- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Vismajor01 #49543 üzenetére
~12 Mwh a 11 hónapos fogyasztásom, a helyben elfogyasztott energiával együtt, ez hasra 725e Ft.
Mivel többletem van, kapok is vissza egy keveset.
Azért én látok racionális megtérülési időt, 3,3M volt a rendszer kiaknázva a felújítási 50%-ot.
Pláne ha bele veszem, mennyi benzint spóroltam… mellette, 17e km-t mentem (minimális töltés volt útközben nem itthon), 5l 480-as benzinnel is 408e Ft, ami nem igazán tükrözi a valóságot finoman szólva.
Ez 1,2M Ft körüli rezsi kiadás lett volna (az extra termelésből kapott összeggel együtt, bár még nem utalták ki)
Hozzak pontos számokat ha meglesz a 12 hónap, érdekel valakit?- nem mellesleg spóroltam a fűtéssel nagyon idén nem fogok.
-
VaZso
senior tag
válasz
Hartmann 85 #49546 üzenetére
Az a kérdés, hogy az a cirka 1.5 óra késő délutáni termelés mennyit hozna az alatt a másfél óra alatt - szerintem nem túl sokat, de nagyjából te látod, hogy a teljesítmény hirtelen beesése előtt mennyit hoz le.
Nálam mondjuk azt, hogy ma az ötperces átlagteljesítmény pl. 16:30-kor a csúcs ~63%-án volt, 17:00-kor ~50%-on, 17:30-kor ~37%-on, 18:00-kor ~25%-on, 18:30-kor pedig ~14%-on, déli fekvéssel, de az ideálisnál kisebb szögű dőléssel.
Nálad optimalizációval valamivel rosszabb lesz szerintem, mivel egyre több paneled kerül árnyékba.
-
válasz
Hartmann 85 #49544 üzenetére
Nem érdemes.
-
asdf_
veterán
válasz
Hartmann 85 #49544 üzenetére
Összesen 6 paneled van a déli oldalon, vagy x darab, amiből 6 árnyékot kap?
-
Hartmann 85
csendes újonc
Sziasztok,
plyan kérdésem lenne, hogy van déli oldalon 6 darab 410w panelem ami jelenlegi nap járás szerint 16:30 kor el kezd árnyékot kapni majd 18:00 kor beárnyékolódik teljesen.
Véleményetek szerint érdemes esetleg optimalizálóval el látni ezen 6 darab elemet?
Előre is köszönöm.
-
Vismajor01
addikt
12 kwh termelése, és egy 120 nm2 családiház fogyasztása február 12 (éves leolvasás dátuma) óta.
Nyilván a B oszlop a fogyasztás, a C oszlop a betáplálás (nem a termelés).
A ház B+ besorolású, hőszivattyú padlófűtéssel adja a meleget, a melegvizet 100 literes villanybojler adja. A ház modern követelményeknek megfelelően készült, 15 cm szigetelés mellette 30 cm porotherm tégla, 3 rétegű ablakok etc. A háztartásban jelenleg 2 klima van, de egyik sem megy folyamatosan, sőt, az irodában lévő beszerelése óta nem sikerült megtölteni egy felmosóvödröt
Hideg időben/esőben szárítógép, emellett mosógép kb 2 naponta, mosogatógép naponta, számítógép egésznap, tv napi 2 -3 óra, villanyok mind LED-esek.
Napi átlag fogyasztás 11.1 kwh-ra jön ki, a napi betáplálás pedig 42.6 kwh.
Csak azért írom le, mert anno én elég tanácstalan voltam, hogy mekkora rendszert telepítsek az épülő házamhoz.
Dec 12 (beköltözés napja) és febr 12 (leolvasás napja) között egyébként 1679 KWh-t fogyasztottunk, amire "csak" 489 kwh termelés jutott.
Ha a napi átlagot nézem (11.1) 1 évre számolva, úgyhogy 2523-ig 36 forinttal, az afölöttit 70 forinttal számolom, akkor az évi 190 ezer villanyszámla ha minden igaz?! Az azt jelenti, hogy a 4 milliós napelem beruházás megfog térülni....őőő soha
Najó, kb 20 év múlva.
-
gorbep
senior tag
Sok lehetőség van... DC oldal lekapcsolása... AC oldal lekapcsolása (legalább 1 fázisé)... VisszWatt funkció élesítése... Fogyasztó( BEV töltő, bojler, akkupakk töltés) szabályozása (pl JoulePilot, WattPilot, SE Charger... hibrid rendszerek)
Ha ilyen irányba megy a szabályozás, a nagy gyártók várhatóan fogják ezt (akár komplett rendszerben is) támogatni.... remélhetőleg FW frissítéssel akár visszamenőlegesen is... (Fronius, SE...
)
Pl egy időben akár dinamikusan változó betáplálás szabályozás csakis SW feladat... és akarás kérdése...
-
Frankie50
tag
Üdv Mindenkinek!
Egyenlőre csak elméleti síkon kérdezném a jobban hozzáértőket. Ugye adott egy működő rendszerem, ami a jelenlegi éves szaldóban normál esetben fedezi a villany igényeimet. Havi szaldó esetén az év nagy részére igaz ugyan ez.
De a felmerült idősávos rendszerben tudom szabályozni a rendszer működését egy ilyen okos kütyüvel? Nyilván a felhasználást egy bizonyos fokig tudom csak optimalizálni, de a nagyon büntetett időszakban esetleg leállna a rendszer, és ne termelne vissza, vagy valami ilyesmi.
Előre is köszi! -
gorbep
senior tag
Az elmúlt évtized szinte minden szempontból a konjunktúra csúcs évtizede volt... ott még belefért... de most sajnos a valóság ránk fogja rúgni az ajtót sok téren is...
EU változása, klímaváltozás, migráció, demográfia, energia és nyersanyag válság, globális ellátási lánc megszűnése, szankciók, embargók... soroljam még?
De benne van a pakliban egy világnézeti/politikai fordulat is... mind lokális mind globális szinten.
Szóval szerintem az energiaellátás módja - elszámolása - támogatása jelentős átalakulás elé néz... szerintem gyorsabban mint bárki képzeli...
Nem irigyelem se a politikai-, se a gazdasági szereplőket se a lakosságot... félek ez az átalakulás minden félnek fájni fog... kérdés kinek mennyire...
-
ssarosi
tag
Kerestem optimalizálót SE rendszerhez. Sikerült itthon vennem.
De.
Az lenne a kérdésem SE gurukhoz,, hogy amit a kínaiak kínálnak, ott lehet választani "unlocks 1 voltage" , és "fixed voltage 37V" változatot.
Azt tudom, hogy a "normálisan" működő 1V-ot ad ki, ha elmegy a hálózat. Olvastam olyan vásárlói visszajelzést, aki reklamált, mert nem 1V-ot adott ki az optimalizáló áramszünet esetén.
Mire jó a "fixed voltage 37V"-os változat? Vagy ezek hibásak, és így adják el? -
4D4M
senior tag
válasz
gorbep #49532 üzenetére
Az elmúlt évtized arról szólt, hogy az arra fogékonyakat elrepítettük közpénzen egy múltbéli mesevilágba, ahol KádárJános bácsi megvédett minket a piactól és kapitalizmustól. A jelek szerint még élénken él a szellem a fejekben, amiért akár a fele királyságot is (oktatás, eü, balaton, energiaszektor stb) odaadják. Nem számítanék túl nagy mozgolódásra.
-
Semin
őstag
válasz
tomi07 #49510 üzenetére
A viszwatt családtag kérése volt, mivel dinamikus villanyárat fizetett eddig is külföldön, és szerinte ide is az a rendszer jön. Az pedig büntette a “csúcsidőben” visszatáplálást. Nyilván ez az ő döntése, és nem tisztem eldönteni miben hisz.
@mindenki:
Köszönöm Szépen a válaszokat -
asdf_
veterán
válasz
snooze #49520 üzenetére
Saját fogyasztás fedezése=az utolsó elszámoló villanyszámládon levő kWh-nyit termelni képes rendszerre pályázhattál (később, miután rájöttek a nagyokosok, hogy nem fognak tudni lekérdezni 30-40e villanyszámlát, ezt módosították utolsó haviból számoltra). Először volt éves fogyaszás/1100-nyi kWp, utána utolsó havi kWh* 0,0109 eredménye adta ki a pályázható kWp-t.
-
asdf_
veterán
válasz
Hohocali #49517 üzenetére
1,5m körül, ha összeadom, akkor 1,61m lett (és mondom, felfele kerekítettem mindenhol). Az még mindig 200-zal kevesebb, mint az 1,8.
De, akkor számoljunk padlóárakkal:
Napelem 365e br, inverter 200 br. Ezt bemész, fizetsz, megkapod a kezedbe sima lakossági vevőként. Adjunk hozzá 350+áfa munkadíjat, meg br 100e tervezést meg ÉV JK-t. Ez 1,1m A tartószerkezet, a kábelek meg a AC, DC doboz lenne 700 ezer? -
Z_A_P
addikt
válasz
snooze #49520 üzenetére
Jol mondja:
Továbbá fontos, hogy amint bevezetik a bruttó elszámolást, azonnal kiesel a szaldós elszámolásból. (“a pályázati felhívás meghirdetésekor a háztartási méretű kiserőművekre vonatkozóan úgynevezett nettó szaldó elszámolás van érvényben, mindazonáltal Kedvezményezett a pályázati kérelem benyújtásával vállalja, hogy az elszámolási mód változása esetén az új elszámolást alkalmazza;”)
Szoval akinek kesz, az iden meg szaldos. Ha beadta idoben vissza is tolthet.
De amint lesz brutto, at fogjak rogton rakni. Elvileg 2024 jan 1-tol.A kerdes, akkor meg most sincs semmi info milyen lesz a bruttos?
-
-
Z_A_P
addikt
aki most nyújt be igényt, az simán esélytelen már a szaldóra
Minden palyazatos (nagyon sok ezer ember) automatikusan atkerul a bruttoba amint az elindul. Elvileg Jan 1-tol. Kar hogy senki sem tudja milyen lesz az... (havi szaldo? Vagy a visszataplalasert fizetnek, nem lehet kesobb elhasznalni? mennyit, fix osszeg? dinamikusan valtozo?)
-
asdf_
veterán
válasz
csemberlen #49509 üzenetére
de ha nem lehet visszatáplálni, akkor kidobott pénz ez a rendszer.
Ez hülyeség. Legkésőbb 2024. dec. 31-ig nem lehet kitáplálni. Az első feloldás másfél hónap múlva lesz (kíváncsi vagyok, mennyire lesznek bátrak). Utána már lehet (jó, elvileg, nálunk ugye a tegnap sem bizots). Ha megveszel valamit, ami 20-25-30 évig fog üzemelni, mennyi vizet zavar a vízben, hogy egyetlen évig csak helyben tudod elhasználni a termeltet? A maradék 24-ben meg nem? Miközben -oké, szaldósan- a 8. évben már megtérült az egész?
Az itt inkább a gond, hogy aki most nyújt be igényt, az simán esélytelen már a szaldóra. Ha megvan a 3 fázisa és nem EON területen lakik, akkor talán... -
tomi07
tag
Laikus kérdés, minek a viszwatt? Nemsokára ujból lehet visszatermelni a hálózatba. Ha most indítják az egészet szaldó már sehogy se lesz. Nem mindegy, hogy nem termel vissza vagy pedíg rosszul fizetik ki a betápláltat? A viszwatt védelem költsége megmarad a telepítésnél.
-
foo85
csendes tag
válasz
ftamas0201 #49506 üzenetére
Igen amíg betáplálás többlet van az éves leolvasásnál addig nincs is gond a jelzéssel, mert a 0 fogyasztást bármilyen résszámlára bonthatják… ha már a fogyasztás a több ott kezdődnek az érdekességek, gondolom emiatt kell náluk jelezni, mert állítólag nem jegyzi meg a rendszerük az előző éves beállítást (MVM Démász).
Amit írsz összeg, meg hogy 3 hónapra szól az nekem nagyon így néz ki. Plusz az egyik kollégám is így járt most ahogy te és neki is ezt mondta az ügyfélszolgálat. De ahogy írtad majd megnézed a számlarészletezőt és tiszta lesz a kép. -
ftamas0201
senior tag
Február 13-tól a május 18-ig tartó elszámoláson már benne van a 2.8.0 is, ezért lett az a számla 1382Ft mert már a termelést is levonták rendesen. Szóval a május 19-től augusztus 17ig tartó résszámlát nem nagyon tudom hova tenni egyelőre ami 7808Ft, nem egetverő összeg csak nem tudom mi a titka, ha felkerül a számla akkor látni fogom mit kalkuláltak össze benne. napelem előtt 33ezer átalányt fizettünk (rezsidémon változtatása után, előtt valami 17 körül), abból kijött nagyjából az éves fogyasztásunk +-10-20ezer ft.
Itt a szomszédoknál lévő napelem tulajok szerint nincs probléma, hogy évente jelezni kéne az éves elszámolást, rendesen megy nekik a szaldó ahogy kell évek óta, rokonéknál is. Szóval talán itt ez nem fennakadás -
foo85
csendes tag
válasz
ftamas0201 #49500 üzenetére
A májusig szóló számládon fogyasztás vagy betáplálás többlet volt?most nézem a képet, hogy fogyasztás.
Ha fogyasztás akkor abból elkezdtek egy új havi fogyasztást kalkulálni és azt számlázzák most ki. És azért ilyen sokára mert van valami minimum összeg ameddig nem számláznak, hanem mikor van annyi akkor összevonva egyben.
Nekem indulásnál azt mondta az MVM ügyfélszolgálat, hogy éves leolvasás után jelenleg még kérni kell mindig újra az éves elszámolást mert sz@r a rendszerük… -
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Van most olyan páramentesítő, ami tényleg jó és lehet kapni is és nem horror az ára?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Telekom mobilszolgáltatások
- REpont és hulladékgazdálkodás
- Politika
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Megjelent a Realme GT7, a márka legolcsóbb csúcsmobilja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad L15 Gen2 Magyar - Ryzen 7 I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- Már 33 000 Ft-tól BONTATLAN. Részletfizetés .Gamer szék noblechairs HERO Valódi Bőr Fekete
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest