Hirdetés
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Rák
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Hieronymus: Új biztosítási kártyát kap a nagymama
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Játékos
addikt
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy rádiós (35R10) redőnymotort lehet vezérelni Shelly-vel? A “kapcsolós” motorhoz kitalált bekötést lehet alkalmazni a távirányítós motoron? Vagy azokat mindenképp a rádión keresztül kell vezérelni?
Előre is köszönöm a segítséget. -
válasz
JoceeHunt #17494 üzenetére
Nekem gyári Velux van, azzal van némi tapasztalat, egyelőre csak informálódás szintjén, egyelőre nem integráltam be. Amit tudok róla eddig: brutális árazás, cserébe műanyag fogaskerekek, és minden agyonbonyolítva, műgyantával kiöntve. Bármelyik eleme ha meghibásodik (és magától is meg fog, a reddites és egyéb helyeken fellelhető tapasztalatok alapján) akkor repkednek a 100 ezrek, még úgy is, hogy ebayen vadászol hozzá bontott alkatrészt. Maga a motor az ablakon is "okos", szóval nem lehet csak úgy tápfesz kapcsolgatással vezérelni. Jelszint méréseken/tapasztalatai úton történő próbálkozás hatására pedig könnyen letilt örökre a benne levő elektronika, vagy kiakad valami csiga (amihez csak flexel férsz hozzá, a kiöntött ház miatt), ezt elég sokan megszopták.
A vezérlődoboz meg szintén egy vagyon, és persze zéró olyan interfészt vagy csatlakozási pontot ad, amin keresztül a Veluxon kívül bárki tudna bármit is csatolni hozzá. Jó sokat olvastam róla, kb. net szerte az a mondás, hogy örülj neki ha több éves már, és működik, ne basztasd
Amibe bele szoktak vágni az emberek, az max annyi, hogy a fali keypad buttonjai alá forrasztanak be drótokat, és így gombnyomás szimulálásával vezérlik valamivel (arduino, esp, rpi, ízlés szerint). Ez utóbbit bevállalnám én is, de annyira központi helyen van a fali kezelő, hogy maximum bevésni tudnék mellé/alá valami lyukat a falba, ahova bármit el tudok rejteni, egyébként nagyon ronda lenne.
-
-
Eddig úgy nézett ki, h raspbian és docker HA + docker supervisor.
De mostmár nincs docker supervisor (hassio) csak sima core HA.[On hold] Deprecating Home Assistant Supervised on generic Linux
Vagy vmit benéztem?
(és hogy megy egymás mellett a napi használat és a home assistant egy gépen?) - kis böngészés a tv-n az a napi használat, semmi komoly. Vnc-n szoktam konfigozni a HA-t legtöbbször melóhelyről
-
Azt tudja vki, h lehet most home assistant supervisor-t telepíteni RPi-n?
Újra kellett húzzam a rasbian-t (ssd csere) és supervisor nélkül nem tudom visszaállítani a snapshot-om. Azt tudom, h docker támogatás "szünetel" így más megoldás kellene. -
fo_di
őstag
válasz
vampire17 #17484 üzenetére
értem, hogy az asszonynak kell olyan, ami neki is jó, de az egy minden redőnyt nyitó távirányító a lakás közepén? nálam, ha egy olyat adnék neki, amin annyi látszik, hogy 1-8 és fel-le, kiakadna az asszony, hogy mi az, hogy ezzel a fossal kell kapcsolnia mindent, amin azt se tudja, hogy melyik szám minek felel meg
erre mondom, hogy a fő program automatán lemegy, ha ki akar nézni az ablakon, úgyis van az ablak mellett gomb, amivel tud nyitni/csukni (mert azért tényleg nem életszerű, hogy a nappaliból csukom be a hárommal odébbi szoba redőnyét mert épp olyanom van, és nem azért, mert odatűz a nap és melegszik)persze nyugodtan vegyél távirányítót, de nem gondolom, hogy az a mindent vivő automatizálást feleségkompatibilissá tevő megoldás
-
fo_di
őstag
válasz
vampire17 #17482 üzenetére
ok, akkor az tényleg kevésbé probléma (csak rögtön az idős embert hoztad példának, azért vetődött fel bennem), de attól van rá valós igény, hogy a nagymama (vagy akár te) lehúzza tetszőleges emeleti ablakon a redőnyt a földszintről olyan esetben, ami nem kiszámítható automatizálással? mert ha nem, akkor a szobánkénti vezérlő is elég hozzá (én csak úgy nem szoktam húzni a redőnyt, reggel meg este fel/lehúzom, esetleg ha nagyon süt a nap, vagy kifejezetten ki akarok nézni, de az utóbbi úgyis az ablak mellett történik, az az ablak melletti kapcsolóval még kényelmesebb is, a többi meg programozható)
-
fo_di
őstag
válasz
vampire17 #17474 üzenetére
igazából a 8 kapcsoló és a 8 csatorna között sem lesz másabb a keveredés mértéke (pl meg kell jegyezni, hogy a kamra az egyes, a kisszoba a kettes, a második kisszoba meg a hármas, de hanyas is volt a fürdő? mindig elfelejtem...)
és biztos, hogy van igény arra, hogy a nappaliból lehúzhassa az emeleti szoba redőnyét? ha igen, az feltehetőleg automatikusan kiszámítható módon van (túl meleg van, délután odatűz a nap, fúj a szél, stb.), amire te is fel tudsz készülni, hogy engedje a rendszer automatikusan
a távirányítót meg felviszi az emeletre, mert ott alszik, reggel lemegy, de jaj, a távirányító fentmaradt, innentől mászhat vissza a távirányítóért (meg ugye mindig akkor tűnik el a távirányító vagy fogy ki belőle az elem, amikor szükség lenne rá...)
és azt is gonodld át, hogy az idős ember akar-e a (tud-e) még az okosotthon vezérlésbe beletanulni, vagy innentől egy újabb supportkötelezettség kerül a nyakadba (szülődnek nem mondhatod, hogy híjjál ki szerelőt, főleg, ha te teszed fel neki)
-
tyielow
aktív tag
Sziasztok! Nagyon laikus kérdés: tudtommal Google Home és Alexa jelenleg nincs magyar nyelven. Vagyis angolul kell neki kiadnom az utasítást. Az megoldható, hogy magyarul beszél vissza? Vagy a forrás, ahonnan nyeri az adatokat a kérdésemre, az amúgy is angol és hülye lenne magyarul beszélni?
Másik kérdés: egyéb rendszerekkel összekötve, lehet olyan jelenetet / szcenáriót létrehozni, hogy hangutasításra pl. felemeli a redőnyöket, közben meg elkezdi felolvasni a mai időjárást + forgalmi infókat a munkába menő úton?
Nincs gyakorlatom benne, viszont termékkatalógusba kellene felhozni 1-2 érdekes példát az egyik gateway kütyünkhöz.
PLS HELP
-
vampire17
addikt
Egy taviranyitot szeretnek mindenkepp. A tobbnek akkor van ertelme, ha az adott ablakokhoz ragasztom oket, de ezzel elveszik a mobilitas. Olyan kell, amivel pl az emeleten le lehet huzni ugy a redonyt egy idosebb embernek (telefon nelkul!) hogy fel kene mennie.
Ha osszetarsitok 8 kulonfele kapcsolot es lent tartom az asztalon, abbol kavarodas lesz... Ez volt a jo abban az RF taviranyitoban, amit linkeltem. Nagy, egyertelmu szam, ami jelzni, hanyas ablak van kivalasztva, majd fel-le gomb. Azert akartam ezt a Z-wave-et, mert csak jobb mint az RF es van is Zwave vevom... De ha ennyire megbonyolitja a dolgokat, akkor lehet maradok az RF-nel...
-
fo_di
őstag
válasz
vampire17 #17472 üzenetére
szerintem nem lesz szerencséd ezzel a zwave modullal, de fene tudja, milyen állapotot küld magáról, illetve hogy a különböző csoportokat hogy kezeli le
itt az ozw napló lesz a legjobb barátod, amivel le kell nyomoznod, hogy milyen üzeneteket küld a cucc különböző nyomásokkor, majd utána le kell automatizálnod mindent
valószínűleg annyit tudsz tenni, hogy hogy megrendeled itthonról és x napon belül elállsz a vásárlástól, ha nem jön be, vagy nem ad külön outputot minden csatornára
ha zwave redőnyvezérlőd lenne (pl fibaro roller shutter, stb) és nem shelly, akkor valószínűleg simán direktbe össze lehetne őket tanítani, de így, hogy nem zwave motorvezérlővel raknád össze, azt nem komálja a rendszer feltétlenfeltétlen egyetlen távirányító kell neekd az egész lakáshoz? nem elég szobánként egy, az adott szobát kapcsoló és néhány kombinált kapcsoló? mert tényleg, egy zigbee ikea kapcsoló (https://www.ikea.com/hu/hu/p/tradfri-vezetek-nelkueli-fenyszabalyozo-feher-00468432/ https://www.zigbee2mqtt.io/devices/E1743.html) rugalmasabb a rendszer szempontjából (mqtt outputja van), azt könnyebb összekötni mással, mint a zwave-et, hosszú nyomást is tudja, szobánkénti kapcsolót könnyen lehet belőle csinálni
masternek ha szeretnéd kiválasztani, hogy melyik kapcsolót nyomja, nem szívesen, de inkább a telefont javaslom, ott látod, hogy melyik redőnyt állítod (vagy master kapcsoló, ami mindent/adott csoportot kapcsol fixen) -
vampire17
addikt
Amit akarok:
Zwave taviranyito, kivalsztok egy csatornat (mondjuk 3) nyomok egy "fel" gombot, ez general egy adott entity allapotot pl HA/OpenZwave oldalon. Irok egy automatizalast, ami azt figyeli, ha ez az allapot, akkor az adott Shelly kap egy "fel" parancsot. (HTTP linkes, vagy mqtt vezerlessel)
Ezt nyilvan kell "le" es "stop" allapotra-ra is. Mindez 8 szor, mert 8 redony van. (a maradek 2 csatorna kozul egy lehet meg osszes redony pl)
-
fo_di
őstag
válasz
vampire17 #17470 üzenetére
mit akarsz kapcsolni? mert ha shellyt, akkor teljesen mindegy, milyen számokat mond, mert direktben nem tudsz zwave és wifi eszközt összekötni, csak a hubon lévő automatizálások eredményeként
ami számokat ír, azok szerintem a közvetlen zwave hub nélküli kapcoslatokat jelziés home assistantban nincsenek különböző id-k, eszközök vannak, aminek vannak állapotai (pl ablak lent, vagy kapcsoló "le" megnyomva)
-
vampire17
addikt
Es a ZWP10 ? Azt ismeri az OpenZwave, csak nem vagom a darabszamot...
most akkor 5 csatorna per 2 keszulek, vagy 10 csatorna per 1 keszulek? De kozben a csoportok tartalmazhanak 231 eszkozt...
Tehat arra nincs lehetoseg, hogy kivalasztok egy csoportot nyomok egy "le"-t ami HA/OpenZwave oldalon general egy adott ID-t? Bassszus, miert van ez igy tulkomplikalva...
-
fo_di
őstag
válasz
vampire17 #17467 üzenetére
a számok mind direkt zwave bindingra vonatkoznak, vagyis zwave "shelly" kell hozzá, vagy kézzel megpróbálod leprogramozni (ha jól láttam, shellyket akarsz vezérelni vele), de a csatornaváltás nem tudom, hogy oldható meg (esetleg keresni pár lehető legolcsóbb zwave szközt, amiket bekötsz csatornánként és azok állapotához kötöd a redőnyöket vezérlő shellyket)
-
fo_di
őstag
válasz
vampire17 #17466 üzenetére
az is lehet, hogy a csoportokat zwave céleszközökkel kell kialakítani (vagyis pl a linken említett fibaro roller shutterökkel), mert a zwave tud csoportokat
nem vagyok biztos, hogy ha nem zwave eszközhöz akarod kötni, akkor kapsz rendesen csoportot
ráadásul elvileg ozw1.4-ben nincsen ennek a fakronak konfig fájlja, lehet, hogy a specifikus funkciókat nem is éri el (konfig paraméterek, stb)egyszerűbb lenne ablakonként egy ikea/xiaomi gomb
-
vampire17
addikt
válasz
vampire17 #17466 üzenetére
Ezt talaltam:
https://www.fakro.hu/tetoteri-ablakok/elektromos-mukodtetes/taviranyitok/zwp10/
https://github.com/OpenZWave/open-zwave/blob/master/config/fakro/zwp10.xml
Ez mar igeretesebb, viszont rogadtul nem ertem a darabszamot:
A ZWP10 többcsatornás távvezérlő lehetővé teszi a FAKRO elektromos tartozékok és más gyártók Z-Wave kompatibilis kommunikációs moduljainak távirányítását. A ZW10 távirányítóval maximum 10 készüléket lehet működtetni, 5 csatornán keresztül (ketttő készüléket csatornánként). Ezen kívül lehetséges 10, egymástól független csoportot létrehozni. Minden csoport számos eszközt tartalmazhat egyszerre. A vezérlő memóriája összesen 231 eszközt tartalmazhat. A ZWP10 távvezérlő elsődleges és másodlagos vezérlőként is használható.
Szoval akkor hany redonyt tudok en ezzel mozgatni??
-
fo_di
őstag
válasz
vampire17 #17464 üzenetére
https://www.fakro.hu/att/COMMON/offer/servis/user_manuals/ZRH12_FAKRO_HU.pdf
ez talán segít valamités találtam egy iylet: https://forum.fibaro.com/topic/48720-fakro-remote-hc2-roller-shutter-3/
elvileg a fibaro hubról mesél, de az elveket HA-ban is le lehet futtatni (ha jól értelmezem, csoportokat kell létrehozni) -
vampire17
addikt
De van. (12 csatornat kezel) Itt jobban latszik:
Itt pedig egy video: https://www.youtube.com/watch?v=kHLvLYSbP9I&t=74s
A kerdes mar csak az, ha ezt parositom a Zwave vevommel (Aeotec USB) akkor mit fogok latni HA-ban vagy Node-RED-ben? kell kulon XML-t gyartani, vagy felismeri magatol?
Ha jol ertelmezem a videot amit linkeltem, akkor nekem mind az osszes szukseges csatornat (8 az estemben ) ugyanahoz a Zwave vevohoz (Aeotec) kell tarsitanom, ami letrehozza az entitasokat minden csatornahoz. Vagy rosszul ertelmezem?
-
-
vampire17
addikt
Valtozas! Megis talaltam Zwave taviranyitot!!
Nem olcso, (kb mint az uj RF vevo) de ha jol ertelmezem, akkor ez jo lenne nekem...
kerdes: A zwave-el nem lehet kompatibilitas gond ugye? Marmint ami tamogatha a Zwave-et, azzal ennek is mennie kell?
-
vampire kérdése kapcsán jutott eszembe, hogy én is keresek valamilyen, vízálló, kertálló távirányítót HA-hoz. Elemes, 100m hatótávolság.
Van WiFi vagy Mysensors. Esetleg egy zibbee-t még felteszek ha kell.
A fontos, hogy kapjak 4-8 nyomógombot amiket majd leprogramozok a HA-ban vagy a NodeRedben különböző feladatokra.
Van ötletetek? -
vampire17
addikt
-
válasz
vampire17 #17454 üzenetére
Én a helyedben megrendelném a távot és kipróbálnám a B0 kódokkal a meglevő SonoffRF-el. Ha megy, akkor pedig lesz@rnám az egészet
Nem automatizációhoz kell, az egyéb cuccok infra távjai se 100%-osak, olyankor újra megnyomjuk a gombot, aztán ennyi. Ha pedig nagyon nem oké, akkor még mindig beletolhatod a 100EUR-t a kinézett megoldásba.
-
vampire17
addikt
válasz
LógaGéza #17452 üzenetére
Nincs a taviranyitonak vevoje, magaban vettem. (Illetve a vevo majd egy RF gateway lesz)
igen, ebben a taviranyitoban az a jo, hogy pontosan erre valo
Sajnos ilyet Zigbee/Zwave ben nem talaltam...
Jok amugy ezek a protokollok, csak az "egyszeru" dolgokra meg mindig az RF a legjobban elerheto.
Amugy az RFXtrx433XL alapbol tamogatja ezt a taviranyitot.
Itt most nekem a kerdes az, hogy a tobbi cuccom (elsodlegesen a kapucsengom es az idojaras allomas) is tamogati fogja-e... Eleg sok melo volt mindkettot megoldani rtl_433-al, githubon segitettek es tettuk bele vegul, mert alapbol egyiket sem tamogatta.. Szoval lehet kezdodne megint minden elolrol, de itt ugy latom, nem olyan kozvetlen a fejlesztovel a kapcsolat, mint rtl-nel, lehet nem is segitene... A tobbi RF vevom meg akkor kukaznam, mar igy is van harom (amibol kettot hasznalok) jo lenne egy eszkozzel kezelni mindent...(A jovoben mar egyszerubb lesz, mert csak a kompatibilitas listarol fogok valasztani
)
-
válasz
LouiS22 #17450 üzenetére
Én is ezt akartam ajánlani, mert szintén kapcsolok zigbee-s kapcsolóva (pl. ilyennel is) Shellyket, amik árnyékolót mozgatnak. Ehhez ugye csak egy cc dongle kell, meg egy zigbee2mqtt, és ennyi.
Viszont a Vampire által kinézett távirányítót nyilván nem váltja ki. B tervnek jó, lehet, ha pl. minden redőny mellé tesz, és kvázi szimulálja vele a falba épített kapcsolót (ami gondolom alapvetően nincs és így merült fel az ötlet). Ha ez így nem gond, akkor én ezt választanám.
C terv: link
Ezzel pl. megoldható lenne, hogy a középső gomb nyomogatásával lehetne választani a redőnyök között, de nyilván ennek a szoftveres implementálásával lenne egy kis meló, hirtelen nem is tudom hogy állnék neki HA-ban, de innét szép nyerniIlletve a visszajelzést is meg kellene oldani valahogy, hogy éppen melyik redőny van kiválasztva (erre esetleg alkalmas lehet valamelyik text2speech megoldás, ha van). Egyébként nagyon sok eventet ad vissza, renget mindenre használható (toggle, arrow left/right click/hold/release, brightness up/down click/hold/release).
Igazából a linkelt led kijelzős távirányítóra egyik se válasz, de ha valamelyik mégis szimpi, akkor más téren (stabilitás, visszacsatolás, ár) sokkal jobb lehet.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- OLED monitor topik
- World of Tanks - MMO
- PlayStation 5
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Milyen videókártyát?
- Parfüm topik
- További aktív témák...
- Eladó Zenga Giulia gamer szék / Daccormax ergonomikus irodai szék
- Tchibo Esperto Caffe szemes kv föző hibátlan működéssel
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Fornetto Explorer DeLuxe gömbgrill/faszenes grill, pizzakemence feltét, pizzakő, elemes forgatónyárs
- MultiPro Go FDP22.130GY
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- Csere-Beszámítás! HP Omen Gamer laptop! I7 7700HQ / GTX 1050Ti / 32GB DDR4 / 250SSD+1TB HDD
- iKing.Hu - Honor Magic 5 Pro 5G - Használt, újszerű állapotban, ajándék tokkal!
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Lenovo Thinkpad x1 carbon 6 i7-8650u 8. gen 4 mag 8 szál. 16GB a legjobb üzleti.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest