- sziku69: Szólánc.
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
cdl
senior tag
Nem emlékszem, hogy lennének szankciók erre vonatkozóan. Teljesen jogos, sor kerülhet erre is. Ha úgy döntenek, hogy 8 forintot adnának érte, sokan levennék.
weeni.
Az ajánlat tényleg drága. De jövőre az első fél évben nem lehet tudni mi lesz.
Ha Júniusig maradna a szaldó, az első fél évben nagy áremelés lesz, és minden telepítő el lesz foglalva. -
kolomparrudi
csendes tag
Sziasztok!
A családban egy 3 fázisú 4000-es Growatt interverrel szerelt napelemes rendszer üzemel április óta. Az első pillanattól az volt a problémánk, hogy az interter kijelzőjén mutatt napi termelés és az Elmű órán kiszámolt termelés nem egyezett a belső fogyasztás levonása után (az elmű órán mindig kevesebb jött ki), nyáron amikor minden nap elég jó termelés volt, akkor a sok mélyhűtő megemelkedett fogyasztásával próbáltuk magyarázni a korábbinál jóval magasabb belső fogyasztást, most viszont látványosan kijön a különbség, hogy egy ködös napon, amikor kb nulla termelés van, akkor sokkal kevesebbre jön ki a belső fogyasztás és minél több a termelés, annál többre jön ki a belső fogyasztás ha az interver napi termeléséből levonom az elmű óra szerinti termelést.
Az lenne a kérdésem, hogy Growatt interver saját számlálója mennyire pontos? A probléma vagy az interver számlálójában van vagy az elmű órában. Tapasztalt már más is hasonlót?Köszi,
Laci -
tbc2
tag
Még egy témakört felvetnék, ami valahogy eddig nem jött szóba az utóbbi hónapban, amióta bemondták az otthonteremtési támogatást. Játsszunk el a gondolattal, hogy kiderül, hogy nagyon nagy gebasz lesz, és béka ***** alatt lesz az átvételi ár, és nagyon nem fog megtérülni a napelem-beruházás. Ha most a támogatás keretében fele áron veszünk napelemet, és a jogszabály-változások hatására rádöbbenünk, hogy nem jó biznisz a napelemesdi, akkor milyen szankció van arra vonatkozóan, hogy egyszerűen lekapjuk a tetőről a paneleket, valamint a falról az invertert, és jófogáson 70%-os áron eladjuk? Meddig "kell" fennmaradnia a rendszernek, hogy ne vesszen el a támogatás?
Példa: 2M Ft egy 5 kWp rendszer, ebből 500e a munkadíj. 1M-ért meg lehet most venni ezt az 1.5M Ft-os csomagot (mondjuk ebben benne van a rögzítése és a kábelek is). 1M-ért azért el is lehet adni, nem? Mit gondoltok erről?
-
weeni
csendes tag
Sziasztok!
jelenleg építkezünk, ami a végső stádiumban van, viszont eddig úgy volt hogy mivel nem lett kész a ház idén, így kell minumum 25% megújuló energia is, viszont ezt 29.-én kitolták július 30 utánra, szóval nekünk elvileg nem lesz kötelező, viszont mi amúgy is szeretnénk, kb 20e Ft-s villanyszámlával kalkuláltunk, illetve erre kértünk is már ajánlatot a kivitelezőn keresztül, viszont Ők az EU Solarral akarták megcsináltatni amiről a fórum nincs túl jó véleménnyel.
Tőlük egy 7kw-s growatt 7000TL3-S inverterre és 18db 345wattos astrosemi monokristályos rendszerre kaptunk ajánlatot, ami ~2,8M Ft volt. Árakban se nagyon vagyok jártas, de az olvasottak alapján nem túl olcsó...
Mivel kitolták a határidőt nem kell sietnünk, így inkább a saját kezembe venném ezt a dolgot, viszont mivel teljesen vakon vagyok a témában szeretnék kis segítséget kérni.
Kérdéseim a következők lennének:
MNNSZ honlapon már kértem ajánlatot, milyen tovabbi cégeket ajánlanátok?
Melyek az ár/érték arányban jobb rendszerek, márkák illetve melyek az ezek között megbízhatóbbak?
Mik a sarkallatok pontok amikre mindenképpen figyelni kell az egész ügymenet során?
olvastam a témában már sokat, de nyilván senki se fogja azt írni a honlapokon hogy ne az Ő rendszerét válassza az ember. Illetve ahány ház annyi megoldás és laikusként egy nagy katyvasz az egész.
Segítségeteket előre is köszönöm, biztos lesz még kérdésem, illetve közötte hülyeség is ezért előre elnézést. -
törölt tag
Mert a moratóriumot az EU RED2 dírektíva már 2018-ban kőbevéste...
Ahogy a legkésőbbi dátumot (2023.12.31.) is megszabta.
Tehát évek óta ismertek a keretszabályok az érdeklődök számára.
Amiken belül lehet csak magyar jogot alkotni a témában.
Így aztán csak a negatív hullámgenerátorok tolták az igét internet szerte ez ügyben.
A megújuló energiaforrásokból előállított energia használatának előmozdításáról.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=CELEX:32018L2001 -
süti5
őstag
Sziasztok,
légyszi valaki avasson be a tutiba a nullszaldó/bruttó elszámolás témakörben
Vettünk nemrég egy házat, pont jól jön ez az idéntől gyerekeseknek szóló 6/3.
Kondenzációs kazánra váltunk az tuti, mert régi a kazán, illetve kacérkodtam a napelemmel is, próbáltam itt visszaolvasni is.
Ha jól értem, a szaldós azt jelenti, hogy ugyanannyiért veszi át a szolgáltató tőlem, mint amennyiért én tőle, a bruttós meg, hogy ő sokkal olcsóbban veszi át tőlem, mint amennyiért én tőle.
Ez így van kb.?Köszi
-
válasz
kardkovacsi #9388 üzenetére
Az a baj, hogy meglevő rendszerek esetén is teljesen bizonytalan a helyzet. Folyamatosan csepegtetik meg módosítgatják a rendeleteket. Valamiért rohadt fontos volt az év utolsó napján törvénybe foglalni a szaldó megszüntetését, amiről már 1 éve szó van, de ugye leírva (eddig még) nem volt.
Ugyanakkor arról is szó volt, hogy a meglevő szaldós rendszerek kapnak majd moratóriumot. Mi az oka annak, hogy a 2024-es szaldó megszüntetés törvénybe lett foglava, de a moratórium nem?
Isten bizony mintha ki lenne adva az összes államigazgatási szervezetnek (tökmindegy milyen terület), hogy az első és legfontosabb szabály: tartsd a népet minél nagyobb bizonytalanságban.
-
Mekkora teljesítményű az inverter, és hány fázisú?
A (fázisonkénti) teljesítményből tudsz áramerősséget számolni, ami alapján táblázatból kinézhető a szükséges vezeték keresztmetszet. Tipikusan 6 mm2-es MKH rézvezeték (H07V-K 1x6) szokott menni, aminek 5,3 mm a külső átmérője, és 35 Amperig terhelhető. Ha 4 mm2-es vezeték is elég (max. 27 A/fázis), annak 4,8 mm a külső átmérője.
Egyfázisú rendszernél 3, háromfázisúnál pedig 5 darabnak kell beleférnie ebből a csőbe.
-
válasz
kardkovacsi #9385 üzenetére
Hát annyit tudunk, hogy úgy feleződik az, amiről még nem tudni semmit
Amúgy sajnálatoson módon ez egyre inkább nem off itt. Ellentétben az épületgépészetes témákkal, ez vastagon meghatározza szerintem azt, hogy telepítésre kerüljön e napelemes rendszer a jövőben vagy sem. Ha bruttós elszámolás lenne évek óta, és csak a sok pénzzel rendelkezők vásárolnák a "zöldítés" miatt (akik mindenféle gazdasági megfontolás nélkül, színtisztán csak elvi okokból ki tudnak adni milliókat), vagy azok, akiknél nincs áramszolgáltatás, és szigetrendszert kell építeniük, akkor ez a topic talán nem is létezne
-
cdl
senior tag
válasz
HunChris #9384 üzenetére
A tegnapi rendeletek között van szó a rugalmas árszabásról is.
Így számolni a jövőre nézve elég érdekes lesz.
Egy kis szakma: A fő biztosítékdoboz és az inverter között milyen vastag és hány darab kábelt kell kihúzni?
Van kb 10-15 méter közöttük. Van a falban egy gégecső behúzva.
Hátha elég lenne és nem kellene csatornázni. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
HunChris #9384 üzenetére
Gyakorlatilag szaldó nélkül ma, a magyar lakossági áramárakkal nem éri meg a napelem. Túl olcsó az áram. Így is 8-10 év körül van a megtérülés, ha csak kicsit is belenyúlnak a rendszerbe akkor 10 fölé ugrik egyből.
Támogatással nyilván más a helyzet, de arról meg még nem tudunk semmit. -
HunChris
senior tag
Még támogatással is kérdéses a bruttó elszámolás, amíg nincsenek részletek, és nincs szabályozva a garantált átvételi ár időszakonként. Pl ha nyáron nem adnak annyit csúcs időszakban érte, vagy egyoldalúan határozzák meg időről időre a az átvételi árat, vagy évről évre kevesebbet adnak érte. Nem hiába párosítják aksival a dolgot.
-
LanyUs
senior tag
válasz
#35348736 #9382 üzenetére
Igen! Ezért írtam én is, hogy H-Tarifa esetén ( amit eddig sem lehetett szaldóba tenni ) lehet, hogy közel nullába jön majd ki. Ez csak találgatás részemről! Viszont 2024.01.01. után támogatás nélkül a megtérülési idő kitolódása miatt már nem látok motivációt a telepítésre ( részemről ).
-
törölt tag
Hát akkor leírása került a szaldó jövő menetrendje is ...
----
(1) A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 273/2007.(X. 19.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Vet. vhr.)
5. §-a a következő (5a) bekezdéssel egészül ki:
(5a) A villamosenergia-kereskedő a felhasználó kérésére olyan elszámolást alkalmaz,
amelyben az alkalmazott elszámolási időszaktól függetlenül szaldó nem képezhető
és a hálózatba betáplált és vételezett villamos energiamennyisége külön-külön kerül megállapításra.
2021. július 1-jén lép hatályba
----
(2) A Vet. vhr. 5. §-a a következő (5b) bekezdéssel egészül ki:
(5b) A villamosenergia-kereskedő a 2024. január 1. napját követően létesített
háztartási méretű kiserőmű ésvillamosenergia-tároló esetén kizárólag olyan elszámolást alkalmazhat,
amelyben az alkalmazott elszámolásiidőszaktól függetlenül szaldó nem képezhető
és a hálózatba betáplált és vételezett villamos energia mennyiségekülön-külön kerül megállapításra.
2024. január 1-jén lép hatályba
-----
A jelek szerint 2021.07.01.-től lesz mód a bruttós szerződésre.
Azok számára akiknek már bruttóst kell kötni majd....
pl. mert "vissza nem térítendő" állami pénzből telepítenek 2021.06.30. után.--
Addig pedig bruttó rendelet híján egyelőre ők is szaldós szerződést kötnek majd.
Más megoldás a jelen állás szerint MÉG nem lehetséges.A ma elindult 50% pénzeseknek tehát legkésőbb !!!
2021.06.30.-án be kell adni az elszámolást a MÁK-nak.
HA még szaldót akarnak kapni...
---Akit nem érint a "vissza nem térítendő" állami pénz.
Az a jelen állás szerint továbbra is legkésőbb 2023.12.31.-ig köthet szaldót az új HMKE-ra. Utána már nem.***********
Más kérdés, hogy amíg nincs meg a bruttó rendelet is.
Addig nem tudni, hogy a szaldó vagy az új bruttó lesz végül a jobb majd adott esetben.
Még az is lhet, hogy akár váltani is érdemes lehet (majd) a szaldóról... bruttóra. -
Voice24
őstag
[link] Lassan csepegnek a dolgok, de hétfőn biztos beindul a gépezet.
-
Janusz001
őstag
Napsütésben gazdag új évet mindenkinek!
Új inverter esetén mi a dolgok lefolyásának menete? Gondolom új igénybejelentő, csatlakozási szerződés, telepítő jön, inverter csere, meg feldobálja a plusz napelemeket.
32A -ről erősen gondolkodom valami 24 16 16 felálláson, mérőhelyet szabványosítani tuti kell, ezt előtte megcsináltatnám, kérdés, ha felkerül az új mérőóra, akkor az 1 fázisú 5kw inverter nem csatlakozhat fel egyik fázisra sem, mert kell neki a 32A, szóval amíg nem kerül fel az új inverter, addig áll az egész. -
Blamazs
senior tag
BUÉK minden kedves topictársnak. Kérdeznék én is így év elején. Szeptember 28-án beadott 0%-os pályázatomról még mindig semmi hír. Ha vmi csoda folytán a végére jutnának pozitív elbírálással, és tegyük fel június 30-ig elkészül akkor nálam marad még a szaldó ugye? Ha a nagy hajtásban és sok megrendelés miatt csak a határidő után történik meg a létesítés akkor bukom? Lehet meg sem kapom, ha eddig nem kaptam a banktól semmit....
-
Voice24
őstag
Ez megint csak azt igazolja, hogy a bruttós dolog július 1-től lép hatályba, és mivel a másik rendelet módosításában leírták, hogy július 1-től kötelező dokumentum a szolgáltatóval kötött szerződés és nyilatkozat a bruttó elszámolásról, most annyit pontosítottak a szolgáltató oldaláról, hogy amennyiben a felhasználó kéri (július 1. után kénytelen lesz), akkor köteles a bruttós elszámolásban szerződni.
Az első félévet továbbra sem említi semmi, az első félévben történő támogatás igénylést továbbra sem tiltja semmi, de jövő hét elején talán minden tisztább lesz. Az már egyértelműnek tűnik, hogy támogatás és bruttó együtt kizárólag július után benyújtott kérelmeknél indul, a kérdés már csak az, hoznak-e napokon belül valami konkrét tiltást az első félévre vonatkozóan akár a támogatási kérelem benyújtásával, akár a szaldós elszámolással kapcsolatban. -
kardkovacsi
senior tag
Itt van a módosítás. Lassan csepegtetik. Gondolom a felhasználó "kérheti", hogy ne szaldója legyen. nyilván kérni fogja mert másképp nem kap támogatást.
Ez a másik:
"A Vet. vhr. 5. §-a a következő (5b) bekezdéssel egészül ki:
„(5b) A villamosenergia-kereskedő a 2024. január 1. napját követően létesített háztartási méretű kiserőmű és
villamosenergia-tároló esetén kizárólag olyan elszámolást alkalmazhat, amelyben az alkalmazott elszámolási
időszaktól függetlenül szaldó nem képezhető és a hálózatba betáplált és vételezett villamos energia mennyisége
külön-külön kerül megállapításra.”" - akkor ennyi, eddig tart a szaldó az új belépőknek. Dátum hivatalosan kijelölve.
Viszont az nagyon pozitív, hogy bele van írva, hogy csak az újonnan létesített HMKE nem kaphat szaldót, a többiekről nem szól a fáma, szóval valszeg igen. -
cdl
senior tag
Boldog új évet Mindenkinek.
Aki unatkozik, nézheti a Magyar közlönyt.
Majd Valaki lefordíthatná, de ilyenek találhatók benne:A villamosenergia-kereskedő a felhasználó kérésére olyan elszámolást alkalmaz, amelyben az alkalmazott
elszámolási időszaktól függetlenül szaldó nem képezhető és a hálózatba betáplált és vételezett villamos energia
mennyisége külön-külön kerül megállapításra.” -
tothbe
addikt
Sok napsütésben és megtermelt Kilowattokban gazdag új évet mindenkinek!
-
cdl
senior tag
válasz
Voice24 #9366 üzenetére
Azt Mindenkinek ell kellene fogadni, hogy szaldó elszámolás is, nincs villanyszámla és az állam fizeti a felét a beruházásnak az elég mesébe illő dolog.
Persze lehet csoda( az első fél évben még elfogadják, ha beadod a pályázatot 06.31-ig)
De inkább a realitások talaján maradjunk. Szerintem nem lehet megtérülést számolni mostanság. Ha 2 év múlva beszántják a szadót, senki nem lázadozhat, ez ilyen.
Ha 2 év múlva a bruttó átvételi ár 8 forint lesz? És ha megtámogatják 25-re?
Mi feltetetjük. A gyerek örül, hogy zöldülünk. 25 évig elketyeg itt. Utána számolgatunk.
Biztos pozitív lesz a végösszeg. -
MrZed001
tag
Időközben meglett a galvanikus korrózióra a megoldás: CUPAL alátét
Már csak találnom kell belőle M6-osat -
ginagina
csendes tag
válasz
sanzi89 #9365 üzenetére
Nem akarom offolni a topicot, tudom mindenkinek megvan a maga baja. De hidd el hosszú hónapok óta tervezem, számtalan árajánlat, kalkuláció kockás füzetbe. És költségvetést mellé tettem, lehetséges megtérülés kikalkulálva, várjuk az év elejét, és akkor jön egy bújtatott módosítás és minden borul. A hangzatos facebook posztnál arra gondoltam amikor miniszter asszony belemosolyog a kamerába. De egyébként Voice24 (9366) is ugyanezt mondja. Szóval bocsi hogy elvagyok keseredve, és még egyszer elnézést hogy szóltam. BUÉK mindenkinek.
-
kardkovacsi
senior tag
Igen, de a 30%-od a 2500 kWh-ra vonatkozik, ha 5000-et termelsz (az 5 kWp-s rendszerrel) az már annak csak a 15%-a lesz.
Mellesleg szerintem ez a 30% se egy reális forgatókönyv. Amit kihagysz, hogy rengeteg olyan nap van amikor nem süt annyit a nap amennyi az aktuális fogyasztásod. Ha pedig a szolgáltató nem enged csak 3 fázisú rendszert (5-ösnél benne van a pakliban) akkor még rosszabbak lesznek az arányaid. Egy hidegpárna és az ötös rendszerednek lesz 1 kWh az egész napi termelése, tavasszal meg egy jó napsütéses nap és lejön róla 25-30 kWh. -
gorbep
senior tag
válasz
kardkovacsi #9342 üzenetére
Ez most egy ritka helyzet, hogy a tőzsdei ár a 37 Ft felett van... de ennek meg is van az oka, olyan jól jár most a kereskedőd....
Gondolom a 416 kWh termelésed mellett "alig" fogyasztottál... szeritem számold ki mekkorát buktak most csak rajtad....
Hidd el, úgy kell nekik a HMKE, mint mókusnak az erdőtűz... ez egy nyűg, amit a 2007. évi villamos energia törvény tett a nyakukba, és ami alól (eddig még) nem tudtak kibújni.
-
Voice24
őstag
Én a támogatási rendelet megjelenésekor úgy tervezgettem a rendszert, hogy a mostani 3600-3800 kWh-s éves áramfogyasztásom mellé egy kb. 5 kWp-s napelemes rendszert és 2 db klímát valósítanék meg a támogatás igénybevételével. Már nagyon közel voltam hozzá, hogy megrendeljem a kivitelezőtől a rendszert, hogy január 1-től indulhasson minden, amikor bejött ez a nyamvadt módosítás. Most pedig sokadmagammal itt várunk a bizonytalanságban, mert a belengetett bruttó elszámolás eléggé visszahúzza a lelkesedésemet. Persze így is lesz valamikor megtérülés, de a bruttóval már megdől az az érvelésem a párom felé, hogy nem lesz villanyszámla.
Nagyon kíváncsian várom a jövő hét elejét, mert sok idejük nincs az illetékeseknek, hogy rendbe tegyék a vitás kérdéseket, pontokat.
BÚÉK mindenkinek! -
sanzi89
addikt
-
biker
nagyúr
-
válasz
ginagina #9357 üzenetére
Én is csatlakozom azokhoz, akik könyörögnek, hogy az olyan-amilyen jogalkotás olyan-amilyen termékének olyan-amilyen szövegértéssel sikerült olyan-amilyen értelmezésének olyan-amilyen kulturált módon sikerült megvitatását vigyétek át/folytassátok másik topicban.
Vonatkozik ez arra a fórumtársnőre is, aki pl. épületgépészeti (klíma vs gáz) témában maga is szorgalmasan igyekszik takarítani innen a napelemes rendszerek szempontjából offtopic vitákat.
Köszönöm.
-
ginagina
csendes tag
Persze ez így van. Tudom rossz a szóhasználat, de mikor tervezek azt nézem hogy a fogyasztás és a "termelés" nagyjából egyezzen az év végén. Én nem akarok keresni rajta. Főleg a 12 Ft ,,-al nem is lehet. De ha már itt tartunk a szolgáltató is azért találta ki ezt a 12 Ft-ot hogy a háztartásokba ne legyen túltermelés mindenki úgy tervezzen hogy kb nullára jöjjön ki. Ezért szerintem a normál új bruttó alapú elszámolásnál ez a fajta számolás messze inkorrekt.
-
GIJoe
addikt
Van vkinek forrása Longi panelre?
-
biker
nagyúr
válasz
ginagina #9357 üzenetére
Elsőre nem akartam, de mivel rá vagy állva, szólok: semmilyen "nullszaldós" nincs. szaldós van. A null szaldó annak a kifejezése, ha nullára jössz ki, pl 1000Ft-ot kerestél 1000Ft befektetéssel. A rendszered szaldós, és 99,9% nem fog nullszaldóra kijönni év végén a termelés/fogyasztás
-
tbc2
tag
válasz
kardkovacsi #9352 üzenetére
A 20-30% úgy jött ki, hogy megnéztem, hogy mik azok a fogyasztók, és mennyit fogyasztanak amik akkor mennek, amikor süt a nap. Abból indultam ki, hogy amikor süt a nap (nyáron napközben - nyár alatt az áprilistól szeptemberig időszakot értem), akkor egy 5 kWp rendszer mindig elég áramot termel ahhoz, amit abban a pillanatban házon belül elhasználok. Tipikusan ilyen fogyasztás a hűtő, a porszívó, a mosógép, a szárítógép, mosogatógép, a klíma, a TV, a számítógépek, stb.
Nem ebbe a kategóriába esik az esti lámpa, az éjszakai hűtő, a téli napközbeni dolgok, stb. Csináltam mintavételt (ami persze inkább egy educated guessre jó, semmint pontos kimutatásra), és az jött ki, hogy az év során elfogyasztott összes áramom (kb. 2500 kWh) 30%-a fog olyan időszakra esni, ami napsütéses időszak. De ez a 30% minden további nélkül tud +-10%-ot is mozogni jobbra-balra. Jóval többet szerintem nem, nehezen tudom elképzelni, hogy a teljes éves fogyasztásom mindössze 10%-a esne nyáron napközbeni időszakra, és másik irányban is nyilvánvaló, hogy nem elhanyagolható az esti-éjszakai-téli áramfogyasztás.
-
ginagina
csendes tag
Tisztelt urak! Most már minden világos értem én az elszámolás bruttó és nullszaldós átverés részleteit, de nekem legfőképpen az elvi dologgal van problémám. Mert a jelenlegi szabályozás szerint január elsejétől egy olyan beruházásra kényszerítenek rá, mejnek egyszerűen nem tudom a feltételeit. Persze tudom lehet mondani azt hogy várjam meg a július 1-et addigra kijön a bruttó elszámolás nak a részlete, de az ember egy a már elmúlt év végén beharangozott jogszabály , és hangzatos Facebook posztok alapján tervez vagy tervezett. mert így komolyan utána kell számolni hogy egyáltalán megéri a dupla idős megtérülés. Főleg úgy ha 37 Ft és a 12ft nem közelít egymáshoz.
-
Nem érted félre, jelen pillanatban kötelesek lennének megadni a támogatást erre a példára a szövegezés szerint (már ha az egyéb feltételek is stimmelnek). Mivel a záró intézkedés miatt továbbra is az 518/2020-as eredeti rendelet van jogerőn, ezen módosítás nélkül.
Csakhogy kb. majdnem biztos, hogy ez így nem fog maradni, egyszerűen elcseszték, kapkodás volt. Valószínűleg az első munkanapon be fogják foltozni, még mielőtt bárki beadhatná. -
axioma
veterán
válasz
kardkovacsi #9335 üzenetére
"Ha tényleg bruttó elszámolás lesz akkor ez egy jó módszer lehet, hogy jóval többet kell felrakni mint amennyit elfogyasztasz, mert így erősen javítod a helyzeted. Gyakorlatilag a maxot kell feltenni, amennyit a tető elbír."
Kiveve, hogy tok mas az ha a sajat fogyasztasodra csinalsz hmke-t, es mas ha direkt "eladasra termelesi cellal". Full mas fog vonatkozni ra, ez mar anno is benne volt minden szabalyzatban, hogy a tultermelest hmke-nel csak indokoltnal fogadjak el. Ha eleve tobbre telepited, akkor mas lesz az egesz pl. anno az volt a mondas, hogy vallalkozova kell valnod, hogy a visszafele iranyt kifizessek (adoszamos maganszemely vagy mi). Es ez sokszor tobb okbol nem biztos hogy megeri ennyi jovedelemert, raadasul ott siman megtehetik hogy nem atalanyaron szamoljak az eladott kWh-kat. [Igazabol hmke-s fogyasztonal se tudom, hogy koteles-e egyaltalan atalanydijban szamolni, vagy ott is alkalmazhat nem elore megallapitott vasarlasi arat.]
-
axioma
veterán
válasz
ginagina #9337 üzenetére
Mar miert is csak azt tudod leadni? Amugy meg az se erdekli oket: ha rosszat adsz le, akkor nem jar a tamogatas. Amugy meg most is van szerzodesed, hmke utan (szaldos) lesz masik, senki nem akadalyoz meg hogy harmadikat koss, ha neked az jo (pl. a tamogatas miatt). De mindenkepp ha decemberben akarsz elszamolni a tamogatassal, akkor a napelem csak akkor jo bele, ha jul1 utani, nem szaldos szerzodest mellekelsz. Ez nagyon biztos. Az nem erv hogy neked az nem jo vgay uj szerzodest kivan: nem vagy koteles belerakni a tamogatasba, de csak uj szerzodessel tudod berakni, a te dontesed.
-
sshksh
újonc
válasz
kardkovacsi #9344 üzenetére
Na de ha jól értelmezem, akkor a 641/2020. (XII. 22.) korm. rendelet záró rendelkezése (13. §) alapján az eddig idézgetett 9. § (3) u) pontja 2021. július 1-jén lép hatályba. Így értelmezésem szerint előtte nyugodtan köthetsz támogatott rendszerre szaldós elszámolást tartalmazó szerződést, sőt a szerződést még csak mellékelni sem kell, tehát akár meg sem kell kötni a benyújtás időpontjában. Félreértelmezek valamit?
A két idézett bekezdés:
9. § (3) Az R2. 9. § (3) bekezdése a következő u) ponttal egészül ki:
[A kérelemhez mellékelni kell a következő dokumentumokat vagy – az (1) bekezdés b) vagy c) pontja szerinti esetben
a j)–l) pontban foglalt dokumentumok kivételével – azok másolatát:]
„u) a 6. § i) pontja szerinti esetben 2021. június 30-át követően megkötött villamosenergia-vásárlási szerződés,
valamint a villamosenergia-kereskedő arra vonatkozó nyilatkozata, hogy a szerződés olyan elszámolást alkalmaz,
amelyben az alkalmazott elszámolási időszaktól függetlenül szaldó nem képezhető és a hálózatba betáplált és
vételezett villamos energia mennyisége külön-külön kerül megállapításra.”
3. Záró rendelkezések
13. § (1) Ez a rendelet – a (2) és (3) bekezdésben foglalt kivétellel – 2021. január 1-jén lép hatályba.
(2) Az 1. alcím, a 8. §, a 9. § (2) bekezdése, valamint a 10. § (2) és (3) bekezdése 2021. február 1-jén lép hatályba.
(3) A 9. § (3) bekezdése 2021. július 1-jén lép hatályba. -
kardkovacsi
senior tag
Ha csak 2500 a fogyasztásod akkor olyan 10%-át fogod tudni elhasználni a megtermelt 4900-nak. Inkább ezzel számolj. Ilyen kis fogyasztás alapján nincs e-autó, gondolom klímák se nagyon amikkel meg lehetne etetni ennyi áramot, vagy lehetne játszani, hogy mikor használj több áramot.
A bruttó azt jelenti, hogy amit nem fogyasztasz el azt betáplálod a hálózatba és azért kapsz X forintot. A magán használatod nem tudja mérni a szolgáltató az nyilván 37 forint lesz.
Én nem hiszem, hogy 37 alá menne az áram ára, így is eléggé támogatott.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- sziku69: Szólánc.
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen SSD-t vegyek?
- Kuponkunyeráló
- Samsung LCD és LED TV-k
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Építő/felújító topik
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- További aktív témák...
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- Raktáron! Új, 11kW-os, type2-es, 3 fázisú, 3x16A-es fali töltő, dobozában, 2 év garanciával!
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- AKCIÓ! Gigabyte X570 AMD R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6750XT 12GB Zalman Z1 Plus CM 750W
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest