- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- bambano: Bambanő háza tája
- MasterDeeJay: Noname 1TB-os SATA SSD teszt
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Hieronymus: A németországi vasúthálózat
- ldave: New Game Blitz - 2025
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
devil-k
nagyúr
válasz
Lathronos #4492 üzenetére
Köszi a választ! Én HTPC operációs rendszerként használnám, rajta Kodival, a házimozi az adott, azzal nincs gond, csak most kipróbáltam a Mint rendszert és szebb képet adott, mint a Windows?!
spammer
Az lesz!Olyat lehet csinálni telepítés közben, hogy kiválasztom, hogy miket ne adjon hozzá a rendszerhez a Mint?
growler
Ezt nem ismerem! Miről szól ez egész pontosan? -
oncsi
őstag
Yumi-val írtam ki, és kapott 4GB-ot amire ment. Ha ezt hívják perzisztens-nek, akkor olyan. Van rajta több disztró is hasonló módon. Nincs rajta zárt driver. Egy kb hasonló HW-es noti, és asztali gép között szoktam mozogni vele. De belepróbálnám egy NVidiás gépbe is. Akkor inkább csinálok egy másolatot előbb róla. Biztos ami tuti.
-
oncsi
őstag
válasz
devil-k #4490 üzenetére
Sziasztok.
Egy Live pendrive hogy veselkedik ha különféle rendszerekbe dugod? Esetleg lehet, hogy le kell töltenie drivereket? És vannak benne HW "profilok"? Tehát ha felülírja az új driverrel a régit, akkor ha visszateszem az előző gépbe, mi történik?
Bocsi, nem válasz akart lenni, hanem új hozzászólás.
-
spammer
veterán
válasz
devil-k #4490 üzenetére
A legegyszerűbb, ha bebootolsz egy live iso-t és kipróbálod milyen hang. Én azt olvastam, hogy szebb/jobb, mint Windowson, de nekem nincs komoly hangrendszerem, szóval ezzel kapcsolatban nincs tapasztalatom. Egyébként semmi problémám nem volt a hanggal még egy gépen se.
-
Lathronos
őstag
válasz
devil-k #4490 üzenetére
A hang leginkább a hangkártya és hangszórók minőségétől függ tapasztalatom szerint. Nálam ezzel a Logitech hangszóró szettel és egy alap integrált Realtek-kel gyönyörű hangja a linuxnak is. Valamint a Pulseaudio-equalizer csomag telepítésével tovább javíthatsz rajta ha szükséges
-
Lathronos
őstag
válasz
devil-k #4487 üzenetére
Egy hardvereszközt hogyan lehet update-elni? Legfeljebb a driverét. Amúgy a driver update ugyanúgy működik mint windows-on, letölti automatikusan, te engedélyezed a telepítést, majd letörli vagy felülírja a régit, aktiválódik. És ehhez nem kell újraindítani a rendszert mint windowson.
Ha pedig arra gondolsz, hogy hardvert cserélsz, semmi gond, rendszerindításkor érzékeli a Mint, hogy egy eszköz cserélve lett és automatikusan kiválasztja és aktiválja a működtetéséhez szükséges drivert.
-
devil-k
nagyúr
Skacok!
Elnézést, ha a kérdésem hülyeség lenne.
Mi a helyzet akkor, ha telepítem a Mint rendszert és hardverekre új frissítés érkezik? Ilyenkor hogy megy itt a hadver update?
-
Lathronos
őstag
válasz
Geripapa #4485 üzenetére
Hát én úgy oldottam meg, hogy az oldalsávból töröltem a hibás elérésű mappákat. Jobb egérgombbal kattintunk az oldalsávon a hibás elérési útvonalú mappára, majd törlés. Így nálam maradt csak a Saját mappa, arra kattintva meg elérem a Dokumentumok, Képek, Letöltések, Videók, Zenék mappáimat. Mint látszik, 2-3 indítás után automatikusan visszapakolja az oldalsávra a helyes elérési útvonallal ezen mappákat.
-
Dhampir
félisten
válasz
Apollyon #4480 üzenetére
Van különbség az önkéntes adományozás és a "Vagy ha van esze a sitenak, akkor bevezet egy fizetős funkciót" között.
(#4482) Lathronos
Szuper, csak a "fizessünk, mert túl gazdagok vagyunk-mozgalom" értelmi szerzője nem én vagyok, pusztán továbbgondoltam "ha mán lúd, akkor legyen kövér" alapon.
Ilyenkor jobb hallgatni. "Hallgatni arany", akkor lennénk csak gazdagok.
-
Lathronos
őstag
Ha a Linux Mint fórumon regisztrálva vagy, kimarite biztos tud segíteni. Én ehhez kevés vagyok.
-
Apollyon
Korrektor
Azért az oldalaknak is fenn kell tartsák magukat valamiből, nem kötelező látogatni őket. Persze ott van az is, ha nem blokkolod a reklámot egyáltalán, és úgy kell halászni az érdemi információt, na az pedig az adott lap színvonalát tükrözi.
Vagy ha van esze a sitenak, akkor bevezet egy fizetős funkciót. Itt a ph-n is elkezdődhetne ez már, mert ez a mostani telekomos reklám már az agyamra megy. -
Lathronos
őstag
Itt valami I/O gond lesz, ahogy én látom(lehet az SSD okozza):
Running hook /usr/lib/pm-utils/sleep.d/95hdparm-apm suspend suspend:
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/95hdparm-apm suspend suspend: not applicable.Running hook /usr/lib/pm-utils/sleep.d/95led resume suspend:
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/95led resume suspend: not applicable.Running hook /usr/lib/pm-utils/sleep.d/90clock resume suspend:
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/90clock resume suspend: not applicable.Talán ez megoldja. Legalább is nagyon hasonló a probléma.
-
Syl
nagyúr
-
Syl
nagyúr
válasz
Lathronos #4463 üzenetére
Sleep. Az esetek kb 70%-ban szépen működik. Azonnal lemegy szlípbe és akkor ébred amikor ébresztem.
A gond a maradék 30%-kal van.
Ilyenkor a gép szépen lemegy sleep-be, majd 4-5 mp után vissza beindul. Teljesen mindegy hogy "benne" van-e az egér/billentyűzet ébresztés tiltó beállítás vagy nincs.Anno próbáltam lehúzott egérrel, lehúzott billentyűzettel. Volt hogy így is beindult.
Utána a második monitoromra gyanakodtam, ezért a beállításokban kikapcsoltam. Ez sem oldotta meg.
Eleinte úgy tűnt, hogy 7-8 óra uptime után nem képes alva maradni. Sajnos ez sem jött be, mert volt, hogy fél óra uptime után a sleep-ből felébredt.Mondanom sem kell, hogy vindózt szlípelek, az nem ébred fel magától, csak bill/egérre.
-
Lathronos
őstag
válasz
hódmaci #4461 üzenetére
Nem siet az óra, csak képet cseréltem mert az első nagyon homályosra sikerült.
(#4462) Syl
Én is mindig felrakom a tálcát mint látod. Na majd ma este sleep-pel kapcsolom ki a PC-t, és letesztelem kibírja-e reggelig. Laptopon rögtön sleep-re kapcsol ha lecsukom a kijelzőt.
(#4460) Dhampir
A tálca tehető alulra, jobboldalra, vagy balra is, ahová csak akarod. Az egyetlen hiba amit eddig tapasztaltam, hogy a Nemo megjegyezte a remaster készítése alatti saját mappa tartalmának elérési útvonalát. Így közvetlenül nem elérhető a Nemo oldalsávjából a Dokumentumok, Képek, Zenék, Videók, Letöltések mappa(azok, amiknek a jobb alsó sarkánál egy kis sárga négyzetet látsz), csak a Saját. De ennyi szerintem még elnézhető neki.
-
Syl
nagyúr
válasz
Lathronos #4456 üzenetére
>Valamit nagyon elba... rontottál.
Se a 17.2, se a 17.3 (cinnamon mindkettő) nem pakolta ki rendesen az ablakokat. Lehet azért, mert én felülre rakom a "tálcát"?
>Van benne működő sleep
Eh. Kikapcsolt egérrel, kikapcsolt billentyűzettel is gyakran felébredt
Azt hittem a problémát a második monitor okozza (kiterjesztett asztal), de nem.
-
Lathronos
őstag
Valamit nagyon elba... rontottál.
Nálam 17.3-on minden abból a kordinátából indul, ahol előzőleg bezártam. Ha van kedved, te is tesztelhetnéd az új, friss és ropogós remasteremet, hátha van benne olyan hiba amit nem vettem észre. Most töltöm fel, holnap kb. 13:00-tól lesz elérhető(legalábbis a MediaFire 12 órát ír ki a hátralévő időre). Van benne működő sleep(ehhez a billentyűzetet is ki kellett iktatni, így csak a bekapcsológombra ébred), brasero helyett K3B, Banshee(fújj) helyett Deepin Music Player, mindenféle közösségi kliens(Facebook Messenger, Viber, What'sApp, Twitter Birdie), Cinnamon Menüből indítható YouTube, Google Drive, GMail, Xtreme Download Manager, California naptár, WinUSB(ha valaki windows pendrive telepítőt akar készíteni Mint alól), kijavítottam a Cinnamon effektek hibáit(pl. imbolygó ablak nem hullik szét, nem laggol, szépen imbolyog, Cloverflow is szépen vált az ablakok között), van alapból tűzfal, néhány cinnamon, GTK és ikontéma, conky manager sokás szerint teletömve rengeteg conky-val, ublock origin(aminek manapság nem sok értelme van) és Disconnect(nehogymá' kövessen minket a Facebook, Google, stb.) alapból van A Firefoxban és Chromeban, Encfs Manager titkosító, KODI, teljes magyar nyelvi csomagkészlet + összes frissítés tegnap 20:00-ig bezárólag, legfrisebb nVidia, AMD és Intel driverek, minden wi-fi + non-free firmware belepakolva, meg még pár dolog ami hirtelen nem jut eszembe.
-
Atomantiii
addikt
válasz
spammer #4451 üzenetére
Ezt írja ki a terminálban ha futtatom a letöltött sh fájlt:
./H837_LinuxDrv_x86_V1.0.5100-beta_Install_OEM.sh
/lib/modules/3.19.0-32-generic/build found.
Verifying archive integrity...
Extracting archive...
Running installer...
Start to compile objects...
Failed to compile objects
expr: szintaktikai hiba
cp -f prebuild.bak prebuild.o
DVBINCLUDEPATH=`pwd`;export DVBINCLUDEPATH; make -C /lib/modules/3.19.0-32-generic/build O=/lib/modules/3.19.0-32-generic/build SUBDIRS=`pwd` modules
make[1]: Entering directory `/usr/src/linux-headers-3.19.0-32-generic'
make[2]: Entering directory `/usr/src/linux-headers-3.19.0-32-generic'
CC /tmp/avm-install/installer/cx231xx-video.o
/tmp/avm-install/installer/cx231xx-video.c:54:26: fatal error: dvb_frontend.h: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
#include "dvb_frontend.h"
^
compilation terminated.
make[3]: *** [/tmp/avm-install/installer/cx231xx-video.o] Error 1
make[2]: *** [_module_/tmp/avm-install/installer] Error 2
make[2]: Leaving directory `/usr/src/linux-headers-3.19.0-32-generic'
make[1]: *** [sub-make] Error 2
make[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-headers-3.19.0-32-generic'
make: *** [default] Error 2 -
Syl
nagyúr
A Mint-et hogy lehet rávenni, hogy megjegyezze a programablakok indulási pozícióját? A beállításokban automatikusra raktam, de nem sokat segít. A Firefox az random vagy középen vagy a bal felső sarokban indul, a fájlkezelő, számológép, gedit stb. állandóan a bal felső sarokban.
Azt szeretném elérni, hogy minden program abban a pozícióban induljon el, ahol utoljára be lett zárva (mint windowson). -
spammer
veterán
"nem talál valami fájlt"
Ebből valóban nem egyszerű kitalálni.
(#4448) Atomantiii: ha segítséget vársz, akkor próbálj meg megfelelő információkat adni, például azt, hogy mit nem talál. Esetleg pastebin-re dobd fel az egész kimenetet, amit terminálban visszaad, hátha valaki az alapján tud segíteni. A "nem talál valamit" meg a "kiírt valamit" és hasonlók nem sok információt hordoznak.
-
lev258
veterán
válasz
Atomantiii #4448 üzenetére
Próbáljuk meg a többi tunert. Sajnos a gyártó oldalán levő driver nem lett frissítve az utóbbi időben. Vagy rendszert cserélsz hozzá (korábbira, ami megfelelő), vagy hagyod (nem egyszerű kitalálni, mi kellene neki).
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #4444 üzenetére
Mivel válasz egyáltalán nem jött, időközben próbálgattam google találatokat, illetve a Mint fórumon lévő wifi probléma leírásokat. Egyik sem használt...nem tudom mért makacsolta meg magát és elég érdekes, hogy a többi rendszeren van net. De pont le***rom... nekem nem ér ennyit szívni a bugok miatt, inkább marad a jól bevált windowsos megoldás: újrarakom.
-
spammer
veterán
válasz
Atomantiii #4446 üzenetére
Eleve terminálból futtasd és akkor nem tűnik el.
Odanavigálsz és kiadod a ./fájlnév.sh parancsot.
-
Atomantiii
addikt
Közben letöltöttem a linuxos drivert a tunerhez és ha futtatom terminálban az sh fájlt akkor valami csinál, de egy pillanatra kiírja, hogy szintaktikai hiba de nem tudom elolvasni teljesen mert kb 1 mp-en belül eltűnik a terminál.
Mit csinálok rosszul vagy hogy tudnám elolvasni, hogy ne tűnjön el a terminál. Vagy hol tudom megnézni, hogy felrakta-e a drivert?
-
King Unique
titán
Üdv!
A fentebb olvasható próbálkozás után, végül újraraktam a 17.3 Cinnamont. Működött is rendesen, de ma délután egyszerűen elment net, nincs wifi...ilyenkor mit lehet tenni
Viszont a szintén a helyi meghajtókon lévő Windows rendszereken van net, sőt a külső SSD-n lévő Ubuntut 15.10 és Mint 17.3 Cinnamont bebootolva, azokon is van. A helyi lemezen lévőnél nem ír ki semmi csatlakozási hibát, csak épp Firefoxot és akár frissítéskezelőt elindítva sincs net...Csak a fényerő beállításokkal játszadoztam ezen 2 cikk alapján [link], [link]. Ugyanis még mindig bosszantó hiányosság, hogy bár lehet az Fn billentyűvel növelni/ csökkenteni, de nem jegyzi meg a beállított értéket.
Többszöri restart/ leállítás ---> x perc várokozás kell neki, míg valami csoda folytán működik a dolog. De nem hinném, hogy ez okozna net problémát, mert 17.2-nél is ugyanazt kellett beállítani és ott sem volt gond. Valamint a külső SSD-n lévő rendszernél is meg kellett csinálnom (ahol még nem állt be az értékre), de ott is van net.
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Ezt hogyan tudom kikapcsolni?:
"bejelentkezési kulcstartó nyitása"
Engem nagyon idegesít hogy bekapcsolás után rögtön ez ugrik föl.
Ráadásul indul más program is automatikusan és addig nem tudok csinálni semmit míg:-írnám a jelszót a bejelentkezési kulcstartó nyitásába de nem megy mert más program van 'előrébb' az asztalon oda meg nem ír semmit mert a bejelentkezési kulcstartó nyitása ott van és azt kéri először.
-egér klikk a bejelentkezési kulcstartó nyitására
-ír jelszó -
válasz
King Unique #4434 üzenetére
Az elindulással nincsen gond, csak egy csomó alkalmazást és egyéb csomagot is leszedne (amikre meg én emlékszem fejből, de pl. a Winét és társait, ill jópár kodeket biztos), amúgy 64bit esetén a mulitarch desktop-ból (ha sima desktoppal csináltad 64 bit esetén akkor biztos több száz szükséges csomaggal lett kurtább a rendszer) kell kell kiindulni és ezt megtoldani még pár csomaggal (vividre rákeresre a topikban párszor már leírtam mikkel), hogy ne szedjen le szükséges csomagokat is.
Mint eddig nem követte az LTS-es point releas-ek, csak most (ha minden igaz) friss 17.3-as telepítéstől úgy néz ki, szóval ennél korábbi verzióknál marad a 14.04.1-es alap, nem frissül 14.04.1+n-re. -
King Unique
titán
Pontosan nem emlékszem, de azt láttam, hogy hosszú volt a lista és dolgozott javában...
Viszont lefutott, restart és betöltött a Mint probléma nélkül. Most is az alól pötyögök, eddig nem vettem észre semmi rendellenességet. Pedig még a kernelt is lecseréltem 4.2-re.
Jelenleg így festenek a fentebb nézett összetevők:
~ $ uname -a
Linux ku-lenovo 4.2.0-19-generic #23~14.04.1-Ubuntu SMP Thu Nov 12 12:33:30 UTC 2015 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux~ $ glxinfo | grep "OpenGL version"
OpenGL version string: 3.0 Mesa 10.5.9~ $ Xorg -version
X.Org X Server 1.17.1
Release Date: 2015-02-10
X Protocol Version 11, Revision 0Amúgy a linkelt leírás, "desktop" részét csináltam meg. Lesz ennek bármi hátránya a későbbiekben, továbbra is a Mint saját üteme szerint mennek majd a frissítések, vagy már Ubuntu LTS alapján?
-
válasz
King Unique #4432 üzenetére
Nem nézted meg miket akart leszedni leokézés előtt
, ha ilyen 42-3 (Trustys X-es, Mesás) csomagokon kívül mások is voltak benne, akkor lehet készülhetsz az újratelepítésre
(bár vissza lehet állítani, de elég macera), az Ubis javaslattal bőven száz feletti csomagot távolít el, hacsak nem javították, ezt a 17.3-ban.
-
-
Dhampir
félisten
Beards Club
-
-
válasz
King Unique #4426 üzenetére
Akkor ennél a verziónál ez nem működik így sem, Fenyő ft sem mondta tutira, hogy jó lesz, de egy próbát megért!
Marad lev258 ft megoldása, a másik Mint 17.2 nekem is a vivid-es tárolókkal kapta 4.2.x-hez az X-et és mesa-t, teljesen jó, néha a Nemo trükközik, de az előző verzió, nem 2.8.6. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #4426 üzenetére
Ez tekinthető útmutatónak, ha erre adod a fejed.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #4424 üzenetére
Lefutott, de csak a kernel frissült...
~ $ uname -a
Linux ku-lenovo 3.19.0-32-generic #37~14.04.1-Ubuntu SMP Thu Oct 22 09:41:40 UTC 2015 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux~ $ glxinfo | grep "OpenGL version"
OpenGL version string: 3.0 Mesa 10.1.3~ $ Xorg -version
X.Org X Server 1.15.1
Release Date: 2014-04-13 -
válasz
King Unique #4422 üzenetére
Ja, a kernelt el is felejtettem, nyomhatod -s nélkül, de itt se látom, amire szükséged van.
Frissebb kernel meg x és mesa frissítés nélkül... egyébként ha benne van a Frissítéskezelőben, akkor nem okozhatna gondot, ha felrakod. Ha minden működik, akkor nincs jelentősége. -
sh4d0w
félisten
válasz
King Unique #4422 üzenetére
"...Utóbbit fel lehet tenni, vagy nem ajánlott (instabilitás stb.)?..."
Felrakod, kiprobalod. Ez nem Windows: ha el sem indul a rendszer, vagy gondjaid vannak az uj kernel miatt, siman elindulsz a korabbi kernelverzioval, oszt csokolom.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #4420 üzenetére
sudo apt-get dist-upgrade -s
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
virtualbox-guest-x11
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
linux-headers-3.19.0-32 linux-headers-3.19.0-32-generic
linux-image-3.19.0-32-generic linux-image-extra-3.19.0-32-generic
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
grub-common grub-pc grub-pc-bin grub2-common linux-firmware
linux-kernel-generic linux-libc-dev virtualbox-guest-dkms
virtualbox-guest-utilsAkkor nyomjam le -s nélkül?
(#4421) Bohus: megtaláltam, frankó.
Látom a 3.19.0-32 verziót ajánlja fel, de van egy rakás 3.19-es, illetve elérhető a 4.2.0-19 is. Utóbbit fel lehet tenni, vagy nem ajánlott (instabilitás stb.)?
-
Bohus
aktív tag
válasz
King Unique #4419 üzenetére
Kernelt talán a legegyszerűbb a Frissítéskezelővel: nézet - Linux kernelek, ott megkeresed az ajánlott kernel verziót, kijelölöd, majd Install.
Másik kettővel nem foglalkoztam, MATE verzió alatt stabilitási gondjaim vannak, a kernelt is csak annak reményében frissítettem, hogy ettől megszabaduljak. -
válasz
King Unique #4419 üzenetére
Annyit még megpróbálhatsz, hogy megnézed szimulálva mit ír ki frissítésre terminalban:
sudo apt-get update után
sudo apt-get upgrade -s
sudo apt-get dist-upgrade -shátha
-
King Unique
titán
Üdv!
17.2-ről frissítettem én is 17.3-ra, de nálam is "Se a kernel, se a mesa, se a xorg nem frissült." állapot van.
Ez később fog frissülni, vagy manuálisan kell mindenképpen felhegeszteni? Ha igen, lenne szíves valaki elárulni (pontosan leírni) hogyan? -
Bohus
aktív tag
válasz
utas666 #4417 üzenetére
Jövőre lesz a Linux éve?! Minden évben az van!!!
Ez kell neked: Network Traffic Monitor
-
utas666
tag
Sziasztok!
Valamilyen netes forgalom naplózos progit keresnék 17.2 alá (esetleg van benne ilyen alapból is?), amivel az USB-s mobil netes forgalmat lehet mérni egy hónapon belül, napi bontás, grafikon, ilyesmi. Digis ZTE stick, Windows alatt van rajta egy Join air nevű progi ami ezt tudja, de amikor felhívtam a digis supportot és mondtam nekik, hogy kéne help, mert jövőre a Linux éve lesz, akkor széttárták a kezüket. -
growler
őstag
Nem mondom hogy nincs igazad !
De annak ellenére hogy a 17.2-re feltettem a 4.3-as kernelt, (előtte a 4.2.5-ösvolt fenn ) úgy
frissítettem 17.3-ra, miközben előzőleg az 5-ös szintű (általában biztonsági) frissítéseket
is telepítettem, nekem nagyon úgy tűnik, hogy nincs gond a stabilitással.
Igaz...Intel-es integrált VGA-m van, és nem játszom. -
lev258
veterán
Épp ez az. Aki nem tisztán rakja fel az újat, annak hegeszteni kell ehhez. Ubuntu alatt erre van egy nagy gomb a Frissítéskezelőben. Én meg naívan azt hittem, a Mint-es menüpont is megteszi ezt. Hát nem. Ami meg aztán a leginkább zavar, hogy feltételezem, ezek szerint a Mint-es újdonságokat az új kernel, mesa, xorg környezetben tesztelgették. Vagyis azon felhasználók, akik már Mint-et használnak és csak ráfrissítettek, megkapják az újdonságokat, de valójában komoly hátrányban vannak, bizonyos értelemben veszélyeztetettek is (tesztelés hiánya).
Ne értsetek félre, én meg tudom csinálni magamnak, nem profi, de hozzáértő felhasználó vagyok. Viszont úgy látom, annak ellenére, hogy a Mint egyfajta "stabilitást" és felhasználói egyszerűséget hirdet, ezzel pont szembe mennek, legalábbis az előbbivel. Nagyon morcos vagyok. -
"ne a felhasználónak kelljen felhegeszteni (ha már a kezdőbb/kényelmesebb réteg a disztró célközönsége), 2 év alatt azért sok új hardver kijön, ill. sok meglevő driver is fejlődik"
Úgy néz ki, most már ők is fontosnak érezték ezt!
Nem beszélve arról, hogy egy abszolút kezdő csak annyit észlel, hogy nem megy a hardvereivel, hegesztés náluk nem nagyon jöhet szóba, ha csak nem találkozik egy nagyon jó, pontos útmutatással, olyannal, mint például a Te leírásod volt a vivid-es tárolók felvételéről.
-
Én úgy emlékszem, hogy a kernel pl a korábbi verzióknál is csak akkor frissült, ha terminálból ápgrédeltél verziót, grafikus felületről nem.
Ric4m0nd: Lubuntu 15.10-ben már a 4.2-es kernel van, amelyik bármelyik 17.x-es Mint-re is könnyen feltehető, utánaolvasva a fő probléma, hogy a firmware fájl nincs telepítve a megfelelő helyre (/lib/firmware/ath10k/), de az sincs kizárva, hogy a grafikus driver kezelő is megtalálja hozzá a drivert.
ubyegon2 : Igen, de korábban nem csak LTS kiadásokra épült a Mint, így újabb verzióval a driverek is frissültek, mondjuk én örülök, hogy átálltak LTS-re, csak akkor már az Ubuntu LTS-es point release-eket (hwe) is követhetnék (mint ahogy a 17.3-asba úgy tűnik megtették?), ne a felhasználónak kelljen felhegeszteni (ha már a kezdőbb/kényelmesebb réteg a disztró célközönsége), 2 év alatt azért sok új hardver kijön, ill. sok meglevő driver is fejlődik.
-
Se a kernel, se a mesa, se a xorg nem frissült.
Ennek akkor sok értelme van.
DE, Nemo meg néhány csomag frissült és ennyi? Pont a lényeg nem, mert az, hogy a Nemo most 2.8.6-os, az aztán nagy valami, előző verziók is jók voltak, igaz némelyiknél voltak bugok, de az hol nincs?
Mondjuk a Frissítéskezelő tükörválasztója sokkal jobb lett, az igaz.(#4406) Fenyő Én a másik disztrón épp a vivid-es öszvér megoldásodat alkalmaztam, működött az, de a Mint-es fiúk úgy látszik a frissítéssel nem akartak sokat bíbelődni. Igaz pár verzióval ezelőttig nem is létezett hivatalos frissítés a Mint-nél, csak új telepítés.
-
Ric4m0nd
aktív tag
válasz
KAMI911 #4408 üzenetére
Ez jó hír!
@spammer: Köszi a tippet! Lehet, hogy megkérem az elvtársat erre a projektre.
@Fenyő: Qualcomm Atheros QCA61x4 Wireless Network Adapter, a rendszer pedig Broadwell Intel® Core™ i5-5257U CPU köré épült. Októberben vettem. Telepítésnél nem ismerte fel LM17.2 a Wifi kártyát, és a 15.10-es Lubuntu sem. Olvastam, hogy a legújabb chipek drivereit a 4.X-es kernelek már tartalmazzák.
-
lev258
veterán
Na erre biztos nem kötök görcsöt.
Frissítettem a 17.2-esemet 17.3-ra. Se a kernel, se a mesa, se a xorg nem frissült.
Most látom, hogy ez a kiadási megjegyzésben is ott van. Tehát akkor kétféle 17.3 is létezik. Az enyém az elmaradottabb. -
válasz
Ric4m0nd #4397 üzenetére
Milyen wifi kari van a laptopban? Terminálból lspci vagy inxi -F megmondja, mert pl ha Broadcom B43xx (vagy más egyéb nonfree firmewares) akkor azt manuálisan lehet csak telepíteni kerneltől teljesen függetlenül. Amúgy a 4.2-es könnyen feltelepíthető bármelyik 17.x-es verzió alól a frissítéskezelő Kernelek fül alól.
ubyegon2: Végre foglalkoznak már azzal szerencsétlen X-el Mesával is
, 17.2 sok esetben nyűgös is volt az öszvér megoldás miatt (Utopicos kernel, de Trustys Mesa és X, amit aztán lehetett hegeszteni, hogy mukodjön).
-
Rosa-val azért ugrott a xorg és mesa is, különben nem lenne benne alapból a 4.2.18 és 4.2.19-es kernel. 4.2-vel azért egy próbát megérne, hátha megoldja fórumtársunk problémáját.
Linux Mint 17 "Qiana" (kernel 3.13, xorg 1.15, mesa 10.1.3)
Linux Mint 17.1 "Rebecca" (kernel 3.13, xorg 1.15, mesa 10.1.3)
Linux Mint 17.2 "Rafaela" (kernel 3.16, xorg 1.15, mesa 10.1.3)
Linux Mint 17.3 "Rosa" (kernel 3.19, xorg 1.17, mesa 10.5.9)
forrás a többieknek, ha még nem látták.
-
lev258
veterán
válasz
Atomantiii #4400 üzenetére
A másodikhoz egyébként találtam hivatalos drivert, bár azt írják, az FM és a távirányítás nem támogatott.
-
lev258
veterán
válasz
Atomantiii #4400 üzenetére
Terminálba kell beírni ezeket a parancsokat, valós információkat adnak az eszközökről. A gyártói fantázianevek egyes esetekben többféle chip-et is takarhatnak.
A megjelenített eredményt pastebin-re, vagy hasonló netes oldalra tedd fel, ne közvetlenül ide másold (kicsit hosszú lehet).
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Napelem
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Trollok komolyan
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Autós topik
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari!
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest