- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- potyautas: Norvég nyár
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2025-01-02 14:39 Téma összefoglaló
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
edeleny
őstag
Bölcs kormányunk tett egy vállalást az EU felé, hogy ekorra ennyi megujjulónk lesz. Aztán a fejéhez kapott, hogy mibűl?
Be kell vonni a lakosságot, erre az ösztönzőre lett kitalálva a szaldó.
win-win mindenki jól jár.
A kollégám aki most jár a negyvenes éveinek a közepén, úgy gondolta, hogy befektet, és majd amikor nyugdíjba megy, akkor a kevesebb fizetésből a rezsi is kevesebb lesz.
win-win!
Kormányunk kapzsi lett, ezer szám adta ki az engedélyt értelmetlenül, ezer szám telepítették a haverok a napelemet, és hát a rezsicsökkentés is megbukott.
A mi oldalunk, meg, ez villanyáram csökkentésre lett kitalálva, de arra még szaldóban is necces a megtérülés. Elkezdtünk brutális napelem mennyiséget felpakolni. Hőszivattyút, klímát (télen-nyáron), medencefűtés, ingyen van az áram akkor add neki! És tényleg, sok már ez így télen, és nyáron is.!De ezt még mindig lehetne win-win-é tenni!
-
jdeutsch
tag
"Kaphattak volna mondjuk 15 vagy 20 évet"
Nagyjábó ennyi egy HMKE rendszer /inverter, napelemek/ becsült, várható élettartama, ez ugyan nem "ÖRÖK SZALDO" de nagyjából azt "takarja," ami az eredeti engedélyesekkel kötött szerződésekben is benne foglaltatott. / a szaldó addig él, amig az inverter működik, illetve az javítható / Talán nem állok messze az igazságtól, ha azt mondom, az inverterek többsége nem éri meg a 20 évet, ha pedig néhány túléli, azt el bírta volna a rendszer. vagy a tulajdonos cserélte volna le.
Egy viszont egészen biztos, a jelenlegi állapot ismeretében, HMKE-k száma töredéke lenne a mostaninak. -
jdeutsch
tag
Hogy "mi lett volna" az valóban nem releváns, de attól még a szaldó ,-mint olyan,- szerzett jog, és annak elvonása visszamenőleges jogalkotás! Ha ma van egy olyan gázkazánod amely nem felel meg a jelenlegi előírásoknak, mindaddig működhet, amig üzemképes, illetve az javitható, természetesen cseréréje már nem engedélyezett! Mintahogy fentebb írtam, a szaldóban lévő HMKE-k méretének korlátozásával egyet értek, csak hallkan jegyzem meg a "szerzett jog" fogalmával az is ellentétes. Ha vissza olvasol néhány hónapot, -már akkor írtam,- ugyan nem mondta ki senki, az Orbán kormány bukásának egyik oka ez is lehet. 300.000,- HMKE legkevesebb félmillió szavazat, ezen lehet vitatkozni, csak nem érdemes.
-
jdeutsch
tag
"hogy eleve soha senkinek nem kellett volna örök szaldót kapnia (a legelsőknek sem),"
PONT ITT VAN AZ EB ELHANTOLVA! Szerinted ki az a bolond ember, aki ebbe fektette volna az adózott jövedelmét, annak tudatában, hogy soha nem térül meg a befektetése,- nem hogy hasznot is hozzon,- azért hogy az államnak, vagy azoknak akik az emlitett pénzt szórakozásra, nyaralásra, kocsmára költötték azoknak könnyebb, jobb legyen?
És itt most szó szerint értem, ha valaki az üzleti világban "befektet," nem csupán annak reményében teszi, hogy valaha visszatérűl, hanem némi hasznot is remél! Hisz normális világban ha a pénzét bankba teszi az is hasznot hoz! ( és itt most nem a jelenlegi abnormális helyzetre gondolok!) Elméleted szerint - kissé kisarkítva,- az a "normális"
ha a "semmire kellők" élik (jól) a világukat, majd azok akik befektetnek megteremtik hozzá a hátteret. REMEK GONDOLAT!
Abban természetesen osztom a véleményed, hogy a szaldó "intézményét" korlátoztam volna, (megjegyzem ez tervben is volt, emlékeim szerint 4 kWp) a normalitás határára, aki pedig medencét, télikertet, jakuzzit fűt télen az fizesse meg! Feltételezem, ezek tudatában senki sem épített volna "GIGA" HMKE rendszereket. -
gorbep
őstag
Felteszel egy Deye-t, és nem kötöd be az AC oldalát, hanem az akkut külső akkutöltővel töltöd, amit tudsz vezérelni.... ha nagyon jogszerű és szabályos szeretnél lenni.... a Load porton meg leveszed az AC-t a fogyasztóidnak... ez nem teljesítmény növekmény... a berendezésed így fizikailag képtelen a rátáplálásra...
De még az is lehet, hogy idővel megjön az esze a jogalkotónak... és nem az eszközödet nézik, hanem a valódi betáplálás maximumát, amit a SmartMeter rögzít. Ha túlléped a szerződésedben rögzített értéket, kötbéreznek... mondjuk tud lenni hiba is, akkor meg szívás van...
-
Reggie0
titán
-
Reggie0
titán
-
Reggie0
titán
-
gorbep
őstag
Ezt már akkor is tudtuk, amikor bevezették, a KIF4-et. Csak arra tippeltünk, hogy a választásig marad az egyezés az A1 tarifával... aztán majd jön a "jutalom".... hát most majd meglássuk...
Amúgy meg a szaldód értékéig nem érintenek a zónás tarifák eltérései, addig nulla az "egyenleged", viszont ha van túlfogyasztásod, azt teljes egészében csúcsideji fogyasztásként számolják el... hogy ez mekkora szívás, azt a tarifa fogja meghatározni...
Szóval a szaldód nem az időzónákon belül számítódik, ne parázz.... hacsak a Tisza oda is be nem árad... ez még kérdéses
-
gorbep
őstag
-
gabor9991
addikt
Valójában semmi szükségem ekkora akkura, de ha belefér a támogatásba egy minimális önrésszel akkor inkább ráfizetnék mint hagyjak veszni 500ezret. A 16kWh akkuval ez a rendszer 2M alatt megállna.Így 5 év múlva ha vége a szaldónak még mindig jobb a több akku szerintem.Az 500ezres különbségbe majdnem beleférne a 8kWh+ akku gyakorlatilag 170ezerbe kerülne, ha később mégis kellene, ennyiért nem tudnám beszerezni és beszereltetni az 100%.
Most lesz az elszámolás április30-án, -174kWh az egyenleg de nagyjából még napi 15-20kWh-val fog csökkenni ha ilyen az idő.Majdnem kijön a nulla és ez ötödik éve így van.
Az önfogyasztás most elég jó, az mvm appban látom hogy napi 5-7kWh a vételezés szóval egy ekkora akku a több mint háromszorosa annak amire most szükség van.
Tavasszal-ősszel a vételezés megnő mert én már 5 éve klímával fűtök így a fűtés akkor amikor nincs elegendő napsütés szezonban az egész napi akkuba betáplált pluszt felhasználná esetenként viszont a tavaszi-őszi fűtési szezonban meg ritkán van ekkora betermelhető mennyiség.
A másik pedig az hogy 0 önerővel ahogy írtam van kb. 3-4 általam ismert opció abból azt gondolom ez a deye a legjobb választás, utána a solplanetet gondolom, majd a foxess és a gyári huawei luna akku a sorrendem. -
gabor9991
addikt
Maradok 1 fázison nem indokolja semmi a 3 fázist nincs annyi fogyasztó itthon.
Láttam hogy deye SG03LP1-EU csak 3,68-as van viszont az adatlapja alapján 3.96kW-tal tud AC kimeneten hálózatba tölteni miközben DC oldalon tud kezelni 4680W panelt, így hiába kisebb AC oldalon a teljesítménye mint most a huawei 4400W-os maximuma a most levágott részből az akku felé tudja irányítani a pluszt. Ezt a gyár állítja.
Strezi [itt] még ettől is nagyobb számokat írt, ha ezt tényleg tudja akkor szerintem nálam egy 23,6 vagy egy kisebb 16-os akkuval semmilyen hátrány nem lenne a kisebb inverter. -
wik_406
tag
-
wik_406
tag
-
Reggie0
titán
-
Frankie50
tag
-
Heraldry
tag
Én csak a tetőteret szeretném rákötni, mert ott van a ház gépészete. Gyakorlatilag a földszinti elosztószekrény mellett lenne a FoxESS és innen megy fel egy vezeték felfelé jelenleg. Látszik ebben bonyodalom?
Más. Ha most jelent meg az adatlap, akkor jól sejtem ez nem jó jel a várható engedélyeztetésre az álmoskönyv szerint? -
VaZso
senior tag
...mondjuk ez a felhőátvonulásos indoklás az akkumulátoros rendszerek korában nem annyira releváns.... továbbá abból indulunk ki, hogy állítólag nincs információ a termelésről... (ez megvan a "villanyórából"), és utána kellett az inverter-hozzáférés a kisujjunktól a karunkig és tovább, mindezt kötelező gyártói rendszer-csatlakozáson keresztül.
-
axioma
veterán
-
axioma
veterán
Ez annak a kerdese, hogy lakossagi (szandekosan kedvezmenyes) arat rogzitenek, es azon belul a korrekt osszetevo-aranyt alkalmazzak (most ugye pl. mas az ara'ny rezsilimit felett es alatt), vagy megszuntetik a kedvezmenyes es a jelenlegi versenypiacit, es helyette egyseges "normal" ara lesz. En ugy altalaban a kisfogyasztok tamogatasat azt nem gondolom hogy megszuntetnek, de egye'b modositasok (pl. meddig rezsihataros, mennyi merohely per fo vagy per csalad ervenyesitheti) siman van racionalizalasra ter.
Azt kell mondjam, hogy a szaldo hosszabbitgatasa se lenne jo uzenet (mar 5 eve se ertettem miert napelemes villany alapu futesre terelt a kormanyzati marketing, akkor me'g a gazrol akart levalni), inkabb a kilepesre lehetne osztonzo (pl. tobb ertelme lenne a levego-viz hosziv helyett a szondasra atallast tolni).
Mondjuk nem bannam ha kotelezne'k az onkorikat hogy lazitsanak bizonyos telepuleskepi hulyesegeken napelem elhelyezes szempontjabol... ne csak kategorikus tiltasok legyenek.
-
hzsolee
őstag
-
osztraksajt
őstag
-
Strezi
őstag
-
Z_A_P
addikt
-
mauimagic
senior tag
-
stefanitsr
senior tag
-
gabor9991
addikt
Gemini szerint ez:Solplanet ASW4000H-S2 AFCI + Solplanet AI-LB G3 14,59 kWh 2.5-ért kiváló ajánlat
backup funkciót is tud, illetve a 6kwp panel amit termel azt megosztva tudja töltésre és felhasználasra/hálózatba táplálására irányítani a fentebb említett deye meg csak 4680w-ot tud kezelni a 6000-ből így azt eleve azt javasolta hogy felejtsem el.Bár a szoftveres különbséget a gemini szerint a deye nyerné.
Kivitelezőkkel az a bajom hogy valószínűleg azon kívül akinek a jelenlegi ajánlatait nézem(ő csinálta 5 éve a jelenlegi rendszert és jó sok ismerősömnek ajánlottam is mert normálisan dolgozott) nem nagyon mernék ismeretlen céggel kezdeni, kivéve azt a pár országosan általam ismert céget akiket mindenféle youtube csatornákon keresztül mindenki is ismer.Igy nagyjából úgy 4-5 cég az akinek az ajánlatai nálam szóba jöhetnének. -
amargo
addikt
ennyi a válasz:
"A pályázati követelmények alapján az okmány teljes , kitakarás nélküli másolata kötelezően benyújtandó dokumentum, mivel a támogató szervezet így tudja elvégezni az azonosítást.
A bekért adatokat kizárólag a pályázati ügyintézés céljából kezeljük az adatvédelmi előírásoknak megfelelően."Én sehol nem találtam ilyen leírást, ami a pályázat oldaláról ezt megköveteli.
-
gabor9991
addikt
Akkor nem kamuzott, 3 fázis nem opció bontani kellene a homlokzaton a szigetelést meg egyébként is tök felesleges lenne, már csak az a kérdés hogy mi lenne a legjobb valasztas? A deye, a solplanet vagy a meglévő Huawei inverterhez akku plusz akiegészítők?Vagy máshol nézni valami mást...
-
mauimagic
senior tag
-
hodostamas
addikt
Ez nagyon jó kérdés. Néha jön fel FB hirdetés 1 misivel olcsóbban is. de aztán a weboldalon már nyoma sincs
igazából ha azt nézem hogy befizetek mondjuk 600k és lesz napelemem most, vagy 2 évvel ezelött lett volna 2 misi? vagy ha lemegy a mostani örület ?
fél milliónál többet azért nem szeretnék kiadni rá, de annyi megérhet.
-
jbnd-007
tag
Nem tudom megítélni. A Deye állítólag olcsóbb, mégis 2.5 millióba kerül.
Ez meg HV akku és egy kevésbé kínai rendszer. Ráadásul most tudtam meg, hogy hiába van a Deyébe beépítve a backup, ha csak úgy rákötik a házat sorba, akkor a ház max. fogyasztása is az inverter kapacitására lesz korlátozva. Kell külön párhuzamosítás meg mágneskapcsoló vagy mi, hogy a teljes 32A-t tudjam használni. -
nimfas
addikt
12k Deye inverterem van, kérdés hogy lekezelné-e 1 stringen a 11kWp panelt.... (Az inverter egyébként 60 meterre van a ház pincéjében (száraz hely) 5*25mm²-es földkábelen megy be a feszkó.)
Nyilván a téli termelés szempontjából egy 60 fokos állvány jobb lenne, de az egész kertet nem szándékoztam panelezni. 🤣Senki nem mondta hogy csak a vízszintes részt kéne toldani, eszembe nem jutott volna alátámasztás nélkül ratenni panelt.
-
nimfas
addikt
A 20 fok az egyik dolog.... amíg szaldós addig nem igazán izgat a dolog.
De tavaj májusban lett villanyautó, plusz az év végi, idén év eleji gatya időjárás odabaszott a termelésnek. Ezért szeretném 4 panellel bővíteni igazából. Mivel itthon nem csak a villany, de a gázszámla is közel nulla lett, plusz a kocsival a benzin is.... Így most márciusban jelen állás szerint igencsak mínuszban leszek az elszámoláskor ezzel a rendszerrel is.
Akkumulátor sem sűrgős egyelőre, még 7-8 év szaldóm van. -
Z_A_P
addikt
-
313313
addikt
Amit említesz az is rossz az elosztónak (vételezéses rángás), de nem tud vele mit kezdeni a HMKE-et megvtudja szabályozni, azzal, hogy megköti a 2,5kw-os határt...
Lassan egy éve felmondott a kimondott feszpanaszos srác, helyette még nincs senki, visszal@csölték valakinek sokadik munkára. Egy ember volt Észak-Bács Kiskun és Dél-Pestre...
Az meg hogy mit lát az okosórából/okosórával inkább hagyjuk. Az csoda, hogy számlát már állítanak ki az adataiból. Hiába tudna mindent is az okosóra (már egész jófajtát pakolászunk fel)ha kiolvasó szoftver win 3.11 szintjén van...
Amúgy jönnek vissza a trafó mérések, lesz ahol csak a trafócsapot mérjük tehát az össz fogyasztást, lesz ahol ezen kívül a külön áramköröket is... Ezek által majd külön személy/személyek nézik a KIF hálózatokat amivel láthatóak lesznek a szakasz hibák felhasználói bejelentés nélkül....
-
313313
addikt
Néha azt se tudják melyik fogyasztó melyik trafón van, nem hogy melyik melyik fázison. Vanak utcák, ahol a fogyasztók 80-90%-a egy fázison van... Vannak/voltak/lesznek kezdeményezések szimmetrizálásra, de a tapasztalat az, szinte semmit nem ér, mert mindig változik valami.
Démász szinten Bajai régió (Bács Kiskun déli része) már 2019-ben sem engedélyezett egy fázisra 2,5kW-nál nagyobb invertert....Nem akarok állást foglalni az 1f vs 3f inverterekről, nyilván lakosságnak a minnél nagyobb 1f lenne jó... Szamkmailag pontosan mi a kifogás, mi indokolja, nem tudom, így állást se tudok foglalni...
3f-nél nyilván 3 felé oszlik a teljesítmény, esetleges felhőknél könnyebben követi le/tolerálja a rendszer.....
Indulj ki abból, van akinamek 3f a betápja és 3db 1f órája van, amiből mondjuk a h tarifát nem is használja.... (van akinek 1f betápja van úgyan úgy 3 órával...) Ez már olyan szintű tervezhetetlenség (jelenleg) amire készülni nem lehet... Másrészről boldog-boldogtalan köt fel a hálózatra (parner, regszerelő....) így megint nehéz a dolog....
És akkor még csak csatlakozókról beszéltünk, az áramkörök egységesítéséről nem. Szóval nem olyan egyszerű ez.....
-
313313
addikt
Erre senki nem fog érdemben válaszolni. Más a helyzet elosztóként és más településenként is. De a tapasztalat az, hogy erősen túl vannak járatva atrafók.akár 150-200%-al is.
És akkor a helyenként kilóméteres hálózatról nem beszéltünk, ami 35 max 50mm2 (most 95mm2 húznak mindenhova is (gerincben)) és jóféle kukackötések vannak 40-50-60-70 éve...Szerk.: Amúgy jó is az mikor jogszabály üti a jogszabályt. Most 1f-re 2,5kW a max amit kérni lehet újonnan, de közbe jött a 10%-os max 1kW-os eltérs szaldóra, de az 1f-re nem gondoltak...
Szerintem ezt megint nem gondolták és/vagy figjuk sink aktuális szabályokról. Értelmezni meg mindenki máshogy fogja....
-
bzolika10
aktív tag
Nem baj, majd legalább egy pár év múlva megint lehet lecserélni az összes invertert, mert rájönnek majd hogy az 5kw-os inverterrel nem lehet ám 11kW-al autót tölteni, mosni és sütni, főzni egyszerre. Azt teljesen megértem, hogy aki szaldós ne táplálhasson ki többel, mint amennyivel most is megtehetné (de azért ide sikerült belerakni a +1kW-ot), de már vannak rá megoldások, hogy egy 20kw-os hibrid inverter kevesebbel táplálhasson csak ki. Ha meg túllépi a kitáplálási teljesítményt büntesék is meg rendesen. Arról nem is beszélve hogy egy 5kw-os LV deye 600k(120k/kw), egy 12kW-os 800k(66k/kW) és a 20kW-os pedig 1.150M(57k/kW), tehát fajlagosan a lehető legdrágábban történik az inverterek vásárlása. Nem baj, már úgyis megszoktuk, hogy az adóforintjaink a lehető leghatékonyabban vannak elköltve.
-
senki68
senior tag
-
senki68
senior tag
-
313313
addikt
-
senki68
senior tag
-
senki68
senior tag
-
axioma
veterán
-
Sentosa72
csendes újonc
-
Z_A_P
addikt
"mire lejár már 7 éves lesz az aksi... értelmetlen most erre költeni"
Tokeletesen ez van. En is agyalok, nem kell az esetleges FEAK felugyelet / szivas, de "ingyen" kapnek '33-ban lejaro szaldohoz akksit, asszimetrikus uj invertert a szimmetrikus, szinte uj Huawei helyett. Mondjuk minden szempontbol utolso helyre kerulnek a palyazaton, szoval kb mindegy mar
Meddig lehet amugy palyazni?
-
elpescador
junior tag
-
netcii
újonc
-
gorbep
őstag
Nincs NPP, semmi. Reggel kitöltés közben beakadt és nem engedte folytatni... vissza lett vonva és újra kezdve... Inkább lehet beragadt az adatbázis... ÜFSZ fel sem veszi a telefont, mailre se reagálnak...

Ui: Nem enyém, csak hozzám futott be a segítség kérés... csak gondoltam hátha látott már valaki ilyet...
-
Z_A_P
addikt
-
gduck
addikt
-
senki68
senior tag
-
senki68
senior tag
-
Frankie50
tag
-
cOxeR
Ármester
Arról nem beszélve, ha pl ki lenne csontozva a termelés/fogyasztás arány és kevesebbet termelnék a mostani éves elszámolási időszakban, mint amit elhasználok, mondjuk pont ennyivel, akkor is húzzam meg magam?
Miközben mások kapnak támogatást? Nekem meg ki kellene fizetnem mondjuk 37e Ft-ot ahelyett, hogy nullába lennék? Teljesen korrekt, ja nem. 
-
Frankie50
tag
-
senki68
senior tag
-
Sentosa72
csendes újonc
-
cOxeR
Ármester
Nagyon rugalmas az mvm miért írod ezt?
~1 Mwh nagyjából 5e Ft, de hogy ne offoljak szét mindent az idei termelés gyenge lesz eddig kb 600 kWh-val kevesebb az időszakos termelésem, tehát kb 1,6 Mwh-val vagyok mínuszba a szokásos hoz képest (gyorsan utánaszámoltam), ha beleteszem a januári 30%-ot. -
Syz
senior tag
Személyes tapasztalatból írom,hogy napelemes kivitelezőként hogyan büntettek meg tavaly többször is,illetve mi az amit a cikk nem említ,pedig nagyon fontos.A smart meterek,az inverterek,akkumulátorok nagyon széles körben elterjedtek itthon,viszont ezek mind-mind különböző technikai megoldásokat használnak,nincs egy egységes séma.Van olyan smart meter ami CT kapcsos és van olyan amelyiken átfolyik az áram.A CT kapcsoknak van egy gyári hosszuk,ha nem elég a hossz a mérési pontig akkor nyilván toldani kell és az egyik ilyen ügyünknél ebből kifolyólag visszacsöpögött áram,természetesen EON területen,ahol ténylegesen 0 a visszatáplálás mértéke.Ahogy leírtad,egész egyszerűen lehetetlen ilyen hibahatárral dolgozni.A legproblémásabb az EON terület,MVM és Titász valamivel rugalmasabban kezeli ezeket.Na de vissza a büntetésekhez.Két olyan másik esetben ahol generálkivitelező építette a házat,napelem felkerült általunk és utána még építették tovább a házat,ergo voltak még villanyszerelési munkálatok utánunk is.Beköltöztek a tulajdonosok és jó sok hónapra rá fejenként megkapták az 560 ezres csekkjeiket a szolgáltatótól büntetés gyanánt.Volt olyan,hogy mért fővezeték csere után rosszul tették vissza a CT kapcsokat a villanyszerelők..minden esetben a tulajdonos kapja a büntetést,az már más kérdés hogy kire tudja áthárítani..Itt szeretnék kitérni arra,hogy a büntetést ne úgy képzeljük el,hogy visszatáplált a napelemes rendszer mondjuk 50 kWh-át és akkor erre kapod a büntetést,nem.Van egy táblázat a szolgáltatóknál amiben 2 adat szerepel,a fogyasztónál rendelkezésre álló teljesítmény (pl 3 x16A) és hogy mekkora inverter került felszerelésre.Ők ebből az egységtáblázatból állítják ki a büntetést,ami egy 3 fázisú hibrid rendszernél rendre több százezer ft nagyságrendű,tehát amit a cikkben több tízezres büntetésként írnak,azt maximum nagyon kis rendszereknél tudom elképzelni.Így vagy úgy,az hogy ilyen mértékű büntetések repkedjenek az nonszensz és abszolút igazságtalan,illetve teljes mértékben aránytalan és nem meglepő módon erre is játszanak.Volt olyan rendszerünk is,ahol az egyik fázison eladást generált a smart meter,a másik fázison vételezett és nyilván a kettő közt nagy különbség van pénzben..a lényeg,amire szeretnék rávilágitani az egész hozzászólásommal: sok inverter és smart meter a megfelelő visszwatt beállítások mellett is képes visszacsöpögtetni áramot.A másik,hogy ahogy említettem is,a technikai megoldások minden esetben mások és mások,aki nem csak egy fajta (pl. Deye) inverterekkel dolgozik annak nagyon oda kell figyelnie.Van olyan inverter típus aminél pl. fordítva kell felrakni a CT kapcsokat a többi inverterhez képest.Átfolyós smart meternél típusonként változó hogy hová kötöd a grid-et és hová a load-ot,a kommunikációs RS485 portok pedig külön megérnek egy misét.Van ahol mind a 8 szálat meg kell nyomni RJ45 csatiba,van ahová csak két szálat kell és azt se mindegy hová.Szóval könnyen el lehet veszni ezekben a beállításokban,technikai megoldásokban.Szolgáltatói szempontból jelentős változásokra lenne szükség minden téren,de kötve hiszem hogy ez meg fog valósulni.Az is nevetséges,ha valaki mondjuk megigényli a 3 fázisra bővítést és egyben megrendel egy 3 fázisú napelemes rendszer telepítést,akkor a szolgáltató addig ki sem megy amíg a napelemes beruházás meg nem valósul,egy füst alatt oldja meg a bővítést és a rendszer átvételt.Ez gyakorlatban azt jelenti,hogy még egyszer ki kell menni és fel kell tanítani a napelemes rendszert,mert ugye a telepítés pillanatában még nem áll rendelkezésre a 3 fázis,nem kapcsolható be a cucc.Ezt is tudatosan mindog így csinálják,nem törődve az ebből adódó plusz terhekkel amiket másokra tesznek ezzel.Szóval szolgáltatói oldalon a bürokratikus rendszer gyülölcsei eddig is rohadtak és ez csak rosszabb lesz.A cikk valós problémákat feszeget és főleg EON területen hatalmas problémák lesznek hamarosan..
-
Elemental
addikt
-
Rolly
veterán
Demeter Robi egyik ügyféllel hozott össze a Facebook akinél szarul rakta fel a visszwatt védelmet és ott se engedélyeztette az invertert. 1,2 milliós bírságot kaptak és méltányossági alapon 800ere csökkentették. Mert hogy a szerződés szegés valami 2 évig állt fent.
Még a szolgáltatóval leveleznek, mert a szolgáltatónak az első hónaptól tudnia kellett az okosóra miatt, hogy valami nem ok...
-
Rolly
veterán
-
mauimagic
senior tag
Akkor úgy néz ki 3-as marad...megpróbálok rákérdezni a szolgáltatónál hogy az én esetemben meddig mehetek el. A pályázat benyújtásakor még elvileg úgysem kellenek a műszaki paraméterek...
szerk: én úgy látom az új kiírásban kivették a 20%-ot az inverterre:
A 2. célterület esetében az inverter maximális teljesítménye a pályázatban
megjelölt mérési pont azonosítóra (a továbbiakban: POD) vonatkozó,
hatályos csatlakozási szerződésében lévő teljesítménye lehet (felfelé a
műszaki tűréshatár maximum 1 kW).
-
Strezi
őstag
-
Rolly
veterán
-
mauimagic
senior tag
Hol találom leírva, hogy 3F-ra lehet váltani?
Ennyit találtam a mostani módosításnál:
A 2. célterület esetében az inverter maximális teljesítménye a pályázatban megjelölt mérési pont azonosítóra (a továbbiakban: POD) vonatkozó, hatályos csatlakozási szerződésében lévő teljesítménye lehet (felfelé a műszaki tűréshatár maximum 1 kW).
Itt a szokásos félanalfabéta kapkodást látjuk és a kW-on kVA-t értenek?
Csak mert a csatlakozási szerződésemen az van... -
eegerferenc
csendes tag
A gyártónak az égvilágon semmi köze ahhoz, hogy valaki a terméket milyen országba viszi/üzemeli be
USA Export kontroll... Még csak nem is kell, hogy az Ő gyártmányuk legyen. Ha csinálsz valami kütyüt amiben van egy taiwani mikrokontroller amit Cadence EDA rendszerrel terveztek valahol, akkor te már alanya vagy. Persze az USA-nak sem lenne joga ilyen szabályt megfogalmazni. De hát az erősebb kutya... -
snooze
veterán
-
senki68
senior tag
-
Z_A_P
addikt
-
osztraksajt
őstag
-
Janusz001
őstag
-
Mentolka
senior tag
Hello.
Azóta ezen gondolkozok, hogy mit tegyek?
Több napelem nem fér el. Az invertert ki kéne cserélni (esetleg SUN2000-5K-MAP0 vagy nagyobbra?). De mivel NPP, ezért - gondolom, ki kell várnom a fenntartási időzak végét.
Vagy hagyjam a Huaweii cuccot?BAKKER! Pedig mielőtt kiválasztottam ezt a konfigot, laikusként direkt megkérdeztem (itt is meg a kivitelezőt is) , hogy mostakkornekemasszimetrikuskell? Oszt, ez lett...
-
313313
addikt
-
313313
addikt
-
Kroni1
veterán
-
kardkovacsi
senior tag
-
kardkovacsi
senior tag
-
stefanitsr
senior tag
-
Kroni1
veterán
Vajon a gen24 tud ups-ként azonnali kapcsolást? Amit olvastam róla, az alapján áramszünetnél elvégez pár tesztet, és 10-90s után kapcsol át akkura backup üzemmódban.
Ezzel szemben a deye ahogy olvasom 4 ezred mp alatt át tud kapcsolni mint egy szünetmentes, és a kritikus elemek mennek elvileg megszakítás nélkül..
-
senki68
senior tag
-
Strezi
őstag
-
Strezi
őstag
-
senki68
senior tag
-
jbnd-007
tag
-
cdl
senior tag
-
jbnd-007
tag
-
Reggie0
titán
-
senki68
senior tag
-
stefanitsr
senior tag
-
senki68
senior tag
Nem.
Előveszem a céges autó forgalmiját, és ugyanaz a név van rajta, mint a személyimben.
Az, hogy valaki odateszi a neve után, hogy EV semmit nem jelent. Ha akarom odateszem ha akarom nem.
Egyes cégek, ahol a könyvelő nincs a helyzet magaslatán, oda szokta írni a számlára, de erre semmi törvényi utalás nincs. -
Reggie0
titán
Az egyeni vallalkozas nem jogi szemely, igy nem is lehet kulonallo tulajdona.
"Az Illetékes járási Földhivatal hivatkozva az Evectv. 2009. évi CXV. törvény rendelkezésére, miszerint az egyéni vállalkozónak nincs a természetes személytől elkülönült jogalanyisága, így az egyéni vállalkozó tulajdonszerzőként nem jegyezhető be az ingatlan-nyilvántartásba."
Ergo szerintem ugy kell ertelmezni, hogy aki EV es ott van a szekhelye, az nem palyazhat.
-
kardkovacsi
senior tag
-
senki68
senior tag
-
Frankie50
tag
-
Frankie50
tag
-
otapi
tag
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 (2UF95AA) (DisplayLink)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor X7b / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Kihagyhatatlan áron DELL XPS 13 9310 /i5-1135G7/8 GB Ram/512 GB SSD/FHD+ IPS
- AKCIÓ! Apple MacBook Air 13 M1 8GB RAM 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Az esik kézre, legközelebb az ujjadhoz, a legtöbbet használt gomb.

Geresics