Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- gerner1
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tehát azt mondod, hogy egy nem működő mert a szolgáltató által nincs szerződés esetén az állam fizet? Azaz az állam úgy ad napelemre támogatást, hogy nem vár el semmilyen szerződést csak attól aki julius 1 után köt rá? Mert számomra nagyon irreálisan hangzik, hogy az állam ad pénzt napelemre amit lehet a szolgáltató nem is fog később engedélyezni mert csak... tehát van egy rendszered ami tény szerződött, telepített kész csak éppen nem tud működni...
-
MrZed001
tag
válasz
DuDieHUN #9896 üzenetére
Közben meg is találtam a teszt videót, hogy miért nem ajánlják a korábban idézett DC biztosíték kapcsolót: https://www.youtube.com/watch?v=ksWy5Uld_cM
-
MrZed001
tag
válasz
DuDieHUN #9896 üzenetére
Gratula hozzá
Lassan én is meg fogom rendelni az MK-t. Még várom visszajelzést zöldvillany-osoktól, hogy találtak-e jobb online UPS invertert ... de csodálkoznék.
Árba meg annyira verhetetlen, hogy 4-5 ilyen 5kW-os MPP invertert tudok venni egyetlen Victron 5kW-os inverter árából (ami nem is online UPS).
Gondoltam is rá, hogy kapásból kettőt rendeljek, legyen egy tartalék.
Vagy ha bekötöm párhuzamosan 1 fázisra, akkor alapból 10kW-ot adnak 20kW-os csúccsal (43A illetve 86A).
Nehéz lenne túlterhelnem, amikor most 25A-en van a teljes házPylontech, írtál már nekik ?
Napelem, gondolkodtál a 7+7-es felálláson ? -
kardkovacsi
senior tag
Mivel gyakorlatilag mindenki a simát és nem a lightot kéri ezért nehéz lesz ilyet találni. Nem csak webservert kapsz hanem adattárolást is, mert van egy webes felület ahol megnézheted a termelési adatokat évekre visszamenőleg. Ha megpusztul valami akkor így egyből észreveszed amúgy meg nem.
Igen, jól tudod az egész kommunikáció a dataloggerben van amiben a lan port meg a wifi van. -
egon111
csendes tag
Sziasztok!
Van 3f a házban csak elég rossz elosztásban 25-6-6 erre lehet 3F invertert tenni vagy csak 1F a 25A részre? Az egyfázisú inverternek milyen hátránya lehet a későbbi bruttós elszámolásnál?Mivel a telepítő szerint nagyon necces, hogy 2021.06.30 ig legyen működő rendszerem. Persze nem miattuk. -
majorp
csendes tag
Hello mindenki.
Tavaly szeptemberben indítottam meg az MFB-s napelem kérelmet amire a mai napon (112 nap után) kaptam pozitív bírálatot. Anno valaki itt írta hogy gyűjti a statisztikának, nah ezért írtam most meg ezt a hozzászólást. Pénteken megyek szerződni.
Üdv.
-
kiliti
csendes tag
Nah, egy másik ügyintézőtől megtudtam, az inverter névleges teljesítőképessége kell ide, fázisonként, több eszköz esetén összegezve.
Hasonlóan, mint az EON segédletben írja:
Az erőmű névleges teljesítőképességét az átalakító berendezés (inverter, forgógép) névlegesteljesítménye határozza meg, kérjük az adattáblán szereplő értéket feltüntetni fázisonként, illetve összegzetten.Szóval az ELMŰ HMKE igénybejelentőnek a kitöltéséhez amiket megtudtam:
1. Felhasználási hely azonosító: megegyezik a felhasználó azonosító számával
2. Felhasználási hely mengevezése: az épület jellege, például "családi ház" (nem kell azonos legyen a tulajdoni lapon levő besorolással)
3. Igényelt összesített betáplálási védelmi érték (Amper) - fent leírva, 6kW 3 fázis esetén 8,7A fázisonként
4. A HMKE rendszer mellé a 10/2016. (XI.14.) MEKH rendelet szerinti termelésmérést is igényel: itt arról kell nyilatkozni, hogy kérek-e egy külön fizikai egységet, mely méri külön a helyben termelt, utcáról betáplált és helyben fogyasztott energiát. Ennek külön telepítési díja van, sőt havi díja is van. Az eszköz offline.
5. Vételezés megkezdésének időpontja: bármilyen jövőbeli dátum, ami egyébként az ad-vesz mérő felszerelésének időpontja, de nyugodtan lehet korábbi időpont a biztonság kedvéért.
6. csatolni: Jelenlegi mérőhely és fogyasztásmérő berendezés fényképe. itt olyan képek kellenek, melyen áttenkinthetően rajta van az egész szekrény, valamint látszanak a mérőórák, gyári számok olvashatóak, plombák láthatóak.
7. Felhasználó vagy meghatalmazott aláírása: igen, be lehet küldeni AVDH-val is, nem kell nyomtatni
-
ultima62
tag
Ismeri valaki ezt a napelemet: S-Energy SC20-60M BE-325M
Vélemények? -
kiliti
csendes tag
válasz
joghurt #9887 üzenetére
Bocsánat, félreérthetően írtam.
Nem akarok bővíteni (megtettem 2 éve), van bejövő 3x16 Amperem jelenleg.
Ez a rész az erőműre (inverterre) vonatkozik. Hozzá tartozó megjegyzés: Ha a meglévő HMKE-rendszer betáplálás bővítése esetén a korábbi termelő berendezés is üzemben marad, akkor a korábbi és az új termelő berendezés védelmi értékeit fázisonként összegezve kell feltüntetni.
Jelenleg nincs semmilyen meglévő termelő egységem, ez a 6 kilowattos 3 fázisú Fronius lesz.
Első körben kb. 5760 kWp lesz. -
32 A-ig ingyen jár, amit pl. 12+10+10 formájában lehet kérni. Így csak az óracserét kell fizetned.
Nem tudom, most hány amper jön be hozzád, milyen nagyfogyasztóid vannak, és hány körre tudod majd szétdobni őket. Esetleg egy 16+10+10-nek is lehet értelme minimális felárért, vagy egyből 3*16, amire már számottevő autótöltőt is szerelhetsz.
Nem tudom, mennyi kWp-re lesz panelezve az invertered, mert abból számold a max. áramot!
-
kiliti
csendes tag
Van az ELMŰ HMKE igénybejelentőn egy ilyen pont:
Igényelt összesített betáplálási védelmi érték (Amper)
Erre az egy kérdésemre nem tudott válaszolni a telefonos ügyintéző, mert hogy ezt majd a telepítő fogja tudni megmondani, függ az invertertől. Hiába mondtam neki, hogy egy Fronius SYMO 6.0-3-M lesz.
Ennek az inverternek az AC output current (Iac nom) értéke fázisonként 8,7 Amper.
Ez esetben mennyi lesz a védelmi érték? Gondolom valahol 8,7 és 13 Amper között.
Tudja valaki konkrétan?
Szeretném máris beadni, hogy haladjon a dolog, amíg az ajánlatok megjönnek. -
cd930
senior tag
Mi a véleményetek a Q-Cells új paneléről? Q.PEAK DUO ML-G9
Az árat nem tudom, de jó cuccnak néz ki.
Kicsit nagyobb méretű, mint a normál 170 centis, de kisebb, mint az óriás, 211 centis: 184x103 centi, ami jól jöhet, ha a köztes méret jobban kiadja a lefedni kívánt felületet. -
Blamazs
senior tag
Sziasztok!
Kérdés: most hogy megkapom a 0%-os pályázati támogatást nekem is júli 1-ig kell elkészülni a telepítés/szerződés eon felé? vagy ezekre a pályázatokra a 2024-es határidő a mérvadó? -
Srácok, próbálom követni az eseményeket, mert én is nagyon agyalok a napelemen, az éves fogyasztásom már 6kw körüli, és erősen gondolkodom egy 10kw-s rendszeren.
3 fázisom van, a tető fasza déli oldalú, 45 fokos, hely van rajta.
Eddig vártam, hátha a 0-s hitelen kívül adnak valamit, de nem házasként gyerek nélkül látom ez nem fog menni.Tavaly lett befejezve a szigetelés és színezés, a 10cm-es fedésben 2db 20mm-es csövet helyeztem el a jövőbeni kialakítás miatt a tető napelemek és az inverter közötti kapcsolatra. Remélem ez elegendő lehet.
Viszont hiába olvasgatok nem tiszta 1-2 dolog. Jól értelmezem hogy már nem érdemes belevágni mondjuk egy 0-s hitelesbe mostani kezdéssel, mert nem tudok szerződni mire kész az éves elszámolásra?
Akinek még sikerül éves elszámolásra (szaldó?) szerződni annál később fennállhat vajon annak a lehetősége, hogy a szolgáltató egyoldalúan megváltoztatja a havi bruttósra?
-
axioma
veterán
Eddig csak arrol volt szo, hogy a tamogatas ES jul 1 utan esetben lesz nem szaldos. A szolgaltatoknak nem erdemes altalaban huzni az idot, mivel gozuk sincs arrol, ki tamogatos, es aki nem, azzal tuti juli1 utan is kell szaldosan szerzodniuk me'g, nem? Vagy valamibol kimaradtam?
-
Nem kell ilyen. Eszközt veszel és fizetsz ki, nem szolgáltatást, valamint a támogatást is erre kapod. Ha te a föld alá telepítetted és soha nem kapcsolod be, akkor lelked rajta. A MÁK nem kér szolgáltatói szerződést július 1-ig, utána pedig csak bruttósat fogad el.
Persze senki nem olyan hülye, hogy nem működő napelemrendszereket telepítessen, szóval egyszer majd nyilván be is szeretné kapcsolni, de ez teljesen független jelen pillanatban a felújítási támogatástól (július 1-től majd nem így lesz). A támogatási kérelem beadható amint van szerződésed, számlád, és telepítve van a rendszer eszköz szinten (azaz az anyagok be vannak építve). Ezt mondja ki a hatályos rendelet, és ebben áll a szaldós szerződés lehetőségének "kiskapuja" is még fél évig.
-
Azért nem olyan nehéz azt megugrani, tekintettel arra, hogy a szolgáltatótól semmi nem kell hozzá julius 1-ig. Azaz egy telepített, de kikapcsolt rendszert is leadhatsz a támogatási pályázatban. Kockázata nyilván van, hiszen ha nem veszi át a szolgáltató, akkor örökre kikapcsolva maradhat, de ennek mennyi az esélye? Szerintem ez egy vállalható kockázat, pláne hogy most is úgy telepít mindenki, hogy az MGT megkapása után mert fent vannak az emberek a tetőn. Szóval ez eddig se volt baj.
-
profeh
újonc
válasz
stickermajom #9800 üzenetére
Nem egyszerű. Azért gondoltam, hogy nem maxolom ki, mert a B tarifánál a megtérülés már egészen más. Nem tudom mennyire életszerű, hogy az ember figyeli az időszak fogyasztását és ha kell változtat a fogyasztók bekötésén (A1, B).
-
MrZed001
tag
válasz
DuDieHUN #9862 üzenetére
Abszolúte nem titok.
Velük beszéltem: https://www.zoldvillany.hu/kapcsolat -
MrZed001
tag
Elég nehéz elindulni bármilyen telepítő cég felé ... amíg azt sem tudod hogy 1 vagy 3 fázisos lesz a rendszered.
Az pedig attól függ, hogy szolgáltató engedi-e nálad 1 fázison amit szeretnél ... pl a max lehetséges 5kW-ot.
Tehát ... megkérdezed szolgáltatótól. Azaz beadsz egy nyomtatványt. -
kiliti
csendes tag
Az Otthon felújítási támogatás kapcsán a 450ezer Ft/kWp korlátot hogyan kell értelmezni?
Tehát a rendszernek mennyi lesz a kWp értéke?
A.) az inverter termelési maximuma (pl. 6k Fronius esetén 6 kWp)
B.) a napelem panelok termelési maximuma (pl. 16x370Wp panelok esetén 5,92 kWp) -
kiliti
csendes tag
Fronius Symo kérdés...
Tudna valaki küldeni nekem egy Fronius által USB-re kitolt logot? Kíváncsi lennék a részletességére.
Ha jól látom a PDF speciben, a Light verzióban nem csak Wifi nincs, hanem LAN sincs.
Datalogger és Webserver sincs.
Viszont van rajta USB, amire logolja az adatokat, és van két RS422, ami meg Froniusok közötti kommunikációra való. A Wlan felára a Light-hoz képest +38.408 Ft bruttó, egy pécsi napelemes cég árlistája szerint.Kérdésem, hogy valaki valósított-e meg a Light változaton bármilyen termelési logolást? Akár az USB-n (amint nem csak annak kihúzásával tud megvalósítani), akár az RS422-n, akár AC oldali termelés méréssel (CurrentTransformer / sönt).
Köszönöm előre is! -
Fifi
őstag
A hozzájárulás az áramszolgáltatónak nem kell.
Mivel 8 lakásos társasházban lakom (nem sorház) nekem az MFB-s hitelhez kellett. A kölcsönkérelemhez kitöltendő papírok között volt egy olyan, hogy "Hozzájárulás a beruházás megvalósításához" és ezt minden tulajdonossal alá kellett íratnom.
Ha nem lett volna MFB-s hitel én akkor saját magam megfogalmaztam volna valamit, amiben minden tulajdonos hozzájárul a HMKE-mhez két okból:
- a tető nem az enyém, hanem a társasház tulajdona
- később egy tulajdonos se tudjon belekötni, megkifogásolni a HMKE telepítésembe -
cdl
senior tag
Nálam azért történt így, mivel a lákásfelújitási pályázat miatt nem akartam, hogy az Ő nevük alatt fusson bármi is. Jobb a békesség. De Ők csinálták meg, Én csak továbbítottam az EON felé. Most már kötöttünk szerződést, a többit csinálják.
Fifi..
Erről a hozzájárulásról nincs valami minta? 4 lakásos sorházban lakom, ami társasház papíron.
Az MGT-hez nem kellett, de felkészülnék, ha kérik. -
mauimagic
senior tag
Azért gondoltam hogy én adom be, mert úgyis kellett menjek az ELMŰhöz és gondoltam ha letudom, annyival előrébb van az ügy. Persze az ügyfélszolgálaton nem lehet leadni, úgyhogy mindegy.
A másik, hogy eddig 2 telepítő kétfélét mondott arra, hogy engedélyeznek e egyfázisú rendszert 3 fázisú fogyasztási helynél, erre is jó lett volna rákérdezni, hogy emiatt ne dobják vissza.
A harmadik ok pedig, hogy szerintem nagyon le vanak terhelve a telepítők, ha nekem küldik meg az MGT-t, akkor már másnap elkezdem baszogatni a telepítőt, hogy jöhetnek. Mert úgy gondolom, hogy nem az én szaros 3kWp-es rendszerem lesz a prioritás.
Az sem mellékes, hogy ügynökön keresztül megy, szerintem sokkal lassabb folyamat, de ne legyen igazam, mert végül én is a telepítővel intézem.Egyébként az ELMŰ ügyfélszolgálatán azt mondták, hogy az Elmű hálózati kft 8 nap alatt küldi a MGT-t. Kicsit hihetetlennek tűnik, majd kiderül
-
Fifi
őstag
Én azért csináltam magam az áramszolgáltatónak az igénybejelentést, mert
- ez EON-nál nem volt bonyolult, érhetően le volt írva minden
- nem kellett a telepítőre hagyatkoznom, hogy hol tart a folyamat, hanem egyből én kaptam értesítést
- elektronikusan csináltam mindent otthonról, este a karosszékből
- még a telepítővel nem is szerződtem, amikor már megtörtént az igénybejelentés
- az igénybejelentésem "elutasítást" követően gyorsan tudtam újabb igénybejelentést eszközölni, nem kellett a leendő telepítőmre várniMivel mindent saját magam intéztem áramszolgáltató, MFB, így tudtam, hogy mi holt tart, tudtam pörgeti az ügyeket párhuzamosan, ennek köszönhetően a gondolat megszületésétől számítva 6 hónap múlva már megvolt a mérőóra cserém.
Szerintem ez jó átfutási idő, ahhoz képest, hogy ez első igénybejelentésemre 30 nap múlva kaptam csak választ az EON-tól és mivel társasházban lakom 12 tulajdonostárssal kellett aláíratnom a hozzájárulást.
A beszámolóval ide még adós vagyok, de kerítek rá majd időt, hisz rengeteg segítséget kaptam innen.
-
Blamazs
senior tag
Most hívtak a bankból hogy a szeptemberben beadott pályázatomat elbírálták, megkaptam a 0%-os hitelt.
-
tothbe
addikt
Mostanában egyre több embert látok itt különböző HMKE nyomtatványokkal bajlódni és kérdezni. Eközben azon gondolkodtam, hogy vajon miért bajlódtok vele ti magatok, amikor a telepítő cégek sokkal komolyabb háttérrel és tapasztalattal csinálják ezt meg a telepítés részeként. Vagy ennyire megdrágult volna ez most a támogatás bevezetésével? Esetleg nem is vállalják a telepítőitek? Vagy magatoknak telepítetek?
Szóval, kíváncsi lettem, mik lehetnek az okok ami miatt küzdötök ezzel. -
mauimagic
senior tag
ELMŰs HMKE igénybejelentés nyomtatványnál:
"A HMKE rendszer mellé a 10/2016. (XI.14.) MEKH rendelet szerinti termelésmérést is igényel" - ezt be jelölni (szaldós)?
Igényelt csatlakozás adatainál az inverternél megadott max Amperszámot írjam be (nálam 15), vagy 16-ot? -
ultima62
tag
Már visszajelzett egy Solar Edge 3 fázisú invertert ajánló, hogy valóban probléma, ha kevés a napelem a rendszerben. Csak elfelejtett vele számolni! Kíváncsi vagyok, mit szól hozzá a többi.
Azért elég érdekes lett volna, ha valamelyik kiépíti és valóban kiderül, hogy nem működik.
Mi lett volna a megoldás? Mindent újra kezdeni a bejelentéstől? Közben meg a tetőn fent vannak már a napelemek... -
MrZed001
tag
válasz
DuDieHUN #9840 üzenetére
Be kell jelenteni bizony. Értelmét ne kérdezd, mert nincs. De legalább nem pofázhatnak bele a rendszeredbe.
Én még mindig nem tudom UPS rendszernél mi van. De szerintem ők maguk se.Pylontech mindenképp támadd be gyártó. Akár árban is, de az tuti hogy supportban fényévekkel a kiskerek fölött vannak. Írd le nekik a rendszered.
Akkupakkom:
Cellák 3,2V - 280Ah - 16 (+1 tartalék) darab LiFePO4. Össz 14,3 kWh.
Mondtam, hogy egyszerű.
Busbar-okat amivel összekötöm adtak hozzá (vagy csinálok rézlemezből, még nem döntöttem el ... de lehet elég amit adtak is).
BMS-t vettem egy drágább fajtát. Meg cellák kezdeti top balanszhoz labortáp (eddig szerintem 800 ezer alatt vagyok)
Most jön majd még vásárolandó a jó vastag aksi kábelek (50-70mm2), gyűrű csatlakozók, hidraulikus prés hozzá.
Na meg a 70V 200A biztosíték/kapcsoló sem ártana. Neked is ajánlom !
Még csak olvadóbiztosítékból találtam megfelelőt ... keresem kapcsolósat is.
Na meg amibe teszem a cellákat (és el is bírja: doboz/szekrény). És az aksi ezzel kész is.Találtam végre céget (kis kft, de 10 éves), van tervező mérnökük (hogy tényleg ne tudjon ELMÜ semmibe se belekötni nálam).
Foglalkoznak tervezés, telepítés, villanyszerelés, napelem, aksis rendszer, inverter, meg inverter javítással.
A vezetőt felhívtam, több mint 1,5 órán át beszéltünk telefonon.
Tudod milyen, amikor két szakember elkezd egy témáról beszélni és szó szót követ és nincs megállás. Sok új infót kapott tőlem, és én is tőle.
Hasonló rendszereket csináltak is, de más termékekkel.
Illetve MPP Solar invertert ismerik.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Mobil klíma Tarrington House eladó!
- Babzsák fotel (Dr. Relax - Gamer, sötét zöld, keveset használt, hibátlan)
- Mamas & Papas Flip XT3 babakocsi szett 3 az 1-ben
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Tchibo Esperto Caffe szemes kv föző hibátlan működéssel
- PS3 Játékok 2000Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5600X / RX 7800XT 16GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest