- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Mindent a StreamSharkról!
- Milyen mosógépet vegyek?
- Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Konvektor korszerűsítés - Computherm KonvekPRO felszerelése Q7RF szobatermosztát
- Szivat a ONE. Digi és követeléskezelő (Második rész)
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gorbep
senior tag
Szerintem túl optimisták vagytok... a 5MWh ... később a 3MWh limit azt sejteti hogy a "rászorulók" teljesen kimaradnak a KIF4-ből. Ők maradnak rezsicsökkentésben, árakkal, kvótákkal... a KIF4 pedig úgy átalakul, hogy rá se fogunk ismerni. Én előbb tippelek arra, hogy az éjszakai se lesz olcsóbb, a csúcsidő pedig radikálisan fog drágulni... ne legyen igazam...
Aztán záros időn belül várható a HUPX árazás + kisker árrés +RHD+ÁFA
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
gorbep
senior tag
Így fogy szép lassan nyúlni a csúcsidő.... végén 17:00 -16:59-ig
A HMKE is ilyen volt... régen mint a fehér holló.... aztán amint befigyelt egy 70 Ft-os villany ár, hirtelen 1 év alatt 150e -n cuppantak rá.... amint benéz egy 100 Ft RHD csúcsidőre, másnap rohannak a FB-ra hogyan kell kikerülni...
[ Szerkesztve ]
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
gorbep
senior tag
Ez full jogos.... nem is értem miért tolták ezt nálunk, hogy 32A felett csak 3F-t adnak... mostanában látok már 1x40A, 1x50A betápokat is...
Persze, értem én, legyen a szimmetrizálás a mi bajunk... mondjuk aki barkácsol, régen kellhetett a 3F motoroknak, de ma már 20e-s tétel egy frekiváltó, ami simán előállítja a motornak ami kell, sőt még 1000 más dolgot is tud. Mondjuk a BEV töltésére kapóra jön a 3F, akinek 11 kW-os OBC-je van a kocsiban
De nincs ezzel baj, így alakult. Csak ne szivassuk a felhasználót ezzel a fázisonkénti számítási móddal.
-
gorbep
senior tag
-
gorbep
senior tag
válasz f4lcon #65611 üzenetére
Az önkori nem azt nézi, amit Te... előfizetéses, és hatósági ellenőrzésnél nincs személyiségi jogod, élek a gyanúperrel, hogy azon a képen nincs a házad kihomályosítva... Itt láttam nem Google-s lézer szkenneres kocsit elmenni a ház előtt idén... valami térinformatika Kft. volt felmatricázva rá... állítólag a vármegyei önkori projektje...
Mindegy is... jan 1-től tilos.... mielőbb feldobja, annál nagyobb az esélye, hogy az önkori nem tudja bizonyítani, hogy nem jan 1. előtt került telepítésre. Előre lehetett tudni, volt bőven idő. Kollégám megvette gombokért a paneleket, és kábelkötegelővel feldobta a korlátra. Lefotózta. Se felszerelve se bekötve nincs, az majd....
Én is gyorsan kipörgettem két klíma feltételét még decemberben, vastagon fotózva, beüzemelési jegyzőkönyv decemberi dátummal. Úgyis akartam, most ezen a 2 hónapon nem múlt, hátha jól jön. Ja és amúgy is adtak a klímára 130e Black Friday kedvezményt, amire nem is számítottam... klímás kicsit húzta a száját, hogy miért akarom dec 20 után még munkára fogni.... majd ünnepek után... de nem hagytam magam meggyőzni
-
gorbep
senior tag
Laser János nem fog örülni, ha korlátra akarod tenni, azt explicite megtiltották bő 1 hete... ERgo azonnal tedd fel, állítsd hogy 11 napja ott van! Még mielótt arra jár a StreetView autó... általában azt szokták az orrod alá dörgölni, hogy határidő után még nem volt a képen...
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz eegerferenc #65595 üzenetére
Sajnos valami ráció van benne, mert jellemzően a csúcsidőben fogyasztanak... a dél körüli völgyidőben inkább túltermelnek, éjszaka meg alszanak... max lehet Herpeszes Ödönkének lenni, és csakazértis 17-kor kezdeni a BEV töltést...
Szaldó végéig menekülőút a világ összes PV paneljének felszerelése gombokért, és az inverter fizikai-technikai korlátáig (katalógus adat fölé bőven) túlpanelezés az összes stringen... minden létező felületre, ahova csak a nap sütni képes...
Meg számolni kell, aki nagyon túlfogyaszt, annak tényleg lehet reális alternatíva a bruttóba "menekülés"...
-
gorbep
senior tag
válasz Technical #65592 üzenetére
Hogy a manóba ne... a KIF4 egyetemes, és teljesítmény díjat fogsz fizetni az előzó hónap csúcsideji (17h-22h) 15 perces átlag fogyasztás maximumod alapján. "Elméletileg " ez 2025-ben még 0 Ft. De 2026-ban már fizetni fogunk, kérdés a mértéke...
A másik ösztönző a csúcsideji RHD jelentős emelése lesz... rossznyelvek szerint 3 jegyű is lehet akár... Másik ösztönző a völgyideji RHD csökkentése lehet, de ez nem túl valószínű...
-
gorbep
senior tag
válasz 313313 #65587 üzenetére
Na az szimmetrikus HMKE-re kész öngyilkossá lenne...
Én is meglepődtem, hogy ilyen sok... szerintem a konyha a ludas főleg... és pont a csúcsidőben megy a főzés.... azt nem tudom átütemezni...
-
gorbep
senior tag
válasz Cyberbeni #65583 üzenetére
Nem gondoltam hogy sajtóhiba... csak a szokásos lopakodás... várunk pár évet és a csúcsidő 17:00:00-16:59:59-ig tart, és akkor nem is kellenek smart órák...
Más: most elemezgetem a log-omból a csúcsidei 15 perces átlag teljesítmény maximumot... háát... havonta 4-10 kW körül mozog, pedig már tudatosan figyelek rá... de egy vendégségben megy egyszerre grillsütő, hőlégkeveréses, mikró elszívó stb... nem is gondoltam volna, olyan 2-3 kW-ra tippeltem volna...
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
Lehet hogy már öregszem és paranoiás vagyok... nem úgy volt hogy a csúcsidőszak 18-22-ig tart???
https://www.eon.hu/hu/uzleti-es-kozigazgatasi/ugyintezes/muszaki-ugyek/aram/okosmeres.html#kifiv
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
Ott a fogyasztás és a termelés is ajánlat függő... kereskedőtől kell kérni az ajánlatot... térben és időben nagy a szórás. Egy ismerősöm 40 körül termel be... de a fogyasztása 100 körül van...
-
-
gorbep
senior tag
ezek azért meredekek... itt repkednek a 2-7 kW-ok...
mosogep.
Ami a kapcsolgathato, az a 2db 1.4kW bojler (amit HA amugy is fog vezerelni, hogy ne menjenek egyszerre), indukcios fozolap, suto.- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
gorbep
senior tag
Csak az áramlökésekkel vigyázz... bekapcsoláskor megugró áramú fogyasztókkal hamar eléred egy pillanatra az áramlimitet, és akkor az inverter hibára fut... nem úgy van, hogy amik eddig is elmentek egy B16-ról (főleg ha az egy C16), azt megbírja simán. Pl. egy 1300W-os szivattyú komolyabb terhelés alatt nem fog elindulni róla magában sem. Vagy egy régi On/Off klíma... én az állandó várható terhelés fölé lőnék min 100%-al... Vagy 3x is meggondolnám milyen terheléseket akasztok mögé...
-
gorbep
senior tag
válasz Kornel #65435 üzenetére
Ezzel én óvatosan kalkulálnék.... várjuk meg a lengyel soros elnökség végét.... nagyon eltökéltek hogy kivétel nélkül elvágják az orosz energia EU-ba hozását... és akkor nagyon megváltozik nálunk a matek... főleg hogy olaj/gáz/LNG/nukleáris fűtőelem és technológia totális elvágását tervezik...
#ebbőbajleszMore!
-
gorbep
senior tag
válasz kardkovacsi #65419 üzenetére
Azért ezzel a megállapítással még egyelőre óvatosan... a H célkeresztben van... Jöhetnek vele kapcsolatban meglepetések...
-
gorbep
senior tag
válasz eegerferenc #65407 üzenetére
Benne van a pakliban.... akkor akkus céget kell grundolni, lesz 2M potenciális ügyfél... meg a magyar akkugyártó cégeket átállítani LiFePO4-re NMC-ről meg MCA-ról...
Én inkább egy 20 Ft körüli déli völgyi (11-15) árat és egy 150 Ft körüli csúcsideji (18-22) árat vízionálok... első körben fixen... aztán majd 15 percenként HUPX +60% változón....
-
gorbep
senior tag
válasz kardkovacsi #65397 üzenetére
Nem minősítettem, ez csak ténymegállapítás... és nálam sem a hozamon volt a lényeg, hanem az ÖRÖK SZALDÓ ÍGÉRETÉN... a forrás megvolt rá, és engem jellemez egy létfenntartási para, és úgy gondoltam nyugdíjas koromra milyen jól fog jönni. A technikai amortizációtól és a karbantartástól szakmám lévén nem ijedtem (volna) meg. A levezetésben állampapír hozamok alatti hivatalos KSH inflációval kalkuláltam. Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy sokan úgy kalkulálják a megtérülést, hogy az akkori beruházási költségből simán levonják az azóta megtermelt villany árát, ami nagyon tévútra visz. Az meg főleg ha valaki BEV töltésre felhasznált napáramot a megtérülésbe az előző bendízel kocsija fogyasztásának üzemanyagköltségével számolja... És habnak a tortára a KIF4 tarifa várható "finomhangolásával" ezen megtérülés rohamosan romlása várható a jövőben. A villamosenergia piaci trendek és a rezsicsökkentési alap ( és a központi költségvetés ) gigantikus hiánya ellenünk dolgozik. Extrém esetben egy olyan forgatókönyv sem lehetetlen, ahol nettó veszteséget fogunk termelni a karbantartást is figyelembe véve... de az üzlet az ilyen, néha vállalkozások veszteségbe fordulnak, olyankor ideje őket megszüntetni és másba vágni... csak sajnos a kognitív disszonancia olyan fura állat, hogy mentegetjük a korábbi döntésünket és a bele helyezett pénzt, és ha a kútban nincs víz, nem betemetjük és újat ásunk, hanem mélyítjük, oldalra húzzuk... a bukóba forduló HMKE-t még bővítjük, AC csatolt akkukba ruházunk be, stb, ahelyett hogy leszerelnénk a 3.14csába és eladnánk külföldön, amíg még ott van rá igény...
Félre ne értsd, én se vagyok különb, ilyen az emberi psziché, én is DEYE invertereket meg akku cellákat "figyelek" és kérdezgetem a tűz körül dolgozó ismerőseimet mikor lesz valódi DSO által is jóváhagyott lehetőség ezeknek a korrekt alkalmazására... (köszönöm, nem kell a hozzászólás, hogy lehet.... egyedül a Titásznál van jogtiszta lehetőség még a backupra is, mindenhol máshol tiltják, max megtűrik... tudom, a PC UPS-t se kell bejelenteni... nem akarok ebből vitalavinát indítani)
DC töltésre: ismerősöm még anno (8éve?) vett 3F DC töltőt, 20 kW kb 40 kg állat doboz, volt vagy 1M... mert ő nem ér rá, neki kevés volt a 7 kW... még működik, néha EPROM tartalmat kell benne frissíteni, mert néha újabb autót nem hajlandó tölteni, vagy csak 1.8 kW-al... Bár ahhoz képest, hogy látom 500e-es EVSE telepítéseket, amik a műszaki tartalomhoz képest egy vicc kategória... egy filléres procis panel és egy kontaktor
ennyiért, palira veszik és nagyon csúnyán lehúzzák a felhasználókat... én 140$-ért vettem a Delta-t, az kb a műszaki tartalomnak megfelelő ár...- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
gorbep
senior tag
Első lépésben érdekesebb, hogy jan1 tarifaváltás vajon elszámolást hoz e a szaldósoknál, és akkor innentől az elszámolás mindenkinek 01.01- 12.31?
Amúgy a meddőnél szerintem mindkét meddőre fizetsz, a szaldót pedig nem érinti. (mérnökileg így lenne értelme...) Megint az elszámolás a kérdés... havonta? vagy évfordulókor?
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
Én itthon 3x16A-el töltök, de csak amíg (még) van szaldó. eddig 1x jött jól a 3 év alatt, mert váratlanul változott a program. Amint lesz időm belekezdek a napelem felesleg töltés projectbe. Remélem elkészül a szaldó halála előtt. Nézegettem a mérési adatokat, nem lesz triviális, mert ritkán vagyok a 3x6A betáplálás felett, nagyon durva az aszimmetria. Ha az egész házat AC csatolt akku mögé tenném, az sokat könnyítene, de óriási beruházás és kb évi 800 kWh veszteség...
-
gorbep
senior tag
válasz axioma #65371 üzenetére
Amíg USA-koknál nincs 3F, addig minden autó tölthető lesz 1F-ról is. Jobb megoldásoknál az autó tudja párhuzamosítani is a töltőket és 1F-ról mennek.
Én inkább arra tippelnék, hogy kikerülnek a jövőben a kocsikból az OBC-k és csak DC töltés lesz, mert gyártani olcsóbb.... és az egységsugarú felhasználó nem tudja jövedéki adó mentesen tölteni... csak kevés villamosmérnök tud otthon DC töltőt építeni...
Amúgy tényleg luxus minden kocsiba töltő... egy utcai 10 kW DC kb 10-50 lakos kiszolgálna. Persze akkor oda szabadság... de amúgy is ez az irány...
-
gorbep
senior tag
Miért szivatod magad a B-vel? Válassz DC-DC konverteres invertert, ott a trafón sosem kerülhet ki DC...
de amúgy van B-s ÁVK 25e-ért... és van TÜV bizonylata...
-
gorbep
senior tag
2017 2,3M.... az (csak) inflával korrigálva ma 3,8M
2020 1,9M.... az (csak) inflával korrigálva ma 2,87MAzaz 6,67M jelenleg az ebbe rakott pénzed... és hozott eddig: 4.870M
Hogy a megtérülést folyamatosan befektetted, ezzel így időben eltolva nem tudok kalkulálni, tudom az lenne a korrekt
Minimális esélyed még van hogy a szaldó kifutásig megtérülsz, bár szerintem ennek a KIF4 durván alá fog vágni. (Ne legyen igazam). Egy valós tőzsdei árazás esetén a 15 év alatt jó ha nullára kihozod a karbantartást, de ha beleszopsz egy inverter cserébe (kétlem hogy megy 25 évig, bár Fróniusnál van esélyed + van még alkatrész cserére is ), akkor tuti bukóban leszel.
Persze ha lesz 2026-ban kormányváltás és egy valós (akkorra kb 300 Ft/kWh körüli) lakossági ár és marad (visszaadják?) a szaldó, még jó is lehet.
Amúgy jobban állsz mint én.... csak nekem még (elméletileg) 8 év szaldó...
PS: ha bármi normális, (nem csak épp hivatalos inflációt hozó) befektetésbe tetted volna, most a villanyszámládat is levonva kb a tőke + 6M lenne a kezedben... persze utólag könnyen vagyok okos.... elég lett volna jó héten 5 számot tudni és 5,5Mrd-al lennék előrébb
A gond az, hogy a matek e beruházás ellen dolgozik, a KÁT kifutásával piaci alapon senkinek sem fogja megérni, le fognak állni a beruházások nem csak HMKE körben. Minél többen lesznek a termelők, annál volatilisebb az ár, és a csúcstermelési időszakban jó ha nem lesz negatív. Óriási tárolási kapacitás nélkül senkinek sem fogja megérni termeléskor betáplálni... ( alternatíva a kínai protekcionista út)
HMKE méretben én is gondolkozom esetleg egy AC kapcsolt akkun már csak az aszimmetria miatt is (persze csak hobby, mert az EXCEL nem adja ki... ) De ahogy elnézem az új Tűzrendészeti Szabályozást lesznek bajok az akkuk elhelyezésével, a TVK lesz a legkisebb bajunk...
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
Nagy változás elé néz közel 300 ezer háztartás
Azt jártuk körbe, hogy milyen jelentős változások elé nézhet mintegy 300 ezer napelem-tulajdonos Magyarországon, miután a kormány egy új adatszolgáltatási rendszert vezet be (https://www.portfolio.hu/uzlet/202412...) . Vendégünk volt Weinhardt Attila (https://www.portfolio.hu/szerzo/weinh...) , a Portfolio energiapiaci elemzője.
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz Tiédetis #65298 üzenetére
Ha még 4 éved van, akkor legalább 5 éves a rendszered. A hivatalos infláció azóta 62%.... állampapír hozamod kb 80% lenne... hozott a rendszered akár 40 Ft-al majd 2023-tól 70 Ft-al számolva ennyit? ( és akkor a degradációtól és az ÉCS-től nagyvonalúan tekintsünk el... )
Félre ne értsd, nekem is van HMKE-m, nem véletlenül, csak azt állítom, hogy téves a megtérülés számításod... (és a legtöbbeké) Aki pénzügyi megtérülésben gondolkodik nagyon tévúton jár. A bruttónál meg már a szó maga is értelmetlen... a KIF4 meg még zsákbamacska... (amilyen terveket hallok, visszasírjuk az idei (70/5 Ft) bruttót...)
Valamint az állam azon állítása, hogy 10 év alatt megtérül(t) a lakosok rendszere, és emiatt jogos tőlük elvenni a szaldót téves! 1-2 extrém esetet kivéve közelében sem járunk a megtérülésnek!
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz H-Mano #65295 üzenetére
Pontosan, akit nem vakít el a kognitív disszonancia, az gyakorlatilag mind bukóban van... az én rendszerem 2014-ben volt 3,3M jobb bele sem gondolni... és akkor én nem egy JÓ befektetéssel kalkulálok, csak egy egyszerű stresszmentes állampapírral. Ha T$LA, BTC vagy akár csak egy jobb ingatlannal kalkulálok, akkor meg felvágnám az ereimet...
Szerk: 100%-os pályázatosok természetesen kivételek...
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
nincs abban semmi hiba... ,minden adat jó, a különbözet az inverter vesztesége... Néha nálam az inverter termelése negatív, ha több a veszteség, mint amennyi bejött... Ekkora "hatalmas" termelésnél ez benne van a pakliban...
#65293 Tiédetis
Rosszul számolsz, az az EV megtérülésébe számítandó.... az az 1M akkor is meglenne 7-800e ha csak simán töltötted volna a hálózatból 37/70 Ft-al.... JA, és mennyit is kamatozott volna az a pénz 3 év alatt?? .... naugye.... jó ha nem buktál rajta....[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
Amíg van szaldója bolond lenne egy fillért is tenni bele... lefelé mennek az árak, és minek degradálja az akkut? Amint kilép a szaldóból, meg cserél egy invertert, egy mainál korszerűbbre és olcsóbbra...
Aki meg hyperoptimista és beadta az alkotmányossági felülvizsgálati kérvényt, még örök szaldóba is kerülhet...
Arról nem is beszélve, hogy 4 év múlva lehet tök más lesz az optimális stratégia, pl közben lesz 2026-ban egy választás... meg jobban látjuk a KIF4 milyen irányba megy... lehet a teljes visszabontás lesz az optimális...
Szerk: nekem az összes előrelátási kísérletem kudarcba fulladt. 2014-ben építettem egy 4,5kWp optimálist még aranyáron, meg 2022-ben bővítettem 8kWp suboptimálist... Ha mindkettő árát akkor állampapírba teszem, és csak fizetgetem a villanyt, most kb 6M-al lennék előrébb...
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz -szabi- #65277 üzenetére
Megy a lokál integráció és a felhő is egymás mellett.... és ha valamelyik neked fáj, akkor ki is tudod kapcsolni... tehát megy csak lokálban és csak felhőben is... ha adsz neki WiFi-t és bekapcsolod a lokál API-t, a Home Assistant feldobja, hogy lát egy ilyen eszközt, kívánod e integrálni...
-
gorbep
senior tag
válasz Janusz001 #65180 üzenetére
Mondjuk logikus lenne, mert tarifát váltunk, akkor is ha nem mi kértük... Smart órát többet nem fognak olvasni, nem kell többé az olvasás miatt területenként különböző időpontban elszámolni...
Akkor innentől mindenki jan 1-től dec 31-ig fog elszámolni? Szép lesz majd mindig pont karácsony után korrigáló számlát kapni...
Az jár rosszul, aki eddig július után számolt el, mert annak biza szinte biztos negatív lesz az egyenlege, igaz most egyszer csak, de majd valószínűleg fizetnie kell, akkor is ha eddig nulla körül, vagy kis pluszban zárta az éveket.... nem lenne szép...
-
gorbep
senior tag
válasz robi-k #65173 üzenetére
Már akkor is jobb lenne a helyzet, ha a DSO-kkal is betartatnák a szabályokat. Backup/port/UPS üzemet az invertereknél egyedül az OPUSZ hagy jóvá... máshol akinek van full illegális. Na pl ilyenek ki fognak kiesni a szekrényből az adatszolgáltatással... Jó lesz odafigyelni és még július 1 előtt felszámolni a fizikai és SW beállításos "anomáliákat". Kérdés pl hogy az SE-nél a termelési adatokon kívül milyen szinten fognak hozzáférni a belső pl. opti config adatokhoz...
Bár pénzbehajtásra őket is (DSO) le lehet(ne) húzni... De mondjuk szép csavar lenne, ha a gyártóknak kéne a felhőből kötelező adatszolgáltatásként kilistázni az "anomáliákat" a renitensek adataival... aki nem jól listáz, azt is lehúzni bírságra...
Tudom, ne adjak ötleteket...
-
gorbep
senior tag
válasz Reggie0 #65159 üzenetére
Nővérem gyakorló radiológus orvos... pontosan tudom mi a helyzet... volt neki is, had ne minősítsem... Többek között ilyenek miatt megy nyugdíjba áprilisban, amint csak teheti... eszében sincs maradni... kamara dettó ugyanez náluk... nettó pénzbehajtás.
Szerk: villanyszerelőről volt szó.... gyakorlatilag az is egy műhiba biztosítás. De akkor általában már bíró előtt állsz, amikor a biztosítás kell...
Mérnökként volt nekünk is, volt olyan vállalkozási szerződésünk automotive projectben, ahol még az esetleges visszahívásra is kellett felmutatnunk biztosítást... nem akarod tudni, mennyibe került...
De ha körülnézek, lassan biztosítónak kell lenni, az lesz a legnagyobb biznisz... különösen ha jók az ügyvédeid és kibújsz a fizetés alól... Lassan a rezsiben nekem a legnagyobb tétel a mindenféle biztosítás. Gyakorlatilag sokkal többet fizetek rá, mint bármi másra...
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz Reggie0 #65156 üzenetére
Felelősségbiztosításnál? Akkor nem egyről beszélünk... ez nem az a kategória, hogy a villanyszerelő megkarcolta az ajtódat és akkor a biztosító fizetett, neki meg megemelték a díját... Az orvosi felelősségbiztosítás sem így működik... Bármelyik orvosodról tudod, hogy mekkora biztosítást fizet? Fogalmad sincs... csak elvekről beszélsz... itt úgy kezdődik a történet hogy Foglalkozás körében elkövetett... és akkor már egy büntető eljárásban vagyunk, ez nem az arany oldalak csillagos minősítése...Hagyjuk, nem éri meg a vitát... De azért érdekel, hogy neked van e felelősség biztosításod.... és ez hozott e neked piaci előnyt.... komolyan érdekel, mert az én szakmámban ez kvázi egy adó
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz Borisz76 #65147 üzenetére
Nézzük a novembert...
Fogyasztás: 934.3 kWh
azaz 210*40 Ft+ 724.3*70 Ft = 59 101 Ft
Visszatáplálás: 170,3 kWh
azaz 170.3 *4.7 Ft= 800 Ft59 101 Ft - 800 Ft = 58 301 Ft
Ennyit kellett volna befizetnem december elején...
Szerk: akkuval 170.3kWh* ((70 Ft-4,7 Ft) = 11 120 Ft-al lennék előrébb... mennyi is egy akku?
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz Reggie0 #65145 üzenetére
Van ilyen tevékenységünk, de nem szerelünk csak EV III-as dolgokat a PLC törpefeszültségű oldalon... a kisfesz oldalon csak ketyeg az idő VBF jogosultsághoz... én is szeretek nyugodtan aludni, de 100e-es tétel a semmire? De nem lesz őszinte a mosolyod, ha a szerelő azt mondja hogy a javítás 12e Ft de +5e Ft a biztosításom díja... Te fizeted....
Persze, a többi nem HMKE.... csak érint...
más: idei évet nézve számoltam kicsit, mibe fájna ez az év szaldó nélkül...
a mostani éves -6 755 Ft-ból lesz +326 040 Ft... azért ez nem kis tétel, havi +30e kiadás... szerintem a legtöbben nem számolnak utána, amíg meg nem jön majd az első bruttós villanyszámla...
Modellezem, hogy egy 20 kWh-s akkuval sem sokkal lennék beljebb, az önfogyasztásom nem nőne 40% fölé... Soha meg nem térülő...
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz Reggie0 #65140 üzenetére
Sorolhatnám a végtelenségig... az átalányadóm 76 800 ról 300e-re emelkedik, kötelező lesz a felelősségbiztosítás a szereléshez ez min 50e, de januártól állítólag a biztosítók minimum a duplájára fogják meglovagolni, ha már nem tudunk nem kötni...(ez olyan mint a VBF, eddig is kötelező volt, csak eddig nem szankciózták, mostantól a kamaránál igazolni is kell ) Az OÉSZ módosításban is van pár akna, nem csak a HMKE-kkel kapcsolatban. Suttognak hogy a 4% TFH is sokszorosára (5x?) fog emelkedni, de december végére várják a szakértők a megjelenését. Ami a legjobban fáj, hogy szintén már korábbi, de elkezdtek utána menni az üzleti célra használt (kiadás, bérbeadás, üzlet, székhely, telephely) lakások rezsijeinek egyetemes szolgáltatás alóli kiesésnek... persze mindenkinek van, ami őt érinti.
Ehhez képest hogy tudni akarják a termelésem bagatell...
Szerk: Bocs a panaszáradatért...
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz Reggie0 #65138 üzenetére
Ejj ejj... miért akartok krampusztasli-t játszani a Krampusszal? Fel kell tudni mérni, hogy mikor érdemes harcolni, csakis a harc kedvéért. Van az a szituáció, amikor nem nyerhetünk. Különösen ekkora tétnél nincs értelme... mi az ami ennyire fáj? 253V vagy más az inverter teljesítmény/típus? Komolyan érdekel...
Ennél sokkal nagyobb cumikat sem tudunk kikerülni jövőre. Nekem sokkal jobban fájó dolgok is jönnek. Inkább a szaldó elvétele miatt lenne értelme harcolni... mégsem történt semmi. Az alkotmányossági panaszra is alig mozdultunk meg páran, nem is változtattak rajta, pedig figyelték nagyon nem kéne e visszavonni... de nyugtázták, hagy nem harcolnak érte, azt a pár ezer embert legfeljebb visszaengedjük az idő korlátlan szaldóba, HA a bíróság véletlenül úgy dönt.
Részemről vigyék az adatokat.
Szerk: Max annak van minimális esélye, akinek eddig se volt online kapcsolata, azt a szolgáltató tanúsíthatja, ha erre kérik...
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz axioma #65122 üzenetére
Napelem nem lehet erkélyen... csak teraszon... és hosszasan taglalja mi a különbség...
Amúgy meg ez a közterületes agyrém egy szívás a hegyes helyeken, mint nálunk... minden mindenhonnan látszik.
És amúgy nem csak inverter... klíma, hőszivattyú stb. .... gyakorlatilag semmi sem "csúfíthatja" el a homlokzatot...
Hátsó oldalsó utcáról sem látszódhat, az is közterület... dobd fel most, még van 2 heted...
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
Jogos, de általában áthalad szinten, födémen.... de persze lehet más megoldás... pl, ha a tetőtérben van az inverter... vagy azonos szinten a teraszra megy.... ugye jan 1-től erkélyre már nem mehet (OÉSZ)
Ez a tűzszakasz határ amúgy nem csak HMKE esetén érdekes, hanem a szintek között haladó mért fővezetékeknél is... én sem értem pontosan a szabályozást. Csak sejtem, hogy ami egy tűzeseti lekapcsolás esetén áramtalanodik az 1 tűzszakasz... a határokon leválasztani kell, meg a csöveket tűzgátlással ellátni...
Szóval Te látod a pontos nyomvonalat...
-
-
gorbep
senior tag
válasz molnartibor #65062 üzenetére
Igen, mert zárt felhős/ködös időben ugyanúgy termel, mint bármi más tájolás...
Én is gondolkodom rajta, hogy a lecserélt paneleket felszórom E-ra... ilyenkor hozna 4-800W-ot, már majdnem elvinne 1 klímát....
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz axioma #65051 üzenetére
Ki ne találják, hogy a megújuló forrású hő is kvótakereskedelem alá esik... akkor még mérheted is és adatot is kell majd szolgáltatni róla, ez a HMKE-knál kvázi megoldott, hiteles hőmennyiségmérő + automatikus adattovábbítás szerintem X100e-es tétel... Akinek víz-víz hőszipkája van vagy komoly kollektor mezője, ott már GJ-os mennyiségek mozognak...
Értem én, hogy ellenállás, de ha kikerülsz az egyetemes körből, az akkora szopás, hogy nem kompenzálja a büszkeség. Márpedig egyetemes körben nem kereskedhetsz, semmi féle üzleti célt nem szolgálhat. Először a kéménynél, most a víznél ezt már komolyra vették, a villany, gáz és a távhő most következik, azok fognak igazán fájni, pl egy bérbeadásnál, vállalkozás székhelye/telephelye esetén..
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
Így legyen ötösöm a lottón....
1. Arra írtam, hogy az MVM a kvótára utazik...
2. Ha meg érted, akkor nem értem amit írtál...
Aki fel van háborodva, mert Neki magának kell a ZŐD áram, annak az MVM szívesen adja oda, de fel fogja számolni az árkülönbözetet, akkor meg majd jön a felháboration.,...
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
Így legyen ötösöm a lottón....
Már akkor sem értetted a cserét... Te szénáramot fogsz otthon használni (rezsicsökis áron), a Te zöld áramodat meg eladják felárral.... nem a fizikai töltéshordozók számítanak... ez csak bizonylatolás...
a nagy ZŐD multi is fizikailag szénáramot használ, csak bizonylatot vásárol, hogy a fogyasztásának megfelelő mennyiséget valahol ZŐDEN megtermeltek.... és ő máris CO2 semlegesen termel...
Ez is egyfajta kvótakereskedelem... nagy business
Van ZŐD polgár aki dupla árat hajlandó fizetni a fogyasztásáért, ha eskü ZŐD forrásból jön... pont mint a SHELL fajegy.... amivel garantálta a Shell, ha a feláras ZŐD benzint veszel, Brazíliában ültet 1 fát...
-
gorbep
senior tag
Semmi rálátásom, csak tippelek. De ha megjelenítő motornál ott az adat, akkor az fel is dolgozható. Mindenestre nem IT lehetetlen lesz a megvalósítás. Akarat kérdése, és ha megéri, megoldják.
Engem sokkal jobban aggaszt/izgat a valódi 3F mérés megoldása. Mert ha nekem kell megoldani, az + költség és kb 10% veszteség és egy értelmetlen potenciális hibaforrás. És persze nagy pénzbe nem mernék rá fogadást tenni, hogy van rá még 8 évem...
-
gorbep
senior tag
Az Eon Solar külön cég a cégcsoporton belül, a pontos belső viszonyokat nem tudom. Persze, azért láthatja, mert Ő a telepítő. Nálam eleve kiestek ajánlatkéréskor, mert Eon-os belső szabályokat erőltettek, pl hogy nem lehet 2 inverter 1 fogyimérőn, valamint nem tehettem volna SE17K-t ha csak 8 kWp panelt kérek.
A lényeg az, hogy az Eon-nál megoldott a gyártói felhőből érkező adatok fogadása és integrációja, amint kapnak hozzáférést, a rendszer működő képes, nem kell rá éveket várni...
Gondolom a pontos jogi kereteket a rendeletben fogják részletezni. Kérdés kérnek e formális hozzájárulást tőlünk, vagy csak direktben lekérdeznek a gyártóktól minden invertert, ami Mo felől küldi az adatokat a felhőbe, illetve koordináták szerint Mo-on van... az SE inverterem oldalán pl nem is a címemet mutatja, hanem a szomszéd határos utcáét, mert az inverter ahhoz van közelebb, kérdés honnan tudják, amikor a Telepítő cég pontosan tudta a címemet... Azon se lennék meglepődve, ha már most is tudnák informálisan az adatokat és most csak a jogszabályi környezet készül hozzá. Rémlik pl régebbről olyan Fronius frissítés, amiben a Change logban gyanúsan olyan paraméterek szerepeltek, amit nálunk szövegeztek rendeletben.( 4 szintű termelés korlátozás...). Gondolom az automatikus OTA frissítés is feltétel lesz... ami lehet szopás, mert a gyártók néha kikapcsolnak olyan funkciókat, amiket használunk, pl. MODBUS TCP...
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz sanzi89 #64949 üzenetére
Nem értem mit nem értesz... az Eon Solar által telepített rendszereket az Eon maga regisztrálta a gyártói felhőben és felügyeleti joga van felettük. Mindent IS lát. A felhasználóknak Ő küldte ki a hozzáférést a felhasználói fiókhoz...
A kolléga ezt írta: "Akinek az E.ON telepítette a rendszert, annak megengedik, hogy az applikáción keresztül ő is lássa a termelési adatokat. Támogatott inverterek:... "
És az Eon appban is hozzáférhető, azaz az IT (SAP) integráció már megoldott dolog... innentől már csak a hozzáférésst kell átkérni és kész is
És ez TÉNY, ha tetszik neked, ha nem... Persze ha kötekedni akarsz, az más...
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
Sok értelme nem lenne
1: megbuksz vele, mert a Smart mérőd nagyobb betáplálást jelent le mint amire engedélyed van... egyszer csak bekopog az áramkommandó, mert nagy jutalékot kap minden érintett a kötbéredből (szabálytalan vételezés), ami akár milliós tétel is lehet...
2: drága, sokkal olcsóbb a meglévő invertert túlpanelezni, majd vág abban a kis időben, amikor... az év nagy részében meg megvan az X%-os többlet termelésed. Panelek már 40e körül vannak, akinek van villanyszerelője gombokért tud bővíteni.
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz tomi07 #64917 üzenetére
H tarifa necces lesz... többfelől is hallottam, hogy nem marad így.... akkor meg kétséges lesz a min 500e kiépítés bekerülési összeg megtérülése...
Ismeretségi körben az új álló szekrény, mért fővezeték + a teljes szabványos izolált átszerelésre 2 klímára 1,5M-s ajánlatot kaptak
Felénk most nem kötik be, ha nincs meg a teljeskörűen plombálható szerelés, még az elosztó és kötődobozoknak is plombálható kivitelűnek kell lenne.... egyelőre még nem plombálják, csak ellenőrzik, hogy lehetne e... át is nézték, hogy el van e teljesen különítve...
-
gorbep
senior tag
válasz axioma #64897 üzenetére
A H előírása a független mért fővezeték, sőt a mindenben független, izolált és plombálható hálózat. Emiatt nem tudod átkötni egy olyan hálózatra, amit nem érsz el... ha eléred mégis, akkor pedig nem szabványosan alakítottad ki a H-t... 22-es csapdája... ezért nem lehet átkapcsoló sem, mert akkor nem izolált.
Nem tudom külföldön hogy megy... de pl Németben az energia blokk... egy dobozban van a víz-villany-gáz bekötés... itt a Eon gáz a helyszínen lőne tarkón, ha a villany a gázóra mellett menne pár centire, és a zárt dobozban kismegszakítók lennének, amik szikrázhatnak is... a vízről nem is beszélve, nesze neked IP védettség...
-
gorbep
senior tag
válasz axioma #64895 üzenetére
Ne menjünk bele, ez nem az a topic... 32A-ig a 6 évente kötelező rendszeres felülvizsgálat alól mentesülsz. (most oktatóm azon az állásponton van, hogy a 2017-es rendeletben csak 32A-van, szerinte a 3x32A-re nem érvényes a könnyítés... ha van itt felülvizsgáló beírhatná, jöhet privátban is) Hozzáférés híján nem tudom eldönteni igaza van e...
Bármi változás van (szerintem a mért fővezeték átalakítása miatt indokolt, márpedig egy ilyen H-A1 átkötés az az, mert a H külön nyomvonalon, blombálható szerelvényeken és dobozokban, nem hozzáférhetően kell menjen, nem lehet csak úgy átkötni egy másik elosztó KMSZ-re) felül kell vizsgálni.
Persze gordiuszi megoldás, hogy a felülvizsgálóddal kötteted át, akkor gondolom jelképes összegért megcsinálja az új VBF-et, hiszen semmi sem változott, ami meg mégis, azt meg Ő maga csinálta...
Dugalj csere esetén szerintem a szerelői ellenőrzési nyilatkozat elég, de nem vagyok felülvizsgáló... de új (terven nem szereplő) dugalj kialakításánál már sanszos hogy kellene... ha ezen az új dugaljon lesz baleset, Te viszed a balhét...
OK, hogy Mo.-on ezek életszerűtlenek, de ez a szabály... ha baleset lesz ezeket fogják megkövetelni a tulajdonoson.
Szerk: amúgy más is islyen káoszos... pl gázkészülék - kémény terület. Ismerősöm azon a területen dolgozik, azt mondta katasztrófa védőket be ne engedjem... pedig a még az egyszerűsített készülékcsere is rendesen papírozva ment le 10 éve.... azóta már semminek se felelek meg...
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz eegerferenc #64890 üzenetére
Kérdés hogy ki fizeti a kötbért "adatnemszolgáltatás" esetén... Pl Smart óránál, ha jól tudom a hálózati engedélyes a hunyó, ha nem érkezik be a Smart óráról az adat az MEKH részére, és úgy emlékszem 5 000 Ft / nap a kötbér... ennyiért mál lehajolnak, ha lekapcsolod az óra előtt a KMSZt, megjelenik az engedélyes, hogy : "Csókolom, üzemzavart észleltünk, jöttünk megjavítani!"
Kérdés kire ruházzák a szolgáltatási kötelezettséget és kit kötbéreznek miatta...
Hasonló szintű szankció esetén bárki lesz a felelős, pattogni fog, ha nem érkezik be az adat...
-
gorbep
senior tag
válasz Strezi #64888 üzenetére
Ezért is érdekes határidő a júl.1. ... ugyanis utána belelátnak az invertered minden beállításába, üzemmódjába, string adatokba... az ellenőrzés/büntetés már csak akarat kérdése, meg hogy mennyire szorulnak rá egy bírságolásra/pénzbehajtásra... nem véletlenül viszket ez sokaknak... hogy van e alapja, vagy csak paranoia, és tényleg csak a termelési adatokra kíváncsiak, azt majd a jövő eldönti.
És itt jönnek majd be a szürke zónás kérdések, hogy mi van, ha az engedélyben szereplőtől eltérnek a PV stringek (pl túlpanelezés), mi van az engedélyezett és tiltott üzemmódokkal (PV port, Hibrid üzemmód stb) Ezek még nyitott kérdések...
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz Strezi #64873 üzenetére
Midea MEX-18 5,6kW klíma adatlapja szerint max 13A. Folyamatosan mérve van, 30 fokra állítva turbó üzemmódban sem ment az áramfelvétele 8.1A fölé... úgyhogy én sem az adatlapból indulnék ki. De azért egy nagyobb házat kiszolgáló hőszipka már lehet hogy 30-40 kW-os...
-
gorbep
senior tag
Nincs az épületben villany? Akkor úgyse lehet használni... nem ér rá akkor éleszteni, amikor már bekötik a villanyt? Ha nem a pusztában van, szomszédtól áthozni hosszabbítón, ha ott van 3F dugalj...
Én nem kockáztatnék egy aggregátoros üzemet, max valami új inverteres aggregátorral, láttam már megfutni classic aggregátort és szétcsapni mindent ami rá volt kötve... a Deye+Akku+hőszivattyú sokmilliós tétel, elég ha a Deye megmakkan...
-
gorbep
senior tag
válasz airotkiv #64859 üzenetére
Tök mindegy mi van benne... határozatlan időre szól, és mindkét fél felmondhatja... azt keresd ki belőle... Ha nagyon zúgolódunk, felmondják, és utána mi leszünk szopó ágon. Felénk egy csomó körzetet zároltak az Eon-MVM átvételkor, ha egy olyan körzetben valamiért megszűnik a szerződésed ( pl díjnemfizetés okán, pl mert a bankod bénázott a csoportos beszedéssel) tudsz nagyon kellemetlen helyzetbe kerülni, ha morcosan állnak hozzád és betűre betartatják a szabályokat...
-
gorbep
senior tag
Ilyen ínséges ködös időben ilyen árak mellett... most jól jön nekik minden egyes Watt...
Nem lennék meglepve ha kapnánk egy reklámanyagot a panelmosás áldásos hatásairól... meg a túlpanelezés lehetőségéről...- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
gorbep
senior tag
válasz 313313 #64642 üzenetére
Persze, nem mentek a HMKE-k a hó alatt... de hideg volt, a villamos fűtések meg ráterheltek... ez ilyen... direkt kibekkeltem a BEV töltést a mai napsütésig, ne szopassam az MVM-et
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz Gtaati #64594 üzenetére
Látom nem nagyon követed az eseményeket.... a hálózati engedélyesek törvényi kötelezettségüknek próbálnak eleget tenni, minden HMKE, minden legalább 3x32A-es fogyasztó, és minden évi 5000 kWh feletti fogyasztónál Smart órának kell lennie... Ők így együtt mennek jan 1-től a KIF4 tarifa rendszer alá... ezért most a nagy kapkodás...
#64595 313313
Ez már megvan... 5.47 Ft / kVArh.... MEKH honnlapján fent van... mindenki le tudja ellenőrizni, nála ez éves szinten mennyi... egy kompenzátor megtérülése még nem belátható... majd ha mögé biggyesztenek egy 10x szorzót...[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz Strezi #64586 üzenetére
Én meghagynám a Shelly-t... nincs fázisonkénti teljesítmény a P1-en, és az áramok előjel nélkül egész A-re csonkolva jönnek... bármiféle szabályozásra, elemzésre teljesen alkalmatlan...
-
gorbep
senior tag
válasz Technical #64483 üzenetére
sok a "rossz" kapcsoló üzemű fogyasztója... hallgatók mérnek nálam nemlineáris fogyasztókat teljesítmény analizátoron, megmérünk mindent amit hoznak... telefon meg laptop tápok tudnak olyanokat produkálni, hogy csak pislogunk... na meg az occó LED izzók se kutyák... ezek nem nagy fogyasztók, de tud sok lenni belőlük egy háztartásban, IOT cuccok, hőmérők, bólogató rózsaszín cukik, villogó bizbazok... Amúgy elég lenne gyártókkal betartatni a CE előírásokat... már az nagyon lecsökkentené a torzítást meg a meddőt... de mindent (IS) lehet árulni...
-
gorbep
senior tag
Nem is (csak) az erőműben okoz veszteséget, hanem már a kisfeszültségű hálózat vezetékein (is). de KIF-KÖF trafók és a KÖF-NF vezetékek is érintettek... persze a bünti ösztönöz, hogy kompenzáld.... kérdés a kompenzátor ár/bünti arány
Amúgy néha az erőműig is eljut... a Paksi generátor mérési adataiban néha volt eltolódás... persze csak pár fok, nem 20-40...de azért a 250MVA Ganz generátorban azért már az is nem kis veszteség...
#64477 Technical
Nem arról volt szó, hogy január egytől megszűnik a sárga csekk? És a szolgáltatóknak fizetési kérelmet kell küldeniük a számládra?- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
gorbep
senior tag
válasz Technical #64472 üzenetére
A korszerűekben egy full 3F híd van, ami egy kapacitásra dolgozik ki/be.... az bármilyen meddőt tud, ráadásul nagyon gyorsan képes változtatni... ezek az ún aktív kompenzátorok... a régiekben egy kapacitás dekád van egy csomó vezérelhető kapcsolóval, azok induktív meddőt tudnak a kapacitásokkal kompenzálni.(régen induktív eltolódású volt a hálózat)
Na most az összes Grid Tie inverter tud(na) meddőt kompenzálni, ez csakis SW kérdés. Amelyik tud meddővel betáplálni túlfesz esetén, az is ezt csinálja. A gyártók , ha akarnák, egy FW frissítéssel meg egy okos mérővel tudnának automatikus meddő kompenzációt csinálni, és akkor a PF mindig 1 lenne... ha lesz rá piaci igény, biztos tudni is fogják... mint ahogy nagy duzzogva többé-kevésbé elmentek az aszimmetria irányába is, mert lett rá piaci igény. (no meg fenyegető konkurrencia )
Az aszimmetrikusak fázisonkét különböző meddőt is tudnának kompenzálni... de a nagy meddőt nagy teljesítményű berendezések termelik/fogyasztják (inkább termelik, mert kapacitív) és azok tipikusan 3 fázisúak, szóval egy szimmetrikus kompenzáció is sokat segítene.
-
gorbep
senior tag
válasz Jolida #64469 üzenetére
Hát.... ahogy nézed.... többet fogsz a meddőre fizetni, mint a hatásosra... 4.70 * 2678.6 < 5,47*2416.9
Persze értem, a meddőre nem fizetsz RHD-t... (még ... ki ne találják, hogy a meddő üzemi veszteséget termel... és még üzemben tartási költség is van vele, ami mellesleg nem is teljesen alaptalan) És a nyugdíjas Mari nénit nem is igazán sújtaná.... bazi nagy SMPS miben van? BEV OBC, HMKE inverter, Jacuzzi, Hőszivattyú... pont a "közellenség"-eknek...
De a meddő legalább kompenzálható aktív kompenzátorral (1100$ biztos van olcsóbb is 1 perc alatt ezt találtam... és nem kell a 20 kVAr se, 5 elég lenne )... minimális telj veszteséggel
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz User_2 #64459 üzenetére
Nem feltétel a rajz.... VBF mindenféle dokumentáció nélkül is rendelhető. A felülvizsgáló csak arra vállal felelősséget, amit bemutatsz, illetve amit fel tud deríteni. A hiányzó-de kötelező- rajzokat és dokumentációt elkészíti ő maga és csatolja a jegyzőkönyvhöz, persze ennek általában felára van... ahol én jelen voltam, ott felderítettek minden kötődobozt, csatlakozót, az összes szerelvényt kibontották, minden végpontot, KMSZ-t, ÁVK-t megmértek és jegyzőkönyveztek... nem véletlenül és a semmiért kérnek el 50e Ft-tól kezdődő összeget. Aki sajnálja tőlük, ne irigykedjen, nagy a hiány, aki leteszi a vizsgát lehet felülvizsgáló... de felelősséggel járó meló
És nagyon fontos, nem az aktuális, hanem a létesítéskori szabványnak kell megfelelni, hacsak azóta nem volt 50%-ot meghaladó felújítás, akkor a felújításkori az elvárás... Pl a lakásban nem volt EPH, de 86-ban újították fel, akkor még nem volt kötelező...
Mellesleg hogy ON is legyen, most már megszűnt az érintésvédelmi felülvizsgálat, és a HMKE-k nek is elméletileg VBF jegyzőkönyv kell. Lehet érdemes a vállalkozóval boltolni, hogy némi kis felár ellenében akkor már az egész ingatlanra kiterjedően csinálják meg... és a probléma letudva az első komoly felújításig...
-
gorbep
senior tag
válasz axioma #64458 üzenetére
Friss építésnél (létesítés) kötelező a VBF! Anélkül (+ szerelői nyilatkozat) ne vedd át a villanyszerelőtől a munkát. A VBF a lakhatási engedély feltétele új építésnél ( nálunk biztosan ). És ha 32A-nél nem nagyobb a betáp és van 30mA es ÁVK, akkor nem kell rendszeres (lakóépületnél amúgy 6 évente kötelező) felülvizsgálat. Azon felülvizsgálók is vitatkoznak, hogy a 3x32A esetén is érvényes ez a mentesség. (2017-ben szabályozták, ha van valakinek pontos adata, szabvány/rendelet, azt én is megköszönném ) Csak akkor ha módosul a villamos hálózat legalább 50%-ban, pl felújításkor. (persze magyarisztánban 10%-okénként újít fel mindenki, hogy ne kelljen.. ) De azt tudd, hogy ha bármi módosítás történik, onnantól a módosult rész tekintetében felülvizsgálóról rád száll a büntetőjogi felelősség. (Ezért fotóznak mindent, és a képet archiválják 10 évig a megrendelő által is hozzáférhető tárterületen - persze védik a hátukat)
Úgy tudom ET nélkül a földhivatal nem írja át, de ez lehet helyi sajátosság felénk. VBF nélkül még átírják, ügyvédje válogatja ki kéri, ki nem.
-
gorbep
senior tag
válasz axioma #64455 üzenetére
a rögvalóság változni látszik. Rokoni körben most lakás átírásakor az ügyvéd kérte az energia tanúsítvány mellett a VBF-et is, gyorsan kellett kerítenem felülvizsgálót, aki vállalta rövid átfutással... földhivatalban dolgozó ismerős azt mondta csak idő kérdése, és náluk is kérni fogják, (felmerült már belső egyeztetéskor). Sokan nem tudják, hogy bérbeadáskor vagy bármilyen üzleti célú hasznosításkor ( székhely, telephely, szállás szolgáltatás), sőt szívességi használatba adáskor is kötelező! Meg persze bármilyen tulajdonos változáskor, örökléskor és ajándékozáskor is...
Persze most még csak akkor kérik, ha baj van.... áramütéses baleset, tűzkár.... de akkor megszívtad, ha nem tudod prezentálni....
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz axioma #64452 üzenetére
Lehet rosszul tudom... bejelentés köteles, és regisztrálásra is kerül.
Az megint egy érdekes kérdés, hogy mi van VBF szempontból... oktatóm szerint ha izolált a szolgáltatói hálózattól, akkor VBF nélkül nem helyezhető üzembe és rendszeres felülvizsgálatra kötelezett...
A kerti lámpád nem, mert valószínűleg III.-as érintésvédelmi osztályú, és kisfeszültség híján tanúsításra és rendszeres felülvizsgálatra ezért nem kötelezett... bár itt is ingoványos, hogy tanúsították e, és a CE jelzés nem a China Export logó e...
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz eegerferenc #64451 üzenetére
Én a közlönyt nem olvastam, innen vettem ki.
-
gorbep
senior tag
válasz axioma #64449 üzenetére
Én a régi órákat nem piszkálnám, csak úgy nem vehetik el, ha nem változtatsz... kérdés mi van egy mérőszekrény karbantartás esetén, mert arra mindenképp szükséged lesz, plomba bontás nélkül nehéz lesz körüle lebontani az épületet, bár láttam már ideiglenes lábra álló villanyóraszekrényt, ami körül elbontották a falat pont hasonló okokból...
És igen, a regisztrált szerelő pontosan tudja, egyezkedj vele...
Sziget üzemről autót tölteni.... hááát... ha munkádból adódóan hozzáférsz folyamatosan akkuhoz... talán... amúgy nem tudom kiadja e az EXCEL az amortizációt/degradációt... ( vagy csak már ismered a választás utáni áramárakat... meg biztos vagy benne hogy nem sarcolják meg a sziget üzemet is... )
-
gorbep
senior tag
Azért durva a kapacitív meddőd... BEV töltés? ... szintén zenész... vagy meddő szabályozást csinál az invertered mert magas a feszültség?
Azért elmennek az autógyártók is a sunyiba, hogy az OBC-nek ennyire rossz a COS(fI)-je!
Meddő kompenzátorral... majd az Excel kiadja megéri e... várjuk meg kinek kell fizetni, és mennyi lesz...
mert 1: nem olcsó
2: van vesztesége- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
gorbep
senior tag
?? Bent van a Smart meterben a SIM, nem Te fizeted a díját.... legalább is nem közvetlenül...
#64442 eegerferenc:
De, arról volt szó... most ez került ki az MEKH oldalára... előbb utóbb megtudjuk... ha máskor nem az első számlával.- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
gorbep
senior tag
Csak tippelek, de mindet.... ugyan az a szivatás mint a fázisonkénti méréssel... az adott ciklusban a mérő megméri a meddőt, és a megfelelő negyedbe regisztrálja... csak mondjuk itt" jogos", mert bármelyik negyedben is van, a hálózati engedélyesnek hővé alakuló veszteséget okoz... míg a fázis aszimmetria kellő számú fogyasztó esetén nem...
Egyre jobban érik egy kettős konverziós UPS ( Deye inverter formájában manifesztálódva PV nélkül), ami a töltő oldalán mindig tiszta ohmikus és szimmetrikus... egy két ilyen díj, és megéri a 10% körüli veszteséget...
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz dolon75 #64436 üzenetére
Az óra méri... külön regiszterben a kapacitívat és az induktívat... gondolom a kettőt összeadják (abszolút értékben ha előjeles lenne, bár pozitívra emlékszem mindkét regiszternél)) és kiszámlázzák rá az 5.47 Ft-ot (+ÁFA)...
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz Jolida #64432 üzenetére
Jön a KIF4... ha kéred ha nem, és mindegy mennyi a betáp... az okosmérő lététől függ... ha jól értelmezem a szabályokat, de nem volt időm részletesen átolvasni az október végén kijött csomagot...
Eddig úgy volt hogy pénzben nem lesz eltérés.... ami nekem új, a meddő díj...
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz gorbep #64429 üzenetére
így átfutva amin meglepődtem, hogy mégiscsak lesz már januártól meddő díj?
Szerk: Egyszerre....
Biza... és több mint a hatásos energia díj... pedig úgy volt hogy csak 2026-tól lesz fizetős...
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
https://www.mekh.hu/megjelentek-a-villamos-energia-jovo-evi-rendszerhasznalati-dijai
Az okosmérővel rendelkező felhasználók idősoros elszámolásának céljára már korábban létrehozott új rendszerhasználati díjkategória (KIF IV.) is hatályba lép. Szabályozási alapfeltételként így megteremtődik annak lehetősége, hogy a későbbiekben akár a különböző napszakokra eltérő összegű rendszerhasználati díjak kerüljenek megállapításra. Hosszabb távon így lesznek ösztönözhetők a tudatos felhasználók arra, hogy tervezhető fogyasztásukat a bőségesebb árampiaci kínálattal jellemezhető órákra ütemezzék, ezzel költséget takarítva meg a maguk és a villamosenergia-rendszer egésze számára is.
A villamos energiáról szóló törvény szerint a rendszerhasználók a villamosenergia-rendszer használatáért tarifatípusonként országosan egységes rendszerhasználati díjakat fizetnek, melyek mértékét a vonatkozó keretrendelet** és áralkalmazási rendelet*, egy nyilvános módszertan és a hálózati engedélyesek indokolt költségei alapján a MEKH évente, határozatban állapítja meg.
A Hivatal által hozott határozat alapján sem a lakosság, sem a nem lakossági fogyasztók rendszerhasználati terhei nem növekednek 2025-ben. A lakossági díjak változatlanságát az is biztosítja, hogy jövőre az ún. idősoros elszámolású okosmérős lakossági tarifa zónaidőnkénti díjai is egységesek lesznek.
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz Strezi #64411 üzenetére
Van jelenleg jogi lehetőség akkuról betermelni?
Szerintem (HA esetleg) lesz is, akkor menetrendezéshez fogják kötni, akkor meg senki se fog vele vesződni, meg kockáztatni, hogy ha nem jön össze, büntit fizet...
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz kardkovacsi #64328 üzenetére
meg egy valódi/viszonylagos jólétet és fellendülést, ezt se felejtsük el...
"huhogtunk" hogy szép a zöld átállás, de addig lehet sztochasztikus megújulókra átótállni, amíg egy kemény mag marad azért a zsinóráramon meg a fosszilisen, és ahogy egyre többen egyre nagyobb mértékben állunk át, úgy fog fogyni körülöttünk a "levegő"... és még ez tud hova romlani... és csupán műszaki kérdésekre gondoltam akkor, de a piaci hatások hamarabb beütnek, úgy látszik...
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz Kornel #64318 üzenetére
Támogatta a vízlépcsőt?
Sok szempontból óriási baklövés volt, különösen abban a készültségi állapotban visszakozni... Ha a politika nem félne attól, hogy mekkora blama mégis megcsinálni, már újra kész lenne...
Szakmai kérdésekben nem feltétlenül jó demokráciát játszani... nem lehet olyanok kezébe adni egy műszaki döntést, akiknek semmilyen képzettsége, elképzelése és műszaki érzéke nincs... tudom, hogy nem hangzik jól... és persze ez a saját véleményem...
-
gorbep
senior tag
válasz Kornel #64316 üzenetére
Nem tudják visszakapcsolni... német precizitással tönkretették őket, hogy ne is lehessen visszaindítani őket... Talán az osztrák erőmű beüzemelhető, ha a "nép" meggondolja magát... azt egy népszavazás kaszálta el a hasadóanyaggal feltöltés előtt...
Amúgy az EU árképzés szerint a legdrágább lap a pakliban adja az árat, és az most a gázerőmű LNG-ből... sokat segítene, ha akár csak ideiglenesen átalakítaná a Bizottság az árképzést.... de ugye az túl jót tenne a versenyképességnek, kizárt hogy a FőnökAsszony azt meglépné...
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz kardkovacsi #64313 üzenetére
De akik a tőzsdei árazást támogatják, gondoltak ilyen forgatókönyvre is? Ilyen tőzsdei árból milyen lakossági ár jönne ki? hajnalban 100 Ft, csúcsban 400 Ft? Szerintem a lakosság kapát/kaszát ragadna... főleg aki villannyal fűt...
-
gorbep
senior tag
válasz eegerferenc #64310 üzenetére
Köszönöm, ez nagyon hasznos infó...
Más: Bakker, mi lesz itt??
-
gorbep
senior tag
válasz kardkovacsi #64308 üzenetére
Teljes jogú vagy, de a Telepítő, az egy külön jogkör... és külön program... gyakorlatilag nem tudod bővíteni a rendszert, és pár rendszer közeli beállítást se tudsz magad megcsinálni... pl ModbusTCP engedélyezése
-
gorbep
senior tag
válasz kardkovacsi #64305 üzenetére
Bővítenék, de az milyen már, hogy drágább az opti mint a panel.... 30e alatt sehol sem láttam...
SE hozzáértőktől kérdezném, hogy ha bővítem a stringet, de nem találok SE Setup jogú installálót, aki aki átveszi a jogot a rendszerem felett és hozzáadja nekem az új optikat, akkor a string korábbi elemei azért működnek jól? Illetve csak az Optik panel nélkül "beSetupolhatóak", aztán később rájuk kerül a panel... (élek a gyanúperrel, hogy az opti a PV oldalról nyeri a tápját, és panel nélkül meg se nyekken...)
Nem szeretnék a bővítés okán tanfolyamra menni, és telepítővé válni... de ha mégis, villamosmérnöki végzettség elég, vagy meg kell várnom amíg a villanyszerelő OKJ-t is megkapom? Mekkora költség és mennyi idő a tanfolyam? Jár amúgy olyan kötelezettséggel a jogosultság, hogy kirendelnek rád munkát, vagy csak azt kell felvállalni, amit jónak látsz... akár csak a saját rendszeredet?
-
gorbep
senior tag
válasz kardkovacsi #64303 üzenetére
Tervezel.... csak még nem olvastad a közlönyt...
Bocs, nem tudtam kihagyni... amúgy ha látsz valahol olcsón S440 optit, gondolj rám...
-
gorbep
senior tag
válasz kardkovacsi #64291 üzenetére
Nincs mit szépíteni, ezt beszoptuk... a baj az, hogy ez a helyzet nem fog itt megállni, ez egyre csak romlani fog, amíg oda nem jutunk, hogy csúcsidőben lesz egy minimális bevétel, mindenkor máskor 0 vagy veszteség... és ezt előbb vagy utóbb, így vagy úgy áttolják a HMKE-kre is... a mostani helyzetben amortizációval is számolva éppen megtérülés van... ezután csak a bukta lesz.... De erre számítani lehetett, csak 10-15 évvel hamarabb jött, mint azt bárki gondolta volna... és ehhez add hozzá, hogy most Ukrajna mindent átvesz szinte, amit a határkeresztező kapacitások át bírnak engedni. Ha magához tér az erőművi infrastruktúrájuk és megszűnnek korlátlan nyelők lenni, a helyzet hirtelen lesz sokkal rosszabb...
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Autós topik
- További aktív témák...
- Secretlab TITAN Evo "Neo Hybrid Leatherette" - XL - 5 év garancia Bontatlan, új Számlával
- Secretlab TITAN Evo "Neo Hybrid Leatherette"- Regular - 5 év garancia Bontatlan, új Számlával
- Üveg tolóajtó RS 120 85x205 cm
- Liftor Active - fekete, szövet+háló - ÚJ BONTATLAN
- SZINTE ÚJ, GARIS, 2024 SENCORE S70 400W EROLLER