Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Milyen belső merevlemezt vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 15:58:25

LOGOUT.hu

Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#57001) jim bcs válasza fikupo (#57000) üzenetére


jim bcs
MODERÁTOR

Új széria, még nincs elég tapasztalat vele, ha megbízható lesz akkor bekerül az összefoglalóba is. Egyelőre hangos, fele hullik mint a légy.

[ Szerkesztve ]

Beárazás: https://logout.hu/bejegyzes/jim_bcs/bearazos_topikok_listaja.html

(#57002) fikupo válasza jim bcs (#57001) üzenetére


fikupo
újonc

bocs a rossz linkért akkor meg veszem ezt a toshit oszt majd kiderül hogy jó e vagy nem nagy baj úgyse lehet belőle, am is mindig ki kell próbálni valami újat, am ez még hitachi belsős vagy már toshiba?

(#57003) Pityu. válasza fikupo (#57002) üzenetére


Pityu.
nagyúr

Addig nincs is baj a próbával,míg nem fontos adatok lesznek oda.

Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.

(#57004) fikupo válasza Pityu. (#57003) üzenetére


fikupo
újonc

én nem szoktam fontos adatok tárolni inkább játékokat képeket videókat zenéket és ugye bár ezeket könnyen belehet szerezni a netről(steam youtube stb...)

(#57005) Pityu. válasza fikupo (#57004) üzenetére


Pityu.
nagyúr

Ja ha nem saját képek akkor nem gáz,majd én is játékok meg egyéb nagyobb fájl tárolására akarok,bár nekem vannak saját képeim.

Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.

(#57006) Norbi 72


Norbi 72
veterán

Jó reggelt!

Erről a vinyóról kérnék véleményt,csak filmek tárolására.

[ Szerkesztve ]

(#57007) jim bcs válasza Norbi 72 (#57006) üzenetére


jim bcs
MODERÁTOR

Isten ments a bajtól! Az összefoglalóból nézz ki egy kedvedre valót, majd legalul szintén az összefoglalóban ott van az a társtopik linkként amelyik a hdd-hez való külső házakkal foglalkozik. A 2-ből megvan a megbízható külső hdd.

Beárazás: https://logout.hu/bejegyzes/jim_bcs/bearazos_topikok_listaja.html

(#57008) Norbi 72 válasza jim bcs (#57007) üzenetére


Norbi 72
veterán

Köszi!

Nem gondoltam,hogy ennyire gáz...akkor maradok a WD-nél.

(#57009) King Unique válasza Norbi 72 (#57008) üzenetére


King Unique
titán

Az összefoglalót elolvasni, illetve a téma topikjait megkeresni úgy látszik luxus...Ezen topik pedig belső merevlemezekkel foglalkozik, nem külsőkkel...

(#57011) tom_tol


tom_tol
addikt

2 db 4 TB IronWolf DiskMark teszt, ha valakit érdekel

(#57012) Műszakis


Műszakis
tag

Sziasztok! Lehet nem jó fórumon vagyok de nem találtam kérdésemhez valót, ami az lenne hogy van egy
Seagate Barracuda 1TB 64MB 7200rpm SATA 3 ST1000DM010 winyóm ami önmagában halk nem hallani a cicergést és gyors is , viszont nagyon rezeg ,mivel csak tárolónak használom és játékoknak így nem mindíg van használatban , és mintha úgy emlékeznék hogy ha nincsen használatban egy winyó akkor leáll , nekem folyamatosan pörög miert? Ha nem jó topikba írtam szeretnék linket kérni köszi előre is

(#57013) Rinnegan


Rinnegan
csendes újonc

WD black és blue között van tényleges sebesség különbség vagy csak marketing?
Néztem videókat, volt ahol a blue volt a gyorsabb.
Firecuda SSHD mennyivel gyorsabb (már ha az) a fent említetteknél?
Megéri WD black helyett ezt venni?

Kép

[Link javítva.]

[ Módosította: jim bcs ]

(#57014) vond válasza Rinnegan (#57013) üzenetére


vond
MODERÁTOR

A minőségibb alkatrészeket, a jobb terhelhetőséget, meg az 5 év garanciát fizeted meg a Black-nél. Sebességben lehet akár jobb is egy Blue, de általános minőségben biztos nem.

Személyes tapasztalatom is van már ilyen téren. Átment a kezeim alatt közel száz merevlemez, és egy WD Blue-t eltemettem már, de a feketékkel és a vörösökkel eddig soha semmi gond nem volt. Persze, lehet, hogy csak kifogtam egy gyengébb példányt, de azért a 2 vs. 5 év gari azért nem véletlen.

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#57015) Rinnegan


Rinnegan
csendes újonc

Értem, köszi.
És az SSHD-val kapcsolatban van valami tapasztalatod?
Megbízhatóság, sebesség?

(#57016) Dzsekó válasza Rinnegan (#57015) üzenetére


Dzsekó
addikt

Ár/érték arányban nem jó. Inkább SSD + tároló vinyó. Drágább valamivel, de gyorsabb is.

(#57017) Dzsekó válasza Műszakis (#57012) üzenetére


Dzsekó
addikt

A rezgéstől nem fog meghibásodni a vinyó, egyes darabok sajnos rezegnek minden gyártónál.
Annyit tudsz tenni, hogy kirögzíted postás gumival, vagy gumibakokra helyezed. Illetve lehet ilyen célú rezgéselnyelő keretet is venni 5,25"-os helyre.

A vinyó leállást meg op. rendszer energiatakarékossági részében be tudod állítani.

[ Szerkesztve ]

(#57018) jim bcs válasza tom_tol (#57011) üzenetére


jim bcs
MODERÁTOR

(#57011) tom_tol
Köszönjük :R

(#57013) Rinnegan
Annak a Blue-nak lőttek, mentsél gyorsan ha van mire és ha van rajta valami fontos.

[ Szerkesztve ]

Beárazás: https://logout.hu/bejegyzes/jim_bcs/bearazos_topikok_listaja.html

(#57019) vlevi válasza Műszakis (#57012) üzenetére


vlevi
nagyúr

Ez érdekes, mert nekem st1000dm003 van, ami gyakorlatilag ugyanaz,csak korábbi kiadás. (Persze lehet hogy belül komolyabban változtattak rajta, nem tudom).
Az, ami nekem van, egyáltalán nem rezeg.

(#57020) RazoR


RazoR
veterán

Sziasztok!

Sajnos a minap random HD Sentinel indítás után döbbentem rá, hogy a Seagate Barracuda 500-as vinyóm 145 nap után 37%-os kondíción áll! Ez okból kifolyólag szükségessé vált a vinyóvásárlás, de ha már veszek akkor 2-3 terráson gondolkozom. Ilyen méretű és nagyon max 30Ft-os kereten belül mi az amit tudnátok ajánlani? Nézegettem a WD Purple 2 terrást, de valahol azt olvastam, hogy nem ajánlott normál felhasználásra, mert a "sok" indulás-leállás hamar megöli...
Előre is köszönöm a segítséget!

[ Szerkesztve ]

(#57021) szjoci


szjoci
őstag

Sziasztok!

Notebookba való hdd-t keresnék, mert úgy látom ez már megadta magát, nem tud bootolni se már a rendszer. 2,5", sata2, 500GB-os hdd volt, a gazdájának tökéletesen megfelelne ez a méret, jó ha a harmada volt belakva. Mit javasolnátok a helyére? Ez a hdd pont az ajánlottak között van (st500lm012), ezért kérdeznék rá biztos ami tuti :). Mondjuk kaphatott a noti egy pofont, mert a sarka el van repedve.

Köszönettel,
Joci

[ Szerkesztve ]

(#57022) Pityu.


Pityu.
nagyúr

Nos még mindig agyalok milyen hdd t is vegyek wd blue vagy black.Olvasgattam,hogy dícsérték a bluet ,hogy elég gyors és hétköznapi felhasználásra tökéletes,adat tárolás meg mehet rá játék meg ilyenek,viszont csak 2 év garancia van rá,meg magán felhasználókat olvastam van aki azt mondja halk van aki azt mondja hangos hdd,van aki azt mondja kevés a 2 év garancia nem biztos,hogy sokat bír ,van aki azt,hogy jól bírja a strapát.A blackra meg azt írták nem hiába az 5 év garancia jóval minőségibb az egész hdd mint a blue jobban bírja a strapát halkabb nem annyira melegszik meg ilyenek.Na de ha meg nézem ugye tegyük fel wd blue 15000Ft vs black min 23000Ft ez 8000Ft differencia,meg ér ennyit a black?Hangot nem tudok hasonlítani én azt tudom nekem egy 500gb s black van 5 éve blueval még nem találkoztam élőben.Ja és 1tb s hdd kről van szó.

[ Szerkesztve ]

Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.

(#57023) run4fun


run4fun
tag

Sziasztok!

Múltkor kaptam egy ajánlást az asztali gépembe. Elsődleges szempont volt, hogy csendes legyen a merevlemez. Amire pedig használnám az adattárolás és játékok futtatása, másodlagos meghajtóként egy SSD mellett, amiről a rendszer fut.
Akkor kaptam ajánlásként Hitachi HTS721010A9E630 avagy Hitachi Travelstar 7K1000 nevű 2,5"-es vinyót. Épp most nézem, hogy kondíciója lement 70%-ra (05.15 még 100% 05.16 már 70%). Működési ideje 24 nap 6 óra jelenleg.
Kérdés: hibás darabot foghattam ki? Kezdjem el menteni a dolgaimat róla vagy még várhatok vele? Én arra gondoltam, hogy ez a 2.5es meghajtó nem biztos, hogy bírja tartani a lépést egy asztali gépben. A garanciális csere ilyenkor még nem érvényesíthető, ha jól tudom. Ha netán cserére szorul, mire váltsak ehelyett a fentebbi szempontokat figyelembe véve? Maradjak ennél, bízva, hogy csak egy rossz darabot fogtam ki? A 3.5-es méret sem gond, ha nem rázza szét a gépet, mint az előző WD Blue-m.

Köszi előre is! :R

(#57024) King Unique válasza run4fun (#57023) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Egyrészt érdemes mindig a HDS legújabb verzióját használni, másrészt konkrét infók, S.M.A.R.T. adatok nélkül ez így nem sokat mond. Valamint igazán biztos eredményt csak a különféle tesztek adnak. De ez inkább már ezen topik témája, valamint adatmentéses ügyekben ezé.

Egyébként, ha 70% a kondíció, akkor ott vsz szektorhibák lehetnek a lemez felületén, ami nyilván nem játék! Tehát minél előbb mentsd le róla a fontos adatokat! Amúgy a HDS-nél a 0%-os kondíció a hivatalos garanciális csere. Illetve még akkor indokolt, ha a HDD gyártójának saját tesztprogramja hibát dob. De ezeket nyilván nem érdemes megvárni, mert akkorra lehet már nehezen olvasható, vagy éppen kuka lesz a merevlemez...Illetve azt boltja is válogatja, hogy ilyen eseteknél mikor cserélik. Amúgy, ha rendeltetésszerűen volt használva, ellenben ilyen kevés üzemidő után ezt produkálja, akkor lehet egy gyári hibás példányt fogtál ki. Az pedig minden gyártónál benne van a pakliban...

[ Szerkesztve ]

(#57025) Coccolino_O


Coccolino_O
őstag

Hali!

Jelenleg egy 5400-as vinyó van a notimban. 7200-as vinyóval gyorsabb lenne? Játékra is használom. Köszi a segítséget. :) :R

[ Szerkesztve ]

(#57026) Pityu. válasza Coccolino_O (#57025) üzenetére


Pityu.
nagyúr

Gyorsabb lenne

Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.

(#57027) King Unique válasza Coccolino_O (#57025) üzenetére


King Unique
titán

Valamivel gyorsabb lenne, de amúgy olyan sokkal nem. Bizonyos dolgoknál egy SSHD többet dobna rajta, de igazán komoly és látványos sebességnövekedést egy SSD-vel lehetne elérni.

Nem említetted milyen laptopról van szó, de ha van benne ODD, akkor annak a helyére be lehetne tenni egy nagyobb tárolókapacitású HDD-t. Egy kisebb (120-256 GB) SSD-re pedig mehetne a rendszer, a programok stb. Ha ez nem opció, illetve fontos a kedvező ár + a nagy tárolókapacitás, akkor marad a 7200 RPM-es HDD.

[ Szerkesztve ]

(#57028) Dzsekó válasza RazoR (#57020) üzenetére


Dzsekó
addikt

Nem öli meg, jó vinyó a Purple. Asztali környezetben mezei vinyóként viselkedik.
Ha op. rendszer is lenne rajta, akkor érdemes WD Black-et venni.

(#57029) Dzsekó válasza szjoci (#57021) üzenetére


Dzsekó
addikt

Az egy jó széria, vehetsz nyugodtan olyat. De ha megrendült a bizalmad, akkor HGST is jó választás.

Az 50 fok hőmérséklet az elég magas (a max. 61 fok meg pláne), esetleg valami hűtésen érdemes gondolkodni. Vagy ha gagyin van kialakítva a laptop, akkor egy új (másik jó használt) laptop vételén is el lehet gondolkodni.
Magas hőmérsékleten jobban szaporodik a bad sector és könnyen megsül a vinyó.

Arra figyelj, hogy a többi 500GB-os már 7mm vastag, a Seagate meg 9,5mm. Lehet, hogy nem tudod beszerelni a laptopba. Ha 9,5mm kell mindenképp, akkor 1TB-os 5K1000 HGST ajánlott még, ha beszerelhető a 7mm is (csavaros, nem gumis), akkor ajánlottabb a 7mm-es, mert jobban levegőzik és valószínű nem lesz ilyen melege a vinyónak.

[ Szerkesztve ]

(#57030) RazoR válasza Dzsekó (#57028) üzenetére


RazoR
veterán

Oprendszer SSD-n van/lesz. Akkor benevezek egy 2 terrás Purple-re. Köszi a segítséget!

(#57031) Dzsekó válasza Pityu. (#57022) üzenetére


Dzsekó
addikt

Neked kell eldöntened, hogy megér-e ennyit a +3 év gari meg a minőségibb alkatrészek és összeszerelés.
Egyébként én félig marketing bullshitnek érzem a Black minőségibb mivoltát, de valahogy el kell adni a Black-et is.
Azt szoktam mondani, hogy ha nem tárolsz rajta fontos adatokat, csak op. rendszernek kell (tehát nem fáj annyira, ha megdöglik a vinyó), akkor Blue (csak a 7200 RPM-esekről van szó, 5400RPM felejtős), de ha adattárolónak is használod, mert nem akarsz 2 vinyót a gépbe, akkor Black.
Hangban szerintem nincs nagy különbség a kettő között, mert mindkettő 7200RPM-es.

(#57032) Pityu. válasza Dzsekó (#57031) üzenetére


Pityu.
nagyúr

Hát az op rendszer ssd n van és játékot szeretnék telepíteni a meghajtóra meg adatokat tárolni akár fontosabbat is,és második hdd lenne a gépemben mert van benne egy 500gb s most jelenleg.

Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.

(#57033) Pityu.


Pityu.
nagyúr

Ez azért jó egy 5 éves hdd től nem?
WD black 500gb WD5002AALX

Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.

(#57034) Z00L


Z00L
csendes tag

Sziasztok!

Tegnap egyszerre minden előjel nélkül meghalt két db Samsung 1 Tb-os lemezem, az egyik csak a fejet csapkodja, a másikat bios felismeri, de a windows már nem ad meghajtó betűjelet neki. Ezt a Sentinel látja, mint meghajtó, 100%-osnak mondja. :O A Windows szerint valami Intel Raid0 valami. Nem raidben voltak.

Mese nincs kell vennem 2-3 vinyót.

Az alábbi trióból a WD lenne a jobb? Használat: Videózás, beírás, kódolás.

2TB Seagate BarraCuda 3.5" winchester /ST2000DM006/
2TB WD 3.5" Caviar Blue SATAIII 64MB cache winchester (WD20EZRZ)
2TB Toshiba 3.5" SATAIII 64 MB cache winchester (DT01ACA200)

A WD 5400 RPM-től kicsit tartok, illetve most melyik az amelyik feszt parkolóra teszi a fejet?
Mondjuk, ha elindítok neki egy párszáz óra kódolást, akkor nem kell pihenni. :D

CT nagytoronyban lesznek, tehát nem lesz melegedés gond.

http://www.villamosfelulvizsgalatok.hu

(#57035) RazoR


RazoR
veterán

Sziasztok!

NAS-ba Purple vagy RED inkább?

(#57036) Alex91 válasza RazoR (#57035) üzenetére


Alex91
félisten

IronWolf... :)

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#57037) RazoR válasza Alex91 (#57036) üzenetére


RazoR
veterán

Seagate-et nem erőltetném. 145 nap alatt 37%-ra esett a kondícíó az egyiknél, a másiknál meg 3 napja még 100% volt, tegnap már csak 85%....

(#57038) vond válasza RazoR (#57035) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Ha főként tárolás lesz, akkor Red. Ha inkább folyamatos írás (pl. biztonsági kamerák miatt), akkor Purple. Ha meg nagyobb általános igénybevétel (állandó írás/olvasás, komolyabb műveletek, sok felhasználó, stb.), akkor meg Red Pro, vagy méginkább Gold. Legalábbis WD-ből. :)

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#57039) RazoR válasza vond (#57038) üzenetére


RazoR
veterán

NAS-ba lesz ugye, fájl és media szervernek lesz használva, illetve torrent szervernek, így lesz rajta írás is kb folyamatosan.

(#57040) photozol


photozol
csendes tag

Sziasztok!

7mm magas 2,5 Notebook hdd-t keresek. A Seagate Barracuda és Mobile típusait néztem melyek megfelelnek a magassági kritériumnak 1Tb-os méretben.

Mi a lényegi különbség a két modell típus között? A hdd adattárolásra lenne használva (képek, videók, zenék, személyes dokumentumok) egy olyan notebookban mely rendszeresen "utazik".

Köszönöm a segítséget, üdv:

HARDVERAPRÓ régi: 290 pozitív és 0 negatív értékelés

(#57041) Milka 78


Milka 78
nagyúr

Üdv Urak!
Létezik az,hogy minden bolt csak 2 évet ad az ST1000DX002-re?

(#57042) King Unique válasza photozol (#57040) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Az utóbbi sorozat szerepel az összefoglaló ajánlott típusai között, míg az előbbi nem. :)

Bár igazából elég hasonló mindkettő, SMR technológiát használnak stb. Az új sorozatból épp nemrég vett valaki egy 2 TB-os modellt, amire eddig nem panaszkodott. Aztán, hogy mennyire válik be, az majd eldől.

1 TB-os tárolókapacitással és 7 mm-es magassággal további opció még a WD10SPCX és a HGST Travelstar Z5K1. Viszont előbbi nem éppen olcsó a két Seagate modellhez viszonyítva, utóbbi pedig nem sok helyen kapható és különösebb tapasztalat sincsen vele.

[ Szerkesztve ]

(#57043) photozol válasza King Unique (#57042) üzenetére


photozol
csendes tag

Köszönöm a gyors választ.

A WD megéri a + 8-10 ezer Ft-t? Nekem korábban a Seagattel nem volt problémám, a Dell laptopomban is az volt a gyári HDD.

HARDVERAPRÓ régi: 290 pozitív és 0 negatív értékelés

(#57044) King Unique válasza photozol (#57043) üzenetére


King Unique
titán

Erre csak annyit mondanék, hogy én 2,5" | 1 TB felállásnál esetleg egy 3 / 5 év garis Red / Black modellért adnék ennyit. Egy normál típusért már nem feltétlen, pláne ha azt nézem, hogy ennyiért már majdnem 2 TB-osat lehetne venni.

Továbbá, ha fontos adatok tárolásáról van szó, akkor azokat eleve több helyre, több fizikális tárolóra célszerű menteni!

[ Szerkesztve ]

(#57045) photozol válasza King Unique (#57044) üzenetére


photozol
csendes tag

Köszi!

Az adatokat duplán mentem én is. Az 1Tb elsősorban ráhagyás miatt kell, az 500Gb-al sokszor szűkösen jövök ki.

HARDVERAPRÓ régi: 290 pozitív és 0 negatív értékelés

(#57046) Pityu.


Pityu.
nagyúr

A Western digitalnál mit jelent a korlátozott garancia pl a blacknél az 5 év korlátozott?

Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.

(#57047) Feketelaszlo válasza Pityu. (#57046) üzenetére


Feketelaszlo
senior tag

Azt, hogy mint minden más garancia, ez is feltételekhez kötött. Nem fedezi a felhasználó hibájából bekövetkezett kárt, merevlemez céltól eltérő használatot, nem megfelelő csomagolást visszaküldéskor, lopott termékeket, stb.
Teljes lista a Warranty Limitations alatt.

[ Szerkesztve ]

(#57048) Pityu. válasza Feketelaszlo (#57047) üzenetére


Pityu.
nagyúr

Okés,köszi így már vágom :)

Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.

(#57049) Pityu.


Pityu.
nagyúr

Olvasgattam most visszább kicsit a fórumban és ezt találtam
"Nincs sebesseg problemaja a purplenek, ha nem rendszervinyonak szanod tulajdonkeppen barmire jok, a purplet / redet is hasznaljak szinte mindenre. Nem nagyon fogod eszrevenni, hogy nem 7200-es, maximum jatekok betoltesenel pl, de ez is nagyban fugg attol, hogy milyen allapotban van a lemez es akkor is elhanyagolhato idorol beszelunk. Ellenben csendes es nem melegszik, nem parkol."

Én ma meg meg rendeltem egy wd 1tb black hdd t 24100Ft,de ahogy el nézem igaz a red meg purple csak 5400 as fordulatú de pl ezért az árért már 2tb s hdd t is kaptam volna igaz ezekre csak 3 év gari van de azt mondják megbízhatóak,halkak,nem melegszenek annyira ,és az 5400rpm fordulatot sem lehet annyira észre venni csak max egy picit lassabban tölt be a játék.A blackről meg azt írják hangos és melegszik.Jól döntöttem,hogy meg rendeltem a blacket?Csak azt nézem ennyiért 2tb m is lehetett volna.

Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.

(#57050) Lauda válasza Pityu. (#57049) üzenetére


Lauda
félisten

Erre nehez igy valaszolni. Van aki regi fajta green-rol jatszik evek ota. Nyilvan arrol is betolti, csak lassabban, de ne kepzelj el horribilis kulonbsegeket. A purple gyakorlatilag hangtalan, a blacknel es a hgst-nel, mindketto 7200-es, itt hallani a daralast, mikor seekel, illetve inditod a klienst. Jo az a black, gyors, strapabiro es 5 ev garos. A purple is jo vinyo, nyilvan lassabb es az arabol/garidobol kiindulva nem annyira strapabiro mint a black.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Milyen belső merevlemezt vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.