Hirdetés

2024. június 20., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#48301) hevepapa válasza asdf_ (#48292) üzenetére


hevepapa
senior tag

Így van, teljesen jól látod. Idén én is cseréltem már routert, 2 perc és minden ment rendesen. Igaz utána még volt némi szöszölés, mert én MAC alapján kiosztott fix IP-t használok minden eszközhöz és ezt sajnos nem lehet importálni, de ez az fix ipézés már egyéni agybaj. :)
Én egyébként azt tapasztaltam, hogy a napelemesek jelentős része nemhogy az invertere pontos típusát, de még a gyártót se tudja megmondani. Szóval van itt baj rendesen. Persze nem kell hogy mindenki IT specialista legyen, de alap dolgokkal illene tisztában lenni mindenkinek. Tetszik vagy nem teszik - ez egy digitális világ lett.

(#48302) edeleny válasza gorbep (#48297) üzenetére


edeleny
őstag

Ne, már.

Szét érték a házat a szabvanyositás miatt.
Most verjem szét mert azt kérik, hogy húzzak be UTP kábelt?
Gyerekek, van 220-on menő net!

2025-től?
Ezek holnapra nem látnak előre. 2023.01.01.-től😁

Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.

(#48303) Semin válasza hevepapa (#48286) üzenetére


Semin
senior tag

Szerencsére fiam van :) ( mondjuk döbrögiből ezt is simán kinézném )
Egy szóval sem mondtam, hogy ez jó :(

(#48304) hevepapa válasza User_2 (#48298) üzenetére


hevepapa
senior tag

Micsoda optimizmus... Mintha nem is ebben az országban élnél. A pályázat kiírása előtt 3 nappal bejegyeznek egy céget, ami mindenki legnagyobb meglepetésére egyedül alkalmas csak a pályázati feltételek teljesítésére. Illetve lesz még 2 jelentkező, de az egyiket alaki hibák miatt kizárják, a másik meg túl drágán csinálná. Így marad az adott cég aki szolid nettó 3000-ért havonta szolgáltat majd az MVM-nek.
Itt piaci árazás egy állami monopoliumtól? Csak akkor van ilyen ha a piaci árak emelkednek, a csökkenések itt sose jönnek át.

(#48305) asdf_ válasza gorbep (#48297) üzenetére


asdf_
veterán

Nem láttam (még) órát belülről, de aki ért hozzá az azt mondta meglepődnék mennyi minden van benne, amiről nem is tudunk hogy megy, illetve ami csak benne van de (még) nincs bekapcsolva... Nagyon nem lepődnék meg, ha kiderülne van benne WiFi/ Blutooth modul..

Kizártnak tartom. Nagy tételben őrületes fölösleges pénz, az utolsó csavargó konfigolni lehet, mi legyen benne, mi nem kb.

Persze, amit nem akarunk megoldani, azt nem akarjuk... de most tényleg gond egy CAT5 behúzása és elvezetése?

Holnap majd mutatok egy képet, mennyire egyszerű ez. Utp-t én mondjuk nem dugnék inverterbe, kizárólag WiFi.

Ennyi ember van aki nem éri el az inverterét, mert vályog a fal/messze van/nincs internete... most komolyan??

Arról volt szó, hogy a villanyórából hirtelen felbukkanó lévő wifinek kellene elérnie az inverterig. Ez halott ötlet. A kertben csudajó WiFi lenne, de a házban bent semmi sem lenne belőle a szomszéd falon kívül.

A mérőhely szabványosítás is ilyen.... fejleszteni akarsz? ez a szabály... vagy megoldod, vagy nincs bővítés... azon nem feszültök?

Nem, nincs fölösleges 300 ezrem értelmetlen baromságra, egy fázis oszt kész;)

(#48306) ftamas0201 válasza hevepapa (#48301) üzenetére


ftamas0201
senior tag

"Én egyébként azt tapasztaltam, hogy a napelemesek jelentős része nemhogy az invertere pontos típusát, de még a gyártót se tudja megmondani."

Pfúú mennyi ilyennel találkozok én is. Megkérdezem hogy milyen márkájú, hány fázisú, mekkora, erre a leggyakoribb válaszok hogy valami kék/szürke/fekete külsejű nem tudom mekkora a fázisról meg azt sem tudják eszik vagy isszák :D Borzasztó hogy mekkora homály fedi néhány ember fejében ezeket az egyébként nem elhanyagolható dolgokat.

(#48307) hevepapa válasza Semin (#48303) üzenetére


hevepapa
senior tag

Pechesebb esetben, akár a fiad is sorra kerülhet :D - volt az az ereszmászó sapkás batman :)
Sajnos itt már minden előfordulhat meg az ellenkezője is amibe belepiszkál az állam.
Off topic, de a napokban a MOHU céges ügyintézés tett félig sírba. Nem akarok senkit megbántani, de az a cég a hülyék gyülekezete. Fullba tolják a kretént, pedig így Oszkár bácsi nem gyün...

(#48308) #94522368 válasza asdf_ (#48299) üzenetére


#94522368
törölt tag

Nálunk néhány éve volt egy internetszolgáltató-váltás. Dolgoznom kellett, nem tudtam otthon maradni. A lányomnak felírtam egy cetlire, hogy mi legyen a beállítandó SSID és jelszó. Szerinted a szakembereket ez érdekelte? Az SSID-re már nem emlékszem, de a jelszó ˝Csillámpóni˝ vagy mi a f*sz volt... :W

[ Szerkesztve ]

(#48309) 313313 válasza gorbep (#48297) üzenetére


313313
addikt

Nem kell ide semmi hókusz pókusz. Áthátékáz mindent az userra. Te önként fogod telepíteni az ajánlott dolgokat, ami egy szerverről szedi majd az adatokat, mikor termelhet az invertered és mennyit.

Az smart óra fázisonként nézi hány óra hány perckor mekkora/milyen irányú áram folyik rajta. Bedobják, hogy 11-15-ig ha az óra 280-ba mér(betáplálsz) akkor te fizetsz "kötbért" az elosztónak...

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#48310) asdf_ válasza #94522368 (#48308) üzenetére


asdf_
veterán

Ahogy írták, ez nem is dolga az ISP emberének (persze egy kis borravaló reményében célszerű lenne megcsinálniuk, ráadasul telik vagy 2 percbe). De gondolom hazamentél, beállítottad és nem dőlt össze a világ, hogy fél napot egy másik wifin kellett lógniuk az otthonlevőknek.

(#48311) hevepapa válasza gorbep (#48297) üzenetére


hevepapa
senior tag

de most tényleg gond egy CAT5 behúzása és elvezetése?
Ki fizeti ennek az esetleges költségét? Ugyanis ha nincs előre kialakítva a csövezés hozzá, akkor ez bizony súlyos pénzbe fájhat. Azzal meg nekem is vannak erős fenntartásaim mennyire lenne jó ötlet az invertert összekötni a routerrel egy CAT5-tel.

A mérőhely szabványosítás is ilyen.... fejleszteni akarsz? ez a szabály... vagy megoldod, vagy nincs bővítés... azon nem feszültök?
Almát kevered a körtével.
Itt most arról ment a téma, hogy ez nem csak az új, hanem a régi napelemesekre is voantkozna. Tehát hogy értsd: hétfő este hoznak egy szabályt ami alapján kedd reggeltől neked is ki kell fizetned párszázezret xy indokkal, különben lekapcsolják az egyébként érvényes szerződéssel rendelkező, a felszereléskor minden létező előírásnak megfelelő inverteredet - mert ... csak. A szabály ilyenkor is szabály? Vagy csak ha más zsebére megy?

(#48312) senki68


senki68
senior tag

Úgy van, ez kell, adjatok még ötleteket ennek az infantilis társaságnak.
Aztán csodálkoztok, mikor holnap megjelenik a közlönyben.

(#48313) #94522368 válasza asdf_ (#48310) üzenetére


#94522368
törölt tag

Természetesen, bár akkor csak kb.8-10 eszköz volt érintett, mégsem jutott eszembe egyesével felcsatlakoztatni azokat, de ma már 20 felett van a számuk.. :N

[ Szerkesztve ]

(#48314) hevepapa válasza senki68 (#48312) üzenetére


hevepapa
senior tag

Az még talán jobb lenne ha az itt felmerülő ötleteket használnák fel a szabályozáshoz :D
De az élet bizonyítja, hogy az itt írkáló emberek legelvetemültebb ötletét is simán tudják überelni.
Engem igazából az aggaszt picit, hogy a fél év múlva elvileg életbelépő új szabályozásról (szaldó, bruttó, miegymás) a kezdeti össze-vissza találgatásokon kívül érdemleges és hitelesnek tekinthető előzetes infó nem került napvilágra.

(#48315) #94522368 válasza asdf_ (#48305) üzenetére


#94522368
törölt tag

A P1 portra utólag is elhelyezhető wifi-s eszköz, talán ezzel akarnak operálni... :((

Pl. SX631 és családja mérőknél.

[ Szerkesztve ]

(#48316) Jolida válasza #94522368 (#48315) üzenetére


Jolida
tag

Oda csak ne akarjanak semmit dugni! :(
Ki nem húzom onnan a Slimmelezert! :D
Egyébként ha jól tudom, az csak DSMR szabványnak megfelelő adatkimenet.

A GSM modul 10 percenként küldi nekik az adatcsomagokat, abban benne van minden info. Gondolom a visszaigazolás is azon jön (legalább is én így csinálnám), így a visszaszabályzási utasítások is jöhetnének, amivel az RS-485 porton keresztül lehetne majd to...gatni az invertereket.

[ Szerkesztve ]

(#48317) #94522368 válasza Jolida (#48316) üzenetére


#94522368
törölt tag

Az csak kimenet, mondod, én nem értem a egészen a jelenkor adatátviteli technikáját, de attól tartok, a folyamat megfordítható... USB, UTP, RS ilyen-olyan portok mindkét irányban tudnak kommunikálni... :(

Majd valami FW frissítés feloldja a mérőben a gátlásokat... :)

[ Szerkesztve ]

(#48318) gorbep válasza 313313 (#48309) üzenetére


gorbep
senior tag

Pont ezt mondtam... félek erőből fogják lenyomni a torkunkon... :(

talán felétek már volt erről szó... ;)

remélem nem lesz visszamenőleges hatályú.... de azért erre nem vennék mérget...

Nem tisztem védeni a rendszerirányítót, de ami itt EU RePower hype-al megy, az alapjaiban fogja megrengetni a teljes EU villamos rendszert. Még csak az első jósló rengéseket látjuk... lesz itt olyan gubanc, hogy statárium szinten kell majd beavatkozni, hogy életben maradjon a hálózat... (ne legyen igazam... :( )

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#48319) Caranita válasza asdf_ (#48292) üzenetére


Caranita
aktív tag

Ha működik, akkor nyilván ez a jó megoldás.

Nálam sok iot eszköz van, a nagy része bssid-t ellenőriz, így nagy ívben tojik az új ap-ra, hiába ugyanaz az ssid, pw.

Ezeket lehet egyesével újra beállítani :F

(#48320) 313313 válasza gorbep (#48318) üzenetére


313313
addikt

Németeknél tán úgy van, ha a lakosság csúcsidőben visszatermel, akkor a lakos fizet a betermelt kwh után, nem keveset....

Visszwatt lesz a megoldás, az user rakja fel, ő tartsa karban, ha nem működik akkor meg majd büntetnek. Kiszámlázzák a betermelt kwh-t. Mondjuk erre már van is példa EON területen.

Komolyabb rendszer telepítése drága is, meg azt üzemeltetni se lenne egyszerű. Másrészről meg vannak olyan mérők a hálózaton ( nem kevés) ami mér, adatokat küld, de bármi másra alkalmatlan.

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#48321) hevepapa válasza Caranita (#48319) üzenetére


hevepapa
senior tag

Milyen eszközök ezek? Rejtett a hálózatod? Általában annál van BSSID

(#48322) Polllen válasza hevepapa (#48288) üzenetére


Polllen
nagyúr

Az SE-nek van ilyen rendszere, nekünk irodaházakkal demózták.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#48323) Polllen válasza 313313 (#48320) üzenetére


Polllen
nagyúr

A user biztosítson wifi-t/netet teljesen halott ötlet. Ott lesz egy harmadik fél, akire az áramszolgáltatónak nincs hatása, nem is szerződik vele. A problémás ügyeket mégis hogy lehetne kezelni?

Ezért lesz igazad és majd idővel előírják a visszwatt védelmet. Azt egyszerű megkövetelni a user-től.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#48324) kardkovacsi válasza Polllen (#48323) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Vagy azt mondja, hogy ott a wifi megoldás tessék akkor csak akkor kapcsoljuk le a termelésed ha nincs igény az áramra (hét közben nagyon sokszor van ilyen, de ma se ment nulla közelébe az áramár). A másik opció 10-től 4-ig nem termelhetsz be. Szerinted melyiket fogja választani az emberek többsége :)
Problémád van az internet eléréseddel, hát választhatod, hogy nem termelsz :)

[ Szerkesztve ]

(#48325) cinemazealot válasza kardkovacsi (#48324) üzenetére


cinemazealot
addikt

"...csak akkor kapcsoljuk le a termelésed ha nincs igény az áramra..."

Van egy olyan gyanúm, hogy a majdani Paks 2 sikerességét és megtérülését bizonyítandó, azt folyamatosan csúcsra járatják, a napelemeket pedig folyamatosan visszafog(at)ják majd. :(

(#48326) kardkovacsi válasza cinemazealot (#48325) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Paks 2 soha nem fog megépülni, vagy ha meg is fog addigra a mi napelemeink valahol az újrahasznosítóban végzik. Jelenleg áll a projekt, nincs kb. semmi meg hozzá és mellesleg ruszkik embargó alatt vannak.

(#48327) edeleny válasza kardkovacsi (#48324) üzenetére


edeleny
őstag

Nem értem hogy tudjátok a két szolgáltatást összekeverni.
Ott van az okos óra!
Tettek bele SIM kártyát, és kommunikál.
Ott is mobdthatták volna, hogy építs ki UTP rendszert a P1 portra. Legyen hozzá vezetékes neted!
Ha nincs vezetékes neted, akkor nem lesz áramod. Ennyi!

Áram, víz, villany SZOLGÁLTATÓ!
Tehát az ő dolga minden.

Vitatkozunk olyanról amit nem is tudunk!
Négy dolgot kértek.
Wifi
Kommunikációs port
Feszültségarányos szabályozhatóság.
Még valami, amiről nem tudom, hogy mi!

Nem majd egyszer, január egytől, hanem tegnaptól. Most már csak ilyen invertert lehet félteni.

Mit tudunk még?
- az őszön vissza kell engedni a HMKE a hálózatra
- nincs uniós, de magyar pénz se a fejlesztésre.
- szinte országos probléma a túlfesz!
?????

Majd nem annyi lesz, hogy a villanyszetelő fotózta a vonalkódot, meg nézi az egy percet, hanem meg kell nézni a beállításokat is.

És saccperkb itt a pont. Mert pl a Huawei invertereket távolról nem lehet szabályozni. A többit meg nem tudom.
De ha lehet is, bármit wifi - n, az már az én dolgom mit engedek, és mit nem. És ezen kár is háborog i, mert így van. Nem szabálytalan vetelezés, nem közüzem megzavarása mert a wifi az enyém, és ebbe egyenlőre senkinek szólhat bele!

Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.

(#48328) asdf_ válasza edeleny (#48327) üzenetére


asdf_
veterán

Nem majd egyszer, január egytől, hanem tegnaptól. Most már csak ilyen invertert lehet félteni.

Azért kicsit olvass vissza, volt rá FÉL ÉV...

(#48329) kardkovacsi válasza edeleny (#48327) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Az okos óra nem tudja szabályozni az invertert. Itt meg arról van szó, hogy ha igény lesz rá a szolgáltató részéről (márpedig nemsokára lesz) akkor le akarja majd szabályozni, vagy bemondja, hogy old meg magad, hogy X ideig ne táplálj be.
Vegyük észre alá fölé rendeltségi viszony van, ő hozza a szabályokat. Lehet itt háborogni, de ez van.

(#48330) 313313 válasza edeleny (#48327) üzenetére


313313
addikt

Csak halkan jegyzem meg,február végén beadott visszatáplálós rendszerre ma kaptem meg a visszatáplálós MGT-t :DD

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#48331) snooze válasza 313313 (#48330) üzenetére


snooze
veterán

nincs már betáplálás stop??🤔🤔🤔🤔🤔

[ Szerkesztve ]

GO Gunners!!!

(#48332) 313313 válasza snooze (#48331) üzenetére


313313
addikt

Elvileg van, de a márciusban kiadott jogszabály értelmében, aki 2022.11.01 és 2023.04.talán 8 között adott be kérelmet (jogszabály kihirdetésétől 8-10 nap volt fogalmazva) azoknak a szolgáltatónak 8 vagy 30 nap alatt kellett volna jelezni,hogy betáplálhat-e. Amelyik tarfó körzet nincs zárolva,arra ki kell adni az engedélyt.

De hogy erre miért ennyit vártak.... 1-1,5 hónapja beszéltem illettékessel,akkor azt mondta betáplálós MGT-t nem tud adni, visszwattos meg nincs a szolgáltatónál xd

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#48333) snooze válasza 313313 (#48332) üzenetére


snooze
veterán

van káosz rendesen,és lesz is..🤮

GO Gunners!!!

(#48334) 313313 válasza snooze (#48333) üzenetére


313313
addikt

Plusz én speciális ügyfél vagyok.... Mivel hálózat üzemeltetőnél dolgozok

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#48335) asdf_ válasza 313313 (#48330) üzenetére


asdf_
veterán

Már csak gonosz Brüsszel a magyar állam nem fizet problematikájával kell megküzdened és csak lesz belőle valami. Azért július 15-i elkezdünk végre fizetni még tartogathat meglepetéseket (pl. hogy esetleg mégsem, aztán hogy ezen az eddigiek után ezen mennyire lepődnénk meg...)

[ Szerkesztve ]

(#48336) 313313 válasza asdf_ (#48335) üzenetére


313313
addikt

Valami majd lesz. Kivitelezőmnek pár ilyen pályázatos rendszere van csak...
Ő úgy se telepít addig, még nincs HCSSZ. Az meg kb 1-2 hó még...

Azerk.: én már az esélytelenek nyugalmával állok hozzá, aztán mindig van 1-2 biztató dolog.

[ Szerkesztve ]

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#48337) tomi07 válasza 313313 (#48336) üzenetére


tomi07
tag

Nekem az E-ON a terv benyújtása után egy héten belül megadta a csatlakozási engedélyt. Viszont a kivitelező 2 hónapja ül rajta! Még 5 hét van amíg lejár a szerződésbe foglalt határidő. Szerintem sokat bevállalt és most húzza az időt.

(#48338) #94522368 válasza kardkovacsi (#48329) üzenetére


#94522368
törölt tag

Azért az okos mérőt össze lehet drótozni sok mindennel.
A 23-mal kezdődő 14 darab sorkapocs csak az adatátvitel céljára van!
Az energiaátviteli sorkapcsok a képen nem látszanak.

Van közte M-Bus is...

[ Szerkesztve ]

(#48339) 313313 válasza tomi07 (#48337) üzenetére


313313
addikt

Kivitelezővel havonta többször találkozom egyéb munkái bekapcsolásán. Február végén adtuk be a papírt, mert akkor volt biztos, hogy állambácsi fizetni is fog, illetve ő arra számított április 1-el eltőrlik a betáplálási stoppot.

Igazából eddig 3k-m van az egész pályázatban/engedélyezésben, így ha lesz belőle valami örülök, ha nem így jártam.

Szerk.: hivatalosan még betáplálási stop van,engedélyt se tudom hogy kaptam xd

[ Szerkesztve ]

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#48340) edeleny válasza kardkovacsi (#48329) üzenetére


edeleny
őstag

Amit írsz az a világ legnagyobb tevedése.
Nem azért veszem az áramot (gázt, vizet, stb) hogy legyen a szolgáltatónak munkája, hanem Ő ezért szolgáltat, hogy NEKEM legyen áramom, vizem, gázom.

Igaz ők ezt nagyon szeretik fordítva éreztetni, de attól még így van! Pláne ha egyesek még alájuk is.....

Akkor!

A kolléga 2019 őszén költözött. Tavaszon került fel a napelem, még az előző tulaj által.
Pár év múlva megszünt a cég aki telepítette rendszert.
Se applikacio, se jelszó, se semmilye nincs az inverterhez.
Otthon router sincs, mert mobilnet van mindenkinek.
Ja, és az a fajta, milyen invertered van? Kék!
Ő mire kötelezhető?
Keritse elő valahogy az inverter jelszavát? Ha elmegy otthonról hagyja otthon a telefonját?

És ha ő nem kötelezhető semmire, akkor én miért igen?

Olyan marhára könnyen aláfeküdtök a szolgáltatónak. A nagy MVM, azt mondta, akkor tövig!

Egyébként tényleg a kollégának van igaza, baxik az egészre!

Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.

(#48341) senki68 válasza edeleny (#48340) üzenetére


senki68
senior tag

Arról még nem esett szó, mi lesz a régi inverterekkel?
Amik nem tudják a mostani kritériumokat?
Leszereltetik?

Van egy szerződésünk az áramszolgáltatóval, .Abban szó nincs ilyen dolgokról. Akkor majd egyoldalúan módosítják?

Van itt ezer meg egy megválaszolatlan kérdés, hogy mi lesz senki nem tudja.

Találgatásokba meg felesleges belemenni.

Élvezni kell azt ami van, éves szaldo, nyár tengerpart, hideg sör, fagyi.

(#48342) tomi07 válasza 313313 (#48339) üzenetére


tomi07
tag

Sajnos először 3 kivitelező is átvágott. Ezután MVM-el szerződtem. Az elején gyorsak voltak, de jelenleg várakozó álláspont. Amíg tartják a határidőt nem tudok semmit tenni. De úgy tudom rendesen túlvállalták magukat. Na meg az időjárás is betett.

(#48343) tomi07 válasza senki68 (#48341) üzenetére


tomi07
tag

Majd ha cserélni kell onnantól gond, addig nincs teendőd.

(#48344) asdf_ válasza senki68 (#48341) üzenetére


asdf_
veterán

Az visszamenőleges jogalkotás lenne, és országunkban olyan nem fordulhat elő. Oh, wait...

Ami már fent van, azzal szerintem semmi gond nincs. Még ha megdöglik és cserélni kell és van ugyanolyan, akkor sem. Ha már csak eltérő típusú utódkészülék van, én azt tippelem, ott kezd csak érdekessé válni a probléma.

[ Szerkesztve ]

(#48345) tomi07 válasza asdf_ (#48344) üzenetére


tomi07
tag

Szerintem a cserekor az újnak már meg kell felelni a csere időpontjában érvényes előírásoknak. Ami nem felel meg annak nem lesz engedélye.

(#48346) asdf_ válasza tomi07 (#48345) üzenetére


asdf_
veterán

Szerintem nem, mert nem új szerződést kötsz, hanem csak egy meglevőt módosítasz. Ha ugyanaz a termék kerül fel, akkor csak a gyári szám változik (amelynek eleve irrelevánsnak kéne lennie, a szerződés talán nem is tartalmazza, az hogy a szolgáltató önszorgalomból fényképezget, az meg az ő dolga. 5ktl-m1-re van engedély. Igen. Az van fent? Igen. Akkor meg?). Ha nem így lenne, szerzett jogot vesztesz (lásd még (ha jól rémlik, meg nem esküszöm rá): nyílt égésterű kazán ugye betiltva, de ha A gyártó B típusú terméke van neked fenn és bedöglik, de van egy ugyanolyanod a pincében tartalékként, akkor azt felrakhatod helyébe).

(#48347) tomi07 válasza asdf_ (#48346) üzenetére


tomi07
tag

Akkor vegyél gyorsan egy ugyanolyat tartaléknak. Mert pár év múlva már tutira nem kapsz. Ugyanaz mint ahogy kivezették a fronius 1 fázisú 2,5-ös invertert. Nincs.

(#48348) asdf_ válasza tomi07 (#48347) üzenetére


asdf_
veterán

Na jó, de az elavult is, az még trafós. De amúgy használatan még simán van.

(#48349) tomi07 válasza asdf_ (#48348) üzenetére


tomi07
tag

10 év garancia van a Huawei -re. Szerinted utána még kapsz olyat? Használt meg rizikós.

(#48350) senki68 válasza asdf_ (#48346) üzenetére


senki68
senior tag

Hivatalosan nem rakhatod fel, de ha A termék van a falon és lecserélem egy A termékre, ki mondja meg, hogy le lett cserélve? /gázkazánnak nem jegyzik a sorszámát. /
De ha nem cseréled, mondhatod alkatrésznek van . és csak javítottad.

Majd megnézem hányan jelentik be az invertercserét?
Ki fogja ellenőrízni mi van a falon?

Én most kaptam egy ellenőrzést, /írtam/ a villanyóra szekrényig jöttek. Az, hogy mi van utána nemigazán érdekelte őket.

Most márciusban vették át nálam az invertercserét. / 7-est és 10-est cseréltem 17-re, nem volt teljesítménybővítés/.
Kijöttek átvették, ennyi. Nincs másik szerződés.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.