
Mqtt-t felesleges "másikat" telepítened. Az eszközeid most is rajta keresztül kommunikálnak. Tudod a bróker ip-címét, megadod ahol kell, és annyi...
-
aicon
senior tag
válasz
SwissAirplan #17532 üzenetére
Esetleg siytek.com, van beepitett fordito az oldalon
-
aicon
senior tag
válasz
Én a HA oldalán kezdtem el az informalodast, tanulást, az nem jó?
-
SwissAirplan
aktív tag
Sziasztok!
Jól látom hogy a Home Asisstant - nak nem találok külön topikot?
Lenne pár kérdésem friss HA-s ként (paralellbe fut a Domoticz-om. Jól!!)
Csak szeretném a HA-t kiprobálni. VM re feltelepítettem fut, elérem és... most mit is kell csináljak?
pl kell nekem még egy Mosquitto-t telepítenem ( a domo alatt már fut)
hogy tudok eszközt hozzáadni? ( nem gyári eszközök, saját fejlesztésű NodeMCU-k)
Stb stb... Most olyan KISVUKK szindrómám van -
LógaGéza
veterán
válasz
BullZeye #17526 üzenetére
Azért arra is gondolj, hogy teljesen más a felépítése a Pi4-nek, mint az előzőnek. Eddig az SD kártyán volt a "bootloader", most pedig kikerült egy SPI-n csatlakozó EEPROM-ba. Emiatt valamivel bonyolultabb lett a bootolási folyamat is.
Az USB pedig kikerült a PCIe buszra, valamint az Ethernet chip is teljesen más mint az előző verziókban.
Ha azt akarták volna, hogy tudjon minden olyan funkciót, amit a Pi3 is, akkor még lehet idén se adták volna ki... Szerintem jobb így -
tknof1871
őstag
Üdv!
Van egy magyar tech csatorna. Most PLC-hez akar Arduino szenzor modulokat használni.
Amióta foglalkoztat a "csináld magad okosotthon" téma itt (okos_otthon_smart_hom topik) mindig Raspberry jön fel és néha Ardunio.
Érti valaki ez az ember miért PLC-t akar használni?
Ezt a youtube csatornát érdemes nézni ha valaki tanulni akar, bővíteni a tudását?Link a videóhoz: Használjunk Arduino szenzor modulokat a PLC-hez | PLC ◆ Kreáció
-
fo_di
őstag
ha valakit érdekel, a raspberry pi 4 elvileg már képes tényleg sd kártya nélkül bootolni usb-ről (egyelőre béta, eeprom frissítés kell hozzá)
https://www.youtube.com/watch?v=zVhYvvrGhMU -
vkp
aktív tag
109.6-ra próbálom felrakni a 0.110-et, de nem megy fel, visszaáll az előző verzióra.
Ötlet valakinek?
20-05-21 07:01:13 INFO (MainThread) [supervisor.homeassistant] Update Home Assistant to version 0.110.0 20-05-21 07:01:13 INFO (SyncWorker_7) [supervisor.docker.interface] Update image homeassistant/qemux86-64-homeassistant:0.109.6 to homeassistant/qemux86-64-homeassistant:0.110.0 20-05-21 07:01:13 INFO (SyncWorker_7) [supervisor.docker.interface] Pull image homeassistant/qemux86-64-homeassistant tag 0.110.0. 20-05-21 07:01:40 INFO (SyncWorker_7) [supervisor.docker.interface] Stop homeassistant application 20-05-21 07:02:40 INFO (SyncWorker_7) [supervisor.docker.interface] Clean homeassistant application 20-05-21 07:02:40 INFO (MainThread) [supervisor.homeassistant] Update pulse/client.config: /data/tmp/homeassistant_pulse 20-05-21 07:02:40 INFO (SyncWorker_6) [supervisor.docker.homeassistant] Start homeassistant homeassistant/qemux86-64-homeassistant with version 0.110.0 20-05-21 07:02:45 INFO (MainThread) [supervisor.homeassistant] Home Assistant pip installation in progress 20-05-21 07:03:15 INFO (MainThread) [supervisor.homeassistant] Home Assistant pip installation done 20-05-21 07:13:16 WARNING (MainThread) [supervisor.homeassistant] Don't wait anymore of Home Assistant startup! 20-05-21 07:13:16 CRITICAL (MainThread) [supervisor.homeassistant] HomeAssistant update fails -> rollback! 20-05-21 07:13:16 INFO (MainThread) [supervisor.homeassistant] Update Home Assistant to version 0.109.6
-
LógaGéza
veterán
Van benne egy szintaktikai hiba, nem is fog menni. Innen hiányzik egy pontosvessző. Tegnap is írtam ezt, sőt ajánlatot is tettem, hogy melyik másik repo lehet jó.
De ha teljesen gyári közeli akarsz maradni, akkor a felsorolt forkok közül a legelsőnél ott van egy javított változat, amiben csak annyi a módosítás, hogy ezt a hibát javította: [link] -
fo_di
őstag
válasz
tomexx #17510 üzenetére
a xiaominak van kapcsolható konnektorja vagy shellyhez hasonló reléje (https://www.banggood.com/Original-Aqara-2-Channels-Smart-Home-Wireless-Relay-Two-way-Control-Module-Controller-From-Xiaomi-Eco-System-p-1460573.html), szerintem kb ennyi opciód van a gyári alkalmazás mellett (csak a xiaomi cuccokat eszi meg)
de bevallom, nem használok xiaomi hubot a gyári alkalmazással, így az se biztos, hogy a relét megenné -
tomexx
csendes tag
Sziasztok.
Van egy Xiaomi Mi Smart Home Kit-em. Az lenne a kérdésem,hogy van e valamilyen megoldás arra, hogy ehhez csatlakoztassak valamilyen relét (pl. Sonoff Basic) amit a Xiaomi Home alkalmazáson keresztül tudok vezérelni?Még kezdő vagyok a témába és szinte biztos, hogy volt már itt téma, de annál terjedelmesebb a hozzászólások sora, hogy végig bírjam olvasni.
-
fo_di
őstag
válasz
body007 #17506 üzenetére
a kötelező feltételeket feltoltad? (bash, stb.)
raspbianon elvileg a docker csak külön scripttel megy fel, nem megy a repóból: https://docs.docker.com/engine/install/debian/#install-using-the-convenience-script
és a rendszer típusát (-m) a megfelelő pi verzióra kell állítanivalószínűleg ezért is szüntetnék meg a támogatását
-
fo_di
őstag
válasz
body007 #17503 üzenetére
ez volt a sima generic installer, amivel sima linuxra fel lehetett tolni a hassiot (home assistant supervised): https://github.com/home-assistant/supervised-installer
a git szerint deprecated, de valójában mgegondolták magukat egyelőre még, így feltelepíthető (utána a snapshottal visszaállítható egy hassos rendszeren is) -
LouiS22
veterán
válasz
Játékos #17502 üzenetére
A telefonos appok gyakorlatilag arra vannak, hogy konfigold velük a célhardvert (azaz a Google Home-ot/Echo-t). Önmagában a telefonos app nem sokat ér. Még egyszerűbben: a Google Home/Echo a hub, amihez kapcsolódsz az app-pal.
Nyilvánvalóan annak semmi értelme nem lenne üzletileg sem, ha nem sózhatnának rád egy plusz hardvert. amihez aztán hozzákapcsolsz egy rakat eszközt, majd ingyen és bérmentve a Google/Amazon birtokába adod ezeken keresztül az összes felhasználói szokásod, keresésed, stb.
-
Tegnap csak ránéztem erre a hassos-re. Tökre tetszik, valszeg azt fogom használni ha felszabadul a pi (végre megérkezik a notim) de addig is visszateszem a raspbian-t, docker-t, hassio-t.
Melyik docker hassio image kell most rpi-re? -
Játékos
addikt
Sziasztok!
Légyszi segítsetek Harmony-ügyben. A kérdesem lényege az, hogy Google Home/Amazon Echo termékek "okosabbak", mint a telefonos applikációk? Tehét a telefonra telepített Google Assistant/Alexia mindent ugyanúgy tud, mint a "herdveres" társaik, vagy sem?
Azért kérdezem, mert internet szerte látok videókat, ahol Harmony Hubon hanggal egyesével, külön tudnak ki-bekapcsolni eszközöket (Tv, erősítő, lámpa, redőny, akármi), de nekem Alexa is, meg a Google Assistant is csak akkor lát bármilyen vezérelhető eszközt a Harmony-n, ha azt "Activity" be teszem. Szóval van 6 eszközöm, de ezeket egyáltalán nem tudja megszólítani az applikáció, csak ha pl. készítek egy "Mozi" nevű "Activity"-t, amiben benne van 4 eszköz, és ezeket egyszerre tudja indítani/leállítani. Én csinálok valamit rosszul, vagy az applikációk ilyenek, és van értelme vásárolni valami eszközt hozzá?
Természetesen a Logitech applikációja látja az eszközöket egyesével is, és tudom őket vezérelni, csak hang alapján nem.
Előre is köszönöm, ha tud valaki segíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Elektromos autók - motorok
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Okos Otthon / Smart Home
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- BestBuy topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- Goodyear EfficientGrip Performance 2 205/50 R17 93W méretű nyári gumi
- AWS 5x108 R17 felni + Bridgestone Potenza Sport gumi
- Mamas & Papas Flip XT3 babakocsi szett 3 az 1-ben
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Eladó Woom Up 5 szuperkönnyű elektromos mountain bike
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 4060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- AKCIÓ! Gigabyte H510M Intel i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB GDDR5 Rampage Shiva 500W
- Giant Talon 0 Sport - Hardtail Mountain Bike
- Honor Magic7 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Huawei P30 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest