- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mauimagic
senior tag
3 fázisú rendszerre engedélyeznek 1 fázisú napelemes rendszert? 3 kWp körül fér csak el normálisan a tetőn, 3 fázisú inverter eléggé megdobná a megtérülést.
16A, elvileg elbírja. -
stickermajom
addikt
válasz
Blamazs #9694 üzenetére
A bank költségek nélkül ad X összeget, melynek töredékét fogod visszafizetni a futamidő alatt az infláció miatt. Ez bizony ingyen pénz.
Hiába volt meg kp-ban, én is így csináltam volna, ha van még pályázat Pest megyében, mert a hülyének is megéri.
Én még nem találkoztam olyan hitellel aminek ne lett volna feltétele, hogy az adós rendelkezzen Magyarországon vezetett folyószámlával. A feleséged nem adós, csak adóstárs.
-
mauimagic
senior tag
Arnyekolast lehet viszonylag egyszerűen számolni horizont alapján (pl fotó?)
Van pár fa a közelben és ilyenkor télen sajnos arnyekoljak a tetőrészt, ahová a paneleket álmodtam meg.
Jó lenne tudni pontosan mennyit venne így le az éves termelésből... -
DuDieHUN
aktív tag
Ez alapján jól értem, hogy:
- a panelek összteljesítménye 5000 Watt lehet
- Open Circuit Voltage-VOC (V) maximum 500 V lehet, ha a téli időben is ugyanannyi panelt szeretnék használni akkor +10 = -al kell kalkulálni, de mivel télen nem gond nekem, hogy 12 helyett mondjuk 10 panel van csak rajta, így az se gondvan hiba az elképzelésembe:
JA Solar 380W mono PERC12 db
41,62 V Voc, 12x41,62= 499,44 (tudom ez nagyon ki van centizve...)
télen lenne , 549,382 Voc ami már sok, de ősszel kikötnék 2 panelt, csak 10 üzemelne, viszont nyáron a 3800 W helyett 4560 W már jelentős különbségVmp 34,77 x 12 = 417,24 ami belefér a 120-460 MPPT Rangebe
-
DuDieHUN
aktív tag
válasz
MrZed001 #9641 üzenetére
Köszi, a tippeket végignézegetek majd mindent, igen maradt a GK, 10,5 kW akksihoz, nem érzem ,hogy nagyobb mennyiségű panel kellene mint 3500-4500 W, így emellett döntöttem, ha meg már kevés lesz esetleg 5+ év múlva, akkor max lecserélem
napelem panellal vagyokm még mindig gondba, hogy 10 db 380 wattos így meglenne a 3800 watt, vagy vadászak nagy teljesítményűt 500 W+-ost és abból 8 db és így átléphetem a 4000W-ot, de itthon sehol se találok 500!-os panelt
-
Blamazs
senior tag
válasz
stickermajom #9693 üzenetére
ingyen pénzről nem beszélnék, mert az utolsó fillérig vissza kell fizetni.
inkább értetlenül állok az egész magyar bankrendszer töketlenkedése előtt.
van számlánk amiről tudnánk fizetni. a hitelben a feleségem is szerepel társként. de arról a számláról nem fizethetünk, kell egy másik ami az én nevemre szól. ha megmagyarázza nekem vki hogy ebben hol az értelem emelem kalapom. elfogadtam én is hogy ez van, csak próbálom megérteni...de talán jobb lesz ha nem is akarom. -
Blamazs
senior tag
Sajnos a jelenlegi számlánkon nem én vagyok a tulajdonos, hanem a feleségem én csak meghatalmazott vagyok. Ezért hívtak fel a bankból, hogy kell egy saját tulajdonú számla. Tudom szakadna rájuk az ég, de ez van.
Nyitnom kell egy számlát ami a nevemre szól, és havonta onnét kell elutaljam az összeget.
Ilyen országban élünk -
stickermajom
addikt
Kánikulában egy nem klimatizált garázs vagy háztartási helyiség is felmelegszik, cserébe még az esély sincs meg légmozgásra. Utóbbi főleg necces, ha mosógép és szárítógép is van.
SE pl. 50 fokon kezd el visszavenni és 60-ig működik. Tavaly a legnagyobb kánikulában sem érte el nálunk a DK-i falon lévő inverter ezt a hőmérsékletet, nem emiatt volt alacsonyabb a termelés, hanem a panelek miatt. -
Tottu
senior tag
Ahogy nézem elég sokan vagyunk, akiknek problémát okoz az inverter elhelyezése...
Mi a maximális és az ajánlott távolság a napelemek és az inverter között?
Valamint az invertertől a villanyórához kell még elvezetni kábelt? (Szaldós elszámolás esetén) Ha igen, itt is mi a maximális és ajánlott távolság?Nálunk van garázs, viszont az inverter és a legtávolabbi napelem között ~14m lenne a távolság, a legközelebbi napelemtől pedig ~ 8m. Ezt követően pedig, ha a házon keresztül fúrva, faragva visszük el a kábelt az inverter és a villanyóra között ~17m. A másik fúrás, faragás nélkül pedig közel 40m is lehet.
-
cd930
senior tag
válasz
PetrTitan #9685 üzenetére
Én felmentem a tetőre és méregettem sokat [kép] [kép] de sajnos nem kaptam senkitől választ, hogy milyen méretű panelekkel lehetne a legjobban megtölteni a két tetősíkot.
A fajlagos teljesítménye ugyanaz egy 350W-os 103*170 cm-es panelnak, mint egy 440W-os 105*211cm-es panelnak, de nekem a fő kérdés, hogy a tetősík melyikből ad ki több négyzetméternyi lefedhetőséget.
-
Imre986
csendes tag
Köszönöm a valaszt. Nekem csak az a furcsa, hogy a Szövetseg holnapjan keresztül kapott arajanlatok majdnem mindegyike 1150 vagy 1200 kWh/1kWp-vel szamol, hiaba kerik el a cimet, a tetö tipust a tajolast, amiböl ezzel a PVGIS alkalmazassal kb 3 percbe telne pontosabb erteket szamolni, egyik sem teszi ezt meg? Nem ez lenne, az az alap ertek, amiböl a kalkulaciot/tervezest el lehetne kezdeni?
-
PetrTitan
csendes tag
-
válasz
PetrTitan #9683 üzenetére
Ja, ezt nem tudom, lehet hogy van ilyen is, én nem kerestem, cserepes módszerrel nagyjából kikalkuláltuk a telepítővel. Aztán amikor jön a műszaki csapat telepíteni, akkor úgyis az az első lépés hogy felmennek és pontosan kimérik. Amúgy ha centiken múlik, akkor megéri pontosan megtervezni, de ha 100% hogy felfér esztétikusan (a cserepes módszer alapján) akkor szerintem időpazarlás.
Hirtelen keresve nem találtam normális toolt, a legtöbb amit találtam kifutott az ingyenes google maps api kereteiből, ami meg ment, az meg idióta módon rajzolta a paneleket (pl. lelógtak az egyenlítőig
).
Lazán kapcsolódik: ez meg csak úgy szembe jött a keresésnél, sajnos US only, de elég durva, nem is tudtam hogy van ilyen (Google Project Sunroof):
-
PetrTitan
csendes tag
Sziasztok, hol tudom letölteni valamilyen app ,hogy megtudom megnézni(kiszámolni) pontosan hány db panel lehet felrakni tetőre.Köszönöm
-
Kukipapa_rr
tag
válasz
stickermajom #9676 üzenetére
Amennyire tudom, az optimális hely: hűvös, száraz, pormentes. Ehhez képest minden eltérés csökkenti az élettartamot, valahol azt olvastam, hogy Fronius már 35 foknál kezd leszabályozni.
De a fő ok a zaj (itt is). A hátsó kertem felé nem irányítanám, és másokkal sem szeretnék kiszúrni (nem akkora a birtok). Senki nem örül, ha a szomszédban sivít egy eszköz.
Nálunk van egy helyiség, ami megfelelő lenne, egy robotporszívóval teszteltem (az kb. 60 dB), sajnos halványan ugyan, de hallatszik. Ma itt (Budapest), süt a nap, gondolom, zúgna 1-2 órája most is.
Ajánlatokban szerepel még Huawei Sun2000-xKTL, ez sem zajtalan, de adatlapja szerint még a nagyok is megállnak 30 dB-nél. A kézikönyv javasolja is, hogy ne rakjuk hangvezető falra. Ezek teljesülhetnek, ebből semmit nem vennénk észre.
Abban bízom, hogy pár éven belül kiépülhet hasonló szervizhálózat, mint a Froniusnál (Geresics Attila említette ezt), ill. garanciabővítési lehetőségeket vizsgálok, így talán nem esem ki a szaldóból 10+ év múlva, amikor megáll.
Rosszul látok/tudok valamit?
-
tothbe
addikt
válasz
Leginkább azért jobb egy garázs pl mert nyáron ha nagyon meleg van, akkor árnyékban is simán lehet 30 fok felett kint. Ilyenkor pedig az inverter (főleg ha passzív) hűtése kevés lehet és akkor az visszavesz a teljesítményből. Ergo olyankor egy hűvös garázs vagy előtér jobb lehet. Télen pedig lehet olyan fagy (bár manapság ez azért ritka) ami pedig már a működés alsó határát feszegeti. Bent pedig ugye jó eséllyel nem fagy.
-
Voice24
őstag
válasz
Nálam is mind a kettő kivitelező, aki kint volt felmérni árajánlat miatt, a fedett bejáratot javasolta egyből, mint az inverter legalkalmasabb helyét. Szélvédett, esővédett, árnyékolt, de mégis szabadtéren van.
-
stickermajom
addikt
válasz
Kukipapa_rr #9673 üzenetére
Miért nem ajánlott kültéren? Ha nem tűzi direktben a nap szerintem ott van a legjobb helye.
-
válasz
Imre986 #9639 üzenetére
Nem tudom ki mit használ, de az én telepítőm tuti ezzel számolt. Ez utólag derült ki, mert kWh-ra pontosan annyi jött ki nekem is, mint ami az árajánlatban volt, ráadásul a loss értéket se piszkálta, és az általam megadott (kicsit hibás) tető dőlésszöget írta be, szóval teljesen korrekt volt. Én végül kiszámoltam más elrendezésekkel és immár a helyes paraméterekkel, majd felhívtam őket hogy mi a véleményük. Nagyon érdeklődőek voltak annak kapcsán, hogy pontosan milyen kalkulátorral számoltam és milyen paraméterekkel, kérték hogy küldjem át screenshotokkal. A végén úgy éreztem, hogy lecsekkolták kicsit hogy mennyire vagyok dilettáns, és amikor látták hogy nem, akkor teljesen partnerként kezeltek. Így együtt találtuk ki a végleges rendszert és a legjobb elrendezést, nem volt semmilyen fölényeskedés vagy okoskodás hogy "de ők jobban tudják, és ne szóljak bele". Nem tudom a többiek hogyan csinálják, de nekem ez eddig nagyon szimpi volt (mondjuk ez alap kellene hogy legyen az építőiparban/épületgépészetben mindenhol, de hát ez van). Azóta fel is szerelték amúgy (tegnap), de azért nem akarok elkiabálni semmit, kell azért a hosszú távú tapasztalat, hogy merjem ajánlani őket bárkinek.
-
Vasy09
őstag
válasz
Blamazs #9658 üzenetére
Nem! A szerződésben lesz benne, hogy milyen számlára kell utalni, illetve, hogy te melyik számláról fogsz utalni! Nem kell nyitni pluszba ezért semmilyen számlát!
Neked kell majd figyelni, hogy a szerződésben meghatározott időponttól folyamatosan, minden hónapban utalj! -
Kukipapa_rr
tag
válasz
Őstermelő #9657 üzenetére
Én egy ilyet is találtam, azért ezt elképzelve 60 dB-lel, elég ijesztő.
Kérdés, hogy ha max-on jár, valóban ennyi-e (ez szerepel a specifikációban).
A hővisszanyerős szellőztető mehet a padlásra, ahol a födémre rakott hőszigetelés elnyomja majd a zajt, ellenben az inverter nem. Teljesen ellentmondásos követelményei vannak: közel legyen a napelemhez, de padláson túl melege van, kültéren nem ajánlott, lakótérben túl hangos lesz.
Nekem ez a dilemmám. Nincs megfelelő helyiség, ezért kritikus a zajszint az egyébként csendes házban.
A zaj különbséget az összefoglaló nem emeli ki: én azt hittem, az összes inverter zajos. Sok-sok olvasgatás után látom most, hogy közel sem.
-
mauimagic
senior tag
Van tapasztalata valakinek, hogy split klímás fűtés mennyivel dobja meg az éves fogyasztást?
Légyszi fűtött négyzetmétert és klíma teljesítményt, db számot írjatok!Nem tudom mennyivel méretezzem felül a rendszert, most 2700 kWh az éves fogyasztás, 130m2. Ezt elvinné bőven egy 3kWp is, de felférne a tetőre kb 5.
-
Janusz001
őstag
Fronius primo 5kw, nagy melegben és olyan 4kw fölött kezd hallatszani a venti hangja, de köze nincs egy klíma kültérijéhez. Nekem fedett terasz alatt van, sosem volt zavaró.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
kardkovacsi #9667 üzenetére
Annyit elfelejtettem, meg kell nézni mikor delel a nap, mert az nem 12 óra. Budapesten ilyenkor 11:30, nyári időszámításnál meg 12:30.
Csak úgy megjegyzésképp ezért lesz szívás amikor eltörlik az időátállítást. Vissza sírják majd még páran -
kardkovacsi
senior tag
Ez ugye tájolás függő is, mert este 7-kor nyáron már egy tökéletesen déli tájolást egyáltalán nem süt a nap, azaz nem termel szinte semmi, csak a szórt fény. Arra meg nem fog az inverter ventilátora bekapcsolni. Sőt ha teljesen déli tájolásod van akkor már délután 5-kor is elég kicsi a termelés, délután 6-kor már 90 fokot zár be a panelokkal tehát nem kap fényt. Nem bonyolult, 1 óra az 15 fok. Megnézed a tájolásod és onnan elkezdesz szorozni, amikor eléred a 90-et ott már vége, kivéve ha lapos tetőd van, de ott meg a beesési szög miatt lesz nagyon alacsony a termelés.
Amikor inkább zavaról lenne az mondjuk tavasszal van kint 25 fok tűz a nap és kiülnél ebédelni. Akkor fogod hallani. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Voice24 #9662 üzenetére
Kültérben nem fogod hallani. Nekem a garázsban van egy 8.2-es, olyan 2-2,5 kW-os teljesítménynél kapcsol be a ventilátor. A mellette lévő helyiségben már egyáltalán nem hallani amit egy ajtó választ el. Szóval ha neked kültéren lesz és mondjuk egy terasz ajtó vagy egy bejárati ajtó választja el a háztól, semmit nem fogsz belőle hallani.
-
exabit
tag
válasz
Voice24 #9662 üzenetére
Az az inverter aminek aktív hűtése van annak van hangja is. Emiatt a hang miatt lakótérbe nem ajánlatos telepíteni, mert ott zavaró. Garázs, kültér, kamra ezért már nem gond ha már a lakótértől elhatárolja valami. Az aktív hűtésért cserébe viszont az ilyen invertereknek egy nagyságrenddel jobb a hőleadása mint a passzív társaiknak és ezért üzembiztosabbak is.
-
Voice24
őstag
Hali!
Érdekes ez a hangos inverter vs. nem hangos inverter téma, ami szinte a semmiből került elő. Főleg ugye a Fronius termékei kerültek említésre itt, mint érintett márka. Sem az összefoglalóban, sem az utóbbi időben a hozzászólásokban nem volt ez sarkalatos pont, most meg mintegy varázsütésre hirtelen az egyik legfontosabb szempont lett a hang. Én pont ma délután adtam le megrendelésemet a kivitelező felé egy Fronius Primo 5.0 inverteres rendszerre, erre most jönnek a hangjával kapcsolatos negatív vélemények. Nálunk kültérben, a fedett bejáratba van tervezve az elhelyezése, mennyire lehet majd zavaró így a hangja? (házon belül nincs olyan helyiségünk, ahol elhelyezhető lenne) -
Fifi
őstag
válasz
Blamazs #9658 üzenetére
Én még csak fél év múlva kezdek törleszteni, de úgy emlékszem, hogy nem vonják le, nekem kell majd az utalasról gondoskodnom.
Ott nyiss bankszámlát, ahol a legolcsóbb a fenntartása számodra.
Szerintem ezt a bankszámlaszámot már a hitelkérelemnél meg is kellett adni. Sőt arra emlékszem, hogy azt mondta az ügyintéző, hogy meg sem szüntethetem, mert csak erről a bankszámláról fogadják majd el a hiteltörlesztést.
-
PetrTitan
csendes tag
Sziasztok, hol tudom letölteni valamilyen app ,hogy megtudom megnézni(kiszámolni) pontosan hány db panel lehet felrakni tetőre.Köszönöm
-
Blamazs
senior tag
Sziasztok!
AZ MFB0% hitel visszafizetés hogy zajlik? Megadok egy számlaszámot és onnét vonják a törlesztő összeget? Nyitnom kell egy számlát saját névre és nem akarok lyukra futni miatta ezért kérdezem. Ez második számla lenne van egy családi közös de azt nem fogadják el. Érdemes ugyanott nyitni pl takarékbank naluk intézem a hitelt vagy saját bank MKB ( utálom őket) vagy bármi más bank is ok?
Köszi a válaszokat! -
Őstermelő
csendes újonc
Már kétszer felraktam ide.
https://www.youtube.com/watch?v=xyOZQvhFVtQ&ab_channel=M%C3%A9zgaAlad%C3%A1rKisebb hangja van a 8.2-es froniusnak mint a hővisszanyerős szellőztetőnek. Én még nem hallottam a hangját csak akkor mikor bent voltam a helyiségben. A 20-as fronius viszont tud szólni
-
Nekünk több éve megvan a ház, de a mi hibánkból csak 2020. decemberében jelentkeztünk be.
Van ez a pont a tájékoztatóban:
" A lakásban, amelyben élünk nem vagyunk bejelentkezve, de ha átjelentkezünk, akkor mikor kezdhetjük a felújítást?
A támogatási kérelem benyújtásának időpontjában fenn kell állnia az 1 éves lakóhely feltételének, tehát a benyújtást megelőző egy éven túli bejelentési időnek."
Az tiszta sor, hogy a támogatás beadásakor és igénylésekor meg kell lennie az egy évnek (ha csak előbb nem születik második gyerek), tehát legkorábban 2021. decemberében adhatom be az igénylést. De ettől függetlenül szerződésem, számlám már lehet korábbról, akár 2021. január 1-ről? Mert nekem ez a fenti mondbatból nem derül ki...
Köszi, ha valaki felvilágosít!
-
cd930
senior tag
válasz
joghurt #9651 üzenetére
Nekem háztartási helységben lesz, a szomszédos szobával közös válaszfalon.
Épp eleget zajong benn a mosógép és szárítógép, újabb zajforrás nem hiányzik.
Mondjuk abban nyilván igazad van, hogy ha csak nagy átmenő teljesítmény esetén van zajosabb hűteni valója, akkor nem alszik senki..
A Huawei hogyan oldja meg a hűtést? -
Az inverter alapvetően akkor zúg, amikor melegszik. És akkor melegszik, amikor nagy teljesítmény megy át rajta. Azaz amikor süt a nap. Nyári estén ez nem igazán jellemző.
A max. zajszintje amúgy a Primonak 65 dB, a Symonak 59 dB, ami valóban egy légkondi kültéri 67-69 dB szintjén van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Álomsebesség elérhető áron - Fedezd fel a jövőt!
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- Prémium! Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! R5 5600X / RTX 4060 / 32Gb DDR4 / 1TB SSD
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest