Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:08:33

LOGOUT.hu

Okos Otthon összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#15051) gery2123 válasza Janaboy (#15047) üzenetére


gery2123
őstag

Ugyanez volt nekem is, és mint kiderült nem frissült a termosztát és egy régi firmware maradt rajta. Írj a supportnak ők kiküldik a frissítést és utána jó lesz. 😉

-- PSN_ID: GerY2123

(#15052) mr.perfect


mr.perfect
tag

sziasztok.. aki tado-t használ, lenne egy kérdésem.. mennyire fűti túl a helységeket? nálam ez általában 3-4 tizedet jelent.. hiába éri el a hőfok a beállítottat mégis megy tovább a kazán.. ezért már visszavettem a beállítást nagyjából ennyivel.. dehát hol az a híres okos funkció? igaz "csak" on/off üzemmódban vezérli a kazánt, de azért már így két hónap használat után nagyjából tudhatná a ház hőtehetetlenségét és a beállított hőfok előtt lekapcsolná a fűtést.. de nem teszi.. nálatok mi a tapasztalat?
Ezenkívül az early start se az igazi... igaz hamarabb bekapcsol a fűtés mit a beállított időpont, de rendszeresen nem éri el a beállított hőfokot mikorra kéne csak egy órával később... szóval nálam ez a tado elég nagy csalódás eddig..

az élet egy elég szar játék de kurva jó a grafikája...

(#15053) vampire17 válasza mr.perfect (#15052) üzenetére


vampire17
addikt

Nalam tokeletesen tartja a szintet. Igaz en Opentherm-el vezerlem. On/off modon sajnos soha nem lesz pontos... tapasztalat, nekem sem volt az, amig ugy hasznaltam.

22 fokra van allitva ez a szoba, 20-ra ha nincs senki otthon.

Early start is teljesen tokeletes. Ha nem lesz eleg hamar meleg, vedd nagyobbra a GPS koret, illetve ellenorizd hogy a telokon fut-e a hatterben a Tado.

[ Szerkesztve ]

(#15054) vampire17 válasza vampire17 (#15053) üzenetére


vampire17
addikt

Az kimaradt, hogy asszony tegnap ekkor ert haza (on jelzi, hogy bekerult a Wifi hatokorbe):

14:11 ugye, felfuteni is ekkor kezdett el, de nala most nem fut a hatterben a Tado. (engedelyeznem kell majd)

(#15055) mr.perfect válasza vampire17 (#15053) üzenetére


mr.perfect
tag

hmmm.. köszi a választ, akkor ez az on/off miatt olyan amilyen.. kazáncsere max a következő fűtési szezonra lesz, akkor már mindenképp openthermesre.

az élet egy elég szar játék de kurva jó a grafikája...

(#15056) vampire17 válasza mr.perfect (#15055) üzenetére


vampire17
addikt

hat igen...

A kis kilenges ma 9:30 korul amugy szelloztetes volt :)

Az early startnal meg tenyleg ellenorizd, fut-e a hatterben a tado (ha xiaomi telefonod van akor: Autostart, es kapcsold ki a Xiaomi akku managementet a Tado appra)

(#15057) joebacsi


joebacsi
csendes tag

Sziasztok,

Fűtésvezérlést szeretném megoldani.
Adott egy háború előtti (ellenben kiválóan működő Junkers) gáz cirkó , fali elemes on-off relés termosztáttal vezérelve a nappaliból + 5 helyiség, egy-egy radiátorral, két emeleten, jelenleg manuálisan tekergetős, hőmérő nélküli szelepekkel.

A fő cél a két emelet közötti hőmérséklet kiegyenlítése lenne, mindezt 2020-hoz méltó felokosítással.
Ehhez ugye szükség lenne egy központi termosztátra, ami kapcsolja a kazánt, illetve digitális radiátor szelepekre, amelyek kommunkálnak a termosztáttal.

Tudom, hogy elég lenne egy relé is, ami kapcsolja a kazánt, de fontos, hogy kézzel is lehessen hőfokot állítani és kazánt kapcsolni, illetve kijelezze a hőfokot.

Tado tűnik befutónak, a terv az lenne, hogy elsőnek használnám a gyári software-ét, de később integrálnám a NAS-on futó Domoticz-al, hogy teljes mértékben az vegye át a vezérlést (custom script-el, kiegészítve pl. külső hőmérséklet szenzorokkal).

(Az itt korábban ajánlott Wiser sem tűnik rossznak, de sajnos úgy látom, hogy nincs elemes relé megoldás, csak olyan, ami kap a kazántól áramot, de erre nálam nincs hely a kazán mellett, nappaliban lévő kapcsolóhoz pedig nem akarok áramot húzni. Tado starter kitt úgy látom alapból elemes és a kapcsoló relére csatlakozik.)
Három fő kérdésem van:
01.Tado gyári software-ere ugye lokál neten is tud működni és nem kell hozzá folyamatos internet kapcsolat? Vagy folyamatosan a felhőbe akar szinkronizálni és offline nem is működik?

02.Tado integrálható Domoticz-al úgy, hogy a Domoticz vezérli a relét, de közben kapja a beállított hőmérséklet adatokat is? Van response a Tado-tól a Domoticz-ba a relé ki-be kapcsolásról? Domoticz-ba később bekötnék mindenféle egyebet, de a fűtés a legfontosabb (Ha Tado miatt a HA jobb, akár az is szóba jöhet, csak első ránézésre a Domoticz szimpatikusabb).

03.Jól látom, hogy erre valóban a Tado lenne a legjobb, vagy esetleg van a Wiser-hez hasonló eszköz, csak elemes relé kapcsolóval?

Köszi előre is mindenkitől a választ.

Üdv.,
joebacsi

ui.:
ha a fűtés pipa, ez a smarthome eszköz lenne a következő :D
https://www.reddit.com/r/homeassistant/comments/elwvro/smart_toiletroll_holder_with_esphome_and/

(#15058) DJGABI válasza joebacsi (#15057) üzenetére


DJGABI
addikt

ezt a reddites alkotást én is láttam, csak elfelejtettem bedobni :DDD

<< "stabil, de mégse" >> << MX440 FTW! >>

(#15059) Chal


Chal
addikt

Végre megjöttek ma a külső antennás CC2531-ek, és jók velük a tapasztalatok. Eddig 1db ilyenem volt csak, de nagyon tesztelni nem tudtam vele, mert ő látja el a coordinator szerepkört, viszont a ház legtávolabbi végében levő garázsban lakik egy rackszekrényben. Onnét lett "khúzva" a z2m zigbee hálózatom külső antenna nélküli CC2531 routerekkel a ház egyéb részeire. Ezek helyett lett most 1db antennás CC2531.

Így néz ki a network jelenleg:

Ő a nagy kék box a képen (sajnos a screenshoton nem látszanak a feliratok), a piros a coordinator (ő van a garázsban, látszik is, hogy csak az ottani hőmérő tud vele beszélgetni, meg a két router :) ) , a kisebb kék pedig egy HUE izzó/router (ebből van egyébként még vagy 30db, de egyelőre külön hálózatot alkotnak, ez a z2m-be áthozott tesztpéldány).

Látszik, hogy az új külső antennás router szépen magára húzta a jövő hetet is, gyakorlatilag egymaga lefed kb. 150m2-et. Van olyan Xiaomi szenzor, ami három fallal és kb. 15 méterrel odább van, de stabil a link így is.

2530+RF-em (cc2530+cc259-em) továbbra sincs, így nem tudom, hogy ahhoz képest ez mit produkál, de nekem teljes mértékben megfelel.

[ Szerkesztve ]

(#15060) Janaboy válasza gery2123 (#15051) üzenetére


Janaboy
veterán

Köszi, írok nekik akkor.

Janaboy

(#15061) Janaboy válasza mr.perfect (#15052) üzenetére


Janaboy
veterán

Nekem on/offon van és az app szerint pontos vagy max egy tizeddel több.

Janaboy

(#15062) sittes79


sittes79
addikt

Sziasztok,
keresek indoor ip kamerát amihez már nem kell routert babralni de tudom használni távolról is. Köszi

(#15063) zsamiatt


zsamiatt
őstag

Sziasztok,
Létezik openhabra tehető belső és külső hőmérő, illetve mozgás érzékelő? Zwave és wifi van. Pluszba keresnék még olyan megoldást amivel pl a klimát vezérelhetem openhabbol a távszabályozó helyett. Vagy akár projektorra, tvre stb is rátanítható.

Köszönöm,

Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- KTM Peak air 29" használt MTB -- Adidas 48.5 kék sneaker új Érdeklődés privátban!

(#15064) vampire17 válasza sittes79 (#15062) üzenetére


vampire17
addikt

(#15065) Chal


Chal
addikt

Nem rémlik hogy vótmá', szóval megosztom inkább, hátha másnak is hasznos lesz/kedvet kap. Volt időm végre kipróbálni az új Home Assistant Companion IOS app action funkcióját, és hát baromi egyszerűen és nagyon jól működik.

Action: egy olyan vezérlés, ami beépül az IOS ökoszisztémába, elérhető a telefon/tablet home/lock screenjén (van hozzá widget), a HA app ikonon force touch-al, és Apple Watch-on is. A nélkül persze, hogy futnia kellene az app-nak.

A telefonos alkalmazásban fel kell csak venni az "add action"-nél amit szeretnénk, a lenti példa kedvéért legyen mondjuk a riasztó "arm away" funkciója, szóval adjuk neki ezt a nevet. Ennek hatására megjelenik egy "arm away" feliratú button az IOS home screenen (vagy lock screenen, force touch menüben, órán, stb.. -n). Ez után nem kell többé elindítani az appot, és keresgélni az ottani HA dashboard menüben. Így egy-egy kívánt dolog vezérlése olyan egyszerűen oldható meg a telefonon vagy az órán, mintha pl. valakit fel akarnánk hívni a kedvencek listánkból.

HA oldalon ehhez ennyi kellett:

- alias: "IOS Action arm away"
  trigger:
    - platform: event
      event_type: ios.action_fired
      event_data:
        actionName: 'arm away'
  action:
    service: mqtt.publish
    data:
      topic: 'dsc/Set'
      payload: 'arm_away'

Androidon nem tudom mindez hogy van implementálva, de érdemes ránézni, ott is fényévekkel növelheti meg a HA felhasználói élményét.

[ Szerkesztve ]

(#15066) gery2123


gery2123
őstag

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy hogy tudom a hassio rávenni hogy lássa a külső merevlemezt? Rpi 3 van és jó lenne megosztani a mostani hdd amíg a home server nincs kész.

Előre is köszönöm

-- PSN_ID: GerY2123

(#15067) Janaboy válasza Janaboy (#15060) üzenetére


Janaboy
veterán

Meg is csinálták.. Kicsit mozgatni kellett a bridget, másodjára lett meg.
20.7esrol hirtelen 54.16os lett a firmware :D
Jött is vele a külső hőmérséklet jelzése is..
Meg persze "megjavult" az ablak nyitás érzékelés.

Janaboy

(#15068) IG55 válasza golya87 (#12432) üzenetére


IG55
senior tag

Nálam megint beszart, a hibajelenség ugyanannak tűnik.

Nem vagyok benne biztos, hogy mi történt, ami kiváltotta. Nálad mi a helyzet? Nálam most a 65 végű FW van fönn.

(#15069) zsamiatt


zsamiatt
őstag

használ valaki yeelightot openhabbal? Valamiért nem tudom programból ki, bekapcsolni.

Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- KTM Peak air 29" használt MTB -- Adidas 48.5 kék sneaker új Érdeklődés privátban!

(#15070) vtechun válasza vtechun (#14973) üzenetére


vtechun
veterán

A Sonoff Basic Saga folytatódik.

csak nem hagyott nyugodni.. ma egy próbapanellal és egy nagyobb feszültségből 3,3V-ot csináló elektronikával meghajtottam a megfelelő PIN-eken a sonoffot. Nem igazán történt semmi, aztán a próbapanelon átdugtam vagy 10 lyukkal odébb, de ugyanabban az ágban, erre felvillant. Na, mondom, ez érdekes.

Most így működik.

hass.io-t felraktam virtualbox image-ben a gépre, ebben fut most. Kár, hogy Kodi plugin nincs hozzá, mert nekem a raspi elsősorban Kodi miatt van, amellé meg nem mehet a hass.io...
alkalmas lehet hass.io-ra egy tök alap, olcsó, wifis raspi zero w?

lényeg a lényeg, hogy ebben meg simán működik a HomeKit. Gyakorlatilag, itthon hagyott Ipad-del távolról is tudom hanggal vezérelni, amit végülis akartam eddig is.

Kérdés, hogy a dockeres homeassistantban vajon miért nem ment a HomeKit? Mármint hiába írtam be az iPhone/Ipad-be a kódot, nem hozott semmit. Okozhatja ezt az, hogy a dockerben ugye más hálózata van? Nem 192.*, hanem 10.* alhálózat. (Ha igen, akkor esetleg tud valaki adni egy paramétert, amivel a dockerben is host tartományából kap ip címet a guest?

(#15071) Yoshida


Yoshida
aktív tag

megnéztem a lentebb linkelt z-wave alliance oldalt, okos zárak kapcsán, a legtutibb szerintem a danalock, amihez adnak egy változtatható hosszúságú cilinder betétet, és arra rögzül belülre a zár, kívülről meg továbbra is csak egy sima kulcsos zárnak néz ki.

[5 perces videó a telepítéséről, szerintem faék egyszerű]

Csak egy baj van, 75 ezernél olcsóbban nem látom itthon :D
Bíztam benne, hogy lesz ilyen 45-55 körül...

Majd nézelődök még, úgyis fél, vagy akár 1 év mire ide jutunk, hogy ez lesz a fontos...

(#15072) guess.who


guess.who
senior tag

Valaki nem találkozott már véletlenül ezzel a kapcsolóval? Tasmotásítani szeretném, de nem jön össze. "TW-03. v2.0" a rajta levő elektronika, ami elvileg valamelyik ESP12. Ennek elvileg úgy kellene lennie, hogy a képen a túloldalon levő tűsor bal szélén van a VCC, ezen az oldalon bal szélen a GND, a negyedik tű a GPIO0 (amit a GND-hez kell lehúzni a flash módhoz), a két jobbszélső pedig a TX/RX. Ha ez alapján bekötöm, akkor nem látja az FTDI232. A távolabbi tűsoron két tű össze van forrasztva gyárilag, azok elvileg: EN (CHPD) és a GPIO16. Ha szétszedem a forrasztást, akkor sem érem el FTDI232-vel, illetve ha az EN lábat 3.3 Voltra kötöm, akkor sem.

Szóval mindenféle ötletet, segítséget szívesen fogadok! :)

(#15073) tboy72 válasza guess.who (#15072) üzenetére


tboy72
aktív tag

Közvetlenül az ESP chip lábaira nem próbáltál rákötni?

(#15074) LouiS22 válasza guess.who (#15072) üzenetére


LouiS22
veterán

Hülye kérdés, de tuya-converttel nem próbáltad?

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#15075) IG55 válasza zsamiatt (#15069) üzenetére


IG55
senior tag

Eddig ment?
A feletted lévő hsz-ben írtam az engem érintő Yeelight problémáról. Van hasonlóság?

(#15076) Degeczi válasza guess.who (#15072) üzenetére


Degeczi
nagyúr

TYWE3S wifi modul: nagyon sok cucc használja. A "Beca" termosztátomban is ez van, és annál futottam bele én is hasonlóba. A tippem szerint lehet, h a panelon van még vmi, ami közös 3.3V-on lóg, és ez már sok az USB-s programozónak. Így valszeg utóbbi típusától is függ, egy fórumban találtam több olyan tapasztalatot is, h csak a fő panelről leforrasztás után tudták flashelni a wifi modult.

Nálam nem volt muszáj, egy egyszerű megoldás is segített: nem a szokott módon flashelem, h a GPIO0-t lehúzva és a wifi modult 3.3V-ra kötve dugom be az USB-be, hanem egy kapcsolót teszek a 3.3V-ra (meg a kényelem kedvéért a GPIO0-ra is), és úgy dugom be az USB-be, h a TYWE3S még ne kapjon tápot!

Úgy tűnik ekkor táp alá helyezve (miután az TFDI232 beindult), már elbírja a panel energiaigényét az USB-s adapter és így már stabilan sikerült mindig (vagy ha más is az oka, de így megy, ez a lényeg)

[ Szerkesztve ]

(#15077) guess.who válasza tboy72 (#15073) üzenetére


guess.who
senior tag

Mivel más értelmezhető csatlakozó nincs, így természetesen oda próbáltam, azt írtam le a kommentben. :)
Valami ilyesminek kellene lennie a lábkiosztásának:

Ebből a bal alsó VCC-t, a jobb alsó GND-t, a jobb felső TX és RX lábakat kötöttem be, illetve a "18" jelű GPIO0-t húztam le GND-re. A 3 és 4 jelű EN (CHPD) és GPIO16 gyárilag össze volt forrasztva, ezt szétszedtem, illetve az EN lábat behúztam a VCC-hez próbaként, de nem nyert.
Ami még zavar, hogy az alsó sor tűi (9-14) a chip hátlapjának tetején vannak feliratozva, ez látszik is részben hátulról, de olyanok látszanak, hogy: B9, B17, C, B7, B6, B14 – tehát mintha valami teljesen más lábkiosztás lenne a chipen a fenti rajzhoz képest, azaz az a gyanúm, hogy a GPIO0 és esetleg a TX/RX sem ott van, ahol a fenti rajzon...

(#15078) zsamiatt válasza IG55 (#15075) üzenetére


zsamiatt
őstag

szia, Tegnap vettem és egyből le is frissitett. De valamiért csak a színeket tudom állítani illetve a fényerőt. Ki - be kapcsolás nem megy. Próbáltam másik bindinggel de az meg nem találja meg. Bár a leírása szerint támogatja.

Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- KTM Peak air 29" használt MTB -- Adidas 48.5 kék sneaker új Érdeklődés privátban!

(#15079) zsamiatt


zsamiatt
őstag

aeotec led bulbját használja valaki openhabbal?

Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- KTM Peak air 29" használt MTB -- Adidas 48.5 kék sneaker új Érdeklődés privátban!

(#15080) guess.who válasza LouiS22 (#15074) üzenetére


guess.who
senior tag

Most már próbáltam: egy Pi-re tettem fel, elindítom, egy tablettel rá is csatlakozom a vtrust-flash-re (nem kér jelszót), aztán a kapcsolót beállítom flash update módba (a WiFi LED-je gyorsan villog), indítom a tuyaconvertet, ami úgy tűnik, csinál is valamit, mert a kapcsoló LED-je átvált folyamatos üzemmódra. Ezután a convert közli, hogy SmartConfig complete, majd Retry és Resending SmartConfig Packets - és onnantól ezt ismételgeti. Szóval ha jól értelmezem, akkor felépül a kapcsolat a convert és a kapcsoló között, elvileg el is kezdi tölteni az átmeneti firmware-t, de végül nem csinál semmit.

(#15081) guess.who válasza Degeczi (#15076) üzenetére


guess.who
senior tag

Volt valahol egy cikk arról, hogy az FTDI232 (piros nyák) elég kis teljesítményt tud leadni, ezért vettem is régen a tesójából (amire típus nincs szitázva, de fekete a nyákja és normál USB csatlakozója van). Próbáltam azzal is flashelni, illetve próbáltam az általad írtak alapján is (csak az FTDI-t dugom be, a kapcsoló még nem kap 3.3 Voltot, majd az is megkapja a feszültséget), de így is pont ugyanaz. Azaz semmi.
Pontosabban az van, hogy amikor elindítom az FTDI-t a kapcsolóval, akkor háromszor felvillan az RX és a TX LEDje is (azaz bootol a kapcsoló és kommunikál az FTDI-vel), de amikor a flashelést indítom a PyFlasherben, akkor már csa k a TX villog, azaz az FTDI próbál adatcsomagokat küldeni a kapcsolónak, de nem kap semmilyen választ.

Amit még nézegettem: AP módba váltva a kapcsolót, megjelenik egy SmartLife-EBE1 nevű AP, erre tablettel fel is tudok csatlakozni (jelszót nem kér), ad is egy 192.168.1.2 IP-t az eszköznek, amiből feltételezem, hogy a kapcsoló maga a 192.168.1.1 IP-n csücsül, de ott semmiféle webes felület nincs, azaz nem tudok bejutni "mögé".

(#15082) kgymac


kgymac
őstag

Van egy érdekes cikk a napi-n.
Másnak is feltűnt, hogy csak a kondenzációs kazán hibás felhasználásáról szól, de említés sincs a vezérlésről ? Opentherm modulációra gondolok, amikor nem ki/be kapcsolgatva megy a kazán vezérlés. Én még kazáncsere előtt vagyok (nem kondenzációs a jelenlegi, még relés vezérléssel), de úgy olvastam - nem csak itt - hogy a kondenzációs kazán előnye akkor van, ha folyamatos üzemben megy, ezt a ki/bekapcsolgatás nem biztosítja.

(#15083) Degeczi válasza kgymac (#15082) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Ez nem így van (ezért nem is foglalkozik vele a cikk), a kondenzációs kazán kisebb fogyasztása természetesen akkor is megvan, ha on-off vezérled. Ezen felül jelent további pár (szó szerint, 3 körül) % csökkenést a buszos vezérlés, és persze jóval kisebb hőingadozást.

(#15084) Janaboy válasza Degeczi (#15083) üzenetére


Janaboy
veterán

Ha már ez feljott, a busos vezérlésű kazanoknal is van olyan hogy a vizet folyamatosan felfuti? Pl nekem 60 fokra van tv a fűtés amikor a kis jelzes lemegy 30 körülre akkor kapcsol a kazán és futi fel, de szerintem tényleges fűtés nem történik (hidegek a radiátorok), emiatt ezt kicsit pazarlonak erzem.

[ Szerkesztve ]

Janaboy

(#15085) fo_di


fo_di
őstag

mit gondoltok, valami ilyesmiért mennyit kapnék a nemzeti gázműtől/villanyműtől? https://imgur.com/2lhkSWL
lényegében fogott az illető egy sziamiaú ajtószenzort, amiből a reed szenzort egy drót végére rakta, hogy közelebb tudja tenni a gázórához, utána pedig a zigbee szenzor kellően kis elemfelhasználással tudja számolni a mágneses számjegyet (innen az ötlet)
gondolom, kellene hozzá mondjuk egy antennás ccrouter, de az nem lenne túl vész

(#15086) 7Sony7


7Sony7
addikt

Sziasztok. Ha valaki használ "Xiaomi Mi Smart Sensor Set" cuccot:
Elsősorban riasztórendszert szerettem volna, de a nevesebbeknek elég súlyos ára van, és keresgélés közben rátaláltam erre. Tulajdonképpen egy vagy két nyitásérzékelőre lenne szükségem, és nyitás esetén jelzésre a mobiltelefonra. Jó lehet ez ilyen célra?

-

(#15087) szat8 válasza 7Sony7 (#15086) üzenetére


szat8
tag

Nem javasolt.
Könnyű kiiktatni, hacsak nincs szünetmentesen a hub és a modem, meg a netet sem vágja el a betörő.
A biztosító sem fizet betörés esetén, mert ez nem minősített riasztó rendszer, nincsenek meg a szükséges papírjai hozzá.
Ez inkább hobby/kényelmi célra alkalmas.

Mindamellett ha kizárólag 1-2 nyitás érzékelőre van szükséged, és viszonylag olcsón meg akarod úszni, a shelly márkának van wifis nyitás érzékelője is. Nem kell hozzá hub, csak netkapcsolat. De erre is igaz, amit fentebb írtam.

[ Szerkesztve ]

(#15088) 7Sony7 válasza szat8 (#15087) üzenetére


7Sony7
addikt

Köszi a választ. A modem történetesen szünetmentesen van :) , de megnézem ezt a shelly-t is.

-

(#15089) ojb válasza fo_di (#15085) üzenetére


ojb
tag

"mit gondoltok, valami ilyesmiért mennyit kapnék a nemzeti gázműtől/villanyműtől?"
Nekem két hónapja nem is válaszolnak... :(( :(( :(( /#12855 [link] és #12857 [link] hsz-ben volt már szó erről a témáról./
Elkészítettem az optikai leolvasót az NKM elvárásainak megfelelően, beküldtem a dokumentációt és azóta néma csend... :F :F :F
Abban az esetben, ha az óra 100l-enként ad ki impulzust jó megoldás az elemes.
10 literes felbontás esetében azonban már kicsit sok lehet a napi több száz impulzus az elemnek.
A ZigBee úgy tudom küld életjelet is magáról bizonyos időközönként -- kérem erősítse meg valaki, aki ZigBee-t használ -- ami viszont, ha nem kikapcsolható, akkor meghamisíthatja az értékeket.
Én ezért oldottam meg anno 433MHz-cel. Az kibújik a fém gázóra szekrényből is :)
Viszont nem fogadta el a Gázművek a gyártói jeladót, ezért kellett optikait építeni... :((

[ Szerkesztve ]

(#15090) Chal válasza ojb (#15089) üzenetére


Chal
addikt

"A ZigBee úgy tudom küld életjelet is magáról bizonyos időközönként -- kérem erősítse meg valaki, aki ZigBee-t használ -- ami viszont, ha nem kikapcsolható, akkor meghamisíthatja az értékeket."

Megnéztem a logokban, mert van egy ilyen xiaomi door/windows szenzorom. Óránként küld státuszt sajnos. Mondjuk szinte másodpercre pontosan, szóval egyszerű levonni.

(#15091) Degeczi válasza ojb (#15089) üzenetére


Degeczi
nagyúr

életjel != változás
Elküldik legkésőbb óránként az állapotot a Xiaomi szenzorok (ez jó is így, hiszen különben retain mód nélkül sosem lenne meg az aktuális helyzet a következő nyitásig-csukásig egy ajtó esetén), de ez nem jelenti azt, h nyitás-csukás impulzust küldene, pusztán csak az aktuális állapotot ismétli meg, szóval ez nem hamisítja meg az állapotváltozásokat számláló eredményt.

(#15092) ojb válasza Chal (#15090) üzenetére


ojb
tag

Köszönöm Chal...
Ezek szerint jól emlékeztem.

(#15093) kenand


kenand
veterán

Kinéztem Zigbeevel működő radiátor szelepeket, kiárusítás miatt elég olcsón adnák (ZigbeeMqtt is támogatja, de nem küldik kis hazánkba.
mailbox.de-t használta már közületek valaki?

(#15094) ojb válasza Degeczi (#15091) üzenetére


ojb
tag

"szóval ez nem hamisítja meg az állapotváltozásokat számláló eredményt."
Jogos! Igazad van... :R :R :R
Ebből is látszik, hogy én Low Level dolgoz(tat)om fel az impulzusokat és csak a végeredményt küldetem el...

[ Szerkesztve ]

(#15095) Chal válasza Degeczi (#15091) üzenetére


Chal
addikt

Igen, így ki lehet dobni a heartbeat csomagokat, de ne feledd, hogy ebben az esetben is feladat figyelni, hogy van a e "contact: ture/false"-nak párja. Ha forog az óra, akkor mindig kell hogy legyen X időn belül. Ha nincs, akkor az heartbeat csomag, vagy megállt az óra pont az érzékelési pozícióban. Szóval a lényeg az, hogy ezeket le kell kezelni.

[ Szerkesztve ]

(#15096) ojb válasza Chal (#15095) üzenetére


ojb
tag

"vagy megállt az óra pont az érzékelési pozícióban"
És az a K.. óra nyáron képes órákra - napokra megállni vagy a reed nyitott vagy a csukott kontaktus állapotában. Az idő meg csak telik, telik...

(#15097) Degeczi válasza Chal (#15095) üzenetére


Degeczi
nagyúr

A lényeg, h a heartbeatnek ehhez nincs köze, az csak a változatlan állapot ismétlése, nem okoz semmit a számlálásban.

Nem kell túlbonyolítani sem, a fo_di által linkelt megoldás is egyszerűen csak az off-on váltásokat figyeli - és annak mindegy, h pár mp, vagy egy nap telik el két állapot között, ez nem okoz hibát. Nyugodtan állhat az óra bármelyik helyzetben bármeddig, csak a retain mód legyen erre a szenzorra bekapcsolva (az is csak azért, h ha a rendszer újra lenne indítva közben, akkor se vesszen el az aktuális állapota)

[ Szerkesztve ]

(#15098) fo_di válasza ojb (#15089) üzenetére


fo_di
őstag

ez szomorú
lehet, megpróbálok futni egy kört, hátha másik ügyintézőhöz kerül a dolog, de valószínűbb, hogy akkor elengedem ezt a kérdést

(#15099) fo_di


fo_di
őstag

ja, és hátha érdekel valakit: találtam egy másik xiaomi ajtószenzor hacket: egy fickó a buta zárját okosította fel azzal, hogy kiforrasztotta az ajtószenzor reed szenzorát és a helyére két fém rugót rakott kábellel, amit berakott az ajtókeretbe úgy, hogy a zár fém nyelve rövidre zárja a két rugó közt az áramkört https://community.home-assistant.io/t/i-made-a-simple-lock-sensor-with-xiaomi-door-sensor-some-battery-holders-and-a-soldering-iron/49445

ez alapján igazából elég sok mindent meg lehet oldani ezekkel a szenzorokkal, pl elvileg a libikókás esőszenzort is lehetne számolni, vagy valaki pl cseppérzékelőt csinált belőle, vagy valaki a villanykapcsolóit is monitorozza velük okosizzóhoz csinált wireless villanykapcsolót belőlük egy buta villanykapcsolóból

[ Szerkesztve ]

(#15100) DougButabi válasza kenand (#15093) üzenetére


DougButabi
tag

Én használom rendszeresen, kicsit kőkorszaki a webes felület, de tökéletesen működik, néha olcsóbb amazonról oda rendelni. Baromi gyors, 3-4 nap alatt itt a csomag. Kicsit fura logika, hogy nem kifizeted a szállítást, hanem az egyenlegedet töltöd fel, és abból levonják, de szokható. Összességében nézve egy nagyon profi szolgáltatás.

Azért egy link jól jönne arról az olcsó radiátorszelepről.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.