Hirdetés

2024. június 27., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#50197) H-Mano


H-Mano
tag

"A torz tarifarendszer miatt a rendszerhasználati díj aránytalanul magas: az áramdíj többszörösére emelték, áfa nélkül 23,4 forint. Az arányok pedig egyre torzulnak, legalábbis az E.ON ellátókörzetében júliusban telepített napelemrendszernél a szerződésben az áramért már csak 4,39 forint/kilowattóra szerepel.
Ez a felállás aligha maradhat így, különben egészen furcsa helyzetek állhatnának elő. Például ha valaki többletet termel be a hálózatba, ezért leszámlázzák neki az áramdíjat, a továbbításért pedig felszámítják az ennek többszörösére rúgó rendszerhasználati díjat, akkor megeshet, hogy az átadott áram mellé még fizetnie is kell. Egy napsütötte júliusi napon egy 12 napelemes (évi bő 5000 kWh-ra belőtt) rendszerrel 20–30 kWh túltermelés simán összejöhet, a saját fogyasztásától függően akár napi 500 forint is lehet a befizetni való. Ha a havi elszámolást nézzük a példánkban, a nyári hónapokban 500–700 kWh energia „elhelyezéséről” kellene gondoskodni, miközben a téli hónapokban jó, ha 100 kWh áram termelődik, akkor pedig vásárolni kell."(MNNSZ-Szilágyi László alelnök)

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.