- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- bitpork: Nagy dilema
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Kempingezés és sátrazás
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ftamas0201
senior tag
Sziasztok.
Egy kis segítségre lenne szükségem. Eon számlázás, hátha másnál is volt már ilyen. Írtam nem régiben hogy a 02.13-án indult rendszert most sikerült elszámolniuk az előtte lévő időszakot.
Na most, utána megérkezett a normális évfordulós számla is 02.13-tól 05.18-ig, ekkor volt mindig is az évfordulós leolvasás, szerencsére ez az évforduló meg fog maradni és itt már figyelembe vették frankón a termelést is a 2.8.0-t is az 1.8.0 fogyasztás mellett.
Ezt követően rá néhány napra megjelent az alkalmazásban egy harmadik számla is résszámla néven 05.19-től 08.17-ig (?) 7.808Ft-os összeggel. Egyelőre a számlát még nem töltötték fel, ez mindig néhány napot időbe vesz nekik, hogy miért azt nem értem, de hát ugye MO... (azt sem tudom, hogy miért pont augusztus 17-ig van ez a résszámla, mikor az még odébb van..)
Mi lenne ez a résszámla véleményetek szerint? Én arra tudok tippelni, hogy most állították 0-ra a résszámlázást és ezt az időszakot még kiszámlázták, mert azt látom a beállításoknál, hogy a résszámlázást azt jól állították 0-ra, előtte hiába kérvényeztem mindig arra hivatkoztak, hogy sok a napelem igény és várjak türelemmel blablabla.. mikor én már a számlázással kapcsolatban reklamáltam és nem napelem igénnyel, de úgy tűnik hogy a napelemmel kapcsolatos elszámolásokat meg számlázásokat napelem igénylések közé veszik (
)
Jól gondolkodom vagy reklamálni valóm akadhat ez ügyben esetleg?Köszönöm nektek!
-
varek
csendes tag
Az inverter után van beépítve a FI relé közvetlenül a kismegszakítók elé
-
Z_A_P
addikt
válasz
jones965 #49469 üzenetére
Jelenleg 10h után folyamatosak a leállások, sokszor a peak közelébe sem tud jutni a rendszer, olyan magasak a fázis feszültségek. ( 253-254-256V)
Nalam ezt mutatta reggel az App.
[kép]
Ebbol az kovetkezne, hogy itt nalunk eleg "csak" 242 Volt hogy vissza tudja termelni? Jol ertem? -
tomi07
tag
Tapasztalatom alapján az ár helyfüggő. Nekem most rakták fel igaz nálam még szaldó lesz, 1.723.000 Ft. Foxess s2500 inverter, 6 db hyundai panel össz 2,91 KWp. De volt ennél kb 200.000-rel olcsóbb ajánlat igaz más napelemmel, csak amikor megbíztam őket utána kb 3 héttel érdeklődtem, hogy mikor oldjuk meg a szerződéskötést. Erre közölték, hogy a távolság miatt mégsem csinálják meg. Persze erről nem értesítettek.
-
varek
csendes tag
Szombaton és ma hétfőn reggel 7-8 óra között amikor a napelem termelni kezdett a Fi relé leoldott és az egész házban elment az áram. Visszakapcsoltam, létezhet, hogy ennek van köze a napelemhez. Az 5 kWh rendszer Solaredge inverterrel már egy éve üzemel eddig ilyen probléma nem fordult elő
-
asdf_
veterán
Az kibasok. 450-500e a napelem, 200-250e az inverter, 30e a smartmeter a visszwattthoz, legyen 250e a tartószerkezet (nincs annyi), 200 a villamos cuccok (nincs annyi), 100 a terv meg ügyintézés (nincs annyi), és mindent felfele kerekítettem. 1,5m környékén meg kéne állnia.
-
Semin
őstag
Sziasztok!
Családon belül szeretnék segíteni :
Mi lehet a reális ára egy viszwattos egyfázisú rendszernek?
-2,5Kw-os inverter (típust nem említ)
- ~3 KW napelemEddig 1.8m ajánlatokat láttunk, ez jó ajánlat lehet?
-
PilG
csendes tag
Tudom, hogy amator kerdes, de inkabb kerdezek tobbszor hulyeseget, minthogy egyszer hibazzak! (Meg amator is vagyok...😊)
Napelem kereten van foldelesnek lyuk. (Tudom, hogy a leszorito is belemar a festekbe, szoval az is megoldja, de inkabb duplan biztositok) Abba egy onmetszo csavarral rogzitsem a foldelest, vagy anya es csavar es fogas alatet, vagy mi a bevett gyakorlat? -
VaZso
senior tag
válasz
H-Mano #49487 üzenetére
A függőleges 2m az kívül vagy belül értendő?
Ha védene (és nem hibaforrás), akkor akár még jöhetett is volna.
...mondjuk a tűzeset == áramszünet felfogás sem volt szimpatikus, persze a működési logika velejárója.Errefelé meglehetősen sokszor kellene egyébként kapcsolnia akár éjszaka is, jellemzően minden viharosabb (főként őszi / tavaszi) időjárásnál van áramkimaradás, olyankor több is sorozatban.
...de idén nyáron csendes esőben is előfordult már kétszer, korábban szél nélküli esőnél nem volt még áramszünet... -
VaZso
senior tag
válasz
nimfas #49484 üzenetére
Itt pedig nyitott oldalú melléképület tetején van, házfaltól cirka 6 méterre, és nem voltak hajlandóak tűvédelmi nélkül a pincébe tenni (tulajdonképpen szuterén, nagyobb részt föld alatt), ezért került oldalfalra az ideális hőmérséketű helyiség helyett, okozva számos kellemetlenséget.
Valami szintátlépésről is beszéltek, ami miatt nem vennék át.
-
nimfas
addikt
válasz
snooze #49483 üzenetére
Leolvassák az órát, illetve fényképet készítenek róla. De miért számláznák ki?
Nem óracsere történik, csak ha 1 fázisról váltasz 3 fázisra.
Nem tűnik logikusnak a dolog.Vagy ne keressek logikát benne?
#49482asdf_: Érdekes, nekem a kertben vannak a panelek nem a tetőn.... az inverter a pincében. A kettő között van 64 méter földkábel elásva..... tűzvédelmi kapcsoló nincs.
-
snooze
veterán
-
nimfas
addikt
"
„A DC leválasztás elhelyezése az épületen kívül és a PV-modulok mellett (pl. a PV modulok tartószerkezetén elhelyezve) kell legyen, ha a napelem modulok részét képező a PV- modulok által lefedett terület(ek) legközelebbi pontja és az épület belépési pontja közötti DC kábelszakasz legrövidebb távolsága több mint 10 m.” (TvMI 7.1:2015.03.01. 6.2.2.4.)
Azaz ha a kültérben elhelyezkedő DC nyomvonal az épület belépési pontjáig 10 m-nél hosszabb, szintén alkalmazni kell tűzvédelmi kapcsolót.
A leírás tájékoztató jellegű, a pontos alkalmazási feltételek a TvMI 7.1:2015.03.01 – ben találhatóak."Hirtelen ezt találtam.
-
asdf_
veterán
-
-
H-Mano
tag
Üdv!
Ha van már HMKE szerződés (szaldó) és jövőre lenne amper bővítés (3x16-ról 3x24A pl.), az érinti/érintheti a HMKE szerződést/elszámolást ? -
jones965
Modder
Nálam Február óta üzemel egy 12kwp-s rendszer, 3 stringen. ( K-D-NY)
A tavaszi hónapokban semmi gond nem volt, de ahogy szaporodtak a trafó körön az új bekötések, úgy emelkedett az üresjáratok ideje. Jelenleg 10h után folyamatosak a leállások, sokszor a peak közelébe sem tud jutni a rendszer, olyan magasak a fázis feszültségek. ( 253-254-256V)
Az E-on (opusz-titász) a reklamációmat jogosnak ítélte, így aug.31-én feszültség csapolást hajtanak végre a trafón. Kíváncsi leszek milyen kihatással lesz a termelésre.
Napi szinten 25-30kwh kiesésem van. -
WiZARD
addikt
kb ennyire árnyékol, ami a képen látszik, ez már 18:10-kor volt fotózva, korábban nincs árnyék.
10.5 MWh volt a kalkulációban, nagy várakozásaim nincsenek, ez mindenhogy kevés nekem, de ennyi fért el. Annyi lesz amennyi. (évi 16MWh körüli fogyasztásra tippelek az eddigi adatok alapján)
-
válasz
WiZARD #49464 üzenetére
Jobb oldalról mennyire kapod be az árnyékot a fák miatt?
Két körre van bontva gondolom iránynak megfelelően?
Milyen éves hozamot vársz, vagy mondtak kalkuláció szerint? 11 Mwh körül tippelem.Én most kaptam meg az éves elszámolást, jövőre biztosan kevesebb betermelt felesleg marad meg.
-
hevepapa
senior tag
válasz
Andras6800 #49462 üzenetére
Itt minden és az ellenkezője is elképzelhető. Abban lehet talán bízni, hogy általában a magyar állami bürokráciának az a legjobb megoldás, ha ténylegesen nem csinál semmit - viszont lekommunikálja minden csatornán, hogy embertelen sokat dolgoztak.
-
törölt tag
Sziasztok!
Nem követtem egy ideje a topikot, van változás nap elemek ügyében, pályázat egyebek? Azt olvastam, hogy október, vagy év végére tervezik feloldani a korlátozásokat.
-
WiZARD
addikt
válasz
WiZARD #45696 üzenetére
Tegnap telepítették a napelemeket.
Telepítés az ügyintézéshez hasonlóan profin, gyorsan ment (amennyire meg tudom ítélni).
Reggel hívtak, hogy ígért időponthoz képest késnek, mert előző napi munkát be kell fejezniük, így csak 9 körül értek hozzám. 6an jöttek, a felmerülő problémát (szellőztető csövei picit árnyékoltak) rugalmasan megoldották, amennyire meg tudom ítélni szépen szereltek. Nap végére kész is lettek, drónnal lőttek fotót.
Inverterben wifi kártyával valami nyűg volt, másnap cserélték.
26x410 Canadian Solar, 10° dőlés, Kelet-Nyugat tájolás. 10kW Fronius inverterrel.
Tűzeseti leválasztót a tetőre tették.
napelemtechnika.huMár csak Eonra várok.
(Bár ma bekapcsoltam, autó töltőt telepítettem/próbáltam. El tudok használni minden termelt áramot. De inkább csak próba volt ez is, nem akarom hogy véletlen úgy hagyjam, vagy akármi és Eon megb*sszon) -
senki68
senior tag
válasz
Andras6800 #49462 üzenetére
Az azért érdekes lenne.
-
hevepapa
senior tag
válasz
gorbep #49452 üzenetére
Elvileg 4 hónap múlva indul(na) a bruttó elszámolás.
Érdekes lesz, hogy bírkóznak meg a szolgáltatók párhuzamosan 3 féle számlázással. Mert ugyebár lesz még a szaldó, bejön mellé a bruttó (amiről élő ember nem tudja még hogy mennyi lesz az annyi) és persze az eddigi normál számlázások.
Hát nem is tudom... nem lepne meg, ha december közepén bejelentenék hogy egyenlőre mégsem lesz bruttó elszámolás. OK, elvileg EU előírás blabla, de nem ez lenne az első amikor beint a kormány az EU előírásoknak. -
Andras6800
senior tag
válasz
Jolida #49458 üzenetére
Biztos lehetsz benne, hogy nem fogadják el. Tavaly, amikor elfelejtettek évfordulókor táv leolvasni Júliusban akkor előhozakodtam vele, hogy szedjük le onnan az adatokat. Ugyanis mire kiderült, az aug végi leolvasás Július 10 helyett nekem annyira nem volt jó termelés karakterisztika miatt. Na akkor mondtam, hogy távleolvasó portálon ott van minden napra az adat. Bökjenek rá az egyikre az éves leolvasás intervallumban. Hát persze azt nem lehetett. Mert az nem hiteles. Meg más rendszer… meg mittomén😅 Végén lett valami kompromisszum 2 hónap panaszlevelezés után…
-
kardkovacsi
senior tag
Poén
[link]"Üveg/fólia teljes képernyős panel"
-
ftamas0201
senior tag
válasz
gorbep #49452 üzenetére
Február óta dettó ez volt nálam is, hogy se számla, se semmi mintha nem is létezne. Májusi leolvasás van nekem, az sem történt meg. Szóval ugyanez volt itt is. Most hogy megcsinálták a februári elszámolást a hmke miatt, pár nappal később elkészült a májusi leolvasás is és az elszámoló számla is a távleolvasott 1.8.0 és 2.8.0 alapján már, de szánalmas ez a tempó, nem lesz itt semmi módosítás az elszámolásban ha sürgősen nem fejlesztik ezt a részleget használható szintre, ilyen rendszerekkel lehetetlen bevezetni bármit is, ha mégis meglépik akkor ülhetünk havonta az ügyfélszolgálaton, mert mindig valami szar lesz.
-
gorbep
senior tag
válasz
ftamas0201 #49450 üzenetére
Nekem a március végi HMKE bővítés átvétel óta (óracsere nem volt) nagy csend... se számlák nem jönnek, se a csoportos beszedésre nem terhelnek... Bementem ÜFSZ-ra, azt mondták a szerződés HMKE miatt zárolva van ( valaki belsős meg tudja mondani miért van zárolva és ez mit is jelent???), ők nem oldhatják fel a zárolást, várjak türelemmel... Májusban éves leolvasás volt, a leolvasó csak a gázórát olvasta, a villanyra azt mondta, azt neki nem kell, távleolvassák... elszámoló számla se jött, mintha nem is léteznék...
ÜFSZ adott egy papírt, hogy bent jártam érdeklődni, és hogy JANUÁR!!! óta nem állítottak ki nekem számlát... tegyem a papírt a villanyóra alá, és ha jönne valami csapat elvinni az órát, lobogtassam a papírt, hogy én mindent megtettem a fizetés érdekében ami elvárható...
Eon 2023 IT... most komolyan... fényévekre vagyunk egy 15 percenként változó tarifától...és én még arról álmodom, hogy a valódi 3F teljesítmény-energia elszámolás miatt olvasgassák időszakonként a 1.8.0 és 2.8.0 regisztereket és kivonogatva adjanak egy korrekt időintervallum (15 perc, 1nap, 1 hó) elszámolást...ugyanis a bruttó tarifa alapja korrektül valami kis időintervallumú szaldó. Ha az 1.8.0 és 2.8.0 alapján csinálnak bruttó elszámolást, arra mi, 3F ügyfelek csúnyán rápacsálunk..
Ez is csak abban erősít meg, hogy nekem kell lokálisan olvasgatnom a P1-et, mert leszek itt viták a szolgáltatóval, és ha nincs lementett adatom, semmi sem lesz a kezemben, amivel tudom bizonyítani az igazam. HomeAssistant alá melyik P1 olvasót javasoljátok? ( melyiket a legkönyebb egy "dilettáns"-nak bebucsikolni egy HAOS alá. Félig szakma, de nincs időm expertté képezni magam HA-ban )
Az ár nem szempont... hiába olcsóbb 5e-el, ha ha napokat szívok vele... az idő is pénz...
-
4Grider
félisten
válasz
ftamas0201 #49450 üzenetére
Az EON-nál teljesen halál van, semmilyen kötelezettségüknek nem tudnak megfelelni hosszú hónapokon keresztül. Fogyasztóvédelem (kormányhivatal) leráz, mondván nem illetékes fogyasztóvédelmi eljárást indítani ellenük, békéltető testületi döntésre fütyültek, fordulj bírósághoz, ha valami nem müködik az általuk épített hmke rendszeredben. Banánköztársaság.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Samsung Galaxy A9 2018 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- 128 - Lenovo Legion 5 (16IRX9) - Intel Core i7-14650HX, RTX 4070 (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Gombászkönyvek egyben
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest