- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- djculture: Az elvileg már senkinek nem kellő HDD-k ára is egekbe emelkedett 4 hónap alatt
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Gurulunk, WAZE?!
- Archttila: SMART tesztelés automatizálva: smartctl poller script Zsh-ban, RPi-re
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-05-07 05:50 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
spammer
veterán
Van olyan könyvtár amit minden felhasználó elér?
Konkrétan a conky file-ait szeretném odatenni hogy minden felhasználónak ugyan az a conkyja legyen
+1 kérdés,
az fstab mikor betöltődik az tudja már a felhasználó győkérkönyvtárának helyét? Így be tudnám könnyen állítani hogy mindegyik felhasználó a saját loginjával csatolja fel a hálózati meghajtókat.
A globális konfigok általában a /etc-ben vannak:
/etc/conky/conky.conf
-
spammer
veterán
Lehet hogy volt már, de mi a különbség a különböző Mint disztrók között? Xcfe, Mate, Ciannmon, stb?
Pont az: az asztali környezet.
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
Én inkább nem adom meg a telefonszámom sehol.

szerk: bár lehet, hogy kellene egy "kamu" szám, csak ilyen célra. -
spammer
veterán
-
spammer
veterán
A .deb fájlt le is lehet tölteni közvetlenül és akkor nincs variálás a source listával:
gnome-commander_1.4.7-1~getdeb1_amd64.deb
(itt pedig maga az oldal, ahol van a link a deb-hez: [link])Utána egy:
sudo dpkg -i gnome-commander_1.4.7-1~getdeb1_amd64.deb
parancs és telepíti. Jó esetben, feltéve ha nincs már valami gebasz a rendszerrel... -
spammer
veterán
~ » tar -xf gnome-commander-$VERSION.tar.xz # unpack the sources
~ » cd gnome-commander-$VERSION # change to the toplevel directory
~ » ./configure # run the `configure' script
~ » make # build GNOME Commander
[ Become root if necessary ]
~ » make install # install GNOME CommanderMásik módja a telepítésnek:
~ » git clone git://git.gnome.org/gnome-commander
~ » cd gnome-commander
~ » ./autogen.sh
~ » make
[ Become root if necessary ]
~ » make installrpm-csomagkezelőt alkalmazó rendszeren update-tel, vagy Arch Linux alatt alapból a legfrissebbet kapnád.
make install helyett inkább: CheckInstall (videó) Ez csomagot készít, melyet utána a csomagkezelővel egyszerűen lehet törölni, illetve követni.
A legjobb módszer pedig egy "rendes" .deb csomag készítése.
-
spammer
veterán
Ha erre gondoltál, ez sem válik be;
mr_y@Archeer ~/Asztal/Kibelezlek $ ls -l
összesen 1954232
-rw-r--r-- 1 mr_y mr_y 391184 máj 17 13:41 ext4fixup
-rw-r--r-- 1 mr_y mr_y 276976 máj 17 13:40 img2simg
-rw-r--r-- 1 mr_y mr_y 477859 máj 17 14:11 make_ext4fs
-rw-r--r-- 1 mr_y mr_y 988 máj 17 13:41 mkuserimg.sh
-rwxr-xr-x 1 mr_y mr_y 278374 máj 17 13:41 simg2img
-rw-r--r-- 1 mr_y mr_y 5208 máj 17 13:40 simg_dump.py
drwxr-xr-x. 18 root root 4096 jan 1 1970 sys
-rw-r--r-- 1 mr_y mr_y 1572864000 máj 18 17:49 sys.raw
-rw-r--r-- 1 mr_y mr_y 988574444 jan 5 11:40 system.img
mr_y@Archeer ~/Asztal/Kibelezlek $ ls -l make_ext4fs
mr_y@Archeer ~/Asztal/Kibelezlek $ sudo ./make_ext4fs -s -l 512M -a system new.img sys/
sudo: ./make_ext4fs: command not found
mr_y@Archeer ~/Asztal/Kibelezlek $Meg ott van még a Most miért nem enged semmit mókolni és miért van mindenen lakat, ha eddig nem volt? Oké, hogy most 13 mate helyett 17 ciammon, de akkor is!
Ez nem futtatható:
Vagy jobb klikk és ott valahol megkeresed a beállításokat és adsz neki futtatási jogot, vagy mondjuk terminálban oldod meg így:
chmod +x make_ext4fs
Ajánlom a kezdő topik összefoglalóját és az ott található linkeket elolvasni. Például ott van ez a link is: linux jogosultságok
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
Már nem engedte szerkeszteni, szóval, feltelepítettem a Thunar fájlkezelőt és ott nekem is sötétszürke már a háttér, viszont nem tudom, hogyan állítsam be alapértelmezett fájlkezelőnek. Ha a caja verziót törlöm akkor az asztalon nincsenek ikonok, illetve nem nyit meg mappákat a "start" menüben (helyek résznél a saját mappa, kuka etc..) van egy alapértelmezett alkalmazások rész mate-ben, de ott hiába állítombe. A caja a mint alapértelmezett fájlkezelője, ha jól tudom a thunar meg xfce alapértelmezettje. Valami tanács esetleg, hogy hogyan cseréljem le a caja verziót a thunarra teljes egészében?
Passzolom, én nem használok Mintet, majd valaki megmondja. De inkább a hiba okát kellene kiderítened, hogy a Caja miért nem értelmezni rendesen a témát, míg a Thunar igen.
-
spammer
veterán
Magát a témát több összetevőből állítottam össze a jelenlegi kinézetére. Tehát nem található meg az interneten a jelenlegi formában. Viszont itt van a hozzá tartozó gtkrc fájl: link a gtkrc-hez
Akkor szerintem nálad összekavarodott valami, én egy másik témámba bemásoltam ezt a gtkrc-t és sötétszürke a háttér a fájlkezelőben (Thunar) (kép)
Elvileg ezek a beállítások felelősek érte:
bg[PRELIGHT]
base[NORMAL]
base[PRELIGHT]
base[INSENSITIVE]illetve a többi base és bg is, de a fájlban mind jól vannak beállítva (bg_color és shade bg_color).
-
spammer
veterán
Így vaktában biztos nem, de mivel fehér, ezért a #FFFFFF színkódra keress rá, valószínűleg több helyen is szerepel, úgyhogy nézd meg jól mit írsz át, előtte csinálj mentést a fájlról.
Vagy ha le lehet tölteni weboldalról is ezt a témát (pl. zippelve vagy valami), akkor linkeld be, letöltöm és ránézek.
-
spammer
veterán
Hali, nagyjából személyre szabtam egy nemrég telepített Linux Mint 17.3 Mate x64 rendszert. Viszont lenne egy kérdésem, meg lehet oldani, valahogy, hogy a képen kijelölt felület, ne fehér legyen?
képlink
Illetve a kukának kicseréltem az ikonját és hiába állítok be bármiféle ikon témát, nem cseréli le az ikont, ezt hogyan tudnám korrigálni? Nem nagyon vagyok jártas a linux-xal kapcsolatosan. Párszor volt már feltelepítve a gépemre és elszórakozgattam vele az utóbbi másfél év során.Gyanítom, hogy a témában kell átírni a megfelelő részt, gtkrc néven találod meg a fájlt vagy fájlokat. A témák a /usr/share/themes és a ~/.themes könyvtárban szoktak lenni, ha csomagkezelővel telepítetted, akkor az előbbi helyen lesz valószínűleg.
-
spammer
veterán
Mivel tudnám megnézni hogy mi az isten zabál ennyit a memóriából? Rendszerfelügyelő és a top csak az éppen aktuális mennyiségeket mutatja. Alap mint 17.3 van nvidia driverrel és normál frissítéssel. De még mindig telítődik mind a két memória sima/swap. Nemmegy semmi most, kivéve a böngésző a 2gb-ból 1,7gb foglalt és 2,6gb swap mellé a 3gb-ból. Vbox ment azt leállítottam. Felteszek majd egy sima ubuntut azt meglátom majd azzal mit csinál.
Megnézed indításkor mennyi, meg kis idő után, htop-ban rendezd memória szerint csökkenőben az oszlopot, látni fogod a tetején, mi zabálja a legtöbbet. Ha valami megeszi, annak látszania kell.
-
spammer
veterán
OK, párhuzamosan olvasom Fenyő ft szavait és az Arch Wikit, hogy én is kiművelt emberfő legyek a videóbeállítások terén. De az ilyeneknél azért dobok egy hátast:
It provides the DDX driver for 2D acceleration and it pulls in mesa as a dependency, providing the DRI driver for 3D acceleration.
Tudok angolul, de itt minden második szó rövidítés
És ez csak a kezdet volt 
Gyorsan ki-bekapcsoltam a compiz-ban a vsync-et, különbséget nem nagyon látok, de a tesztvideók amúgy nem mutatnak semmi problémát - csak érdekességként: ezeken függőleges vonalak rohannak balról jobbra és vissza, és nincs is velük semmi baj. Nekem a felfele-lefele görgetéssel van bajom.
Még végigpróbálom a többi opciót is, de ha esetleg lenne valakinek kedve, nem hozna képbe úgy általában ebben a témában? Kicsit nem tudom, ki kivel van és milyen relációban:
kernel: a drivert tartalmazza?
login manager: ez különálló a DE-től?
XFCE/KDE/Gnome stb: OK, ezek DE-k, de videó terén milyen függőséget hoznak?
X=xorg=X11? És mit vezérel?
MESA az mire kell?
A vdpau az grafikus gyorsításhoz kell?Nem részletesen, tényleg csak címszavakban, hogy legyen mihez kötnöm.
(Nem olvastam még végig a 22 hsz-t, mire végigrágom magam rajta, tuti tudni fogok ezek közül valamit
)A kernel tartalmaz drivereket, de intel esetében pl. az xf86-video-intel vagy hasonló néven szokott futni a drivercsomag. A login manager lehet különálló (külön telepíthető is), de a DE-k alapból tartalmaznak logint managert.
"XFCE/KDE/Gnome stb: OK, ezek DE-k, de videó terén milyen függőséget hoznak?"
Ezt a kérdést így nem nagyon értem, de a konkrét függőségeket a csomagkezelő mutatja vagy rákeresel az adott disztró oldalán. A DE-k általában elég sok cuccot behúznak magukkal, mert ott az a lényeg, hogy kész környezetet kapj és ne kelljen a alapvető komponenseket még külön felrakni. Csak a "gond" az, hogy így sok olyan dolog is települ, amire lehet, hogy az embernek semmi szüksége nincs.
Xorg: tömören fogalmazva a grafikus felületért felel, a megjelenítésért, az ablakok kirajzolásáért stb. Xorg nélkül konzol van csak. A Xorg leváltására készül a Wayland, illetve Ubuntuéknál a Mir, de ezek még gyerekcipőben járnak.
-
spammer
veterán
Sziasztok, bocsi, nem szeretek olyasmiben kérdezni, ami már annyiszor volt téma, de ezen a téren nagyon láma vagyok (mivel eddig nem volt vele problémám): Linux Mint, XFCE 32 bit: volt nemrég egy nagyobbacska frissítő csomag, és most olyan szinten tearingel a képernyő, hogy a szemem rángik' bele. Laptop, Intel HD4000 integrált proci... Internet vagy bármi, lefele szkrollozásnál. Mivel kezdjek neki?
Más: vettem egy bluetooth sztereó fülhallgatót, feltelepítettem a BlueMan-t, kb. probléma nélkül párosodik a laptop a fülhallgatóval, de csak mint headset. A BlueMan látja, hogy a kütyü képes A2DP-re is, de mikor át akarnék kapcsolni rá (hogy mégis azon hallgassam a zenét, ha már megvettem), akkor minimál infotartalmú hibaüzenettel nem csinálja meg. Olvastam egy másik fórum kb. fél évvel ezelőtti bejegyzését, hogy ha A2DP-t akarunk használni BlueMan-nal, akkor akármilyen PPA-ból kell telepíteni a frissebb verziót. Ez így van, és ha igen, akkor pontosan hogyan is nézem meg a verziókat?
Bocsánat az alap kérdésekért, közben azért guglizok

Szerk: nem integrált proci, hanem integrált videóchip, természetesen.
20-intel.conf-ban megpróbálhatsz egy TearFree opciót, lásd: AW:Intel_graphics#Tear-free_video
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
Benne van a fájlban, amit beírattál az előbb?
cat /etc/adobe/mms.cfg
Ha igen, akkor az a driver vágta haza. Törölni ezzel tudod:
sudo apt-get remove mesa-vdpau-drivers
-
spammer
veterán
echo -e "EnableLinuxHWVideoDecode = 1\nOverrideGPUValidation = 1" | sudo tee --append /etc/adobe/mms.cfg
-
spammer
veterán
A hangerőket beállítottam, köszi.
Terminal nem okozhat(na) problémát, DOS-on nőttem fel, bár a linuxos parancsokkal nem vagyok még tisztában. Szóval konkrét parancsokat tudok még csak beírni, magamtól még nem tudom kitalálni-összerakni, hogy hogyan kell, még a programok/csomagok neveit sem tudom. Még ez sem tiszta, hogy most appokról, programokról vagy csomagokról beszélünk.

Viszont az előbb betettem Startup Applications közé egy parancsot ez alapján:
Install xbacklight (sudo apt-get install xbacklight) and add
xbacklight -set x
(where 'x' = 0 to 100 desired brightness) to the startup applications via dashboard. For example:
xbacklight -set 50Így most a jelszó beírása után rögtön visszaveszi 50%-ra a fényerőt.
A 2 parancs a hardwerre működik a terminalban. lshw-ra annyit írt, hogy super user módban kellene futtatnom. Ez most nem tiszta mit jelent.
Közben találtam egy hardinfo nevezetű programot, ami telepítés után a System Profiler and Benchmark nevet viseli az alkalmazások között, megnyitáskor pedig System Information a neve.

Ezért vagyok kicsit összezavarodva, hogy egy dolognak 3 neve is van.
Ami viszont nem jelzi az akksit és az USB eszközöket/portokat. De egyelőre a célnak megfelel.Egyelőre úgy tűnik a sudo parancs a futtatás, az apt talán a programot / applikációt jelentheti, a get az gondolom a letöltésre vonatkozik, az install az tiszta.
Software Portalt nem láttam még, köszi.

"Még ez sem tiszta, hogy most appokról, programokról vagy csomagokról beszélünk."
A csomagokkal jönnek a programok. A csomagok tartalmazzák a programot (futtatható binárist és/vagy scriptet), a hozzá tartozó kézikönyvet (man page), és egyéb fájlokat.
Az app is lényegében programokat jelent (Applications), csak ma divatos app-nak rövidíteni, meg ez szó összeforrt a sok szar mobilos alkalmazással.
"lshw-ra annyit írt, hogy super user módban kellene futtatnom"
Azt jeleneti, hogy root-ként. Vagy csak simán sudo-val.
De inkább a kezdő topik összefoglalóját olvasd át, na meg az ott található linkeket, mindjárt tisztább lesz, hogy mi mit jelent. Ha utána nem világos valami, akkor jöhetnek a kérdések.

-
spammer
veterán
Sziasztok,
Lenne néhány kérdésem, gugliztam, de nem jártam eredménnyel. Bár kezdő vagyok, szóval lehet benéztem valamit. Laptopról beszélünk, dual boot rendszer, hogyan lehet ezeket a beállításokat megváltoztatni?
1. Képernyő fényerő: amikor elindul a rendszer a fényerő maximumon van, hiába veszem kisebbre a laptopon, a következő indulásnál megint maximumon van.
2. Ugyanez a helyzet a hangerővel is, az nincs a maximumon, de közel 80-90%-on áll, ami elég hangos.
3. A Software Managerben ha kiválasztok egy program kategóriát, akkor kevés programot jelenít meg, míg keresővel megtalálom, amit szeretnék. Például a 0 A.D. játékot nem dobja ki a Real Time Strategy alatt, ott összesen 6 játékot jelenít csak meg. Ha viszont rákeresek, megtalálja, fel is telepítettem. Mivel nem tudom milyen programok elérhetők a rendszer alatt, szeretnék böngészni, de nem látok mindent. Van erre valami beállítás, hogy több elemet jelenítsen meg a listában?
4. Tetszenek az asztalon megjeleníthető dolgok, de az Applets és Desklets alatt nem találok például olyan appokat, amik a rendszerről jelenítenének meg adatokat a desktopon (mint a widgetek). Találtam olyat, hogy Screenlets, de amikor feltelepül a program(?), akkor a lista üres és itt meg is állt a tudományom.
5. A Tálca(?) méretét meg tudom változtatni, de picit amorf, viszont jó lenne ha kicsit nagyobb lenne az értesítési terület, mert a kijelző 14" de 1600x900 a felbontása.
6. Driver Manager alatt nem látok semmit, nincs lista. Kellene itt látnom valamit? Minden funkció működik a laptopon, nincsen rá panaszom. De azt gondoltam itt látom a használatban lévő eszközöket és a hozzájuk tartozó meghajtóprogramokat. Ezek automatikusan frissülnek az Update alatt?
Bocsi a fél magyar-angolért, angolul használom a rendszert, de nem vagyok benne biztos, hogy mindent tükörben fordítanak magyarra.

Segítséget előre is köszi.

1. Ez egy bug, lehetséges megoldások:
Brightness is reset to Maximum on every Restart
Csak irányadónak linkeltem őket, ne állj neki azonnal végigcsinálni, előbb írd le pontosan a gép adatait, akkor talán valaki tud konkrétabbat mondani. Ez a fényerő probléma régebben többször is előkerült a különböző linuxos topikokban (kezdő topik, ubuntu topik stb.).
Tovább azt sem árt tudni, hogy a fenti megoldások a jelenlegi Mintek alatt működhetnek, de ha frissebb Ubuntura fog épülni a következő kiadás (ami már systemd-t használ), akkor már valószínűleg nem fognak működni, továbbá frissebb (15.04+) Ubuntuk alatt sem működnek.
-
spammer
veterán
Tökéletes hasonlat, a probléma eleve nem is került volna elő ha telepítés során particionál, vagy ha a Disks-et használja ahelyett hogy kihúzza a partíciót az fstab alól. Először azt kell megtanulni hogyan kell valamit rendesen megcsinálni, nem azt hogy nyugodtan össze lehet barmolni valamit aztán utána többszörös időráfordítással helyrehozni.
Nekem is van ismerősöm, az enyém olyan hogy elsőre, meg sokadszorra sem gondolkozik, csak folyamatosan olyan problémákat próbál megoldani, amik fel sem merültek volna ha elsőre rendesen megcsinálja amit kell. Persze ő is mindig hihetetlen büszke a végeredményre is meg az erőfeszítésre is...
Ezt írtam én:
"Kérdezni kell és/vagy utánaolvasni. A problémákat megoldani kell, nem megkerülni."
Ezt meg te:
"Ha oszlop van előtted akkor meg csak kövér gázt adsz, mert megkerülni szégyen... "
Ez tökéletes hasonlat?
Fejjel menni a falnak/oszlopnak és megsérülni/belehalni, teljesen értelmetlenül az neked tökéletes hasonlat arra, hogy a hiba okát találjuk meg és szüntessük meg és ezáltal tanulunk is belőle (ami hasznos)?
És esetekben rövidebb ideig is tart, mint megkerülni a hibát (újratelepíteni)."A probléma eleve nem is került volna elő ha telepítés során particionál, vagy ha a Disks-et használja ahelyett hogy kihúzza a partíciót az fstab alól."
És ehhez újra kell telepíteni?
Nem. Kijavítja a hibát, tanul ebből és egyúttal azt is megtanulja, hogy hogyan kellett volna eleve (elég, ha elmondják neki, hogy legközelebb így vagy úgy, és kész, nem kell végigcsinálni újra az egészet). A hibából és a hiba kijavításából is tanul. -
spammer
veterán
Milyen Firefoxot használsz?
Csak mert ez egy teljesen alapfunkció a böngészőben, sőt, minden átlagos böngészőben az. Ha neked nincs ilyen a menüben, akkor ott valami el lett piszkálva, netán valami kiegészítő eltüntette. -
spammer
veterán
-
spammer
veterán
Ha oszlop van előtted akkor meg csak kövér gázt adsz, mert megkerülni szégyen... értem mit akarsz mondani de nem értek veled egyet.
Először is a cél a probléma megoldása (hogy elegánsan vagy lémer módon az igazából lényegtelen), nem pedig Linux gyorstalpaló elvégzése. Tanulni pedig akkor tud igazán az ember amikor használja a rendszert, nem pedig amikor frusztrált egy bosszantó probléma miatt.#5224 nemurea: Tudom milyen volt az első Mint telepítésem, meg milyen a mostani. Amikor új rendszert kezdesz használni sokszor nyúlsz oda ahova nem kellett volna. Pl. ha a Disks-et használta volna a particionáláshoz/formázáshoz az a gyanúm nem futott volna bele ebbe a problémába, annak legalábbis illene elvégeznie a piszkos munkát is.
Nagyon rossz hasonlat.
A probléma megoldása annak megtalálása és kijavítása. Ezáltal fejlődik a problémamegoldó képesség, plusz naná, hogy tanul belőle, hiszen legközelebb tudni fogja, hogy mit kell tenni ilyen esetben. Az újratelepítésből nem fog tanulni, maximum annyit, hogyan kell n+1. alkalommal újratelepíteni. Nem mondom, hogy az újratelepítés nem megfelelő dolog, inkább azt mondom, hogy ne rögtön az legyen az első lépés. Ha nem sikerül megoldani a problémát, akkor úgyis az újratelepítés marad, de akkor legalább megpróbálta, és abból is tanul, hogy mivel és hogyan nem tudta megoldani.
Tucatnyi hasonló esetet lehet olvasni mondjuk a böngészős topikokban: valami elromlott, újratelepítjük a böngészőt, közben csak egy kiegészítő okozza a hibát, amit ki kellene kapcsolni esetleg.
Bár tudom, hogy ez a hozzáállás/nézőpont emberfüggő, nekem is van olyan ismerősöm, akikek ha elsőre nem megy valami, inkább feladja vagy megoldja másképp, aztán ha előjön újra a probléma. megint megkerüli, véletlenül sem oldja meg egyszer rendesen.

-
spammer
veterán
Amikor az ember csak ismerkedik a rendszerrel belegányol ide is, oda is, aminek mindenféle váratlan következménye szokott lenni. Szerintem akkor szúrna ki magával ha mindent megpróbálna kézzel helyrerakni. Egy Mint telepítés külső források és programok visszaállításával sem tart tovább egy óránál, igazán belakni a rendszert meg még úgy sem volt ideje szerintem.
Kérdezni kell és/vagy utánaolvasni. A problémákat megoldani kell, nem megkerülni.
-
spammer
veterán
Utánanéztem, igazad van: az openshot nem használja a dGPU-t, így feleslegesen küzdöttem, nem kell nekem dGPU használat Linux alatt:
Cenwen hozzászólása, aki a program egyik fejlesztője
Egy kérdésem azért még lenne: jelenleg 4GB RAM-om van. nem használja 100%-ig rendereléskor sem, de ugyanakkor akadozik szerkesztés közben is. +4GB RAM segítene ezen? (ha igen, akkor vennék +4GB-ot bele, de másra is tudom költeni a pénzt...
Szerkesztés közben megeszi a RAM-ot, swappel, használja a HDD-t? Ha igen, akkor van értelme, ha nem, akkor nyilván nincs.
-
spammer
veterán
Az a baj, hogy pont erre nem alkalmas a Linux. A netezésre. Direkt ezért váltottam linux-ra htpc-n, de Windows alatt sokkal gördülékenyebb volt a böngészés. Itt nincs normális hardware-es gyorsítás lapozásnál stb, így semmit sem ér. Hiába fogyaszt kevés ramot, mire megyek vele? Abból van 4gb, böngészésre elég. De nem fluid a dolog az a probléma. Legalább torrentnél alacsony a cpu használat, de ennyi...
Próbáltam az összes böngészőt.
"Az a baj, hogy pont erre nem alkalmas a Linux. A netezésre."
A te gépeden lehet. De azért ilyen általános kijelentéseket ne tegyünk.
-
spammer
veterán
Mi ez a remaster? Saját disztró vagy live rendszer? Mivel készíted el? Van erre valami tool, vagy konfigfájlokat kell hozzá faragni?
Linknek olyat tegyél ki, ahol nem kell kétszer átkattintani, hogy eljusson az ember a tényleges tartalomig. A linken elmagyarázhatnád azt is az érdeklődőknek, hogy mi az a remaster, meg miért érdemes választani.
A Qt-s qshutdown biztos jó ötlet Gtk-s rendszerre? A K3b az oké, kényszerből tetted bele, meg mégis a legjobb író/grabbelő alkalmazás Linuxra. A tűzfalról, ébresztőóráról írhatnál részleteket. A szintén Qt-s Clementinnél jobb lenne a Gtk-s DeaDBeeF, eleve erőforrásból is kevesebbet eszik, és tudásban sem marad le.
Az MPT-hez tennék annyi helyesbítést, hogy nem feltétlenül elengedhetetlen, a legtöbb androidos telefonnak van USB-s módja is. Másrészt az MPT nem a telefonos fájlrendszer felismeréséhez és kezeléséhez kell, a Linux alapból tudja kezelni a szintén linuxos Android-rendszerfájlrendszert, meg az SD-kártyákon szokásos FAT32-t, mindezeket közvetlenül, hanem csak átviteli protokoll a közvetett eléréshez. Az imbolygó ablakok meg nem tekergő ablakok inkább?
Ezt az Atrilt és screenfetcht nem ismerem, de kipróbálom őket. Úgyis keresek most jófajta Gtk-s képernyőmentőt. KDE-n Kshotot használtam, azzal nagyon elégedett voltam (a Windows a nyomába nem ér ilyen téren sem a KDE-nek), de nem akarok az LXDE-ből fél-KDE-t csinálni azzal, hogy felrakok minden Qt-s szart.
Esetleg tippeket tudnátok még írni képernyőmentő alkalmazásokhoz, ami tényleg jó, vagy nem csak felér a Kshothoz, hanem akár még többet is tud?
"Esetleg tippeket tudnátok még írni képernyőmentő alkalmazásokhoz, ami tényleg jó, vagy nem csak felér a Kshothoz, hanem akár még többet is tud?"
Ha már úgyis a remastert illetted némi kritikával (erőforrás szempontból is), akkor maradva a unix filozófiánál (és erőforrás szempontoknál), egy képernyőmentőnek egy dolgot kell tudnia: képernyőt menteni (képet készíteni). Arra pedig tökéletesen elég pl. egy scrot is, ahhoz nem kell gui, elég billentyűre rakni. Ha a képet tovább akarod manipulálni, azt megteheted egy arra a célra készült programmal, vagy akár az imagemagick-kel, ami akár a scrot-tal is kombinálható. A screenfetch-nek egyébként köze nincs a GTK-hoz, az egy terminálos system info + screenshot tool.
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
Itt mi értelme variable-t írni a parancshoz? Nincs a $PATH-ban alapból az sbin, vagy más $PATH-ban lévő könyvtárban nem található meg az iptables Mint alatt?
-
spammer
veterán
Köszi a segítő szándékot, de a probléma már megoldva, valószínűleg elgépelés történt.

Az egyik parancssor enterje után nem történt semmi, csak nyitott egy új sort.Jelenleg egy Acer Aspire 3100 lap-topra keresek Wi-Fi drivert x64-es Linux Mintre, perpill a hajamat tépem, mert Realtek márkájú a hardware (valószínűleg) és ebből nem találok 64 bites verziót.
Ha van időd, és kedved, segítenél?Linkelem miket próbáltam már:
[link]
[link]
[link] (ebből gondolom, hogy nincs Realtekes x64-es verzió)Nővérem lap-topját próbálom rendbetenni skype-on keresztül, ezért a sok együgyű kérdés.

3103-as Acer volt a régi gépem, de az csak 32 bites volt, meg azon csak régen volt linux és akkor is bőven voltak vele gondok a szar integrált radeonja miatt, szóval passzolom a kérdést.
Viszont az lspci megmondja, hogy pontosan milyen Realtek wifi az, akkor talán valaki tud okosabbat mondani.
-
spammer
veterán
Sziasztok!
Gyors kérdés, hogyan telepítsek Wine-t egy Mint 17.2-es 64 bites linuxra?
Sudo apt valamiért nem jó, ahogyan a szoftverkezelőben sem engedi letölteni.Tippek? Valamit kikellene kapcsolnom, vagy engedélyeznem kellene?
Teljesen friss rendszer, innen töltöttem le a Mate DVD (Main Edition) 64 bites verziót."Valamiért nem jó"
Mi nem jó? Hibaüzenet?
-
spammer
veterán
Segítsetek. A BitTorrent-Sync nevű appot (linux i386) telepíteném a gépre, ám ez a hibaüzenet fogad:
petipetya@petipetya-V5-131 ~/Letöltések/BitTorrent-Sync_i386 $ ./btsync
Can't lock pid file. It seems BitTorrent Sync is already running with pid 13505Mi a baja?
Azt írja, hogy már fut. Nézd meg azt a process id-t feladatkezelőben, amire hivatkozik.
-
spammer
veterán
Firefox ESR 38.5.0
Flash 11.2.202.554szerk: mégsem, tovább nyomva nem tölti be a válaszokat itt sem.
-
spammer
veterán
Nekem megvan ez a könyv, alapozásnak nem rossz, de nem árt figyelembe venni, hogy ez 2005-ös kiadás, jó néhány dolog eléggé elavult / érvénytelen már, főleg az ezeréves GUI-s illusztrációk. Én nem sok értelmét látom megvásárolni, mikor tele a net jobbnál jobb dokumentációkkal.
-
spammer
veterán
A legegyszerűbb, ha bebootolsz egy live iso-t és kipróbálod milyen hang. Én azt olvastam, hogy szebb/jobb, mint Windowson, de nekem nincs komoly hangrendszerem, szóval ezzel kapcsolatban nincs tapasztalatom. Egyébként semmi problémám nem volt a hanggal még egy gépen se.
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
Valamit nagyon elba... rontottál.
Nálam 17.3-on minden abból a kordinátából indul, ahol előzőleg bezártam. Ha van kedved, te is tesztelhetnéd az új, friss és ropogós remasteremet, hátha van benne olyan hiba amit nem vettem észre. Most töltöm fel, holnap kb. 13:00-tól lesz elérhető(legalábbis a MediaFire 12 órát ír ki a hátralévő időre). Van benne működő sleep(ehhez a billentyűzetet is ki kellett iktatni, így csak a bekapcsológombra ébred), brasero helyett K3B, Banshee(fújj) helyett Deepin Music Player, mindenféle közösségi kliens(Facebook Messenger, Viber, What'sApp, Twitter Birdie), Cinnamon Menüből indítható YouTube, Google Drive, GMail, Xtreme Download Manager, California naptár, WinUSB(ha valaki windows pendrive telepítőt akar készíteni Mint alól), kijavítottam a Cinnamon effektek hibáit(pl. imbolygó ablak nem hullik szét, nem laggol, szépen imbolyog, Cloverflow is szépen vált az ablakok között), van alapból tűzfal, néhány cinnamon, GTK és ikontéma, conky manager sokás szerint teletömve rengeteg conky-val, ublock origin(aminek manapság nem sok értelme van) és Disconnect(nehogymá' kövessen minket a Facebook, Google, stb.) alapból van A Firefoxban és Chromeban, Encfs Manager titkosító, KODI, teljes magyar nyelvi csomagkészlet + összes frissítés tegnap 20:00-ig bezárólag, legfrisebb nVidia, AMD és Intel driverek, minden wi-fi + non-free firmware belepakolva, meg még pár dolog ami hirtelen nem jut eszembe. 
"ublock origin(aminek manapság nem sok értelme van) "
Miért?
-
spammer
veterán
"nem talál valami fájlt"
Ebből valóban nem egyszerű kitalálni.

(#4448) Atomantiii: ha segítséget vársz, akkor próbálj meg megfelelő információkat adni, például azt, hogy mit nem talál. Esetleg pastebin-re dobd fel az egész kimenetet, amit terminálban visszaad, hátha valaki az alapján tud segíteni. A "nem talál valamit" meg a "kiírt valamit" és hasonlók nem sok információt hordoznak.
-
spammer
veterán
Közben letöltöttem a linuxos drivert a tunerhez és ha futtatom terminálban az sh fájlt akkor valami csinál, de egy pillanatra kiírja, hogy szintaktikai hiba de nem tudom elolvasni teljesen mert kb 1 mp-en belül eltűnik a terminál.
Mit csinálok rosszul vagy hogy tudnám elolvasni, hogy ne tűnjön el a terminál. Vagy hol tudom megnézni, hogy felrakta-e a drivert?
Eleve terminálból futtasd és akkor nem tűnik el.
Odanavigálsz és kiadod a ./fájlnév.sh parancsot. -
spammer
veterán
Hogy érted, hogy eredeti? Letöltik,
nyomnak rá egy címkétrányomják a grafikát ("We use direct surface printing not printed paper labels."), azt szevasz. Ha mindenképp lemezt akarsz vásárolni, akkor megveheted az osdisc.com-ról is, ahova egyébként a hivatalos Linux Mint oldal is linkel: [link] Itt még nincs a legfrissebb, de majd biztos lesz. -
spammer
veterán
Mintből is van egy pár változat, konkrétumok nélkül csak találgatni lehet. Nézd meg feladatkezelőben (pl. htop) vagy csomagkezelőben keress rá a screenshot szóra (talán gnome-screenshot lesz az). Persze, hogy fel lehet rakni Lubuntura is.
-
spammer
veterán
lspci talán segít beazonosítani. De ha nem, akkor húzd ki az egeret és akkor kiderül, ha újra listázod.
Nálam a vezeték nélküli egér (USB-s vevővel) az EHC1 volt.
Elrontani nem tudod, mert újraindításig tartja meg, de elvileg akkor is visszaállítja az értéket, ha újra beadod neki a parancsot, pl.:
sudo echo EHC1 > /proc/acpi/wakeup
-
spammer
veterán
Kipróbáltam. Mint 17.2 alatt Fn+F4 párosítással (nálam ott a kis holdacska) közönséges zárolást kaptam. Még a kijelző sem kapcsolt le, azaz nincs sleep. Win8 alatt ugyanerre a műveletre valóban elalszik a gép.
Lehet, hogy arról szól a történet, hogy alvás alatt csak a RAM-nak kellene működnie, de én már hallottam azt, amikor alvó gépben beindult a venti (asztali gép, vagy táp vagy proci venti lehetett). Emiatt egy kicsit szkeptikus vagyok. Ha csak arról van szó, hogy a táp nem bírta aktív hűtés nélkül az alacsony teljesítményigényt kiszolgálni, az még belefér, akkor van létjogosultsága a sleep-nek.
Örülnék ha valaki be tudná mérni vill. fogyasztásmérővel, hogyan viszonyul egymáshoz a normál üzem és az alvás energiafelhasználása (asztali gépnél, notebooknál ez macerás lenne)."Ha csak arról van szó, hogy a táp nem bírta aktív hűtés nélkül az alacsony teljesítményigényt kiszolgálni"
Hogy mi?
A gép gyakorlatilag ki van kapcsolva, szép is lenne, ha ehhez hűtés kellene.
Ha volt is ilyen, ott valami gebasz volt a géppel vagy a rendszerrel. Nálad a Mint bugos vagy egyszerűen csak rosszul van beállítva, ha sleep helyett zárol. -
spammer
veterán
Ha sok a RAM a gépben akkor bizony sokáig tart a hibernálás. SSD ugye nem örül a mókának, jobb HDD még 100MB/s írási sebességgel is sokáig molyol a jellemzően 4GB vagy több kiírásával. Ezen a téren előnyt élveznek a kevés memóriával gazdálkodók.
Alvó módot - gondolom erről szól itt a vita - nem használom, nekem a laptopon fel sem ajánlja a Mint, nem találom a menüben. Ha ez csak arról szól, hogy lekapcsolja a lemezeket és a VGA-t, de a lap, a memó, a proci továbbra is üzemel, akkor nem érhet sokat energiamegtakarításban. Notinál rá lehet szaladni arra, hogy alvó módban kifogy az akksiból a szufla, a leállással pedig ugrottak a futó alkalmazások.
Egyébként hibernálás sincs nálam a menüben, ehhez állítólag swap partíció kellene, de az SSD használat miatt a telepítésnél mellőztem ennek elkészítését.Alvó módban kimenti az állapotot a memóriába és lekapcsol. Minimális a fogyasztása, kb. annyi, hogy RAM-ban megmaradjanak az adatok. Napokig, hetekig (akksi állapottól is függhet) hagyhatod ott anélkül, hogy kifogyna a szufla (laptop esetében, a desktop meg akármeddig ott állhat, ha konnektorba van dugva).
szerk: és nem mindegy, hogy 1 mp alatt ott a kész desktop minden megnyitott programmal, abban az állapotban, ahogy ott hagytam, vagy bootolhatok újra és indíthatok el és nyithatok meg mindent újra.
-
spammer
veterán
Én meg most tértem vissza Mint 17.2-re
Ez jó döntés volt! 5 percig használtam az Unitys 15.10-et, kizárt, hogy valaha is megszoknám a bal oldalon ugráló ikonokat.
A sleepről csak annyit, hogy most Debianra bootoltam vissza Ubiról és ha ezt ki akarom kapcsolni, az pár sec, ha újra be akarom kapcsolni, az grub-kattintástól 4 sec. (SSD-ről fut, a Mint-nél ez 14 sec amúgy) Még mindíg azon töprengek, mire lenne jó ez a sleep, főleg, hogy Syl-nek is SSD-je van!
ez a YT fájt

Nálam a sleep 1 mp, ha nagyon teker a (laptop) HDD a torrent miatt, akkor kb. 2-3 mp. Ébredés 1 mp. Ha rövidebb időre hagyom ott a gépet, akkor mindig sleep. Hülyét is kapnék, ha állandóan ki kellene kapcsolgatni, majd boot, majd elindítani mindent újra.
-
spammer
veterán
Mindegyik disztró ingyenesen letölthető (vagy mondjuk úgy, hogy 99%-uk).
Bármelyik mehet erre a gépre, de ha már a Mint topikba írtál, akkor Linux Mint Cinnamon vagy KDE, de ha nem kell a csicsa és a sokféle beállítást, akkor Xfce vagy MATE változata is jó.szerk: megelőztek.

-
spammer
veterán
Én meg azt hittem, te bátran nekiállsz.

Normál esetben a dolog azért problémás, mert a sima shutdown parancshoz root jog is kell. Te viszont nem akarsz még jelszót is beírni kikapcsoláskor. Ezért van egyfajta kerülő megoldás, ami egyéb módon intézi. Így működik az a gomb is, amit letöltöttél a Cinnamonhoz. Annak kicsit jobb megértése vezetett a korábbi sorokhoz.
Na már most, ha ez bonyolult, akkor inkább a #4051-ben megadott link kell neked. Az egyes parancsokhoz alias-t készít, majd pedig kiadja a rendszernek, hogy azok az alias-ok ne igényeljenek jelszót adott user-nél.
Így már használhatóak és belerakhatod a parancsikonjaidba.Be kell lőni visudo-val hogy ne kérjen jelszót és kész [link]. Utána bárhonnan meg lehet hívni a parancsot, akár scriptből, akár widgetből vagy mi tudom én mik vannak a Mintben.
szerk: valószínűleg egy .desktop fájl is megtenné, ami a shutdownt hívja meg, és akkor ikont is lehet neki beállítani.
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
free -m parancs is ennyit ad vissza?
Nálam a 2 GB-ból 1.8-at mutat (total), mert a rendszer is lenyes belőle.
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
Sziasztok,
én még új vagyok.
Telepítettem ezt a linuxot, de nem kifejezetten a win mellé hanem egy másik partíciót csináltam neki. Olvastam hogy megkérdezi hogy szeretném e a könyvjelzőket stb áthozni, de ezt nem kérdezte meg.Így megkérdezném hogy van e mód arra hogy a win alatt futó Chrom böngészőből áthozzam a könyvjelzőimet.
Illetve arra hogy az outlook leveleimet áthozzam ide?Chrome könyvjelzőkelezőben tudsz exportálni html formátumba, linuxon ugyanott be tudod importálni őket html fájlból. Outlook nincs linuxra, de talán tudsz exportálni valahogyan abból is, aztán mondjuk egy Thunderbirdbe importálni.
-
spammer
veterán
Hát csak az a baj, hogy nem szép
Logikátlan, mintha minden trend ellen mentek volna, amikor megalkották. Megnézték, hogy Windows-on lent van a Start menü, oké akkor mi megvariáljuk, tegyük fentre. A startmenü elemeinek gyűjtő mappája legyen jobb oldalt, az abba tartozó elemek pedig legyenek bal oldalt, igaz hogy mi emberek a balról jobbra haladáshoz szoktunk, de nem baj. Szóval konkrétan úgy sz.. ahogy van. Ezért lenne jobb a Mint xfce felülete, teljesen logikus, letisztult. Kár hogy így az amd támogatással gond van, majd megpróbálok feltenni egy Catalyst-ot.Akkor beállítod úgy, ahogy neked tetszik. Amit az egyikben meg lehet csinálni, azt meg lehet a másikban is.
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
Értem köszi, én is ilyesmire gondoltam, mert nekem írták korábban, hogy az xfce-nek a legkisebb az étvágya, de ezek szerint van még egy aminek kisebb az igénye.
lev258: Lehet akkor azzal az Xubuntu-val megpróbálkozok, de gondolom nincs akkora közösségi támogatása, mint a Mint-nek. Az Ubuntu Mate felülete pedig teljesen felejtős számomra. Ezt mondjuk nem is értem, hogy a Mint esetében a Mate asztali környezet miért néz ki teljesen máshogyan?
A Xubuntu is egy Ubuntu, tehát ugyanolyan a támogatottsága, ha nem nagyobb, mint a Mintnek. Nem kell ugyanúgy kinéznie egy DE-nek minden disztróban, nincs ezzel semmi gond, ez nem Windows, hogy mindegyik ugyanúgy néz ki.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
spammer
veterán
Bővebben?
Milyen telepítést, milyen fájlból?
Milyen wines/wine-os alkalmazás?
Mi a hibaüzenet? -
spammer
veterán
Az miért van, hogy Linux Mint vagy Ubuntu esetében a telepített rendszeren (más operációs rendszer nincsen mellette) indításkor nem jelenik meg a Grub-menü, csupán sötét felület jelenik meg (amely miatt többek között a memtest86+ sem látható), míg LMDE és tiszta Debian Jessie vagy akár más Linux-disztribúció (OpenSuse, Mageia stb.) rendesen látható betöltővel indul el?

/etc/default/grub
GRUB_TIMEOUT mennyire van állítva?
szerk: illetve a HIDDEN értékeket nézd meg, lásd itt: [link]
Módosítás után sudo update-grub
-
spammer
veterán
Üdv! Komolyan elgondolkodtam a Linuxra váltásról. A Microsoft felhasználókhoz való hozzáállása a Win8 esetében, továbbá olyan dolgok, mint az egyre erőltetettebb felhős integráció egyre kevésbé teszi számomra vonzóvá a Windowsokat. A 10 esetében sem jó irányba mennek attól tartok.(pl. kikapcsolhatlan frissítés miközben nem egyszer összeomlott már amiatt teljesen...) A linuxok közül a Mint-et emlegetik mint jó alternatívát korábbi wineseknek. Az lenne a kérdésem, hogy Linux esetében hogy áll ez a felhős dolog.
Nem vagy rákényszerítve semmiféle felhőre.
Azt használsz, amit akarsz. -
spammer
veterán
Nem rosszak, de a képek alapján a feszültségi értékek nem látszódnak.
Miért fontos? Feltenném Brazos laptopra, és brazos asztali gépre is, és ha az energia menedzsment nem megy akkor nekem nem jó, napi 12 óra működés mellett, elég jelentősen nőne a fogyasztás, és az áram számla is.
Amúgy ez az energiagazdálkodás működik benne?Én nem használom őket (ráadásul más gépem és disztróm is van) szóval a részleteket passzolom.
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
Sziasztok!
Eletemben nem hasznaltam linuxot
, most probalkozok vele. Feltettem a rafaelat es tetszetos.
Kerdeseim.Lehet e windowsos halozatba tenni?
Van e ehhez mysql fele megoldas?Van egy 4 gepes kis halozat. Meg az xp is megfelelne operacios rendszernek, de a vedelme totalisan gyenge.
Ezert gondoltam erre le lehetne cserelni es nem kellene sok penzt olni hatdver, szoftverfejelsztesbe.Illetve van lehetoseg a programcenterben nem szereplo mas programok telepitesere?
Gondolok itt az openoficra, vagy nyomtato driverek programokra.Hogyan lehet monitorozni, a cpu, gpu feszultsegeg orajelek ertekeit?
Ezeket kezeli ez a op tendszer?
Elore is koszi a valszokat."Lehet e windowsos halozatba tenni?"
Lehet. Samba-nak nézz utána.
"Van e ehhez mysql fele megoldas?"
Van.
"Illetve van lehetoseg a programcenterben nem szereplo mas programok telepitesere?"
Ami nincs hivatalos tárolókban, azt külső tárolókból (PPA) tudod telepíteni. Keress rá gugliban a program nevére és a PPA szóra. De
az Openofficea LibreOffice szerintem pont elérhető a hivatalos tárolókban."Hogyan lehet monitorozni, a cpu, gpu feszultsegeg orajelek ertekeit?"
Panel appletek, terminálos programok tudnak ilyet, vagy ha olyasmire gondolsz, mint Windowson a Rainmeter, akkor itt az a Conky lesz.
-
spammer
veterán
Elvileg lehetséges (én még nem csináltam). Arra figyelni kell, hogy a GRUB a megfelelő pendrive-ra kerüljön (a másodikra, amelyikre települ a rendszer). De egyébként nem biztos, hogy ajánlott megoldás, mert jobban gyilkolná a pendrive-ot, mint egy sima live rendszer. szerk: közben megválaszolták előttem.

Mivel lett kiírva perzisztens módban? Én ezt használtam régebben, mikor perzisztens pendrive-ot készítettem: Universal USB Installer. Vagy a UNetbootin is tud ilyet készíteni. Szerintem meg kellene próbálni újra kiírni valami mással.
-
spammer
veterán
sziasztok!
feleségem laptopjában meghalt a winchester, de a gép még garanciás így másikat nem vennénk bele, viszont jó két-három hónap mire hazajutunk, hogy garanciáztatni tudjuk és a gépre pedig szükség van.
ezért jelenleg egy pendrive-ról fut perzisztens módban a mint 17.2 és külső hdd-re mentjük az adatokat.
ill. csak mentenénk, mert a live session user-nek nincsenek írási, csak olvasási jogai (gondolom én), semmit nem lehet sem a pendrive-ra, sem a külső merevlemezre menteni. próbáltam másik felhasználót létrehozni, de ugyanez a helyzet.
tudna valaki segíteni? sajnos szinte egyáltalán nem értek hozzá, nem tudom hol lehet a hibaDe ha van külső hdd, akkor miért nem telepítitek arra a rendszert is?
-
spammer
veterán
Passzolom sajnos, nincs ilyesmivel tapasztalatom.
_Másikra:
sudo blkid helyett: lsblk -f
Ehhez nem kell emelet jogosultság sem.
-
spammer
veterán
Köszi, ezt nem tudtam, régen használtam Linuxot, Suse-t, vagy 10 éve. 17.1 Cinnamon a felület egyébként.
Próbálkoztam a paranccsal,de jelszót kért, benyomtam a root-ot de szerinte érvénytelen ...
Vastagon villog a kurzor, a billentyűleütésekre nem reagál, lehet érzékeli, de nem jelzi a monitoron ?
Egyelőre nem tudom mi van vele. Küzdök, próbálkozok.A te jelszavadat kéri, azt kell beírnod (amivel bejelentkezel, amit telepítéskor is megadtál). Amikor a jelszót gépeled, nincs visszajelzés (nem mutat semmit), csak miután entert ütsz, akkor jelez vissza, hogy jó-e vagy nem.
szerk: amit (#3244) sonar írt, annak az elejére nem kell $ jel, szóval azt nehogy begépeld hozzá.
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
Igen, ilyesmire. De azért egy tiling WM ennél többet tud (auto tiling, layoutok, esetleg manual tiling, mindez egér nélkül, billentyűzet-orientáltan), nincs ablakdekoráció (több a hasznos terület) stb. Amellett, hogy jobban testre is szabható a viselkedése. Ha valaki osztott ablakokkal/munkaterületekkel dolgozik, és főleg, ha billentyű-orientáltan, akkor érdemes megismerkedni a tiling WM-ekkel (a legnépszerűbben van floating mód is, amire azért bizonyos programok esetében szükség lehet). Mondjuk ezeket azoknak érdemes használni, akiknek fontosabb a gyorsaság és a funkcionalitás, mint mondjuk a szép ikonok és a szép GUI.

-
spammer
veterán
Terminal az terminator és fel van osztva vízszintesen egyszer az tud ilyet, vlct meg böngészőt viszont én állítottam be

Frankó.
Ha gyakran használod így felosztva az asztalterületet (illetve szereted felosztani a képet), akkor ajánlom a tiling window managereket (illetve dynamic window managereket), amik pont ilyesmire lettek kitalálva. -
spammer
veterán
Ezt jó tudni köszi! akkor jobb ha csak a update upgrade megy dist upgrade maradjon ki?
És még egy dolog most nézem a töltést és nem engedi 76% fölé az akksit ami azért fura mert 86ra állítottam be hogy megálljon valami ötlet?

Az ablakokat te rendezted így egymás mellé/alá, vagy a Minthez is van valami tiling script?

-
spammer
veterán
Visszatértem a windowshoz, feltelepítettem oda ezt a programot, ha jól látom átalakult az egész linuxos dologgá, ami elég furcsa számomra, mivel egy particiót akartam csak átalakítani azt se fogadtam még el, mindegy is, biztosan én nyomtam el valamit, de van valami esély, hogy viszontlássam az adataimat? (Tudom kürt kft
)Youtube-on találsz videókat a testdisk-ről. Ha menthető, akkor még vissza tudod állítani vele. Lehetőleg a HDD-re ne írj semmit, jobb lenne egy live linux alól read-only-ként mountolni és úgy ráereszteni a testdisket.
-
spammer
veterán
én már kikapcsoltam minden munkaterületet és most minden effektet is de akkor is megmarad..
nem lehet hogy valami letöltött és eltávolított kisalkalmazás csinál ilyet?
egy csomót kipróbáltam azért kérdezem..na megvan az élváltó az..
de hogy ezt miért élváltónak hívják azt nem tudom..
effekteket gyorsan vissza is kapcsoltam b.ssza meg aki kitalálta ezt az élváltót..

"na megvan az élváltó az..
de hogy ezt miért élváltónak hívják azt nem tudom.. "Csodálatos fordítás(ok ezek). Szerintem magyar nyelvű rendszert csak azoknak érdemes használni, akik nem tudnak angolul semennyire sem. Bár szerintem még akkor is érdemes angolul, mert gyorsan meg lehet tanulni az alapokat, használat közben.
-
spammer
veterán
"Egyszerűen nem tudom rendszergazdaként indítani."
"Én csak a fájlkezelőben akartam root jogot"Félreérthetően fogalmaztál, hiszen az pont a gksu <fájlkezelő> lenne.
Szóval neked lényegében egy "sudo editor fájlnév"-re volt szükséged egy menü opcióként, ami csak az adott fájlt nyitja meg emelt jogosultságokkal.
Egyébként meg mindegy szerintem, hiszen ha gksu-val indítod a fájlkezelőt, pont ugyanúgy tudod szerkeszteni, amit akarsz, a többi fájlt attól még nem kötelező bántani.

