Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• scarabaeus

őstag

válasz MrChris #86256 üzenetére

Ez tényleg pici!

Viszont, hm, cirkuláris halszem, nem tudom, azon belül MFT-n cropos-e, tehát MFT szenzoron a teljes kört vagy annak részletét látjuk-e, utóbbinál csak a sarkokat hagyva feketén, ugye egyik esetben sem használja ki a szenzor teljes területét. Mivel nem részletezik, feltételezem, hogy a téglalap alakú szenzoron a teljes kört látjuk majd.

A panorámás felhasználáshoz amúgy már eléggé problémás szerintem mindkettő, különösen pedig az első eset, a felbontás miatt. 16 MP-es vázon a 7,5 mm-es Samyang MFT-n 180°-os diagonális halszemes képeiből összehozott gömbpanorámák olyan 12500 pixel szélesek, így a gömb egyenlítőjénél 360°-ra 12500 pixel jut (a sarkok felé haladva a gömbpanorámák közt elterjedt, 2:1 arányú téglalapot adó egyenderékszögű vetület miatt azért egyre kisebb körre jut ennyi, ezért is lenne jobb, egyenletesebb kockalapos vetületként tárolni, de azt általában nem támogatják), így egy ilyen panoráma felbontása 60°-os vízszintes látószögben nézelődve 2080 pixelt ad vízszintesen. Belezoomolni ebbe annyira már nem érdemes, de amúgy korrekt. Összehasonlításul, 4K-s gömbpanoráma-videóknál 3840/6, 640 pixel jut 60° vízszintes látószögre, ami, ugye, nem sok.

A 7,5 mm Samyangról a szóban forgóra visszatérve, ennél a 4 mm-es halszemnél a 210°-ot befogó gömbszeletnek a vetülete, teljes körként (vagy annak kivágásaként, majd eldől, ha lesz vele készült kép), a nagyobb látószögű képet kisebb területre képezi le (teljes körnél a keskenyebb oldal hosszához igazodva). A 6000 pixel szélességű panorámát (ami a 360cities-en a minimum elfogadott méret) talán teljes kör esetén is eléri, ebben nem vagyok biztos, de kb. akkora lehet, saccolva, 16 MP-es szenzort használva.

Sima, egyképes fényképezéshez (a "mindennapihoz", ha egyáltalán lehet ilyenről halszemnél beszélni, szerintem nem) a 7,5mm-es Samyang a maga teljes képet kitöltő képével, és a sztereografikushoz közeli, nem pedig területtartó halszemként a szem számára elfogadhatóbban torzuló képet készít, majd kiderül, a 4 mm-es milyen vetületű halszem, az biztos, hogy eléggé extrém lesz. Mondjuk sok hely nem lesz elbújni mögötte, hiszen már a Samyangnál is elég könnyen belelóg az ember a képbe. :)

Új hozzászólás Aktív témák