Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:08:33

LOGOUT.hu

Okos Otthon összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1701) JoHn123 válasza alcsapalcsa (#1698) üzenetére


JoHn123
tag

Elnézést, mégis működik, a mozgásérzékelő egyperces hallgatása tréfálhatott meg. Valami olyat is lehetne beletenni hogy ha ismét mozgást érzékel a felkapcsolt időn belül, hosszabbodjon meg a felkapcsolt időszak?

(#1702) sepsi0


sepsi0
őstag

Xiaomi wifi elosztó akció, hátha kell valakinek...
[link]

(#1703) layerke válasza JoHn123 (#1696) üzenetére


layerke
aktív tag

Ez így biztos nem fog menni, az "and"-eket egymásba kell ágyazni, így külön nem működőképesek.

(#1704) fecus válasza alcsapalcsa (#1697) üzenetére


fecus
őstag

A gyári Sonoff az 5V-os táppal indul, de a logika az 3,3V-os. Nem tudom elbírja-e ha 5V-os relét ill. 5V-ot szeretné vele kapcsolni.
Ha jól értettem (#1693) mekkGyver egy saját építésről írt példát.

Ha további relét akarsz rá kötni akkor az 3V-os legyen és <=12 mA-rel húzzon be! (a katalógus szerint)

Egy további relét forrasztás nélkül ráköthetsz a GPIO14-re a tüskesoron.

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#1705) JoHn123 válasza layerke (#1703) üzenetére


JoHn123
tag

Köszönöm. Kivettem a második and-et és a lépcső lámpa off-ot. Így megy. Esetleg a másik felvetésre valami ötlet?

(#1706) alcsapalcsa válasza fecus (#1704) üzenetére


alcsapalcsa
tag

pedig azt hittem kezdem érteni...

most ezen új szemlélettel kezdtem keresgélni és találtam egy relét [link] - most nincs jelentősége, hogy 4-es, csak a leírásában 3,3V is van. Viszont itt sem írják, hogy 220V juheeee, de a relé tetején ott a 230V AC. Ezek nem olvadnak le 10-50W világitástól? Vagy csak azért nem ajánlják, mert nincs dobozban és agyoncsap az áram?

A bejegyzésemben van egy kép, a mozgásérzékelő sonoffra telepítéséről. Abban van egy láb, amit kiköt a hosszanti tüskesor utolsó pin-hez, ami elméletileg 5V. Ezzel működnének [link] ezek a relék? Ezeknél már nem nyafognak a 220V használatával.

Egyébként a sonoff többi pin-vel is meghajtható egy-egy relé, vagy az már sok lenne? (4,5,14,tx,rx)

(#1707) yogee válasza JoHn123 (#1701) üzenetére


yogee
tag

Ugyen ebbe futottam bele zwave-es mozgásérzékelőkkel.
először én is blocky-val próbálkoztam, de rájöttem, hogy nem tökéletes.
szerencsém volt nekem, mert a zwave eszközöknek van konfigurációs felületük, ahol be lehet állítani, hogy x mp legyen a figyelési időszak, aztán utána y mp az alvo idő...
xiaomi érzékelőnek ilyen konfig felüllete nincs?

Megnézheted még a blockly helyett a lua/dzvents scripteket.
Valami ilyesmi algoritmus kellene neked:
- ha jelez az érzékelő, akkor 5 percre állítasz egy változót.
- az 1 percenként lefutó scriptel csökkented a változót, majd ha 0 a változó értéke, akkor kikapcsolod a lámpát.

(#1708) mekkGyver válasza alcsapalcsa (#1706) üzenetére


mekkGyver
aktív tag

Fú, mennyi kérdés, te aztán lelkes amatőr vagy! :) Kicsit elgondolkodtattál...
Rájöttem, hogy ami nekem műszerészként nyilvánvaló lehet, azzal te még esetleg nem is foglalkoztál, így nem szeretnék abba a hibába esni, hogy néhány mondatom hatására nekiállsz hálózati feszültségű dolgokat forrasztgatni. Az erősáramú eszközökkel nagyon körültekintően kell bánni, még szakemberekkel is előfordul, hogy figyelmetlenségből rossz helyre nyúlnak, de egy hibásan tervezett áramkör tüzet is okozhat!
A "220V" életveszélyes !!! Ha nem tudod 100%-osan mit csinálsz, akkor inkább vegyél gyári eszközt!!!! (És ez nem konkrétan neked szól, hanem bárkinek, aki ezt a fórumot olvasgatja.)
Szóval.
- A GND, azaz test, vagy negatív pólus mindig és mindenhol ugyanaz, tehát ha a rajz szerint oda kell valamit kötni, azt bármelyik GND jelölésre, vagy árnyékolásra forraszthatod.
- A relé lényegében egy elektromágnes, ami adott feszültség hatására átbillent egy lemezt, és összezár két lábat. Ha a relé 5V-os, akkor 5V hatására billen át megbízhatóan. Kevesebbre nem biztos, hogy kapcsol, lényegesen nagyobbtól viszont leéghet a tekercse. Másik paramétere az, hogy mit kapcsol. Itt lényegesebb, hogy mekkora áram folyik, de azért a túl nagy feszültség sem jó, mert áthúzhat. Egy átlagos relében általában elég vastag réz érintkezők vannak, ezért a vezérelt áramkör zárt állapotban jellemzően nem ég le, a gyenge pontja az érintkezési felület, ami a kapcsolás pillanatában szikrázik, ezért összeéghet, kormolódhat, és ettől hosszútávon már tud melegedni. Ezért nem érdemes túllépni a megadott áramhatárt, de egy ilyen "kék" relé 10A-t tud, az több, mint 2000W hálózati feszültségen!
A sonoff tápja 3.3V-ot ad le, ami az ESP-nek kell, így a relé is 3V-os kell, hogy legyen. Persze a mikrokontroller kimenete gyenge ahhoz, hogy a relét meghajtsa, ezért kell egy tranzisztor is (meg pár apróság). Ha wemost használsz, abban van tápstabilizátor, amire 4-12V-ig köthetsz feszültséget, az megcsinálja az ESP-nek a 3,3V-ot. Így használhatsz 5V-os relé modult, 5V-os táppal.
A GPIO a következő lecke anyaga lesz... :D

Bocs, ha hosszú lett, de talán nem annyira off...

Idegeskedni nem más, mint mások hülyesége miatt magunkon bosszút állni.

(#1709) itanczos válasza mekkGyver (#1708) üzenetére


itanczos
senior tag

Ezeken a relé modulokon sajnos nincs eléggé el szeparálva a gyenge áram az erős áramtól.
Ezért nem ajánlják.
Nekem olyan opto csatolós moduljaim vannak, amelyikek külön tápfeszről üzemelnek. Így nem terhelik meg annyira az mcu-t.
A sonoff relé simán vezérli.

Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html

(#1710) mekkGyver válasza alcsapalcsa (#1706) üzenetére


mekkGyver
aktív tag

Amit meg a végén linkeltél, az egy SSR, az nem is relé, hanem egy optikailag leválasztott kétirányú tirisztor (azaz triak). Ez nem tekercs, hanem félvezető, így nem szikrázik, és bazi gyorsan lehet kapcsolgatni (másodpercenként több ezerszer), így fényerőt is lehet vele szabályozni (PWM). De ne offoljuk tele a fórumot. Ha részletek érdekelnek, írj privátban.

Idegeskedni nem más, mint mások hülyesége miatt magunkon bosszút állni.

(#1711) mekkGyver válasza itanczos (#1709) üzenetére


mekkGyver
aktív tag

Igen, sajnos maga a relé van hülyén tervezve, hogy berakták a két gyengeáramú láb közé az egyik nagyfesz lábat. Az opto egyébként azért is ajánlott, mert a relé tekercse "visszarúg" kikapcsoláskor, és az impulzus átmegy a tranzisztoron, ami "pofánveri" a kontrollert, ha nincs leválasztva. Általában a dióda ezt megfogja, de nem teljesen, ezért jobb az optosat választani.

[ Szerkesztve ]

Idegeskedni nem más, mint mások hülyesége miatt magunkon bosszút állni.

(#1712) qqzs


qqzs
őstag

Ne kovezzetek meg futesvezerles specialistak de hazzal orokoltuk a 20eves feg kazant meg a egy koros futesrendszert. Terveztunk kandallot a galerias egylegteru nappaliba. Ket termosztatos computherm q8rf volt emiatt az ujitas meg minden radiator kapott termofejet. Kandallo elhalasztva.
Namarmost igy par het futes utan rajottem hogy tokeletes elvagyunk az egyfazisu alaprpgrammal egy termostat a nappaliban tokeletesen megoldja ami nekunk kell mivel allandoan otthon vagyunk es hasznaljuk az egesz hazat. Egy dolog. Hianyzik megpedig az hogy tavolrol tudjam a termosztatot allitani. Elsore a xiaomi gw meg a nappali homeroje jutott eszembe termoszat potlonak na de az hogy kapcsolja a kazant amin rovidre kell zarni a fazist. Xiaomi okoskonnektort kene buheralni gondolom. Szoval vagy ez vagy egy olcso wifis termosztat. Alin talaltam parat erdekes GB-n egyet se. Ezekbol tudtok ajanlani?

Eladó: GTS450

(#1713) MaCS_70


MaCS_70
félisten

Némi időzavarba keveredtem.

Pár nap alatt össze kellene dobnom egy megoldást arra, hogy távolból legalább hőmérsékletet tudjak leolvasni.

Amiből építkezhetem: NodeMCU, BME280, RPI wifivel, amit így értelemszerűen csatlakoztatni tudok a távoli hely LAN-jához, amit VPN-en látok itthonról, de valamilyen riasztási megoldás sem ártana egy hőmérsékleti érték elérése esetén.

Tudtok adni valami tippet?

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#1714) mekkGyver válasza MaCS_70 (#1713) üzenetére


mekkGyver
aktív tag

Ha csak a hőmérsékletet akarod leolvasni, akkor elég a Nodemcu meg a szenzor és pl. egy Tasmota feltöltve. Ha riasztás is kell, akkor valamilyen más gyári szoftver, vagy egyedi jó lehet. Ehhez szerintem nem is kell a málna.

Idegeskedni nem más, mint mások hülyesége miatt magunkon bosszút állni.

(#1715) mauimagic válasza qqzs (#1712) üzenetére


mauimagic
aktív tag

Ha nem akarsz a termosztáttól kábelt húzni a kazánig, akkor ilyesmi kell: Thermoregulator programmable wireless room digital wifi thermostat for boiler, warm floor, water heating controlled with phone
http://s.aliexpress.com/uANr6B7j

Egyébként alin bármelyik smart termostat jó, $30 körül indulnak, de a legtöbbnél nincs külön vevő a kazánnál.

(#1716) sztothj


sztothj
tag

Van egy Essence WeR kittem. Lehetne ezzel vmit kezdeni?

Az idő a legjobb tanár - eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli.

(#1717) qqzs válasza mauimagic (#1715) üzenetére


qqzs
őstag

Koszi. Tenyleg a Computherm is ugy van hogy a kazanvezerlo a koynhaszekrenyben a termosztat meg radios

Meg mielott leakadok ujra a futesvezerles tulokositasarol :) lenne par kerdesem:

1. Eloszor is van e ertelme a mar emlitett mindenutt szeretnenk egyforma hofokot mindig verzioban barmit is tovabb okositani azon kivul hogy ha random elhagyjuk a lakast tobb orara vagy tobb napra akkor szeretnem mobilrol allitani a futest mikor elindulunk haza? (3 szoba +furdo + galeria fent, 2 szoba plusz egylegteru nappali konyha etkezo +furdo lent)

2. Van e ertelme barmit ilyen helyzetben szabalyozni? pl estere 1 fokkal csokkentjuk a homersekletet, tehat ilyesmivel lehet erdemben megtakaritani?

3. Celtermosztatok tudnak tobbet mintha Xiaomi GW egy sensor alapjan kapcsolna fel a kazant ha 21tol kevesebb van le meg ha 21tol tobb? nem az extra funkciokra gondolok hanem magaban az erzekelesben tehat az alapfunkciokban (mondjuk meg mindig nem tudom a xgw mit kpacsolna hacsak nem bot egyszeru egy okoskonnektort atalakitani kacsolova)

4. ha 1es kerdesre igen a valasz akkor ez milyen otlet? Regebben gondolkodtam okos radiator termosztatokon de ara miatt elvetettem most viszont pl ezt amazon.de-rol 5 ezerert meg tudnam venni es lenne hozza HA plugin is. Nem a vezeles miatt fokepp az attekinthetoseg miatt
a. blutusz eleg egy ekkora hazba? vag ylehet azt is repeatelni mint a wifit?
b. HA pluginnel azt irjak a device nem rendelkezik homerseklet szenzorral, amit nem tudok elkepzelni

Eladó: GTS450

(#1718) qqzs


qqzs
őstag

Original Xiaomi Mi Smart WiFi Remote Control Multi-functional Gateway
ROB10131
$19.69

Eladó: GTS450

(#1719) qqzs válasza qqzs (#1717) üzenetére


qqzs
őstag

Eseteleg ez? lan gateway amihez gondolom radiosan csatlakoznak a radiatotermosztatok,

De az kerdesek tovabbra is allnak csak ha egyszer beindul a kepzelet :)

Eladó: GTS450

(#1720) DougButabi válasza qqzs (#1717) üzenetére


DougButabi
tag

1-2 . csak pár ötlet: a család ritmusát Te ismered, így ahhoz tudod igazítani a fűtést napközben ha suliban vannak a gyerekek, akkor nem kell nagy hőfok a szobájukban, éjszaka kellemesebb 2-3 fokkal hidegebbe aludni mindenkinek.

3. egy jó termosztát nem hatkor kapcsol be, hanem hatra éri el a kívánt hőfokot. persze ehhez gondolkodnia és számolnia is kell.

(#1721) alcsapalcsa válasza qqzs (#1719) üzenetére


alcsapalcsa
tag

Ilyen radiátor termoszokat nem lehet sajátba készíteni? Erre nincs vmi vezérelhető mechanika?

(#1722) fecus válasza qqzs (#1717) üzenetére


fecus
őstag

1. Van. Főleg energiafelhasználás csökkentése céljából (pl. időjárásfüggő előremenő vízhőfok vezérlés, tanuló termosztát, stb.)
2. Ha utána olvasol ez hitvitává vált. Még sohasem láttam korrekt levezetést pro és kontra pedig elviekben jól modellezhető.
3. Igen. Lásd 1.
4. A szobánkénti vezérlés, főleg ha helyileg állítható a komfortot fokozza.
a, A Bluetooth nem fed le egy lakást sem.
b, -

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#1723) Yoshida válasza fecus (#1389) üzenetére


Yoshida
aktív tag

Nah, tegnap végre sikerült leforrasztani a feszstabot a pro-miniről, plusz a sketch-be bevettem a RF24_PA_LOW sort.

A BODLEVEL-t elfelejtettem :D

Kukáztam 4 elemet, abból kettővel nem indult be, a másik kettővel már igen. Multimeter lent volt a kocsiban, úgyhogy nem mértem rájuk, hogy hány volttal mennek, majd ha megáll a hőmérő, akkor megmérem őket :) (vagy ha nagyon ráérek kiveszem és megmérem)

Remélem így már menni fog sokáig :)

Ami érdekes, hogy a bme280 úgy rémlett hogy 1 fokot csalt felfelé a lakásban található 4 másik hőmérőhöz képest (3 digit, egy higany). Na most tegnap összerakva láttam hogy többet mér, ezért -2 fok korrekciót írtam be domoticzba, ehhez képest reggel még mindig 1 fokkal többet írt, mint 2 másik hőmérő mellette. Úgyhogy most -3 foknál járok, de ez durva, hogy ennyire pontatlan legyen a szint. A követése nagyon gyors amúgy, tehát bármi változás van azt faszán leköveti, csak 3 fokkal többet nyom. De lehet ez már sketch hiba is, vagy nemtom....

Köszi még egyszer a segítséget.

(#1724) fecus válasza Yoshida (#1723) üzenetére


fecus
őstag

Miért nem méred az elemet is? Én betettem egy 1Mohm és egy párszáz kohm osztót az A0-ra és elküldetem a mért értéket is. Felvette egyéb érzékelőnek.
(Az osztó minél nagyobb annál jobb egy határig a fogyasztás miatt. Számolni kell! 1V-os referencia esetén a 3V legyen közel 1V)

Más:
A BME280-as szórása igen nagy. Nekem egymás mellett letéve is különböznek az értékek, pedig én kerekítettem a hőmérsékletet tized, a nyomást egész, a párát egész értékre.

[ Szerkesztve ]

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#1725) Piedon válasza fecus (#1724) üzenetére


Piedon
tag

Pedig pontosnak reklámozták a BME280 de ugyanez van nálam is, illetve a kollégám hőmérőinél is. Sőt nálam páramérésben is szórnak.

(#1726) qqzs válasza qqzs (#1719) üzenetére


qqzs
őstag

Es ezzel van tapasztalat amit masodszor linkeltem? Jo sokat eladtak mar amazonon van csomo kerdes vajon 3.5 os csillag jo vagy rossz.

Egyebkent a computhermleirasban ez van. Erre gondoltal hitvitara. Ez nekem furcsa elso hallasra foleg a magyarazattal egyutt foleg hogy szerintem az ertelmetlen.
"A közhiedelemmel ellentétben ugyanis nem a lakás felfűtése, hanem a melegen tartása igényel több hőenergiát. (A tűzhelyen pl. egy vízzel töltött edényt
nagyobb gázláng mellett tudunk forrásban tartani, mint alacsony hőfokon temperálni.)"

Eladó: GTS450

(#1727) fecus válasza qqzs (#1726) üzenetére


fecus
őstag

Hát ez nettó hülyeség, mert halmazállapotváltás (forrásban tartani) esetén másak a szabályok.

Az én elméletem, hogy hőmérsékleten tartás és fel-le engedés esetén pont ugyanannyi hőt kell befektetni, csak amikor hidegebb a lakás akkor kevesebb a hőveszteség. Egy másik listán felhozták a gázkazánok karakterisztikáját is a kis láng- nagy láng viszonylatban, de ehhez már szakember kellene.

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#1728) FingR86


FingR86
őstag

Sziasztok.

Fali aljzatba dugható fogyasztásmérőt tervezek venni, de kicsit jobban keresgetve látom, hogy vannak jó áron wifis okos cumók is. Ki is néztem kettőt már, esetleg nektek van jobb vagy más ötletetek, vagy ezek jók amiket kinéztem ?

Alfawise WiFi Smart Socket Plug - EU PLUG WHIT

Broadlink SP3S WiFi Smart Socket Plug - EU PLUG WHITE

az elsőben azt hiszem van hangra utasítás is.
a 2.-ban meg éjszakai fény, de gondolom az első hasznosabb :D

(#1729) itanczos válasza FingR86 (#1728) üzenetére


itanczos
senior tag

A Xiaomi-s okos konnektor tudja ezt.
Zegbee-s verzió (kell hozzá gateway)
Wifi-s verzió

Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html

(#1730) FingR86 válasza itanczos (#1729) üzenetére


FingR86
őstag

Másik topicban ajánlották ezt, pont akciós is.
Original Xiaomi Wifi Remote Control Outlet Power Strip CN Plug Powerful 6 Outlets - WHITE
Egy travel adapterrel ez is teljesen használható akkor otthon? [link]

nekem új dolog volt hogy az ezen található kínai lyukakba simán belemegy az UE dugó is...

[ Szerkesztve ]

(#1731) Spuri2000 válasza Piedon (#1725) üzenetére


Spuri2000
senior tag

Van pontosabb?

(#1732) JoHn123 válasza yogee (#1707) üzenetére


JoHn123
tag

Végül sikerült, így amig rohangálás van a mozgásérzékelő előtt nem kapcsol le, és nem zavar be az 1 perces tétlensége sem. Felteszem, hátha más is belefut:

(#1733) JoHn123 válasza FingR86 (#1730) üzenetére


JoHn123
tag

Travel adapter is jó, de én simán levágtam a kínai dugaszt, és tettem rá egy szerelhető EU dugót. Talán olcsóbb is és nem nem olvad el az adapter, ha megküldöd valami nagyobb terheléssel.

(#1734) fecus válasza JoHn123 (#1733) üzenetére


fecus
őstag

Ez egy kapcsolás vagy aljzatonként külön lehet kapcsolni?

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#1735) itanczos válasza FingR86 (#1730) üzenetére


itanczos
senior tag

Ha nem kell a földelés, akkor jó. De egy általam linkelt okos konnektor és egy EU hosszabbító ugyanaz. :)

Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html

(#1736) JoHn123 válasza fecus (#1734) üzenetére


JoHn123
tag

Lépcsőházban a lámpa felkapcsolása mozgásérzékelő segítségével. De lehet kapcsolgatni is.

(#1737) qqzs válasza itanczos (#1729) üzenetére


qqzs
őstag

fogyasztast is mernek a xiaomi connectorok ? en ugy tudtam csak az eloszto
es akkor az eloszto biztos kapcsolgathato konnektoronkent?

--------

egyre jobbn tetszik eq-3 de mostmar a cube gatewayes van hozza meg ablaknyitas erzekelo is ,szerintem eleg jo aron. 868mhz-es. Ti meg nem mondjatok hogy csak azt ne :)
Home assistant support van hozza amazonon eleg jo ara van ingyen szalitassal
pl itthon 20ezer a kocka ott meg 13 es rengeteg ertekelese van, sokan veszik

Valami alternativat tudtok mondani amivel hasonlitsam es arban tudasban is kozeli?

[ Szerkesztve ]

Eladó: GTS450

(#1738) Gh0sT


Gh0sT
addikt

Aki RFlink gatewayt használ: antennát honnan és milyet érdemes rendelni?

Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.

(#1739) mauimagic válasza fecus (#1727) üzenetére


mauimagic
aktív tag

Itthon nincs ennek normális irodalma. Nagy felületű és/vagy gyors reagálású hőleadóknál (pl alacsony hőmérsékletű radiátor, fan coil) érdemes változtatni a hőmérsékletet. Padlófűtés nagyon lassan reagál.

Legtöbb esetbeb kevesebb lesz a fogyasztás, ha visszaveszed pl este a hőmérsékletet. Kollégiumoknak havi szinten százezreket spóroltunk időjáráskövető rendszerekkel, főleg a csökkentett hőmérsékletű időszakok miatt.

(#1740) itanczos válasza qqzs (#1737) üzenetére


itanczos
senior tag

Igen, mérnek fogyasztást a konnektorok.
Viszont a hosszabbítós verzió csak egyben tudja kapcsolni az egészet!

Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html

(#1741) hoodoo86 válasza qqzs (#1737) üzenetére


hoodoo86
tag

Én nem fogom mondani, hogy ne :) Az eq-3 homematic radiátor szelepeit ismerem, így amit leírok, ott 100%, hogy így működnek, a max! rendszerben meg valószínű. Homematic meg max! rendszerek ugyan attól a gyártótól vannak, kb ugyan az a funkcionalitás, ugyan úgy 868mhz-es frekvencia. A max! volt előbb, így lehet, hogy valamelyik funkció amit leírok, csak home matic-ban van benne.

Szerintem jól teszik a dolgukat, elégedett vagyok velük. A max! szelep vezérlőkön a műanyag szorító gyűrű nem tetszik, de úgy látom fém csak a legújabb home matic-okon van.

Az ablak szenzor csak arra jó, hogy ha nyitva van az ablak, akkor elzárja a szelepet, majd becsukás után tud "boost"-ot adni. Ez mind természetesen konfigurálható. Szoftveresen is képes valamennyire megpróbálkozni az ablak nyitás detektálással a szenzorok nélkül is (gondolom a hirtelen csökkenő hőmérsékletből).

Van a radiátor szelep vezérlőkben is hőmérséklet érzékelő. Lehet állítani az offset-et, ha a szoba másik felében jóval hidegebb van, mint a radiátornál.

Ha van fali termosztátod, akkor a hőmérséklet értéket arról veszi a szelep vezérlő. Másik előnye a fali termosztátnak, hogy tudsz csoportosított szelepeket is vezérelni, tehát pl ha egy szobában 1 termosztátot + 3 radiátor szelepet összecsoportosítod, majd a termosztáton kiadsz egy parancsot, akkor azt veszi mind a három szelep.

Én beprogramoztam egy autó módot (éjjel visszavesz 1,5 fokot). És ha hoszabb időre deaktiválni akarom az auto módot (napokig nem vagyunk otthon), akkor átteszem manuális módba.

Ami szerintem még pozitívum, hogy ha a cube-od megmakkan, akkor is megy a lokális vezérlés a fali termosztát, ablak szenzor, szelep vezérlő között, mert ők közvetlenül egymással kommunikálnak.

(#1742) qqzs


qqzs
őstag

Probalok elethelyzeteket elkepzelni az egy koros 6 szobas plusz nappalis hazban.
Mondjuk dolgozoszobaban estere leveszem a radiator termosztatot. reggel megzek dolgozni de a kazan eppen nem fut mert most jott ki egy futesi ciklusbol. tehat legkozelebb akkor lesz meleg a dolgozoban ha a nappali lehul annyira hogy kazan bekapcsoljon a nappaliban levo termosztat miatt.

Ha jol gondolom akkor nincs ertelme esetemben az idoszakos szabalyzasnak csak annak mondjuk hogy mostani idojarasban a dolgozo radiator termosztatja 3ason van es igy tartja a 21 fokot ha mondjuk sokkal hidegebb van kint lehet feljebb kell venni a helyiseg fekvese miatt hogy ugyanugy meglegyen az atlag 21?

vagy ilyenkor sem? Valaki zokkentsen ki legyszi foleg ha szakember! kell nekem az e3+tavvezerelheto radiator termosztatok vagy csak vegyek egy wifis termosztatot hazamenos futesfelkapcsolas miatt?

60 ezerbe jonne ki a Lan gateway (nem wifis hanem vezetekes) 6 radiator termosztat + fal termosztat + ket ablakszenzor + egy eco switch
Most hogy leirtam gondoltam vegig hogy mi a fene fogja nekem kapcsolni a kazant? Mert a faltermosztatra hittem de annak nincs kazankapcsoloja es a cube se tudja. az abrakon sincs kazanvezerles... csak nem kozpontifutesre van ez kitalalva???

hoodoo86: egyszerre irtuk...approl tavolrol vezerles megy? neked mi kapcsolja a kazant?

[ Szerkesztve ]

Eladó: GTS450

(#1743) mauimagic válasza qqzs (#1742) üzenetére


mauimagic
aktív tag

Smart radiátorszelep pont amiatt nem jó, amit írtál. Megoldás az, ha minden szoba külön körön van a fűtési osztón, akkor zónaszelep motorokkal és wifis termosztátokkal kell operálni.

Nagy eséllyel nem ilyen a rendszered, akkor viszont szabályozni kívánt helyiségenként kell motoros termofej, ami hőigényt is továbbít a kazán felé.
A siemens synco living tud ilyet, vezeték nélküli központtal. 12 termofejet vezérelhet max.

Az ára elég húzós.

(#1744) hoodoo86 válasza qqzs (#1742) üzenetére


hoodoo86
tag

App / Home assistant / Openhab távoli vezérlés természetesen megy. Max!-nál a cube eszközön keresztül, home matic-nál un. CCU2-n keresztül.

Nálunk távhő van. Van egy szelep a bejövő ágon, amit megnyit egy home matic aktor, ha a három termosztátból az egyik jelez, hogy alacsony a hőmérséklet. Max! rendszerben nincsenek aktorok, így nálad ezt máshogy kell megoldani, de akkor meg elveszti minden előnyét a max! rendszer (nem lesz közvetlen kommunikáció az eszközök között).

Így most, hogy látom a teljes képet nálad, szerintem neked inkább egy távolról is vezérelhető programozható termosztát kell. Ha integrálni akarod egy keretrendszerbe (pl home assistant), akkor egy drágább, nevesebb gyártótól való kell (ecobee / nest / honeywell / ...). Ha nem zavar, hogy külön app-ba belépve kell a hőmérsékletet állítani, akkor nagyobb a választék, és erre már kaptál is példákat a napokban.

(#1745) qqzs


qqzs
őstag

Igazatok van...nekem egy termosztat kell a tavoli kazanvezerleshez. esetleg rflink nem tudna kacsolni a computherm kazankapcsolojat? hogy mar meglevo anyagbol dolgozzak

ezeke a radiator termofejek motorosak azert is ugrottam ra hogy olcsok

de mindegy nalam az egy korrel van baj :( nem nyultunk a futeshez felujitaskor mert akkor kazancsere uj kemeny uj radiatorok uj minden. az egesz vagy ketmillaval megdobta volna. inkabb a hoszigetelesre mentunk ra

tudnal linkelni melyikre gondolsz amazon de-rol? Nestet neztem de csak egy termosztatert nem adnek tobbet mint a mar emlitett rendszerert, okos tanulasra nincs szukseg csak tavoli eleresre

[ Szerkesztve ]

Eladó: GTS450

(#1746) mekkGyver válasza Yoshida (#1723) üzenetére


mekkGyver
aktív tag

Domoticz biztos, hogy korrigált a hőfokon? Én is kísérleteztem a beállítással, de nem számított mit írtam be korrekciónak, nem változott a mért érték.

Idegeskedni nem más, mint mások hülyesége miatt magunkon bosszút állni.

(#1747) Yoshida válasza mekkGyver (#1746) üzenetére


Yoshida
aktív tag

1 perc múlva a grafikonon leesett 1 fokot pont az érték, ebből gondoltam hogy stimmel. Meg előtte nem mínuszba hanem pluszba adtam hozzá, és még magasabb lett az érték.

Itt volt asszem, 1 perc alatt ment le 1 fokot (0.9, gondolom közben emelkedett 0.1-t):

Más:

Volt szó az nrf hatótávról, most 8 méterre egy gipszkaron fallal elválasztva, low power settingen stabilan jönnek a hőmérséklet adatok. Antenna nélküli verzió, de a tápon van egy kondi! Azt írták az kell, hogy stabil legyen. 22uF asszem amit találtam hirtelen, 4-40 között bármi jó, ha jól emlékszem.

qqzs:
milyen vastag lett a hőszig? Ha elég jó, akkor a szobánkénti szabályzás egyre inkább értelmét veszti, pláne ha nyitva tudjátok hagyni az ajtókat napközben. (szerintem)

[ Szerkesztve ]

(#1748) Piedon válasza mauimagic (#1694) üzenetére


Piedon
tag

Lehet, hogy hülye kérdés, de nem tudod valahol kipróbálni ezt a routert vezetékes internetkapcsolattal? Hátha így kiderülne, hogy router vagy hipernet az oka.

(#1749) alcsapalcsa


alcsapalcsa
tag

Radiátor szelep vezérlésnél vmi ilyet nem lehetne használni? Van ebből 24V is, meg szeleppel együtt is, bár az drágább... nem tudom mi a működési elve, miért nyit, vagy zár, hiszen 2 kábel lóg ki belőle. DE találtam egy másikat, ahol az értékeléseknél van egy radiátorra szerelt változat [kép] és a link.

De a legeslegjobb elektromos szelepvezérlő: IPARI:)

[ Szerkesztve ]

(#1750) itanczos válasza alcsapalcsa (#1749) üzenetére


itanczos
senior tag

Ezek fűtő patronosak. Ha jól láttam áram nélkül nyitott állapotúak.
Vagyis a záráshoz áram kell nekik, egyiknél 2 VA-t írtak.
Ez gyakorlatilag hangtalan működésű, de zárt állapotban áramot fogyaszt.

Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.