-
spammer
veterán
"gksu-ban csak root joggal való indítás van."
Nem értem. Te akartad rendszergazdaként indítani, a gksu-val pont azt csinálja. -
spammer
veterán
Szép napot!
Extrém kezdő vagyok Linux téren, és attól tarok, hogy már a telepítésbe beletört a bicskám.
XP van a gépen, meg egy félholt windows7. Nem akartam egyik mellé sem telepíteni, szóval kapott külön partíciót, ext3 fájlrendszerrel. A telepítés szépen végig is ment, viszont újraindítás után csak a két windows közt ajánl fel választási lehetőséget, a mintet (13 mate 64bit) nem látom."Nem akartam egyik mellé sem telepíteni, szóval kapott külön partíciót, ext3 fájlrendszerrel."
Ha nem gyalultad le a Windowsokat, akkor mellé telepítetted, mivel külön partíciót csináltál neki (ami lehetett volna ext4 inkább). A GRUB (rendszerbetöltő) nem megfelelően települt. Javítani/telepíteni kell:
Elindítod a Linux Mint-et live módban és:
1. lehetőség: terminálból belövöd a GRUB-ot:
sudo grub-install /dev/sda
aztán:
sudo update-grub
A /dev/sda az első HDD.
De ha esetleg több hdd van, akkor az lsblk paranccsal tudod listázni őket. Vagy sudo fdisk -l (kis "L" betű, nem "i" betű) paranccsal is tudod. Mindenképpen azt a HDD-t add meg, amire telepítetted.
2. lehetőség:
Letöltöd rá ezt: Boot-Repair és azzal rakod helyre. De ez lényegében ugyanazt csinálja, mint a fenti parancs.
-
spammer
veterán
Megoldódott, vissza tudtam állítani a Mint-et, bár volt olyan pillanat amikor azt hittem, hogy mindkét telepített rendszernek búcsút inthetek.
Nem én voltam az egyetlen akinek a windows installer elnyalta az ext4 partícióját, de szerencsére a testdisk program segítségével vissza tudtam állítani a partíciót.
Megelőzésképp annyit tudok javasolni, hogy a régi win partíciót törlését és az új winnek szánt NTFS-t létrehozását is linux alól érdemes elvégezni. Így minimalizálható a veszély, valamint nem fog a win rendszerindító partíciót készíteni magának (üres terület felajánlása esetén két partíciót készít magának).
Másrészt az eredeti mbr-ről a telepítés előtt javasolt másolatot készíteni, hogy a win mbr söprését vissza lehessen állítani. Ennek elmulasztása esetén sincs nagy baj, mert a grub live DVD-ről is visszaállítható.A testdisk egy jó kis program, a hétvégén kellett pont egy formázott pendrive-hoz.

-
spammer
veterán
Felraktam a 17.2 RC Cinnamont.
Ennél már ok az Fn billentyűs fényerőállítás, de nem jegyzi meg, így a másik topikban felhozott 2 módszert itt is meg kell csinálni.
Amúgy az RC az pontosan mit jelent, béta verzió, nem =pl. RTM? Tehát ez maradhat fent, lehet róla véglegesre frissíteni, vagy azt célszerűbb újra feltenni? -
spammer
veterán
sziasztok!
adott egy Fujitsu Amilo L7300-as notebook (CPU, Intel Celeron M. CPU Speed, 1.50GHz. RAM, 512MB. Graphics, VIA/S3G UniChrome Pro IGP) amin az agyontoldozott xp lassú mint a tetű.
arra gondoltam egy kis hardverigényű linux-al még egy netezésre használható gépet lehetne faragni belőle (egy volt kollégám IBM laptopján is Mint futott, de az jóval modernebb gép volt).
csillivilli os felületek nem érdekelnek, csak használható sebességű legyen a gép.
mit javasolnátok, érdemes vele foglalkozni, vagy menthetetlen az ügy?lev258: köszi, utánanézek.
Ezekre is ránézhetsz: Unofficial Linux Mint LXDE, CB++, vagy innen valamelyik Manjaro változat (mondjuk az Openbox). Elsősorban a CB++ az, amit ajánlok ezek közül, ami a Debian friss kiadásán (Jessie) alapul.
-
spammer
veterán
Célszerű először a Windowst felrakni, mert ha utána teszed fel, az legyalulja a Grub-ot tudtommal (utólag gondolom helyre lehet állítani?), fordított felállásban már ok. Aztán, ha UEFI-s gép és van Secure Boot, akkor azt ki kell kapcsolni, illetve W8+ esetén a fast startup (gyors rendszerindítás) funkciót az OS-ben.
Leírás egy rakás van róla [link], akár videók is [link], de ami a hivatalos oldalon van, az is jó. Érdemes lehet a "Valami más" opciót választani, amivel manuálisan lehet kijelölni a Mint partícióját, illetve akár a Grub helyét is meg lehet választani.Lehet GRUB-ot (újra)rakni/javítani, csak felesleges extra köröket futni, egyszerűbb a Win > Linux sorrend.
-
spammer
veterán
Sziasztok!
Végre váltanék én is linuxra. Először dual-boot, amíg megszokom, de idővel szeretnék teljesen áttérni. A Mint MATE-et ajánlották, utána is olvastam, tájékozódtam, de lenne pár kérdésem.
- Újratelepítem a win7-et először, majd jön a Mint. Ahogy olvastam swapnak a ram kétszerese mehet, de az nekem csak 1 gb (öregecske laptop), így 3-4gb-ot gondoltam. Ez így ok?
- Jól értem, hogy Windowson tárolt dokumentaimat elérem linux alól, és fordítva is? Nem spec dolgokra gondolok, doc, pdf, filmek stb.
- Leginkább a nagyobb biztonság és teljesítmény növekedés reményében térnék át. Így, hogy a Mint már az egyik legerterjedtebb disztribúció, még mindig olyan védett? Nyilván ez főleg a felhasználón múlik, de kíváncsi vagyok.1 GB memória esetén én inkább az Xfce felületet ajánlom. Illetve van egy nem hivatalos kiadás LXDE felülettel is [link], pendrive-ról futtatva ki tudod próbálni ezt is, hátha ezzel még gyorsabb.
-
spammer
veterán
Azért választottam ezt a megoldást, mert a GRUB sok, számomra felesleges bejegyzést tartalmazó menüje zavar...bár úgy tudom kigyomlálható, ami nem kell. Illetve, utólagos WBL helyreállítást még nem csináltam és elcseszni se akarom. Valamint nemrég beszámolt vki másik topikban, hogy dualbot esetén W10-re updrade-elte az egyik Windowst és azt meg elcseszte a GRUB-ot, meg legyalulta az Ubuntut...ha eleve a sajátja a default, akkor talán nem csinálná? És ilyen upgrade, új OS felrakása nálam is fennáll.
De majd még meggondolom. Ha lenne egy feles, üres notim, akkor arra felpakolnék többet könnyű szívvel, de ezen túl sok a fontos cucc és nem akarok semmit elbarmolni."updrade-elte az egyik Windowst és azt meg elcseszte a GRUB-ot, meg legyalulta az Ubuntut..."
Ha Linux után raksz fel új Windowst (és akkor ezek szerint beleértve a system upgrade-et is), akkor az felülírja a GRUB-ot, igen, ezért is ajánlott Dual-Boot esetén először a Win, aztán a Linux+GRUB. De ha felülíródik a GRUB, azt viszonylag egyszerűen lehet fixálni egy live lemezről, van rá program is: Boot-Repair.
Akárhogyan is döntesz, külső mentés legyen mindig a fontos dolgokról!
-
spammer
veterán
Ne erre még én is tudok válaszolni.

Igen jó, elég neki 30 bőven. Ha van elég RAM a gépben, akkor nem muszáj swap, de én biztos, ami biztos alapon adtam neki 2 GB-ot.
Illetve az még a nagy kérdés, hogy a 2 db Windows rendszerbetöltőjét le akarod-e cserélni a GRUB-ra, mert ha utána netán visszakoznál, akkor van egy kis meló a helyreállításával?? Ha meg csak szimplán kiváncsskodni akarsz, akkor virtuális gépen próbálgasd (Virtualbox / VMware Player). Meg lehet oldani, hogy a GRUB-ot a Mint partíciójára telepíted és akkor utána Win alól EasyBCD-vel hozzáadod a Mintet. Nemrég próbáltam, működik, illetve kezdős topikban is leírtam [link]Többiekhez:
Viszont ezzel a módszerrel második Linuxot már nem tudtam hozzáadni, mert hiába telepítem ugyanígy a GRUB-ot az új jövevény partíciójára és adom hozzá Win alól, bott menüben kiválasztva az elsőt indítja el...ha annak a partíciójára telepítem a második rendszerbetöltőjét, akkor is. Erre tud vki valamilyen megoldás, hogy elinduljon mind2 Linux a saját rendszerbetöltőjével
Tudom lehetne alapból a GRUB-ot használni az összes rendszerhez, vagy vmi USB-meghajtóra telepíteni a betöltőt, de más helyi megoldás érdekelne.Szerintem egyszerűbb és problémamentesebb a GRUB-ot használni, mint vacakolni, de te tudod. Ha netán mégis menne a levesbe a linux egyszer, a Windows ISO-ról futtatható az MBR helyreállító.
-
spammer
veterán
Találtam egy ilyet:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="splash quiet acpi_backlight=vendor acpi_osi=Linux"
Úgy működik, hogy nincs csúszka ha nyomkodom a gombot, viszont a panelhez hozzáadtam a fényerő állítást és ha ott egérrel húzgálom fel-le, akkor változik a fényerő, viszont a maximum fényerő annyi, mint a minimum és ha teljesen lehúzom, akkor eltűnik minden, korom fekete a képernyő.
Ez így jó megoldás, csak annyi, hogy hogy tudom beállítani hogy a maximum fényerő az maximum legyen és ha lehúzom akkor legyen a minimum?
Köszi előre is!

Egeres appletet passzolom, sosem használtam ilyesmit. Én az xbacklightot használom, mert a natív (Fn gombos) fényerőállítás nálam sem megy (régebbi kernellel még működött).
sudo apt-get install xbacklight
aztán például:
xbacklight -inc 5
xbacklight -dec 5ez 5 százalékkal növeli vagy csökkenti a fényerőt. Meg lehet adni más számot is persze.
Vagy:
xbacklight -set 40
Ez 40%-ra állítja a fényerőt.
A többi opciót megtalálod a fenti linken. Ha ez működik, akkor a megfelelő parancsot hozzá tudod rendelni valami billentyűkombinációhoz, és akkor tudod állítani billentyűkkel, nem kell terminálból.
-
spammer
veterán
Próbáltad ezek közül mindegyiket? Azaz mindkét opcióval és külön-külön is? Utána mindig frissítetted a GRUB-ot? (sudo update-grub)
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor"
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_osi=Linux"
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_backlight=vendor"Ha ezek közül egyik sem működik, akkor próbáld meg, amit írtam pár hozzászólással ezelőtt (video.use_native_backlight)
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash video.use_native_backlight=1"
vagy ha nem működik ezzel sem, akkor 1 helyett 0, tehát:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash video.use_native_backlight=0"
A GRUB-ot ne felejtsd el frissíteni minden módosítás után! (sudo update-grub)
-
spammer
veterán
Előtted linkelték pont a magyar leírást. /etc/default/grub fáljt nyisd meg a szövegszerkesztővel, a többi infót megtalálod a leírásban.
De ha nyitsz egy terminált és beírod, hogy:
gksu gedit /etc/default/grub
Akkor megnyitja azonnal a fájlt a szövegszerkesztőben, így nem kell keresgetned (kitallóznod).
-
spammer
veterán
Nálam az acpi_osi=Linux működött régen, aztán most már nem, frissebb kernelek esetén. Meg kell próbálni őket. Ha nem működik, akkor: video.use_native_backlight=1 (esetleg 0). 3.16-os kerneltől már ez a paraméter.
xbacklight szokott működni egyébként, ha a natív (Fn gombos) nem is.
-
spammer
veterán
Ez egy nagyon jó oldal, innen próbáltam anno optimalizálni az SSD- t! Szinte minden benne van Ubi/Mint vonalon.
Kár, hogy nem magyar nyelvű leírásokat nem lehet berakni az összefoglalóba, biztosan erre gondoltál az előbb. Gondoltam én is rá, hogy be kéne tenni, mert így sehol nincs meg magyarul.Én sok disztrót próbáltam kezdőként, de a Mint volt az, amiben minden megvolt, ami kellhet egy home usernek és könnyen megtanulható Win7, XP után, stabilan működött és jól felfedezhető benne minden, ami kezdő Linuxosnak nagyon fontos! Cinnamonról van szó, ami nekem tetszik is nagyon és épp eléggé testreszabható.
"Kár, hogy nem magyar nyelvű leírásokat nem lehet berakni az összefoglalóba"
Linkelni lehet, nem? Maximum odaírjátok mellé, hogy "(angol nyelvű)". Inkább legyen angol, mint semmilyen.
-
spammer
veterán
Sorozatos oldalon flash videóval van gond, de érdekes módon youtube - on minden tök jól megy.
Chrome nincs csak ilyen chromium vagy mi a tök ááááááááááááááááá ezen meg megy mint az állat...
Mi a tökért nem kerestem erre rá eddig?Akkor hagyjam az egész drivereket, meg disztrokat is a francba, hagyjam a cinamonn mintet és használjam ezt a chrome klón böngészőt?
Thx
Bakker ez a mesa kimaradt...
"használjam ezt a chrome klón böngészőt?"
Annyira klón, hogy az az "eredeti".
Szóval nyugodtan használhatod, sok különbség nincs a kettő között. 
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
Háromszor szedtem le és a javasolt három program mindegyikével kiírtam legalább kétszer pendrivera
ebből egyszer indult el, pedig mindegyikkel megpróbáltam minimum 3x, három különböző portba
természetesen holnap folytatom, ubuntut tettem fel hogy a grubot visszaírjam és elérjem a windowst a gépen, ubuntu pl második vekapcsra nem volt egér, vagy ha parancsal elő is varázsoltam nem mozgott.Szóval lesz még pár keserves és izgalmas napom a rendszerrel, de ha egyszer sikerül

Próbáld meg különböző változatokkal is, bár sanszos, hogy azokkal sem lesz jó, de egy próbát megérhet. Tehát ha Cinnamonnal próbáltad, akkor szedj le Mate vagy KDE változatot. Esetleg 17.1 helyett 17-es verziót.
Egyébként mintha lett volna nem olyan rég valakinek ilyen gondja (vagy itt, vagy a kezdő topikban), legalábbis úgy rémlik.
-
spammer
veterán
Bocsi

szóval Yumi-val készítettem egy Linux Mint boot pendrivot és ezt bootoltam be. elindult a betöltés, Mint ikon bejött majd megint parancsok futtotak és kaptam

hibaüzenetet.
ezek után megáll a tudomány

Gyors rendszerindítást már kikapcsoltam.
Secure Bootnál van System/setup lehetőségem és ennyi. (próbáltam mind a kettővel)
Bélyeg méretben még "jobb" lett volna.

Próbáld meg a Rufust, esetleg UNetbootin
-
spammer
veterán
Üdv
Új felhasználó lennék és Win 8.1 mellé szeretnél linux Mint-et telepíteni de a boot során erroral kidob hogy már van egy windwos rendszer a gépen és csináljak egy check disc-et de nem igazán akart utána se jó lenni, próbáltam azt hogy leválasztottam neki üresen 70gigát de akkor is ugyan ez a hiba volt.
Boot során? Tehát telepítve lett csak nem bootol? Vagy már a live rendszer sem töltődik be (pendrive-ról)? Melyik programmal írtad ki?
Fast Startup ki lett kapcsolva előtte? BIOS-ban a Secure Boot?
Pontos hibaüzenet nem ártana persze.

-
spammer
veterán
Az NVIDIA oldaláról leszedtem a legfrissebb drivert .run kiterjesztésben. Futtathatóvá tettem, terminálban indítottam, de rendszergazdai jogokra hivatkozva leállt. Indítottam egy rendszergazdai terminált, abban elindítottam, majd a futó X szerverre vonatkozóan állította le magát. Az NVIDIA oldalán ki van emelve a 17,1- es Mint, tehát lehet ez megoldaná a problémámat,
de a readme-t sem találom az NVIDIA oldalán.- Megvan.Próbáld konzolból futtatni. Például Ctrl+Alt+F2-vel tudsz átváltani (vissza grafikus felületre pedig általában Ctrl+Alt+F7, de lehet, hogy másik F gomb).
_
(#2597) toth_janika: volumeicon vagy volumeicon-alsa vagy ilyesmi csomagot keress. Synaptic csomagkezelővel gyorsan meg tudod keresni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Rég várt frissítést kap az Android tárcsázója
- LED világítás a lakásban
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- Diablo II: Classic és Resurrected
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Crucial 16GB DDR5 4800MHZ
- Apple iPhone 12 Pro / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 100%
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Plus 256GB Black -2 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS5506
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 R5 9600X 32GB DDR5 1TB SSD RX 9070XT 16GB Lian Li LANCOOL II Mesh C RGB 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

És ez csak a kezdet volt 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A gép gyakorlatilag ki van kapcsolva, szép is lenne, ha ehhez hűtés kellene.
Ha volt is ilyen, ott valami gebasz volt a géppel vagy a rendszerrel. Nálad a Mint bugos vagy egyszerűen csak rosszul van beállítva, ha sleep helyett zárol.
Azt használsz, amit akarsz.

Rowon