- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Párszor már felmerült a mit tud és hoygan csinálja kérdés a 60 diódás "csoda napelem" és maxim chipes kapcsán.
Nos, íme egymás ellen :-)
https://www.tisztaenergiak.hu/cellaoptimalizalt-napelem-teszt -
canniball
nagyúr
Igen, megnézik, nálam is jöttek. Viszont (elvileg) már az Energiapp-pal is meg lehet ejteni a beolvasást fényképestül (gyakorlatilag amikor tavaly aktuális lett volna pont nem működött ez a funkció, az idei fordulónál kíváncsi leszek mi lesz); ezért is nem értem akkor miért nem lehet bármikor az éves leolvasás, mint ahogy más szolgáltatóknál.
-
hdtomi
senior tag
Óracserekor azt mondta a szerelő, most lesz egy leolvasás, aztán majd a szokásos időben is. E.ON
Elméletileg egy emailt is kaptam erről tőlük, hogy a várható villany számla nulla, beállították a dolgot. De nem találom, lehet kitöröltem -
hevepapa
senior tag
válasz
canniball #5292 üzenetére
Nálam Démász területen meglepően simán ment. Tavaly novemberben a szokásos időben leolvasták a régi órát, jött az e-számla, kifizettem, 2 hét múlva volt az óracsere ad-veszre. Pár nap múlva jött az e-számla a leolvasás és az óracsere időszak alatti fogyasztásról, kifizettem. Azóta nem háborgattak számlákkal
-
axioma
veterán
válasz
canniball #5290 üzenetére
Eon-nak jobb a hozzaallasa? Amugy nem lesz gyors mig egyforma ugyfelkezelesre atallnak...
ALL_G: nekem nullara volt allitva nyilvan mar fel eve, az eves elszamolast ettol fuggetlen nem tettek.
Amugy valami tortent vagyis a reklamaciora mondta hogy x napra halasztasba teszi, de mar mult het elejen irtak hogy elso ev tort ev, azt hittem azzal az a halasztas megszunt. De nem, mert juni 2-an nem vontak le, most meg mar ki is toroltem a csopbesz engedelyt ugyhogy nem is tudjak.
Majd ebbol is megint az lesz ami egyszer mar volt, hogy x nap kesedelembe eses utan kuldik a vedendo fogyaszto szabvanycsomagot... -
canniball
nagyúr
Nekem tavaly januárban cserélték az órát, az őszi leolvasás előtt mailben rákérdeztem, hogy van-e lehetőség annak időpontját áttenni akár valami általam választott időpontra, akár az óracsere napjára. (Nekem kb. mindegy lett volna, csak fűtési időszakra essen, hogy a feles energiát el tudjam használni.)
Azt a választ kaptam, hogy területeként van meghatározva a leolvasás ideje, így azon az óracsere vagy kérelem miatt nem változtatnak, de nyugodjak meg majd a következő évem már teljes lesz és ott nem lesz se plusz se mínusz.
Régebben mikor jönnie kellett a leolvasónak még talán volt ebben ráció, de hogy manapság amikor már online lehet mindent(?) intézni miért nem lehet ezen módosítani azt én sem értem... -
canniball
nagyúr
Majd meglátjuk az Elmű megvásárlása mennyiben módosít a dolgok menetén.
-
axioma
veterán
Elmu teruleten (miutan kb. mindegyiket megjartuk, vegul t-home-tol atraktak automatice oda) nkm-eskent vagyunk. De mint irtam, nem jobb... lehet hogy az elmu miatt. A nagy kulonbseg hogy tobbszor allitottak nekem, hogy ok a telepitestol szamitott 1 ev mulva olvasnak le eloszor.
-
canniball
nagyúr
Szintén Elmű, szintén felkerestem őket az éves leolvasás időpontjának módosítása miatt, szintén azt a választ kaptam hogy nem lehetséges. Ez ügyben úgy tűnik totál rugalmatlanok.
Btw szerencsés helyzetben vagy a májusi leolvasással, így az esetleges túltermelést tavasszal el tudod fűteni. Nálam ősszel van az időpontja, így ha esetleg marad azzal nyáron pont nem tudok semmit kezdeni, pedig inkább elhasználnám minthogy a kifizetését kérjem. -
axioma
veterán
válasz
tuzpenge #5284 üzenetére
Azert irasban nem hiszem hogy tehetnenek olyat, amihez nincs joguk. Ha megis, akkor mar csakazertis valtok, egy rohadt szerzodest nem kuldtek ki a mai napig a szaldo elszamolasrol november kozepe ota, valtasnal legalabb olyat kapnek.
Epp ma ketto reklamaciot inditottam, telenor ugyintezo spam-elt plusz a jegy.hu nem adja vissza az elmaradt eloadas arat, amig nem hivatalos uton folyik a kommunikacio addig kamuznak, amint becimzek megfelelo kinezetu cimeket maris valtozik a dolog uzenete... -
tuzpenge
őstag
Persze értelek, de szerintem sok jóra ne számíts (szerintem más szolgáltatónál se)! Amivel munka (még ha igazából 15 kattintás is) van és nekik nem érdekük le se sz@rják....Inkább felsorolják 25 percben azt, hogy miért nem lehet, holott 15 másodperc alatt kész lenne és mindenki boldog és elégedett lenne.
-
axioma
veterán
válasz
tuzpenge #5282 üzenetére
Azert ez akkor sem megoldas, foleg hogy egy datumot kene atirni egy adatbazisban. Hasonlo cipoben jarok, most irtam nekik mindenfele valtozatot hogy hogyan nem fizetnem be vagy legalabb nem most, meglatjuk mit lepnek. Ha semmit, akkor masik szolgaltatohoz megyek, annak ellenere hogy a problema ertelemszeruen me'g egyszer nem fog elofordulni.
-
ALI_G
veterán
Sziasztok,
Elmű-émász területén telepített napelemes rendszer éves leolvasása májusra esik. Ez abból a szempontból messze nem ideális, hogy nyáron lényegesen többet termel a rendszer, mint télen. Augusztusban lett telepítve, így még nem jött ki az egy év és a leolvasás alapján 19.000 Ft-ot kellene befizessek (491 kWh) ami kb 2 havi fogyasztásom napelem előttről. Elvileg év végéig kb 0-ra kellene kijöjjön a termelés-fogyasztás, de így előre kifizetek 19.000-et,. Következő leolvasásnál májusban kb. 490 kWh túltermelésem lesz, amit lényegesen alacsonyabb áron vesz meg az Elmű (kb 8300 Ft).
Telefonon kértem a leolvasás időpontjának a módosítását, de ezt állítólag nem lehetséges. A jelenlegi elszámolási időszakom 2019.08.09-2020.05.21, tehát nem teljes év.
Ezzel a helyzettel mit lehet kezdeni, hogy számomra idális legyen a leolvasás időpontja? -
törölt tag
Nem a KÁT/METÁR a jó irány erre az 50 kW alatti esetre.
Hanem a "vállalkozói tarifa", mivel abban drágább az áram, mint a lakossági tarifában.
A hasznod az áram számla szerinti vételezési ára (csak az energia díj!) és a napáram önköltségi árad közti különbsége, úgy 20+ Ft/kWh körül valahol.
Tájképnek pl. https://elmuemasz.hu/egyetemes-szolgaltatas/szolgaltatasok/villamos-energia/aramdij-kalkulatorok/uzleti-aramdij-elmu
---
A KÁT egy már több éve lezárt rendszer volt.
A helyette lett METAR-t meg nem szeretnéd :-(
(A METAR az "elég nagy" rendszerek azaz a MW játszótere lett és főleg lesz 2021-től) -
Strezi
őstag
Üdvözletem, céges telephelyen csinálnék egy nagyobb (40 - 50kWp) rendszert. Ott fogyasztás nem sok van, szóval ad-vesz szaldó nem releváns, inkább hosszú távú stabil jövedelem a cél.
Régen néztem rá, hogy lehet ilyenkor eladni az áramot? Mintha rémlene, hogy van a szaldósnál valamivel kedvezőbb konstrukció (KAT, METAR?). Csinált valaki ilyet mostanában?
Akár üzleti célú megkereséseket is szívesen látok privátban! -
NomAAd5
csendes tag
válasz
Geresics #5272 üzenetére
Nagyon köszönöm mindkettőtöknek!
Magamtól egyáltalán nem lennék ellene egy 7-8 paneles rendszernek, amivel már a Primo 3.0-1(nem light) rendesen teljesít, viszont MFB-s hitellel tudom megoldani ezt a beruházást. Még nem lakunk bent egy éve és az átlagos havi fogyasztásunk 150 kWh. Eltekintve attól, amikor a légkondival fűtöttünk (amíg nem volt meg a gáz), akkor volt 2 hónapig átlag havi 290 kWh. Igaz az utóbbi hónapokban többet sütünk, de így is 160 kWh-ig csúszott fel a rendes havi fogyasztásunk. Szóval a pályázatnál mekkora eséllyel fogadnák el, ha azt mondanám, hogy 8 panelre kérem ilyen fogyasztással? Számoljak azzal, hogy a légkondival fűtéssel elgazoljuk a többlet termelést a téli időszakban?
-
Jostikacska
tag
Sziasztok!
Ezek az ajánlatok közül Ti melyiket választanátok. Elsősorban a minőség és a megbízhatóság számít.
2 éve épült ház, zsindely tetős, 30 fokos tető, acélvázas könnyűszerkezetes (a tetőszerkezet váza is acél), a déli tető szabad. 3 fázis van (3*16A).
1. 6,17 KW napelem rendszer
19 db VSUN 325W napelem 34 m²
SAJ inverter 6,0 KW , 3 fázis, (+ Wifi) 10 év garanciaAC és DC oldali szabványnak megfelelő védelem- Német rozsdamentes tartószerkezet. (10 év gyártói termékgaranciával, mely megfelel az európai nemzetközi követelményeknek. Anyaga alumínium.) - Egyéb villamos szerelési segédanyagok - Ügyintézés, tervezés, szállítás, kivitelezés, beüzemelés
7096 KW/év energia • 2.649.536 Ft
2. 5,8 kWp napelem rendszer
LONGI Solar lr6-60hph-320m napelem, PERC 120 vágott cellás monokristály 320 w • 31 m²
HUAWEI SUN2000L-5KTL inverter • 1 fázis, 2/2 munkapont/string • 10 év garancia kiterjeszthető 20 évAz ár tartalmazza a napelemes rendszer kiépítéséhez szükséges valamennyi főberendezést és segédanyagot, a teljes körű kivitelezést, továbbá az áramszolgáltatói ügyintézést, engedélyeztetést, mérnöki tervezést és szállítást.
5 410 kWh – 6 720 kWh/év energia • 2.124.246 Ft
3. 5,78 kWp napelem rendszer
BAUER SOLARTECHNIK 275 Wp napelem, 21 db, 25 év termékgarancia, 25 éves 80%-os teljesítmény garancia • minimum 38 m2
ABB UNO-DM-5.0-TL-PLUS-SB (5,00 KVA) inverter • 1 fázis, 2/2 munkapont/string • 10 év garancia kiterjeszthető 20 évK2 MOUNTING SYSTEM TARTÓSZERKEZET
TÁVFELÜGYELETI SZOLGÁLTATÁS 5-10 év, RENDSZERGARANCIA 5 ÉV 10 ÉV, FELMÉRÉS
TERVEZÉS, ENGEDÉLYEZTETÉS, KIVITELEZÉS6 930 kWh/év energia • 2.174.200 Ft - 2.357. 200 Ft
4. 6,12 kWp napelem rendszer, 3 fázis
Jinko Solar 340 wp Cheetah (1500V) 18db / (Half-Cells 1500V ezüst kerettel, fehér hátlappal PERC cellás monokristályos panel / 12év garancia , 25. év végére 83,1%-os
SAJ Suntrio Plus 6K (10 év garancia) 6 kW-os inverter wifivelDC-AC oldali túlfeszültség védelem, villanyszerelési anyagok
- Adat bekérés
- Igény bejelentés az áramszolgáltató felé.
- Igénybejelentésre válasz fogadása, feldolgozása, cégünknél.
- Csatlakozási dokumentációk benyújtása az áramszolgáltató részére.
- Csatlakozási engedély fogadása, feldolgozása cégünknél.
- Kivitelezés időpontjának, számlázási adatoknak egyeztetése és a szerelő
csapat, műszaki felkészítése.
- Kivitelezés az egyeztetett időpontban, és a napelem rendszer átadása,
illetve a napelem rendszer számla fizetése.
- Készre jelentés benyújtása az áram szolgáltatónak????? kWh/év energia • 2.404.238 Ft
Segítségeteket előre is köszönöm -
Geresics
Topikgazda
válasz
NomAAd5 #5270 üzenetére
6db napelem nagyon kevés, hiába 2040Wp, mert sorba kötve is alig lesz munkaponti feszültsége, pláne nyáron, így az 1000V-os Primo invertert én biztos nem választanám hozzá!
Umpp = 6 x 34,2 = 205,2 V ! Ez nyáron simán beesik majd 180-190 V közé (nem számoltam most ki)!
Galvo inverterek beszerzése viszont eléggé nehézkes! Ha mégis sikerül, akkor az 1.5 helyett a Galvo 2.0-1-et javasolnám, az pont ideális volna ehhez a rendszerhez! (A 2.5 már magasabb feszültség értékekkel operál, így az már nem jó.)
SMA Sunny Boy invertereknél ugyan ez a helyzet. ott az 1.5 még talán jó volna, ha a feszültségtartományt nézzük, a nagyobbak már nem.
Huawei SUN2000L-2KTL inverter adatlapja (95. oldal) szerint a működési feszültségtartomány ugyan 95-560 V, de a nominális 360 V, így az átalakítási veszteség tippre (nem találtam hirtelen grafikont) nagyobb lesz, mint a Galvo 2-0 esetén. Viszont simán lehetséges, hogy míg azt nem sikerül beszerezni, addig ezt igen!
SAJ Sununo Plus 2K esetében is hasonló a helyzet, csak itt a fesz.tartomány 60-450 V, de a nominális természetesen itt is 360 V (TL inverterek esetén mindig ez lesz)!Ezek alapján a Galvo a legoptimálisabb megoldás, ám ma már ritkaságszámba megy. Primo-t semmiképp nem vennék ehhez a rendszerhez, hiába van benne booster. Az SMA inverterét sem erőltetném, inkább az utóbbi 2 felé tendálnék.
A legjobb megoldás természetesen a napelemek számának növelése volna, akkor nem volna megkötve a kezed. A fenti példa is jól mutatja, hogy a 3kWp alatti rendszerek nem csak anyagilag kevésbé optimálisak, de műszaki oldalról is nagyobb odafigyelést igényelnek!
-
törölt tag
válasz
NomAAd5 #5270 üzenetére
A galvo nem ésszerű választás már, kifutó jó régi technika.
A primo-ra illene legalabb 7 de inkább 8 napelemet rakni a normális működéshez.
Mivel a 200 Volttól tud MPPT-ézni és a hatásfoka sem az igazi még 6 napelemmel.
A rendszer fajlagos ára >> Ft/kWh önköltségi ára >> megtérűlése is javulna.A light verzióban NINCS benne az internet/wifi lehetőség!!!
Azaz nem tudod számítógépen/telefonom/tableten nézegetni a rendszered termelést-állapotát és nem kapsz a felismert hibákróé sem email értesítést.
38-40 eFt a datamanager-es internet képes kivitel felára a primo esetén.
---
A huawei rendben van és a csak 6 napelemhez jobban is illeszkedik a kisebb MPPT start feszültsége okán.Végső soron a SAJ is jó lehet.
A sunnyboy is jó, de érdekes ügy a garancia utáni javítása.
---
Mondjuk.... ha már telepítek egy rendszert akkor.
Inverterből 3 kW alá nem mennék magamnak.
Mert alighanem bővül a napáram igény a jövőben úgyis.Ugyanezen okból már most előre felraknék (legalább) 8 napelemet is rá, ha elfér és kibírom fizetni :-)
Mert most a legolcsóbb a bővítés és később alighanem nehézkes is lesz a bővítés hasonló cuccal. -
NomAAd5
csendes tag
Sziasztok!
DK-i fekvésú 25°-os dőlésszögű árnyékolatlan tetőre évi 2000 kWh áramfogyasztásra kértem ajánlatokat a javaslat szerint a MNNSZ honlapján. Kaptam 3-4 rendesebbet, de igazán csak egy tűnt jónak, amiben a következő panelek és inverter van:
panel: 6 db TSM-340 DE06M.08
Umpp: 34,2
Uoc: 41,1
Impp: 9,94
inverter: Fronius Primo 3.0-1 Light
DC Max: 1000V
DC start: 80V
Umpp max: 800VHa sikerült jól értelmeznem az összefoglaló méretezési számítása alapján komoly túlzásnak tűnik a Primo 3.0-1 inkább Fronius Galvo 1.5-1 lenne megfelelő
DC Max: 420V
DC start: 140V
Umpp max: 335V
Egy megerősítést vagy kiigazítást szeretnék kérni, hogy jó-e az értelmezésem!Még kérdés, hogy kaptam ajánlatot SMA Sunny Boy 2.5, Huawei SUN2000L-2KTL és SAJ (típusjelölés nélkül) inverterekre. Az összefoglaló alapján azt gondolnám, hogy ezek hanyagolandók, de megköszönöm, ha ezt illetően is tudnátok írni megerősítést vagy cáfolatot!
Előre is köszönöm a segítséget és építő javaslatokat
-
válasz
Blamazs #5264 üzenetére
Én anno felhívtam őket, nem vette fel senki. Aztán a weblapon kértem felmérést. Jó pár nap után keresett valaki. A helyszín egyeztetése után "majd keresni fogja a kolléga". Azóta is keres.
Pár hét után újra kértem megkeresést. A központi számos ügyintéző felvette az adataim (újra, és a jelek szerint nem tűnt fel neki, hogy egyszer már ígértek felmérést erre a névre/címre). Még a felmérő hívását várom.
Illetve nem tudom, várom-e még, vagy ilyen hozzáállás után csináltatom mással, akiknek nem számottevően rosszabb az ajánlatuk, mint amik a Pentele weblapján vannak.szerk.: Szintén 1 vs 3 fázis, illetve a 2 méteres vs 1,6-os panelek miatt nem jó egy-az-egyben valamelyik weblapon szereplő csomagjuk.
-
Geresics
Topikgazda
válasz
Blamazs #5264 üzenetére
ha már egy ajánlatot ennyire nehéz kiadni, akkor vajon mit kezdenek majd a szolgáltatóval?
Persze lehetnek ettől még jók, akár ügyintézésben, akár telepítésben, de én ennél kisebb dolgokra is azt mondom, hogy ami nem megy, azt nem kell erőltetni
De ezt szigorúan magánvéleményként mondom, nincs velük semmilyen tapasztalatom... -
canniball
nagyúr
válasz
stickermajom #5265 üzenetére
Az, semmi sem látható benne. Régebben használtam, remek app havi diktáláshoz, de mióta felkerült a napelem semmire sem tudom használni.
-
Blamazs
senior tag
Pentele solarral kapcsolatos tapasztalatok vannak? Kb másfél hete vettem fel velük a kapcsolatot, fórumtárs ajánlása miatt. A másfél hét alatt kaptam egy ajánlatot amiben nem az volt amire kértem. Utána jeleztem, hogy nem az jött Válasz: pedig elküldtük biztos spam mappába ment. Irtam: nem ment oda megnéztem Válasz: fent vannak a honlapon az árak. Délután megjött a kért ajánlat, 3 fázisra, 1-re kértem. Levél ismét: csak akkor adunk ha helyszínre kimegyünk. Ok mikor? Egy héten belül keresni fognak. A hét eltelt, se telefon se mail. Engedjem el szerintetek? Árban/érték arányban jónak tűntek, de ha így megy náluk a dolog sok jóra nem számíthat az ember...
-
válasz
stickermajom #5262 üzenetére
Ez jó kérdés.
Holnap lehet felhívom őket, mára már kipurcantam a telefonálgatások miatt -
hdtomi
senior tag
Sziasztok!
Nemrég kérdezték, hogy milyen hangos az inverter. Most kapcsolták a be a Fronius Symo-t. Kb. mint egy számítógép, bár én a gépemben kicseréltem a ventilátorokat és nem is hajtom őket (500-1000 között forognak), szóval azok halkabbak.
Nyitható burkolat a villanyórához, E.ON jött, kérdezte a telepítők hoztak-e, mondom nem. Azt mondták vált magától a villanyóra, de ha gondolom fúrjak rá egy kis lyukat, hogy a gombhoz hozzáférjek. Árnyékban van, így tiszta még a műanyag, de készül rá már a fadoboz. Felhívtam a telepítő céget és azt mondták, hogy az E.ON külön kérte, hogy ne hozzanak nyitható burkolatot
(de mondták, hogy hívjam őket vissza és megbeszéljük, mert ők hoztak volna)
-
agyarka
aktív tag
válasz
#44448768 #5248 üzenetére
A hagyományos iratkezelés is pénzbe kerül. A nem selejtező dokumentumok hosszútávon még egy pár fős cégnél is jelenthetnek gondot . Természetesen az elektronikus dokumentum kezelésére áldozni kell.
Az e-szig olvasó még magánszemélyeknek sem nagy beruházás ( sok cégnél jelenleg is kötelező).
Az AVDH meg tökéletesen megfelelő a legtöbb magánfelhasználásra.
Az államigazgatásnak ez a része jó irányba indult el, nagyon sok dolog intézhető elektronikusan ( sőt van ami kizárólag) , és egyre bővül az elérhető szolgáltatásaik köre.A témánál maradva a HMKE terveket is elektronikus formában kell beadni a szolgáltatónak.
-
nálunk 2 klíma évi 1600 kWh körül fogyaszt a jakuzzi 2000 kWh körül tehát nekünk is majdnem minden erről megy (van még gáz cirka 500 m3 / év)
első évben még nem volt klímánk akkor 3 hősugárzó égette az áramotki lehet számolni, nekünk augusztus elején indult a rendszer így december végén már nagyjából láttam, hogy mennyi a szűk fél éves termelés (augusztus-december és január-június vége) így jól sikerült kisakkozni
itt is kötelező az évi egyszeri személyes de most még ha jól tudom nem járnak leolvasni a Koronavírus miatt... bár lehet június végére ez már feloldódik -
EON nál kötelező személyesen kijönniük évente egyszer.
igen az első évben jelenthet gondot főleg,de így 2 nyár fog összejönni termelésben a következő augusztusi leolvasásig,. nekem azért gond ez mert a téli fűtésemet ezzel oldom meg, klímákkal főleg, egy év is jelentős összeg lehet, ha most ezt az iden nyári termelést elbuknám augusztusban. -
ezek tényleg hasznos apróságok, de az első év termelése után már édesmindegy
nálunk június vége a leolvasás dátuma ... idén elvileg nekem kell majd mert nem jönnek ki
, de én az utolsó napon csinálom amikor lehetséges, mert még erősen mínuszban vagyunk...
Első évet +300-as termeléssel zártuk, második év már -150 kWh ... idén meg -1600 körül járunk, bár a bővített rendszer most havi 900-at le tud dolgozniszóval remélem 700 alá sikerül ezt tornászni... bár az is azért jelentősebb villanyszámla lesz így 3 év után
-
válasz
Geresics #5252 üzenetére
Jogos,Igen egy kis segítség EOn területen lévőknek: akinek most kapcsolják be a rendszert és az éves leolvasás/ elszámolás problémát okozhat :
- van lehetőség kérni a leolvasás elhalasztását a következő évre.
- van lehetőség most már arra, (eddig nem volt ) hogy akinek Smart órát raknak, azok módosítsák a leolvasás dátumát, akár arra a napra amikor felrakták/ kicserélték az ad-vesz órát.Csak és kizárólag a smart ad- vesz rendszerűeknek van erre lehetősége, másnak nincs. Most már egyébként EOn azt rak HMKE -hez.
- Aki előre gondolkodik a bekapcsolás /felrakás előtt akár egy hónappal már lenullázhatja a résszámláit,a HMKE re hivatkozva írásban kérvényezve,, így az éves leolvasásra az elmaradt számlák nem fognak gondot okozni. Így nekem pl sajnos a most befizetett júniusi csekkem már plusz termelés, 15 ezer forintnyi.( az lett volna jó ha a májusit sem fizetem be már)
Akár mindhárom lehetőséget lehet kérni egyszerre egy emailon belül.Én a leolvasás elhalasztása mellett döntöttem.
-
válasz
stickermajom #5244 üzenetére
Szuper örülök neki.
Nálam is már megy a termelés, reggel itt voltak 7 órakkor, semmit nem néztek, csak kicserélték az órát, elindíttatták velem az invertert, elmondták mit mutat aztán mentek is. tetszett nekik az inverter meg a kiépítés, azt mondták szép munka kb ennyit foglalkoztak az egésszel, rendesek voltak. csak pozitív tapasztalatom van az EOn -nal , amire ma rátett egy lapáttal az hogy felhívtam a HMKE telefonszámukat és segítséget kértem.
ugye az a gond, hogy nálunk Augusztusban van a leolvasás és a most 2-3 hónap alatt megtermelt áramot akkor ki kellene fizettetnem velük, télen meg fűthetnék a saját pénzemen. Aztán annyi ötletet és lehetőséget adott a kis ügyintéző csaj, aki vissza hívott, hogy meg kellett dícsérnem ,Ritka amikor valaki ennyire lelkiismeretesen elvégzi a munkáját. 10 pont !
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Le Mans Ultimate
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Netfone
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 9 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- AKCIÓ! Sony PlayStation 5 Slim 1TB SSD lemezes konzol + fejhallgató garanciával hibátlan működés
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" M3 2024 24GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest