- A nagy Triple Channel Tesz: Hogyan lett egy hibás 24GB-os Kitből 1 "Tökéletes"
- XIAOMI Smart Air Purifier 4 Compact EU - légtisztító újabb okoseszköz a lakásban
- Optikai szál nem kell félnetek jó lesz, avagy a damil alapú hálózat
- A PC-m több mint 1 évtizedes története - AMD FX OC, 64GB RAM, ipari SSD - 1.rész
- Agglegénykonyha 15 – Néhány tavaszias recept
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Rap, Hip-hop 90'
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- E.Kaufmann: Optikai szál nem kell félnetek jó lesz, avagy a damil alapú hálózat
- Híd alatt
- bacsis: Gyere el a 11. BRSZK-ra!
- LordAthis: A nagy Triple Channel Tesz: Hogyan lett egy hibás 24GB-os Kitből 1 "Tökéletes"
-
13855 - 13801
13855 - 13801 13800 - 13701 13700 - 13601 13600 - 13501 13500 - 13401 13400 - 13301 13300 - 13201 13200 - 13101 13100 - 13001 13000 - 12901 12900 - 12801 12800 - 12701 12700 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 05:19 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
krizmo_
Topikgazda
-
grizlisandor
veterán
-
Moleman
addikt
Mokkonak több kajáját próbáltam már reprodukálni, de kétlem, hogy rakna bele vegetát.
Valószínűleg a helyi "Maggi seasoning" és "Cock soup" sem hasonlít igazán a mi borzadványunkhoz. Vagy tévednék és csak én képzelek bele túl sokat az ízvilágukba?
Sose jártam arra, csak hasonló videók alapján főzök jamaikaiul.
-
btraven
őstag
-
mentor_4
csendes tag
-
krizmo_
Topikgazda
-
robag93
aktív tag
Korábban ígértem neked Tibicsucsu finom kovászos kifli receptet
:Teljes kiőrlésű kovászos kifli
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 2 dl habtejszín
- 1 dl víz
- 160 g kovász (100% hidros)
- 2 tk nádcukor
- 3 tk sóJelenleg: 300g KBL200 és BL200 vegyesen, és 200g KBL100, de sima BL80 vagy KBL100, BL55 is jó.
Ha keménynek tűnik a tészta lehet hozzáadni még egy pici vizet, nem mindegyik liszt egyforma, van amelyik több nedvességet vesz fel.Elkészítés:
Az előző este feletetett kovászból bedagasztottam a tésztát, kb. óránként hajtogattam háromszor, majd ment a hűtőbe a tészta. Másnap kivetettem és szobahőmérsékleten hagytam 2 órát, ezt követően 110 grammos bucikat formáztam belőle, majd fél órát letakarva hagytam.
Ahogy letelt az idő háromszöget nyújtottam a tésztából, és feltekertem:

Miután tepsire kerültek lefújtam őket permetezővel, és folpackkal lefedtem(figyelni kell, hogy ne érjen a tésztához, különben hozzátapad!):

Amikor a duplájára keltek, mehetnek a 230 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 15 perc alatt készre sülnek:

Kívül ropogós, belül pedig légies.

-
krizmo_
Topikgazda
AI: "Igen, a durumtészta kiváló választás mákostésztához! Állag: A durumlisztből készült tészta főzés után is kiválóan tartja a formáját, nem tapad annyira össze, és jól tapad rá az édes, darált mák."
Nekem nem tapad! Rászórtam, összekevertem és az összes mák a tányéron végezte a tészta alatt. Mit rontok el?
Sima 4 tojásos tészta nem ilyen.Nekem sose volt gondom a durumtésztával. Megfőzöm a tésztát enyhén sós vízben, majd leszűröm, és egyből hozzákeverem a darált mákot ( nem öblítem le hideg vízzel), amikor még meleg, majd fedőt teszek rá, és így hagyom pár percig.
-
btraven
őstag
AI: "Igen, a durumtészta kiváló választás mákostésztához! Állag: A durumlisztből készült tészta főzés után is kiválóan tartja a formáját, nem tapad annyira össze, és jól tapad rá az édes, darált mák."
Nekem nem tapad! Rászórtam, összekevertem és az összes mák a tányéron végezte a tészta alatt. Mit rontok el?
Sima 4 tojásos tészta nem ilyen. -
krizmo_
Topikgazda
A hidratáltsággal a lisztnek megfelelően kísérletezni kell, de ha sikerül eltalálni, bármilyen lisztből szép kenyered lehet.
Ha már kenyér a téma, én is felültem a kovászos vonatra.

Először közel 100% Caputo lisztből sütöttem 75% hidróval, de most már költségcsökkentés címén 50% BL55-öt használok, 70% hidróval lett jó az állaga.
Üdv a kovászolók között. Szép kenyérke lett.
-
krizmo_
Topikgazda
krizmo_ köszönöm az Allegros topicban a liszt tippet, de a te tipped nem jött meg időben így Maka kenyérlisztből és kis rozslisztből sütöttem kb 4 év után először kovászos kenyeret.
Íze tökéletes, állaga is tökéletes lett (nekem). Formára nem ez lett a legjobb, nem igazán lett tartása, formázni is nehéz volt, de ezt betudom az 85% feletti hidratáltságnak. Valószínűleg ez a liszt nem annyira bírja [kép]
Ügyes vagy!
A lényeg, hogy finom lett. Remélem hamarosan megérkeznek a lisztek, én is rendeltem a napokban.
Nem volt éhes a kovászod( kezdett visszatérni), amikor felhasználtad?
Akkor érdemes magasabb hidroval próbálkozni, ha már van rutin, szerintem vedd vissza 70%- ra a hidrot. -
Moleman
addikt
krizmo_ köszönöm az Allegros topicban a liszt tippet, de a te tipped nem jött meg időben így Maka kenyérlisztből és kis rozslisztből sütöttem kb 4 év után először kovászos kenyeret.
Íze tökéletes, állaga is tökéletes lett (nekem). Formára nem ez lett a legjobb, nem igazán lett tartása, formázni is nehéz volt, de ezt betudom az 85% feletti hidratáltságnak. Valószínűleg ez a liszt nem annyira bírja [kép]
A hidratáltsággal a lisztnek megfelelően kísérletezni kell, de ha sikerül eltalálni, bármilyen lisztből szép kenyered lehet.
Ha már kenyér a téma, én is felültem a kovászos vonatra.

Először közel 100% Caputo lisztből sütöttem 75% hidróval, de most már költségcsökkentés címén 50% BL55-öt használok, 70% hidróval lett jó az állaga.
-
robag93
aktív tag
-
Moleman
addikt
Én csak sajtos papírt, mikor a pizzásdoboz tetejére feltapad a sajt, és nem sikerül jól leszedni.
Bár mióta feltalálták a háromlábú műanyag távtartót, nem nagyon volt szerencsém hozzá. -
btraven
őstag
-
Essejó
veterán
-
btraven
őstag
-
Szevam
senior tag
-
Szevam
senior tag
Sziasztok!
Rendezvényre szeretnék sütni pogácsát. Olyan receptet keresek, ami alapján a pogácsa több napig is puha marad, viszont nem kell napokig hűtőztetni, forgatni, pihentetni, hanem pár óra alatt megvan. Esetleg van valakinek egy jó receptje?
A segítséget előre is köszönöm!
-
Essejó
veterán
Ha épp nincs friss koriander zölded, akkor jó a frissen őrölt koriander mag is egy külön örlőben.
-
mentor_4
csendes tag
Sziasztok!
Dobok egy friss rizses, kapros, kukoricaleves receptet:
- kacsazsír
- fej hagyma
- só (dehidratálás)
- lassú tűz
- végén foghagyma
- 20 perc lassú sütögetés / pirítás
- bele a kukorica (mirelit)
- felöntöttem forró vízzel (nem hűtjük vissza az ételt!)
- áztatott rizs = 10 percet ázott vízben
- só
- kész állapotra főztem
- habarás: görög joghurt
- friss kapor
- hőkiegyenlítés
- vissza a levesbe
- botmixer – pár mp. (picit összetörtem, sűrítés)
- done
Jó étvágyat hozzá!
jól hangzik, szoktam hasonlót csinálni
én mondjuk a kaprot kihagynám belőle (nekem nem passzol kukoricalevesbe), viszont friss koriandert tennék bele, meg jó adag borsot
és mirelit kukorica helyett konzerv
még citromlé bele, tetjére reszel cheddar, mellé tortilla
-
8
őstag
Tudom hogy nem ahhoz a legjobb, csak én lusta vagyok tűzhelyen készíteni
Tulajdonképpen csak a nagyon összeáltat nem szeretem, ami olyan mint a gyurma, hogy mindenfélét is lehetne belőle formázni
Anyum, mamám például rendszerint nyakon öntik olajjal 'hogy ne tapadjon és álljon össze', szerintem meg sokszor szarabb lesz tőle. Egyszer csináltam barna rizst, azóta az nekem jobban ízlik mint a fehér.A congee-ról is olvastam már előtte hogy inkább sósan eszik, egyelőre még nem voltam olyan bátor hogy elsőre úgy kipróbáljam

Ez nekem így jó, hogy betesz és ennyi, nem kell figyelni, semmi.Ezen sincs sok funkció, rizs (1h), gyors rizs (0.5h), congee (1.5h), stew (1h), keep warm (12h), timer (24h).
#13825 Essejó, igen, olvastam ezt itt a fórumban tőled, mikor még vásárlás előtt tapasztalatokat kerestem

#13826 Ajándékok Nem tudom, lehet úgy működik az a program. Multifunkciós főzőn én is gondolkodtam erősen, de mivel nem szoktam különösebben, így nem annyira tudok főzni, tartok tőle hogy erősen kihasználatlan lenne
Itt is 2000 forint különbség volt az 1.5L és a 4L-es rizsfőző között, és bár itthon, meg nagycsaládi, rokonsági összejövetelkor bőven szokott lenni rizs, nem mertem bevállalni, mert nem hiszek abban hogy rajtam kívül bárki is használná. Ez meg tök jó kicsi, kevés helyet foglal, 20x22x18cm. A mérőpohárba amit adtak hozzá 150g rizs fér, ez nekem két adagra bőven elég, és három mérőpohárral is belemehet, az már hat adag, annyi több napra is kitart 
rizsfajtától és mosástól függ, hogy mennyire fog összeállni
pl a kerek szemű rizs nem lesz pergős akkor sem, ha jól kimosod előtte, a hosszúszemű pergős fajta rizs meg nem fog összeállni hiába nem mosod meg előtte
Ha jól kimosod a rizst főzés előtt (6-8-10 öblítés amíg tiszta lesz a víz), akkor nem áll annyira össze
-
zseko
veterán
Hát, pedig anno az első főzésem a barna rizzsel szerintem félig nyers maradt, mert eléggé ropogott
De azt hiszem pont ezért kedveltem meg, nem ázott úgy szét, és tapadt össze, mint amilyen általában itthon szokott lenni. És ízre is jobb volt.
Egy youtube videó alapján én úgy okoskodom, hogy a tiédben például egy 'sima' bimetál van. A víznek a hőmérséklete ugye nem mehet 100°C fok fölé, így amíg víz van az edényben addig ezt nem haladhatja meg. És ide van beállítva a bimetál, szóval ha a hőmérséklet magasabb lesz mint mondjuk 105°C fok, akkor kiold. Én így képzelem el.#13831 mephi666 vettem pár fajta, köztük basmati rizst is, legközelebb azt próbálom ki.
A congee-val még kísérletezek, bár most raktam bele gyömbért és fokhagymát is az elején, de továbbra sem tudom elképzelni sósan, így megint cukorral és fahéjjal ettem meg

Amúgy gondolkoztam ilyen növényi italkészítő automatán is, tavaly kipróbáltam különböző 'nem tej' alapú tejeket, és ízlik is a zab és a rizs is. Van tapasztalata valakinek ilyennel? Mennyire jön(ne) ki olcsóbbra itthon készíteni ilyeneket mint a bolti ár? Tesómék gyereke például laktózérzékeny, így csak laktózmentes tejet vesznek, ha ezzel olcsóbb lenne, akkor már csak megérné.
-
solfilo
veterán
Tulajdonképpen csak a nagyon összeáltat nem szeretem, ami olyan mint a gyurma, hogy mindenfélét is lehetne belőle formázni
Anyum, mamám például rendszerint nyakon öntik olajjal 'hogy ne tapadjon és álljon össze', szerintem meg sokszor szarabb lesz tőle. Egyszer csináltam barna rizst, azóta az nekem jobban ízlik mint a fehér.A congee-ról is olvastam már előtte hogy inkább sósan eszik, egyelőre még nem voltam olyan bátor hogy elsőre úgy kipróbáljam

Ez nekem így jó, hogy betesz és ennyi, nem kell figyelni, semmi.Ezen sincs sok funkció, rizs (1h), gyors rizs (0.5h), congee (1.5h), stew (1h), keep warm (12h), timer (24h).
#13825 Essejó, igen, olvastam ezt itt a fórumban tőled, mikor még vásárlás előtt tapasztalatokat kerestem

#13826 Ajándékok Nem tudom, lehet úgy működik az a program. Multifunkciós főzőn én is gondolkodtam erősen, de mivel nem szoktam különösebben, így nem annyira tudok főzni, tartok tőle hogy erősen kihasználatlan lenne
Itt is 2000 forint különbség volt az 1.5L és a 4L-es rizsfőző között, és bár itthon, meg nagycsaládi, rokonsági összejövetelkor bőven szokott lenni rizs, nem mertem bevállalni, mert nem hiszek abban hogy rajtam kívül bárki is használná. Ez meg tök jó kicsi, kevés helyet foglal, 20x22x18cm. A mérőpohárba amit adtak hozzá 150g rizs fér, ez nekem két adagra bőven elég, és három mérőpohárral is belemehet, az már hat adag, annyi több napra is kitart 
kicsit irigylem, hogy így rákaptatok a barna rizsre, nekem valahogy nem adja, pedig egészségesebb lenne

a mi főzőnknek két állása van, főz/melegen tart, semmi időzítés, stb, nem is értem, honan tudja, hogy mennyi ideig kell főzni a rizst, de valahonna tudja.
-
mephi666
nagyúr

...rizsből nekünk a basmati jön be legjobban: elvileg egészségesebb is, mint a többi és istentelenül jó illata van főzve

-
zseko
veterán
Szia, a rizsfőző szerintem nem igazán pergős rizsre való, arra ott a piláf módszer. Ázsiai találmány, pálcával könnyebb enni a nem pergős rizst.

A barna gondolom azért lett pergősebb, mert rajta van a héja, kevésbé tud összetapadni.
Amúgy igen, a víz mennyiségével tudsz játszani.Az ilyen olyan funkciókról nem tudok nyilatkozni, csak olyannal van tapasztalatom, ami nem programozható, csak bekapcsolom és megfőzi a rizst.
Lidl-es is ilyen tudtommal.Lehet elvileg ízesíteni a rizst odatevéskor, én nem szoktam mondjuk, mert főleg szaftosabb, ragus ételekhez készítem így a rizst. Sültekhez, stb inkább a pirítós majd felöntős módszert nyomatom, zöldségekkel, hagymával, etc, hogy ízes legyen.
Múltkor csináltam congeet én is, de nem rizsfőzőben, hanem fazékben. Ez inkább sós étel, mint édes szerintem. Egyszerű ízesítést kapott, kis gyömbér szeletekre vágva bele, meg aztán a végén kapott kis keményítővel bepácolt vékony szeletkékre vágott csirkemellet, meg pár centisre vágott újhagymát, sót, kis szójaszószt, főzés közben kapott fehérborsot is. Alaplével is lehetett volna csinálni víz helyett. A tányérban tettünk rá még kis koriandert, friss újhagymát karikákra vágva, chili és szezámolajat, gyorsan elfogyott.

congee-hez ez volt a szamárvezetőm:
Cantonese Congee 101Tudom hogy nem ahhoz a legjobb, csak én lusta vagyok tűzhelyen készíteni

-
solfilo
veterán
úúú, ezt a tojásos trükköt nem hallottam még, kipróbálom legközelebb

-
mephi666
nagyúr
...nálunk változó, hogy mihez-milyen menjen: pl köretnek, vagy borsós rizsnek pergős... ha meg pl rakott kelt készítünk, ott az a jó ha jól összeeáll... ott csak simán főzöm, sőt még a rizses-húsos cucchoz egy nyers tojást is hozzákeverek sütés előtt, hogy jól egyben maradjon

-
solfilo
veterán
-
Ajándékok
aktív tag
Sziasztok, hirtelen felindulásból vettem egy rizsfőzőt
és lennének kérdéseim. Eredetileg a Lidl-eset akartam venni, de végül egy Xiaomi lett, az 1.5 literes. Meg kell mondjam nagyon kis pofás ezzel a mérettel, eddig pár próbát csináltam, szerintem elégedett leszek vele.Eddig még csak a quick módot próbáltam ami 30 perc, majd még 5 percig hagytam benne, az én laikus szememnek jó volt a végeredmény, bár én a pergős rizst szeretem, ez meg inkább a klasszikusabb, jobban összetapadt rizs készítette. Ha kevesebb vizet teszek bele akkor pergősebb lesz inkább?
Kipróbáltam barna rizzsel is hajszállal kevesebb vízzel, ugyanúgy a 30 perces programon, és 16 percig hagytam melegítésen utána, ez sokkal jobb - pergősebb - lett számomra. Valamint ízre is jobb még só nélkül is. Mert ízesítést mindkét esetben elfelejtettem belerakni... Egyáltalán lehet ízesíteni belepakoláskor?
Miben lesz 'jobb', ha nem a gyors, hanem a sima, 1 órás programot használom?
A congee-t is kipróbáltam, mert már rengeteg ázsiai sorozatban láttam ilyen rizskását - meg rizsfőzőt is, nem mondom, ez is befolyásolta a választásomat, hogy Xiaomi lett - kinézetre, állagra egész jónak tűnt, ízre, hát ízesítettem cukorral és fahéjjal végül, de alapból azt hozta kb. amit vártam. Legközelebb megnézem barna rizzsel

Viszont, van rajta egy olyan hogy 'Stew' mód, 1 órás program, ez mi?
Annyit kihámoztam hogy a jelentése 'pörkölt/párol/lassú tűzön főz', viszont, én mint (főzésben) laikus, hozzá nem értő, mire tudom használni? Tudtok mondani pár ötletet, vagy akár receptet?Pont most nézegettem mikrós rizsfőzőket, egyiknél írták, hogy jobb az eredmény, ha főzés előtt 20 percig áztatod. Lehet, hogy ezt csinálja a hosszabb program
Pergős rizsre van kipróbált módszerem. Vízbe só, 1 leveskocka, 1 hagyma félbe vágva, a hagymába szegfűszeg szurkálva.
4-5 zacskó gyors rizzsel szoktam csinálni. Illatos és tényleg nem ragad össze. Viszont sokkal kevésbé dagad meg.Nekem is volt rizsfőzőm, nagyon jó volt, de kicsit kicsi. Most multifunkciós elektromos főzőt használok. Az eredmény ugyan az, de több fér bele és ez a rizs főzésen kívül sok mindent tud, így helyet is spórolok és alig drágább, mint egy egyszerű rizsfőző.
-
Essejó
veterán
és lennének kérdéseim. Eredetileg a Lidl-eset akartam venni, de végül egy Xiaomi lett, az 1.5 literes. Meg kell mondjam nagyon kis pofás ezzel a mérettel, eddig pár próbát csináltam, szerintem elégedett leszek vele.Eddig még csak a quick módot próbáltam ami 30 perc, majd még 5 percig hagytam benne, az én laikus szememnek jó volt a végeredmény, bár én a pergős rizst szeretem, ez meg inkább a klasszikusabb, jobban összetapadt rizs készítette. Ha kevesebb vizet teszek bele akkor pergősebb lesz inkább?
Kipróbáltam barna rizzsel is hajszállal kevesebb vízzel, ugyanúgy a 30 perces programon, és 16 percig hagytam melegítésen utána, ez sokkal jobb - pergősebb - lett számomra. Valamint ízre is jobb még só nélkül is. Mert ízesítést mindkét esetben elfelejtettem belerakni... Egyáltalán lehet ízesíteni belepakoláskor?
A congee-t is kipróbáltam, mert már rengeteg ázsiai sorozatban láttam ilyen rizskását - meg rizsfőzőt is, nem mondom, ez is befolyásolta a választásomat, hogy Xiaomi lett - kinézetre, állagra egész jónak tűnt, ízre, hát ízesítettem cukorral és fahéjjal végül, de alapból azt hozta kb. amit vártam. Legközelebb megnézem barna rizzsel

Annyit kihámoztam hogy a jelentése 'pörkölt/párol/lassú tűzön főz', viszont, én mint (főzésben) laikus, hozzá nem értő, mire tudom használni? Tudtok mondani pár ötletet, vagy akár receptet?Pergős Rizst a Kreol módszerrel főzöm. A rizst leöblítem és ötszörös mennyiségű vízben megfőzöm. Aztán szürőbe borítom, és forró csapvízzel lemosom róla a keményítőt.
-
mephi666
nagyúr
Szia, a rizsfőző szerintem nem igazán pergős rizsre való, arra ott a piláf módszer. Ázsiai találmány, pálcával könnyebb enni a nem pergős rizst.

A barna gondolom azért lett pergősebb, mert rajta van a héja, kevésbé tud összetapadni.
Amúgy igen, a víz mennyiségével tudsz játszani.Az ilyen olyan funkciókról nem tudok nyilatkozni, csak olyannal van tapasztalatom, ami nem programozható, csak bekapcsolom és megfőzi a rizst.
Lidl-es is ilyen tudtommal.Lehet elvileg ízesíteni a rizst odatevéskor, én nem szoktam mondjuk, mert főleg szaftosabb, ragus ételekhez készítem így a rizst. Sültekhez, stb inkább a pirítós majd felöntős módszert nyomatom, zöldségekkel, hagymával, etc, hogy ízes legyen.
Múltkor csináltam congeet én is, de nem rizsfőzőben, hanem fazékben. Ez inkább sós étel, mint édes szerintem. Egyszerű ízesítést kapott, kis gyömbér szeletekre vágva bele, meg aztán a végén kapott kis keményítővel bepácolt vékony szeletkékre vágott csirkemellet, meg pár centisre vágott újhagymát, sót, kis szójaszószt, főzés közben kapott fehérborsot is. Alaplével is lehetett volna csinálni víz helyett. A tányérban tettünk rá még kis koriandert, friss újhagymát karikákra vágva, chili és szezámolajat, gyorsan elfogyott.

Cantonese Congee 101...pergős rizshez nálunk a legjobb módszer, ha főzés előtt picit lepirítjuk

-
solfilo
veterán

Annyit kihámoztam hogy a jelentése 'pörkölt/párol/lassú tűzön főz', viszont, én mint (főzésben) laikus, hozzá nem értő, mire tudom használni? Tudtok mondani pár ötletet, vagy akár receptet?Szia, a rizsfőző szerintem nem igazán pergős rizsre való, arra ott a piláf módszer. Ázsiai találmány, pálcával könnyebb enni a nem pergős rizst.

Cantonese Congee 101 -
zseko
veterán

Annyit kihámoztam hogy a jelentése 'pörkölt/párol/lassú tűzön főz', viszont, én mint (főzésben) laikus, hozzá nem értő, mire tudom használni? Tudtok mondani pár ötletet, vagy akár receptet? -
body007
addikt
Sziasztok!
Dobok egy friss rizses, kapros, kukoricaleves receptet:
- kacsazsír
- fej hagyma
- só (dehidratálás)
- lassú tűz
- végén foghagyma
- 20 perc lassú sütögetés / pirítás
- bele a kukorica (mirelit)
- felöntöttem forró vízzel (nem hűtjük vissza az ételt!)
- áztatott rizs = 10 percet ázott vízben
- só
- kész állapotra főztem
- habarás: görög joghurt
- friss kapor
- hőkiegyenlítés
- vissza a levesbe
- botmixer – pár mp. (picit összetörtem, sűrítés)
- done
Jó étvágyat hozzá!
-
Essejó
veterán
-
solfilo
veterán
itt a kulcs, vékonyra szeled, akkor nem kell maghőmérő sem szerintem. Elsőre én is keveseltem a 40 percet (vmiért egészben vagy nagyobb darabokban sütésre gondoltam), csak nem írtam, így már okés szerintem.
S akkor vissza a csülökre, azt azért ennél jóval tovább kell majd hőkezelni, lord_m által írt jól hangzik szerintem. Vagy ha keresel neten csülök pékné módra recepteket, azokat is követheted.
-
btraven
őstag
A sertéshús esetében a benne lévő baktériumok miatt kiemelten kell figyelni arra, hogy a hús belseje is elérje a 70-72 fokos maghőmérsékletet. Amíg ezt a hőmérsékletet eléri, addig mindenképpen sütni kell, utána már egyéni ízlés kérdése a sütési idő.
Ha méred a maghőmérsékletet és úgy látod, hogy 40 perc alatt is eléri a 70 fokot egy jó forró sütőben, akkor természetesen jó így sütni.
Köszi, akkor majd veszek ilyen maghőmérőt. Mondjuk én mindig kis/keskeny darabokra vágom a húst. Azt sejtem hogy egy egész csontos csülköt sütök az jó sokáig sül át belül a csontnál.
-
Donki Hóte
veterán
Én mindent 40 percig sütök alufóliában, 20 percnél megforgatom. Az alufólia csak azért van hogy a levében süljön meg ne folyjon szanaszét a tepsiben hogy utána pucolni kelljen. Felül vannak nyílások az alufólián, nem teljesen betekerve. Mondjuk inkább főtt a hús mint ropogósra sütött. Hát nem tudom, én már 10 éve így csinálom. Azt se tudom hány fokos, Karancs gázsütő félálláson.
A sertéshús esetében a benne lévő baktériumok miatt kiemelten kell figyelni arra, hogy a hús belseje is elérje a 70-72 fokos maghőmérsékletet. Amíg ezt a hőmérsékletet eléri, addig mindenképpen sütni kell, utána már egyéni ízlés kérdése a sütési idő.
Ha méred a maghőmérsékletet és úgy látod, hogy 40 perc alatt is eléri a 70 fokot egy jó forró sütőben, akkor természetesen jó így sütni.
-
btraven
őstag
Ez hasonló a sertés lapocka/combhoz? Azokat 40 percig sütöm gázsütőben.
Nem kevés ezeknek a 40 perc? A sertéshús lassabban készül el, mint a csirke...
Én mindent 40 percig sütök alufóliában, 20 percnél megforgatom. Az alufólia csak azért van hogy a levében süljön meg ne folyjon szanaszét a tepsiben hogy utána pucolni kelljen. Felül vannak nyílások az alufólián, nem teljesen betekerve. Mondjuk inkább főtt a hús mint ropogósra sütött. Hát nem tudom, én már 10 éve így csinálom. Azt se tudom hány fokos, Karancs gázsütő félálláson.
-
Donki Hóte
veterán
Ez hasonló a sertés lapocka/combhoz? Azokat 40 percig sütöm gázsütőben.
Nem kevés ezeknek a 40 perc? A sertéshús lassabban készül el, mint a csirke...
-
lord_m
senior tag
Tepsibe mehet darabolt vöröshagyma, sárgarépa, néhány gerezd fokhagyma. Rá a befűszerezett ( só, bors, kömény) csülök. A bőrös oldalát csak sózni szoktam. Alá mehet 1-2 deci sör, vagy víz.
Mehet be sütőpapírral és alufóliával letakarva a sütőbe, alacsony hőfokon néhány órára.
Ha már puha, fólia le, magas hőfok akár grill fokozat, hogy a bőre ropogós legyen.(Az alatta keletkező pecsenyeléből lehet mártást csinálni hozzá.)
-
mephi666
nagyúr
...én adnék neki kb 170 fokon, fólia alatt vagy 2 órát és utána emelném a hőt fólia nélkül

-
btraven
őstag
Van ilyen csülök, próbálkoznék vele. Ez hasonló a sertés lapocka/combhoz? Azokat 40 percig sütöm gázsütőben. Láttam valamit a neten hogy órákig kell előtte főzni, vagy az a füstölt csülökre vonatkozik?
-
Digitalpimp
senior tag
-
krizmo_
Topikgazda
Ha rossz lesz, akkor jöhet az egész.
Sárgatúró, felénk.Szerencsére jó lett.
Kellemes húsvéti ünnepeket mindenkinek! 🐰
-
Digitalpimp
senior tag
-
krizmo_
Topikgazda
-
krizmo_
Topikgazda
Ezer éve nem ettem.
Nyitom az ablakot, küldhetsz egy felet. 
Még nem biztos, hogy jól sikerül, ez az első próbálkozásom.
-
Essejó
veterán
-
mephi666
nagyúr
Nyugodt lehetsz, a 2-3 darab Csokijoli is le fog ültetni gondolkodni.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
...amúgy komolyan élmény ilyet inni: elsőre a reaperből megüt a tömény gyümölcs, majd kb Tyson üt pillanatok alatt fejre-gyomorra
...hozzá lehet szokni: egyre gyakrabban kóstoltam, ahogy fogyott és egyre kevésbé viselt meg... sógornő mondjuk azóta is szid, mióta ivott velem belőle egy kört 
-
Digitalpimp
senior tag
...nálam a legjobb "likőr" az volt amikor fél liter vodkába beletoltam a chocolate carolina reapert
pár hónap alatt hófehér lett benne a paprika, majd szerényen osztva 2 cent után is leült az ember 15 percre átgondolni az életét
...kb 1 év alatt iszogattam meg, de a végére már kívántam a kapszaicin-endorfint... idén lightosabb terv van: 2-3 chocolate jolokia, vodkábanNyugodt lehetsz, a 2-3 darab Csokijoli is le fog ültetni gondolkodni.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
mephi666
nagyúr
Rendszeresen csinálok itthon gyümölcsökből likőrőket, meg erősebb, ágyaspálinka jellegű, de édes italokat.
A jól sikerült likőr titka az idő. Sok dő kell ahhoz, hogy az ízek megfelelően összeérjenek. Minél "szárazabb" egy gyümölcs, annál több idő kell neki. Pl egy cseresznye, vagy málnalikőr 1 év érlelés után már jó, a fügelikőrnek kell 2 év, a csipkebogyó, vagy a diólikőr 3 év után lesz az igazi.
A boltokban kapható likőrök persze a legritkább esetben készülnek valódi gyümölcsökből, aromát, jobbik esetben sűrítményt hsználnak, de jellemzően pár hét érlelés után palackozzák és eladják az italt.
A másik szempont a készítéshez felhasznált alkohol. Pálinkával általában nem próbálkozom, a felénk elérhető házipálinkák túl erős ízűek, jobb a semleges ízű vodka, vagy gin (kivéve mondjuk egy birsalma likőr, amihez jó a birsalmából csinált pálinka).
Itthon rendszeresen csinálom azt, hogy egy likőrt megcsinálok vodkából és ginből is. Eleve kerülni kell a legolcsóbb szeszeket, az alap szeszeket Szlovákiában szoktam venni, ott hagyománya van a vodka készítésének, egy ott készült közepes minőségű vodka messzire előz minden itthon gyártott vodkát, de a gin is jó kint.
A család hölgytagjainak véleménye alapján sokszor az azonos módszerrel készült likőrök közül az bizonyult jobbnak, ami ginből készült.
Rumból még nem csináltam likőrt, azt megvesszük készen Szlovákiában, aki érdekes ízekre vágyik, az próbálja meg pl. sós-karamellás, vagy a trópusi gyümölcsös ízesítésű rumot

...nálam a legjobb "likőr" az volt amikor fél liter vodkába beletoltam a chocolate carolina reapert
pár hónap alatt hófehér lett benne a paprika, majd szerényen osztva 2 cent után is leült az ember 15 percre átgondolni az életét
...kb 1 év alatt iszogattam meg, de a végére már kívántam a kapszaicin-endorfint... idén lightosabb terv van: 2-3 chocolate jolokia, vodkában -
Digitalpimp
senior tag
-
krizmo_
Topikgazda
Valami készül:
Ti szoktatok készíteni? Párom nagymamája sokat csinált, gondoltam meglepem vele.
Új hozzászólás Aktív témák
-
13855 - 13801
13855 - 13801 13800 - 13701 13700 - 13601 13600 - 13501 13500 - 13401 13400 - 13301 13300 - 13201 13200 - 13101 13100 - 13001 13000 - 12901 12900 - 12801 12800 - 12701 12700 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Lítium-ion/Li-ion akkumulátorok
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- A Legion Y70 (2026)-tal tért vissza a Lenovo
- Négyfelé kanyarodhat az iPhone 19 kijelzője
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Gyúrósok ide!
- OLED TV topic
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Suzuki topik
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- További aktív témák...
- Lancia Delta 1.4 T-Jet 2009
- Biztonsági kamera rendszer POE 4db kamera, 5Mp (opcionáis 1 vagy 2T HDD)
- Haworth Fern ergonomikus irodai szék (Lumbar Support) + Atlas Headrest fejtámla
- Jura C60 Black I Szervizelve I Easy-cappuccino fej I 3 hónap garancia I Számla I Beszámítás
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- Apple Mac Mini M1 (2020) 8GB/256GB SSD Szép állapot
- Huawei P30 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó Xiaomi Mi 8 Lite 4/64GB fekete / 12 hónap jótállás
- Xiaomi Redmi 15 / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- TOP PC konfig /Ryzen 7 9850X3D, 32GB DDR5 RAM, 1TB M.2 PCIe SSD/ akciós áron eladó! BeszámítOK!
Állásajánlatok
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Szépek lettek!
Örülök, hogy ízlik.
:

Annyit kihámoztam hogy a jelentése 'pörkölt/párol/lassú tűzön főz', viszont, én mint (főzésben) laikus, hozzá nem értő, mire tudom használni? Tudtok mondani pár ötletet, vagy akár receptet?
)
Nyitom az ablakot, küldhetsz egy felet.
Mr.Csizmás