- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Argos: Szeretem az ecetfát
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28 kWh 2018 2. felvonás
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Szevam: „Rendszerleállás” – egy AI képzeletbeli halál utáni élménye
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Geripapa
aktív tag
Sziasztok , két kérdésem is lenne:
Hivatalosan hogy tudok felcsatolni fixre egy smb megosztást (felhasználói név/ jelszó megadása kötelező)?
A másik hogy az Eszközök között van olyan hogy 393GB kötet/75GB kötet....
Ezeket a neveket hogy tudom megváltoztatni?
-
lolka1980
aktív tag
Sziasztok!
Linux mint 17.2-t LXDE-t nem lehet valahonnan letölteni még?
17.1 megvan
Illetve ez lenne? -
Sonja
nagyúr
válasz
szildavid90 #3993 üzenetére
Én XFCE-t használok, de nem Mint alatt. Próbáld azért meg.
A tálcán jobb gomb -> Panel -> Panel beállításai..., majd Elemek fül, itt megkeresed az Ablakgombok-at, kiválasztod, és oldalt a kis i betűs ikonra nyomsz*, ami után előjön ez az ablak:
A Rendezési sorrend-nél kiválasztod a "Nincs, fogd és vidd engedélyezése" opciót.
* - Ez az amire gondolok.
-
lev258
veterán
válasz
szildavid90 #3991 üzenetére
Azt sajnos nem ismerem. Jobb gombbal rákattintva nincs mozgatás, feloldás, ilyesmi?
-
lev258
veterán
válasz
szildavid90 #3989 üzenetére
Próbáld a hátsót az első elé húzni. Amúgy melyik felület?
-
lev258
veterán
válasz
szildavid90 #3987 üzenetére
A megnyitott programok sorrendje a panelen ugyanúgy változtatható, mint Windows alatt. Megfogod az egyiket és átmozgatod.
-
szildavid90
aktív tag
Úgy értem, hogy a tálcán ahol van az óra meg ilyenek és ha megnyitok egy programot, skype, böngésző akármi annak szeretném a sorrendjét állítani a tálcán. Cserélgetni hogy milyen sorrendben legyenek. Pl. most alap esetben úgy vannak a tálcán, hogy skype aztán böngésző és ha pl. én pont fordítva szeretném akkor azt hogy tudom megcsinálni?
Plusz valamikor magától alakulnak át a tálcán a sorrendek. Nem értem!
-
lev258
veterán
válasz
szildavid90 #3985 üzenetére
Ezt fejtsd ki.
-
szildavid90
aktív tag
Hol tudom azt beállítani, hogy milyen sorrendben nyíljanak meg a panelben a megnyitott dolgok?
-
Blabcsi
senior tag
Üdv.
Egy gyors kérdésem lenne: Linux Mint-re létezik olyasmi, hogy kettős / dupla vágólap?
( Ctrl+c 1,2... Ctrl+v 1,2... ) -
Syl
nagyúr
Most pont olyan a Mint kinézete, amilyennek szeretem
-
Geripapa
aktív tag
válasz
inf3rno #3957 üzenetére
Köszönöm a válaszokat. A végcél egy könyvolvasó által emészhetö formátum. Sajnos a Calibre összekutyulja a táblázatókat. Ezért örültem mikor láttam hogy ez elvileg a diagramokat esetleg a táblázatokat kimenti képnek...De akkor megnézem én is win alól
online konvertálokat inkább hagyom. Akkor inkább megy pdf-ként az olvasóra...
-
inf3rno
nagyúr
Általában külön mappába szokták betenni mellé a képeket és valahogy csatolódik a HTML fájlhoz a mappa. Legalábbis win alól együtt törlődnek. Pár éve már van data uri is, abba is bele lehet tenni base64 kódolva a képet, ill. az svg-t meg simán be lehet ágyazni. Szóval az ilyesmi egyáltalán nem akadály. Az img0.html az csak egy fájlnév, nincs köze a kép->html konverzióhoz.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Geripapa #3954 üzenetére
Ahogy mások is írták, a PDF -> HTML konverzió zűrös. Nem vagyok benne biztos, hogy más oprendszereken támogatja a LibreOffice, nem a PDF szerkesztés a fő profilja. Foxit-nak van PDF editora, azt hiszem fizetős, és van 30 napos kipróbálás. Személy szerint még nem használtam soha, de ha van olyan szintű, mint az olvasójuk, akkor nem lesz vele gond. Itt van valami kis leírás, hogy hogyan működik a dolog [link]. Vannak online PDF converterek is, én pl EPUB -> PDF-et szoktam használni, mert nincs normális EPUB olvasóm, egyiknél sem működik rendesen a könyvjelzőzés, meg szeretem látni, hogy hányadik oldalon tartok. Na nekem az online változatok ezekből egyáltalán nem jöttek be, Callibre, ami segített. Szóval nem tudom ajánlani őket a PDF -> HTML konverziónál sem. Callibre-t is megpróbálhatod, elvileg az is tud ilyesmit. [link]
szerk:
Hmm kipróbáltam, tényleg tud HTML-t exportálni LibreOffice Win7 alól. Érdemes lenne jelentened a hibát a LibreOffice fejlesztőinek, valszeg ők rontottak el valamit, és azért nem működik a dolog Linux alól. -
Geripapa
aktív tag
hali,
kellene kis segítség.
LibreOffice 4.4.3.2 -vel megnyitottam egy pdf filét amit kicsit szerkesztettem, majd szerettem volna html-kénk kiexportálni. Kis dolgozás után azt írta ki hogy :mint17.2 őt (xfce)használok.
Van valami megoldás mégis arra hogy tudjak html-t menteni?
-
tolvaj!
őstag
Letöltöttem szépen a csomagot ( a régi ~80MB-osat), de nem a tárolóból, hanem az AMD oldaláról. "Sajnos" a telepítés lement csak utána bajok lettek.... mert későn olvastam, hogy a 13-as kiadás utáni Mintek nem támogatják azt a zárt drivert.... Valami tipp a nyílt driverek helyreállítására?
lev258
Van, nem található a csomag.
-
tolvaj!
őstag
Sziasztok!
Mate Rafaela x86-val akadt egy kis gondom. Asus x51rl topira tettem fel. X1100 radeon van benne és miután telepítettem a zárt AMD drivert 1024x768-ba hajlandó csak megjeleníteni. Letöröltem és újratelepítettem a nyílt kártyát, de úgy maradt és nem tudom mit kellene beállítanom még.
-
Geripapa
aktív tag
Azt eltudom valahogy érni hogy ne kelljen minden egyes bejelentkezés után újra megadni valami kulcstartó jelszavát + a nas felhasználói nevet jelszót ha el akarom érni a tartalmát?
annak ellenére hogy be van pipálva hogy megjegyzés örökre mindig meg kell adnom. -
lev258
veterán
Mint-et talán jobb nem piszkálni, bizonyos téren konzervatívak. Pl. a systemd is valószínűleg ki fog maradni az új kiadásból, míg más disztribúcióknál részben vagy teljesen benne lesz.
Amúgy amikor nincs xorg.conf fájl, akkor létre kell hozatni a rendszerrel. De legyen Systemback mentésed. -
alevan
őstag
Helló.
Linux Mint (Cinnamon) alatt hogy váltok DRI3-ra?
Jelenleg DRI2 van használatban a gépemen. Találtam egy tutorial-t, ahol az xorg.conf-ban kell átírni egy sort, viszont a jelenlegi rendszeremben nincs ilyen fájl.
a locate xorg.conf parancsra csak ezek jönnek be:
/usr/share/X11/xorg.conf.d
/usr/share/X11/xorg.conf.d/10-evdev.conf
/usr/share/X11/xorg.conf.d/10-quirks.conf
/usr/share/X11/xorg.conf.d/11-evdev-quirks.conf
/usr/share/X11/xorg.conf.d/11-evdev-trackpoint.conf
/usr/share/X11/xorg.conf.d/50-synaptics.conf
/usr/share/X11/xorg.conf.d/50-vmmouse.conf
/usr/share/X11/xorg.conf.d/50-wacom.conf
/usr/share/X11/xorg.conf.d/51-synaptics-quirks.conf
/usr/share/man/man5/xorg.conf.5.gz
/usr/share/man/man5/xorg.conf.d.5.gzVan más módszer vagy nekem kell létrehoznom ezt a fájlt? (Erre nem nagyon találtam eddig választ).
-
Manó csípne meg! Egy órán keresztűl bogarásztam a Nemo-t, de erre nem is mertem gondolni, hogy ez a drag/drop is jó lenne neked! Közben már második alkalommal fagyott be totál a rendszer az utóbbi napokban, logokban semmit nem lelek, valami hw-elem gond lehet, nincs most időm kideríteni.
A FF frissítés is gyanús, felrakta a legfrissebbet, mégis eggyel előbbi verziót mutat, amit pedig vissza kellett fejlesztenem azelőtt pár nappal. -
Syl
nagyúr
A Nemo oldalsávját (helyek) lehet valahogy szerkeszteni? Mármint a "Könyvjelzők szerkesztés"-én kívül?
Szeretném eltüntetni a listából a "Legutóbbi" és "Fájlrendszer" tételt, a saját könyvjelzőmet meg "felvinni" a többi közé. -
syler123
veterán
Sziasztok!
Ismét egy kérdéssel fordulok felétek. Az érdekelne, hogy a valamelyik lejátszóval, pl vlc vagy smplayer megoldható a kondenciahelyes lejátszás? Konkrétan az lenne jó, ha fullscreen-re teszem, akkor a megjelenítő 24p-s filmnél váltson át 24hz-re. Nem találtam ilyen beállítást ezeknél a lejátszóknál. Valahogyan megoldható, csak én nem találom? Valami olyasmi menü kellene hogy képfrekvencia igazítása filmhez.
-
Mtbsrác
senior tag
800 akkor jön össze ha hosszabb ideig böngészgetek, de a progit nem zárom be és már jó sok ablak meg volt nyitva. Ekkor már érezni az akadást a gépen.
ubyegon2:
Hmm az érdekes mert operában is az adblock-ot használom és az 200mb alatt van jóval üres állapotban. Böngészés közben mint most pl sem megy fel 400 fölé szinte soha. Lehet sok ablak is nyitva még akkorse. Érdekes. -
Mtbsrác
senior tag
Miért zabálhat alaphangon 300mb memóriát a Firefox? Mint Rafaela a rencer. Csak elindítom és semmi más nincs benne csak a gyorsválasztó kis ablakocskák. Egy kiegészítő avn hozzáadva az az AdBlock és semmi más. Nemértem. Most épp a legújabb fut de a régiek se voltak különbözőek, be is tudja akasztani a gépet rendesen vanamikor 800-900mb-ot is elzabál.
-
inf3rno
nagyúr
Közben kiderült, hogy azért nem tudtam bizonyos screenshotokat olvasni windows alól, mert kettőspont volt a fájlnévben, amit win nem enged meg. Időközben elképzelhető, hogy tákoltak valamit a screenshot készítőn, mert most alulvonás van ugyanott Mint+Cinnamon alól. Ami nagyon fura, hogy ubuntu 15-nél is jelentkezett ugyanez, amikor a telepítőről csináltam screenshotot, de ott csak az első képnél, a továbbiaknál már nem. Lehet, hogy a telepítő automatikusan frissítette magát menet közben vagymi? Nehezen tudom elképzelni.
-
Syl
nagyúr
Köszönöm mindenkinek a mountolási segítséget. Egyelőre így marad:
/ ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
/mnt/D02C3D932C3D7596 auto discard,noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
Majd még jövők kérdésekkel -
syler123
veterán
Egy érdekesség. Korábban kérdeztem hogy mit lehetne kezdeni a Wifi stick-el, mert torrent alatt még a netet is bontotta. Miután észrevettem, hogy Mate van a gépen feltettem az xfce-t, csak azért hogy még kisebb legyen a rendszerigény. Erre azt veszem észre hogy megjavult a Wifi stick, nem bontja a kapcsolatot folyamatosan tölt, akár 50gb+ fölött sem száll el. Nem tudom ennek mi lehet az oka, de örülök hogy végre működik, így lett tökéletes a Mint
-
Inkább az FSTAB-ot szerkezteném a gksu gedit /etc/fstab paranccsal! Biztosabb ebben az esetben.
Amúgy nekem van egy inaktív Win-es partícióm HDD-n, annál is csak ez lenne beírva, ha csatolnám:
a x-gvfs az talán valami virtual-lal kapcsolatos, nem hiszem, hogy fontos, sok helyen be van írva az ntfs-3g, de ez sem kell.
Legjobb, ha ide is beírod +-ban az SSD miatt szükséges opciókat a meglévők elé és megnézed, minden OK-e!? Úgy szerintem jó lesz amúgy!
-
Bohus
aktív tag
Nálam jelenleg ilyen opciók sorakoznak az fstab állományban a csatolási pont után:
ntfs-3g rw,auto,user,windows_names,locale=hu_HU.utf8,uid=1000,gid=1000,dmask=022,fmask=022 0 0
Hosszú kísérletezgetés, majd finomhangolás után jutottam erre az eredményre. ( Egyszer már megosztottam, akkor többen is feleslegesen bonyolultnak, túl hosszúnak találták, de nekem így frankó.)
-
Ha ellenőrzéskor minden ok, akkor jók ezek a beállítások is, de ha itt megnézed, miket állítottál be paramétereknek, meg fogsz lepődni.
auto nosuid,nodev,nofail - ezeknél a default is jobb, ráadásul lehet, hogy a nosuid kavar be éppen!
érdekes, nekem is így van belőve automatikusan, igaz nincs NTFS, csak EXT4:
/media/TORRENTEK ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
/media/Data auto nosuid,nodev,nofail 0 0a fenti link ilyen példát ír NTFS-re:
/dev/sda1 /mnt/Windows ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8,noatime 0 0Én amúgy a discard, noatime paramétert azért használom, mert minden leírás ezt javallotta SSD-re.
/ ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #3908 üzenetére
Csatoltam lemezkezelővel (köszönöm a tippet) és most ez áll az fstab-ban:
/dev/disk/by-uuid/D02C3D932C3D7596 /mnt/D02C3D932C3D7596 auto nosuid,nodev,nofail 0 0
Ez vajon elég az SSD-hez?
Mondjuk a Mint ext4-hez sincs sok extra beírás (errors=remount-ro 0 1)Ezen leírásod szerint minden oké vele.
(#3909) ubyegon2
>itt már beállíthatod:
Vagy nem
Átállítom a jogot, szépen engedi, de ha újra lekérem a fájl tulajdonságát, ismét minden root/root.
Mondjuk ez már annyira nem zavar, mert ennek ellenére tudom módosítani, törölni a fájlokat. Csak furcsa, hogy minden root/root (még az is amit Mint alól, sima userként másolok rá). -
SSD esetén nem kevés csak a default paraméter?
Amúgy nekem is mindent a media alá csatol be a Mint, egy ideje már ez az alap, nem jut most eszembe mi okból.
Ha zavar, hogy valami megjelenik a Nemo-ban, akkor a gnome-disk-manager Lemezek néven fut, simán megoldja, hogy ne látszódjon, de ezt már biztosan ismered. -
Syl
nagyúr
válasz
fradi81 #3906 üzenetére
Nem tudtam róla fájlokat törölni. Ezért user alá mountoltam. Most is minden fájl/mappa root/root, de legalább tudok rá másolni, törölni stb.
UUID=D02C3D932C3D7596 /home/zolee/DataNtfs ntfs 0 0
Ezt a fájlt Mint alól másoltam rá, tudom törölni, szerkeszteni. Ugyanezek amíg /media... volt csatolva, nem mentek. -
Syl
nagyúr
Fastboot, hibernálás minden kikapcsolva win alatt.
Noob kérdés:
Ez a sor jó lesz fstab-ba?
UUID=D02C3D932C3D7596 /media/zolee/data fuseblk rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,default_permissions,allow_other,blksize=4096 0 0
A "blkid" és "cat /proc/mounts" kimeneteit szedtem össze.
Az ntfs is sda-n (ssd) van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- BESZÁMÍTÁS! ASUS A520M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Enermax 650W
- Új Apple iPhone 16e 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest