Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- arabus: 256GB-os DDR5 memóriamodul 5700 USD.
- Meggyi001: Amire figyelned kell Párizsban is.....
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- hcl: Amúgy mi a terv?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mercutio_
félisten
Skacok, valaki valamelyik Olympus tour-ra jönne?
-
Mercutio_
félisten
válasz
jaanoo89
üzenetére
Az M.Zuiko is jó rajzú obi, a 45 helyett 40-es induló vég is hasznos, de stabis vázon még nem próbáltam, stabi nélkülinél pedig kevesebb fényben könnyebb bemozdult képet csinálni vele.
Ennél az obinál a kitból kivett "használt" ár (30-35ezer) a bolti fele vagy az alatt van, ha elromlik és veszel másikat is ugyanott vagy árban. -
Mercutio_
félisten
válasz
jaanoo89
üzenetére
Abban az árban szerintem más rendszerben sincs élesebb kit-tele, a gyutáv hosszabb végén mind lágyul.
A 45-200 II-t nem ismerem, de súly alapján nagyobb vázakra tudom elképzelni, viszont mivel kitben talán nincs is az új bolti áron már a használt 100-300-ak is képbe kerülnek.
45-175 annak lehet érdekes aki sokat videózik (elektronikus zoom) ha a váz is tudja ezt a funkciót.
45-150 ideális turistáskodni, kicsi, könnyű, egy apró tokban derékra akasztva is elfér.
-
jaanoo89
aktív tag
Még egy kérdés így a fix kör után. Panasonic vázra (Dual IS2) mik az ajánlások olcsóbb telezoom objektívek esetében?
Pana 45-150 és 45-175 illetve 45-200 II-t néztem, de elsőre mindegyiket eléggé lágynak láttam.
-
trigorin
aktív tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Nem, ennyire nem bonyolítom. Tetszik a kit obi. Bár néha elég furán viselkedik rajta az autófókusz, különösen távoli témák esetén. Majd küldök raw--ot, korábban kértétek itt a fórumon.
Ami a 25mm-eset illeti, elég csábító ajánlatnak tűnik, de azért az aggasztó, hogy ennyire figyelni kell rá, hogy nincs-e vmi baj vele gyárilag.
-
r3dsnake
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
Van "munkaeszközöm", ami egy Nikon D90 rendes(ebb) obikkal, és D750 lesz az utód. A G7 totál egy másodlagos kis gép, főként telefon helyett, pár órás munkámért cserébe kaptam "ajándékba", obi nélkül. Videózni fogok vele stock oldalakra, de a fix 25-tel. Addig meg jó lenne valami stabis, olcsó cucc rá pár snittre random. Ha nem jön be, eladom ugyanennyiért. Vagy buktam egy ötöst rajta. De 2 különböző vázra nem tudok fenntartani "obiparkot", főleg hogy elsősorban nem fotózásból keresem a pénzem.
-
hibavissza
veterán
válasz
r3dsnake
üzenetére
Ha ennyire számít 15-20 ezer forint, el kéne gondolkozni, hogy valóban ez a jó hobby számodra. A munkahelyen előfordul, hogy béna eszközzel kell dolgozni, de hogy még otthon a szabadidőmben is büntessem magam.....Nem mondom, ha lenne egy G3/GF2 amolyan játszós gépnek és arra. Porba, koszba, strandra. Az arányos, értelmes döntés. Azért egy G7-re illik valami normálisabb dolgot venni.
-
un2112
tag
válasz
jaanoo89
üzenetére
Tényleg azon múlik, mire használnád. De az egy jó próba lehet, hogy fogod a kitobit, amin ugye az összes kérdéses gyutáv megvan, és rászánsz némi időt, hogy belövöd 20-ra, 25-re, 45-re, és megpróbálsz fixen azzal fotózni. Persze a fényérték nem lesz az, mint a fixeknél és ez is számíthat, de az érzés meglesz, hogy milyen látószöget kapsz, és mit tudsz vele kezdeni, és az azokkal készült képek hogy tetszenek.
Pluszban portréra én még bedobnám a Pana 42,5 mm f/1,7-est, pláne, hogy G80-ra veszed. Szerintem gyönyörű, éles képe van, és bár nyilván szűkebb, mint a 20-as és 25-ös, portréra azért sokkal jobb ezeknél.
Amúgy meg ha egyszer kezedbe kerül egy Pana 20-as, és ráérzel az élességére meg a háttérelmosására, akkor a listádon lévő két másik úgyis kiesik
(De igen, az a lassú autófókusz néha nagyon lassú tud lenni, főleg, ahogy mások is mondták, gyorsan mozgó témánál.) -
jaanoo89
aktív tag
válasz
Royo85
üzenetére
Ennyire lassú az a fókusz? (youtube-n nem tűnt nagyon lassúnak, de éles használat az más)
Én is 20-ast szeretnék venni, viszont így elgondolkodom a 25-ös Panán. Ha töltenék fel róla képeket, megtudnátok mondani, hogy hibás-e vagy sem? (Ha neten rendelem, azt hiszem 14 napon belül vissza lehet küldeni ok nélkül.)
-
hotkar
senior tag
Sziasztok!
2 éve használok egy Panasonic 14-140-es obit. Használtan vettem, és másfél évig kifogástalanul működött. Fél éve viszont néha nem ismeri fel a gép, hogy objektív lenne rajta, vagy ha felismeri, akkor sem megy a stabi, vagy az AF.
Megmozgattam jobbra-balra többször, hogy érintkezzen rendesen, most minden helyrejött, de:
FRONTFÓKUSZOS!

Ha kézzel rásegítek (kontrasztkiemelés van a gépemen) akkor pontosan be lehet állítani, de AF-ben mindig a téma elé állít élességet. Olyan helyen próbáltam, ahol más tárgy nem zavarhat be.
Hogyan lehet ez, illetve mit lehet tenni? Egy kis műszerészkedés nem áll távol tőlem, de akár szervizt is keresek, ha valakinek van ötlete rá, hogy hol.
Köszönet.
-
Royo85
tag
válasz
MrChris
üzenetére
Nem küldtem én semmit!

Az egyik kedvenc obim volt a Panasonic 20mm 1.7, de ahogy nőnek a gyerekek egyre jobban tudatosult bennem, hogy a fókusz sebessége számomra lassú. Szaladgáló gyereket fotózására sajnos nem a legjobb választás. Így hosszú gondolkozás után eladtam.
Kipróbáltam a Panasonic 25mm 1.7 ami látószögben nem ugyan az, de a gyorsabb fókusz miatt bevált.
-
hibavissza
veterán
válasz
r3dsnake
üzenetére
Nem tudom. Ez pénztárca kérdése. Egy húszasnál nem is ér többet. 35-40-ért 12-32-t kapni. Én arra gyúrnék a helyedben.
(#86272) trigorin: Nehezítsem? Add el a 12-60-at és egészítsd ki. Vegyél egy Oly 12-40-et

Ha ár teljesítményt kérdezed, akkor egyértelműen Pana 25 1,7 a best buy. Csak hazai webshopból és ha nem penge az összes blendén vagy valahol decenteres akkor küld vissza. -
Royo85
tag
válasz
MrChris
üzenetére
Igen kicsit felületes voltam!
Igen a Panasonic 20mm 1.7 éles de lassabb a fókusz.
Az Olympus 17mm 1.8 nyitva nem olyan éles, a fókusz gyors, maga az objektív olyan mint egy kis ékszer.
A Panasonic 25mm 1.7 ha nem fogsz ki hibás példányt akkor piszok éles és gyors a fókusz, kicsit nagyobb maga az objektív, de ennyi pénzért szerintem best buy!
Ezek közül sz objektívek közül már az összeshez volt szerencsém, jelenleg Panasonic 25mm 1.7 obim van és nagyon szeretem. -
MrChris
nagyúr
válasz
trigorin
üzenetére
Royo85 mondottak + adalék, hogy tesztekben eddig az Olympus volt a leggyengébb. A 20-as a legélesebb, cserébe lassú és hallható fókuszálás, mozgó frontrésszel. Pana 25-ösről, itt a fórumról páran belefutottak decenteres/életlen példányba, de volt olyan is ami meg 20-as élességűnek tűnt.
-
r3dsnake
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
20e-ért tudnék hozzájutni az első verzióhoz, G7-es vázra. Sztem annyiért megér egy próbát, max eladom, ha nem jön be. Meg később megy mellé egy 25mm f1.7.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
trigorin
üzenetére
Szerintem inkább Oly 45 f1.8 vagy Sigma 60 f2.8. Portrénál egy jó munkatáv és a nagyobb fényerő (szebb háttérmosás) többet hoz mint a tartomány elejéről a fixek. Persze tényleg neked kell tudni, hogy milyen gyújtótávolságokon használod a mostani zoom objektíved és mennyire lenne kihasznált egy (több) fix.
-
trigorin
aktív tag
Panasonic DMC-G80 fényképezőgéphez fontolgatok egy második obit a kit obi mellé (12-60mm). Ezek közül gondoltam választani:
* Panasonic 25mm 1.7
* Panasonic 20mm 1.7
* Olympus M.Zuiko Digital 17mm f/1.8Az uccsó kettő nyilván egymást váltja.
1. Érdemes a kit obi mellé fix fókusszal egy 25mm-eset venni?
2. Vagy jobban megéri esetleg egy rövidebb fókusztávolságút választani? Ez esetben a Panasonic vagy az Olympus éri-e meg jobban (utóbbi persze másfélszer annyiba kerül)?Bónusz kérdés: Van értelme egyáltalán az 1. kérdénsek?

-
-
r3dsnake
nagyúr
A 14-42-es Panasonic lencséből úgy látom létezik V1 és V2 is. Esetleg van valakinek konkrét tapasztalata, mennyire van különbség képmőségben köztük?
Köszi!
-
r3dsnake
nagyúr
Panasonicnál Mega OIS-es obinál kikapcsolható a stabilizátor opcionálisan a menüből?
-
MrChris
nagyúr
válasz
jaanoo89
üzenetére
Van néhány összehasonlító oldal képekkel, azokat nézd meg. Szinte tök egyforma. Azt venném amelyikhez jó áron jutnék hozzá. Nekem a régi van, ritkán kerül más a vázra, legélesebb natív obik egyike, az af lassú és jól hallható.
Ára nagyon baráti. -
jaanoo89
aktív tag
-
jaanoo89
aktív tag
Használt valaki Pana 20/1.7 és 20/1.7 II -t is? Tényleg életlenebb az újabb, különösen nyitva?
-
MrChris
nagyúr
válasz
scarabaeus
üzenetére
Majd meglátjuk.
trigorin: ez 90mbájt/s-os kártya, a g80 4k 100mbit/s ami kb 12mbájt/s adatsebesség, valszeg bőven elég lesz. Az én kártyám egy ősi 6 éves samu és azzal sincs gond. A raw (~18mb egy kép) sorozat fotónál jön jól az extra sebesség, videónál ez nem probléma.
-
scarabaeus
őstag
válasz
MrChris
üzenetére
Ez tényleg pici!
Viszont, hm, cirkuláris halszem, nem tudom, azon belül MFT-n cropos-e, tehát MFT szenzoron a teljes kört vagy annak részletét látjuk-e, utóbbinál csak a sarkokat hagyva feketén, ugye egyik esetben sem használja ki a szenzor teljes területét. Mivel nem részletezik, feltételezem, hogy a téglalap alakú szenzoron a teljes kört látjuk majd.
A panorámás felhasználáshoz amúgy már eléggé problémás szerintem mindkettő, különösen pedig az első eset, a felbontás miatt. 16 MP-es vázon a 7,5 mm-es Samyang MFT-n 180°-os diagonális halszemes képeiből összehozott gömbpanorámák olyan 12500 pixel szélesek, így a gömb egyenlítőjénél 360°-ra 12500 pixel jut (a sarkok felé haladva a gömbpanorámák közt elterjedt, 2:1 arányú téglalapot adó egyenderékszögű vetület miatt azért egyre kisebb körre jut ennyi, ezért is lenne jobb, egyenletesebb kockalapos vetületként tárolni, de azt általában nem támogatják), így egy ilyen panoráma felbontása 60°-os vízszintes látószögben nézelődve 2080 pixelt ad vízszintesen. Belezoomolni ebbe annyira már nem érdemes, de amúgy korrekt. Összehasonlításul, 4K-s gömbpanoráma-videóknál 3840/6, 640 pixel jut 60° vízszintes látószögre, ami, ugye, nem sok.
A 7,5 mm Samyangról a szóban forgóra visszatérve, ennél a 4 mm-es halszemnél a 210°-ot befogó gömbszeletnek a vetülete, teljes körként (vagy annak kivágásaként, majd eldől, ha lesz vele készült kép), a nagyobb látószögű képet kisebb területre képezi le (teljes körnél a keskenyebb oldal hosszához igazodva). A 6000 pixel szélességű panorámát (ami a 360cities-en a minimum elfogadott méret) talán teljes kör esetén is eléri, ebben nem vagyok biztos, de kb. akkora lehet, saccolva, 16 MP-es szenzort használva.
Sima, egyképes fényképezéshez (a "mindennapihoz", ha egyáltalán lehet ilyenről halszemnél beszélni, szerintem nem) a 7,5mm-es Samyang a maga teljes képet kitöltő képével, és a sztereografikushoz közeli, nem pedig területtartó halszemként a szem számára elfogadhatóbban torzuló képet készít, majd kiderül, a 4 mm-es milyen vetületű halszem, az biztos, hogy eléggé extrém lesz. Mondjuk sok hely nem lesz elbújni mögötte, hiszen már a Samyangnál is elég könnyen belelóg az ember a képbe.

-
trigorin
aktív tag
Panasonic G80-ba sebesség, tartósság szempontjából elég ez a kártya, ugye?
-
szpetri
tag
válasz
trigorin
üzenetére
"Egy Panasonic G80 fényképezőgépről van szó kitobival (12-60mm). Vhol olvastam, hogy nagylátószögben pl. 8-as blende alatt nem éles vele a kép"
Ezt hol olvastad?
Nekem ugyan nincs ilyen obim, de ezt azért vastag állításnak vélem. Próbáld meg nyugodtan a 4-5.6 rekesztartományt. -
MrChris
nagyúr
Laowa 4mm f:2.8, 210°-os látószög, kár hogy halszem.
Nagyon pici lehet. -
MrChris
nagyúr
válasz
r3dsnake
üzenetére
Hobbistának szerintem elég tud lenni a beépített szenzorstabi+szoftstabi.
Ilyen a gx80 IS+kitobi lens stabi,
itt pedig rátettem még egy mercalit. A premieré talán még jobb. Nekem ez már elég stabil. Ügyelni kell a kameratartásra, lépésmódra... természetesen nem tudsz vele egy rakás dolgot, mint gimballal. Olcsó gimball meg olyan is, ezekből csak jót->drágát vennék.
-
hibavissza
veterán
válasz
r3dsnake
üzenetére
Én már csak a kényelmetlensége miatt sem vennék. Hobbiként a Gx80-nal + szoftveres stabival 90%-ban megoldom ami kell. Ha pénzt kérnék (adnának
) a videóimért akkor feltétlen vennék egyet.
A kérdezőnek G7-es váza volt. Abban nincs szenzor stabi. Ott már megéri elgondolkozni a vázcsere vs gimbal bolton. Egy jó gimbal más liga mint a szenzor (dual) stabi.(#86252) trigorin: nekem az Olympus 45-ös obi dobált random homályos képeket 5 méternél nagyobb tárgytávnál. Csinálni kell több különböző objektívvel objektívenként 40-50 képet az általam vázolt ideális feltételek közt. Így ki tudod szűrni hol a gubanc.
-
MrChris
nagyúr
válasz
trigorin
üzenetére
Osszál meg valami rawot, hátha okosabbak leszünk, mert ez így lehet optikai gyengeség, helytelen élesség, gyenge jpg konverzió... Berázás nem hinném, mert gx80-tól már az új zár van amiről még nem írtak rosszat csak jót.
Ahogy írták a többiek a stabit is tesztelni kell, mindet kikapcsolva. Bár én csak manuálnál találkoztam azzal, hogy a stabi bemozdítja, exponáláskor tér vissza valamilyen alap helyzetbe. -
trigorin
aktív tag
válasz
hibavissza
üzenetére
hibavissza, Studi: Köszi a válaszokat.
Egy Panasonic G80 fényképezőgépről van szó kitobival (12-60mm). Vhol olvastam, hogy nagylátószögben pl. 8-as blende alatt nem éles vele a kép. Jó, a 10 több, mint a 8, de emiatt választottam magasabb értéket.
Fura, hogy említitek a bemozdulást. 1/80s sztem viszonylag tartható kézben, különösen így gondoltam, eddig legalábbis, ha a stabi is be van kapcsolva. Miért javasoljátok a stabi kikapcsolását?
Amúgy szélcsend volt,a mikor a képet csináltam (a pára bejátszhat, bár napsütötte tavaszi napon talán az sem annyira vészes). Egy dolog még: egy polárszűrő, asszem, volt az obi előtt
De korábban szűrő nélkül is tapasztaltam már hasonlót távoli témákra fókuszálva. -
r3dsnake
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
Én is. Kéne valami Osmo-hoz hasonló, 50k körül MILC-re.
-
WestBam
senior tag
Köszi az infókat, kipróbálom a fentebbi technikát, mondjuk 3 fotóval, ha jó az eredmény ésnem túl időigényes akkor használni is fogom.
-
Studi
veterán
válasz
WestBam
üzenetére
Fényelhajlás a jelenség, ami nagyon szűk rekesznél már lágyítja a képet. Ekkora érzékelőméret mellett F5,6-F8 között van az a határérték, ami fölé csak akkor menj, ha a fényviszonyok, vagy az elvárt mélységélesség ezt indokolja. A te témádnál nehéz megtalálni a helyes egyensúlyt, de alapvetően az elmondható, hogy próbálgasd, hogy mi az a legtágabb rekesz, ahol neked még jó a mélységélesség.
-
WestBam
senior tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Írj kérlek erről a blende témáról kicsit részletesebben, lehetőleg láma nyelven, mert én az vagyok.
Tárgyfotókat csinálok a blogomba, viszont én az E-PL5 gyári kitobijánál a képeket az elérhető legmagasabb blende értéken csinálom (talán f22), hogy minden része "éles" legyen a fotózott terméknek. Akkor most ezzel hibázok? A képeket kb. 30-60cm távolságból készítem. Állványon van és 12 másodperces késleltetéssel, hogy ne mozduljon be, záridőt a fényviszonyoknak megfelelően állítom be, iso fix 200-on van, mivel elég jól meg vannak világítva a cuccok egy "photobox"-ban.
Mivel tudok még tovább javítani a képek minőségén? Sajnos én sem találom őket "penge" élesnek, sem autofókusszal, sem manuál fókusszal. -
r3dsnake
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
Létezik elérhető árú gimbal MILC-hez?
-
hibavissza
veterán
válasz
trigorin
üzenetére
Beráztad. 1/80 amúgy a leginkább shutter shock veszélyes A 10-es blende is túl van a diffrakciós határon. 16 megás mft szenzoron 6,3-tól indul és 9 fölött már jól látható a rombolás. Ahogy előttem írták a stabit is kapcsold ki.
Csináld meg ugyan ezt a képet állványról, e-shutterral, min. 1/100-as (inkább 1/320) záridővel, f7,1-en, szélcsendben. Ha akkor is homály, akkor hibás az objektív.
(#86241) yoli666: makróra, portréra Oly 60 f2,8. Videóra, általánosnak 12-35 f2,8 mkII. Tele Pana 100-300.
Ha eladod a mostani két obit és hozzáteszed a 300 ezret okosan még ki is jöhetnek a számok.Én videóra vennék egy gimbalt is.
-
Studi
veterán
válasz
trigorin
üzenetére
1-2 dolog:
- a téma nagyon aprólékos. Ez nem annyira leképezési, mint inkább rögzítési probléma. A Bayer rács miatti interpoláció sajnos elvisz a részletekből, ami ilyen helyzetekben már látszik
- blende: picit nyiss a blendén. Nem tudom, milyen obit használtál, ha fixet, akkor 5,6, ha kitobi, akkor mondjuk 6,3, de ennél lejjebb ne rekeszelj, mert a diffrakció már inkább ront a képen
- és ezzel párhuzamosan a záridő: az a blende nyitásával rövidül, amivel elkerülhetőbbek lesznek a nagyon minimális bemozdulások, berázások is
- stabi: ha be volt kapcsolvan kapcsold ki, inkább nagyon stabil légzés, géptartás. Vagy állvány
- pára: víz fölött fotóztál, valamennyi pára mindig lesz, ami csökkenti a kontrasztot. -
yoli666
tag
Segítséget kérnék objektív kiválasztásában.
Pana G-7-re kellene objektív, de annyiféle van és még ott vannak a Olympus objektívek is...
A lényeg, hogy már ott elakadtam, hogy fotózni és videózni is szoktam és ezekhez célszerű külön venni inkább vagy inkább egy jobb obi legyen? A videóhoz érdemes PZ-t választani?
Amire használnám portré és rendezvény fotózás, videózás és tájképek, esetleg néha makró.
Jelenleg a hozzá adott 14-140 van és egy kis 14-42 PZ, de ezzel nem vagyok túl elégedett...
Ja a legfontosabb az ár, 2-300e ből jó lenne ha kijönne újonnan!
A témában jártasak kérem konkrét típust is írjanak, hogy össze tudjam hasonlítani.Előre is nagyon köszönöm!
-
trigorin
aktív tag
Létezik, hogy a fényképezőgépem vagy az objektívem "rövidlátó"? Többször megfigyeltem, hogy a távolban lévő dolgokat, eléggé életlenül képezi le. Közeli képeken (pl. portré) sokkal jobban látszódnak a részletek.
Nézzétek ezt a 100% cropot. 25mm (avagy 50mm) fókusztávolság, ISO-200, 10-es blende 1/80s záridővel, a tó túlartján lévő (a cropban is látszó) fákra helyezett autofocus.
Rosszul csinálok vmit? -
hibavissza
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Nekem ennyi színezet eltérés bőven elfogadható a megszokott és gyors kezelésért cserébe. Vörösebben is egy sárga flakon marad. A szürkésebb bőrszín pedig nem változtatja meg a személyt és kifejezését. De értem mi a gondod. Párszor már nekifutottam raw konverter programoknak, de annyira bénák a Lightroom/ACR-hoz képest, hogy hamar töröltem őket. Lehet futok egy kört, megnézem mennyit fejlődtek.
-
MrChris
nagyúr
válasz
jaanoo89
üzenetére
Amennyi haszontalan időt eltöltesz a piszkálással azt nyugodtan bukd el a cserén, még pár tízezer is kevesebbet ér mintha összeadod a hiába való óraszámot. A Viewert annak idején arra használtam, hogy a WB-t helyére tegyem, meg esetleg egy kis expó korrekció, te ezzel jársz a legjobban.
Én most a Fujival küzdök Pana ellenében. Eddig nincs az a wow és hogy hűha most már nincs csúszkázás.
hibavissza: Lehetni lehet kreálni, csak egyszerre egy gépet használnék, nem akarok taranis mélységeibe elmerülni.
Azzal sajnos nem értek egyet, hogy ACR-el bármilyen színt el tudnék érni. Például ez a képpár ugyan az a raw, felül a C1, alul ACR. Megfigyelhető, hogy a sárga kis flakon az sárga C1-ben, míg ACR-el van egy vörös stihje amit ha korrigálok elbaxxa az arcbőrt, mögötte a vörös pedig elmegy narancsba. Nem lehet olyanra húzni, se profilváltással. Alsó képen a ruha kékjében pedig van egy kis döglöttség, amit szaturációval se lehet eltüntetni, mert nem a megfelelő árnyalat. A bőrön is lehet látni ami árnyék felé fordul ACR-ben döglődni kezd, bejön valami lila. ACR-el semelyik profillal nem lesz telibe sárga a flakon. Meg az egész olyan döglődős, ha emelem a színt csak egyre rosszabb lesz. Nem csak az a lényeg, hogy az sárga legyen (mert az a flakon tényleg citrom sárga), hanem ilyen kis dolgok összessége miatt módosulnak az árnyalatok a különböző programokban. A tapasztalatom az, hogy van olyan kép ami egyikben vagy a másikban néz ki jobban, kültérben az ACR általában jobban teljesít, ebben az esetben a C1 nyert. -
hibavissza
veterán
válasz
jaanoo89
üzenetére
Szerintem a legutolsó Lightroom/ACR alap beállításon is teljesen jó színeket kreál a Gx80-ból. Próbáld ki. Szokd meg. Valaki az Olympus harsányságát, af rendszerét nem kedveli. A Fuji vízfestékez és méregdrága.
Ritka szerencsés aki az aktuális vázával maradéktalanul elégedett.Amúgy, ha nem kell az UHD videó, kizárólag fotóra nem volt egy szerencsés választás. Nem a te "készülékedben" van a hiba.
-
jaanoo89
aktív tag
(#86233) hibavissza:
Ettől félek. Én csak fotózni szeretnék, persze RAW-ban amit általában 0 hozzányúlással exportálok jpg-be és megy fel webre, vagy nagyon pici mókolás után. Tőlem egy LR vagy ez a Silky nagyon sok időt vesz el.
Régen megpróbáltam az Olympusnál is állítgatni ezt azt, pár óra után azt láttam, hogy nem is kaptam jobb eredményt annál, mint amikor 5 percet foglalkoztam vele a Viewerrel, így hagytam ezeket a mindentudó szoftvereket. Egész nap programozok, a fotózással pihenek kinn a szabadban, nem akarok túl sokat gép előtt ülni még emiatt is.
Azt hittem, kicsit legenda kategória ez az Olympus/Fujinak milyen jók a színei mondás, de ha a többi géppel tényleg órákat kell szöszölni a számítógép előtt, akkor eladom és veszek egy Olympust. Persze a 12-32 marad, az nagyon bejön.

-
hibavissza
veterán
válasz
jaanoo89
üzenetére
Lightroom. Olyan színvilágot kreálsz benne amilyet akarsz.
(#86232) MrChris: Igen. Elindul a videó és eltűnik. Ráadásul túl nagy a legkisebb mérete is. Sokat kitakar a komponáláshoz. Arra gondoltam, hogy képközépre (aranymetszéshez) beállítanék egy kis négyzetet és ott is hagynám. Sajnos az élkiemelés teljesen hektikusan jelenik meg. Témafüggő a használhatósága.
-
MrChris
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
PiP-re gondolsz? Szerintem olyat nem lehet, ezen és G6-on se sikerült maradásra bírni. (Most fedeztem fel, hogy az első tekerővel, kb pixelenként lehet szabályozni a fókuszterület méretét.)
jaanoo89: Mercutionak igaza vagyon. Hányas Silky? Ugyan olyat nem fogsz tudni összehozni, csak hasonlót. Próbáltam mindennel, egyik srác küldött GX80 és EM10 portré fotót, ugyan arról. Valami mindig különbözött, pedig nagyon sok időt eltöltöttem a csúszkákkal, programokkal. Még kipróbálhatod az új ACR-t és C1-t. Szerintem jó színeket lehet velük elérni, de minddel más lesz mint az Oly.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
8 hónappal ezelőtt 165.000 Ft-ért jutottam hozzá a 12-32-es objektívvel, teljesen újonnan, boltból. Akkoriban az E-M10 II kicsivel drágább volt és nem a jó kis 12-32-vel hanem az oly rosszabb kitobijával. Mivel az E-P1-hez is csak a kitobim volt, így örültem, hogy végre van ekv. 24mm-es objektívem és úgy gondoltam, hogy idén fejleszteném a rendszert, vennék még 1-2 üvegeket hozzá.
Szóval összességében úgy éreztem nagyon jól járok vele, olcsóbb, jobb objektív jár hozzá, papíron pedig még tán többet is tud az E-M10 II-nél. Most, hogy több időm van elővenni, nézegetem, de egyenlőre nem tudtam megbarátkozni vele.
Nem szeretném eladni mert buknék rajta, biztosan én vagyok béna/türelmetlen.
-
jaanoo89
aktív tag
Valaki megpróbált Pana gx80-al valami "olympusos" színvilágot kreálni és ha igen, sikerrel járt? Jól jönne egy-két tipp, mert kezdem feladni.
Az ezeréves E-P1-t váltotta, ez volt a legjobb ár/érték arányban úgy éreztem, de amíg az Olympusnál kimentem, lövöldöztem, hazajöttem és semmit vagy csak nagyon keveset szöszöltem (az egyébként tök barátságos Olympus Viewerrel) és máris olyan képeket kaptam, amilyeneket szerettem volna, addig a gx80 esetében kimegyek, hazajövök és nincs időm újra kimenni, mert órákat szenvedek a gép előtt, hogy valami értelmes színvilágot kapjak.
Mondjuk ehhez hozzátartozik az is, hogy nehezen kezelem ezt a Silkypix nevű csodát, nekem tényleg csak pár beállítást kéne hogy tudjon, mint a faék egyszerű Viewer.
Úgy érzem, hogy sokkal kevésbé veszem szívesen kézbe a gépet emiatt, így bevallom férfiasan, szívesen fogadnék tippeket, trükköket még a nyári akciózás előtt...

-
hibavissza
veterán
Gx80-nál meg lehet oldani, hogy videó alatt, manuál fókusszal a belenagyítás segéd ne tűnjön el felvétel indításkor és kisebb méretűre állítsam az alapértelmezett nagy téglalapnál?
-
csurgoi
aktív tag
Engem se kövezzetek meg, de leírom néhány napos tapasztalatomat a fiamtól kapott Canon 700D+50/1,4 obival.
Tudom, hogy kicsit off, de teszem mindezt azért, hogy eloszlassam azokat a kételyeket, amelyek felmerülnek egy rendszer váltás vagy simán vásárlás kapcsán.
Bocsánat, de nekem mindig valami olyan érzésem volt, hogy jó gépek az M4/3-ok , de azért mégsem DSLR.
Azt gondoltam, hogy jól néznek ki ezek a kis gépek, de azért képminőség, meg egyéb téren nagyon elmaradnak a tükrösöktől, vagyis hogy az egy szinttel feljebb lévő kategória.
Lehet hogy ezzel a néhány nappal még nem kellene határozott véleményt leírnom, de nekem az az érésem, hogy az M4/3-ok semmivel nem rosszabbak mint a tükörreflexes társaik.
Persze a bokeh....hát azon jobban érvényesül.
Nekem például a rossz szemem miatt az EVF jobban bejön mint a DSLR keresője.
A képminőségben nem láttam különbséget még pixel kukkolással sem.
Amit tapasztaltam, hogy amig a MILC-el a legnagyobb rekeszen is lehet éles képet csinálni, addig a Canon 50/1,4-en ezt nem tudtam realizálni.
De lehet hogy ez az én hibám.
Sokáig gondolkoztam a rendszer eladásán és a DSLR-re váltáson, de azt hiszem most hogy valamelyes megismertem a DSLR rendszert mostanában nem lesznek ilyen gondolataim.
Nyilván ez a vélemény privát, lehet hogy a tapasztalatlanság is benne van illetve nyilván nem igaz a FF-re , mert azt nem ismerem. -
Balinov
titán
Srácok, hülye kérdés, nem megkövezni, de ha az O30mm makró mellé teszek egy pl 10mm afes közgyűrűt, akkor az változtatja-e a fókusztavot vagy csak a kozelpont fókuszra van hatással?
-
bigsee
addikt
Üdv! Offba teszem: 4/3-os objektívet szándékozok venni, használtan. Elég, ha elviszem a m4/3-os gépet, adapterrel, vagy vigyek szerintetek 4/3-os vázat is?
-
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
gprspeter
üzenetére
Nyilván nagyobb szenzor (pláne, hogy Sony gyártja) akkor jobb képminőségre számíthatsz. Egy kicsit színesebb, egy kicsit kevesebb a zaj magas érzékenységen.
Viszont szerintem rendszerben gondolkodj és ne ebben a két gépben. Mindkét fényképező jó, de miket szeretnél fotózni? Ha az esetek 99%-ban nem mész iso800 vagy iso1600 fölé, akkor zaj tekintetében nem igen fogod megérezni azt, hogy nagyobb szenzor van a gépedben és ez egyre inkább igaz lesz. Valamint (szerintem) a Panasonic (és az Olympus) objektívek hihetetlen jók, még az olcsóbb szegmensben is. Sony-nál ez nem így van. Ami még nagyon tetszik ebben a rendszerben, hogy több olcsóbb objektív csepp és porálló, viszonylag olcsón össze tudsz hozni egy viharban is használható szettet, ha esetleg ilyen igényeid is lennének.
Szerintem írd össze, nagyjából mikre lenne szükséged, nézd meg az ár/érték arányt és amelyiknél jobb jön ki, azt válaszd.
Ellenpélda: ha például hajlandó vagy nagyon drága objektíveket venni, azok jók lesznek a Sony full frame gépeihez is és később tudsz fejlődni abba az irányba is.
-
jjeahh
nagyúr
Én erről lemaradtam
. -
topikk
senior tag
válasz
trlala
üzenetére
Olympus E-M1 II: ISO Low (approx. ISO 64) vs Base ISO
Itt lathatoan tobb a reszlet a Low ISO beallitassal. Azt irja a teszt, hogy kisebb a dinamikai tartomany, de ha a tema ezt megengedi, akkor erdemes hasznalni (felteve hogy valaki JPEG-ben fotoz).
-
gprspeter
senior tag
Köszönöm!

-
jjeahh
nagyúr
válasz
gprspeter
üzenetére
Akkor Sanyi. Viszont nézz néhány objektív tesztet is, mert az is belezavarhat a képminőség képletbe... no meg kérdés az is, hogy milyen témára kell, mert statikusra talán inkább pana, abban valszeg a szenzorstabi többet segít ilyenkor, mint a sony jobb magas iso-ja.
-
gprspeter
senior tag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Mert hogy a Sony APS-C?
Videó nem érdekes, csak a képminőség... -
gprspeter
senior tag
Egy gyors kérdés:
SONY Alpha 6000 vs. Panasonic Lumix G DMC-GX80K? -
Gondwana
addikt
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Vagy csak: làttad nàluk akàrhol megemlìtve, miből szàmoljàk az ISO-t? SOS szerint, vagy REI szerint? (előbbit nem érdekli a szenzor AD àtalakìtàsi karakterisztikàja, csak a teljes telìtődés 0.461-szeresét osztja lux-szekundummal, utòbbi pedig a teljes kép alapjàn definiàl)
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S21 Ultra 5G 12/128GB Fekete / 12 hó jótállás
- LG 77C4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3835
- RAKTÁRKISÖPRÉS! Eladó projektorok!
- Akciós kisWorkstation! Dell Precision 3570 i7-1255U 4.7GHz / 16GB / 512GB / Quadro T550 4GB FHD 15"
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Még az se példátlan, hogy ugyan azt a két hibás példányt járatják körbe-körbe a piacon.
(De igen, az a lassú autófókusz néha nagyon lassú tud lenni, főleg, ahogy mások is mondták, gyorsan mozgó témánál.)

asszem értem...