- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Napkollektor - csak úgy
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- sto1911: Pinball FX3 PH! verseny
- Gurulunk, WAZE?!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Dhampir
félisten
Az illesztőprogram-kezelő kiírja az nvidia-346-updates (346.82-0ubuntu0.2) verziót is, arra érdemes váltani?
(#3693) Fenyő
Kicsit félek a beletúrástól, bár gondolom, hogy gikszer esetén törölhető a létrehozott állomány.
(#3695) lev258
Aham, hát már csináltam olyat még Ubuntu alatt, akkor nem volt gond, de valóban, az Ubinál Systembacket is használtam.
-
válasz
Dhampir #3691 üzenetére
Akkor fentebb írt 20-nvidia.conf fájlt (/etc/X11 alatt xorg.conf.d könyvtárat létrehozni és bemásolni) neked is ajánlom kipróbálásra, 500-as NV széria felett elvileg működnie kell csont nélkül;
Section "Device"
Identifier "Nvidia Card"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
Option "TripleBuffer" "True"
Option "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0 { ForceFullCompositionPipeline = On }"EndSection
-
-
-
válasz
inf3rno #3685 üzenetére
Egyébként pont most ültem egy GT210-es gép előtt Mint 17.2 Xfce 3.16-os kernel és Utpoicos nouveau nyílt driver + sync to vblank opció és abszolút nem tearingel, zárttal még nem néztem, de Compizzal valószínűleg az is rendben lenne, de most nincs több időm a tesztelgetésre majd talán holnap még jut rá egy kis idő.
-
inf3rno
nagyúr
Ezen néztem most. [link] Sokat javult tőle, néztem logban, betöltötte. Most már csak néha tép be.
Ha mozgatom az egeret, aztán feljön a youtube-os sáv, egyébként elég jól helyrehozta. Előtte folyamatosan el volt törve a vonal a közepén... Most egy kicsit ugrál, nem folyamatos a sebessége, ehhez nem tudom, hogy köze van e a beállításnak. Gondolom ennél többet most nem lehet kihozni belőle. Majd tesztelem 3d-vel is, kíváncsi vagyok. Köszi!
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #3683 üzenetére
Én azt nem is írtam sehol.
-
King Unique
titán
Igen, de pont az a különbség, hogy csak egy pro fícsör lesz a szakembereknek és nem az átlagnak. Mert arról nem voltak hírek, hogy pl. alapértelmezésben a tálcán kapna helyet, vagy épp "store 2.0" módon valósulna meg és vsz nem is fog.
Ok, akkor azt letisztáztuk.
Csak sajna így pont az nem fog megvalósulni, ami tömegeknek lehetne hasznos. Bár ugyanakkor x év berögzült szokásait nyilván nem könnyű megváltoztatni és vsz MS se akarja erőltetni, ezért lesz csak PS felület.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #3681 üzenetére
Nem véletlenül írtam azt, hogy ez még csak cél (ahogy te is írtad, még nem működik). Most kezdtek neki. Mondjuk az itt sem fog működni, hogy bármilyen külső programot PS-ből telepítesz (Linux-nál sem olyan egyszerű alap tárolóból nem elérhetőt Terminálból telepíteni). A rendszert közvetlenül érintő csomagok, szoftverek kezelése a cél, hogy egy rendszergazda távolról SSH-n keresztül be tudjon lépni és telepíteni a szükséges dolgokat, valamint felügyelni folyamatokat.
Linux-nál ez már a kezdetektől fogva a rendszer része, Windows-nál most akarják ezt az oldalt kissé erősíteni, még ha nem is egyszerű utólag. -
King Unique
titán
Én ezt értem, de ezek szerint te kevésbé a másik oldalt. Linuxon a csomagkezelő alapból a mainstream rendszerek része, amit az átlagos felhasználók is elérnek és használnak előszeretettel. Mennyivel egyszerűbb és talán biztonságosabb is szoftverközpontban megkeresni vmit és onnan telepíteni, vagy épp terminálból. Mintsem böngészőből és xy oldalon keresztül navigálva.
A OneGet=PS használat pont ezt a lehetőséget vágja el az átlagnak és továbbra is a marad "böngészős" módszer, ami miatt mindig is szidták a Windowst, hogy így jobban be lehet nyelni vírusokat és egyéb kéretlen alkalmazásokat. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #3679 üzenetére
Nem érted a lényeget. Ez nem átlagos felhasználóknak szól, hanem rendszergazdáknak. Egy GUI nagyon sok hasznos erőforrást lefoglal egy szerveren. Ezért van erre szükség komoly cégeknél. Az más kérdés, hogy vannak Windows rendszergazdák, akikre egyszer rábíztak egy Linux szervert és nem értették, miért csak egy parancssor van és nem ablakok meg kattintgatás.
-
King Unique
titán
Amit én kipróbáltam a mostaniban, az elég kezdetleges...max arra jó, hogy xy programot lehet vele telepíteni, ami benne van a tárolóban (pl. vlc, adobe pdf), illetve uninstallálni. De pont az lenne a lényeg, hogy egy látványos GUI-val az átlagos felhasználókat is efelé tereljék, viszont így totál nem lesz ebből semmi...nagy többség nemhogy PS-t, de még parancssort sem használ.
Ráadásul a megvalósítás, parancsok is eléggé egyediek benne. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #3677 üzenetére
Az előzményekhez nem akarok hozzászólni, viszont az új Windows-ban most az egyik cél a PowerShell és a csomagkezelő felfejlesztése, mert ezt szerveren már jó ideje igénylik a cégek, rendszergazdák (és ehhez nem is kell GUI). Úgyhogy valószínűleg lesz belőle valami, még ha nem is teljesen körvonalazódott eddig.
-
King Unique
titán
válasz
joecontra #3629 üzenetére
Már mért lenne onnan, ennyi erővel az OS X-et is rá lehetne fogni? Illetve, ha 1 adott célú szoftvert, funkciót többen is megvalósítanak, akkor óhatatlanul akadnak hasonlóságok, de az még nem feltétlen jelenti azt, hogy lopták a másiktól.
- csomagkezelő: az áruház nem az, a OneGet meg csak egy kezdetleges Power Shell vmi, rendes GUI nélkül, amiből vsz nem lesz semmi komolyabb
- virtuális asztalok/munkaterületek: más elrendezés, nem lehet egyik asztalról a másikra áthúzni az appokat, más gyorsbillentyűk stb.
- window snapping: ha ablakokra gondolsz, akkor az egymás mellé rakás már a 7-esben (+Vista) is benne volt, az új többablakos meg a virtual desktoppal debütált.
- alapértelmezett alkalmazások rendszerből történő meghatározása: ez mondjuk nem értem, mert eddig is lehetett vezérlőpultból, illetve újabban gépházból? -
válasz
inf3rno #3672 üzenetére
Mint alatt a az X11 könyvtárban létre kell hozni egy xorg.conf.d könyvtárat és abban létrehozni a különböző karikhoz a beállítófájlokat, ez azért jó mert ha cserélgeted a karikat akkor nem lesz összegubancolódás, csak akkor töltődik be, ha az adott kari aktív a rendszerben, tehát KDE esetében a fenti könyvtárban 20-nvidia.conf-ot kell létrehozni az alábbiakkal;
Section "Device"
Identifier "Nvidia Card"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
Option "TripleBuffer" "True"
Option "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0 { ForceFullCompositionPipeline = On }"#a fenti 2 opció van a javaslatokban, de a 2. szvsz csak újabb karikkal működik ill. az /tec/profile fájlt lehet még masszírozni különféle beállításokkal...
EndSectionHogy működnek-e a beállítások pedig a /var/log/xorgxy.log fájllban találod.
-
inf3rno
nagyúr
A semminél az is több, ha youtube videot tudok nézni... :-)
Ami fura, hogy nekem nincs xorg.conf fájlom. A másik fájl, amit az előzőben írtak meg inteles conf fájl volt, úgyhogy az természetes, hogy nincsen. Létrehoztam egyet az előző fix-hez, de nem vagyok benne biztos, hogy betölti a rendszer indításnál. Mindegy, azért megpróbálom, hátha valami csoda folytán mégis működik ez a zárt driveres fix.
Szvsz. valami nincs rendben ezzel a KDE-s telepítéssel. Elvesztek az előző xorg.conf beállítások a fájlból. Olyan mintha újraindításnál mindig törölné a beállításokat. Újra fogom rakni az egészet, de most már inkább kipróbálok másik disztrót, aztán visszatérek Mint-re pár hét múlva.
-
válasz
inf3rno #3667 üzenetére
KDE zárt NV-re még ezt is meg lehet próbálni, Vivides driverek meg csak nyílt driverek esetén hozhatnak változást/javulást, bár NV esetében igazából csak 2D-re jó, a 3D-és teljesítménye elég gyatra a zárthoz képest.
-
lev258
veterán
válasz
inf3rno #3669 üzenetére
Egyébként azt írják, a Wayland-re történő átállás (jelenleg még az x-server van) a tearing problémát gyakorlatilag a gyökerénél oldja majd meg. Viszont Mint esetén még az sem biztos, hogy a következő verziónál megtörténik az átállás. Az általuk elvárt stabilitás és tesztelés miatt így szerintem csúszni fog a dolog 2-3 évet, míg a többi népszerű disztróban hamarabb megjelenik.
-
inf3rno
nagyúr
Valamiért a KDE-s telepítéssel megmaradt az előző distro 3.19-es kernele, nem értem miért. Lényegtelen. Elképzelhető, hogy ez is közrejátszott, hogy hibásan ismerte fel a monitor felbontását. Ha már így alakult, akkor felraktam hozzá a vivid drivereket, ahogy írtad. Ez megoldotta a felbontással kapcsolatos problémát. A driver manager viszont még mindig 340.76-ot ír, és ugyanúgy van tearing. Gondolom nem ennek kellett volna történnie...
@VaniliásRönk:
Csak hogy egy kicsit kompenzáljak, a Windows 7 óta nem tudom kikapcsolni a mouseaccel-t, így játékra szerintem teljesen alkalmatlan az a platform. Tökmindegy, hogy mennyire jók a video kártya driverek, ha az egérrel nem lehet célozni...
-
válasz
inf3rno #3661 üzenetére
Én fentebbit jobban szeretem, mert a gyors mozgás még könnyebben kihozza bibit, nyílt driverek pedig még a majd 20 éves Riva128-hoz is vannak, nemhogy egy 6 éves karihoz (Nv-nél zárt még a 11 éves GF6-hoz is van), ez nem Windóz, Vivides (14.04.3/15.04) nyílt drivereket Mint alatt pedig így tudod feltenni;
sudo apt-get install --install-recommends libglapi-mesa-lts-vivid libgl1-mesa-glx-lts-vivid xserver-xorg-lts-vivid xserver-xorg-input-all-lts-vivid xserver-xorg-video-all-lts-vivid libgl1-mesa-dri-lts-vivid libglapi-mesa-lts-vivid:i386 libgl1-mesa-dri-lts-vivid:i386 libgl1-mesa-glx-lts-vivid:i386 libgles2-mesa-lts-vivid libglapi-mesa-lts-vivid mesa-vdpau-drivers-lts-vivid xserver-xorg-dev-lts-vivid mesa-common-dev-lts-vivid libgles2-mesa-dev-lts-vivid libgles1-mesa-dev-lts-vivid libgl1-mesa-dev-lts-vivid libegl1-mesa-dev-lts-vivid libglew-dev
Compizt pedig pont Mint alatt legegyszerűbb kipróbálni, mert tényleg csak 2 katt, ezen kívül csak Fedora/Korora, Arch és Ubuntu vonal alatt érhető csak el (Debian, Suse alatt pl biztos nincs), de ott azért több idő feltenni, beállítgatni.
-
inf3rno
nagyúr
Hehe, ha attól nem kapsz epilepsziás rohamot, amit linkeltél, akkor semmitől.
Szerintem ez sokkal barátibb, és nálam ugyanúgy látszik rajta a probléma. [link]
Nálam be volt kapcsolva Mint+Xfce-nél, de ezen nem veszünk össze. Esetleg bármi info, hogy a vivides drivereket hogyan tudom feltenni? Nem vagyok benne biztos, hogy az én videokártyámhoz egyáltalán van megfelelő driver azok közül. 6 éves darab geforce 200-as szériából.
A Compiz-t már írtad egyszer. Most már nincs fent Xfce az SSD-n, de amint felkerül valamelyik disztró vele, akkor meg fogom nézni. Köszi!
-
válasz
VaniliásRönk #3653 üzenetére
Zárt Nvidia-ban sajnos nincs tearfree opció csak újabb 500/600/700/900-as szériákon lehet xorg.conf / 20-nvidia.conf szerkesztéssel kilőni (Option "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0 { ForceFullCompositionPipeline = On }" sort kell hozzáadni), egyébként egyéb karikon csak KDE-vel lehet fentebb említett módszerrel kiküszöbölni még, más esetekben csak a compton meg a compiz marad alternatív megoldásként.
joecontra: Ilyen szempontból lényegtelen, hogy Xubuntu + Xcfe vagy sima Xubuntu, az ablakkezelő (xfwm4) ugyan az lesz, tearinget pl itt tudod ellenőrizni, engem speciel marhára zavar.
inf3rno: Nyílt vga driverek esetében önmagában a 3.19-es kernel semmit nem ér ha nem teszed fel hozzá a Vivides drivereket is (a sync to vblank opció alap értelmezéseben nincs bekapcsolva és csak nyílt driverekkel működik, zárttal nem), de pl régebbi drivert is kipróbálhatsz, 331-el (ehhez viszont a 3.13-as kernelre kell vissza állni és addig ne állj át Vividre) pl. tuti működik a compton (legalábbis Mint 13 vagy Lubuntu 12.04 alatt), ill. Mint Xfce alatt van Compiz is (ami garantáltan megszüntetni a tearinget), amit az Asztalbeállítások, ablakkezelő fül alatt tudsz átállítani (újraindítás szükséges).
-
fradi81
veterán
kde+nvidia zárt driver nincs tearing ezek után: [link]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #3649 üzenetére
Nekem egyáltalán nem számít csodának, ha tearing mentesen végig tudok nézni egy youtube video-t, sokkal inkább egy minimálisan elvárható dolog, ami pl Windows alól gond nélkül megy, és ment már XP óta is. Szerintem ez egyáltalán nem olyasmi, amit félvállról kéne venni. Mint-et már kiteszteltem, ilyen formán nem fog megfelelni, most lépek tovább Ubuntu-ra.
-
inf3rno
nagyúr
Mint + KDE előttem eléggé leszerepelt. 1280x1024-nek ismerte fel a monitoromat, és ez volt az egyedüli opció, amit felbontásnál engedett kiválasztani. Gyors teszt volt...:-) Majd megnézem másik disztrón is, hátha azokon jobban szerepel majd.
Kipróbáltam a 3.19-es kernelt, nem javított semmit a tearing-el. A driver maradt ugyanaz alatta. Valamit azt hiszem te mondtál a vivid driverekről. Semmi vivdet nem láttam, csak a kernel nevében volt benne. Lehet, hogy túl régi a gép ilyesmihez...
Ahogy nézem írtad, hogy valami extra van 331-re visszaállásnál meg vivid-re frissítésnél is. Én szerintem végignézem a többi disztrót is, aztán ha nagyon muszáj, akkor nyúlok bele ennyire a lecsóba. Egyszerűbb így nekem, mint megpróbálni megtákolni a mostani rendszert. Nekem az jött le, hogy minden hozzányúlástól egyre instabilabb lesz, mert nem értek igazán a lelkéhez, csak vadul nyomkodom a y-t, meg az entert. Wayland-et is megpróbáltam feltenni x-server helyett, nem jött be. Nem meglepő.
-
joecontra
addikt
Lehet hogy tearingel de vagy nem vettem észre vagy nem zavar vagy nem is. És nem Xubuntu hanem mini.iso-ból felrakott Ubuntu + XFCE.
Azért a 304-es, mert az újabbakkal nincs grafikus felületem. A GeForce 210 igaz menne az újabbakkal is, de szerintem az IGP miatt nem megy.
Üdv,
J -
válasz
joecontra #3651 üzenetére
Xfce zárt Nv driverrel alap esetben biztosan tearingel (több karival/disztróval és driverrel is tesztelve, az említett Xubuntu 14.04.2-ön is), compton vagy compiz kell a kiküszöböléséhez, mondjuk szabad megkérdezni miért a 304-es driverrel használod, vdpau támogatás meg egyéb hasznos hardveres gyorsítások még nincsenek vagy csak részben vannak benne.
-
Dhampir
félisten
A kijelző kapcsol ki, váratlanul sötét lesz.
Találtam egy ilyen syslog bejegyzést, idézek belőle:
Aug 31 14:54:38 localhost cinnamon-session[2840]: Gdk-WARNING: cinnamon-session: Fatal IO error 11 (Erőforrás átmenetileg nem érhető el) on X server :0.#012
Aug 31 14:54:38 localhost bluetoothd[870]: Endpoint unregistered: sender=:1.36 path=/MediaEndpoint/HFPAG
Aug 31 14:54:38 localhost bluetoothd[870]: Endpoint unregistered: sender=:1.36 path=/MediaEndpoint/HFPHS
Aug 31 14:54:38 localhost bluetoothd[870]: Endpoint unregistered: sender=:1.36 path=/MediaEndpoint/A2DPSource
Aug 31 14:54:38 localhost bluetoothd[870]: Endpoint unregistered: sender=:1.36 path=/MediaEndpoint/A2DPSink
Aug 31 14:54:38 localhost colord: device removed: xrandr-Chimei Innolux Corporation
Aug 31 14:54:38 localhost colord: Profile removed: icc-cf9b7101c1d95895416202953fcc718c
Aug 31 14:54:38 localhost colord: Profile removed: icc-d7759432525299ebd561a5cbd7238ecd
Aug 31 14:54:38 localhost mdm[1249]: WARNING: mdm_slave_xioerror_handler: Végzetes X hiba - :0 újraindítása
Aug 31 14:54:38 localhost NetworkManager[894]: <warn> error requesting auth for org.freedesktop.NetworkManager.wifi.share.open: (3) GDBus.Errorrg.freedesktop.DBus.Error.NameHasNoOwner: GDBus.Error
rg.freedesktop.DBus.Error.NameHasNoOwner: Could not get UID of name ':1.43': no such name
Aug 31 14:54:39 localhost kernel: [12300.633788] ACPI Warning: \_SB_.PCI0.RP05.PEGP._DSM: Argument #4 type mismatch - Found [Buffer], ACPI requires [Package] (20140424/nsarguments-95)
Aug 31 14:54:39 localhost acpid: client 1265[0:0] has disconnected
Aug 31 14:54:39 localhost nvidia-persistenced: Failed to unlink socket: No such file or directory
Aug 31 14:54:39 localhost nvidia-persistenced: Failed to unlink PID file: No such file or directory -
Elvégre ez egy szakmai fórum...
Méghozzá Mint-es, azaz Linuxos szakmai fórum.
Ha valakit érdekel, milyen nagyszerű a Win, akkor elég esélyes, hogy Win-es szakmai fórumban fog lebzselni!itt nem az érzelmekről szól a történet
Ha az utálat nem érzelem, akkor igazad van!
Én az utóbbi időben olvastam pár embertől, hogy utálja a Win-t!
Gondolod, mindenki praktikum alapján választ disztrót, nem azért, mert megkedvelte, minimum!?Tárgyilagosság
, Linux fórumon Linuxról beszélünk - főleg, de ez nem fanboy-ság, mivel lányok is előfordulnak időnként!
Amúgy érdekel valakit, milyen forrásból táplálkozik a Cinmanó startmenüje, meg a többi hasonló származási kérdés?
(#3644) inf3rno Lassan ugorhatnánk ezt a Mint és a tearing nyekergést, mert már te is rájöttél, hogy őskövület hw elemekkel a Mint sem fog csodákat tenni! Ha beláttad, akkor ezt nem kéne újra meg újra ide leírni, mert egy bizonyos ponton túl elég zavaró, amellett félrevezető is.
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Már másodjára fordul elő az, hogy normál felhasználás közben kikapcsol a kijelző, de Ctrl+Alt+Backspace gombbal újra be tudok lépni, viszont egyúttal 100%-ra növelt fényerő mellett teszi ezt.
Vajon ez az aktív Nvidia kártya meghajtóprogramjának időszakos anomáliája lehet?
-
válasz
inf3rno #3644 üzenetére
KDE-nek elvileg alapból tearing mentesnek kéne lennie, bár pont a zárt NV driverekkel lehet gondja ilyen tekintetben, mondjuk nemcsak KDE alatt, hanem úgy ánblokk problémás a zárt NV driver ilyen szempontból, KDE-s megoldást pl itt írnak rá vmit, bár sosem próbáltam, viszont MATE és XFCE alatt a Compiz tuti megoldja és elő is van telepítve (XFCE alatt kb 2 kattintás és egy újraindítás), ill. Xfce alatt a comptonnal is lehet próbát tenni, nyílt drivereit meg eléggé elhanyagolja az NV, bár 2D alatt és tearing szempontból (Xfce alatt pl a synchronize drawing to the vertical blank opció pont erre való és nyílt NV-vel működik is) azért jobb a helyzet vele, mint a zárttal, Mint alatt meg pont nem frissítik a nyílt drivereket, bár nem hivatalosan az Utopicos és a Vivides driverek is feltehetők hozzá, korábban már párszor leírtam, hogy kell, akinek kell keresővel gyorsan megtalálja, viszont visszatérni az alap Trustys/Utopicos driverekre csak aptitude-el lehet csak utána, szóval ha régebbi NV drivert próbálnál (pl 331) akkor addig maradj Trustyn és a 3.13-as kernelen.
Jelenleg oda jutottunk, hogy Intel, Amd vgaval problémamentesebb az élet Linux alatt mint NV-val, ki gondolta ezt volna akár csak 1-2 évvel ezelőtt. -
inf3rno
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #3641 üzenetére
+1, nekem is a használhatóság számít. Nekem a jelenlegi x-server-es megoldásukkal, állandó tearing-el a Mint nem igazán jön be. Most olvastam, hogy vannak distrok wayland-el meg mir-el, illetve hogy vannak vivid driverek is, megpróbálom azokat, hátha javulást hoznak.
-
whbear
senior tag
válasz
VaniliásRönk #3641 üzenetére
Egyetértek veled, tárgyilagosnak kellene maradni. Elvégre ez egy szakmai fórum, itt nem az érzelmekről szól a történet.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
ubyegon2 #3632 üzenetére
Akkor legalább maradjunk meg a tényeknél, a Cinnamon/Mate 2011-ben jelent meg, az "ablakméretezgetős" mókát pedig már a Windows 7 is tudta 2009-ben. (ha a KDE vagy a Gnome tudta korábban is ez akkor sem a Mint/Cinnamon érdeme) És akkor mehetnénk tovább, hogy a Mint menü vajon honnan eredeztethető, stb., de ez mind max. ePenis méregetésre, flamelésre jó, pont ezért lenne érdemes úgy általában tartózkodni tőle, pro/kontra.
A lényeg hogy egy adott rendszer mennyire használható, nem pedig az, hogy honnan legózták (lopták?) össze az ötleteket."Ha gondolod dobd fel ezt a thread-et valamelyik Win-es topikban!"
Ezért meg külön elnézést kérek, nem tudtam hogy ide csak fanboyoknak van bejárása. De hasonló okok miatt akkor Win topikba sem kéne mennem, mert valószínűleg ott sem tudnék szó nélkül elmenni a rendszer hiányosságai mellett. De hát ez a 21. század és a fene nagy politikai korrektség, aki nem azt bégeti mint a többi birka az mocskos népellenség.
-
lolka1980
aktív tag
Sziasztok!
Munkaasztal váltást hogyan lehet a legegyszerűbben végrehajtani?
Milyen bill. parancs vagy egérmozdulattal?Esetleg kettő kombinációja?
Bill. parancsokról van valami Magyar nyelvű leírás?Linuxmint 17.2 cinnamon
-
whbear
senior tag
válasz
inf3rno #3631 üzenetére
Én kicsomagoltam a 0.9.0 zipet és commanderből futtatom bekapcsolt uac mellett és soha semmilyen emelt szintű jogosultságot nem kért. Több éve használom, azóta nincs gondom semmilyen disztróval. De van dd windowsra is.
Szerk : látom te a telepítőst használod. Azt nem ismerem. Nem szeretek telepíteni semmit. Mindenből portable apps Windowson, már amiből lehet. De nem akarlak meggyőzni, én ezt használom, te meg azt ami neked tetszik, nem fogunk összeveszni -
válasz
VaniliásRönk #3630 üzenetére
"Az ilyen ki kiről mit koppintott dolgokba teljesen értelmetlen belemenni"
Igaz, ezért is írunk mi itt csak arról, hogy a Win mit koppintott a Linuxról!
"mellesleg a Linux is tanulhatna nagyon sokat a MS-tól"
Biztosan igazad van ebben is, de egy Linux Mint topikon ez nem annyira érdekli a felhasználókat, meg aztán a flamewar-t is erősen kerülnénk.
Ha gondolod dobd fel ezt a thread-et valamelyik Win-es topikban!
(#3631) inf3rno Jó párszor használtam anno W7-en és soha nem kért semmiféle külön jogosultságot a win32diskimager.
-
inf3rno
nagyúr
Fix, hogy nem fogok rendszergazdai jogokat adni egy digitális aláírás nélküli alkalmazásnak. A másik (Universal-USB-Installer) gond nélkül elmegy enélkül is. A most letöltött Linux iso-kat eddig simán kiírta nekem. Régebben úgy emlékszem volt gondja 1-2 fájllal, de azok lehet, hogy eleve hibásak voltak, úgyhogy ez nem szempont.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
joecontra #3629 üzenetére
Az ilyen ki kiről mit koppintott dolgokba teljesen értelmetlen belemenni, mellesleg a Linux is tanulhatna nagyon sokat a MS-tól. (A Debian is próbálkozott Linux kernelről BSD-re váltani, mert a kernelfejlesztési modell szerintük egy bazárra hasonlít, a probléma csak az, hogy ez az összes nyílt forrású software-re igaz úgy általában...)
-
joecontra
addikt
válasz
lolka1980 #3628 üzenetére
Nem rossz videó. Ami eddig nekem feltűnt Microsoft "újítás" koppintás a Linux-ok világából:
- csomagkezelő
- virtuális asztalok/munkaterületek
- window snapping
- alapértelmezett alkalmazások rendszerből történő meghatározásaLegutóbbin néhányan ki is akadtak a Win10 topikban.
Üdv,
J -
lolka1980
aktív tag
-
VaniliásRönk
nagyúr
A hang mostohagyerek Linuxon (mint oly sok minden más), ne reménykedj. Nekem egy X-Fi ül a gépben teljesen feleslegesen, mert az optikai kimenet ugyan működik, de az analóg már nem, emellett semmilyen extra feature nem támogatott. (DTS Connect, DTS Neo: PC stb.)
A tapipadról nem tudok nyilatkozni, azzal lehet hogy valaki tud majd segíteni. -
mttssz
senior tag
Sziasztok,
van egy 17.2 nekem itt felállítva egy Lenovo G50-70 notin, Cinnamon, minden úgy beállítva ahogy szeretném, megy is, viszont 2 problémám van:
Windows alatt van Dolby Digital Home Theater szoftver, azzal jó a hangminőség, Linux alatt viszont elég rossz, olyan, mintha egy kartondobozból szólna, ezzel lehet valamit kezdeni?
A másik, hogy elég érzékeny a touchpad, írás közben is mindig véletlenül kattintok valahova. Ehhez Win alatt ugye ott a Synaptics driver meg a Palm Tracker, ami elvileg itt is meglenne, de nem tudom működésre bírni, synclient PalmMinwidth valamint PalmMinZ állítgatás nem segít. (Természetesen a PalmDetect előtte 1-re lett állítva.) Erre van valami tippetek?Előre is köszönöm a segítséget!
-
válasz
devil-k #3624 üzenetére
Az /etc/exports fájlba kell beírni a megosztandó könyvtárat (pl a meghajtókat Mint a /media könyvtár alá csatolja fel, utána megadni azt az ip címet vagy al/hálózatot akik számára meg kívánod osztani, otthoni használat esetén jellemzően vmilyen 192.168.x.x cím, lenti pl az egész 192.168.1.0-ás hálózat számára oszt, majd megosztás tulajdonságait kell beparamétereznii), előtte viszont nem árt megadni a jogosultságokat rá chmoddal, (sudo chmod xxx /media/megosztas , ahol az első szám a felhasználód a második a csoport, a 3. pedig az others jogosultságait adja meg a számok pedig 4-es az olvasható, 2-es írható, 1-es futtatható és ezek kombinációi, tehát 7-es minden jogot megad az 5-ös olvasható és futtatható és a többi)
/media/megosztas 192.168.1.0/24(ro,sync,no_root_squash)
Ha mindent jól csináltál akkor hibátlanul el tudod indítani az nfs kiszolgálót és mount-tal fel is tudod csatolni a kilens gépen a kívánt megosztást, ahova fstab-a is be tudod írni a hálózati meghajtót ha nem akarod mindig felcsatolgatni.
-
válasz
devil-k #3621 üzenetére
Ezt a pdf-et nézd át pl, megosztás nfs segítségével 76. oldaltól, ill itt is van még magyar leírás róla.
-
devil-k
nagyúr
Viszont, ha valaki segítene szájbarágósan az NFS megosztással, annak nagyon örülnék! Nézegettem 1-2 oldalt, de nem világos minden. Nincs olyan felület, mint a Synology-n, hogy bepipálom és kész?
-
devil-k
nagyúr
válasz
Dhampir #3606 üzenetére
Egyik rendszer sem tökéletes, de fényévekkel gyorsabb, mint a Windows 10.
Pl.:
Windows 10 alatt HDD-ről HDD-re (WD Red-Red) 100-110 MB/s másolta a cuccot.
Linux Mint alatt pedig 150-156 MB/s. Azért van különbség. Meg is lepődtem rendesen.(#3610) ubyegon2
Igazad van. Sajnos, kicsit kacifántosra sikeredett a módszer. A fő problémából kiindulva a következő dolgokat találtam a You Tube-on:
A probléma megoldódott, de aztán fennállt a következő:
Ezekre sajnos nem találtam megoldást. (mint kezdő Linuxos), így az újrahúztam az egész rendszert (SSD), azóta minden megoldódott. Még annyit csináltam, hogy átállítottam ezzel a programmal a partíciót EXT-re.
-
Apaxp
senior tag
válasz
ubyegon2 #3616 üzenetére
Ha csak másolni kell a parancsokat mert logikusan következnek akkor nincs gond
Azzal volt gondom hogy az angol tudásom egy szinten van a linux tudományommal.
Közben az első linkeden a fórumon kutakodtam hogy a logitech m560 egeremre van-e valami megoldás, hogy a két oldalsó gombjára hogyan lehetne a nagyítás kicsinyítés funkciókat beállítani, de még csak a típus sem szerepel a hardver topicban.
Egyelőre örülök hogy egy lépéssel közelebb vagyok ahhoz hogy minden jól működik.
Köszönöm a segítséget.@inf3rno
Közben megnéztem a letöltött telepítő ISO fájlt md5checksum és nincs hibája.
Egyelőre az illesztőprogram-kezelő talán nem hiányzik. Ha más gondot is észreveszek majd akkor újrarakom.
Addig meg tanulok szorgalmasan -
-
No, ennek tényleg örülök!
időnként csak hasznos ez a topik is
Gratula, ezt gyorsan megoldottad, általában egyszerűbbek a leírások, kivéve, mikor bonyolultabbak. Azon az oldalon sok hasznos leírás van, érdemes elmenteni a főoldala linkjét.
Reméljük, ha lesz más gondod, ugyanilyen hamar/könnyen megoldódik.Kicsit aggódtam, hogy nem fog egyszerűen menni, már próbáltam is kiokosodni ebből, de ezt akkor megúsztam most!
-
Mint fórumon van a megoldás, ha realtek oldalról letöltött drivert akarod feltenni [link] és itt is egy megoldás, bár nem tűnik túl egyszerűnek elsőre, de szép nyugodtan sorba menve a bemásolandó parancsokkal meg lehet csinálni [link] vagy megpróbálhatod Debian non-free firmware-realtek package-t [link].
-
válasz
devil-k #3605 üzenetére
Gratula, hogy sikerült!
Lenne egy kérésem hozzád, de másokhoz is akiket érint, itt a legtöbben nem vagyunk túlzott Win használatról híresek, ez főleg az újabb Winekre vonatkozik. Emiatt, ha W10, de akár 8.1 mellé tesz fel valaki Linuxot, akkor korlátozva van a segítség részünkről.
Emiatt kérlek téged is, hogy ilyen esetekben a megoldást oszd meg velünk is, a jövőben egyre többen futhatnak hasonló problémákba, mint most te is.ebbe simán belinkelhetted volna például, de még utólag is linkelheted a módszert:
Sikerült megoldani, a YT-on találtam egy nagyon jó "step by step" módszert.a topik nevében
-
Apaxp
senior tag
Egér tippet köszönöm.
Mintdriverre ezt kapom a terminaltól:Traceback (most recent call last):
File "/usr/lib/linuxmint/mintDrivers/mintDrivers.py", line 516, in <module>
Application()
File "/usr/lib/linuxmint/mintDrivers/mintDrivers.py", line 37, in __init__
self.apt_cache = apt.Cache()
File "/usr/lib/python3/dist-packages/apt/cache.py", line 107, in __init__
self.open(progress)
File "/usr/lib/python3/dist-packages/apt/cache.py", line 163, in open
progress.op = _("Building data structures")
UnicodeDecodeError: 'utf-8' codec can't decode byte 0xfa in position 10: invalid start byteA wlan stick tp-link TL-WN821N (Realtek Semiconductor Corp. RTL8192CU 802.11n WLAN Adapter)
Tegnap próbáltam működésre bírni de nem ment. Találtam hozzá ezen az odalon linux drivert de ezzel sem működik csak a zöld led világít folyamatosan. -
Apaxp
senior tag
válasz
Dhampir #3606 üzenetére
Nekem is tetszik bár még csak néhány napja ismerkedem vele. Alapbeállításon minden egyelőre.
Ami zavar hogy aki át áll windowsról az sajnos a meglévő, windowson jól működő kiegészítőit (egér, Wlan stick) nem tudja vagy csak korlátozottan tudja használni. Tudomkaptam olyan tanácsot már hogy vegyek kompatibilis dolgokat, de egy tizenezer ft-os egér ami win alatt tökéletes azt már ne dobjam ki csak a linux kedvéért. Viszont azért nagyon tud hiányozni az egérgombbal történő nagyítás így 57 éves fejjel és rosszul működő szemekkel.
Van a start menüben egy illesztőprogram kezelő amire ha rákattintok akkor bekéri a jelszót, utána egy pillanatra beugrik egy ablak és el is tűnik. Na azt még nem sikerült elindítanom. -
Apaxp
senior tag
válasz
devil-k #3600 üzenetére
Tegnap este szenvedtem én is ezzel a problémával. Teljesen kezdő linuxos vagyok.
Amit kihámoztam hogy a win10 (nekem ez van fenn) beállításai szerint a leállítás gombra csak látszólag állt le a win. Valójában csak hibrid alvás üzemmódba került. A win energiagazdálkodási beállításokban a speciális beállítások részben ki kellet kapcsolnom a hibrid alvás lehetőséget és a hibernálást is kikapcsoltam. Utána már simán engedte a linux az ntfs hozzáférést.
A windows eltávolítása előtt nálad valószínű hogy a hibrid alvás/hibernálás volt a kikapcsolás, amit az ntfs partíció megjegyzett és ezért nem enged be most linux alól.
A megoldást sajnos nem tudom. Talán egy win újratelepítése, beállítása a megoldás. -
lev258
veterán
válasz
devil-k #3600 üzenetére
Ha esetleg nem volt egyértelmű, az alapbeállítás a Windows 8 óta, hogy a leállítás ez a fastboot dolog, vagyis a lemez ilyen állapotba kerül. Ez egyben az oka a sokak által emlegetett gyorsabb boot-nak.
Linux alatt is fel lehet oldani, elvileg nem jár kockázattal, de aki biztosra akar menni, az Windows alatt teszi meg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad X13 Gen 5
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest