Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Milyen belső merevlemezt vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 15:58:25

LOGOUT.hu

Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#64001) Truman


Truman
senior tag

Sziasztok!

Lehet hogy szokatlan a kérdés. De melyik a leghalkabb működésű külső merevlemez?
Samsung P3 500 GB van nekem, de sok év non stop használat után megadta magát. Azt csak akkor hallottam ha ráraktam a fülem. Most egy WD My Passport Ultra van nálam kölcsönbe tesztelés céljából, de méterekre is hallom a süvítését, kerregését csendes szobában.

Hogy miért fontos a zajtalanság? Egy androidos TV BOX -re lenne kötve, a hálószobában és arról menne a torrent seed is. Ja és az SSD kizárva, úgysem lenne keret belőle elegendő kapacitásút venni. Meg hát a sok írás ugye.

[ Szerkesztve ]

Az élet egy sz*r játék, de azért a grafikája nagyon ott van…

(#64003) King Unique válasza Truman (#64001) üzenetére


King Unique
titán

A téma topikját szintén nem sikerült eltalálni, de ez itt már nem újdonság, hiába van világosan leírva, linkelve az itteni téma összefoglalóban és téma tudnivalóknál egyaránt... Lassan inkább a topik nevét kellene a belső jelző kihangsúlyozásával egyértelműsíteni, hátha úgy jobban átmegy, bár akkor sem feltétlen biztos mindenkinek. :D

Egyébként meg de, ha annyira halk, zajtalan USB-s tároló kell, akkor külső SSD, vagy pendrive, egy külső HDD az előbbieknél eleve zajosabb lesz. Az utóbbinál max. a 2,5"-os méretkategória, meg azon belül egyes sorozatok, modellek (pl. P3 utódja Maxtor márkanéven) jöhetnek szóba, ha a viszonylag halk, vagy éppen az egymáshoz képesti valamivel halkabb működés a szempont.

[ Szerkesztve ]

(#64004) Truman


Truman
senior tag

Elnézést. Azt gondoltam, miután nincs külön "Milyen külső merevlemezt vegyek?" topik, ez el fér itt. Bekopizom akkor a javasolt topikba.

Az élet egy sz*r játék, de azért a grafikája nagyon ott van…

(#64005) jim bcs válasza Dr. Akula (#63987) üzenetére


jim bcs
MODERÁTOR

(#63987) Dr. Akula
"az összefoglalóba is be lehetne írni"
Lehetne, de nem fog bekerülni, így is elég infó van, aki egyébre kíváncsi az megtalálja a gyártó honlapját mint mindenki más.

(#64003) King Unique
Ezen te még meglepődsz ennyi idő után? :U Én már nem, ott az Összefoglaló és a Téma tudnivalók vastaggal kiemelve, de senki se látja. Én pont ezt untam meg anno és ezért adtam le a topikot.

Beárazás: https://logout.hu/bejegyzes/jim_bcs/bearazos_topikok_listaja.html

(#64006) King Unique válasza jim bcs (#64005) üzenetére


King Unique
titán

Nem, pont azért írtam azt, amit. :D

Lehet ok egyébként a mobil nézet is, de az sem mentség, mert egyrészt ott is beállítható a teljes nézet, másrészt az 1. hsz-ben linkelve van az összefoglaló. Meg ugye ott a fórum keresője, ami jelen is eredményes, sőt az említett kifejezésre is ad találatot. Az utóbbi topik azóta sem lett zárva. :))

(#64007) jim bcs válasza King Unique (#64006) üzenetére


jim bcs
MODERÁTOR

"Az utóbbi topik azóta sem lett zárva."
Ennek most pontot tettem a végére, lezárva :) Mondjuk ezt már én zárni akartam, csak elfelejtettem feljegyezni anno, a human computerből meg elfelejtődött :DDD

Én nem találtam több falsot, szólj ha még van, zárom mindet.

[ Szerkesztve ]

Beárazás: https://logout.hu/bejegyzes/jim_bcs/bearazos_topikok_listaja.html

(#64008) Dr. Akula válasza jim bcs (#64005) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

A honlapot igen, csak azon nincs rajta ez a lényeges infó. De ahogy gondolod.

(#64009) kovcsrob


kovcsrob
tag

Sziasztok
Egy eléggé konkrét kérdésem lenne:
Van egy 3TB os Toshiba P300 am.
Nagyon keveset ment. Másfél év alatt 20 óránál kevesebbet.
Adatot akartam róla menteni és megjelent 24 gyenge szektor. Pár fájl nem jött le.
HD sentinel önteszt nem futott le.
Viszont újrainicializálta és a gyenge szektorok eltűntek. Aztán megint tele raktam és az adatok visszamásolásakor megjelent 32 gyenge szektor. Pár fájl megint nem jött le.
Aztán vezérlő csere. Átdugtam a (rendes) RAID kártyámra. És építettem belőle egy RAID 5 tömböt. Tömbépítés közben újra 100% os lett. De a vezérlő naplójában ott vannak az olvasási hibák.
Most megint van 24 gyenge szektor.
Még három év garival vettem az ipon ról. Szerintetek mi az a pont, ahonnan már garanciálisan hibásnak számít? (ők csak egy küld vissza kivizsgáljuk formalevelet küldtek)
Mivel több is van és a többi jól megy a táp hibát kizárnám. SATA kábel, táp kábel és vezérlő csere megvolt.
Valami ötlet, hogy mit kezdjek vele? (azért raktam tömbbe, hogy nagy kockázat nélkül járathassam. hátha gyorsan tovább romlik... de ez hetekkel ezelőtt volt)

(#64010) vmilan


vmilan
csendes tag

Sziasztok! Van egy Raidsonic IB-RD3620SU3 raid boxom két db WD100EFAX társaságában és azon "szerencsések" közé tartozom, akiknek zavaró a box hangja, úgyhogy arra gondoltam, hogy picit arrébb vinném valahova az asztalomról. A gyárilag megadott kb. 40 centis USB 3.0 kábel eléggé beszűkíti a lehetőségeket, de nem tudom, hogy milyen fajta (pl. hányszorosan árnyékolt?) és maximum milyen hosszú kábellel érdemes próbálkozni, ha nem szeretnék jelveszteséget, lassulást elérni. Létezik egyáltalán ilyen probléma hosszabb (2-3 méteres) kábel esetében?
Köszönöm előre is a segítséget!

[ Szerkesztve ]

(#64011) HREH válasza kovcsrob (#64009) üzenetére


HREH
senior tag

Basszus, most akartam pont ilyen típust rendelni....

"Fun isn't something one considers when balancing the universe. But this... does put a smile on my face."

(#64012) ANOka válasza HREH (#64011) üzenetére


ANOka
őstag

Nekem 5 db P300/3TB van, amiből 2 db-ot garanciálisan cseréltek 1x. (Sztem nálam volt gyenge a táp nekik. Azóta volt tápcsere.)

Ebből 4 db RAID5-ben.
Szerintem vegyél nyugodtan. :K

(#64013) arcitec válasza kovcsrob (#64009) üzenetére


arcitec
addikt

A HDD Sentinel mit mond? A gyenge szektorokat "Ő" méri?(Mert az hiteles.) Mennyi a gari idő még? Kezd el nyúzni. Írjad, töröljed,írjad, töröljed. A hibás viszonylag rövid idő alatt lesznek használhatatlan szektorok. De ne javítsad őket, hadd gyűlni. Szerintem úgy 30-50% fölött már viheted, de ha gyorsan romlik, akkor legyen 90% közelébe és úgy vidd vissza. Arra már sokat nem nagyon tudnak mondani.

[ Szerkesztve ]

(#64014) kovcsrob


kovcsrob
tag

Kösz, akkor még nyúzom.
A HD sentinel most szó szerint ezt :"A lemez felületén található 24 gyenge szektor, mely(ek) későbbi használat során áthelyezésre kerülhet(nek)."
Ez 86% os kondíció. Totál hektikus mindenféle beavatkozás nélkül is.
2018 07 06 a számla dátuma. Onnan van 36 hónap.(legalábbis a gari papíron ennyi áll) Szóval szerintem ráérek.

HREH
Nekem négy ilyen van. Az első egy évvel öregebb. Az utolsó kettő még friss. (pár hónapos)
Annyi jót tudok pluszban róla mondani, hogy volt vacakoló samsung és két WD a kezemben. (oxidos PCB miatt nem tudott rendesen írni/pozícionálni) Természetesen gari idő után jött elő. És a SMART szerint úgy volt 100% os mind a három, hogy alig működtek. Persze PCB pucolás után mind a három megjavult. De akkor sem szóltak, hogy gond van. (és rengeteg adatot kellett összevadászni)
Tehát inkább a Toshiba P300...

(#64016) tibaimp válasza Lauda (#64015) üzenetére


tibaimp
nagyúr

Hosszútávú (5-6 éves, esetleg több) tesztre volnék kíváncsi, főleg He töltetű HDD-k esetében, hogy mennyire jellemző az, hogy "elengedi a gázt", ha egyáltalán van ilyen, bár én kétlem. ha jól tudom az első He töltetű winyók olyan 2013-2014 környékén jelentek meg, szóval beleférne éppen.

A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...

(#64017) peestike


peestike
senior tag

Esetleg mostanában az alzán a kuponokkal sikerült valakinek esetleg jóárasítani valami ajánlott vinyót?

42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.

(#64018) YxVs


YxVs
senior tag

Sziasztok,

Synology NAS-ba érdemes WD Purple lemezt tenni? Elsősorban 4K filmek, videók, képek és zenék élérése és zökkenőmentes lejátszása lenne a cél gigabites hálón. Vagy inkább maradjak a WD Red, Seagate Ironwolf vonalon?

(#64019) zsolt19900


zsolt19900
őstag

sziasztok

kb egy éve (nem biztos) vásároltam egy wd20spzx 2,5" 2Tb-os merevlemezt a laptopomba

Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e az ellen valamit tenni, hogy ne seekeljen annyit? (számomra zavaróan soknak érzem a seekelést amit hallok, hogy "dolgozik")

Ill. mikor fh-d filmeket nézünk róla, egyszerűen a hang és a kép is elkezd akadozni.... kb olyan mintha valami pufferelés szerű hiba lenne.... ezzel lehet valamit kezdeni?

Amikor átteszem a rendszer ssdjére a filmet, onnan tökéletesen megy a lejátszás

vagy törődjek bele, hogy ez ilyen és kész?

A régi vinyó (amit váltott) egy 750gb-os (talán) Toshiba volt, na annak semmi hangja sincsen pl....

Amennyiben nem lehet ezen változtatni (csak pl. egy másik vinyó vásárlásával), úgy mik lennének a lehetőségeim?

Faragó Szolgáltatóház - Magyarszék - Autóalkatrészek és kiegészítők, Biztosítási alkusz, pénzügyi tanácsadás, számítógép javítás karbantartás, Új műanyag nyílászárók értékesítés, ingatlanközvetítés --HÍVJ VAGY ÍRJ BIZALOMMAL--

(#64020) OddMan


OddMan
őstag

Sajnos az újabb WD BLUE merevlemezeknél már nem használhatóak a wdidle3 illetve az idle3ctl programok a fejparkolás idejének megváltoztatásához. Ezért másik típusú WD-ben gondolkodom. Azt tudom, hogy a RED és a BLACK az 300 másodpercre van beállítva, ami szerintem már teljesen elfogadható érték. A BLUE 8 másodpercre van beállítva, ami garantáltan kinyírja a merevlemezt egy év alatt, ha 24/7-ben van használva. Viszont a BLACK és a RED azért drágábbak, mint a BLUE vagy a PURPLE. A kérdésem, hogy a WD PURPLE (PURZ) típusú merevlemezeknél a fejparkolás üresjárási ideje hány másodpercre van beállítva gyárilag? :U

''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''

(#64021) arcitec válasza OddMan (#64020) üzenetére


arcitec
addikt

Akkor neked a PURPLE kell, az nem parkol ... ;)

(#64022) Lauda válasza OddMan (#64020) üzenetére


Lauda
félisten

Nálam egyik purple sem parkol.

[ Szerkesztve ]

(#64023) Imi1981


Imi1981
veterán

Sziasztok! Főleg torrentre vennék 2 Tb-os hdd-t. Erre a célra ahogy olvasgatom talán a legjobb a Wd Red? De Red-ből van sima és pro. A pro rohadt drága ezért kérdezném, hogy a sima is jobb mint például a purple (ami elég jó szerintem)?

(#64024) OddMan válasza arcitec (#64021) üzenetére


OddMan
őstag

arcitec, Lauda köszönöm a választ, ezt nem tudtam, hogy a PURPLE merevlemezekben az üresjárati fejparkolás teljesen ki van kapcsolva. Akkor asszem veszek is egy WD60PURZ merevlemezt, ár/érték arányban jónak tűnik.

[ Szerkesztve ]

''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''

(#64025) Lauda válasza OddMan (#64024) üzenetére


Lauda
félisten

Egész nyugodtan, jó vinyók! :K

(#64026) Jim74 válasza OddMan (#64024) üzenetére


Jim74
nagyúr

Nekem van egy 4 TB Purple-öm. Kb. 2 éves, NAS-ban van és most néztem meg HDSentinellel, kb. 70 db parkolása volt :DD

(#64027) OddMan válasza Jim74 (#64026) üzenetére


OddMan
őstag

Köszi az infót, akkor tuti ez lesz. :R

[ Szerkesztve ]

''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''

(#64028) NY_A


NY_A
őstag

Üdv.

Csak torrentre 3-4 tb kapacitásig mit válasszak? Kb. napi 6-8 órát menne.
Ajanlottak között van a Toshiba P300, de gondolkodok még a WD Purple vagy Red-ben. (sima nem pro)
Árban a Toshiba a legjobb, de WD-n kívül más HDD-t még sohasem vettem. :)

(#64029) Lauda válasza NY_A (#64028) üzenetére


Lauda
félisten

Mindegyik megfelel a céljaidra. A p300 7200, a purple/red pedig 5400-as fordulatú. Utóbbiak picivel lassabbak, ellenben halkabbak és kevésbé melegszenek.

(#64030) NY_A válasza Lauda (#64029) üzenetére


NY_A
őstag

Értem.
Nagyon köszönöm. :R

(#64031) NY_A


NY_A
őstag

Ó még egy kérdés.
1 gigabites net mellett a letöltés sebességét befolyásolhatja az 5400 és 7200-as fordulat közti különbség?

(#64032) Lauda válasza NY_A (#64031) üzenetére


Lauda
félisten

Ez egy elég összetett dolog. Ha üres a vinyó/nem töredezett stb, akkor írási sebességben tudja ezt az 5400-as vinyó. Azonban minél töredezettebb, minél több torrent fut fel-le, annál jobban ki fog jönni a különbség. Azt is figyelembe kellene venni, hogy ha sok torrentet futtatsz ezzel a sebességű internettel, akkor a 7200-es vinyó is el fog fogyni hamar. Sokkal ajánlottabb egy ssd erre a célra. Szerintem kérdezz körbe a bittorrent topikban ezügyben. ;)

[ Szerkesztve ]

(#64033) NY_A válasza Lauda (#64032) üzenetére


NY_A
őstag

Még egyszer nagyon köszönöm. :R

(#64034) degec


degec
senior tag

Tisztelet !
A leírásba ajánlott 10TB WD Red WD100EFAX 256MB, 3év gari, AF, továbbra is ajánlott Synology nasba raidbe? én csak WD ig látok el, sose volt másom, de ha azt mondjátok hogy van jobb ennyiért meghallgatnám.. Köszönöm szépen ! :R

(#64035) Lauda válasza degec (#64034) üzenetére


Lauda
félisten

Igen.

(#64036) smiti válasza smiti (#28429) üzenetére


smiti
addikt

Azt hiszem nem volt ez rossz választás, még mindig hibátlanul üzemel!!!! :Y

(#64037) miko_


miko_
tag

Sziasztok merevlemezt keresek torrentezéshez 4GB-at. A lényeg ne parkolgasson és az 500/Mbit letöltést tudja.
Köszi.

(#64038) miko_ válasza miko_ (#64037) üzenetére


miko_
tag

4TB-ra gondoltam :DD

(#64039) Lauda válasza miko_ (#64037) üzenetére


Lauda
félisten

A purple jó neked is. De 100-200 torrent futtatásához ilyen nettel inkább egy ssd.

(#64040) Imi1981


Imi1981
veterán

Sziasztok! Torrentezésre (150 megabit és kb 100-150 torrent fut majd a torrent kliensben) keresek hddt. 2 Tb-ost nézegetek és Wd Red és Wd black között vacilálok. Nem (nem biztos hogy újat) újat veszek és nagyjából egy árban lesz a kettő. Melyik való inkább torrentezésre? Amúgy még plex media szerver fut majd róla és oszt meg filmeket. Jelenleg egy wd purple van ami 1 évig tökéletes volt de mostanában szarakodik sajnos.

(#64041) Kingcold


Kingcold
aktív tag

Sziasztok!
Szerény, N3060 as kis laposomba keresek új HDD t.
1Tb ra lenne szükségem. Főleg filmezés, minimális retro játék és amúgy non stop torrent futna.
Mit ajánlanátok?
Válaszotok előre is köszönöm! :R

(#64042) fogirobi


fogirobi
senior tag

Sziasztok!

Segítségeteket kérném. Mi a különbség a WD20PURZ és a WD20EFRX HDD-k között az árán kívül?
WD20EFRX-em már volt és meg voltam vele elégedve, ezért gondoltam, hogy veszek ismét egy ilyet, csak utána megláttam a WD20PURZ-t, hogy azért az valamivel olcsóbb.
Játékra, torrentezésre és adattárolásra használnám. Ami fontos, hogy halk legyen.

Érdemes ezeket venni? Vagy gondolkozzak 7200-asba? Azt olvastam, hogy azok elég hangosak. :F

Köszi előre is a segítséget!

(#64043) tibaimp válasza fogirobi (#64042) üzenetére


tibaimp
nagyúr

Mind a két típus jó, nyugodtan veheted a red-et, ha az már volt korábban és meg voltál vele elégedve. A garidőre figyelj oda, mert bizonyos boltok/webshop-ok játszanak ezzel. Ezek 3 év garos HDD-k.

[ Szerkesztve ]

A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...

(#64044) ooszi


ooszi
senior tag

Sziasztok
Tudom néztem a listát, de szerintetek ez mennyire alkalmas HomeServer be: WD81PURZ WD PURPLE?
Amire használva lenne, adatok, filmek, tárolása, plex media server.
Olcsón hozzá tudok jutni.

[ Szerkesztve ]

BY ooszi

(#64045) Lauda válasza ooszi (#64044) üzenetére


Lauda
félisten

Alkalmas.

(#64046) ooszi válasza Lauda (#64045) üzenetére


ooszi
senior tag

Szia köszönőm valaszod, ilyen alaplapom van ASRock H370M-ITX/AC a nas-ba, lehet hogy hülyeséget kérdezek, de azért felteszem, az alaplap tudja kezelni? EXT4 fájlrendszer lenne rajta.

BY ooszi

(#64047) NY_A


NY_A
őstag

Sziasztok.

Egy kis tapasztalat megosztással jöttem hátha más is ezen gondolkodik amit megléptem.
Egy WD Bluet váltottam le a mérete miatt végül egy Toshiba P300-ra, kizárólag torrentre.
Szerintem egyáltalán nem hangos, én speciel akkor hallom csak ha le van véve a ház oldala mert matatok benne. A sebessége lényegesen jobb mint a WD Blue-é volt, bár ezt a következtetést csak a torrentek sebességéből tudom levonni. A töredezettségre nem tudom fogni mert a WD sem volt az. 1 gigabites netem van amivel a WD-re nagyon max 90 megával tudtam tölteni, a Toshibára simán húzza 115-120-al.
Az ára is elég jó így én jó szívvel tudom ajánlani.

(#64048) Lauda válasza NY_A (#64047) üzenetére


Lauda
félisten

Köszi a tapasztalatokat!

Az gondolom a különbség abból adódhat, hogy (ha ezekről a vinyókról van szó) a wd10 ezex tartalmaz 1 lemezt 2 olvasófejjel, a p300 3tb pedig 3 lemezt 6 olvasófejjel. Nyilvánvaló, hogy a rendelkezésre álló erőforrások miatt jobb teljesítményt tud nyújtani. :)

(#64049) Lauda válasza ooszi (#64046) üzenetére


Lauda
félisten

Ezt inkább az alaplapod topikjában kérdezd meg szerintem. :) Magam részéről azt mondanám semmi gond nem lesz vele, de jobb biztosra menni.

[ Szerkesztve ]

(#64050) NY_A válasza Lauda (#64048) üzenetére


NY_A
őstag

Igen, ezex-ről van szó.
Nem tudom miből adódik a különbség, biztosan az van amit írtál. Én minden esetre örülök neki. :)

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Milyen belső merevlemezt vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.