Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3551) Ginew válasza Badb0y (#3549) üzenetére


Ginew
aktív tag

naon belejöttél :)

(#3552) tájbór


tájbór
csendes tag

Sziasztok!
Digitális videókamera vásárlása előtt állok és olyan kamerát szeretnék venni, melyet tudok használni film készítésére (felvett anyag vágása, effektelés, szerkesztés, stb.) is, valamint családi felvételek felvételére is, szóval olyan félprofi kamerára gondoltam, pl. amire objektívet is tudnék csatolni.
Na de én már utánaolvastam több helyen is anak, hogy az új SD kártyások amit anyagot felvesznek azt nehezebb szerkeszteni és még kissé gyerekcipőben jár ez a dolog. Merevlemezesekről fogalmam sincs. MiniDV-re meg azt mondják kifutó cucc, de máshonnan meg azt hallom filmkészítésre ez alkalmas, mert a felvett anyag kevés helyet foglal, könnyű szerkeszteni és gyorsan lehet capture-ölni. Na most jó lenne ha valaki itt ki tudna igazítani engem, azt nagyon megköszönném. :)

Ja és maximum 300-250ezret adnék ki érte.

[ Szerkesztve ]

(#3553) johnjohn válasza tájbór (#3552) üzenetére


johnjohn
addikt

Mit értesz az objektív csatolás alatt ?Ha cserélhető obit akarsz, akkor csak az objektív maga 3-400 000.- nél fog mozogni minimum, a váz pedig mégegyszer ennyi használtan.
Egyébként kinek a pap. kinek a papné, a Mini DV-nek valóban sok előnye lehet az Mpeg2-vel szemben szerkesztéskor,bár erről is megoszlanak a vélemények. és nagy helyet foglal a gépen.Szerintem, ha van időd olvasgass vissza jó pár oldalt, ezt a témát rágjuk itt állandóan, nem igazán lehet egy hsz.-ben válaszolni.
Nem fogsz egyértelmű utalást találni egyik rendszer mellett sem, ezt neked kell eldönteni az igényeid szerint.

(#3554) direwolf válasza tájbór (#3552) üzenetére


direwolf
őstag

Alapvető ellentmondás van az általad említett "félprofi" és a "családi" kategória között méretben. És ez csak egyetlen szempont volt :)

"I've seen things you people wouldn't believe"

(#3555) tájbór válasza direwolf (#3554) üzenetére


tájbór
csendes tag

Értem, de nem konkrétan értettem a félprofit, nem az olyan nagy vállkamerára gondoltam. Ha konkrét modellre kéne levezetben a gondolatom, akkor mondom a Sony HDR-HC9E modellt. De észrevettem, hogy ez CMOS nem CCD. A kettő mennyiben tér el egymástól? Annyit vágok, hogy a CMOS olcsóbb gyártási technológia.

(#3556) doktor úr válasza tájbór (#3552) üzenetére


doktor úr
tag

Ebben az árkategóriában inkább a Canon HV30-ra szavaznék (miniDV kazettán DV vagy HDV felvétel).
a felvett anyag kevés helyet foglal, könnyű szerkeszteni és gyorsan lehet capture-ölni - 1 óra DV vagy HDV anyag számítógépbe átjátszva kb. 12GB. Szalagról "valós időben" tudod átjátszani a felvételeidet, tehát 1 órányi felvétel bejátszása 1 óráig tart :) Könnyű szerkeszteni... technikai értelemben igen. Mondjuk kevésbé komplikált, mint az AVCHD anyagokat.

(#3557) Jamesch


Jamesch
tag

És akkor ezekkel a Canonokkal Panakkal Sonykkal nem lehet 720p-t felvenni?
Ha az ember elmegy nyaralni egy SD kártyással akkor naponta mehet kiírogatni DVDre a cuccot 25Mbps-os rátával.

Ja és |V|etal !!! |,,|¸

(#3558) direwolf válasza Jamesch (#3557) üzenetére


direwolf
őstag

Hát ha arra van ingered... amúgy 24Mbps az avchd formátum maximuma, de 17 a jelenlegi legnagyobb amit konzumer kamera használ (valamelyik Pana) Szóval egy 8 gigás SD-re több mint egy óra rámegy. Ha viszel egy notebookot, vagy egy erre a célra kitenyésztett mobil hdd-t, akkor meg van oldva a napi archiválás. Bár tapasztalatból mondom, nem sétagalopp napi egy órányi felvételt elsütni. Az már nem nyaralás, hanem kőkemény meló ;]

"I've seen things you people wouldn't believe"

(#3559) Cyrin válasza tájbór (#3555) üzenetére


Cyrin
addikt

Nem is kell tovább gondolkodni, Sony HC9 vagy Canon HV30, amelyik jobban bejön. Tapogasd meg.

(#3560) Jamesch válasza direwolf (#3558) üzenetére


Jamesch
tag

Igazából azért szenvedek ennyit mert alapvetően szülőknek kell a kamera, szal jó lenne az egyszerű kezelhetőség(minimális utómunkákat tekintve is, nem műszaki analfabéták), viszont jó lenne ha én is elszórakozhatnék egy kis HD technológiával.

Ja és |V|etal !!! |,,|¸

(#3561) rumos14 válasza Badb0y (#3547) üzenetére


rumos14
nagyúr

hát nemtom, én azért inkább 1920*1080-ban vennék fel, ha lehet, mert lehet hogy később megbánja az ember az alacsonyabb felbontást.
az sem mindegy gondolom, hogy hdv vahy avchd formátum, mert az utóbbinál az alacsonyabb bitrate miatt gondolom már látszódhat az 1440*1080.

neked amúgy hv30 van? az is mts vagy m2ts file-ba rögzít.

(#3562) rumos14 válasza Jamesch (#3557) üzenetére


rumos14
nagyúr

nem lehet. az egyik megoldás az hogy merevlemezzel, vagy azzal is rendelkező felvevőt veszel, vagy veszel egy mobil háttértárat. bár szerintem egy 16 ggiás kártáyra rögzíthető ~4 óra (Panáknál) csak elég, hacsak nem világ körüli útra mész.

(#3563) direwolf válasza rumos14 (#3561) üzenetére


direwolf
őstag

Nem lehet így összehasonlítani a HDV-t az AVCHD-vel, mert az egyik mpeg2, a másik meg mpeg4 alapú. Az mpeg4 beéri sokkal kevesebb sávszélességgel is, cserébe számításigényesebb.
Szvsz a jövő az AVCHD-é már csak a Blueray miatt is.

[ Szerkesztve ]

"I've seen things you people wouldn't believe"

(#3564) rumos14 válasza direwolf (#3563) üzenetére


rumos14
nagyúr

ok, egyetértek.
egy korábbi kérdésemet neked szegezném, avchd kamerákra vonatkozik, hátha tudsz válaszolni:

- ha rögzítek pár videót, akkor a kártyán csak pár .mts file lesz, vagy hogy néz ki a kártya tartalma? azért kérdezem, hogy simán tudom bármire archiválni ezeket az .mts file-okat, ha a memókártáyra visszarakom, bele a kamerába, le fogja játszani? ez ugye azért fontos mert vagy pc-vel vagy a kamerával tudom lejátszani a felvett anyagokat, asztali DVDolvasóval nem.

(#3565) Badb0y válasza rumos14 (#3561) üzenetére


Badb0y
addikt

m2t-ben. És kicsit lentebb írtam, hogy annyira nem látszik, ahogy fullhd-ra kinyújtja, hogy nem igaz. Tényleg megpróbálok feltenni valahova full hd-ban egy nagyon rövid videt, hogy lásd. Egy közel 500k-s sharp full hd-s tv-n nézve mondom a tapasztalatokat.

Minőségi laptopok https://notebookokhu.business.site/

(#3566) rumos14 válasza Badb0y (#3565) üzenetére


rumos14
nagyúr

egy jóideig én még 72cm-es Sony CRT tv-n fogom csak visszanézni a fevlteleket...
gondolkodom a opana hdc-sd1-en is, abban még nagyobb érzékelő volt mint az újabbakon.
ha felraksz bármi sample-t akkor köszi.

(#3567) direwolf válasza rumos14 (#3564) üzenetére


direwolf
őstag

Nekem még nincs HD kamerám, csak egy egyszerű HDD-s Pana. Arra nem működik, hogy visszamásolom az mpeget, mert tárol mellette fileinfókat, thumbnaileket, lejátszási listákat stb. Megkérdeztem kollégát, neki egy HDD-s Sony HD van, nála is ugyan ez a helyzet :(

"I've seen things you people wouldn't believe"

(#3568) direwolf válasza Badb0y (#3565) üzenetére


direwolf
őstag

Hogy érted ezt, hogy "nem látszik, hogy fullhd-ra kinyújta"? Nem jól jeleníti meg? Vagy nem látszik minőségi különbség? Utóbbi esetén van összehasonlítási alapod natív fullHD-s felvétellel?

"I've seen things you people wouldn't believe"

(#3569) rumos14 válasza direwolf (#3567) üzenetére


rumos14
nagyúr

:(
végülis az is jó, hogy ha megtelt mondjuk a 4 gigás kártya, a tartalmát 1:1-ben kiírom egy dvd-re.
aztán ha vissza akarom játszani, a dvd tartalmát megintcsak 1:1-ben visszaírom az sd kártyára, így már csakcsak le fogom tudni játszani. kicsit körülményes. az a bibi ugyebár hogy a felvett anyagot csak a kamerával tudom lejátszani, meg még esetleg a notebook-ommal, ha bírja.

(#3570) rumos14


rumos14
nagyúr

azért kicsit sajnálom hogy ezek a hd-s kamerák nem tudnak 4:3 arányban rögzíteni. jelenleg még nem látom értelmét egy hd tv vásárlásának, mivel a tv adások még javarészt 4:3 arányúak. + ha veszek ilyet majd, akkor tutira nem hd ready tv-t hanem full hd-t veszek, ami most még 300k.

(#3571) vazol


vazol
tag

Ha esetleg valakit érdekel, Pana GS 320-as kamerát csütörtökre igazolt vissza a Panashop!
Igaz, nem full HD, de 10 kazettával is 100k alatt marad! :C
vazol

Ha nem vagy biztos benne, kérdezz és még bizonytalanabb leszel!

(#3572) akyyy válasza Badb0y (#3546) üzenetére


akyyy
senior tag

tudnál minta videókat adni belőle? neten csak hv20-ast találok, és igaz elvileg ugyanaz, de engem mégis zavar:D

meg mi a gond a rode svm-el pontosan? azt se tudom micsoda az:((:D

(#3573) direwolf válasza rumos14 (#3570) üzenetére


direwolf
őstag

Ha már OFF-olunk... fullHD-t számold ki látod-e egyáltalán! Az emberi szem 100%-os látásélességgel 1 szögperc felbontást tud. Pitagorasz tétel + sinus függvény... meg fogsz lepődni mekkora TV kell mondjuk 3 méterről nézve, hogy egyáltalán különbséget tudj tenni 720 és 1080 sor között ;) A baj inkább azzal van, hogy a kedves gyártók az un. hdready kijelzők esetén magasról leszarták a szabványt, és még véletlenül se 1280x720 a felbontás, így esélyed sincs pixelpontos képet előállítani egy ilyen forrásból :(

"I've seen things you people wouldn't believe"

(#3574) rumos14 válasza direwolf (#3573) üzenetére


rumos14
nagyúr

na pont ez a para. lcd kijelzőn a nem natív felbontás elég csúnyácska tud lenni, ezt csak a korábbi monitorom és a jelenlegi notebook-om alapján mondom.

(#3575) Badb0y


Badb0y
addikt

#3566 #3572:

Keresek valami feltöltős oldalt, ahova olyan 300mb körüli anyagot fel lehet tölteni, abba egy pár perc belefér majd full hd-ban tömörítetlenül.

Minőségi laptopok https://notebookokhu.business.site/

(#3576) Badb0y válasza direwolf (#3568) üzenetére


Badb0y
addikt

1.3333 nagyítás miatt.
Van sok ful hd-s filmem, mondjuk nem gyári bluray, hanem mkv, de 10-12.000 mindnek van a bitsebessége.

És én ezt az 1.3333-at nem látom sehogy sem.

Viszont ha rosszul gondolom a dolgokat megint, akkor javíts ki. A jelenlegi tudásom alapján a szalagos megoldások csak 25mb-re képesek, és ez nem elég a teljes full hd-nek, az 1920*1080-nak, csak az 1440*1080-nak 1.3333-mal. És ez a szorzó a viszintes képpontokra értendő. Így van vagy nem így van :D ?

Minőségi laptopok https://notebookokhu.business.site/

(#3577) direwolf válasza Badb0y (#3576) üzenetére


direwolf
őstag

Pedig nem olyan bonyolult ez.
Így vesz fel a kamerád 1440x1080-ban:

És így játsza le ezt a lejátszó (vagy a TV-re kötve a kamera):

Nem kell ennél többet beleképzelni, ilyen egyszerű.
A tied HDV-t ment, ami nem tömörítetlen, hanem egy mpeg2 alapú tömörítési forma. A 25mbit/s is ezért kell neki, ellentétben az AVCHD formátummal, ami mpeg4 alapú, és beéri ugyan olyan minőség mellett kevesebb bitrátával is.

Feltöltésre rapidshare.com

Na most már remélem elégszer leírtam, nem akarom mégegyszer bepötyögni ;]

[ Szerkesztve ]

"I've seen things you people wouldn't believe"

(#3578) rumos14 válasza direwolf (#3577) üzenetére


rumos14
nagyúr

ez nagyon szemléletes.
az még a az észrevétel, hogy nagy örömömre meg tudtam nyitni virtualdub-bal a m2t/mts file-okat, de pl. a pana sd1 által rögzített 1440*1080 nem 16:9-re kinyújtva, hanem simán 4:3-ban jelenik meg. nem a világvége, csak gondoltam leírom.
amúgy pana sd1 és sd5 között vívódom perpill.

(#3579) rumos14


rumos14
nagyúr

na újabb dolog, van ez az 1080p felvétel, tehát nem interlécel hanem minden egyes képkockát külön rögzít, vagy nem is tudom mi a pontos megfogalmazás. az sd5 nem tudja, csak az újabb, kisebb, drágább sd9... ez egy jó dolog? kell nekem? :B
vagy ottvan a canon hf100, ami persze még jobb, még drágább.

(#3580) Jamesch válasza rumos14 (#3579) üzenetére


Jamesch
tag

Hát sztem mindenképp progresszívest vegyél ha van rá lehetőség.

Ja és |V|etal !!! |,,|¸

(#3581) direwolf


direwolf
őstag

Melyik a legolcsóbb kamera most a piacon, ami natívan tudja a fullhd-t (1920x1080)?

"I've seen things you people wouldn't believe"

(#3582) doktor úr válasza direwolf (#3581) üzenetére


doktor úr
tag

Panasonic HDC-SD5 vagy Sanyo HD1000. Talán.

(#3583) direwolf válasza doktor úr (#3582) üzenetére


direwolf
őstag

És ilyen "nemmárkás", mint pl. aiptek vagy valami hasonló?

"I've seen things you people wouldn't believe"

(#3584) rumos14 válasza direwolf (#3583) üzenetére


rumos14
nagyúr

sztem olyat ne vegyél. ;)

(#3585) direwolf válasza rumos14 (#3584) üzenetére


direwolf
őstag

Isten ments! :DDD Csak összehasonlítási alapnak kérdeztem.

"I've seen things you people wouldn't believe"

(#3586) Chapel


Chapel
addikt

Üdv!

50k körül tipp?

többért azért nem mert a franc akar mindenféle hitelekbe bele menni!

Gépre raknaám fel szal ez egy szempont.

Köszi!

Fotó: https://www.flickr.com/photos/mr_chapel/

(#3587) Jamesch válasza doktor úr (#3582) üzenetére


Jamesch
tag

HD1000 nem olcsó, 170k körül van

Ja és |V|etal !!! |,,|¸

(#3588) Badb0y válasza direwolf (#3577) üzenetére


Badb0y
addikt

Ez oké. Ezzel nincs is bajom. DE! Akkor világosíts fel engem kérlek :) Minek van a kamerában akkor fullhd-s cmos szenzor mikor csak ekkorában vesz fel, és a kamerában levő elektronika segítségével teszi ki fullhd-ba 1.3333 viszintes szorzóval :F

Minőségi laptopok https://notebookokhu.business.site/

(#3589) direwolf válasza Badb0y (#3588) üzenetére


direwolf
őstag

Idézet wikipediáról:
"HDV 720p uses a resolution of 1280x720 square pixels. HDV 1080i uses a resolution of 1440×1080 pixels, but is still displayed with a device aspect ratio of 16:9 This is because the pixel aspect ratio is 1.33:1 stretching the actual pixels to make the proper resolution. This means it has lower horizontal resolution than true 1080 HD formats (1920x1080)"
Tehát hiába a fullHD CMOS szenzorod (ha tényleg az...) a rögzítési formátum korlátozza a max framesizet.

"I've seen things you people wouldn't believe"

(#3590) Badb0y válasza direwolf (#3589) üzenetére


Badb0y
addikt

Akkor maga az, hogy 1080i, az annyit jelent, hogy 1440*1080 ? És az 1080p jelenti az 1920*1080-at ténylegesen? Az 1080i meg csak pixelnyújtással...

Érdekes. Eddig én teljesen azt hittem, hogy az 1080i is 1920*1080 csak interlaced. Vagyis végülis ez is 1920*1080 csak nem nativban.

Minőségi laptopok https://notebookokhu.business.site/

(#3591) direwolf válasza Badb0y (#3590) üzenetére


direwolf
őstag

Dehogy! Teljesen másról beszélsz...
Adott a HD szabvány (vagy ajánlás?) ami definiál pár formátumot, de csak a sorok számát (720, 1080 stb.), a másodpercenkénti framek számát rögzíti (24, 25 stb.), és a képarányt 16:9-ben határozza meg. Ezen belül lehet a kép interlace (i a végén) vagy progresszív (p a végén).
A HDV HDV egy HD video rögzítésére szolgáló szabvány ami a fenti definíciókból kettőt implementál:
1. 720p 1280x720 19,7Mbps
2. 1080i 1440x1080 25Mbps

[ Szerkesztve ]

"I've seen things you people wouldn't believe"

(#3592) ISZOLE válasza Badb0y (#3590) üzenetére


ISZOLE
senior tag

Szerintem jól hitted, az 1080i és az 1080p is ugyanolyan fölbontású (1920x1080).
Az egy teljesen más tészta, hogy a kamerák mit trükköznek össze a bitsebesség csökkentése érdekében.

Semmi papagája hogy kalibabráljuk az oszcilloszpókkal!

(#3593) direwolf válasza ISZOLE (#3592) üzenetére


direwolf
őstag

Linkeltem a HD-ről és a HDV-ről, nézd meg! A HD csak sorokat ír elő, és végső megjelenítési méretet. A HDV mondja meg milyen formában legyen tárolva.

"I've seen things you people wouldn't believe"

(#3594) ISZOLE válasza direwolf (#3593) üzenetére


ISZOLE
senior tag

A HD linken az első sorban van:
" most commonly at display resolutions of 1280×720 (720p) or 1920×1080 (1080i or 1080p)"

(Egyébként ha sorok száma és a képarány van megadva akkor pont ezt jelenti.)

[ Szerkesztve ]

Semmi papagája hogy kalibabráljuk az oszcilloszpókkal!

(#3596) direwolf válasza ISZOLE (#3594) üzenetére


direwolf
őstag

"most commonly" azaz általánosan :)
Egyébként meg igazad van, csak Te is a megjelenítésről beszélsz nem a tárolásról. Ha 1440x1080-as képet tárolsz, de beleteszed a fejlécbe, hogy hékás, ezt nehogyám 4:3-ba játszd le, mert akkor tojásfejek lesznek, hanem 16:9-ben (AR 16:9) akkor a végeredmény rögtön 1920x1080 lesz.

Mégegyszer: a HD a megjelenítés szabványa, a HDV, AVCHD meg a tárolásé!

Most nehogymár ez ennyire bonyolult legyen :U

[ Szerkesztve ]

"I've seen things you people wouldn't believe"

(#3597) ISZOLE válasza direwolf (#3596) üzenetére


ISZOLE
senior tag

Én se írtam mást csak szerényen megjegyeztem, hogy a most kapható kamerák mit trükköznek a sávszélesség csökkentése miatt annak semmi köze a HD szabványhoz, mondhattam volna parasztvakítást is.

Semmi papagája hogy kalibabráljuk az oszcilloszpókkal!

(#3598) direwolf válasza ISZOLE (#3597) üzenetére


direwolf
őstag

Igen, ezt nem akartam így direkt leírni, mert még megsértődik valaki. :D

És hogy legyen valami pozitív is, azt hiszem megtaláltam a most kapható legolcsóbb valós 1920x1080p -be rögzítő (AVCHD formátumban SDHC kártyára) kamerát:
Panasonic HDC-SD9
Ha valaki tud olcsóbbat, szóljon. Egyébként nem is annyira vészes a 180k a sima SD kamerák áraihoz képest.

[ Szerkesztve ]

"I've seen things you people wouldn't believe"

(#3599) rumos14 válasza direwolf (#3596) üzenetére


rumos14
nagyúr

viszont pl. VirtualDub-ban megnyitottam egy Pana SD1 által 1440x1080-ban felvett mts file-t, és a Dub 4:3 arányban jelenítette meg.

(#3600) rumos14 válasza direwolf (#3598) üzenetére


rumos14
nagyúr

na látod azt is nézegetem. tök jó lenne látni 2 hasonló körülmények között készült videót, egyik 1080i, a másik 1080p, hogy lássam, van-e ennek értelme számomra. tudsz vhol ilyet esetleg?
amúgy ha jobban beelásod magad a témába, az sd9-et azért nem nagyon ajnározzák. sokak szerint talán már túl kicsi és könnyű, 300g sincs. a joy-t nagyon szar helyre tették, bal oldalra a kijelző mögé, tehát nemhogy egy kézzel nem tudod kezelni, de nem is a kijelzőre tették, ahogy pl. a Canon. és a képminőség: kevés az a 3 apró érzékelő, és ez főleg rossz fényviszonyok mellett nyilvánvaló. persze lehet mindez csak fikázás, és biztos, hogy számomra első videókameraként az sd9 képe is bejönne. csak ottvan a Canon HF100, persze még drágábban, 230k magasságában, ami minden teszt szerint jobban szerepel.
aztán lehet hogy a végén sd5-öt veszek majd 150k alatt, mert az sem mindegy, hogy a Panára 2 év gari van, Canonra csak 1.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.