- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
VaZso
senior tag
válasz
tomi07 #49598 üzenetére
Ez a kérdéses mondat:
"HMKE a közcélú hálózattal vagy annak bármely leválasztott részével együtt szigetüzemben nem működhet."
Kicsit másképpen leírva ugyanezt:
HMKE a közcélú hálózattal vagy a közcélú hálózat bármely leválasztott részével együtt szigetüzemben nem működhet.
Innentől kezdve a "közcélú hálózat" maradt csak a kérdés, a házon belüli hálózatrész pedig nem közcélú.
A szándéka pedig, hogy, ha az inverter kapcsolódik a hálózathoz, akkor a hálózatból, ill. a közcélú hálózat leválasztott részéből nem csinálhat szigetüzemet.
Ugye elképzelhető lenne, hogy kiengeded a hálózatra a szigetüzemet, hogy a szomszédodnak is legyen villany, mivel az utca elején tönkretette a vihar a hálózatot, emiatt nincs villany sehol (leválasztott hálózatrész).
Na, ezt nem teheted meg, aminek határozott oka, hogy veszélyes lenne a hálózat karbantartása/javítása során a szerelőkre (is). -
VaZso
senior tag
válasz
tomi07 #49596 üzenetére
Miért érzem azt, hogy a szöveg csak a szolgáltatói hálózatra vonatkozik, és másra nem is gondolt a költő?
Tehát
- Ír inverterről, ami visszatáplálhat a hálózatra
- Ennek hálózat-vezéreltnek kell lennie, vagyis hiba esetén nem termel vissza a hálózatra, vagyis hálózati hiba esetén automatikusan leválik róla
- A HMKE nem működhet szigetüzemben a közcélú hálózattal, vagyis nem táplálhatsz a feszültségmentes szolgáltatói hálózatra
- Szintúgy nem táplálhatsz vissza a közcélú hálózat egy olyan részére, ami le van választva (szakaszolva) tőle (a közcélú hálózat többi részétől)Ezek jogos elvárások.
...de arról a fenti nem nyilatkozik, mi van a hibrid inverter leválasztott kimenetével, ami nem a közcélú hálózatra csatlakozik.
Ebben csak annyit látok, hogy az inverter nem termelhet vissza a szolgáltató hálózatára, ha a szolgáltató hálózata vagy annak leválasztott része (még mindig a szolgáltatói részről beszélünk, nem a magánoldalról) nincs megtáplálva.
Egyedül ez a kitétel tilt szerintem:
"Hálózatvezérelt inverter szükséges" - ez nem gondol hibrid inverterekre, és eszébe sem jut, hogy házon belül is lehet olyan leválasztott hálózatrész, ami szolgáltatói hálózathoz nem csatlakozik. -
tomi07
tag
válasz
Hohocali #49591 üzenetére
"A hálózatra csatlakoztatható inverter főbb műszaki feltételei:
Az inverter egy olyan elektromos eszköz, amely az energiatermelő eszköz által előállított egyenáramot váltakozó árammá alakítja át. Ezt a váltakozó áramot lehet visszatáplálni a hálózatba.
Hálózatvezérelt inverter szükséges, mely csak a hálózattal párhuzamosan képes működni, így hálózati hiba esetén automatikusan leválik a hálózatról.
HMKE a közcélú hálózattal vagy annak bármely leválasztott részével együtt szigetüzemben nem működhet."
Forrás: [link] -
Blamazs
senior tag
válasz
"Zoli" #49587 üzenetére
Köszi mindenkinek a tippet. Be fogok menni személyesen az ügyfélszolgálatra én is. De holnap bejelentem újra telefonon is. Ma lekapcsoktam az invertert és az egyik fázison így is 255v feszültséget mutatott a villanyóra. Most este az egyik fázis 217, a másik kettő 245,247. Szintén Győr a hely 😉
-
313313
addikt
válasz
Hohocali #49591 üzenetére
Az összes általam bekapcsolt HMKE tervben benne van, hogy a rendszer a hálózati betáp megszünése után leáll (ez ugye 200 milisec alatt). A rendszer sziget üzemű műkődésre nem képes. Plusz Démász területen nyilatkozik a kivitelető, hogy nem rakot akkut az akkuképes inverter mellé.
-
válasz
molnartibor #49572 üzenetére
Nálam nincs is gáz.
-
válasz
axioma #49570 üzenetére
Autót kellett vennem, mert a 2003-as focus nem volt se biztonságos/se vállalható. Keretösszegem volt autóra ez picit olcsóbb volt (méretben viszont kisebb) mint amit benzinesben vettem volna.
Szóval igen sok felől lehet nézni a dolgot, de a rendszer is ezért lett ekkora, mert ezt is kalkuláltam. - meg mást is ami majd lesz fogyasztó ha eljutok oda.
Nézhetjük amúgy benzin/áram dolgot is, 3 Mwh 210e Ft, így is maradt 200e Ft előny benzineshez képest, de akkor a benzinest is számoljuk ne 5l-el, hanem 6,5-7-el, illetve ne 480-al... hanem jelenlegi áron, máris nem 400e lett volna a 17e km hanem 700e a benzin. -
"Zoli"
csendes újonc
válasz
Blamazs #49586 üzenetére
Nálam a beüzemelés napjától magas volt a hálózati fesz. (2021.05.18.) Évente többször is jeleztem e-onnak, mindíg megállapították, hogy igazam van és állítanak a trafón, már négyszer-ötször kaptam is kötbért, ám két évig nem történt változás. Aztám múlt hónap július 3-án valamit csináltak, mert azóta egyszer sem vágott az inverter. Azt tudom tanácsolni, hogy kitartóan jelezd, ha az utcában többen összefogtok talán hamarabb történik valami! Mi is többen , jeleztük egyszerre a szolgáltatónk a magas feszültséget, mire nagy nehezen történt valami, ez helyileg Győr, csak bombázd őket a panaszokkal!!!
-
Blamazs
senior tag
Sziasztok!
Túlfeszültség ügyben vki ért el eredményt Eon-nál? Én március óta írogatok neki mailt, telefonon is jelentettem már nekik, 2. esetben vetettem fel jegyzőkönyvet de a fülük botját sem mozgatják. Ötlete esetleg valakinek? Vagy törődjek bele, hogy ez van. Szerencsére a kiesés nem sok, bár az inverter Q/U szerint termel. -
gorbep
senior tag
a VisszWatt az a működési mód, amikor a hálózati szinkron (Grid Tie) invertered betáplálását úgy szabályozod, hogy a hálózat felé visszatáplált áramod sosem nőhet 0A fölé, azaz gyakorlatilag sosem táplálsz rá a hálózatra... onnan csakis vételezel, az invertered csak besegít, vagy éppen pont fedezi a saját fogyasztásodat. Az "okos" magyar szabályozás mellett ha az invertered csak szimmetrikusan (vagy korlátozott aszimmetriával) tud termelni, ez sokszor azt jelenti, hogy a hogy a napelem termelésednél kisebb fogyasztást sem tudsz fedezni, ha szerencsétlen a fogyasztók elosztása a fázisok között... pl 1 fázison épp nincs is fogyasztód, akkor az invertered gyakorlatilag leáll...
-
axioma
veterán
válasz
molnartibor #49572 üzenetére
na igen, ilyet en is szamoltam, napelem + ket auto lecserelese elektromos + phev ossz volt akkor kb. 11.5M, mas annyiert (mar akkor is) egy alapnal eppen hogy jobb uj autot vett... igy mar lehet az osszes energia-koltseg valtozasaval szembeallitani
nalunk auto miatt lett napelem, me'g koran, de igy nem a legjobb hatasfoku panelekkel -
Hohocali
aktív tag
válasz
gorbep #49577 üzenetére
Erre gondoltam én is.
tomi07: A fizikát nem érdekli a szabályozás.
A hibrid inverter áramszünet esetén (megfelelő kötés esetén) tud a ház felé energiát szolgáltatni (backup load), miközben a hálózat fele (load) nem termel, vagyis mintha leállt volna. Ezt az inverter tudja, és úgy kell megoldani gyárilag, hogy működőképes legyen. Az más kérdés, hogy adott országban ebből mit lehet használni, és mit nem.
-
-
Hohocali
aktív tag
válasz
H-Mano #49562 üzenetére
Sima visszatermelő invertereknél ez valószínűleg mindegy. Ott ha nincs hálózat, akkor kikapcsolnak. Ha van, akkor bekapcsolnak, és szinkronizálják a fázisokat.
Hibrid invertereknél viszont más a helyzet, ezeknek működnie kell akkor is, ha nincs hálózat (pl. áramszünet). Ha visszajön az áram, akkor nem lehet "átrendezni" a fázisokat. Nálam Deye inverterben be kellett állítani a fázissorrendet. Legalábbis a "Phase type" "0/120/240" vagy "0/240/120" gondolom ezt jelenti. A leírás elég szűkszavú. -
Hohocali
aktív tag
Júliusban indult a napelem (szaldó) nálam. Záró számlát kaptam, rendezve. Előtte havi jelentés és ez alapján fizetés volt (A + B tarifa). Most jött az értesítés, hogy leolvasás kell (a szokásos). A "B" tarifa ok, hogy leolvasós, de az "A"-t minek? Ha elszámolást készítenek, akkor bukom a szaldót (havi szaldó lesz belőle)?
Mi a megoldás? Tetessem át éves elszámolásba? A szaldó nem rakja át eleve oda? -
molnartibor
tag
válasz
axioma #49570 üzenetére
2.-re beleszámolhatja abban az esetben amennyiben az e-auto is a napelemes rendszer telepítése miatt került megvásárlásra de ebben az esetben a bekerülési költséghez is hozzá kell adnia az e-auto vásárlása miatti költséget (régi autó eladási ára - e-autó ára)
Én például a napelemes rendszer miatt átálltam és kiváltottam sok meglévő gáz fogyasztást meglévő rendszerekkel, volt itthon villany bojler és klíma. Emiatt a ház gázfogyasztása belefér a rezsicsökkentett részbe, vagy akár teljesen nullázható is.
Amennyiben a komfort és a klímával fűtéssel együtt beleférek az éves szaldóba a gázt lehet teljesen el is hagyom. -
csemberlen
őstag
válasz
ftamas0201 #49569 üzenetére
Azért irtam, mert nálam kb 5 éve áttettük.... klimára használjuk.
-
axioma
veterán
Ne keverd a benzinnel!
Ket kulon beruhazasod volt.
1. napelem, emiatt az evi x kwh fogyasztas ami evi y Ft lenne, az nulla vagy minusz valamennyi
2. e-auto, emiatt nem a benzint, hanem a villanyt fogyasztod, benzin vs. mennyi lenne a villanyszamla kell nezni
(persze ha nem lenne villanyauto, akkor mas lenne a nagymeretu rendszered kihasznaltsaga, tehat van egymasra hatas, de az nagyon te'ves ha benzin vs. naplopas hasonlitod) -
ftamas0201
senior tag
válasz
csemberlen #49566 üzenetére
Hát ezt nem tudom hogy létezik-e ilyen lehetőség hogy H tarifára rakatni a B-t, nem lenne hülyeség az tény, bár kihasználni nem nagyon tudnám egyelőre azt sem, csak ha hőszivattyút veszek ami a 20 éves tervek között van, ha akkor még az ország áll és nem zuhan be a szakadékba ami fele tart
Egyelőre akkor marad, megtartom nullán ha átállítódik, ha nem akkor kérvényezem emailben aztán alapdíjat fizetgetünk csak. -
Vismajor01
addikt
válasz
csemberlen #49566 üzenetére
Jah értem, ennek utána olvasok akkor =)
-
4D4M
senior tag
válasz
Vismajor01 #49565 üzenetére
A 3. megfejtés lesz a helyes: leginkább Paks 1.
-
csemberlen
őstag
válasz
ftamas0201 #49563 üzenetére
Ha nullára állitod, akkor nincs RHD. Talán havi 307 Ft az alapdíj. Nem jöhetne jól H tarifásnak esetleg? Régebben át lehetett "rakni" a B-t H-ra.
Vismajor 01: fűtőkábel elektrmos hálózaton van közvetlen.
-
ftamas0201
senior tag
Megérkezett a számla, nem az A tarifáról hanem a B tarifáról érkezett (éjszakai áram).
Azt nem is figyeltem és be van állítva havi 102kW mikor nem is használjuk csak ott az óra, de már két éve nincs használatban. Úgy érzem itt jön el az ideje hogy le kell szereltetni és vigyék ahova akarják. Főleg hogy a számla részletezőben azt látom hogy a rendszerhasználati díja a három hónapra bruttó 6899Ft, az energia ára pedig csupán bruttó 909 ft. Nyilván tudom, ez megint a nagy rezsicsökkentés sarára írható hogy RHD néven emelték az áram árát, de ebben az esetben én ezt feleslegesen fogom fizetgetni, mivel soha nem fogom használni már szerintem.Mi a véleményetek, írjak egy emailt és vitessem el az éjszakai órát? Most megpróbálom nullára állítani a havi átalányát annak a beállításokban, az nem tudom elég-e ahhoz hogy RHD-t se kelljen fizetni igazából arra az órára.
-
H-Mano
tag
Láma kérdés, bocs, de 3 fázisú inverter hálózatra kötésénél értelmezhető a "fázishelyesség"?
(Vagy ez csak a 3 f villanymotoroknál játszik?) -
válasz
Vismajor01 #49559 üzenetére
Fűtőkábel [kép] , így vettük már a házat burkolat lent volt, fsz, temérdek ablak, átlagosnál magasabb belmagasság. Illetve mi egész nap itthon vagyunk, sokat is főzünk.
Ha lemegy nullába az nem jó sajnos.
-
nimfas
addikt
válasz
Vismajor01 #49559 üzenetére
Fűtőkábel... 1-es COP, pont mint egy norvég panel.
asdf_#49551: Ha fa árnyékolja akkor inkább az lesz hogy hamarabb lesz árnyék nem az adott időben, mivel a nap sokkal laposabban jár. De ehhez kéne turni a fa és a panelek helyzetét. Pont ilyen miatt lett nálam is a földre telepítve (volt hely), mert bármelyik tetőn árnyék lett volna.
-
válasz
Vismajor01 #49552 üzenetére
Felfelé kerekítve 3 Mwh az auto, a ház fűtés ami nálam más/sok cserébe nincs ami el romoljon. (fűtőkábel)
Ház méret hasonló, meg úgy a többi fogyasztás is. -
válasz
Vismajor01 #49553 üzenetére
Lemegy nullára és elindul újra ez a kérdés, nagyíts bele az ábrába, ha igen túlfesz.
-
VaZso
senior tag
válasz
Vismajor01 #49553 üzenetére
Valószínűleg túlfeszültség nálad is.
-
asdf_
veterán
válasz
Hartmann 85 #49546 üzenetére
Játsszuk el, hogy megkérlek, hogy tölts fel ide egy mai termelési grafikont, én oda behúzom a görbéből a hiányzó részt, majd rákérdezek, ér-e ott az a kis pindúr szelet ott neked úgy legalább 300 ezer forintot.
Sosem fogja visszahozni. Ráadásul ha most megkapja ilyen "későn " az árnyékot, valószínű télen el sem jutunk odáig, hogy árnyék legyen, mert már lement a nap, vagy ha fa, akkor meg akkor épp nem lombos.
De nézd meg a grafikont, adja magát mit vesztesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" - és Lenovo Legion Slim 5 RYZEN 7 8845HS
- Intel Core i7-9700 CPU, processzor (SRG13)- Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest