- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Graphics: OnePlus 13R - Üzemidőbajnok és remek képességek
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Geresics
Topikgazda
-
szia!
1, Igen e lehet sőt azt valamivel túllépheted. nekem is azért 8900 a minimum hozam mert kwp szerint 8,5 de a hozama természetesen legrosszabb esetben is ennél több, 8900 körüli és ezt írták be.tehát igazából te is a a 6050 kWh hoz kérj napelemet az úgy is többlethozamot hoz. Fontos hogy a jelenlegi, kiinduló áramfogyasztást nézik és a mostani kiinduló fogyasztókat veszik figyelembe, azt írja be az energetikus is a kiinduló állapotban. tehát hogy mit szeretnél a jövőben azt nem tudod az MFB pályázatba beletenni, kiéve ha olyan dolgot teszel be ami ebben GINOP verzióban támogatott, pl hőszivattyú vagy Nobo panel.2, pár forint nem probléma,de a pályázatban és a közjegyzői okiratban rögzítve van ,hogy haszonszerzési indítékkal nem használható fel a pályázat, büntetőjogi feltelőséget kell vállalnod rá. Ezt bármikor ellenőrizhetik. ( most hogy fogják e más kérdés)természetesen én azt gondolom ha éves elszámolásnál kijön mondjuk 5 ezer forint plusz azért nem fognak meghurcolni,de jobb a békesség inkább fogyaszd le ,fűtsd el, mert amúgy is töredék áron veszi meg tőled az EOn, akkor már egy klímával 4 -es hatásfokkal eldurrantod ősszel és sokkal jobban jártál plusz nem merül fel a gyanú sem.
3, Az energetikus meg fogja ezt neked határozni és kWp értékben ehhez kérd az a ajánlatokat. A túltermeléssel ne foglalkozz, a natív rendszer nullás eltéréssel tudja neked kihozni amire szükséged van.-( ezért írtam feljebb hogy akitől kapod az ajánlatot ott néz rá a minimum és a maximum középértékére, ha az 6050 + 10 % alatt van vagy annyi, akkor az jó) de szerintem aki nem jön ki felmérni nálad azt ejtsd ki, mert mint írták felettem, azért lehetnek az elméleti és gyakorlati dolgok között jelentős felmérések, lásd az én első ajánlatom egy másik Pécsi cégtől, akik kijövetel nélkül hasra ütöttek és 10 kW rendszert akartak rám tenni mindképpen . ( A TE kijött és azt mondta hogy annyira ideális a dőlésszög és a fekvés hogy abból kb 30 % túltermelésem lett volna )
Ahhoz próbáld magad tartani, mert ő készíti a záróenergetikait is. Egyeztess vele mekkora rendszerről van szó, a túltermelés kalkulációjával már ne foglalkozz, az nem a te felelősséged, ha a pályázatot az energetikai felmérés alapján befogadják, mert nincs két egyforma év hozamban.
Az invertert nyugiodtan felülméretezheted egy későbbi bővítés miatt. nekem is 8,5 kWp rendszerre 10 -es inverter került fel ami tulajdonképpen akár 20 % kal is túlterhelhető, azaz bőven van bővítési lehetőségem később, ha ez kevés lenne, majd 50 %, inverter csere nélkül. Neked is ezt javaslom, hogy kicsit nagyobb invertert rakass bele a rendszerbe, még ha kicsit többe is kerül ,ez nem probléma a pályázatban, csak neked a havi törlesztőben. ( nekem kb havi 1200 ft hogy nagyobb az inverter ). -
__Zs__
tag
válasz
kardkovacsi #5195 üzenetére
Szia!
"Én abban bíznék amit én számolok és nem abban amit az eladó mond."
Én is ezt szeretném. El is indultam, de elbizonytalanodtam (részleteket ld. a hozzászólásomban), persze lehet, hogy feleslegesen.
Illetve egyértelmű, hogy az ajánlatot tevő is megkérdezhető, hogy ugyan mondja már meg, hogy mi alapján, és pontosan hogyan számolt.A lényeg mi alapján számolsz, és miként számolsz, határozod meg a várható terméléstartományt (legkisebb/pesszimista - legnagyobb/optimista várható termelést)?
"Olyan 10%-os veszteséggel érdemes számolni " --> Ezt érdemes a 14% helyett használni a már többször hivatkozott eu-s PV termelés-szimulációs web-oldalon?
Üdv': __Zs__
-
__Zs__
tag
válasz
#44448768 #5192 üzenetére
Szia!
Ennek
"Nomeg akad még pár apró okosság a rendszerben amivel ügyesen bánva a jóból remekké is lehet tenni az MFB pénzből telepítést."
kapcsán, tudnál néhány gondolatot megosztani? Kizárólag a tisztán értés, látás miatt, és teljes mértékben a tisztességesség és a törvényesség talaján maradva.Előre is köszönöm!
-
__Zs__
tag
Szia!
Én nem tervezek semmit sem "trükközni", egyszerűen a létező feltételek mellett, szeretném a számomra leginkább megfelelő, és amannyire csak lehet jőválló (esetleg majd a pályázaton kívül önerőből bővíthető; pl. 10 év múlva elektromos autó) megoldást megtalálni.
Ezért kérdezgettem a minnél pontosabb kWh / kWp meghatározás módját, meg, hogy pályázat esetén egyeltalán igényelhető-e vissza pénzt a szolgáltatól túltermelés esetén, mert feleslegesen nagy rendszert sem szeretnék telepíteni, de alulméretezettet sem (fajlagos költségek, későbbi bővíthetőség inverter oldalról).
Egyébként éppen én (is) írtam a 10-15%-os plusz árat MFB esetén (ugyanazon kivitelező 2 ajánlata), de az azóta feldolgozott ajánlatok alapján mondhatom, hogy ez már 5-15%, illetve, amikor eredetileg írtam a fenti %-os értéket, már akkor is volt nem is egy olyan ajánlat, ami MFB hitelezéses fizetési konstrukció esetén is ugyanazt az árat tartotta, tehát nem volt különbség. Egyébkén természetesen nem ezek a legolcsóbb ajánlatok, és főleg nagyobb cégektől jöttek.
Nem 0%-os hitelt semmiképpen nem tervezek felvenni, meg a kétféle ár (MFB vs. nem MFB) közötti esetleges különbözet nem is akkora összeg (esetemben 2 - 2,3 M Ft-os rendszerajánlatok), amit családon belül nem tudnék megoldani).Megjegyzés: a 15%-os difit alkalmazó cég nálam eleve kiesik, mert nem tudom értelmezni ezt az árrést. Én ezt értelmezem "trükközésnek", vagy nyerészkedésnek. És ezzel senkit nem megsérteni akarok. Sőt még el is tudom fogadni: ő is megválogathatja az ügyfeleit, és alavetően önerővel finanszírozott, gyorsan lepörgethető, kevesebb adminisztrációval, járó telepítéseket vállal. Ha valaki mégis kifizeti a kért felárat, az meg mindenkinek a saját döntése. Ugyanakkor én úgy látom, hogy semmilyen plusz szolgáltaltást, vagy többletet nem kapok a plusz árért cserébe. Persze az ajánlaton még fel is tüntethető, hogy pl. "MFB hitelhez kapcsolódó adatszolgáltatás + ajánlat adása: 125E (vagy akár több) Ft". De megnézném, hogy ezt ki fogadná el.
Max. arra tudok gondolni, hogy a kivitelező a kockázatát árazza be, mondván, hogy őt köti az ajánlata, ami a pályázat elhúzhódása miatt lehet, hogy nem lesz tartható, akkor ő bukik. De ez egy hasraütés szerű ár lesz, ahogy a fent írt összegnagyságok szórása is mutatja. Akkor nem korrektebb lenne az ajánlatot X Ft/EUR árfolyamhoz kötni, és a vállalkozói szerződésbe beleírni, hogy magasabb árfolyam esetén a megrendelő MFB hiteltől függetlenül kicsengeti a pluszt, egy max Y Ft/EUR esetén meg akár el is állhat a szerződéstől. Aláírás, mindkét fél elégedett (lehet), hiszen a kockázatot megosztották (a megadott Ft/EUR eléréséig a kivitelező haszna csökken; ami X elérése esetén a megrendelő plusz költségébe megy át (Y-X ből adódó rész). Persze, lehet, hogy nagyon naív vagyok, és ezt a fajta rugalmasságot meg az MFB pályázat nem fogadja el/be.
-
kardkovacsi
senior tag
Olyan 10%-os veszteséggel érdemes számolni bár csak tökéletes déli tetővel jön ki az 1250. Szóval kicsit felül van az becsülve. Amúgy mindenki ezt csinálja. Ha felmegyek valamelyik oldalra majd beírom a villanyszámlát kihozza, hogy 4-ös rendszer kell. Ha meg kiszámolom a saját tetőmre ami nem ideális (25 fokos dőlés és átlag 45 fokkal tér el déltől) akkor meg majdnem 6
Én abban bíznék amit én számolok és nem abban amit az eladó mond. -
axioma
veterán
Megjegyzem, lehet hogy rosszabbul jarsz az MFB eroltetesevel, ha raadasul me'g trukkozni is kell. Minden ceg ratesz az MFB finanszirozas eseten, nem en irtam (bar ugyanez a tapasztalatom) 10-15%-ot. Es ebbe nem mindig ertendo bele az energetikai tanusitvany meg valamit emlegettek az mfb-nel mint "majdnem elhanyagolhato" koltseget. De 2M-nal a 10% extra 0% hitelbol 3 evre majdnem annyi havidij, mint a 8% szemelyi kolcson a 3 evre (ha hosszabb a futamido akkor azert nyilik az ollo az ingyenhitel javara). Persze ez akkor megy, ha olcso szemelyi hitelre jogosult vagy (jan.1. utan is), en a jovedelmem miatt tavaly eleve 8% alattit kaptam, de lattam itt mar meglepoen magas szamokat is.
-
__Zs__
tag
Szia!
Köszönöm a részletes választ!
Én alapvetően abban gondolkozom, hogy a jelenlegi igény legyen lefedve, mert várhatóan inkább csökkeni fog a családi felhasználás (gyerekek nőnek --> középsuli után kolesz valahol), viszont tervezek cserélni a gáz főzőlapot elektromosra + garázskapu automatizálás (bár ez utóbbit nem igazán gondolom kWh-kban érdemi plusz fogyasztónak). Aztán ha nagyon melegszik az éghajlat, lehet még 1-2 klíma a tetőtérbe, de ezt majd tényleg csak azután, hogy a felkerült napelemel esetleges jótékony hatását is sikerül kitesztelni.Akkor 1-2 kapcsolódó és újabb kérdés:
1) Az alapján, amit leírtál, akkor gond nélkül lehet a pályázatban a jelenlegi kWh fogyasztással egyenlő kWp-jű rendszert berakni, nem pedigt 1100-zal visszaosztott kWp-ben gondolkozni. Jól értem, igaz?
Ha így van, az azért is szerencsésebb, mert az invertert is lehet ehhez választani, ami a +20%-os felülpanelezéssel, már elég szép bővítésre lehetőséget teremthet a jövőben.2) Írtad, hogy
"és még véletlenül se kelljen az EON tól pénzt visszakapnod".
Ez azt jelenti, hogy ha pályázatos a napelememrendszer, akkor az esetleges plusz termelésből 1 Ft-ot sem lehet/szabad visszaigényelni a hitel futamideje alatt?3) Az 1 kWp-ről racionálisan várható termeléstartomány miként meghatározható?
Az https://re.jrc.ec.europa.eu oldalon szimulált értékben van egy 14%-os veszteségtényező, ezzel kell játszani, ha tartományt szeretnék, vagy a "Year-to-year variability" (esetemben 365.55 kWh) kell figyelembe venni? Ha az utóbbi, akkor milyen módon, pl. felét le kell vonni, felét meg hozzádni a "Yearly PV energy production:"-höz, esetleg más módon?
Nehogy félreértés legyen, nem akarom én 1 kWh-ra pontosan előre meghatározni a rendszer termelését, de egy "kicsit" bezavar ez a sokféle "várható termelés" számítási arányszám (ld. előző hozzászólásomat). Amit csak fokozott egy most feldolgozott újabb ajánlat, amiben csomag-1: 4,2 kWp --> 5250 kWh váható termelés; csomag-2: 4,8 kWp --> 6000 kWh várható terhelés szerepel. Ez mind a 2 csomag esetén 1250 kWh / 1 kWp termelést jelent.
Ja, és garantálják a termelésmennyiséget: ha nem jön le 1 év alatt az általuk garantált mennyiség, akkor azt ígérik, hogy jönnek és saját költségen tesznek fel még paneleket.Üdv': __Zs__
-
törölt tag
Az lesz a "hivatalos-tanúsított" kWh/kWp az MFB ügyben amit az energetikus beleír.
Azonban az MFB az csak éves kWh alapon zajlik, innen indul a gondolkodás.
Nomeg akad még pár apró okosság a rendszerben amivel ügyesen bánva a jóból remekké is lehet tenni az MFB pénzből telepítést. -
no a májusok így alakulnak nálam:
- 2018 május (SAJ 4K-m + maxim 4770 Wp): 733 kWh
- 2019 május (SAJ 4K-m + maxim 4770 Wp): 481,1 kWh
- 2020 május (SE 7K + maxim 4770 Wp + 3465 Wp): 1120 kWh
Már csak azt kellene tudnom, hogy viszonyítás képpen másnál a három év májusa hogy alakult(geresics tudnál küldeni 1 májusi hozamot arról a rendszerről amiről korábban is írtál?
)
-
csemberlen
őstag
Nálam reggel 6 óta nem megy a solarweb.
-
-
tboy72
aktív tag
válasz
csemberlen #5186 üzenetére
Igazad van, de csak így tudtam megoldani, mivel az eredeti hőfokkapcsoló már nem fér el. 3. éve üzemel, eddig a Tasmota nem fagyott le, reméljük így is marad.
-
tboy72
aktív tag
Bocsi a késői válaszért, de nem voltam gépközelben.
Tehát nálam ugye napelemes rendszer van, ezért csak egy oda-vissza mérőóra van. A fő elosztóból van vezetékelve a bojler, ami fenn van a padláson. Kettő eszköz van rákötve, egy Sonoff POW, ez méri az energia felhasználást és egy Sonoff TH10, egy ds18b20 hőmérséklet érzékelővel, ez vezérli közvetlenöl a bojlert.
Fontos, hogy minden Sonoff eszközömön TASMOTA firm. fut, nem az eredeti. (Domoticz alapú okosotthon vezérlést építettem) Jogos a kértdés, hogy miért van szükség 2 külön eszközre. Azért mert sajnos a Sonoff POW kapcsolónak nincsenek galvanikusan leválasztva a IO csatlakozói a hálózati feszültségről, így kifejezetten tiltják egyéb mérőeszközök GPIO-ra kötését. Páran megcsinálták, de én inkább nem kockáztatok.
Tehát a két eszköz wifin kapcsolódik a hálózaton keresztül a Domoticz szerverre.
A feltételes vezérlést a Domoticzon keresztül szkriptek végzik, de a TH10-ben van a Tasmotában külön egy állandóan érvényesülő parancs, hogy maximum 65 fokra engedi felmelegedni a bojlerben a vizet, ez akkor is él, ha valami miatt nem tud csatlakozni a szerverhez. (Az eredeti mechanikus hőkapcsolót kivettem a bojlerből, annak a csövébe ment a ds18b20 szondája, ezért kellet egy védelem, hogy kapcsolatvesztés esetn sem forralja fel a vizet.
Nagyjából ennyi. -
Szia!
érdemes ketté venni a dolgot:
1,A jelenlegi fogyasztásodat akarod csak kiváltani, nem lesz MFB által támogatott egyéb fejlesztés, ami áramfedezetet igényelne .
2 ,lesz a pályázatban ilyen fejlesztésnekem azt mondták ha biztosra akarok menni, nem szeretnék problémákat akkor a jelenlegi fogyasztásom + 10 % amit feltehetek, mert az az úgynevezett megmagyarázható plusz termelés.
tehát érdemes úgy kalkulálni, hogy az Éves termelésed 6600 kWh legyen és még véletlenül se kelljen az EON tól pénzt visszakapnod, azaz inkább fizess rá az elszámolásnál pár ezer forintot.
tehát a rendszer maga alaphangon a 6050 termelésére legyen belőve az általad leírt plusz 10 % pedig a hozam eltérés ami magyarázható. általában a kivitelezőtől úgy kapod meg a rendszered hozamát amiben egy minimum értéket és egy maximum értéket írnak, optimális esetekkel számolva.
Számszerűsítve : nálam 8,5 kW volt az igényelhető és a beadáskor beírt szélső értékek a várható éves hozamra az én rendszeremre a kivitelező szerint : 8951-9804 kWh/év
ha ezt közepeled akkor a 9352 re ra jön ki ami 10 % körüli ráhagyás középértéken. valami ilyesmit kellene neked is kalkulálni illetve hogy a felrakandó rendszered várható éves hozamának a középértéke 6600 legyen. -
__Zs__
tag
Sziasztok!
1 kWp --> ? kWh lehozható energia kapcsán szeretnék egy kis segítséget kérni a fejemben lévő bizonytalanság feloldásához MFB hitelhez kapcsolódóan.
Természetesen a bevetetőt elolvastam, a https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html#PVP oldalon szépen szimuláltam az adatokat, ami alapján 5,14 kWp-s rendszer adhat éves szinten 6064,1 kWh termélést nekem, ami 1180 kWh / 1 kWp.
Az ugyanazon bemenő adatokra (6050 kWh éves fogyasztás) érkező árajánlatok viszont szórnak kWp tekintetben. Visszaosztva az ajánlatokban írt becsült termelést (annak közelében voltak, amit kértem) a kiajánlott kWp-kel az alábbiak jöttek ki (kWh / 1kWp) - mindegyik következő érték egy-egy ajánlat alapján:
1100; 902-1120; 1152; 1050-1150; stb. Nem nagy szórás (kivéve a 2. példát), de ezekkel visszaosztva a megcélzott termelést a kWp meghatározásához 5,76 (1050 esetén) - 5,25 (1152 esetén) kWp értékek jönnek ki (a 902-es értékkel nem számoltam) --> amire aztán vetítve a rendszerköltségeket viszont nagyon nem mindegy; pl. egy 2,1M Ft-os rendszer 5,25 kWp-vel számolva 400E Ft/1kWp; 5,76-tal viszont már 364E Ft/1kWp-re jön ki.Ez eddig csak a felvezető elmélkedés volt.
Ahova ki akarom futtatni az egészet: az MFB-s pályázatnál mekkorra rendszer lesz "elsüthető" a villanyszámla alapján?A fenti saját példámnál maradva:
a) 6,06 kWp-s?
b) 5,14 kWp-s?Tudom, hogy a jelenlegi (vagy ha változás tervezett akkor a megcélzott) fogyasztást kiadó termelésre kell/érdemes belőni a rendszert, és hogy az 1 kWp --> 1100 kWh arány sem garantálható mindig, tehát 100%-osan belőni nem lehet ezt, de adott esetben lehet ez igen fontos. Pl. esetemben kaptam két olyan árajánlatot, ami árban nem sokkal tér el egymástól, és az egyik a fenti a) a másik pedig a b) rendszerre adta.
Viszont ha az a) esetén leszedettem 2 panelt (395 Wp-es Sharp), akkor a fajlagos költség eléggé visszaromlott (csak a panel és a tartószerk ára változott, inverteré csak minimálisan) mert a munkadíj viszont ugyanaz maradt. Tehát én a)-t szeretném megvalósítani, még ha az 7150 kWh-t is adhat 1 évben. Ami jóval több a jelenlegi fogyasztásunknál, de ha ilyen jó áron van, akkor miért ne. A kérdés már csak az, hogy MFB-be bele fog-e férni, vagy nem, mivel ott menni fog a kb. 1100-as értékkel való visszaosztás --> b) eset?
Jó hosszú lett - elnézést miatta - de végül is itt gondolkodtam "hangosan", ugyanakkor szerettem volna érthetően megfogalmazni, hogy mit nem értek teljesen.
Válaszaitokat előre is köszönöm!
-
__Zs__
tag
válasz
Borisz76 #5179 üzenetére
Szia!
Köszönöm a jószándékú tanácsot! Igen, erről már korábbi hozzászólások során sikerült okosodnom itt: a vezérelt órát nem is kell kiszereltetni, ha nem akarom. Egyébként a teljes elektromos áram fogyasztást tervezem napelemmel megoldani, még ha a jelentős (kb. 1/2) vezérelt arány miatt ez jelentősen rontja is majd a megtérülési időt. Tutira emelkedni fog az áram ára, csak idő kérdése. A kisebb napelemrendszerek meg úgy is drágábbak fajlagosan, úgy, hogy a HMV előállításhoz szükséges áram is megy át napelemmel megtermelésre.
tboy72 megoldása éppen azért érdekel, mert onnantól kezdve, hogy esetleg hozzányúlnak a szaldóhoz, adott esetben akán nagyon nem lesz mindegy, hogy mennyi áramot fogok a saját megtermeltemből nem helyben felhasználni, hanem feltölteni a hálózatra, aztán majd máskor meg visszavételezni. Akkor a bojler jól jöhet egy fajta elektromos áram --> melegvíz energiatranszformátorként, energia pufferként/"akkumulátorként": akkor melegítem fel vele a vizet, amikor süt a nap, nem pedig prompt amikor elhasználtuk (azaz pl. este a fürdés útán, mint most a vezérelt árammal), azaz a bojler elvileg kérné az áramot mert a víz egy része lement 50 C-ra a fürdés után.
Egyébként van / alakul is egy harmadik utas (nem hálózatra visszatermelő; nem is a független akkumulátoros), ráadásul magyar megoldás(kezdemény) is: http://microwatt.hu/HU/3_3_a_NATI_rendszerrol_roviden.html (és ez nem a reklám helye, semmi közöm hozzá).
-
Borisz76
nagyúr
Ha van éjszakai / vezérelt áramod, akkor 2 db villanyórád van.
A napelemes rendszert a normál órára vagy a megfelelő kábelezés esetén valahol a házban kell rákötni.
Ezt az órát a szolgáltató majd cseréli ad-vesz verzióra.
A megtermelt energiát elhasználod vagy a felesleget visszatáplálja a közműhálózatba.
Az óra fogja mérni....Az éjszakai vagy hivatalos nevén vezérelt óra pedig továbbra is ki-be kapcsolja a bojleredet.
Számla 2 jön majd.
A vezérelt óra mérése alapján egy és egy másik az éves elszámolásnál, hogy mennyit kell ráfizetned vagy esetleg ha túltermelésed volt, akkor, hogy mennyit fizet a szolgáltató az általad megtermelt áramért.Ha szeretnéd a bojler fogyasztását is megtermelni, akkor meg kell szüntetni a vezérelt órát.
Át kell kötni a normál órára.
Ezzel nő a fogyasztás de ezzel tudsz már számolni, hogy mennyivel kell nagyobb napelem rendszer amit ha jól méretezel, akkor 0 Ft-ra ki lehet hozni a fogyasztás / termelés arányát.Bocs... kicsit hülyén fogalmaztam meg.... remélem azért a lényeg átmenet.
-
__Zs__
tag
válasz
Geresics #5176 üzenetére
Hát látszik, hogy még sosem használtam, igaz?! Gyosan ki is próbálom.
De ha már próba, akkor vissza is kell térni a normálra is, csak hogy teljes legyen az élmény.
Egyébként láttam már ilyen "szürke" komment-eket más topic-okban, és azt gondoltam csak
"vagyánkodnak" itt egyesek.Természetesen csak viccelek, azt viszont nem raktam össze, illetve mentem utána, hogy pontosan miként kell csinálni. Másik fórumon láttam, hogy így használják, ezért bátorkodtam így OFF-olni.
A lényeg, örülök, hogy ismét tanultam valamit!
-
Geresics
Topikgazda
eszem a zuzád, de ccuki vagy!
Az off használata úgy működik, hogy kijelölöd az off-nak vélt szövegrészt, és a formázásnál az OFF gombra kattintasz (vagy már gépelés előtt megnyomod, és akkor úgy írod automatikusan). Ha pedig a teljes komment off, akkor a formázás alatt van az "off topik" jelölőnégyzetAmúgy a bojler, mint a megtermelt energia elhasználója is olyan, mint az elektromos fűtések. Off topik itt, mégis azért kapcsolódik a témához. Ráadásul bojlere több embernek van, mint valamilyen elektromos fűtése
-
__Zs__
tag
OFF
Szia!
Írnál a megoldásodról néhány mondatot? Ugyan jelenleg még nem aktuális, mivel éjszakai/vezérelt árammal megy a bojlerünk, de az elvileg hamarosan megvalósuló napelemes rendszer esetén úgy vélem már jó hasznát fogom venni az infónak, ugyanis szeretném majd a hejbenfelhasználás arányát amennyire csak lehet növelni.
Pontosan milyen eszköz(ök) alkalmazásával, milyen tényezők/paraméterek függvényében történik a kapcsolás (áram bojlerhez engedése)? A bojler elektromos bekötése, miként van kialakítva? Milyen módon, hova van a beavatkozó (wi-fi-s kapcsoló/relé) betéve?
Még ha a legegyszerűbb ütemezett időkapcsolás is az elv, akkor is nagyon szívesen olvasnék róla.
Előre is köszönöm!
Megj.: Közben eszembe ötlött Geresics - topicgazdánk - teljesen jogos, OFF-okra vonatkozó kérése, és mivel úgy ítélem meg, hogy a bojlet wi-fis kapcsolásvezérlése nem kifejezetten napelemes téma, ezért alkalmazom is.
OFF
-
__Zs__
tag
Szia!
Ez természetesen függ a vízhasználati szokásoktól (mennyi meleg vizet használ fel a család).
Esetünkben 5 fő, nulla kárdfűrdővel (csak zuhanyzás), elég gyakori hajmosásokkal (3 lány) + szeretik a "forró" vizet (legalább is hozzám képest
) 2952 kWh volt az utolsó éves fogyasztás. Most nyáron lesz 2 éve, hogy kipucoltam a bojler + standard 60 C-ra van állítva a termosztát.
-
__Zs__
tag
válasz
r6man123 #5164 üzenetére
Szia!
Én is most rakosgatom össze az ajánlatokat egy táblázatba az összehasonlíthatóság végett, így amit írok azt a nekem küldött ajánlatok alapján tudom írni, tehát nem "mindentudó' vagyok, csak próbálok segíteni a saját tapasztalati bázisom alapján.
1) A két ajánlat kizárólag az árakat figyelembe véve úgy látom hogy a két véglet (legalább is én eddig se ilyen drága, se ilyen olcsó fajlagos árú ajánlatot nem kaptam):
Az 1.: 455729 Ft / kWp
A 2.: 350630 Ft / kWp2) Az MFB-s finanszírozás 10-15%-ot emel az áron (azok az ajánlatok alapján, amit én kaptam és kitértek erre; 4,96 kWp-vel tervezett a rendszerem )
Ugyanaz a rendszer MFB-vel 449460 Ft / kWp, MFB nélkül 391355 Ft / kWpLehet, hogy a nagyobb rendszerek esetén csökken a delta %-értéke.
A te 2. ajánlatodnál nem írtad, hogy MFB-s vagy kp-s. Előbbi esetben akár 250E(vagy még több is) Ft is ráugorhat a leírt árra (a fentiek alapján).
-
hevepapa
senior tag
válasz
Janusz001 #5139 üzenetére
A Google Playen elég sokáig ingyenes volt a Fronius Solar.web pro alkalmazás. Abban is meg lehet nézni a kezdetektől. Én akkoriban letöltöttem, de most nem tudom ingyenes vagy nem.
Egyébként ugyanannyira nevetségesen fapados mint az ingyenes verzió, csak több mint 3 napot lehet megnézni benne.
Köztünk szólva: nem is értem hogy egy ekkora cég miért nem tud összerakatni egy olyan app-ott ami megfelel a 2020-as színvonalnak kinézetben, információ gazdagságban és stabilitásban... -
r6man123
senior tag
válasz
#44448768 #5166 üzenetére
Szia!
A tető DK tájolású, teljesen árnyékmentes, kb 5x ennyi napelem ráférbe, félnyeregtető, "laposcserép", újépítés, betonfödém meglévő "áttörési ponttal", ideális gépészeti helyiséggel. Nuku bontás.
Hőszivattyúnk és szellőztetőnk is van 3x20A. Jelenleg 7500 a fogyasztásuk, de szeretnék tartalékot, illetve esetlegesen pár éven belül Jakuzzit->8000-8500kWaIgazából minden ideális, semmi nehezítő körülmény, ezért is szúrt szemét, hogy az amúgy szimpatikus emberke miért mondott +1millával többet. Aztán lehet azért, mert baleknak nézett és a szimpátiát úgy kezelte, hogy mondhat erős árat. :D
-
azt esetleg tudjátok hogy egy sima 200 literes hajdú villanybojlernek mennyi lehet az éves áramigénye?megközelítőleg természetesen.
-
törölt tag
válasz
r6man123 #5105 üzenetére
Az alap kérdések...
Milyen méretei vannak a DK-i tetőnek?
(tetőhossz, magasság a szarufák mentén)
Milyen tetőfedés van?
Van-e a tetőn kieső terület?
(kémény, tetőaablak, stb.okán)
Hány kWh/év napáram a terv?
(háztartás, melegvíz, fűtés célra)
Milyen betáp van ?
(fázisszám, Amperek)
Igény-e napelemenkénti monitoring? -
r6man123
senior tag
Sziasztok!
Nem igazán igazodok ki a kapott napelemes ajánlatokban, baromi nagy a szórás közöttük. Egy szimpatikus fickó volt itt, átbeszéltünk mindent.
Mondta, hogy nem a legolcsóbbak, de az ajánlata közel 1 millióval van egy másik árajánlathoz képest:7 kVA - SolaX X3-7.0-T (10 év csere garanciával) - 7,68 kWp CANADIAN SOLAR
KuPower 320MS (24db??) - MFB ügyintézéssel, készre szerelve, beüzemelve BR 3,5 millót (munkadíj 0% áfa).másik ajánlatom:
7,13 kW-os rendszer -1 db Fronius SYMO 7.0-3-M WIFI/WLAN inverter 23 db Q-cells Q.PEAK DUO-G8 350 W panel - BR 2,5 millió
-
törölt tag
válasz
csemberlen #5161 üzenetére
Nem kérted a részszámlázás módosítását ? >> nullára
-
törölt tag
válasz
stickermajom #5160 üzenetére
A regisztráció 5-10 perc .... a telepítéskor illik megejteni.
Az elrendezés bevitele-megrajzolása se sokkal több a szokásos HMKE méretben. -
csemberlen
őstag
válasz
stickermajom #5160 üzenetére
Elmű most küldött ki teljes 1,8hónap számlát mintha nem is lenne napelemem fent!
-
stickermajom
addikt
Elmű pontosan ugyanez itt is. Pedig június közepére számítottam. Május 21. volt a készre jelentés, 22-én jött a szerződés amit még aznap visszaküldtem, 26-án küldték hogy befogadták, tegnap telefonáltak a június 4-ről.
Más kérdés, hogy a SolarEdge regisztrációm nincs még meg, látni nem fogom a dolgokat.
-
EON területen vagyok. Múlt hét csütörtök ( május 21 ) volt a készre jelentés dátuma és tegnap hívtak, hogy Június 4.-én jönnek bekapcsolni és az órát rendezni.
2 hét pontosan csak úgy mint a teljesítmény bővítésnél, elégedett vagyok velük. -
axioma
veterán
NKM kocsogoskodik, ellentmond sajat korabbi allitasanak. Szoval keresek egy szolgaltatot, aki befogad HMKE-vel es normalis. Valoszinuleg az elso eves szaldomnak mar lottek (30e-et ki kine most szerintuk fizetni, mert a hasrapacsi napon epp annyi volt az egyenleg - ha jartunk volna dolgozni ez boven 100e felett lenne!), me'g ha ki is dumalom hogy kesobb kelljen akkor is elegge bera'gtam rajuk. ELMU teruleten vagyunk, de ott meg ez a papirleadas akasztott ki (nem kizaro ok csak ezert nem trivi hogy repulok hozzajuk), bar talan sajat magukon belul talan nem keverik el a dokumentumokat (tudom, papiron ket ceg, de tudjuk mi a valosag). Mert szerzodesem nincs me'g mindig a kezemben, fel ev utan.
-
axioma
veterán
válasz
warning19 #5151 üzenetére
OK, de 1. nalunk nem neztek plombat se (utcarol nem latja, bent nem volt), megis van leolvasasi adat a rendszerben 2. miert ne nezhetne' majusban a plombat attol hogy a novemberi allassal fordul?
+1. elmu user kell legyel hogy lasd a folyamatos adatokat vagy az is eleg hogy ok az engedelyesek? Nekem ilyet nem mondtak, nkm user vagyok. Ha van linked hogy hol keressem (elerem-e nem regisztraltkent), akkor megprobalnam. -
exabit
tag
Firmware-t frissíteni mennyire javallott egy két éves Fronius Primo-nál? Belenéztem a changelogba de nekem ezek nem sokat mondanak.
-
warning19
csendes tag
Megkérdeztem az óracserét végző szerelőt az óráról, még azt is látják távolról, hogy az óra fedelét leveszik, így a leolvasás sem lenne gond, legalább is annál az óránál amit nálam felraktak. Amúgy is lehet a csere után 2-3 héttel regisztrálni, hogy láthassa a felhasználó az óraállásokat, amit az Elmű is.
Az éves leolvasás nem csak azért van, hogy megnézzék a számokat, hanem a plombákat is ellenőrzik elméletben, legalább is nekem ezt mondták régebben. Az mondjuk számomra rejtély, hogy az én fényképem, miért rosszabb mint az övék, de ebbe nem mentem bele. Rajtuk kívül az összes szolgáltató elfogadja a saját képet. Mondjuk annál a cégnél, ahol ki kell tölteni egy munkalapot papír alapon, majd a tableten is a nagy részét, és a papírt le is kell fotózni a tablettel, nem csodálkozom semmin.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Ukrajnai háború
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Akciófigyelő: Ha kéne vezeték nélkül CarPlay és Android Auto...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Xbox Series X|S
- Melyik tápegységet vegyem?
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- AliExpress tapasztalatok
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Turbózd fel a gaming élményt most! Rèszletre is! 0% THM
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A35 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest