- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
gojko.m #12988 üzenetére
Itt röviden ugyanaz a probléma, ami korábban másnál, a Linux, vagy legalábbis az Ubuntu és társai rendszerek továbbra sem támogatják a Intel RST-t, azaz RAID módot. Ahol a megoldás az AHCI módra váltás - ami miatt a Windowst sem kell újratelepíteni, lásd ezen blogbejegyzést - utána már menni fog a Mint telepítése is, ennyi. Előtte esetleg lehet mentést készíteni a Windowsról a beépített eszközzel, vagy külső programmal, ahol az utóbbival amúgy Linux is menthető.
Ha megtörtént az AHCI-re váltás, komplett rendszermentés is van stb., akkor pedig mehet a dual boot, amihez Mint specifikus leírások is vannak, lásd pl. ezen és ezen leírást. Ha USB-s meghajtóra akarod telepíteni a Mintet, akkor az is működhet a már linkelt leírás alapján, bár az még legacy/CSM mód szerint készült, nem UEFI, az utóbbinál alapesetben EFI-rendszerpartíció (ESP) is szükséges, stb. -
King Unique
titán
válasz
CsengődiGeri #12614 üzenetére
Hol olvastad, hol írták azt, hogy állítólag nem jó Linuxhoz, illetve ténylegesen ki is próbáltad?
Csak mert én a Macrium szoftverével szoktam W & L dual-boot telepítést menteni-visszaállítani és klónozni is, idáig működött.Meg pl. az EaseUS is támogatja, korábban az Ubuntu topikban említett Acronis szintén, stb.
-
King Unique
titán
válasz
growler #11005 üzenetére
Meg az FMW is dd módot használ, ami letölthető a Fedora hivatalos weboldaláról. sőt az utána a visszaállítást (újraparticionálást) is megoldja, ahogyan a Rufus szintén, ellenben az Etcher nem. Meg amúgy egyik sem tud többet, mint a Rufus, a kiírásnál pedig csak a dd módot ismerik. Ellenben lehet olyan eset, amikor ISO képfájl mód kell, pl. az újabb verziós GParted és Clonezilla képfájlok dd-zve nálam valamiért egyáltalán nem bootolnak, még Linuxon elkészítve sem.
-
King Unique
titán
válasz
Dhampir #11000 üzenetére
Az UEFI-s bootolásnak nem feltétele, hogy a telepítési adathordozón (pendrive) mindenképpen GPT partíciós séma legyen, lehet az MBR szerinti is. A GPT az UEFI only bootoláshoz kell, a Rufus esetében is arra vonatkozik.
Egyébként meg számtalanszor volt már arról szó ebben és más kapcsolódó topikokban is, hogy Rufus + Linux ISO párosításnál a DD képfájl módot javasolt használni, ami pl. ebben a hozzászólásban is szemléltetve van. Az a biztos és az jó legacy (CSM) & UEFI-s bootoláshoz egyaránt, meg amúgy MBR alapon particionálja a pendrive-ot az MBR / GPT beállítástól függetlenül. De ha a sima ISO képfájl módot választod a programban, az is működőképes lehet UEFI-s bootolásnál MBR & GPT alapon egyaránt (próbáltam már).
-
King Unique
titán
válasz
Doky586 #10755 üzenetére
Az újabb Windowsoknál lehet, de a Linux ISO-k rendszerint ISOHybrid képfájlok és azokhoz eleve inkább a dd-zés való. Működhet UEFI bootnál akár azoknál is a fájlkezelős másolás, de az előbbi a biztos és a javasolt, egyes disztróknál (pl. Arch, Chakra, Manjaro) meg pláne...
Egyébként ha már szóba került a W10 + Mint dual-boot, akkor nem feltétlen kell kikapcsolni a Secure Boot funkciót minden esetben, nálam is laptopon bekapcsolt állapotban van telepítve, illetve általában szokott lenni az Ubuntu, Mint, Fedora és társainak megfelelő, aláírt kulcsa. A gyorsindítást (Fast Startup) viszont inkább, de még azt sem feltétlen kötelező, mivel bekapcsolt állapotban is lehet a "shiftes leállítással" teljes leállítás csinálni. Ha eleve ki volt kapcsolva, akkor pedig már a legutóbbi (1809) upgrade során sem kapcsolódott vissza csak úgy magától.
-
King Unique
titán
válasz
Dani_kp #9999 üzenetére
Más fájlok törlése még nem lenne gond, de az hogy közben letöltöttél, vagyis írtál rá, az már igen... Ilyenkor alap, hogy a mentendő lemezre nem írunk semmit, mert az részben / teljesen felülírhatja a korábbi fájlokat. Ez esetben lutri, hogy mit sikerül, ha sikerül egyáltalán visszaállítani...
-
King Unique
titán
válasz
Dani_kp #9995 üzenetére
Ez így nem sok infó... Nem derült ki, hogy a HDD rendszer, avagy adattár lemezként funkcionál-e. Aztán az sem, hogy milyen fájlrendszer van rajta, használva volt-e azóta komolyabban, illetve lettek-e új fájlok másolva a töröltek helyére stb.
Ha pl. Ext4 a fájlrendszer és csak sima törlés történt, nem lettek felülírva a fájlok, akkor akár az
extundelete
is megoldás lehet a visszaállításhoz. Az ArchWiki adatmentésre vonatkozó része ezt és az egyéb megoldásokat is részletezi. -
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #9713 üzenetére
Próbaképpen egy másik rendszeren dd-vel (olyan módban) kiírt Linux ISO-nál utána a pendrive-ot a Mint pendrive formázó eszközével FAT32-re formáztam. Akkor sikerült "a cél írásvédett" hibaüzenetet produkálni a Mint fájlkezelőjében (Nemo). Viszont az előzőleg linkelt leírás alapján semmi nem jelzett írásvédett állapotot és rootként indítva a Nemo fájlkezelőt simán lehetett írni a pendrive-ra, ahogyan a Double Commander használatánál is. Szóval ez inkább tűnik jogosultsági problémának, mintsem hagyományos értelemben vett írásvédett állapotnak. Az utóbbi lényege pont az lenne, hogy akkor még formázni sem lehet addig a pendrive-ot, amíg nincsen megszüntetve a read-only mód.
Később reprodukálni viszont már nem nagyon sikerült ezt Mint alatt, se az UNetbootin, se a pendrive lemezképíró (dd) + pendrive formázó használatával. Mindkét esetben simán lehetett utána írni a pendrive-ra, akár még Ext4 fájlrendszernél is. Max. pl. a GParted okozott ilyen téren gondot, mert a FAT32-vel ellentétben az azzal létrehozott Ext4 fájlrendszerű partíció írásához eleve emelt jogosultság kellett.
-
King Unique
titán
válasz
Mtbsrác #9706 üzenetére
Jó, de ez így akkor is kissé abnormálisan hangzik. De mondjuk az nem derült ki, hogy akkor mivel és hogyan lett kiírva rá a telepítő. Illetve az egy dolog, hogy ki lett írva rá, de utána gondolom újra lett formázva az eredeti partíció a pendrive-on, vagy egy másik partíció létrehozva és oda lettek másolva az új fájlok, nem a telepítő fájljai közé beszórva. Valamint amit írsz, az inkább jogosultsági problémának tűnik a fájlrendszernél, ami ≠ az írásvédett állapottal.
-
King Unique
titán
válasz
Mtbsrác #9703 üzenetére
Linuxnál mondjuk így. Attól viszont még normál esetben nem lesz írásvédett egy pendrive, mert egy OS telepítője ki lett rá írva. Az írásvédett állapot, pláne ha tartós és a szokásos módszerekkel nem lehet megszüntetni, az ilyeneknél akár a tönkremenetel jele is lehet...
-
King Unique
titán
válasz
#63718632 #9622 üzenetére
Használok több Windows & Linux dual-boot megoldást, sőt átlagos usereknek is telepítettem már nem egyet, de nem szokott csak úgy elkefélődni a GRUB, pláne nem egy sima update után. Max. egy build upgrade (amiből van évi 2, de akár halaszthatók is) lehet esetleg problémás, esetleg. De pont mostanában volt aktuális az is és nem volt utána semmi gondom, nem zargattak emiatt. Amire célszerű odafigyelni, az a fast startup kikapcsolása a telepítés előtt, illetve build upgrade után, ami csak pár kattintás. Szóval tud ez bőven működékes lenni. Ha nagyon akarjuk, akkor persze ráfoghatjuk, hogy mert átlagos user és ezért + azért nem. De ennyi erővel 1 db OS-nél is belefuthat ilyen-olyan problémákba, amihez lehet, hogy külső segítséget kell kérnie...
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #9614 üzenetére
Ja, most olvasom, hogy azon az 1 notin nem OEM licence, hanem valami volume licences trükközés van és lejárati időhöz kötött...
Az komoly, mivel normál esetben, ha Windowszal előtelepített és azzal forgalmazott laptop, akkor nem ilyen szokott lenni, hanem tartósan aktivált állapotú (nincsen lejárati időhöz kötve) és az UEFI BIOS tartalmazza a termékkulcsot. Az előtelepített O365-nél szokott 1 év licenc lenni, de annál nem meglepő, mert eleve előfizetéses modellre épül.
-
King Unique
titán
válasz
#33164544 #9613 üzenetére
Hát pedig ebben igaza van, illetve első körben ilyenkor egy dual-boot megoldást szokás összehozni és majd később elválik, hogy hogyan tovább. Az pedig egy dolog, hogy árulnak FreeDOS kivitelben, vagy akár Linuxszal előtelepítve is laptopokat, de attól még eleve Windowszal előtelepített a legtöbb. Ráadásul a leírt esetnél elvileg már megvásárolt laptopokról van szó, sőt eleve Windowszal lettek megvásárolva, szóval a licencre amúgy sem kell költeniük... Max. egy SSD-re, ha csak az van bennük, de az manapság minden desktop OS-nél jól jön. A Linux, illetve azon belül a Mint ugyan valamivel gyorsabb a Windowsnál egy ilyen 5400 RPM-es drive-on, de olyan sokkal azért nem és az sem fog repülni, tapasztalat. SSD-vel viszont sokkal gyorsabb lesz mindkettő, használom őket dual-boot felállásban is laptopoknál. Sőt, ha SSD a háttértár, akkor már alig van különbség köztük, mert mindkét rendszer feltűnően gyors lesz. Az pedig, hogy egy átlagos usernek melyik OS elég, felel meg inkább, az szubjektív is, az ő saját igényeitől függő. Szóval attól, hogy itt valaki most leírt egy ilyet, az még nem általánosítható, pláne nem globális szinten. Ennyi erővel én is telepítettem már ilyen átlagos felhasználóknak a gépére Linuxot és volt akinek opció volt, volt akinek nem. Illetve olyan is, akinek max. dual-boot megoldással. Úgy használom többnyire én is, pl. Mint Cinnamon + Windows 10 és mindkettő bejövős, az utóbbi meg alapból.
-
King Unique
titán
Attól, hogy értelemszerűen használja a rendszer a registry-t, még nem lesz miatta gond, nem kell javítgatni, vagy ilyesmi. Maga az NTFS fájlrendszer tényleg jobban töredezik, mint pl. az Ext4, de ez a felhasználástól is függ. Egy adattárolásra és letöltésre használt merevlemeznél, ha be van állítva pl. torrentnél a fájlok előre lefoglalása, akkor eleve kevésbé fog töredezni. Egy rendszerlemeznél pedig a Linux is teker, ha mondjuk kevés a RAM. Általánosan lehet kevésbé, mint a Windows, de annál is jellemző. Ahogyan egy lassú merevlemezen egy átlagos Linux (Ubuntu és társai) sem lesz olyan hú de gyors, max. valami minimál változat. De mivel manapság már egyre elterjedtebb az SSD rendszermeghajtóként, ezért egyre kevésbé, avagy mondhatni nem különösebben számít ez, mivel azzal gyakorlatilag mindkét fajta OS villámgyorsan működik.
Az antivírus téma meg olyan, hogy a másik platform újabb rendszerei eleve beépítve tartalmazzák és átlag felhasználás mellett többnyire az is elég, nem muszáj erővel külső programot telepíteni, elvan a háttérben és végzi a dolgát. Ahogyan ilyen-olyan cleaner program sem létszükséglet, mert van a rendszernek saját takarító eszköze, automatikusan végzi a dolgát, pláne egy 10-esnél. A teleszemetelés pedig lehet user error is, ha valaki összevissza telepít programokat, meg ki tudja hogyan gányolja szét a rendszert. Csak úgy ok nélkül belassulni pedig nem szokott a Windows, magam is több éves telepítéseket használok gond nélkül. Akinél igen, ott általában mindig lenni szokott valami rendellenes. Ami a Linuxoknál viszont egyértelműen jobb, az pl. valóban a frissítési folyamat. Tényleg jóval előbb lezavarja, akár egy verziófrissítést is. De azért a HDD/SSD annál is számít, mert az előbbi esetén tovább elszöszöl vele. Közben pedig annál is pörgeti az update valamennyire a CPU-t, használja a lemezt, szóval azt nagyon nem mondanám, hogy egyáltalán nem. Közben pedig használom a rendszert, netezek stb. Windowsnál is, mert nyilván annál is lehet ilyenkor, nemcsak Linuxnál.
A felhasználói felület ízlés kérdése is és pont azért szubjektív. De nekem speciel a másik platformon bejön az új irányvonal és kifejezetten tetszik, egyáltalán nem mondanám visszafejlődésnek, sőt modernebb, dizájnosabb. Tetszetős pl. a Mint Cinnamon is, de ugyanakkor azt sem mondanám, hogy az inkább, mint az előbbi. A dual-boot miatt pedig használom mindkét OS-t, sőt többnyire más gépeken is különféle multiboot megoldásokat. De azt a bizonyos halmot nem nagyon látom, ha éppen a Windowst indítom... Inkább azt, hogy akad pró és kontra mindkettőnél, egyik sem tökéletes a-tól z-éig, ugyanúgy a Linux sem.
-
King Unique
titán
Az .exe fájlról jut eszembe, hogy pl. adatmentő programoknál csak letöltöttem a szoftvergyártó weboldaláról, aztán pár kattintással telepítettem és kész, működött. Ugyanez már macerásabb, vagy akár problémásabb volt némelyiknél Linuxon, mert terminálban kellett működésre bírni a gyártó leírása alapján, ami nálam akkor nem nagyon akart menni és végül hagytam is a fenébe... Még szerencse, hogy a dual-boot miatt ott volt Windowson a már telepített verzió.
Registry-t pedig nem nagyon szoktam túrni, mert rendszerint nincs rá szükség, max. csak bizonyos esetekben. De mondjuk ennyi erővel néha más OS-eknél is turkálni kell.
-
King Unique
titán
Az OK, hogy nyilván nem harcore gamer mindenki, de azért ez a 0,1 és 10 % gondolom csak szimpla becslések, mintsem tényleges értékek... Amúgy a megszokás is sokat számít és spéci programok alatt korántsem csak professzionális (tervező)szoftvereket kell érteni. Múltkor pl. egy komolyabb adatmentő programot kerestem Linuxra és nem ilyen TestDisk és társai korántsem minden esetben opció fapados megoldásokat, de azokból is jóval szűkebb a kínálat. Pont nemrég meg volt 2 olyan eset is itt a fórumon, amikor XFS és Ext4 fájlrendszereket érintő problémáknál végül szintén a másik platform rendszere és az arra tervezett adatmentő szoftver kellett, mert Linux alatt akkor nem tudta megoldani az illető. Nálam többek között pont az ilyenek miatt is van dual-boot megoldás és akkor nem kell kompromisszumokat kötni.
Szimpla tartalomfogyasztásra egyébként valóban elég akár egy okostelefon, vagy táblagép is. De komolyabb dolgokra már nem nagyon, illetve van, hogy teljesen haszontalanok. Na meg sok esetben normális méretű kijelző, megfelelő billentyűzet, egér, kellően erős hardver, elegendő tárhely stb. sincsen, ami megint kényelmetlen és problémás tud lenni.
-
King Unique
titán
A Timeshift csak Linuxot tud menteni és azt is csak linuxos fájlrendszerű (pl. Ext4) partícióra. Valamint fájlszintű mentést csinál és nem lemezképet. A visszaállítást megcsinálja a korábbi mentésből, de olyat mondjuk még nem próbáltam vele, hogy teljesen particionálatlan a célmeghajtó.
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #9276 üzenetére
Ja, és ott van a Mint 18.3-as verziójában megjelent Timeshift alkalmazás is, amivel elvileg szintén megoldható a rendszer lementése és visszaállítása.
-
King Unique
titán
Ha linuxos rendszerpartíciót akarsz átméretezni, akkor azt Linux alól, illetve annak egy pendrive-ról futtatott ún. Live változatával célszerű megoldani pl. a GParted segítségével. A Windows az Ext4 fájlrendszert eleve nem kezeli, max. külső programokkal képes rá. A másik válaszban említett AOMEI, MiniTool stb. külső particionáló programok ugyan támogatják névlegesen az Ext2/3/4 fájlrendszereket is, de nem feltétlen teljes körűen. Azokkal ezen fájlrendszereknél már egy sima gyorsformázás is tovább tart a megszokottnál és némelyiknél jártam már úgy, hogy utána a Linux hibát dobott a felcsatolásnál. Tehát nem feltétlen tanácsos keverni ezeket és a linuxos fájlrendszereket elsődlegesen Linux alól javasolt piszkálni! Ahogyan a Windowson használatos fájlrendszereket, illetve egy rendszerpartíciót is az ott elérhető beépített / külső programokkal.
Ha klónozni kell a Linuxot, akkor opció lehet a Clonezilla és egyéb módszer is. De erre vonatkozó leírást pl. az ArchWiki is tartalmaz. Alternatív megoldásként én mondjuk pl. a Macrium Reflect szoftvert szoktam használni, legalábbis ha Windows & Linux dual-boot rendszert kell lementeni, illetve klónozni.
-
King Unique
titán
Kikapcsolni sikerült, ahogyan olvastam az érintett topikban, csak utána a rejtélyes újraindulásokkal volt probléma, ami eleve abnormális. Nálam is ki van kapcsolva dual-boot esetében, de ilyet nem tapasztaltam. Sőt, volt amikor bekapcsolva hagytam és a bejelentkezési képernyőn csak restartolni kellett a rendszert, majd utána lehetett indítani a Linuxot is.
Az újabb verziók újításaival ellentétben a 7-esnél többek között még gyorsindítás sincsen, tehát azt nem kell kapcsolgatni és nem is lehet. Az pedig már a telepítési sorrendtől, bootolási beállításoktól és a rendszerbetöltőtől függ, hogy dual-boot megoldásnál melyik rendszer fog indulni, melyik nem, melyiknél kell utólagos állítgatás stb.
-
King Unique
titán
A TimeShift eleve nem támogatja az NTFS, FAT stb. fájlrendszereket, azért nem enged mentést készíteni ilyen fájlrendszerű partíciókra. De ezt mondjuk írja a program, amikor megpróbálod neki megadni a mentési célt... Tehát linuxos fájlrendszert használó partícióra tud menteni, vagyis pl. Ext4 kellene neki.
-
King Unique
titán
válasz
KFeri22 #8824 üzenetére
Linuxnál is lehet exFAT-ra formázni pl. a Disks (lemezek) alkalmazással és terminálban egyaránt, ha telepítve vannak az
exfat-fuse exfat-utils
csomagok. De a Mint újabb verzióinál már ez is OK és eleve natívan támogatják az exFAT fájlrendszert. Viszont érdekes módon a nagy és híres GParted már nem támogatja az exFAT fájlrendszerű kötetek létrehozását. -
King Unique
titán
válasz
KFeri22 #8821 üzenetére
Ahogyan Windowsnál, úgy Linux esetében is megszüntethető az írásvédett állapot pl. egy pendrive-nál. De, ha echte írásvédett lett a flash meghajtó, az a tönkremenetel egyik jele szokott lenni. Viszont akkor a másik OS-en sem lehetne írni, tehát jó esetben nem ez a gond.
Egyébként milyen fájlrendszer van rajta, van az íráshoz megfelelő jogosultság? Pendrive-oknál egyébként nem ritka, hogy naplózó fájlrendszert (pl. NTFS) használnak egyesek a FAT32 4 GB-os fájlméret-korlátozása miatt. De pont ezért lett kitalálva pl. az exFAT.
-
King Unique
titán
Igen, valóban meg lehet oldani többféleképpen is. De mivel pl. a Mint beépített lemezkép-író eszköze nem alkalmas rá, illetve hogy ne kellejen külső programok után kutatni, ezért ajánlottam a sima fájlkezelős másolást, ami az általad linkelt leírásban is van. Ahhoz egyébként annyi kiegészítést tennék, hogy a 10-esnél UEFI-s bootoláskor még GPT partíciós tábla sem feltétlen szükséges a pendrive-ra, megy az MBR-rel is. Valamint az MBR + FAT32 + legacy módban esetleg boot flag kombináció egyaránt működik legacy BIOS és UEFI módban. Tehát a leírásban lévő módszer ellenére az előbbihez a 10-esnél megint nem létszükséglet a WoeUSB, ahogyan az utóbbihoz szintén nem.
(#8818) szotadi:
Egy 4 magos CPU és 4 GB RAM esetében szinte kb. ugyan mindegy. Lehet egy MATE és Xfce kiadás valamivel pörgősebb lenne, de egy ilyen konfigon elvileg a Cinnamon és a KDE is bőven elfut. Ha eddig egy 7-es volt rajta, ami az előbbi rendszereknél általában több erőforrást igényel, akkor meg pláne. Egyébként a Mint esetében elsődlegesen a Cinnamon és a MATE kiadás preferált, illetve főleg az előbbi. Valamint rendszerint ezeknek a lemezképeit szokták az új verzióknál is legelőször elérhetővé tenni. -
King Unique
titán
Én mondjuk nem voltam tőle annyira elragadtatva, amit a másik topikban említettem. Illetve amúgy sem létszükséglet a használata, mert a 10-esnél bőven jó a fájlkezelős másolás is.
-
King Unique
titán
válasz
szotadi #8812 üzenetére
A beépített lemezkép-író ún. DD képfájl módban írja ki az ISO-kat, ami a Linuxokhoz jó, ellenben a Windows lemezképekhez már nagyon nem. Sőt, az utóbbiakhoz semmilyen olyan program, ami így írja ki a telepítőt.
-
King Unique
titán
válasz
szotadi #8810 üzenetére
A kezdő topikban erről is volt szó. Egyébként megoldható mindkettőnél sima fájlkezelős másolással és a 7-esnél sem feltétlen szükséges külső program hozzá. Utóbbinál legacy BIOS (CSM) módban csak NTFS + aktív partíció (boot flag) kell. Az UEFI-s bootolás és telepítés meg amúgy is problémás lehet nála (példa), illetve a pendrive-ról történő telepítésnél akár még ezzel is szórakozni kell... De az újabb Windows-verzióknál már az UEFI is OK.
-
King Unique
titán
Ott, ha jól tudom arról volt szó, hogy kiszivárogtak bizonyos kulcsok, amiket aztán utólag visszavontak. A fejlesztések viszont nem álltak le, újabb UEFI specifikációk, hardverek stb. jönnek. Sőt, az alábbi cikk alapján az Intel a jövőben központi szerepet szán az UEFI-nek és a Secure Boot funkciónak.
-
King Unique
titán
válasz
Mtbsrác #8801 üzenetére
Az Ubuntu, Mint, Fedora pl. az Arch, Debian (?) és társai disztrókkal ellentétben rendelkeznek Secure Boot digitális aláírással. Tehát az előbbieknél ez a része OK és bekapcsolt Secure Boot mellett is tudnak bootolni, használhatók stb. Viszont a telepítésnél a harmadik féltől származó szoftverek felrakása már elvileg csak kikapcsolt Secure Boot esetében fog működni. Ha be van jelölve, akkor aszem jelszót kér, de elvileg akkor is tovább lehet lépni. Vagy nem jelölöd be ezt az opciót és akkor nem fog problémázni miatta a telepítő. Vagy másik lehetőség Legacy BIOS (CSM) módban telepíteni a rendszert, ha van ilyen opció ennél a hardvernél.
-
King Unique
titán
válasz
growler #8500 üzenetére
Pedig a szokásos oldalakon is kint vannak már a 18.3 béta verziók.
• https://community.linuxmint.com/iso
• http://ftp.tku.edu.tw/Linux/LinuxMint/linuxmint-iso/testing/ -
King Unique
titán
válasz
#20749568 #8453 üzenetére
Ez a beállítás akkor kell, ha natív UEFI-s telepítés csinálsz. Ellenben, ha nálad Legacy (BIOS-MBR) módban bootol a gép, akkor az kell, amit javasoltak. Vagy a programmal eleve DD képfájl módban írod ki az ISO-t, ami jó mindkettőhöz. De van Windowsra számos egyéb program is, amivel megoldható a Linux ISO-k kiírása.
Ha időközben már feltelepítetted, akkor mindegy. De attól még az előbbi dolgokkal nem árt tisztában lenni és egy következő telepítésnél jól jöhetnek.
-
King Unique
titán
Említve van abban a leírásban több dolog is, épp azért kérdeztem, hogy melyik módszer vált be. Mondjuk azt észrevettem Mint alatt a másolásánál, hogy olykor pl. pendrive-oknál is megdobja átmenetileg a sebességét a gyorsítótár, de nálam nincsen megpiszkálva. A "bytes" értékei 0-n vannak, a "ratio" pedig 10 és 20.
Köszönöm az infót!
-
King Unique
titán
Én is használok 18.2-es Mint Cinnamon kiadást és szoktam NTFS fájlrendszerű USB 3.0-s háttértárakra is másolni, illetve most direkt kipróbáltam pendrive-okat is ilyen fájlrendszerrel. Viszont irreális mértékű belassulásokat és fagyást nem tapasztaltam a másolás során nagyobb méretű fájloknál sem. Tehát ki tudja, hogy nálad éppen mi az oka. Illetve pont ezért kell az előző válaszban említett dolgokat kipróbálni, hogy kiderüljön a probléma forrása. Vagyis, hogy most a pendrive sz@r, vagy esetleg tényleg a Mint körül nem stimmel valami.
Egyébként, ha sikerült azóta megoldani, akkor azt megoszthatnád, illetve hogy pontosan mi volt a gond.
-
King Unique
titán
Ha egy ideje, akkor korábban talán nem? Aztán másik gépen, másik Linux / Windows alatt is ilyen lassú a másolás? Másik fájlrendszerrel (pl. FAT32) próbáltad? A szintetikus teszteknél (pl. Disks) mi a helyzet?
Egyébként pl. az NTFS és exFAT fájlrendszerek írása nem feltétlen lesz olyan gyors Linux alatt, mint Windows esetében (példa). De azért nyilván a túl nagy belassulás sem normális. Az adatátviteli sebességet pedig átmenetileg a gyorsítótár is megdobhatja, majd annak telítődése után visszaáll a reális érték.
Viszont jellemzően megint kb. semmilyen konkrét és lényeges infó nincsen megadva. Ahogyan az előbbi kérdésekre adott válaszok, úgy a pendrive-ok pontos típusa és azok gyártói referenciaértékei, a fájlméretek, a forrás- és célmeghajtókon lévő szabad terület nagysága, a fájlrendszer esetleges töredezettségének mértéke stb. sem ismertek. Ezen infók híján pedig csak találgatni lehet...
-
King Unique
titán
Ez most egyazon háttértár, vagy 2 külön?
Egyébként igen, normál esetben fel kell ismernie a telepítőnek a lemezt és a rajta lévő partíciókat.A Rufus esetében a telepítő UEFI-s kiírásához lehet használni a 3. opciót és a normál ISO képfájl módot is. De Linux ISO-knál még jobb a DD képfájl mód szerinti kiírás, amely után a telepítőnek Legacy & UEFI módban egyaránt bootolnia kell.
-
King Unique
titán
Van kifejezetten a Linux Mint + Windows 10 UEFI-s telepítéséhez készült leírás is, ami az itteni összefoglalóban szintén megtalálható. A végén a
bcdedit
parancsot érdemes kiadni, valamint W10-ben az alapértelmezett fast startup funkciót még a telepítés előtt kikapcsolni.Viszont nálad jól meg lettek kavarva a dolgok, ha a Linux Legacy, a Windows meg UEFI módban lett telepítve... Már csak azért is, mert nyilván a Mint is telepíthető UEFI módban és még Secure Boot aláírása is van. Egyébként UEFI-ben Windows alatt az EasyUEFI program használható a boot menü szerkesztéséhez. De ez esetben nyilván célszerűbb lenne inkább rendesen újratelepíteni és nem tovább gányolni. Vagy, ha ez nem opció, akkor használod így felemásan a 2 rendszert.
Egyébként lehet az UUI miatt nem bootolt UEFI-ben a telepítő, illetve a hasonló YUMI esetében is külön UEFI-s verzió van ilyen célra. Viszont az részletezve volt a kezdő topikban is, hogy akad Windows alatt számos egyéb program a Linux ISO-k kiírásához. Valamint, ha a boot képernyő színes, akkor Legacy módban fut a telepítő. Ha fekete-fehér, akkor UEFI-ben.
-
King Unique
titán
Ha az adatok, letöltések stb. eleve a HDD-n kapnak helyet, akkor bőven elég egy 120 GB-os SSD a 2 rendszernek. A Linuxnak amúgy sem kell sok hely, elég neki rendszerint egy 15-20 GB-os partíció is + X GB swap. De lehetne akár nagyobbat is venni, ha belefér a keretbe, illetve jobb az ár-érték aránya. Előbbin is elférne egyébként akár több Linux, de az utóbbin meg pláne, ha esetleg később szaporítani akarod a rendszereket.
(#8214) ubyegon2:
Úgy voltam vele, ha már más nem válaszol, akkor majd én. De szintén meglepődtem én is.Amúgy SSD-t azért nem kéthavonta vesz az ember és ha belefér a keretbe, akkor megfontolandó a nagyobb tárolókapacitású. Például az egyik népszerű típus 120 / 240 GB-os modellje között sem olyan nagy az árkülönbség. Na meg ki tudja később mire használja még, telepít-e esetleg további rendszereket.
-
King Unique
titán
Jó, de ezzel nem feltétlen itt, nem egy Linux topikban kellene tovább offolni! Az ezzel kapcsolatos infókat már valamelyik érintett OS topikjába kellene beírni. Már, ha lesz mit, mert normál esetben egy tiszta telepítésnél eleve az előző válaszban említett felállás van.
-
King Unique
titán
Itt az csak egy dolog, hogy a rendszer telepítésénél melyik opció, illetve milyen particionálás az alapértelmezett. Az viszont már egy másik, hogy mindkét platform rendszerei esetében van egyéni beállítási lehetőség pl. a particionálásnál is. Na meg akár a telepítés után is át lehet méretezni a rendszerpartíciót és létrehozni egy külön adatpartíciót. Illetve a Linuxnál utólag akár a /home is átrakható máshova.
Ezzel a biztosan primary+extended partíciók lesznek kijelentéssel viszont továbbra sem értek egyet. Itt van konkrétan a 7 és 8.1 rendszerek Legacy telepítéséről egy-egy screenshot, amelyeken látszik, hogy lehet kreálni több elsődleges partíciót. A 10-es UEFI-s telepítésénél pedig normál esetben eleve 3 db kisebb partíció lesz létrehozva a rendszer számára. Tehát nemcsak a 100 MB-os EFI partíció, hanem 2 másik is, amelyek méreténél a korábbi / újabb kiadásoknál lehet különbség.
-
King Unique
titán
Ha a jelenleg támogatott rendszereket nézzük, akkor én nem tapasztaltam 7/8.x/10 esetében sem ilyet, pedig számos alkalommal telepítettem már mindegyiket. Eleve lehet a második (fő) partíció is elsődleges, ameddig az MBR korlátja engedi. A rendszer számára létrehozott kisebb partíció meg az újabb Windowsok esetében már eleve nem 100 MB-os. De az megmaradt, hogy Legacy (BIOS-MBR) telepítésnél csak 1-et hoz létre. Az UEFI-GPT felállásnál lesz több kisebb, de ott ez nyilván nem probléma.
Az automata particionálásról meg annyit, hogy egyrészt a Windows esetében is van advanced opció, vagyis lehet közvetlenül a telepítésnél is létrehozni külön adatpartíciót. Tehát nem feltétlen kell egy esetleges újratelepítésnél a teljes lemezt formázni. Másrészt automata particionálásnál rendszerint a Linux sem csinál külön home partíciót. Vagyis, ha netán újra kell telepíteni, akkor ott is kellemetlen tud lenni, ha netán a rendszerpartícióra volt mentve minden adat. Másrészt automata particionálásnál nálam legutóbb az Ubuntu 16.04 elcseszte az eltolást és utána a Mint már nem volt hajlandó a másik partícióra települni és folyamatosan ezzel kapcsolatos hibaüzeneteket dobált. Előtte is inkább a "Valami más" opciót használtam a telepítésnél, de ezen eset után már pláne azt fogom.
-
King Unique
titán
"Plusz a MS-féle particionálóprogik hülyesége az is, hogy az első primary partíció után már csak extended partíciót engednek létrehozni (DOS-os fdisk, Windows-telepítők). Semmiféle logikus ok nincs emögött. Talán a diskmgmt.msc az egyetlen, amely nem erőlteti az extended partíciót."
Ez az infó amúgy honnan van?
A jelenlegi Windows-telepítők esetében nyilván lehet a telepítésnél több elsődleges partíciót is létrehozni, nincsen 1 db-ra korlátozva és nem kell erővel kiterjesztettnek lennie a többinek. Max. MBR-nél a korábban említett korlátok érvényesek. Szintúgy a diskpart és a lemezkezelő esetében is. Bár utóbbinál előfordulhat, hogy a 3. partíciót már logikaira csinálja. Aztán ott van ezen platformra több külső particionáló program is, amelyeknél megint nincsen az említett dolog. Sőt, azok funkciók tekintetében többet tudnak, mint a GParted. Bár az Ext fájlrendszernél leginkább csak a létrehozást (formázás) támogatják, ellenben a komolyabb particionálási műveleteket már nem feltétlen.
-
King Unique
titán
válasz
zambozoli #8175 üzenetére
Itt az a gond, amit a többiek is mondtak. Vagyis a Linux Ext4 partíciója kiterjesztetten, illetve azon belül logikai partíción van, míg a lefoglalatlan terület ettől kívül esik és ezért nem engedi összevonni a kettőt a GParted. Technikailag esetleg azt meg lehetne megcsinálni a programmal, hogy a kiterjesztetten belül az sda5-ből leválasztani egy lefoglalatlan részt, majd átmozgatni a kikapcsolt swap partíció utánra és úgy összevonni az sda7-tel. Viszont az átmozgatás, a swap- és a rendszerpartíció helyzetének utólagos megváltoztatása megint okozhat akár problémát is. Szóval lehet célszerűbb lenne inkább pl. a Linuxot újratelepíteni egy megfelelően kialakított és megfelelő méretű partícióra.
A screenshot alapján Legacy (BIOS-MBR) módban lettek telepítve a rendszerek és a kiterjesztett, illetve a logikai partíciókkal is jellemzően itt kell szórakozni. Ha tud a gép UEFI-t, akkor már az elején célszerűbb lett volna úgy telepíteni mindent és egy GPT-s lemezen lehetne mindegyik partíció elsődleges. Illetve az elsődleges partíciók száma sem lenne 4 db-ra korlátozva, mint az MBR-nél. De utóbbinál, ha van már 3 db elsődleges és 1 db kiterjesztett, akkor új partíciót megint nem lehet létrehozni. Max. a kiterjesztetten belül újabb logikait.
[ Módosította: Qru ]
-
King Unique
titán
válasz
zambozoli #8172 üzenetére
Mondjuk nem ártott volna úgy kezdeni - mint egy általában egy ilyen kérdésnél - , hogy betenni a partíciókról pl. egy GParted screenshotot, hogy lássuk pontosan mi a helyzet. Az előző válaszban azt feltételeztem, hogy a windowsos partíció van elöl és utána a linuxos. De ki tudja valójában mi is a helyzet...
-
King Unique
titán
válasz
zambozoli #8172 üzenetére
Windows alatt a lemezkezelőben / külső programmal le lehetne választani a 20 GB-ot. Utána pedig egy Live Linux alól a GParted segítségével azt a szabad területet hozzá lehetne adni az Ext4 partícióhoz.
Viszont, ha a rendszerpartíció az átméretezéssel átmozgatásra kerül, akkor megborulhat a rendszer! Erre a GParted is figyelmeztetni fog. Illetve a windowsos rendszerpartíciót szintén nem feltétlen kellene ide-oda tologatni! Persze saját felelősségre lehet kísérletezni, de előtte mondjuk célszerű lenne mindkét rendszert lementeni.
-
King Unique
titán
Mármint a normál telepítésnél nem lehet USB-s háttértárat megadni célnak. Viszont a WTG hivatalos megoldás és manapság már nem újdonság az ilyenfajta telepítése és használata sem a rendszernek.
(#8162) csixy:
Azt írogatták a másik topikban, hogy a GRUB elvileg tud ISO-t is bootolni, tehát nem feltétlen létszükséglet a YUMI. Illetve hasonló program van Linuxra is MultiSystem néven, amely a leírás alapján támogatja az említett rendszerbetöltőt. -
King Unique
titán
A kolléga egy speciális megoldást akar kreálni: [link], [link]. Bár az igaz, hogy ennyi erővel natívan is fel lehetne rá telepíteni egy / több Linuxot, illetve a multiboot ISO megoldáshoz megtenné egy külön pendrive.
"A Linux nem olyan, mint a Windows, hogy USB meghajtóról nem akar menni."
Megoldható, ahogyan nem hivatalos formában akár WinPE-alapú "Live" rendszerek is vannak (példa).
-
King Unique
titán
válasz
szekzol #8145 üzenetére
Ez esetben inkább a Windows & Linux dual-boot megoldás lenne a legcélszerűbb és akkor mindenki azt a rendszert használhatná, amelyiket akarná. Az összefoglalóban vannak leírások a Legacy és UEFI telepítésre egyaránt.
Ha az NTFS adatpartíció tele van másolva, akkor nyilván először le kellene menteni róla az adatokat, majd újraformázni / újraparticionálni Ext4-re és utána visszamásolni rá mindent. Ez pedig kissé macerás és időigényes. A torrentezésnél egyébként, ha be van állítva a fájlok előre lefoglalása, akkor kevésbé fog töredezni a fájlrendszer.
-
King Unique
titán
válasz
Ibituba #8102 üzenetére
Az újabb Mint verziók már natívan támogatják az exFAT fájlrendszert és nem kell pl. a csatoláshoz a csomag felrakásával külön szórakozni. Viszont a beépített grafikus eszközök nem tudnak exFAT-ra formázni, sőt ezen infók alapján ezt a GParted sem támogatja. De terminálban egyébként simán megoldható, van leírás is hozzá.
sudo mkfs.exfat -n LABEL /dev/sdXY
Annak viszont már a megfelelő topikokban, illetve a gyártók oldalán kellene utánanézni, hogy az említett készülékek támogatják-e az exFAT fájlrendszert. Ezeknél egyébként általában a FAT16, FAT32 fájlrendszerek támogatottak.
-
King Unique
titán
válasz
Ibituba #8067 üzenetére
Végül melyik megoldásra, illetve milyen fájlrendszerre esett a választás?
Valamint nálad az írási sebesség OK? Csak mert nemrég valaki kifogott 64 GB-osból egy olyat, aminél elég gyenge. Letesztelte Linux Mint alatt is, de csak az olvasás hozta a specifikációban megadott értékeket.
-
King Unique
titán
válasz
Ibituba #8057 üzenetére
Az ilyen pendrive-ok rendszerint FAT32 / exFAT fájlrendszerre vannak formázva gyárilag. Előbbit a Linux is natívan támogatja, illetve az újabb Mint kiadások már az exFAT-ot is. Ha > 4 GB fájlokat akarsz rajta tárolni, akkor viszont a FAT32 eleve nem játszik. Továbbá, ha tv-n is akarod használni, akkor azoknál rendszerint a FAT32 & NTFS fájlrendszerek támogatottak. De egyes típusok akár az exFAT-ot is kezelik, ellenben az Ext2/3/4 fájlrendszereket rendszerint nem.
Több partíciót egyébként Linux alatt lehet használni egy pendrive-on, ellenben a Windows az ilyen eszközöknél alapból csak 1 db partíciót kezel. Tehát multiplatformos használatnál nincs sok értelme szaporítani a partíciókat. Na meg a tv és társai készülékek sem minden esetben kezelik.
Egyébként a naplózásra valóban érdemes odafigyelni, illetve nem véletlenül szokott az ilyen flash-alapú tárolókon gyárilag is nem naplózó fájlrendszer lenni! Viszont azért rövid távon nem feltétlen fog gondot okozni az előbbi sem, ellenben tartós és intenzív használatnál már benne van a pakliban.
-
King Unique
titán
Ha esetleg belefér a keretbe, akkor egy SSD-t lenne célszerű venni a laptopba. Például egy 120 GB-os manapság nem különösebben drága és azon elférne mindkét OS. A HDD meg mehetne az ODD helyére egy ilyen megoldással. Úgy már fürgébb lenne a gép, ellenben az 5400-as HDD visszafogja a sebességet nem kicsit.
-
King Unique
titán
Azok a bizonyos szoftverek egy dolog. De, ha sokaknál eleve beváltak, azokat szeretik használni, akkor nem fogják csak úgy lecserélni függetlenül attól, hogy egy másik alternatíva mennyire elégítené ki az igényeiket.
Másrészt a linkelt oldalon kb. az van, hogy gyakorlatilag mindent (böngésző, kereső, e-mail, közösségi alkalmazás stb.) cseréljenek le, mert van helyettük jobb alternatíva. Viszont azok más téren már nem feltétlen biztos, hogy mindenki számára annyival jobbak lennének. Amíg pedig ez nem igazolódik széles körben, addig nem is nagyon lehet állítani.
-
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz
#95488640 #7927 üzenetére
Ha manapság valaki online ténykedik használ bizonyos alkalmazásokat, van okostelója stb., akkor azok eleve gyűjtenek róla infókat. Sőt manapság kb. minden. Erre szoktam azt mondani, hogy aki annyira láthatatlan akar maradni a digitális technika és társadalom számára, az menjen az amisok közé...Persze vannak pl. ilyen oldalak, hogy cseréljünk le mindent, használjunk ezek helyett más alternatívákat stb. Csak éppen az a helyzet, hogy azok a bizonyos alternatívák nem mindenkinek azok, pláne az átlag számára nem.
-
King Unique
titán
-
King Unique
titán
Attól, hogy nem kezeli natívan az Ext3 fájlrendszert, még nem jelenti azt, hogy nem lehet megoldani. Külső programokkal pedig már tudja olvasni és írni, valamint a törlés is működik. De ettől függetlenül egy linuxos fájlrendszernek és partíciónak bizonyos esetekben lehet célszerűbb inkább (Live) Linux alól nekiesni.
(#7798) colomb2:
A törlési opció Ext fájlrendszernél aktív, tehát megtehette volna akár a másik OS alatt is. Külső programokkal meg pláne, illetve ott van még a diskpart. -
King Unique
titán
válasz
growler #7746 üzenetére
Már ideje volt, mert mintha talán kicsit meg lennének csúszva...
Egyébként vannak direkt linkek is a letöltéshez. -
King Unique
titán
válasz
FLATRONW #7727 üzenetére
Egy kis töredezettség még nem feltétlen vészes és inkább akkor célszerű ráengedni a mentesítőt, ha nagyon az. Illetve egy HDD OS alá amúgy sem éppen a leggyorsabb, legalábbis egy SSD-hez képest nyilván nem.
Egyébként azért a Mint Cinnamon nem éppen egy XP-klón, annál jóval modernebb és tetszetősebben is néz ki. Illetve nemcsak XP helyett, hanem általánosan a Windows egyik legjobb Linux alternatívájaként is ezt szokták ajánlani, mivel hasonló a felület és viszonylag egyszerű kezelni. Ellenben egy Ubuntu már nem feltétlen áll kézre mindenkinek, főleg Windows után nem. Valamint az Ubuntuhoz képest pl. talán abban van lemaradva a Mint, hogy kicsit csúsznak az egyes kiadások, a 18.1-ben is alapértelmezetten csak 4.4-es kernel van stb. Továbbá lehet egy Arch, Debian, Fedora már komolyabb szint (mindkettőnél), de azok nem feltétlen a kezdőknek valók.
-
King Unique
titán
válasz
FLATRONW #7725 üzenetére
Készítettem már a LiLi-vel többször perzisztens telepítőt és használtam is a telepítéshez, de a tiedhez hasonló hibába eddig nem futottam bele. Igaz, az ISO-t nem töltettem le vele, hanem külön betallóztam. Illetve 64 bitessel próbáltam, a program viszont 32 biteset tölt le.
A screenshot alapján az sda3 partíción van 44 GB szabad hely, szóval akár onnan is le lehetett volna választani a szükséges részt. Sőt, ennyi tárhelyből jutott volna a swap és a rendszer számára is elegendő.
De egyébként igen, előbb kellett volna kérdezni!
-
King Unique
titán
válasz
FLATRONW #7722 üzenetére
Egyébként a screenshotokon még az is látszik, hogy Ext3 fájlrendszerű partícióra került a rendszer és swap partíció nem lett külön létrehozva. Pedig utóbbit általában szokás és a rendszer is nyugodtan mehetett volna Ext4-re. Az a 8 GB pedig megint jól ki lett centizve és lehet nem ártott volna legalább 10-15 GB, de mindegy.
-
King Unique
titán
válasz
FLATRONW #7720 üzenetére
Tehát nem a partíciós táblával volt gond, illetve a Disks screenshotokon is látszik, hogy Legacy telepítés és MBR. Hanem egyszerűen a régi telepítő nem állt a helyzet magaslatán... De gondolom azért a 17.2-vel próbáltad, mert az volt letöltve. A letöltött ISO-kat is célszerű időnként aktualizálni, illetve a telepítést is lehetőség szerint egy újabbal próbálni!
Egyébként a csatoláshoz lehet az
fstab
szerkesztése úgymond a szakszerű, de legegyszerűbb tényleg a Disks alkalmazásban beállítani. -
King Unique
titán
Hát a gyakorlatban eddig ilyet még nem nagyon tapasztaltam. Ha ütközésnél a telepítőben manuálisan, vagy a diskpart segítségével teljesen törölve volt a lemez, akkor utána nem problémázott a telepítésnél egyik rendszer sem. Aztán, hogy másnál mi volt, meg hogyan, az már más dolog.
-
King Unique
titán
Akkor a Linux detektálta félre, mert az előbb le volt írva a lényeg, hogy az vagy MBR, vagy GPT... Ráadásul a rendszer számára fenntartott kisebb partíciók is csak egy adott boot mód szerinti telepítés után maradhatnak hátra. Ugyanis, ha annál és a partíciós tábla típusánál ütközés van, akkor a telepítésnél eleve csak a lemez teljes törlése után lehet továbblépni.
-
King Unique
titán
válasz
FLATRONW #7707 üzenetére
Akkor meg valószínűleg a Mint telepítője nem ismerte fel rendesen. A screenshot alapján viszont régebbi verziónak néz ki (17.2?) és lehet nem ártott volna egyből egy újabbal próbálkozni. Valamint pl. a boot mód is fontos lehet, ha már felmerült az MBR / GPT.
(#7710) lev258:
Nem csinál felemás partíciós táblát, mert az vagy MBR, vagy GPT lesz. Illetve olyan partíciós táblára nem is lehet telepíteni a rendszert, amely az adott boot módhoz nem igazodik. Max. olyan szokott előfordulni, hogy a korábbi telepítésből esetleg megmarad a rendszer számára létrehozott kisebb partíciókból valamelyik. -
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz
#54715584 #7701 üzenetére
Volt már szó arról korábban, hogy a Windows és bizonyos egyéb ISO-k esetében nem opció a "dédézés"... Technikailag ugyan kiírhatók ezzel a módszerrel, de nem fognak bootolni. Ha bootolható megoldás kell, akkor egy másik topikban már szintén volt említés arról, hogy azt Linux alatt hogyan kell elkészíteni.
-
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz
Damateo #7687 üzenetére
Üdv!
A Windows ISO-k Linux alatt történő kiírásáról a másik topikban már volt szó.
"Külső vinyora akarom feltenni"
Ugyanezen szisztéma alapján a Windows telepítőt rá lehet tenni akár külső HDD-re is és onnan indítani. Viszont magát a rendszert normál módon nem lehet USB-s háttértárra telepíteni! Ahhoz WTG kell, ami megolható többféle módon is.
Viszont egy sima telepítővel még nem fogsz tudni BIOS-t frissíteni! Egyes gyártóknál van olyan program, amivel ez simán megoldható, de ahhoz egy normál módon feltelepített Windows kell. Illetve, ha most is a korábbi a helyzet, akkor anno javasoltak egy megoldást.
(#7688) Alveus:
A Mint beépített eszköze DD képfájl írási módot használ, az pedig a Windows ISO-khoz nem jó! De azokhoz sem, amelyek ezt nem támogatják, illetve erről korábban szintén volt szó. -
King Unique
titán
válasz
Damateo #7559 üzenetére
Milyen módban bootol a gép? Mert, ha pl. UEFI, akkor vsz az lesz a gond, ami egy másik topikban is említve volt. Illetve ez az ISO eleve nem hibrid, mint a legtöbb Linux ISO. Tehát ennél a DD képfájl mód szerinti írás nem opció. Márpedig a Mint beépített eszköze és pl. a kolléga által említett Etcher is ezt használja. Ellenben mondjuk az UNetbootin már a másik módszer szerint működik.
Egyébként, ha már "live" Windows, akkor pl. ezen hozzászólás offos részében említett megoldások inkább lehetnek opciók. Ezek jóval modernebbek, működnek UEFI-ben is stb. Ellenben egy BIOS-frissítés azért kényes művelet és az ilyet eleve normál módon telepített Windows alól érdemes indítani. Tehát az előbbi megoldásokat is csak saját felelősségre érdemes próbálgatni!
-
King Unique
titán
Lehet nincs, de erre mondtam, hogy ezért is előnyös a dual-boot. Illetve pl. az ilyen esetek miatt is. Egyébként meg nem hinném, hogy annyival kockázatosabb lenne. Ilyenkor alap, hogy a művelet előtt mindent bezár az ember. Valamint a gép itteni topikjában is azt javasolták, hogy ha már van a rendszerre natív tool, akkor használjam azt! Nem muszáj a pendrive-os módszerrel vesződni. Ami láthatóan a kollégának is problémát okozott, hiába csinálta a hivatalos leírás szerint. Ellenben a másikat már többször is próbáltam és soha nem volt vele gond. Egyébként ez a míg feláll a rendszer szöveg gondolom az "átbootolásra" vonatkozik. De, mivel manapság már mondhatni nem nagy szám az SSD, így pláne nem téma...
-
King Unique
titán
Legegyszerűbb olyan OS (Windows) alól közvetlenül frissíteni, amelyre natívan elérhető ehhez a gyártó által biztosított tool. Csináltam már ilyet és csak pár kattintás, majd automatikus restart és utána szintén automatikusan lefut a frissítési művelet. Nem kell pendrive-val és egyéb dolgokkal sem szórakozni. Na pl. ezért is jó és hasznos a dual-boot!
-
King Unique
titán
válasz
st3v3np3t3r #7391 üzenetére
"Elvileg ezt az ubuntu mate armhf képfájlt csak fel kell tenni az SD-re Win32DiskImager-el vagy Linux alól dd-vel?"
Az egy
.xz
, illetve azon belül egy.img
kiterjesztésű fájl, nem egy sima.iso
. Az Ubuntu MATE oldalán van leírás a boot eszköz elkészítéséhez. Az ilyet elvileg DD képfájl módban kell kiírni, ezért jók lehetnek hozzá az említett programok. Illetve Linux Mint alatt a helyi tool, valamint akár az mkusb is ok lehet, mivel mindkettő ilyen írási módot használ. Továbbá Windows alatt is vannak további lehetőségek, ahol az első programnál a második opciót kell választani.Egyébként az Ubuntu magyar oldalán találtam a friss hírek között az alábbi bejegyzést. Az Etcher szintén DD írást alkalmaz és Linux & macOS & Windows alatt egyaránt használható. Igaz, még béta állapotú, de ígéretesnek tűnik. Linux és Windows alatt kipróbáltam és nálam működött rendesen.
-
King Unique
titán
Linuxos fájlrendszereket, illetve partíciókat szerintem ne akarj Windows alól piszkálni, pláne hogy eleve nem is kezeli az Ext4-et! Max. külső particionáló programok képesek rá, de pl. egy partíció átmozgatás után a kifogástalan elsődleges (Ext4 így jelenik meg) partíciókból RAW lett...
Tehát marad a Linux, illetve pontosabban egy live rendszer alól célszerű megoldani. Ezekben pedig sok esetben ott a GParted, ami használható ilyen célra.
-
King Unique
titán
válasz
szotadi #7399 üzenetére
A Mint helyi fájlkezelője másolásnál itt-ott némi fáziskéséssel írja ki a sebességet. Más programokkal jobban nyomon lehet követni, amiről pl. az alábbi cikkben is volt szó. Egyébként én USB 3.0-n a szintetikus méréseknél nem nagyon tapasztaltam eddig akkora eltéréseket NTFS vs. Ext4 között, amit pl. ez a teszt is szemléltet. Inkább bizonyos fájlműveleteknél szokott ez jobban kijönni. Viszont ez sem feltétlen annyira drasztikus, illetve függhet az adott hardveres / szoftveres környezettől is.
Egyébként a Linux & Windows alatti párhuzamos használathoz legideálisabb az NTFS fájlrendszer lenne. De az Ext4 kezelése akár Windows alatt is megoldható külső driverekkel. Az írási sebesség ugyan itt is kicsit visszaeshet, de azért még belefér kategória. Továbbá a belső / külső HDD-kre általában naplózó fájlrendszereket szokás tenni, mint pl. az előbbi kettő. A FAT32 és exFAT nem naplóznak, azokat inkább flash-alapú meghajtóknál célszerű használni, mint pl. a pendrive-ok.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #7331 üzenetére
Tudom, hogy kissé macerás, illetve pl. a spéci karaktereket is kerülni kell, mert ellenben hibaüzenetet dob. Na meg a dd használatánál valóban oda kell figyelni, bár ennyi erővel a többi programnál is, amelyik engedi kiválasztani a helyi lemezeket. Egyébként én is jobban szeretem a GUI-s programokat. Illetve csak azért mondtam, mert korábban egy másik topikban egyesek szóvá tették, hogy minek ilyenekkel szórakozni, amikor ott van a dd + terminál, aztán kész.
-
King Unique
titán
Igen, bár a normál változatával készített telepítők UEFI-ben nem működnek...Ezért oda az ahhoz való verziót kell használni, de annál meg erővel ki kell kapcsolni a Secure Boot funkciót, hogy elinduljon a telepítő. Pedig az újabb Linuxoknak már rendszerint szokott lenni digitális aláírása.
Egyébként, ha már letöltés, akkor a másik topikban említett FMW tool jó még. Igaz, az Linuxon csak Fedora alatt működik, illetve csak annak kínálatából tud letölteni, de onnan mindent.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #7326 üzenetére
Mondjuk a kolléga gondolom Windows alól követte el, mert a YUMI elvileg csak ott működik. Linuxra is van valami MultiSystem nevezetű, de azt még nem próbáltam. Illetve, ha nincsenek a fentebb említett extra igények, akkor a normál kiíráshoz valóban megfelel a mintstick is. Na persze egy valamirevaló pingvines gondolom inkább terminálban oldja meg.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #7320 üzenetére
"Ezt a yumit nem értem miért erőltetitek, van egy tök jó penre író program, a mintstick, ami szinte dd gui és faék egyszerű."
Ahogyan mondod, utóbbi elég faék és csak egy normál kiírást csinál dd módban...Viszont, ha perzisztens telepítőt, vagy multiboot pendrive-ot kell készíteni, akkor ennél komolyabb programra van szükség. A YUMI például mindkettőt tudja, igaz az meg dd módban nem tud írni...
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #7232 üzenetére
Átkonvertáláshoz inkább a gdisk kellene, ugyanis a GParted vsz csak desktruktív módon tudja megoldani.
Egyébként azt mondták korábban, hogy a Linux képes akár MBR lemezről is bootolni UEFI-ben, ami nálam működött külső SSD-nél. Bár tartós UEFI-s használatnál inkább célszerűbb átkonvertálni, vagy eleve aszerint telepíteni. Na meg, ha most minden Legacy-MBR és ok, akkor azt is célszerű megfontolni, hogy érdemes-e mindezt megbolygatni.
-
King Unique
titán
Igen, valóban elnéztem és az LT sorozat már teljes egészében a saját gyártmányuk lehet.
Az állapotát azért jó lenne valahol lecsekkolni. Ha a natív Windows nem opció, akkor esetleg a másik topikban említett tákolt live változat még ott van. Abban van mindenféle tool, többek között pl. HD Tune és SeaTools is.
Egyébként a firmware-frissítés azért egy komolyabb művelet és csak szükség esetén szabad alkalmazni! Illetve nem biztos, hogy ez esetben használ valamit.
-
King Unique
titán
Ehhez nyilván nem is kell szétszedni, mert pl. a Disks már a grafikus felületen is mutatja. De terminálban a smartctl, vagy a kolléga által mondott parancs szintén. Egyébként ez még a korábbi M8 sorozat, amely eredetileg Samsung gyártmány volt.
Ha fura hangokat ad ki, az nem túl jó. Viszont nem ártana az állapotáról valami normális infó egy másik programmal. Úgy tudom használsz Windowst is, az alatt meg ott van pl. a HDS. Vagy, ha nem, akkor akár egy másik topikban említett live rendszerről bebootolva is el lehetne indítani a portable változatát. Illetve van azon még sok hasznos tool.
-
King Unique
titán
Ilyenkor azért szokás megadni a HDD gyártóját és pontos modellszámát, mert egyes típusoknál egyedi is lehet a S.M.A.R.T. Mármint nem feltétlen kell aggódni bizonyos attribútumok magas értékeinél. Illetve a linuxos programoknál ezek az egzotikus megnevezések valóban elég nehezen értelmezhetők és jóformán csak az értékekre lehet hagyatkozni.
HDD probléma (nem adatmentés)
Hard Disk Sentinel: S.M.A.R.T., okosan(#7200) szotadi:
Azért az funkcionálisan nem igazán ugyanaz, mint a "normál" változat, illetve ebből adódóan nem véletlenül ingyenes. -
King Unique
titán
Akik xy okok miatt W-t hasznának (egyáltalán nem csak a játék), azok szerintem a W7 support megszűnése után sem fognak tömegével más platformra váltani. Illetve addigra pl. a X-es is vsz bőven ki lesz pofozva.
Amúgy más a 2 OS-t használni, én tudom, mert aktívan nyomogatom mindkettőt. Akikben megvannak az x éves berögződések, azok meg nem feltétlenül váltanak, ha nem muszáj. Egyébként a sebesség érdekes dolog, de én W-vel mondjuk akár egy laptop 5400-as merevlemezével is elvagyok. Viszont manapság egyre többen használnak SSD-t és azzal L & W egyaránt baromi gyors. Sőt, pl. egy átlag laptopban pusztán egy HDD
—►
SSD csere már önmagában jelentős gyorsulást hoz. -
King Unique
titán
Esetedben vsz az SB, vagy a rendszerbetöltő nem a megfelelő helyre történő telepítése kavarhat be. Én mondjuk még nem próbáltam a WBM-be rakni, de ha máshogyan nem megy, akkor esetleg meg lehet próbálni. Illetve ha netán elcsesz valamit, akkor egy Windows telepítővel akár utólag is helyre lehet állítani. Na persze az ilyen L+W kísérletezgetések előtt lehet nem ártott volna lementeni / leklónozni a rendszert és akkor nincsen para.
Egyébként mondtam én, hogy meg tud szívatni az UEFI, Legacy-ban már rég ok lenne minden.
-
King Unique
titán
Legacy boot módban általában sima ügy a Linux - Windows dual-boot. Ott akár még ezt is meg lehet játszani és akkor eleve a Windows rendszerbetöltőjébe sem piszkál bele. Viszont az UEFI boot már macerásabb lehet és ott az előbbi megoldás sem használható...
Amúgy UEFI-ben eleve ez a boot képernyő van és lennie kell OEM install opciónak. Persze nem kell azt választani, én is mindig a live rendszert indítom el és onnan telepítem.
Az AOMEI jó particionáló program, az egyik kedvencem.
(#6968) lev258:
Amikor én egyszer Mintet toltam Windows mellé, akkor nem jelöltem meg külön az EFI partíciót. Viszont működött a boot és nem volt gond. Amikor Ubuntut raktam a Windows mellé, akkor viszont igen. Be is rakta utóbbit a GRUB menüjébe, de elindítani már nem tudta... Persze azt nem állítom, hogy másnál is ez fog történni, csak én egyszer rácsesztem vele. -
King Unique
titán
Nyilván meg lehet oldani azt is, de akkor eleve lassabb lesz a rendszer a HDD miatt. Illetve nem mindig olyan egyszerű a kivitelezése, mert pl. laptopoknál volt, aki korábban sokat szívott vele. De persze ez sem törvényszerű, illetve más lehet a dolog egy PC esetében.
Amúgy, ha egyelőre csak próbálgatni akarod a rendszert, akkor ennyi erővel ott a VirtualBox / VMware Player. Továbbá, akár egy gyorsabb pendrive-ra / külső HDD/SSD meghajtóra is fel lehet telepíteni és akkor megint nem kell belepiszkálni a helyi lemezbe (SSD)
—►
[link], [link]. -
King Unique
titán
Vannak erre különféle leírások
—►
[link], [link], [link].
Illetve a Mint magyar oldalán szintén."Ha mindent vissza akarok állítani mert mégsem tetszene a dolog akkor az az SSD teljes formázása és a win7 újratelepítése nélkül megoldható?"
Ez esetben a telepítés előtt célszerű lenne lementeni / leklónozni a Windowst, vagy akár a teljes lemezt és akkor később sincs para. Illetve kizárólag Legacy boot esetén akár ez a megoldás is szóba jöhet.
-
King Unique
titán
válasz
gabor7th #6904 üzenetére
Mondjuk az előzmények alapján a leírtakon itt sem lepődtem meg, de muszáj ezekkel egy szakmai topikot is teleszórni? Ott van arra az a bizonyos külső blog, helyi logout bejegyzés, vagy akár az off topik. Bár utóbbiban is inkább már más jellegű témák mennek, ha beleolvas az ember.
Amúgy meg nem nehéz kitalálni, hogy azok a cégek, amelyek eddig is Windowst használtak különféle okok miatt (pl. szoftveres támogatottság), azok a jövőben is vélhetően mit fognak.
Ez a játék dolog mindig megmosolyogtató, mivel korántsem mindenki hardcore gamer, illetve egyáltalán nem mindenki szokott játszani...Lehetnek annak egyéb okai is, hogy valaki egyik, vagy másik OS-t használja.
-
King Unique
titán
válasz
#50751744 #6852 üzenetére
A másik topikban nemrég volt erről szó. Esetedben nyilván azért nem indul, mert a Mint beépített toolja xarul írta ki...mondjuk az eleve nem való Windows ISO-fájlokhoz, ahogyan a másik kolléga is említette.
Amúgy csak a javasolt Windows
—►
Linux sorrend miatt akarsz mindent újratelepíteni? Akár az ellenkezője sem feltétlen gond, max. például a GRUB-ot kell újratelepíteni stb. -
King Unique
titán
válasz
donmackó #6337 üzenetére
Azért az is benne van, hogy a 7-es már kicsit "kőkorszaki" és a 8.1/10 telepítők fejlettebbek. Utóbbiak már natúr FAT32-vel is bebootolnak mindkét módban. Ha NTFS-re van formázva a pendrive, akkor meg általában aktívvá kell tenni (boot flag) a partíciót, hogy elinduljon a telepítő.
-
King Unique
titán
válasz
donmackó #6327 üzenetére
Azért azt jó lenne tudni, hogy milyen módban bootol a gép?
Ha UEFI, akkor az kicsit macerásabb, egyes gépeken külön ki kell választani az ilyen jelölésű boot eszközt. Illetve pl. F12-vel is elő lehet hívni a boot választó menüt. Legacy boot esetén általában elég csak simán beállítani a boot sorrendet.Linux telepítőket pendrive-ra célszerű dd módban kiírni, akár terminálban, akár grafikus programmal. Az UNetbootin is használható, de előbbiek biztosabbak.
Windows telepítők pendrive--ra történő kiírásához hivatalosan a WinUSB való, bár én annyira nem vagyok odáig érte [link]. Illetve van más megoldás is. Továbbá Win8.1/10 esetén elég akár az ISO fájl tartalmának manuális rámásolása egy FAT32-es pendrive-ra.
-
King Unique
titán
OK, csak megint ez az "Arch filozófia", hogy egy ilyet is én faragjak bele külön... Ráadásul azt sem vágom igazán, hogyan fogjak neki, hiába van ott a leírás. Mért nem lehet natívan beletenni, mint pl. az Ubuntunál? Na mindegy, úgy néz ki ez is felejtős akkor és nem nagyon lehet ezzel már semmit kezdeni.
-
King Unique
titán
A kiírással biztos nincsen probléma, mert ugyanarról a pendrive-ról pl. a Mint 17.3/18 és Ubuntu 16.04 simán bebootol és működik UEFI-ben. Egyébként az alábbi cikkben lévő módszer szerint, sőt dd módban is próbáltam. Itt inkább az Arch ISO-val lesz a gond, vsz nincsen Secure Boot aláírása.
Nézegetem ezt a Hastool leírást, de nekem kicsit kínai. -
King Unique
titán
válasz
kislaci #6219 üzenetére
Ez egy notebook és az elemet és HDD-t már kivettem belőle, de az sem használt és továbbra sem enged belépni a BIOS-ba...
Fentebb leírtam, hogy hiába próbáltam Windows alól belépni, azt sem engedi és Linux alól azefibootmgr
és egyéb megoldások sem működtek. Utolsó ötlet volt ez az UEFI Shell v2, de ugye ez is felejtős a Secure Boot miatt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest