Hirdetés

2024. június 24., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:08:33

LOGOUT.hu

Okos Otthon összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#15409) Nemgézaa


Nemgézaa
csendes tag

Sziasztok
Felsültem egy egyszerű feladattal, ha tudnátok segíteni nagyon jó lenne.
Egy Marantec tip. garázsnyitó vezérlését akartam megoldani, hogy telefonról és távirányítóról is tudjam kapcsolni. Most a régi távirányítóval működik, plusz a garázsban van egy egyszerű nyomógomb is, bentről ezzel nyitjuk legtöbbször. Az ajtó minden impulzusra elindul, megáll, visszafelé indul és így tovább, gondolom pont úgy mint az összes többi garázsajtó. Ha a gombot folyamatosan benyomva tartom az nincs hatással a vezérlésre, csak a felengedés és újbóli megnyomás után fogad új impulzust.
A Sonoff RF jónak tűnt erre a feladatra, de amikor megjött rájöttem, hogy ez nem sima relé, hanem a bemeneti hálózati feszültséget adja vagy nem adja a kimenetre, a Marantecnek meg egy áramkör zárás kell, tápfesz nélkül.
Ok, gondoltam, hogy akkor a Sonoff után beteszek egy 220-as relét és majd az nyitja, zárja a bemeneti áramkört és tényleg, így működik is szépen. A gond az, hogy egy újraindításnál vagy pl. egy áramkimaradás után a Sonoff nem őrzi meg az áramszünet előtti állapotát, ON állapottal indít, vagyis ilyenkor kinyitná nekem a garázsajtót.
A következő tipp az volt, hogy veszek olyan relét, ami alapállapotban zár. A Sonoff első kapcsolásával majd nyitom az áramkört, a másodikkal zárom (ekkor megkapja az impulzust a Marantec), eddig jó, de mégsem, mert áramkimaradáskor a relé zár és amint visszajön az áram a kapu kinyit még mielőtt a Sonoff magához térve bekapcsolna.
Van erre megoldás? Ilyen eszköz kellene, mint a Sonoff RF, de úgy, hogy újrainduláskor maradjon meg a korábbi kapcsolási állapota.
Most nem találom, de korábban láttam olyan Sonoff vezérlőt, aminek a kimenete tényleg "csak" egy nyit, zár állapot, vagyis egy sima relé, de az meg nem tud távirányítót kezelni, nekem meg szükségem van arra is.
...és ha jól feltételezem, akkor áramszünet után ez is ON állapotba állna vissza
Bocs, ha valamit benéztem és tök triviális a megoldás, de nagyon nem vagyok szakmabeli, köszönöm

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.