- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kanyi51
senior tag
kösz, megnéztem amit irtál küldtél de sajna nem tudok angolul, a ggogle meg amit fordit hát az se érthetö teljessen nekem, amugy meg nem engedi telepiteni a telepitö helyett, csak mint user tudok fellépni, de ott nem kapok szinte semmi, mert hiányzanak a telepitöi adatok.
-
senki68
senior tag
válasz
Blamazs #49276 üzenetére
Nekem 2021 márciusában lett szabványosítva, akkor le lett plombálva. 3x lett inverter átvéve plombát nem bántották.
Most, hogy volt az áramkommandó, ezek leszedték a plombát, mondván, minek alatta minden plombázva van.
Mondjuk sok értelme nem is volt, mivel rajta a nagy ablak, mindenhez hozzáférek.
Több helyen is adtam át rendszert, újabban a doboztetőt nem plombázzák.Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindenki önkényesen leszedheti. Mikor az áramszolgáltató szedi le, arról ad egy hivatalos papírt. Tehát ha a későbbiekben valakinek baja lenne vele, van róla papíron ti csináltátok.
-
-
LOTR
addikt
-
asdf_
veterán
válasz
leslieke #49283 üzenetére
Mivel időben elcsúszva jelenik meg a dolog, akár igaz is lehet. Lakossági napelemes értékesítőnek tavaly november óta tényleg nincs mit csinálnia, mivel a bruttós feltételei ismeretlenek, mindenki kivár. A rekordokat döntögető telepítéseknél meg ugye csak HMKE-ről beszélnek, meg egy adott teljesítményről, miközben ezek a megvalósulások egyrészt bőven tavaly kötött szerződések eredményei, másrészt pedig csak annyit tudunk róluk, hogy HMKE. Teljesítményt nem. Pedig -mivel nekik fáj a legjobban, és nekik van pénzük- én arra tippelek, hogy a telepítések jelentős része céges HMKE, azok meg tolják az 50 kW-osakat hegyekben. Úgy meg összteljesítményben nem nehéz rekordokat döntögetni, hogy a telepített rendszerek egy nagy része maxi méret a 4-7 kW-os lakosságiak helyett.
De hogy a 200e igényből csak 30e valós, hogy ezt honnan az égből szülték... -
Jolida
tag
válasz
snooze #49284 üzenetére
Te mondtad!
Ahol egy harmadik fél akar Téged megvédeni az "illetéktelen beavatkozástól"-tól, azzal, hogy behúz egy 0.2-es drótot a dobozra és lepecsételi, akármi előfordulhat.
MVM Démász Áramhálózati Kft.
Elosztói Üzletszabályzata
M6. számú mellékletAjtó vagy takarólemez
- Tömör, az illetéktelen beavatkozás ellen kétszintű védelmet biztosítson, egy-
mástól függetlenül zárópecsételhető legyen. Azokban az esetekben, amikor
egy zárópecsét az ajtó vagy takarólemez eltávolítását, illetve elmozdítását nem
képes megakadályozni, két zárópecsétet kell alkalmazni. A két zárópecsét al-
kalmazásának szükségességéről az MVM Démász Áramhálózati Kft. nyilatko-
zik.
- Kialakításuk tegye lehetővé a mérők leolvasását, az MVM Démász Áramháló-
zati Kft. üzemeltetésében lévő kismegszakítók kezelhetőségét a zárópecsételt
részek kinyitása vagy levétele nélkül.
- Kialakításuk tegye lehetővé az előrefizetős és smart mérők kezelhetőségét a
zárópecsételt részek kinyitása vagy levétele nélkül.Ja és közben az óra, a releváns részei hozzá vannak plombálva az alaplaphoz.
Ez már csak hab a tortán!
A vezetékeket jelöléssel kell ellátni. A vezetékelésről bekötési rajzot kell mellé-
kelni a jelölésnek megfelelően, amelyből 1 példányt az MVM Démász Áramhá-
lózati Kft.-nek kell átadni, 1 példányt a szekrényben kell elhelyezni. -
Jolida
tag
-
llacee
őstag
Itt azt mondta az eon-os szerelo, hogy nem plombaljak a szekrenyt.Ha mas is van az udvarban a szekrenyhez adott sodronnyal en zarhatom az ajtokat, hogy pl mas lako ne nyomja le a biztositekomat.
-
Blamazs
senior tag
Sziasztok!
Gondolkodom egy Homewizard beszerzésén, de a P1 port nehezen hozzáférhető a kinyitható ajtó ellenére is. Ma nézegettem a villanyóra szekrényt, és nincs a fedél plombálva, tehát az átlátszó fedél levehető gond nélkül és akkor hozzáférek a P1-hez. Másnál is így van vagy csak nálam nem plombálták le a fedlapot. A szerelőlap mindenhol le van plombálva, óra megszakítók, szerelőlap, méretlen vezeték fedlap. Annál fel is hívta a szerelő a figyelmem, hogy időnként nézzek rá, mert volt már ahol a kutya lerágta -
-
kanyi51
senior tag
válasz
tomi07 #49266 üzenetére
igen figyelj oda, nálam ( mint kideritettem ) a SpektrumSolar telepitette, de mint mondtam, mindent az MVM optimum intézett, nekem semmiféle papirom nincsen csak a sok email amire nem válaszoltak. szerelés kész, óra csere megvolt, megy a termelés (az óra cserénél mondták a srácok hogy a 1,8,0 és a 2,8.0 értéket nézzem.) Ennyi amit összesen tudok, meg amit itt a forumon kezdtem olvasgatni. Tök analfabéta vagyok anapelemhez.
Ja és még annyi ami nagyon fontos : NEM tudok angolul, hiába a sok angol aoldalas segitség a forditovan nézagatam de igy se nagyon értem. -
dbius
veterán
válasz
kanyi51 #49263 üzenetére
Én nem ismerem, de google kereséssel azért ezt is meg lehet találni egy perc alatt.
Gyártó oldala, letölthető dokumentációval és távfelügyeleti szoftverek telepítési leírásaival együtt: [link]
Google playen is van foxess app, több is, pl ez az egyik, ami lehet jó a Te eszközödhöz is: [link]
szerk: #fox ess #foxess inverter #fox ess app
-
FecoGee
őstag
Sziasztok!
Írtam az eon-nak is, várok a válaszra de kíváncsi lennék a véleményetekre.
4kW-s inverterem van, egy fázison. Lehet, hogy mérőhely szabványosításra lesz szükségem. Ez érinti a már meglévő invertert (betáplálás, illetve most már csak 2,5kW-t engednek egy fázisra) amennyiben semmi más nem változik? Ha a meglévő 1x25A-t növeltetném 1x32A-re az gondolom új szerződés, de vajon a feltételeim változatlanok maradnának? Ha mérőhely szabványosítás miatt nem tudnám tovább használni a 4kW-s invertert akkor az durva lenne - de bármit el tudok képzelni…Köszönöm!
-
SaGa59
őstag
válasz
llacee #49262 üzenetére
Nem. Neked kell megvenned azt a mérő berendezést, ami figyeli a hálózat felől vételezett energiát minden fázison és ha valamelyiken közelít a nullához, akkor szól az inverternek, hogy lesz szíves kevesebbet levenni a napelemek felől. Mivel kommunikálnia kell az inverterrel, az a típus kell neked, ami a te invertereddel tud.
-
kanyi51
senior tag
Valaki ismeri esetleg a FOX ESS S2500 invertert? Nekem a MVM Optimum ilyent tett fel, de aki telepitette nem adott semmiféle használati, kezelési utmutatót, Én se találok semmit hozzá, de még egy app sincsen amivel lehetne monitorozni a termelést.
Más vajon élböl rákötöttek az óra csere után asaldo rendszerre? nekem elvileg járna még, nem kell valahol szerzödést kötni esetleg? MVM terület MVM az ad-vesz óra is, és már 1 honapja müködik. -
dbius
veterán
válasz
H-Mano #49257 üzenetére
Igazából azt kell megnézned alaposan, hogy a kiviteleződdel kötött szerződésed - az csak van - mit tartalmaz pontosan? Mire vállaltak megbízást és azt teljesítették-e feléd?
Ha teljesítették, akkor Neked kell megoldanod azt, hogy az óracseréig minden megfeleljen a követelményeknek és rendelkezésre álljon.
Ha nem:
A kiviteleződ szerepel tagként az mnnsz honlapján? [link] Ha igen, írj nekik, hogy mit művelnek és kérd ki a véleményüket, hogy mit tanácsolnak.Ha még nem fizetted ki a kiviteleződet teljesen akkor azzal még tudsz rájuk hatni, hogy teljesítsék az esetleges szerződésbeli kötelezettségüket, mert addig nem fizeted ki őket.
-
User_2
tag
válasz
SaGa59 #49258 üzenetére
nem tudnak visszwatt védelem nélkül működni, még nem láttam olyan leírást, bemutatót, próbát, ahol ne lett volna 0% export mellett valamennyi visszatáplálás is.
nagyon örülnék, ha lenne egy olyan teszt, ahol ezt valaki kiméri és nulla watt visszatáplálást mér.az asszimetria egyik inverter esetében sem teljes, csak a névleges teljesítmény feléig tudja , és azt sem huzamosabb ideig, azaz nem asszimetrikus termelésre van tervezve.
mi az hogy a névleges feléig képes asszimetrikus termelésre:
4kw inverter szimmerikusan 1,33 kw-ot ad mindegyik fázisra, az asszimtrikus termeléskor képes 2kw-ot adni egyik fázisra, mig a másik kettőre 1-1kw-ot,
ugyanez másképp fogalmazva: tud 2kW-ot adni az egyik fázisra ha van a másik kettőn 1-1kW fogyasztás. -
dbius
veterán
válasz
H-Mano #49255 üzenetére
Az eredeti kérdésed az egyvonalas rajzra vonatkozott. Az pedig kötelező eleme a csatlakozási dokumentációnak, csak - Opusz Titász esetében - nem kell külön benyújtani nekik, de helyszíni megjelenéskor annak meglétét és tartalmát ellenőrizhetik.
A szolgáltatóval Te, mint ügyfél állsz szerződéses viszonyban, nem a telepítőd. A telepítő persze, hogy nem akarja erőltetni azt az egyvonalas rajzot, mert azt ő nagy eséllyel nem készítheti el, ha pedig felkéri az arra jogosult személyt, hogy készítse el, akkor azért fizetni kell és így csökken a profitja...
Röviden: a Te érdeked, hogy a napelem telepítésed a jogszabályi előírásoknak és követelményeknek megfelelően kerüljön kiépítésre (és ezt betartasd a kiviteleződdel), mert egy esetleges ellenőrzés esetén téged fognak megbírságolni, ill. rosszabb esetben leválasztani a közműhálózatról, ha valami nincs rendben.
Én is Opusz Titász területen lakok. A kivitelezőm elkészíttette arra jogosulttal az egyvonalas kapcsolási rajzot (meg érintésvédelmi jegyzőkönyvet is), amit a többi paksamétával együtt eredetben átvettem tőlük. Nálam az óracserekor nem kérték a dokumentációt, de kérhették volna és alkalmanként ezt meg is teszik.
Szerk: Hogy mennyire naprakész a honlap az természetesen az adott szolgáltatót minősíti, de nekik is érdekük, hogy teljeskörűen tájékoztassák az ügyfeleket. Szükség esetén vedd fel velük személyesen vagy telefonon a kapcsolatot, vagy az mnnsz-el.
-
robi-k
őstag
Már van rá kész megoldás, pl. a Victron Energy inverterek alkalmazásával:
De 3 fázis esetében 3 inverter kellesz, és kellenek majd akkuk és egy mérő is (ahogy a rajz vagy a leírás is megadja). -
Strezi
őstag
A fesz generátorod robbana le a falról
Vannak olyan hybrid / sziget inverterek, amire be lehet kötni az amúgy sima visszatápláló(termelő) invertert, de azok alá meg eleve kell akku. Azok tudják a generált "hálózati" frekvencia kis mértékű szabályozásával vezérelni a termelő invertert.
-
KrAt
veterán
Sziasztok!
Most, hogy elment itthon az áram, eszembe jutott egy PUSZTÁN ELMÉLETI kérdés:
Adott egy SE10k inverter, tehát semmi akksi, ilyesmi.
Amint nem kap betápot, leáll, ez természetes. Ha valahogy megoldanám (mondjuk egy 3f fesz generátorral), hogy legyen rajta betáp, leválasztom a hálózatról a lakást, akkor mennyi játékterem lenne a termelés elhasználására? Mondjuk szép konstans felhőmentes az ég, van 6kWh termelésem, akkor pont annyit kéne rátennem, hogy balanszban legyen? Tehát itt is az ohm törvény érvényes (nagyobb terhelésre esik a fesz, alacsonyabbra nő), és mondjuk 10%-on belül kéne maradni, vagy az inverter tudna valamennyit kompenzálni, vagy lerobban a falról?
-
dbius
veterán
válasz
H-Mano #49246 üzenetére
Nem igaz.
Opusz-Titász oldala: [link]
A teljes csatlakozási dokumentációt valóban nem kell nekik beküldeni, csak az általuk készített formanyomtatvány kivonat kitöltött és aláírt példányát, DE!!
szintén Opusz-Titász oldaláról: mi az a csatlakozási dokumentáció rész szerint:
A csatlakozási dokumentáció tartalma:
- csatlakozási dokumentáció kitöltött előlapja,
- a telepítendő berendezések és a kívánt csatlakozási mód leírása,
- az elszámolási mérőrendszer és a mérőhely kialakításának leírása és egyvonalas kapcsolási rajza,
- védelmi beállítási értékek táblázata,
- térképszelvényen jelölt telepítési hely, elhelyezési rajz,
- tulajdoni lap, tulajdonosi hozzájárulás (ha a beruházó nem azonos a tulajdonossal),
- egyvonalas kapcsolási rajz a tulajdoni határ és tulajdonosok megjelölésével,termelői nyilatkozat.*
Ezt a dokumentációt csak villamos tervezői jogosultsággal rendelkező személy készítheti.Az engedélyeztetés során nekünk csak a csatlakozási dokumentáció kivonat nyomtatványt kell elküldeni, a teljes csatlakozási dokumentációt nem. Kérjük, utóbbit őrizze meg, ugyanis szerelőink a helyszíni munka során elkérhetik.
Ügyfélként minden esetben követelje meg tervezőjétől a szabályos csatlakozási dokumentációt. A HMKE telepítéssel egy több tíz évig működőképes rendszert vásárolt, amelyhez egyéb használati eszközökhöz hasonlóan általános eszközleírást, működési, karbantartási utasítást, garanciális előírást, megfelelőségi nyilatkozatot kell kapnia, mely a csatlakozási dokumentáció. Üzembe helyezéskor ezt ellenőrizhetjük, hiánya meghiúsítja az üzembe helyezési folyamatot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG B450-F R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB CM MasterBox NR600 650W
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest