Hirdetés

2024. június 23., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5719) Kukipapa_rr válasza Geresics (#5708) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

Megtisztelsz, értékelem, hogy szabadidődet erre áldozod.

Amit lehet, publikusan írok, hátha másnak is segít, viszont fényképeket privátban fogok küldeni.

A 3x32A bővítés nem a napelem miatt kell, nem akarok én Paks 3-at. Előzetes számítások alapján 5-6 kWp-os rendszer elegendő lehet. Az éves hisztorikus áramfogyasztás (4 év átlag) 2800 kWh, azóta ehhez jött még 3 klíma, ind. tűzhely és egy autó, további 2500-3000 kWh-s várható fogyasztási igénnyel (ezek számított értékek, nem áll rendelkezésre több év mérési eredménye). Én 6000 kWh-ra méreteznék, főleg, hogy a szaldó megszűnése miatt még kevésbé lesz rugalmas a változtatás.

A tető zsindelyes, és bár 10-15 éve talán még biztosan hátravan, de az is tisztázandó kérdés, hogy egyáltalán kibírja-e a tervezett paneleket. Én úgy látom, kéne egy tetőfelújítás is, félek, nem túl szakszerűen készítették.

A tető mérete K-NY irányban kétszer kb. 8 x 3,5m, tehát olyan bruttó 56 m2 (nem pontos, részben számított érték, amiből lejön nyílás, kémény stb.). Egyik fele K, másik fele NY felé néz, 30°-os dőlésszöggel.

Adott egy kisebb, alternatív cseréptető is, hasonlóan K-NY irányban, de jóval meredekebb dőlésszöggel, nem vonnám be a projectbe.

Közben teljesen véletlenül volt szerencsém látni a Tiszta Energiák egyik családi házas kivitelezését, elég meggyőző volt + a cég sem ismeretlen, komolynak tűnik, és visszaolvasva látom, hogy más topictársaknak is van tapasztalata náluk. A minőség nálam fontosabb, mint az ár. Ugyanakkor a publikus árlistájukon SAJ inverteres megoldások szerepelnek, a szaldó megszűnése miatt viszont elég fontosnak tűnik, hogy 10 év múlva ugyanolyan típusú invertert lehessen visszarakni, és Fronius-t javasolnak több helyen is.

Mi a véleményetek, hogy lehet ennyi ismeretlen paraméter esetén jó döntést hozni? Ragaszkodjam a Fronius-hoz?

Ezen kívül mi az, amit a hálózatbővítés, mérőhely-szabványosítás során mindenképpen kérnem kéne, figyelnem kéne (padlásra történő kiállás készítésén túl)?

Köszönöm

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.