Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- janacsi: Kasztrendszer?
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Villanyórás okosóra számlap
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Victoryus: Thomson 43UC6306 tv
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Adott 2 db. napelemem egy kis szigetüzemű rendszerben. Az egyszerűség kedvéért maradjunk annyiban, hogy délelőtt az egyik, délután pedig a másik van árnyékolva. Hogyan érdemes kötnöm őket, hogy a legnagyobb teljesítményt tudjam levenni róluk, sorosan, vagy párhuzamosan? Egyáltalán van ennek jelentősége?
-
-
axioma
veterán
Na csak "nyafognom kellett", ma sikerult ugy ranezni a widget-re, hogy akkor epp szerinte 15.42kW volt a pillanatnyi (de ez tenyleg csak pillanatnyi, az 5-15 perces atlagok nem erik el a 14-et sem, szoval ilyen lehetett mar, csak ezt nem rogziti).
-
Atkaa80
csendes tag
Jó reggelt.
Ha az emlékezetem nem csal akkor ugye létezik olyan oldal, ahhol meg lehet osztani a termelésemet és láthatom a környékemen lévőket (persze ha ők is megosztják)?
Mi ennek az oldalnak a linkje?
Köszi.
-
-
axioma
veterán
Nalunk ott kezdodik hogy K-DK, fokban deltol elter 67-tel. Emiatt - mivel a 17-es inverteren 16.9-nyi napelem van - nem szamitok maximals teljesitmenyre. De azert egy 15 feletti pillanatnyi csucs azt remeltem osszejohetne tavaszi napos delelotton... tevedtem. Majd a rendszer egy ev termeles alapjan varhato megterulese lesz igazabol erdekes.
-
Nahát!
tag
Nálunk áprilisban 42 kWh volt a napi csúcs, de levágással, mert az inverter 5 kW-os, a mező pedig 6,12 kWp.
Mostanában 41 kWh a csúcs/nap, de a meleg miatt nincs levágás, pont 5 kW körüli a pillanatnyi csúcs.
A tájolás DK-i, tető dőlés kb 35°. Átvonuló árnyék délelőtt (egy fa), SE rendszer. -
axioma
veterán
válasz
#44448768 #5839 üzenetére
Nincs jelentos kulonbseg (amugy kettesevel mert), szummakban 10% kb. (az eddigi termeles max. 202kWh vs. min 179 kWh). A tajolas azonos, csak egy resze eltolt tetosikon. A napi termeleseket nem tudom datumra bontva megnezni, ha valahol meg lehet, az erdekelne. Megneznem aprilis 20-ra, az volt az egyik legjobb.
(A mai kulonbseg amugy tobb, igaz alig sut a nap, akar felhojarasi kulonbseg is lehet. Van 423Wh es van 305Wh is.) -
törölt tag
-
axioma
veterán
válasz
#44448768 #5828 üzenetére
Nalunk messze nincs ennyi, igaz a tajolas nem stimmel de az a netes keresesek szerint 85% szorzo kene csak legyen. 16.9kW-nyi napelembol kapunk 80kWh korul per jobb napok, aprilisban volt 85, az pont az 5kWh/kWp. Legjobb pillanatnyi 13.8 korul volt. Arnyek azert van hogy van, de nem annyira rendszerszintu, hogy ne lehetne a max jobb ennel. Koszosnak nem latszik, meg azert eso van, 45 fokon leviszi.
-
-
Vasy09
őstag
Eon-nal, mint napelem telepítővel van valakinek tapasztalata? Kint voltak pénteken, és hát, ők sem adtak rossz ajánlatot!
-
válasz
stickermajom #5826 üzenetére
-
törölt tag
válasz
Atkaa80 #5827 üzenetére
HA
egész nap ragyogó napsütés van
és
déli-délies a tájolás
és
úgy 20-45 fokos a lejtés
és
árnyékmentesek a napelemek
és
nincs azért kánikula még
és
tiszták is ...
Akkor 7+ kWh/kWp is összejöhet mostanság.
Azaz 5 kWp napelemről 5x7=35+ kWh/nap körül.
---
A teljesítmény ilyesmi időben 85-90% körüli a fenti jó körülmények esetén.
Azaz 5 kWp napelem úgy 4400 Watt körül tud termelni a napi csúcsidőszak környékén jellemzően. A nagyon jó tájolású rendszerek még valamivel többet is időnként.------
Minden más esetben kevesebb...
A napicsúcs környéki teljesítmény is és a napi megtermelt energiamennyiség is. -
Atkaa80
csendes tag
válasz
stickermajom #5826 üzenetére
Tehát akkor nem hiba. Bár reggel lecsapattam slaggal. Most volt 5e watt
Amúgy a napi 38 kilowatt az elfogadható. 21 280watos panel van. Az ismerősömnek 20 db ugyanilyen. Neki volt 40 kilowatt is.
-
Atkaa80
csendes tag
Sziasztok.
Az hiba lenne, hogy két napja verőfényes napsütés van de nem éri el az 5000wattos rendszer az 5000 wattot? Koszt nem látok rajta.
Köszi
-
Kukipapa_rr
tag
Prefa tetővel van valakinek tapasztalata?
Van rá napelemtartó, a kérdés, hogy nagyon megdobja a költségeket?
Már tetőcserénél kell erre gondolni vagy utólag is kialakítható?
Köszönöm
-
Janusz001
őstag
Megint van új fw froniusra. Elég sűrűn van mostanában.
-
Aki esetleg SAJ inverter vett vagy van neki és mobilos alkalmazás használ.
jött ki hozzá androidra és IOS re frissítés, különböző monitorozó funkciókkal kiegészülve. -
Strezi
őstag
Fizikai leválasztás van, nullát és fázist is bont az áramkör, mielőtt szigetüzemben (újra)indulhat az inverter a hálózati kimaradáskor. Nem szünetmentes, nem is cél az észrevétlen átkapcsolás.
Komoly protokolja van, ugyanúgy mint a hálózatra visszatáplálás elindulásának.
A kettős leválasztás miatt a szigetüzem grátisz földfüggetlen. -
K_L_
csendes tag
"Invertert(napelemes) nem szabad / érdemes(fantom hibák lehetnek) Fi relé után kötni.
Mindíg hálózat - inverter - kismegszakító(k) - Fi relé - fogyasztó)k a helyes sorrend."Valószínűleg igazad van, de ez nálam (és nagyon sok más helyen is) szinte megoldhatatlan, különösen jelentősebb "rontás-bontás" nélkül.
Nálam például a ház északkeleti sarkán van a villanyóra, a napelem a délnyugati tetőn (is) lesz, valahol alatta az inverter. Még a lakáselosztó is legalább 6m, keresztül a házon.A másik:
itt egy olyan inverterről van szó, ami alapesetben a hálózatra termel, áramkimaradás esetén átvált szigetüzemre;
hogy és mi fogja leválasztani a földet, hogy szigetüzemnél a rendszer földfüggetlen legyen;
utána visszakapcsolni?
Ha a földelés marad, akkor bizony nem lesz földfüggetlen a rendszer.
De ha van az inverterekben Fi relé, akkor az áramütés szempontjából ez nem probléma, viszont az eredeti felveteés szempontjából már igencsak jelentős, életveszélyes;
a szolgáltató áramszünete esetén is lesz áram minden konnektorban, de (hacsak a betápot is nem megszakítja meg a földdel együtt) még a hálózatra is visszatermel! -
Vasy09
őstag
válasz
kardkovacsi #5810 üzenetére
Szia! Akár privátban is, de megkérdezhetem, hogy kitől jött az ajánlat? Nekem egy 3.5M-es ajánlatom van 7,46kWp-s rendszerre, 355-ös Qcells G8+ Duo napelemekkel és SolarEdge SE8K inverterrel és a hozzá tartozó optimalizálókkal! Nekem is 2 körön lesz, mivel sajnos nem fér fel a 21 panel a DNy-i tetőre, 4 vagy 5 át fog kerülni a DK-i oldalra!
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
#44448768 #5768 üzenetére
Én nemrég kaptam egy 2.7M-es ajánlatot 7.26-os rendszerre, 330-as félcellás Sharp napelemekel és Fronius 8.2-es inverterrel. A nagyobb invertert én kértem pluszba ami +80e, mert van még a tetőn hely rendesen és ha később bővíteni akarom erre még 2 kWp-t nyugodtan fel lehet tenni. Két sztring lesz egymással 90 fokot bezárva. Ez árban milyen?
-
válasz
Geresics #5794 üzenetére
Elnézést kérek, ha így tűnt.
Alapvetően azért linkeltem is be, hogy a fórumozók tudjanak az idén január 22-től érvényes jogszabályról.
Ha kell/van tűzeseti főkapcsoló, akkor onnan kell tudni lelőni az invertert is.
Ha nincs, akkor is "a napelemmodulok közelében, a DC oldalon villamos távműködtetésű és kézi tűzeseti lekapcsolási lehetőséget kell kialakítani" (feltűnő megjelöléssel).Gyakorlati szempontból persze ez izgalmas, mert a tűzoltók mégis honnan jönnének rá, hogy egy épp égő családi házban hol keressék az invertert, ami mellett le tudják kapcsolni a paneleket.
-
rígel
őstag
Sziasztok,
van esetleg valami egyszerű progi, vagy webes alkalmazás amiben viszonylag egyszerűen meg lehet szerkeszteni egy becsatolt képre hogy hogy fognak legesztétikusabban kinézni a tetőn a panelek?
Photoshoptól, PSP-től egyszerűbbre, valami célsoftware-re gondoltam. -
biker
nagyúr
Addig amíg az inverter szinkronban termel egy hálózattal, és a hálózat csillagpontosan földelt (nullával egyesített védőföld) addig nem független, és leold a FI relé
Ahogy átáll szigetüzemre, maga az inverter nem földelt belül, tehát tekinthető védőelválsztásnak, addig, amíg a nullája nincs "hidegítve" vagyis földre kötve az egyik pont. Ez esetben földhöz képest olyan mint egy kettős szigetelt TV, ahol a koax antenna árnyékolása ráz ha megfogod a radiátorral együtt, de semmi bajod nem lesz tőle -
MrZed001
tag
Ez evidens (sem a fázis ugye sem a föld akart lenni?), viszont egy érdekes kérdést vetettél fel.
Mondjuk belegondolva, a napelemhez (v. szerkezethez?) eleve csinálnak egy saját földet ... mintha ilyet olvastam volna valahol.
Mondjuk a villámvédelem sem tudom hogy van megoldva ... nagy vas-alu szerkezetek tetőn ... imádja a villám.
Az se lenne kellemes, ha onnan kúszna be egy villám az inverter-betápig. -
-
Strezi
őstag
Invertert(napelemes) nem szabad / érdemes(fantom hibák lehetnek) Fi relé után kötni.
Mindíg hálózat - inverter - kismegszakító(k) - Fi relé - fogyasztó)k a helyes sorrend.Nem vagyok gyakorló villanyszerelő, de van ahol PEN sin van, ott a nulal kvázi egyenlő a földeléssel. Ilyen rendszerben a bekötött inverter sem lesz földföggetlen. De, ha sziget üzemnél kétáramkörös (nulla és fázis) a leválasztás, akkro lehet földföggetlen az a szigetüzemű inverter.
Érdemes tisztázni, hogy napelemes inverterről, vagy szigetüzemű inverterről van szó, adott állításnál.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- HP ProoBook 745 G7 laptop /Ryzen 3 4300U/4GB DDR4/256GB NVMe (Erősen "B" kategóriás esztétikailag)
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5600X / RX 7800XT 16GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest