Hirdetés
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- Andras-G: Az internet veszélyei [2. rész] - Facebook Marketpalce
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrChris
nagyúr
válasz
jaanoo89
üzenetére
Minden aktuális ami m4/3, vagy nem.
Tény, hogy azokat dpr-en csak úgy meglövik, mert többször életlenre sikerül. Viszont zajban azaz 500d akkor sem túl jó.
Még várat magára egy kis csillag fotózásom a Laowa-val és a GX80-al, kíváncsi vagyok az eredményre, most lenne időm, de kissé sok a felhő az éjjel.
A vázstabiról a Fuji azt mondta nem lehetséges X rendszerben, rá egy évre kihozták az XH1-t.
Mint ahogy a duálstabival is így volt, bár arról nem a gyártó hanem a fórumozók írták le, mennyire nem lehetséges... De azt is megmelíteném, hogy az Oly és Pana ibis lényegesen jobban működik a többi gyártóénál. Ezen lehet elmélkedni mi az oka, pl bajonett, érzékelő, obiképkör aránya itt több tartalékot rejt... így az egyre szuperebb stabi egyre jobban kedvez a hires-nek, bár nekem speciel nincs nagy igényem, hogy rengeteg MP-es legyen a kép. Satbiban már pont nagyon jó a rendszer, funkciókban is elég gazdag, a szenzoron meg mindig lehet reszelni. mivel azonos technológiával a nagyobb méret mindig jobb lesz ezért nehéz meghúzni a határt.inzsellér: Fura lenne ha nem lenne, G6-ban, GX80-ban van, meg a régi Oly E510-ben is, 1sec felett magától csinálja, ha be van kapcsolva.
Esetleg itt? Bizonyos esetekben nem elérhető! -
-
Mercutio_
félisten
válasz
jaanoo89
üzenetére
A Tejúthoz viszont 15-45 sec kell és bizony, ez már hosszú záridőnek számít, ahol drasztikusan romlik a teljesítmény, tapasztalatom szerint.
Volt kb. 2 x 3 napig Olympusom, így nem emlékszem ott is van-e, de Panánál létezik ám hosszúzáridős zajcsökkentés funkció, amikor az expó után csinál a váz egy azonos idejű képet lezárt redőny mellett (darkframe) és ezt alapján zajszűri az első képet.
+ Olympusnál ha a megfelelő helyre rakott témával operálsz ott a live composite
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
MrChris
üzenetére
Ha ez a szál még aktuális. Az általad linkelt oldalon a képeket szerintem csak úgy meglövik és összevetheted a zajt. A Tejúthoz viszont 15-45 sec kell és bizony, ez már hosszú záridőnek számít, ahol drasztikusan romlik a teljesítmény, tapasztalatom szerint. Bár az a Canon se egy iso bajnok, képek kellenének...
Ezt a jel/zaj mizériát a HI-RES mód fogja megoldani. (már ahol használható lesz) Minél több helyen be kell vetni, szinte biztosra veszem, hogy a következő Olympus gép jelentős fejlődésen fog átmenni e téren. Már mindenki teszi szépen bele a stabilizátort a gépeikbe, még azok is, akik 3-4 éve kijelentették, hogy az nem szükséges. (fujifilm). 80 megapixeles képeket lehet lőni egy "sima" 20 mpx-es szenzorral, vissza méretezve a képet nem csak sokkal részletesebb lesz, hanem zaj is kevesebb.
Kellenek az objektívbe épített stabik is és egy fokkal még jobb vázba épített. Ezért gondolom azt hogy kijön egy új 12-40-es PRO is stabival és kit része lesz az új gépnek.
Na ennyit a mai jövendölésekről, ha nem jön be, akkor jövőre veszek egy "sima" 12-40-t, nem várok tovább. 
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Van valami hátránya annak a megoldásnak? Még nem tudtam teszteket olvasni róla, de az elektronikus zár sem jó mindenre, így sejtésre ennek is biztos van valami, különben ez lenne az alap beállítás.
-
jaanoo89
aktív tag
Könnyen lehet shutter shock is. Én most vettem észre, hogy jó pár képem sajna életlenebb lett a megszokottnál, jellemzően 1/60 meg 1/100-as záridővel készültek, 12-14mm-en a 12-32-vel. Régi E-P1-n nem volt ilyen, a GX80 meg már nem ilyen, de sajnos az E-M5 II az bizony hajlamos erre. Most olvasom épp, mi a szokás ez ellen, mert idáig magáról a fogalomról se hallottam.
Erre egyébként kinek mi a legjobb tippje, azon kívül, hogy vegyek Sony a6000-t.

-
asdf_
veterán
válasz
padi68
üzenetére
En nem mondok semmit.
Amit en csinaltam kepeket, lattad milyen, hogy miert, azt meg nem tudjuk. Bennem megvolt a ketely, hogy elkefeltem, kertem mastol, mas gepen tesztkepet, az is ilyen taknyos volt. Mas meg irja, hogy ilyenre cserelt, es nala egyenesen jobb a pana utazozoom, mint az oly 45-150. Neki van olyan obija, igy alapvetoen en neki hinnek, a magam reszerol pedig megvarom a tesztkepeket
. -
asdf_
veterán
Mindenkepp, mert egyreszt en is kivancsi vagyok, masreszt jo lenne cafolni, ha hulyeseget irtam
, nehogy akkor mas ez alapjan ne ugorjon ebbe bele. Tele vegen, kulonbozo zaridokkel 5.6-on e shutterrel meg anelkul (remelem nem gx80-ad van, mert annak kb. tokmindegy az utobbi). -
MrChris
nagyúr
Ezen brutális a különbség, nem csodálom a véleményed. Nekem gyanús, hogy azzal a példánnyal valami nem kerek. A fókusz se látszik, hogy a helyén lenne, hanem nagyon közel és eléggé lágy az egész.
Igaz, hogy ez 6.3 a 140-es végén, de tök éles. Ebben a tesztben meg erősen shuttersock érzékeny. A tesztképeken azért ebben is kiváló. Szerintem ezek és más fellelhető tesztek alapján, meg .mf annó leírt véleménye alapján, meg más itt fórumozók által leírtak alapján az egyik legjobb utazó zoom. Viszont lehet, hogy érzékeny a shuttersockra, vagy vannak selejtes darabok. Csak újfajta zárú vázhoz vennék ilyet. Meg persze némi tesztelés után dönteném el, hogy maradhat e. -
-
80hun
addikt
válasz
Speeedfire
üzenetére
Az az e-m5ii 180e-ért szürkeimportos már. Esetleg a bolt válal 3év garit.

Mintahogy a többinél is a 12hó az bolti gari csak. -
Royo85
tag
Nekem van 14-140mm újabb pana obim.
A 14-42mm és egy 40-150mm olympus obit váltottam le vele.
Én azt mondom megérte.
Az oly 150mm es végen nagyon gyenge volt, a pana sokkal jobb.
Pedig 10x zoom.
Nem kell obit cserélni. Két gyerek mellett nagyon jó szolgálatot tesz. Utazáshoz pl. . Ha kevés a fény akkor jönnek a fixek.
-
asdf_
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
Na ez meg a masik, mar nem is emlekszem, hogy e shutteren volt-e, vagy sem, ha nem, olyat is kellett volna (bar nalam 80%-on eshutterben van, mert hiaba birja a zar, kimeljuk
, de siman lehet, hogy kivetel, es akkor nem volt abban). Na ezert mondom en, hogy ezt itt most ne vegyuj keszpenznek, hanem, jarjon maga utana az ember. -
totálkezdő
tag
Azért van ahol ezt írják:
Sadly, it's not all good news with this lens, as we ran into a very odd, and repeatable, issue with this lens relating to motion blur caused by the shutter actuation at certain shutter speeds. Despite testing the lens with IS turned off and on a ~250 lb. studio tripod, we observed noticeable motion blurring at slower shutter speeds at the longer focal lengths.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
Balinov
üzenetére
Az a bolt hogy tudja kb. 150.000 FT-ért adni a 300.000 Ft-os 12-40 PRO-t? Volt már szervizelve? Nem teljesen új? Nincs rá gari? Szinte hihetetlenül olcsó.
Amúgy a 60-as macro-t nem lehetetlen 110-ért a mintaboltban is elcsípni, 3 év garival. Kuponnal mentem oda, törzsvásárlóival illetve pénzvisszatérítés.

-
asdf_
veterán
válasz
padi68
üzenetére
Azert szurok be felve kepeket, mert nagyon rovid teszt volt, tenyleg csak annyi, hogy lottem kb. 20 kepet 10 perc alatt, es benne van, hogy valami elbenaztam -elvileg nem lehet, mert nincs mit, de a vegeredmeny lattan komolyan ketkedtem magamban-
Legalabis sokkal nyugodtabban allitanam a 14-140-rol azt, hogy nagyon gaz a vege, ha a pana obinal kikapcsoltam volna a vazstabit, at kellett volna allitani obistabira is par kep erejeig (bar ugye ha az oly-n jo volt a vazstabi, akkor a masikon is jonak kell lennie), meg tobb zaridovel, valamint nem csak 5.6-on csinalni kepet, hanem rekeszelve is, egyszoval ha tobb tesztkep allna rendelkezesemre. De kaptam masik forumtarstol az o gepevel keszitett kepet tele vegen, az is ilyen volt. Mert ertem en, hogy egy 10x-es zoomos obi az kompromisszumos, ne varjam tole azt, mint egy 3-4x-es atfogasutol, mert a fizikat nem lehet megdugni, csak boven utanaolvasva sem olvastam semmi olyan fikat, hogy a tele vegevel azert ovatosan, mert taknyol ezerrel. Mindenesetre nekem nagyon kiabrandito volt, azonnal el is vetettem a cseret, es azota is eszmeletlenul utalom nyaralaskor az obicseret 
(1:1 crop mindketto a kep tetejebol)
-
padi68
senior tag
válasz
Tin_Shield
üzenetére

hol lehet ilyen olcsón venni ilyen obikat?
-
MrChris
nagyúr
válasz
padi68
üzenetére
Aztat nemtom, hogy jó vétel e. Pénzvissza és 5 év gari lehet, hogy minden normál kereskedőt érint és akkor semmi rendkívül nincs az árában. Lassan két éve 2 hónaposan 155e-t vettem 'használtan' a 12-32vel. Én már tudtam, hogy nekem azaz obi kell. Az ultra zoom nem igazán fog meg. .mf kollégát kérdezd meg, neki tudtommal volt 12-32, 14-140, 14-42, 40-150, 12-50 és összelőtte őket.
-
asdf_
veterán
válasz
padi68
üzenetére
Azt a 14-140-et azért próbáld ki előtte, én 14-42 + 45-150-et akartam kiváltani vele, egy itteni topiktárs volt olyan jófej, hogy találkoztunk, és lőttem az obikkal pár képet, tele végen szerintem nagyon gyenge az az obi.
Volt itt, aki velem egyidőben érdeklődött, ugyanúgy a szürkeimportosra ment rá, mint én mentem volna, csak ő meg is vette, mindig is kíváncsi voltam, mennyire volt elégedett utána... -
Balinov
titán
válasz
Speeedfire
üzenetére
azaz, azaz
tegnap veletlenul megneztem, mennyi ott az O60 macro..meg szerencse, hogy out-of-stock, kulonben lehet hirtelen felindulasbol meg is rendeltem volna.. 
-
Oly-Service
tag
válasz
vASalo
üzenetére
Szia!
Artwork Foto -
MrChris
nagyúr
válasz
padi68
üzenetére
A körítés más a két vázon. G7-ben van mic bemenet és gyárilag cined formátum, jobban markolható, forgatós lcd, talán több kezelőszerv, jobb a kereső optikája. Nagyobb mint a gx80 mégis hasonló tömegű. Viszont nincs benne szenzorstabi. Gx80-nak ez a fő előnye G7-el szemben, meg a talán tetszetősebb és prémium érzet. Számomra az előbbi (ibis) volt a döntő tényező gx80 mellett. Meg majd elfelejtettem a gx80-ban újabb zárszerkezet van, nem csak halkabb, puhább járású, hanem nincs shuttersock.
-
vASalo
tag
Sziasztok,
A véleményetek és segítségeteket szeretném kérni.
Van egy régebbi e-pl5 vázam. Sajnos, valahogy rákerült valami piszok az érzékelő előtt levő védőüveg(?) belső oldalára. Sajnos a piszok nyoma az elkészült képeken is látszik.
Próbáltam lefényképezni telefonnal, ez alább látható.
Az Olympus szerviznél kb. 40eFt volna a tisztítás, ennyit ez a régi váz nem ér. Esetleg tudtok ajánlani valakit, aki olcsóbban is vállal tisztítást vagy tényleg gondolkozzak inkábbújmásik vázon?A véleményeket és segítséget előre is köszönöm,
vASalo -
padi68
senior tag
Sziasztok,
Kettő közül melyik és miért
G7H vagy GX80H /14-140-es obival első körben
Köszönettel A.
-
MrChris
nagyúr
Az ki van zárva. Hirtelenjében ezt találtam, összevetheted, SL1 az nálunk 100D néven futott a 18mp-es lapkával ami lényegesen jobb mint az 500D, a T6 pedig aszem a 750D 24mp.
G80-ban szerintem csont ugyan az a szenzor van, mint a G7-ben. ISO 12800-on már mindegyik elég siralmasan néz ki. Fujival próbálkozhatsz ha lényeges különbségre vágysz ezen a téren. -
Balinov
titán
válasz
Speeedfire
üzenetére
E-infinitytol van az enyém is.
Ja, látom beszippantott a hobbi

-
Speeedfire
félisten
Elment a pl6, a kitobi, és a kis pana 25 is. Végül amellett döntöttem, hogy megveszem a 12-40-et. Kérdés, hogy honnan? Az e-finitit néztem, a hdewcameras-nál jobb az ajánlat. Máshol nem láttam.
-
törölt tag
válasz
jaanoo89
üzenetére
(#87031) jaanoo89
"Ha teljesen kezdő (nem tudjuk) akkor a Sony croppos rendszerét ajánlani neki, csak azért mert 162-ért kapni a6000-t kicsit merész"
Azt ki mondta, hogy csak azért ajánlom?
Az obi felhozatalról pedig érdemes alaposabban tájékozódni, mert láthatóan nem sok fogalmad van róla.(#87032) bongeszo
Erre az "elavult" szövegre majd akkor térjünk vissza, ha lesz olyan MFT gép, aminek jobbak a fókusz funkciói, mint a 4 éves A6000-nek...

(#87033) Lassú Víz
Igen, ez és a 16mm-es pancake fix egyértelműen a leggyengébb. Az Olynál pedig a 14-42 pancake, a hasonló átfogású új Pana és Sigma obik sokkal-sokkal jobbak.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Muerte68
üzenetére
Madgie anno tök jó csillagjárásos képeket csinált az E-M10-zel, a nem túl fényerős Samy halszemmel és a 14 f2.5-tel is. Nyilván a nagyobb szenzorral könnyebb, ez nem vitás, az X-Trans meg egyébként is nagyon jó zajban, jobb mint az átlag Bayer szűrős APS-C. De nincs ingyenebéd, bizonyos körülmények között meg ez a szenzor kevésbé adja vissza a finom részleteket mint a hagyományos.
A Pana kissé rosszabbul tűri a hosszú záridős magas ISO-t mint az Oly. -
asdf_
veterán
válasz
BumBum Jack
üzenetére
Bearazos topik, de kb. 25-30-at.
-
BumBum Jack
tag
Sziasztok .
Szeretnék eladni egy oly 14-42 II R kit objektívet .
Március 12-én media marktban vettem kitben.
Garanciás, gyári fóliában.
kb 6 kép készült vele azóta a dobozában ül.Érdeklődnék hogy mennyit kérhetek érte?
Előre is köszönöm a választ.Üdv: Jani
-
Muerte68
addikt
-
dzz
aktív tag
válasz
topikk
üzenetére
Már bocsánat, de magas iso-n csak hátránya van az mft-nek. Csillagozni akartam péntek éjjel és az a zaj
Minden másra jó, de sajnos nem mindenre. Mellettem egy 500D 12800ISO-n szinte zajmentes képeket produkált! Én meg 1600-nál ki se kell menjek a szobából és ott a tejút
Az mft fényigényes! Fényben elismerem az előnyeit, de most váltáson gondolkodom. Hobbiból fotózom és szeretném ha minden helyzetben legalább egy kicsit értékelhető lenne amit csinálok és nem úgy, hogy utána órákat utómunkázok, hogy elérjem egy 500D nyers minőségét. Még ki fogok próbálni egy G80-at, reménykedem, hogy jobb, mint a G7. -
bunz
csendes tag
Sziasztok,
Milyen objektíveket ajanlanatok egy panasonic g6-hoz, ha elsősorban kutyakat szoktam fotózni, tehát mozgó témához, illetve a városnézos kirandulasokhoz, epuletfotozasokhoz.
Elsősorban az olcsóbb, de jobb minőségű obik érdekelnenek, de a drágább kategóriájú obikra is kíváncsi vagyok.
Jelenleg van egy sigma 19 mm 2.8-am és egy olympus 40-150 mm 4-5.6-om.
Koszi -
Lassú Víz
addikt
válasz
jaanoo89
üzenetére
Mondhatok bármit, de az a legjobb ha a saját szemeddel győződsz meg róla, és letöltöd a próbaverziót. 30 napig teljes funkcionalitással működik. Önmagában nem elég a teljes szerkesztési, retusálási folyamatra, mint ahogy a Lightroom és a Viewer sem. De szerkesztésre egy Affinity Photoval, cimkék kezelésére egy digiKammal kiegészítve azt gondolom le fogja fedni az igényeimet.
Számomra a Viewernek egyik nagy hátránya, hogy minden módosítás csak a kép egészén történhet. A másik pedig az, hogy csak azokat a funkciókat engedi meg, ami a megvásárolt gépben benne vannak. Nem gondolom, hogy attól vannak előrébb, hogy pl. a shadow/highlight funkciót blokkolják egy régebbi E620-assal készült kép esetén.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
padi68
üzenetére
Az általad említett kategóriák nem ennek a rendszernek az erősségei. Egy Canon, Nikon, Sigma 10-ről induló objektívjeihez képest itt méregdrága a 7-ről induló nagylátószögű objektív.
Tánc: nem azt mondom, hogy lehetetlen, de borzasztó nehéz. Nincs PDAF csak a csúcs vázban, a kitobi nem elég fényerős, a szenzor mérete miatt ISO hátrány is van. Kültéren lehet elég fény, színpadon reflektorok által megvilágítva már necces, iskolai rendezvény szalagavatója meg... hajjaj.
Annyira nem vagyok benne most a témában, hogy felelősséggel tudjak neked gépet ajánlani. A nagylátószöget bizonyos esetekben panorámával ki lehet váltani, a táncnál meg te tudod, hogy mennyire tudod megközelíteni a táncost, mekkora gyújtótávolságú objektívre van szükséged. Ebben a rendszerben a 40-150 f2.8-as zoom szerintem célszerű ha megvan hozzá. A másik lehetőség, ha nagyon ismered a koreográfiát és elkapod azokat a pillanatokat, amikor épp alig mozdulnak a táncosok.
Végül, de nem utolsó sorban érdemes pár szót ejteni az utómunkáról is. A minap tette be topikk a macskás képét, és ezen meg az utána következő hozzászólásokon felbuzdulva lőttem hirtelen ISO 20000-es képet az E-M1 Mk I gépemmel raw+jpg beállítással. Először átengedtem raw fájlt a DXO PhotoLab prime zajszűrésén, utána a Nik Collection Dfine algoritmusán. A váz jpg kuka az utóbbihoz képest. És akkor még a többi képszerkesztési lehetőség nem is került szóba. Ha komolyan gondolod a hobbi fotózást érdemes pár száz € összeget a feldolgozó programokra is tartalékolni. Vagy egy év alatt havonta adod oda az Adobe-nak vagy egyszer az elején másnak. Ami engem illet most fog lejárni a hűségidőm az Adobe-nál és elköszönök tőlük. Amilyen jó ötletnek tűnt az elején egy alacsony havi díjért folyamatosan naprakész programmal rendelkezni, most legalább annyira jó ötletnek tűnik egyszer kifizetni másnak egy évnyi díjat egyszer az elején, és használni több évig a programot. Hát meglátjuk.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
üzenetére
Ha teljesen kezdő (nem tudjuk) akkor a Sony croppos rendszerét ajánlani neki, csak azért mert 162-ért kapni a6000-t kicsit merész, még egy Sony fanatikusnak is.

Csak a FF ágat tolják (azt mondjuk rendesen), APS-C vonalon nagyon hiányos a felhozatal.
Nem tudjuk, hogy számít-e neki a videó vagy sem, ha igen, gx80 abban jobb az a6000-nél.
Nem tudjuk, hogy mennyire számít neki túrázás, tájkép fotózás. Ide elég sok (akár tök olcsó) csepp és porálló objektívet tud beszerezni, tovább lehet lépni, mi a helyzet Sony APS-C oldalon??Mi van az utazózoommal, még mindig az a méreg drága átlagos teljesítményű 18-200 van nekik? Csak mert erre felé frissítették ezeket, csepp és porállóak, olcsóbbak és élesebbek lettek az elődnél. Nem lepne meg, ha a Sony ugyanazt adná kb. 250.000-es áron.
Sok a kérdőjel, de "best-buy"-ként nem emlegetném azt a gépet. 1-1 célterületre nagyon jó, jellemzően adapterezve és állványra téve vagy a Sigma megoldásait használva, de ha mozogni is kell azzal a géppel, az orrnehéz adapterezett megoldások egy vicc csupán, a Sigma objektívekkel meg nem biztos, hogy le tudja fedni az igényeit. Az az 1-2 jól sikerült Sony objektív meg baromi drága, a dög nehéz FF objektíveket meg hülyeség rátenni a croppos vázaikra.
-
törölt tag
válasz
padi68
üzenetére
Az Oly 14-42 pancake az egyik leggyengébb tagja az MFT objektíveknek, ezért érdemes gyorsan eladni.
A Pana 12-32 jó lesz helyette. Vagy a Pana GX80 12-32-vel, esetleg a nagyobb szenzorral és sokkal jobb fókusszal rendelkező Sony A6000 162 ezer forintért. -
jaanoo89
aktív tag
válasz
padi68
üzenetére
Jó gép, illetve a GX80 is az. Azt kell eldöntened, hogy okoz-e problémát, ha Lightroom vagy ahhoz hasonló programmal húzogatnád a csúszkákat, illetve hogy mennyire fontos a videó?
Olympusnál meg van a lehetőséged, hogy a Viewerrel pikk pakk előhívd a képeidet, az esetek nagy részében tök jó, szemnek tetsző színekkel, Pananál ilyen nincs. Ott egy picit többet kell a gép előtt ülni, kitapasztalni a dolgokat. Ha később nagyobb objektíveket tennél a gépre, nem árt, ha van hozzá markolat, az Olympushoz van. A keresője egy fokkal jobb, bár a másik gépnél is használható kategóriába esik.
Pana oldalon ott van viszont a sokkal jobb videózási lehetőség illetve a kit kiszereléseket nézve, a 12-32-es objektív jobb annál a Zuikonál. Akksija (kikapcsolt állapotban) tölthető powerbankról. Bár az Olympus képstabilizátora is több mint elég, a Pana DUAL IS rendszere jobb, amennyiben olyan objektíveket vásárolsz hozzá.
(Ha Olympusra esne a választás, én inkább azt javaslom, hogy legózd össze a gépet és az objektíveket külön-külön. Szerintem a pana 12-32 mehetne rá, illetve a telét nem feltétlenül venném meg, egy Sigma 60mm-es talán jobb lehet a tánchoz, (mivel nem mindig van elég fény és mozogni is szoktak közben
), oda a nagyobb fényerő jobb lehet.) -
padi68
senior tag
Sziasztok, mennyire jó gép ill kit ez
Érdemes megvenni?
Hobbi fotózásra használnám: épületek, táj, tánc.....
Köszönöm
esetleg hasonló árban milyen best buy van még?
Üdv Árpi
-
Speeedfire
félisten
válasz
hibavissza
üzenetére
Ott van minden a hozzászólásban.
-
hibavissza
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Mit kell nézni? Klasz pipi kicsit elbaltázott szemöldökkel picit lapos fényekben. Mondjuk nekem a drótkerítés nem annyira adja háttérnek, de ügye mindez szubjektív.
-
jaanoo89
aktív tag
12-50-t szerintem hagyjad, a 20 és 45-ös fix után elsírnád magad. Kevés objektív van, amit nem találok igazán korrektnek itt, a 12-50 köztük van. Nem azt mondom, hogy totál használhatatlan, de akkor már pana 12-60. Egyébként a macro funkcióját se igen használnád szerintem, nem túl acélos.
Úgy gondolom a 12-32 ára mellett nem kérdés, hogy a 14-42-es kiteket hagyni kell, mert az ekv. 24 vs 28 nem mindegy, míg a másik vége nem nagy szám egyiknek se. Kb. 25mm-ig jók ezek a kitobik, nem nagyon tekernéd 42-ig el, mert szerintem nem ízlene, meg ahogy írtad, van neked 45-ös fixed és azt is ritkán használod.
Ha tovább szeretnéd tekerni 12-60, ha viszont ritkán, akkor a 12-32 és a 45-ösöd teljesen jó.
UI.: a 60-as macro szuper!! Nekem csak az marad meg, illetve a 12-32, jó páros.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
Muerte68
üzenetére
Igen-igen, fel is soroltam a "kezdő-olcsó" szettemben a sigmát is. Viszont ha valaki csak portrézik, vagy nagy részben, akkor nem árt figyelembe venni, hogy ha tovább szeretne lépni, mik a lehetőségek és mennyiért. Nem azt mondom, hogy itt nem lehet jó portrékat lőni, de úgyis állványon lesz a gép, tehát a méret sem égető és az ekv. 85/1.8 itt felejtős.
Én túrázáshoz, városban sétálósnak, macrora, szinte mindenre Micro 4/3-t mondok, mert általában számít mindenkinek a méret, árban is jó, minőségben is ez a rendszer, de csak portréra nem tudom teljesen nyugodt szívvel ajánlani.
-
-
Alg
veterán
Sziasztok,
Még mindig gondolkodom hogy milyen utazózoom legyen a PEN Minire... 20+45 fixek vannak, gondolkodom a 12-50-en a makró miatt (bár mióta kipróbáltam a 60as makrót arra nagyon fáj a fogam...), a 12-32-n a mérete miatt (de nem tudom elég lenne-e az átfogása általános kirándulósnak), a Pana 12-60-on (de ez azért már drága, majdnem annyi mint egy oly 14-150 lenne).
Valaki tudna tapasztalatot írni a 12-32-ről, mire elég az átfogás? Azt tudom hogy a 45-öst azért elég ritkán teszem fel szóval lehet mégis jó lenne.
Aztán lehet veszek egy olcsó 14-42-t és letudom azzal...
-
Speeedfire
félisten
válasz
hibavissza
üzenetére
Néha jól jön a 150 nekem. Erre a pana 45-150-re ránézek majd.

Nekem is szokszor para, hogy 150-en F8 kell, hogy elég éles legyen, de 1/400-on már sokszor fel kell vinni az iso-t. Elég patt helyzet van ilyenkor. Éles is legyen, de ne legyen szemcsés, és ha nem mozdul be az sem baj.
-
hibavissza
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Nálam a 40-150 középtele (vagy hogy hívjam?) tartomány teljesen értelmét vesztette mióta megvan az Oly 60. Kivágással jobb képminőséget kapok mint bármelyik f sötét olcsó középtelével. Amúgy a kukkolós teszteken jobb a Pana 45-150. Ráadásul stabilizált. Telénél hatásosabb az objektívbe épített. Mondjuk a 45-200-nál csak élőképhez használtam. Tele végén muszáj is volt állvány nélkül. Expozíció előtt kikapcsoltam, ha engedte a reciprok szabály. Lágyított rendesen rövid záridőnél.
-
Speeedfire
félisten
válasz
hibavissza
üzenetére
Jogos. Benéztem, olcsóbbra emlékeztem.

Nekem valami ilyesmi lesz a végleges felállás. Oly 12-40 pro, oly 45/1.8, pana 20/.17, oly 40-150. Esetleg lesz majd halszem jövőre. -
hibavissza
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Az Oly 75-ös mióta van jó áron? 300 ezer nem annyira pénztárcabarát. Ott már lőtávolban van a Fuji 56 1,2. Nem kérdés, hogy melyik jobb portrézni.
Egyedül a Pana 25 1,7 ami nagyon jó ajánlat és viszonylag új objektív. A legtöbb jó ár-érték arányú lencse szinte az első pár évben megjelent és azóta csend. Oly 45, Pana 20, Pana 14-42 II, Pana 12-32, Pana 100-300, Oly 60, Pana 25 1,7. Ezek elég "pro" üvegek olcsón. Ha ezekből elvagy, nem nagyon találsz jobb ár-érték arányt máshol. Viszont, ha ezek a látószögek (és dof), nem fedik le az igényeid, nem biztos, hogy érdemes erőltetni véleményem szerint. -
Speeedfire
félisten
válasz
jaanoo89
üzenetére
Én sehol nem láttam ennyiért.

De szerintem nem sokkal jobb, mint a 14-42. Pont emiatt döntöttem amellett, hogy inkább beruházok a 12-40-be. Szerencsére hamar elment a pl6 + a kitobi. A pana 25 is lassan elmegy.
A fixek jó áron vannak pana 20/25, oly 45, oly 75. De zoomok, meg az 1.2-es olyk eléggé heroin áron mennek.Macrora vettem egy raynox-ot, nem rossz. El lehet vele játszani. Portréra meg nekem a 45/1.8 nagyon bejött. Szerintem nagyon rendben van a képe. bvr miatt vettem meg, nagyon jó képeket lőtt vele, még a pl6-al is.
A m5II meg a 45/1.8 meg szerintem hibátlan. Simán oda merném tenni egy FF-es gép képei melle.
-
törölt tag
válasz
jaanoo89
üzenetére
Szívesen beteszem a többi gyújtótávolságnál készült képet is, ugyanez a helyzet. Itt van például ekv. 28mm-en, ugyanígy a képszélek:
Pana 12-32 vs. Sony 16-50
Tudod, mi a "titok"? Egyrészt a Pana a valós tudásához mérten nevetségesen túl van hype-olva, a Sony pedig le van húzva. Másrészt ha azonos a vízszintes látószöge a két obinak (a Sony képét a Capture One vágja ekkorára), akkor még a sokat kritizált ekv. 24mm-en is legalább olyan jó képszéli teljesítményben a Sony, mint a Pana. Ennyi.

-
jaanoo89
aktív tag
válasz
üzenetére
Nem tudom, hogy ez a két kép egy kitenyésztett példa-e vagy sem. Én nagyobb mennyiségből vonom le a tanulságot. Az a Sony nem egy jó objektív, tesztek, látott képek alapján. a 12-32 (nálam) már bőven beleesik a használható kategóriába, nyugodtan kimegyek vele fotózni, míg a Sony-nál ez után valószínűleg kereshetnék egy jobbat a 16-50-nél, van is oda félreértés ne essék, csak árban már nem ugyanarról beszélünk.
Egyébként ha szerinted a 16-50 olyan jó, győzd meg a fórumtársaidat is, mert a Sony fórumokban is szidják rendesen, valószínűleg okkal. Itt szeretik a 12-32-t, valószínűleg okkal.

-
törölt tag
válasz
jaanoo89
üzenetére
Nem bántó szándékkal mondom, de viccesen túl van fújva az egyébként tényleg jó Pana 12-32.
Itt van példának okáért a Sony sokat szidott leggyengébb pontja, az ekv. 24mm-es gyútáv sokat szidott képszéle (a Sonynál szoftveres élesítéssel).Pana 12-32 vs. Sony 16-50
Na most ezért a teljesítményért a Pana az égbe szokott menni, a Sony meg a pokolba.

-
Tin_Shield
őstag
válasz
jaanoo89
üzenetére
Van a nagy(obb) szenzornak rengeteg előnye, és ha valakinek kevés az mft képessége, az máshol megtalálhatja a számítását. De értő kezekben ez a rendszer is nagyszerű dolgokra képes, lásd pl. b.vr portréit. Sokan azt hiszik a nagyobb szenzoros géptől a fotóik is jobbak lesznek, de ez nem jön magától

-
jaanoo89
aktív tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Viszont drágán lehet, csak jó minőséget elérni.
-Én pont ezért vagyok itt, mert itt kaptam igazán olcsón jó minőséget. 12-32, kitből, vagy hozzád vágják 30-35-ért, sehol sem kapsz ilyen éles, kontrasztos objektívet ennyi pénzért, ami ráadásul ekv 24mm-ről indul. Mellé mehet a 60-as sigma, vagy a 40-150 kitből botva. Egy amatőrnek tökéletes szett.Persze a portré, macro más téma. Macrora jó ez a rendszer, főleg az olyan gépekkel, amikben van HI-RES mód, ha a téma nem mozog, olyan részletességű képet lehet lőni, hogy hihetetlen. Viszont ha nekem fontos lenne a portré, kövezzetek meg a fórumon, de tuti valami nagyobb szenzoros rendszer felé vettem volna az irányt.
Új hozzászólás Aktív témák
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Óvodások homokozója
- Ilyen olcsó sem volt még egy Apple notebook
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- Formula-1 humoros
- Minden ami Orange Pi
- Háremet tartana az adattárolókból a Chieftec letisztult dizájnú háza
- További aktív témák...
- Acer Nitro V ANV15 - 15.6"FHD - i5-13420H - 32GB - 512GB - Win11 - RTX 4050 - 1+ év gari - MAGYAR
- HIBÁTLAN iPhone 12 64GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4655
- iPhone X 64Gb akku 100%
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Blue Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4692, 92% AKKSI
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Tény, hogy azokat dpr-en csak úgy meglövik, mert többször életlenre sikerül. Viszont zajban azaz 500d akkor sem túl jó.

.

Az obi felhozatalról pedig érdemes alaposabban tájékozódni, mert láthatóan nem sok fogalmad van róla.