- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
gojko.m
senior tag
válasz
King Unique #12991 üzenetére
Azta... hát ezt jól összegyűjtötted nekem! És a legjobb, hogy több magyar nyelvű leírás is van közte.
Ha lesz némi időm, tanulmányozom a linkelt leírásokat. Addig is fogadd hálámat: -
Dhampir
félisten
válasz
King Unique #11002 üzenetére
Köszönöm, le is cserélem dd-re a meglévőket.
(#11001) ubyegon2
Egy ízben a katedrális és a bazár utáni homályos sikátor végén céltalanul héderező, filozófus kinézetű csudabogár súgta meg azt, hogy "jó a Legacy a háznál" és azt is, hogy "ezt jól vésd az Uefidbe".
-
Dani_kp
addikt
válasz
King Unique #10000 üzenetére
Letöltés (írás) előtt még nem tudtam, hogy töröltem ezt a dokumentumot. Akkor nyilván várok ezzel, illetve előbb helyreállítom a dolgot. Na mindegy.
-
Dani_kp
addikt
válasz
King Unique #9998 üzenetére
A hdd csak adattárolásra van használva és még egyenlőre ntfs a fájlrendszer. Törölve azóta lett róla néhány film, meg lett letöltve is, pár giga rá. Szerintem ez nem sok "változás".
Csak most elkezdtem keresni ezt a doksit és rájöttem, hogy nem mentettem felhőbe. Kicsit pech.
-
Mtbsrác
senior tag
válasz
King Unique #9705 üzenetére
Pedig minden pendrive azután lett ilyen miután rá lett írva egy linux telepítő.
Az amit linkeltél nekem kínaivSonja: Hát nemjött össze. Megcsinálja a parted minden szép és jó csak éppen ugyanaz a szitu.
PLUSZMost éppen MC-ben tudok rá írni rendigazdiként. Amúgy vboxban fut egy xp nekem azzal simán tudok ráírni, mozgatni akármi
. Viszont ha leformázom és ismét egy linux indítót akarok csinálni akkor ezek a progik csudásan dolgonak rá, unetboot-al is és a lemezképíróval is.
-
törölt tag
válasz
King Unique #9624 üzenetére
Jelen esetben csak bonyolítanánk a helyzetet dual boot-al. Anno azzal kezdtem én is, de én tudatosan akartam átállni, ami sikerült is. Viszont van olyan hölgyismerős aki szintén csak átlag user-nek mondható. De egy másik kernellel indítást meg lehetett oldani vele távsegítséggel. Szóval atlag user és átlag user közt is rengeteg különbség lehet. Akiknek segíteni szoktam, azoknak mindig felmérem a hozzáállását, készségét és talpra esettségét. Ennek függvényében javaslom a váltást vagy a Win jobb megismerését vagy körültekintőbb használatát. Nem feltétlen célom a Linux-ra átállítás, inkább a rendszerének jobb megismerése, programok, szokások megismertetése stb.... .
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #9614 üzenetére
Ja, most olvasom, hogy azon az 1 notin nem OEM licence, hanem valami volume licences trükközés van és lejárati időhöz kötött...
Az komoly, mivel normál esetben, ha Windowszal előtelepített és azzal forgalmazott laptop, akkor nem ilyen szokott lenni, hanem tartósan aktivált állapotú (nincsen lejárati időhöz kötve) és az UEFI BIOS tartalmazza a termékkulcsot. Az előtelepített O365-nél szokott 1 év licenc lenni, de annál nem meglepő, mert eleve előfizetéses modellre épül.
-
hódmaci
senior tag
válasz
King Unique #9460 üzenetére
Köszönöm.
Választ is kaptam. -
Frawly
veterán
válasz
King Unique #9443 üzenetére
Nem kell neked túrni a registyt, írja a Windows a háttérben nonstop, mint az állat, valami service vagy folyamat mindig ír oda. Meg az NTFS is eléggé töredező, elavult fájlrendszer, ez főleg azon érezni, ha régebbi, lassabb HDD-t használsz, és csak úgy röcögteti a Windows, ugyanaz a HDD Linuxon meg teljesen csendes, lemezvisszajelző led is halványabban pislog, sokkal gördülékenyebben kezeli a fájlokat (másolás, törlés, indexelés nélküli keresés sok fájlon), igaz ez nem csak a fájlrendszer miatt van (főleg amiatt mert nem nagyon töredeznek), hanem a linuxos cache-kezelés is jobb. SSD-vel már ezt nem érezni, mert az mindkét rendszer alatt gyors. A linuxnak a swap-kezelése is sokkal kulturáltabb, a Windows már akkor tekeri a swap-ot, ha még lenne bőven szabad fizikai memória.
Egyébként az átlag felhasználónak a Linuxnál ott van a legnagyobb előny, hogy azalatt nem kell vírusirtót futtatnia. Ezt azért egy high-end gépen is meg lehet érezni adott esetben. Meg Linuxnál nem szemetelődik tele, lassul be a rendszer idővel, nem kell mindenféle cleaner vackokkal pucolgatni. A frissítési mechanizmusa is jobb, gyorsabb a disztróknak, mint a Windowsnak, gyorsabban is keresik meg a frissítéseket, gyorsabban töltik le, gyorsabban telepítik (az egész frissítési folyamat alig pár perc vagy másodperc, közben meg nyugodtan lehet használni mellette a gépet, mert egyáltalán nem fogja, SSD-nél lényegében csak az idő, amíg tölti le a frissítéseket, a megtalálás, telepítés csak pillanatok műve), nincs az, hogy kapcsolnád ki meg be a gépet és még percekig, órákig írogatja, hogy Frissítés... ne kapcsolja ki a gépet.
Szerintem mára már a felület csiliviliségében is jobbak a nagy DE-k, már rég lehagyták a Win7-et, amihez képest a Win8.x/Win10 még vissza is fejlődött, igaz legutóbb a DE-k is fejlődtek vissza valamennyit, mióta flat designosítják meg butítják vissza őket, de még így is az aktuális windowsos szint előtt járnak.
Tény, hogy más a két rendszer, más a filozófiájuk, a szoftverek is mások. Egy egész más világ, szokni kell, de nem nehéz megtanulni használni meg karbantartani rendszerként. Utána, hogy átszokott az ember, és átáll az agya egy más koncepcióra, és hosszabb kihagyás után Windows elé ül, akkor fogja látni, hogy mekkora trágyahalom igazából. Előtte azért nem látja, mert azt szokta meg, meg nem nagyon ismer mást, így természetes lesz neki.
Persze ahogy mondtam, a Linuxnak is van itt-ott hiányossága. Régebben főleg driverek voltak azok, mára ebben nagyon felzárkózott, de pl. driverektől függetlenül is pl. a Windows nyomtatókezelése szerintem jobb, mint a CUPS-os bénázás.
-
Frawly
veterán
válasz
King Unique #9440 üzenetére
Vannak a Linuxnak is hiányosságai. Pl. SSD-infós szoftver meg normális lemezmeghajtós benchmark sincsen rá (csak ilyen dd, bonnie, stb. őskövületekkel lehet méricskélni), meg már évek óta normális médiakonvertáló frontendet sem találok, ami pl. ki tudta volna rendesen váltani a foobar2000 + beállított parancssoros encode-erek sémát (ezeket azóta Bash scripttel konvertálom, de elég kényelmetlen). Ennek ellenére megvagyok Windows nélkül évek óta, nem is hiányzik. 1-2 jó szoftver hiányzik róla, de maga az OS, meg az egész .exe fájlos, registry gányolós szarkupac szisztéma egyáltalán nem. Nyilván ezek a %-ok becslések, a lényeg, hogy nagyon kevés embernek kell tényleg Windows. A többiek csak megszokásból használják, vagy mert az OS-t magát szokták meg, vagy mert a rá írt programokat, és azért nem bírják elengedni, holott a Linux is kiszolgálná őket.
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #9276 üzenetére
Ja, és ott van a Mint 18.3-as verziójában megjelent Timeshift alkalmazás is, amivel elvileg szintén megoldható a rendszer lementése és visszaállítása.
-
nOvOp
senior tag
válasz
King Unique #8917 üzenetére
Igen, ki tudtam kapcsolni, de az újraindítás problémára nem jöttem rá. Gondoltam hardver problémára is, csak az az érdekes, hogy Linux alatt semmi probléma nincs (na jó, ott meg a BT kapcsol be random, a rendszer indításánál, hiába kapcsolom ki. De ezzel együtt tudok élni). Pedig kipróbáltam több w10 verziót és vagy nyolcszor újratelepítettem. Na mindegy. Köszi, ha kérdésem van jelentkezem :-)
-
KFeri22
tag
válasz
King Unique #8826 üzenetére
Sikerült exFAT-ra formázni a Lemezek alkalmazással a leírás alapján, viszont a buta okostévém nem ismeri ezt a fáljrendszert, ezért ismét NTFS-re formáztam. Köszönöm a segítséget.
-
KFeri22
tag
válasz
King Unique #8822 üzenetére
Úgy tűnik megjavult, miután Windowsal írtam rá. Most tudom Linux-al is írni.
FAT32-ről NTFS-re lett formázva a 4 gb-os korlátozás miatt.
ExFAT-ra hogyan lehet formázni? Csak a FAT32-t, NTFS-t és EXT-4-t ajánlja fel. -
dbius
veterán
válasz
King Unique #8816 üzenetére
Nekem nem volt vele gondom, de arra már nem emlékszem, hogy 18.3, vagy 17.1 alól csináltam.
De az a szép a Linuxban, hogy nem csak egy módszer van, hanem több is, ahogy Te is említetted: [link]
-
szotadi
tag
válasz
King Unique #8813 üzenetére
értem,
windows-on a rufust használltam gondoltam hátha van mint-hez valami hasonló.még egyszer köszönöm!
-
szotadi
tag
válasz
King Unique #8811 üzenetére
köszönöm!
Csak kiváncsiság képpen a Mint gyári pendrive formázó/lemezkép-író is elég lehet?
-
válasz
King Unique #8318 üzenetére
Nem igazán tudom jobban leírni mint a growler által beírt linken teszik.
Ott van pár megoldás. Nekem a gvfs frissítés nem segített. A puffer méretének változtatása segített.
Így lehet próbálgatni:
echo $((16*2048*2048)) > /proc/sys/vm/dirty_background_bytes
echo $((48*2048*2048)) > /proc/sys/vm/dirty_bytes
Nekem ez az érték meg is felelt.És ennek a végén írják hogyan kell a bevált értékeket fixen megadni.
De mondom a growler által linkelt topik egész jól kivesézi.
-
válasz
King Unique #8313 üzenetére
Teljesen igazad van. Mivel nem végeztem nyomozást ezért csak annyi volt a kérdésem, hogy valaki találkozott-e már az utóbbi hónapokban olyan hibával mint az enyém.
Ilyenkor néha van olyan (mert találkozott vele), hogy valaki beírja, pl. hogy ez egy frissítéssel jött NTFS kezelési hiba, stb. -
Sprq
aktív tag
válasz
King Unique #8309 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget, minden az elvártak szerint sikerült.
Elnézést, hogy nem tájékozódtam jobban a témában, főleg hogy az összefoglalóban is benne van. Jövőben igyekszem elkerülni az ilyen helyzeteket.
-
Sprq
aktív tag
válasz
King Unique #8309 üzenetére
egy merevlemez, egyik partíción van a mostani linux
-
Sprq
aktív tag
válasz
King Unique #8307 üzenetére
Extra kérdés mostmár mindezek tudatában. Ha megcsinálom Rufus-szal az USB-met, sikerül elindítani EFI-ben, akkor azzal installnál látni fogom a most fentlévő linuxot és tudom formázni a partíciót?
-
nOvOp
senior tag
válasz
King Unique #8215 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek!
-
Frawly
veterán
válasz
King Unique #8208 üzenetére
Na, most már annyira kíváncsivá tettél ezzel a több indítófájlos partícióval, hogy a Win10 Prof mellé lehúzok egy Win7-es, és Win 8.1-es lemezképet is, és tesztelem mindhármat QEMU-ban. Nem telepítem a rendszert, odáig nem megyek el, csak a particionálást csinálom meg a telepítővel, automatán, majd kézi defaulton, majd kézi egyéni beállításokon.
-
Frawly
veterán
válasz
King Unique #8206 üzenetére
Igen, az automata és default particionálásról van szó. Az automatával kötnek ki az emberek egy (rendszer=adatok) partícióval, defaultnál meg ezzel a primary+extended nyomoréksággal, bár az is igaz, hogy ez utóbbit csak Win7-ig bezárólag próbáltam.
Abban igazad van, hogy automatán a Linuxnak sem kéne egy partíciót erőltetni. A Linux csak annyiban más, hogy a legtöbb felhasználó ért annyira hozzá, hogy nem válassza az automata particionálást, aki meg nem ért hozzá, az csak ismerkedik a rendszerrel, és nem komoly, mindennapos használatra szánt telepítést csinál, csak tesztel, és arra jó az egyetlen partíció is. A Linux viszont, mindegy melyik telepítőről van szó, nem erőltet kiterjesztett partíciót.
Nálam a Win10 UEFI + GPT-nél is egy indítópartíciót hozott létre, az egyetlen EFI FAT32 partícióra tette az indítófájlokat, ami emlékeim szerint 100 megás, de majd megnézem, ha legközelebb használom azt a gépet. Nem esküszök meg rá, lehet mégis 200 MB.
-
Frawly
veterán
válasz
King Unique #8204 üzenetére
Az infó tőlem van. XP-Vista-Win7 is hajlamos második partíciónak extendedet csinálni, a Win10-re nem emlékszem, Win8-at meg nem particionáltam még.
Amúgy én nem gparted-del vagy parted-del vagy fdisk-kel, hanem cfdisk-kel szoktam particionálni, igaz ilyen partícióátmozgatást nem szoktam csinálni. Egyszer particionálom meg a meghajtót, de akkor azt olyan átgondoltan, hogy hagyok helyet későbbi lehetőségeknek is, mindenben hagyok kellő tartalékot, általában nem is kell soha többet hozzányúlnom, vagy ha igen, akkor csak partíciót kell shrinkelni (azt már Gparteddel), és nem particionált területen létrehozni újat, de ezt is csak akkor, ha +1 OS-t kell telepíteni rá. Az is igaz, hogy soha nem szopattam magam extended-logical partíciókkal, így ha nagy ritkán hozzá is kellett nyúlni a partíciókhoz, nem volt vele szívás. Plusz azóta már nem kell hozzányúlnom a partíciókhoz, mióta csak Linux van, sőt, mióta öntitkosítós SSD-m van, már LUKS-ot és LVM-et sem használok. Csak egy EFI partíció, egy root ext4, és egy home ext4, mind elsődleges. A játékra tartott laposon ugyanez, de ott van még egy elsődleges NTFS partíció a Win10 Profnak, amire nagyon ritkán bootolok át. Az elsődleges gépemen nincs is más, csak Arch Linux. Mióta 8 meg 16 giga RAM van, már nemhogy swap partíció nincs, de swapfájl sem.
Bár még az extended partíció is jobb annál, mint ahogy a Windows automatán particionálja, egy 100 megás indítópartíció, meg az egész maradék lemezterület egy partícióként, aztán ez nagyon happy addig, míg a Wint újra nem kell húzni, mert akkor aztán meg megy a sírás, hogy el kell vinni a gépet adatot menteni vagy HDD-t kell kölcsön kérni. Bár a mai megbízhatatlan meghajtók világában mindenképp érdemes mindenről backupot tartani, nem drágák már a terás külső HDD-k, meg a felhős tárhelyek sem.
-
zambozoli
aktív tag
válasz
King Unique #8174 üzenetére
-
csixy
addikt
válasz
King Unique #8159 üzenetére
Igen! A rátelepített linux és a yumi partíció bootját sajnos nem tudom egybevonni, mert vagy egyik, vagy a másik van az MBR-ben. Ha a yumi grubot használna , akkor biztos össze lehetne szerkeszteni a kettő bootot,de a yumi isolinuxot használ sajnos. Így maradt az a kényszermegoldás hogy az egyik live linuxot bővítem meg egy 24 gigabájtos casper-rw partícióval. Kezd működni, de még valahogy a Live Linux Usert kéne belőle kiluxálni.
-
Frawly
veterán
válasz
King Unique #8159 üzenetére
Én is így értettem, a Windows hivatalos megoldással nem támogatja, míg a linuxok igen, azokkal nem kell vergődni ilyen téren sem.
-
szekzol
tag
válasz
King Unique #8146 üzenetére
Igazából feleségem használta már a Linux Mint-et a netbookomon és nem volt vele problémája. Amíg a szakdolgozatát írta akkor ragaszkodott néhány programhoz (pl. MS Office), addig nem akartam kockáztatni (tudom van Wine, de akkor is) de most már szabad az út. Mondjuk az IrfanView nekem is nagy kedvencem, az XnView-t nem tudom meddig fog tartani megszokni (vagy IrfanV & Wine).
-
Ibituba
aktív tag
válasz
King Unique #8065 üzenetére
Szia! Tudnál segíteni hogy Mint 18.2 alatt hogy tudok exfatra formázni? TV megjelenítés akkor nem játszik. Nem akarom hogy naplózzon, de akarok 4GB-nál nagyobb adatokat kezelni, kellene az exfat. Az alap pendrive formázó nem engedi exfatra. Illetve nem idevág de lesz egy microSDXC kártyám sportkamerába, azt is erre kellene formázni a 4GB-nál nagyobb adatok miatt? Az tudja kezelni ezt a fájlrendszert? Valószínű ha engedi a max 128as kártyát?? Sj6 legend a kamera.
-
törölt tag
válasz
King Unique #7929 üzenetére
No igen. Alapjába véve aki láthatatlan akar lenni, az egy megbízható VPN-en keresztül, TOR-al csatlakozzon, és akkor kb. úgy ahogy biztonságban lehet.
De tényleg az a tapasztalat, a kezdő Mintesekkel, hogy kinyitja a böngészőt, látja, hogy "nincs google", és törli a partíciót azzal, hogy a "linux szar, mert nincs benne google". Holott hát... na.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #7931 üzenetére
Ha nem lenne ott a felteteles mod akkor rohadt gazdag lennek, mivel azt jelentene hogy tudnam mindenki igenyet.
Amugy olyan nagytudasu szoftvereket hasznalnak az amire semmi szukseg nagyon sok embernek, pl photoshop/gimp, *office, stb, tudasuk jo ha 2%-ka ki van hasznalva egy atlag user altal.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #7929 üzenetére
Maskepp latom, atlag felhasznalonak pont hogy kb az osszes alternativa megfelelo lenne, csak neki az kell amit elsonek megtanult.
-
válasz
King Unique #7735 üzenetére
OK, értem én, de ez szokott kizáró tényezőként szerepelni, hogy kinek tuti nem lesz jó a Linux.
Viszont előbbiekből sem következik, hogy ne lehetne más OS is a gépen. Ettől még, mint láthatod, van aki elvan nélküle, sőt!
(#7736) fogtunder
A 25 percből sejthettem volna! Viszont így jobban jártál, mert SSD esetén nem észrevehető a különbség Linux és Win között, HDD-nél már azért igen. (saját tapasztalatom legalábbis ez)
-
FLATRONW
őstag
válasz
King Unique #7726 üzenetére
Igen, lehetett volna onnan is, csak nem volt kedvem azt a partíciót töredezettség mentesíteni.
-
FLATRONW
őstag
válasz
King Unique #7723 üzenetére
Igen, a telepítőt a LiLi-vel töltöttem le, ott pedig csak azt a verziót láttam a listában.
Sok minden bekavarhatott. Lehet, hogy az is közrejátszott, hogy perzisztens telepítőt hoztam létre.
A 18.1-et pedig a hivatalos oldalról közvetlenül töltöttem le, Rufus segítségével tettem pendrive-ra.Ezt csak a gyakorlás miatt tettem fel másodlagos rendszernek, nem fogok telepíteni rá, így elég a 8 GB.
Először készítettem hozzá egy 2 GB-os swap particiót, így a rendszernek maradt 6 GB.
Telepítés után felmentek a frissítések és elfogyott a 6 GB, így a következő újraindításnál nem is engedett bejelentkezni. Hivatkozott is arra, hogy nincs szabad hely.
Ezután újratelepítettem swap partició nélkül, most hogy minden kész van még maradt 1,6 GB.
Az EXT 3-at meg a telepítési leírások miatt választottam, gondolom régiek azok a leírások.
Gondolkoztam rajta, hogy felteszem Ext4-re, de nem voltam benne biztos, hogy képes e róla futni a rendszer.
Arra már nem volt eszem, hogy ennek utána nézzek. -
growler
őstag
válasz
King Unique #7714 üzenetére
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #7714 üzenetére
Az fdisk -l és a parted -l pontos üzenetei mindent tisztázhatnak.
Én nem hátramaradt partíciókról beszélek. A partíciós tábla leíró részében maradó információról, aminek új partíciós tábla készítésénél el kellene tűnnie. Ezt a Windows nem mindig teszi meg, vagy csak nem érdekli. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #7712 üzenetére
Pedig létező jelenség.
Több kérdezőnél is találkoztam már olyan Terminál információval, hogy a partíciós tábla GPT-s nyomokat tartalmaz MBR létére. És a javasolt módokon tudtuk megszüntetni, helyre hozni. A "vagy" szót ki kellett volna hagynom a zárójeles megjegyzésből. -
FLATRONW
őstag
válasz
King Unique #7706 üzenetére
Kösz, de alaplemezről van szó.
-
válasz
King Unique #7695 üzenetére
Igen, oda is átmentem és láttam a duplázást, talán épp ezért javallott egy topikba feltenni a kérdésünket és ott begyűjteni a válaszokat, főleg, hogy a vak is látja ugyanazokat az arcokat mindkettő topikban.
Nekem a megfogalmazásban az tűnt fel, hogy a lehető legkevesebb szóval fejezi ki a probléma mibenlétét a kérdező, így én egy kicsit viccesen is fogtam fel az egészet.
-
válasz
King Unique #7548 üzenetére
Persze az olyan toolok amik kilövik a Wint és bios boot alatt oldják meg a frissítést az nem para, de ez ált. a brand gyártókra jellemző, amúgy a kedvencem az Asrock féle bios alól hálókarival módszer, ott még semmiféle op sem kell a bios frissítéshez, ahogy a pendrive-oshoz sem feltétlen ha akad másik gép amin letöltöd, az még inkább jellemző, hogy több gép van egy háztartásban, mint, hogy minden gépben SSD lenne.
Ettől függetlenül nem árt ha van Wines dual boot, de speciel csak ezért nem szükséges. -
válasz
King Unique #7546 üzenetére
Csak ahhoz kell Win is
, ami nem biztos, hogy van a kérdezőnek, nameg Win alóli frissítésnek mindig van némi kockázata, a sok futó processz, driver és védett mód miatt, dos/bios alól valós módban csak az áramszünet miatt lehet max aggódni. Persze én is csináltam már Win alól, de a jó öreg Dosos/bios módszert jobban szeretem, gyorsabb mint megvárni míg feláll a Win, meg biztonságérzetem is jobb.
-
Roxkex
senior tag
válasz
King Unique #7406 üzenetére
Eszembe se jutott, hogy Windows alól turkáljak a Linux particiójába :3
Egyébként pedig sikerült megcsinálni köszi !
-
Syl
nagyúr
válasz
King Unique #7406 üzenetére
Jó kis tool
Viszont ntfs partíciót ne akarjon vele az ember átméretezni.
-
szotadi
tag
válasz
King Unique #7403 üzenetére
Köszönöm a részletes választ!
-
válasz
King Unique #7332 üzenetére
Tudom, én is jobban szeretem a GUI-s programokat, ami gondolom nem meglepő.
Nem meglepő, mivel még aktívan Winezel is!
amikor ott van a dd + terminál, aztán kész.
Ja, csak éppen egy kezdő Linuxot épp ismergető home usernek egy dd használat rohadtul nem ajánlott, épp a félrenyúlás veszélye meg az apróságok miatt, a 4M vagy 1M vagy a sync beírása, ha talál is egy kezdő leírást a dd használatáról, egy életre elmegy a kedve a pendrive megírásától.
Én például csak a frissítésekhez meg telepítésekhez, pucolgatásokhoz használok terminált, ezekhez viszont egyszerűbb, mint a guis programok, de mondjuk kell használni a synapticot is, mert ha nem tudom pontosan mit kell keresnem/megtalálnom, akkor a terminal nem túl informatív!
Az nekem kicsit megmosolyogtató, hogy a mai gépteljesítmények mellett egyes guruk még böngészni is csak terminalból akarnak!
(#7329) Syl
Legyilkoltad már a gépeidről az Unityt?
-
válasz
King Unique #7327 üzenetére
valamirevaló pingvines gondolom inkább terminálban oldja meg
Ahogy mondod, de én speciel csak botcsinálta kényszerkezdő vagyok, bár meg tudnám csinálni dd-vel, a 4M-et se felejteném el odaírni, hogy ne fél napig tartson, de vonz az a 3-4 kattintás, ahelyett, hogy erősen koncentráljak, nehogy valamit elírjak, mondjuk a partíció számát.
(#7328) Cyrin
No igen, az alkalmazások topik......azt jól kinyírták a Wines nagybetűsök a kezdő topikok reformjával együtt. Pedig valóban kéne egy ilyen, de az egésznek a motorja lev258 ft volt. Pár embernek össze kéne fogni és meg lehetne csinálni.
Ha van közületek olyan, aki érez indíttatást rövid összefoglaló írására vagy akár programok rövid bemutatására, az ne tartsa magában az ötleteket! Ja és ebben lennének a Linuxos játékok is, ilyeneket viszont abszolút nem használok, legfeljebb az alkalmazások részéhez lennének ötleteim.
-
Syl
nagyúr
válasz
King Unique #7327 üzenetére
Igen, win alól írom (nem is vagyok igazi pingvines
). Jó kis program. Főleg hogy letöltési funkciója is van.
-
válasz
King Unique #7325 üzenetére
perzisztens telepítőt, vagy multiboot pendrive-ot
Meggyőztetek!
Ilyenekre, mint a perzisztens pendrive meg multibootos pendrive készítése, még nem vetemedtem.
Linuxban a legegyszerűbb megoldásokra törekszem, lehet ezért nem kedvencem a Unity! No, az nem egyszerű!
Ahogy nézem a sok letöltött iso-t, már mindegyiknél van frissebb, így nem látom értelmét hogy ezekből 10-et pendrive-ra írjak, ha kell valami, 2-3 perc alatt megírja a mintstick, kivéve csixy ft fura disztróit.
-
válasz
King Unique #7233 üzenetére
& berus.berus
Köszi a gdisk tippet, nem figyeltem, gondolom, ha majd belekezdek csak jobban odafigyelek!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na meg, ha most minden Legacy-MBR és ok, akkor azt is célszerű megfontolni, hogy érdemes-e mindezt megbolygatni.Teljesen egyetértünk ebben, de csak egy külön SSD-n játszom el az UEFI-vel, a többi meghajtó, partíciók átkonvertálása csak kíváncsiságból....főleg a tároló/letöltő WD Black nem örülne. A rendszer SSD-t azért lehet, hogy átkonvertálom, de mindenképp előbb próba a tartalék SSD-n.
-
Syl
nagyúr
válasz
King Unique #7211 üzenetére
Huh, komoly cucc! Köszi
-
Syl
nagyúr
válasz
King Unique #7208 üzenetére
Ez nem ST500LM012, hanem ST500LT012, vagyis nem spinpoint, hanem momentus thin. És (sajnos) a samsungnak nincs semmi köze hozzá.
A furcsa hdd hangok a laptop első napjától kezdve megvannak. Amikor nincs lemezművelet akkor jelentkezik, mintha ilyenkor valamit önállóan ügyködne.
De mint írtam, volt régen desktop seagate hdd-m, az is pont ilyen volt, csak sokkal hangosabb.A laptopon nincs win és valószínű nem is lesz.
Néztem a seagate oldalát sorozatszám alapján, nincs hozzá firmware. Ha lenne, se biztos hogy fel tudnám rakni
-
Syl
nagyúr
válasz
King Unique #7201 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a tippet/javaslatot. Még nem szedtem szét a gépet, a gyári száma alapján meg nem tudom kideríteni milyen gyártmányú hdd van benne. Esélyes a seagate, mert 6-8 éve volt 3,5" desktop seagate vinyóm és az pont ugyanilyen nyikorgó, nyekergő hangokat adott ki magából, ha idle-ben ment a gép.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #6974 üzenetére
Igazából nem sokkal; a secureboot, ami be tud kavarni néha, meg az EFI partíció megjelölése. Menni fog ez.
Majd írok erről pár sort az Ubuntu Összefoglalóba is. Szépen lassan bővül. -
válasz
King Unique #6919 üzenetére
És azt lehet hogy hagyom az SSD változatlanul, a D: meghajtóról (HDD) választok le helyet majd oda telepítem és onnan indítom a Linuxot?
-
donmackó
addikt
válasz
King Unique #6338 üzenetére
Igen a boot flag-re mindig figyeltem. Lehet hogy majd teszek egy próbát a 10-es telepítővel is. Csak az érdekesség kedvéért hogy működik-e.
-
donmackó
addikt
válasz
King Unique #6333 üzenetére
Már mindegy, megoldva egy régi vistá-s gépről sikerült a telepítő. Érdekes hogy a win 8.1-et meg simán megcsináltam evvel a módszerrel, csak én gparted-del formáztam ntfs-re. Lehet hogy az iso-k voltak a rosszak (mondjuk ezt kizártnak tartom). Vagy csak tényleg az unetbootin a ludas. Egy ami bios-os (nem uefi) 775-ös pc-re kellett.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6223 üzenetére
Arra lenne a hastool hogy hozzaadd magad.
Amugy szerintem ez a secure boot is akkora hulyeseg mint maga az UEFI (tudom mire es miert lenne jo, de jelelegi formajaban semmit nem er), a gyartok is basznak normalisan implementalni, helyette csinalnak egy feleslegess giccset. -
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6218 üzenetére
Mivel irtad ki? nem indul el a Hastool? Ezt nezd meg.
-
kislaci
senior tag
válasz
King Unique #6218 üzenetére
Nekem az alaplap leírásában volt egy fejezet a jumper-ről, hogy milyen állásba kell tenni, hogy resetelje a biost. Elem ki vársz egy kicsit, jumper átrak meg elem, és akkor belépett a biosba nekem. Esetleg még ezt próbáld meg.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6206 üzenetére
Annyi hattertarad van, nem tudom mar min mi van.
Virtualboxban kiprobalhatod, ott tudom hogy lehet efi-t beallitani (a linkelt kepet is azon csinaltam anno). -
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6199 üzenetére
Marad az uefi shell, ha azzal se latod mi van a bootban akkor semmivel se.
Letoltesz egy Arch ISO-t, efi shell v2-t kivalasztod, itt a bcfg kell neked.help bcgf
kiirja hogyan kell hasznalni. shift+page up/down segitsegevel tudsz scrollozni ha nem ferne ki (vagy -b kapcsolo).
Szerintem a Win azer tindul mert az SSD-n az az alapertelmezett. -
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6197 üzenetére
A Linux Boot Manager az az amit Arch alatt hasznalok, systemd-boot (ez az elsodleges).
Olyat lehetne meg csinalni hogy nem grubot raksz fel, de ubuntu fele tobb kernles hulyesegnel szivas.
Amugy akkor most hogy van, csak a Windows bootol?
Ami meg eszembe jutott nem tudom csinaltad-e, ha helyrerakatod windows iso-val a booloadert (igy csak a windows loader marad meg) akkor se tudsz belepni firmware-be? -
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6195 üzenetére
Csak a kulso lemezen levo rendszeren gondoltam arra hogy masik hw alatt, ott meg ubuntuk vannak nem? azoknak nem lesz baja.
Normalis esetben nem baj ha beirja magat mert a tobbit is otthagyja es lehet valasztani hogy mit akarsz inditani.
Probabol felraktam az ures helyre egy ubuntut hogy mit csinal, hat nem azt amit en akartam...
Felallas: SSD, ezen van Arch es Win +EFI particio, HDD-re csinaltam szinten egy EFI+1 normal particiot az ubuntunak. Valamiert az SSD-n levo EFI particio tetszett neki (nem ertem hogy a telepitoben miert nem lehet valasztani), csinalt egy bejegyzest EFI-be es ennyi, minden mas marad a regiben
(azota a sorrendet megvaltoztattam, de az lenyegtelen)cc@cc:~ $ efibootmgr
BootCurrent: 0002
Timeout: 0 seconds
BootOrder: 0002,0004,0000,0003
Boot0000* HDD:
Boot0001* KingDian S180 60GB
Boot0002* Linux Boot Manager
Boot0003* Windows Boot Manager
Boot0004* ubuntu
Boot0005* Ext Hard DiskAzt javaslom neked hogy a win melletti ubuntu grubjat rakd ujra, abba konnyen berakod a win-t is (ez a chainload, mert nem a grub tolti be a win-t, csak a win bootloadert), a tobbi lemezt pedig ha hasznalni akarod mashol is akkor marad fenti otlet, ha nem akkor azokat is belerakod a grgubba es kesz.
Amig nem lesz normalis UEFI a gepeden mast nem nagyon tehetsz(/unk). -
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6192 üzenetére
Na mar random secure boot is van? egyre jobb lesz a helyzet
Nem tudom hogy epitetted fel a rendszered, en azt szeretem ha van egy "fo" bootloader (az van a /dev/sdx-ben), a tobbi rendszer pedig a sajat root(/boot) particiojat kapja meg (/dev/sdxY), igy nem kavarodnak ossze, chainload toltom be oket.
Termeszetesen olyen hulyesegeket amik automatikusan genereljak a dolgaikat (mint pl a grub) nem hasznalok, ezzel is kimelem magam attol hogy elcsesszenek valamit.
Igazabol a fent leirt rendszer meg BIOS-ra vonatkozik, az UEFI mas allatfaj, termeszetesen itt is megy a chainload, de nem tudom hogy mennyi szukseg van ra, max ha letiltom a boot menut.Azt kell eldonteni hogy hol akarod hasznalni a kulso lemezen levo rendszereket. Ha csak a sajat gepeden akkor igazabol eleg az ha a normal ubuntun ujrarakod a grubot es annak a menujeben benne lessz a tobbi, egyebnek meg normalisan meg kene cisnalni (egy normalis uefi alatt).
(#6193) FF23: local time (windows) vs utc (linux), valamelyiket at kell allitani a masikra.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6190 üzenetére
Igen, arra vonatkozik. Annyi maradt meg ki hogy az EFI particiot rakd be az
fstab
ba
Ha nincs neted chroot alatt akkor pedig masold at a resolv.conf-t a live rendszerrolcp -L /etc/resolv.conf /mnt/etc/
Amugy nem tudom hogy fog viselkedni a tobbi rendszered, jo esetben amit felraksz grub az megoldja es nem kell majd vele foglalkozni.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6184 üzenetére
Fogsz egy live cd-t es mindent rootkent.
gdisk, ahogy korabban beszeltuk.partprobe /dev/sdX
utana csinalhaszt egy EFI particiot gparteddel is, a lenyeg hogy tipusaef00
legyen,boot
eseps
flag legyen rajta, en nevet is megadtam nekiEFI System
, es valamelyik particio vegebol vagj le, az a biztos, fajlrendszer fat32.partprobe /dev/sdX
mountold fel az egyik rendszered:mount /dev/sdxy /mnt
hozz letre egy EFI mappat a /boot alatmkdir /mnt/boot/EFI
csatold fel az efi particiot:mount /dev/sdxy /mnt/boot/EFI
chroot:mount -t proc proc /mnt/proc
mount --rbind /sys /mnt/sys
mount --rbind /dev /mnt/dev
chroot /mnt
ezt mar a chroot alatt:source /etc/profile
apt-get install grub-efi-amd64
grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/EFI/ --bootloader-id=grub
update-grub
Azt hiszem nem marad ki semmit, ezt most igy gyors F1 utan irtam, legkozelebb csak este leszek akkor ranezek
.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #6186 üzenetére
Grub-ból próbáld meg, ahogy írják. Talán azzal menni fog.
-
King Unique
titán
válasz
Hát ez megint negatív:
~$ sudo systemctl reboot --firmware-setup
Cannot indicate to EFI to boot into setup mode: No such file or directory -
lev258
veterán
válasz
Azért írtam így, mert korábban is volt már rá példa, hogy Linux telepítésekor valami csúnyán elromlott (a tiédnél is jobban). Aztán kiderült, hogy bár Linuxnál azonnal jelentkezik, valójában Windows alatt is ott van a probléma, csak időzített bombaként. A megfelelő körülmények idején üt be, akkor is, ha egyedüli rendszer a gépen. És természetesen a hibásan megírt BIOS/UEFI kód volt mögötte.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6180 üzenetére
Most irjam le az egeszet? az egy kicsit hosszabb lesz.
Adatvesztes pedig eloforduhat (legvaloszinubb a MBR->GPT resznel) szoval csak akkor kezdj bele ha biztos vagy magadban.(#6182) lev258: ilyenen gondolkoztam meg en is, de nem lattam biztosan mukodo megoldast ra.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #6177 üzenetére
Úgy értettem, próbáld az aktuális verziót reflash-elni. Régire sosem szokták engedni a gyártók.
Szomorú, milyen helyzetbe kerültél, de szeretném ismét kiemelni, hogy a gyártód keze van a dologban.
Nem lenne jó, ha ebből is olyan pletyka születne, hogy a Linux kinyírja a gépet meg az UEFI-t. Nem ez lenne az első eset. -
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6178 üzenetére
Igen adatvesztes nelkul megcsinalta, EFI boot pedig nem automatikus, csinaltam egy EFI particiot, felraktam
grub-efi-amd64
csomagot, majd belottem:#!/bin/bash
grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/EFI/ --bootloader-id=grubBiztonsag miatt live cd-n dolgoztam (igy nem zavarnak be a memoriaba mar betoltott adatok)
Jo keves bejegyzes szerepel benne, de bootrol nem latok semmit. Amugy az jutott meg eszembe hogy felrakhatnal egy UEFI shell-t, nem tudom azzal tudnal-e kezdeni valamit.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #6173 üzenetére
Ahogy én látom a linkjeidből, ez a Lenovo gyári hibája. A BIOS-uk nincs a helyzet a magaslatán.
[link]
Itt írnak a BIOS reflash-ről, ami az illetőnek megoldotta (legalábbis egy időre).
Arról is ír, hogy elvileg Windows 8 óta lehet közvetlenül a BIOS-ba újraindítani a rendszer alól. -
nemurea
aktív tag
válasz
King Unique #6169 üzenetére
Nem akarok nagyon belepofázni, és már elég jól kiveséztétek a témát, de az én tudásom szerint (és fent is volt egy ilyen komment) a BIOS-ba való belépéshez elvileg semmi köze nem lehet, hogy milyen rendszerű a HDD. A teljesen áramtalanított gép, ha bekapcsolod, azzal kezdi, hogy megnézi, milyen perifériái vannak. És ha épp akkor nincs egy darab HDD sem benne, akkor...? Milyen alapon szabadna neki ilyenkor letiltani a BIOS-ba való belépést? Ez nekem olyan önkényesnek tűnik (a gép részéről).
Másfelől: ha át is alakítod a lemez formátumát, az beleír valamit a BIOS-ba, amitől az újra aktív ("beléphető") lesz? Bocs, tényleg nem okoskodásból, láttam már én is inkorrekt gépeket :-)
Hogy ne csak kérdezgessek: pl. lehúzod a HDD-t, és beleraksz egy normál, pl FAT32-es bootable pendrive-ot? Teljes áramtalanítás után indítod. (Persze kérdés, hogy az USB egyáltalán benne van-e a boot sorrendben, dehát a cél az, hogy a BIOS-ba belépjünk. Talán megoldaná.)
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6169 üzenetére
Amivel probaltam volna az nem volt ra alkalmas, ezert is mondtam hogy ha a kimenetben nem ir hibat, mert nekem jelezte hogy nem jo.
efivarsban mik vannak?
efivar -l
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6165 üzenetére
Kirpobalom majd az egesz dolgot virtualobxban, gyakorlatban meg nem csinaltam. Amikor megjott az SSD akkor alltam at GPT-re, ott meg nem kellett vele szorakozni.
-
fradi81
veterán
válasz
King Unique #6165 üzenetére
MBR-es vinyóból akarsz GPT-set? Az tudtommal töröl mindent.
-
sonar
addikt
válasz
King Unique #6152 üzenetére
win alól nem próbáltad meg flashelni a bios-t?
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #6160 üzenetére
A BIOS-os fastboot opció több néven is fut. Ennek inaktív állapota az, amikor bekapcsoláskor látsz néhány BIOS üzenetet a gépről, esetleg még egy rövid memóriatesztet is végez. Aktív állapotban és jó esetben láthatod az alaplap logóját, rosszabb esetben csak feketeséget, amíg el nem indul a Grub vagy valamely rendszer.
Annyiban "rondít" bele, hogy a saját bejegyzéseit is beleteszi. -
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6156 üzenetére
Elvileg kepes ra, gyakorlatilag tudod hogy mukodik az ilyesmi, barmikor lehet adatvesztes.
-
kislaci
senior tag
válasz
King Unique #6150 üzenetére
Nekem akkor volt ilyen, hogy nem tudtam belépni a biosba, amikor wint felraktam és bekapcsoltam a biosban/uefiben a fastboot-ot. Elemet kivettem, majd vissza, és miután beléptem az uefibe, kikapcsoltam a fastbootot és innentől jó lett. Ekkor még nem volt linux a gépen.
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #6156 üzenetére
Hát szívás ez az egész...most a GRUB az alapértelmezett, Ubuntu betölt, de a Windowst kiválasztva hibaüzenetet dob...Utóbbi szerencsére elindul, ha F12-vel kiválasztom a HDD-t, de az elején nyomott egy diagnosztikát és javítást. Vagyis most csak F12-vel indul a Windows, f@sza...
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6154 üzenetére
Linux kepes bootolni MBR-rol is efi modban (nem garantalt, de pl nekem elindult), a windows viszont nem fog mukodni. EasyBCD-t egyaltalan nem ismerem szoval nem tudom milyen hulyeseget csinalhat.
Elvileg nem nehez linux alatt atkonvertalni ha minden jo, indits mar el egy gdisk-et a megfelelo lemezen es kuld el a kimenetet.
tehat pl:gdisk /dev/sdc
q
esenter
lenyomasaval tudsz biztonsagosan kilepni. Ha a kimenetben nincs hiba akkor elivleg egyw
betus kilepes at is konvertalna. -
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6152 üzenetére
A masik lemez GPT? mert akkor a linuxokat konnyu megcsinalni hogy efi legyen.
-
sonar
addikt
válasz
King Unique #6150 üzenetére
Ha a hw nem engedelmeskedik akkor szopek. De most is a szitu semmi sem bootol?
-
sonar
addikt
válasz
King Unique #6148 üzenetére
Próbáltad, hogy winyó nélküli inditod, külső billentyűzettel?
Dual bootos telepitésem még nem volt. De ahol tehetem efi és gpt.
El kell már felejteni a régi dolgokat. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #6145 üzenetére
Esetleg meg lehet próbálni egy BIOS reset-et. Elemeltávolítással vagy jumperrel.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #6143 üzenetére
Igen. Ráállsz arra a partícióra és a fájlrendszer kiválasztásánál van EFI partíció opció. Formázni nem kell.
Én csak ismételni tudom magam. Egy rendszer telepítését tekintve nincs különbség Windows/Linux/OSX között. Persze lehetnek egyedi körülmények, pl. a az OSX boot manager-e vagy hasonlók. De ezek mind egy későbbi szakaszban kapcsolódnak be a folyamatba.
Egyébként még annyit, hogy én még sosem raktam a rendszerbetöltőt partícióra, mindig a lemezre. EFI-s telepítésnél is. Csak azért mondom, mert tudom, hogy te sokszor az EasyBCD-s megoldást preferálod.
Nálad mondjuk nem tudom elképzelni, de kolléga járt már úgy, hogy későn kezdte nyomogatni az F2-t, olyankor, amikor már a Grub töltődött. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #6141 üzenetére
Egyetlen EFI partícióra van szükség, azt kell jelezni a Linux-nak is (annak helyét). Nem tudom, hogyan sikerült hazavágnod a rendszert, de az EFI partíciónak nincs köze ahhoz, hogy belépj a BIOS/UEFI-be, vagy a boot menübe. Az csak ahhoz kell, hogy a már telepített rendszerek induljanak megfelelően. Másképp, csak a későbbi folyamatokban van szerepe (operációs rendszerek indulása), nem a gép indulási szakaszában.
-
kislaci
senior tag
válasz
King Unique #6116 üzenetére
Egy 1Tb-os My passport ultraról van szó. A meghajtóbeállítások nálam nem aktív, nem tudok rákattintani. Lehet marad a szigszalag. Éjszakára szoktam felfüggeszteni a gépet, a vinyó meg villog néhány másodpercenként. Eddig leválasztottam és kihúztam, de elég nehézkes, előtte még le kell állítani a torrenteket hogy ki lehessen hűzni. Lehet hibernálnom kéne? Hibernácíóból mennyivel lassabban ébred a gép mint felfüggesztésből? Illetve ssd-nek jó a hibernálás?
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6088 üzenetére
En se turnek, helyette csak lefuttatok egy bat-ot.
Grafikus megoldast nem tudok, nem ertek hozza.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #6088 üzenetére
Windows-on is megoldható, registry túrás nélkül is.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6086 üzenetére
Nekem ez a megoldas sokkal jobban tetszik.
-
Dr.FantastiK
őstag
válasz
King Unique #6059 üzenetére
ASUS P9X79 DeLuxe
intel 3930 k
16 Gb Vengeance DDR 2133 (QUAD channel.)
SSD Corsair Force GS 120 Gbja, Sony USB3 stick telepito media.
> egy bajom viszont megis van : nem megy a Trim , pedig mar sokfelekeppen probaltam...
Lehet azertmert a SSD-m a halalan van ?? only 1% Life van mar csak !.
-
Dhampir
félisten
válasz
King Unique #6044 üzenetére
Valaki ezt linkelte, de nem néztem még át, így fogalmam sincsen, hogy segítene-e, avagy inkább másra jó.
-
Dhampir
félisten
válasz
King Unique #6037 üzenetére
Nem lassú az, csak sok adatcsomagot kell átküldeni a hátsó kapun.
-
Dhampir
félisten
válasz
King Unique #6034 üzenetére
Nekem Linux esetében is az új telepítés vált be, ha tetszik, ha nem. Szerencsére gyorsan felrakható minden, nem kell annyit szöszölni, mint más oprendszer esetében. Még Windows esetében is célszerűbb egy teljesen új telepítés, mint ráfrissíteni a régire (pláne Windows 7-ről 10-re).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Gaming notebook topik
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Plazma TV topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft